Sveriges största techredaktion med gäster berättar, förklarar och analyserar vetenskapliga och tekniska genombrott som leder till nya sätt att tänka och hur det påverkar vår vardag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Allt du behöver veta om ny teknik is created by Ny Teknik. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Open AI anser att kursen mot artificiell generell intelligens är utstakad. Är det möjligt och vad händer då?
Det går snabbt nu. Världsledande ai-bolaget Open AI har nyss släppt modellen o1 som sägs kunna resonera. Härnäst väntar artificiell intelligens med agens och modeller som kan bidra med innovation. Åtminstone om man ska tro Sam Altman, vd på Open AI. Altman säger till och med vägen till (det något luddiga konceptet) artificiell generell intelligens är utstakad och att vi mycket väl kan ha utvecklat superintelligens nästa årtionde.
Peter Ottsjö bjöd in Magnus Hambleton, ai-expert och investerare på Byfounders, till Allt du behöver veta om ny teknik för att diskutera hur ai-utvecklingen ledde oss hit, vilka förutsättningarna är just nu och vart vi är på väg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Brukar du lyssna på Intergalaktiskt i feeden Allt du behöver veta om Ny Teknik behöver du till säsong 3 också prenumerera på Intergalaktiskt i din poddapp. Dessa avsnitt kommer alltså framöver inte att publiceras i den här feeden.
Alert! Intergalaktiskt är snart tillbaka med en ny säsong.
Just nu sitter Viktor Krylmark och Bill Burrau djupt försjunkna i planeringen av nästa säsong av Intergalaktiskt – podden som tar rymdnörderi till... eh nya galaxer. Förlåt.
I det här korta avsnittet pratar duon om WOW-signalen och det stora örat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nio av tio handelsvaror i världen åker någon gång fraktfartyg på sin väg till konsumenterna. Världshaven är fulla av containerfartyg, och trafiken väntas öka flera gånger om de närmaste decennierna.
Samtidigt ska sjöfarten ställa om och minska sina koldioxidutsläpp. Ett av de viktigaste framtidshoppen för det är e-metanol som ska ersätta drivmedel med olja. I Sverige och många andra länder med mycket förnybar elproduktion finns planer för storskaliga satsningar på att tillverka det här bränslet – men nyligen kom ett bakslag då en stor planerad e-metanolfabrik i Örnsköldsvik skrotades, trots en stor energijätte som ägare och stöttning av Bill Gates.
Är det här ett tecken på en grön bubbla för e-metanol som börjar spricka – eller är det ett isolerat misslyckande?
Ny Tekniks reporter Johan Kristensson reder ut allt om e-metanol, vad det är för ett bränsle, om planerade e-metanolfabriker i Europa och om hur den konkurrent till Flagship One som har kommit längst, danska European Energy, inte har haft svårt att hitta kunder. Fabriken startar i höst, och redan nu är 90 procent av den kommande produktionen såld.
Bonus i avsnittet: Hur fungerar den nya svenska reduktionsplikten? Dessutom: Ny Teknik-reporterns favoritmissförstånd om reduktionsplikten.
Programledare: Anna Orring
Ansvarig utgivare är Thomas Peterssohn.
Podden klipps av Monopol Media.
Länk till klippet som är med i avsnittet (7.06 till 7.38):
https://www.youtube.com/watch?v=LwoR-V6aVGg&t=458s
Citat av Bill Gates tal, den del som är med i avsnittet:
”So deployment is where the rubber hits the road. It’s where we figure out the demand for the project, and without acting in this space people can be frozen, in the example of e-methanol, should the shipmakers make ships that make e-methanol? Well until they do we don’t want to make e-methanol. But until we make e-methanol they don’t want to do the ships. Someone has to really step forward, both with the technology and with the financing to get the ball rolling.”
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Apple Intelligence. Vad består egentligen Apples stora ai-satsning av? När får vi ta del av den? Och vad innebär samarbetet med Open AI? Svaren på dessa frågor får du i det här avsnittet av podden Allt du behöver veta om ny teknik som görs av Ny Tekniks redaktion.
På Apples utvecklarkonferens WWDC nyligen lugnade Apple nervösa aktieägare med beskedet att också de har en plan för den framtid som kommer att präglas av artificiell intelligens.
Men Ny Tekniks ai-expert Peter Ottsjö är skeptisk. Med Apples fokus på säkerhet och integritet finns risken att företaget alltid ligger ett steg efter sina rivaler. Jo, Siri kommer snart att ge bättre svar och framöver utvecklas till en assistent som faktiskt är användbar. Men de egenskaperna kommer hon att dela med de assistenter som Open AI, Microsoft och Google just nu jobbar för att förverkliga.
I vårt senaste avsnitt av Allt du behöver veta om ny teknik förklarar vi dessutom vad Apples Private Cloud Compute innebär och varför artificiell intelligens fungerar så bra tillsammans med smarta glasögon.
Peter Ottsjö konstaterar också att Apple är ett företag som fortfarande är helt beroende av att sälja smarttelefoner.
– Jag tror att om man zoomar ut lite och tittar på Apple som helhet så är de i sitt lurigaste läge sedan de släppte Iphone.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Abraham “Avi” Loeb är arg. Varför är det så många haters? Allt han försöker göra är att samla in data, vanlig forskning med andra ord. Dessutom forskning som skulle kunna sätta mänskligheten på en ny bana. En bana ut i världsrymden, en väg till att bli ett interstellärt folk.
I det sista avsnittet av den andra säsongen av Intergalaktiskt berättar Avi Loeb för Bill Burrau och Viktor Krylmark varför det är viktigt att finansiera letandet efter avancerade utomjordingar.
I podcasten berättar han om expeditionen till Stilla havet för att leta efter material från ett interstellärt objekt. Och han rasar mot kollegor som säger att det han letade efter bara var en lastbil. Ja du läste rätt, men hur kan en interstellär meteor vara en lastbil?
Att vi också behöver spendera pengar på att reda ut vad objekten som amerikanska stridspiloter rapporterat om anser han är en självklarhet. Med sin nya utrustning har han med sina kollegor kartlagt över en miljon objekt som nu ska analyseras med maskininlärning.
Och apropå maskininlärning, blir nästa säsong av Intergalaktiskt ai-baserad?
Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kina har enorma ambitioner med sin elbilsindustri. Det handlar både om den inhemska marknaden och export. Omkring 100 kinesiska elbilstillverkare ska övertyga kineser, européer och amerikaner om att både gå över till elbil och att välja just ett kinesiskt märke. Den kinesiska staten stöttar industrin kraftigt ekonomiskt. Nu ser världen ett begynnande handelskrig.
Men vad är det för elbilar de kinesiska tillverkarna utvecklar? Vilken teknik satsar de på, vilka är de starka korten? Vilka är de bästa kinesiska elbilarna och vilka är de sämsta?
I avsnittet berättar Ny Tekniks reporter och elbilstestare Felix Björklund om den kinesiska elbilsmarknaden och om sin senaste resa till Kina i våras, med besök på bilmässan i Peking och hos tillverkaren Chery.
Bonus: Hur går det till när man provkör en bil för att skriva om den? Felix Björklund har provkört flera hundra sedan han startade för cirka 15 år sedan.
Programledare: Anna Orring, Ny Teknik
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Skicka ut kärnavfall i rymden. Är det världens bästa sämsta idé? Eller varför har vi inte börjat med det?
Intergalaktiskt dyker in i ett för podden ovant ämne och pratar om möjligheten att dumpa gammalt kärnbränsle i rymden, och vad vi faktiskt gör med kärnavfallet i dag.
För att reda i detta har Bill Burrau och Viktor Krylmark tagit hjälp av kärnavfallsexperten Malin Klintefjord.
För att reda ut en detalj ringer duon även i vän i form av Ny Tekniks nyhetschef Anna Orring.
Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podden Allt du behöver veta om ny teknik går på djupet med hur det går för vätgasomställningen i Sverige.
Tonläget sattes när dåvarande EU-kommissionären Frans Timmermans 2020 utnämnde vätgas (clean hydrogen) till den nya energins rockstjärna och rullade ut planer för en enorm ökning av grön vätgasproduktion i Europa.
I Sverige har vätgas enligt energiminister Ebba Busch en nyckelroll för den gröna omställningen inom industrin, särskilt stålindustrin. Grön vätgas ska ersätta fossila bränslen inom industrin, flyget och tunga lastbilar.
Men hur har det gått hittills? Bortom alla ord, initiativ och klimatstöd – hur går det för vätgasrevolutionen i Sverige?
I poddavsnittet berättar Ny Tekniks reportrar Charlotta von Schultz och Linda Nohrstedt om den stora kartläggning om vätgasskiftet som Ny Teknik nyligen publicerade. Programledare: Anna Orring
Podden görs av Ny Tekniks redaktion.
Länk till Youtubeklippet som är med i avsnittet
https://www.youtube.com/watch?v=0zSr3DtAzqI
Länk till Ny Tekniks huvudartikel i kartläggningen:
Stor kartläggning: Hoppet bubblar för vätgasskiftet – men inte elektrolysörerna
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter att under våren avhandlat allt från ufon och science fiction till universums slut har turen nu kommit till makt och kontroll. Intergalaktiskt tar en djupdykning i vissa av de internationella fördrag som skrivits för att försöka kontrollera rymdverksamheten.
Tillsammans med Sabine Höhler, professor i teknikhistoria vid KTH, försöker Viktor Krylmark och Bill Burrau förstå vad de rymdfördrag som finns i världen faktiskt innebär.
Rymdministern Mats Persson dyker också upp för att berätta om det nya avtalet från Nasa som Sverige ställt sig bakom.
En slutsats är att det delvis går att dela upp världen i två – länder som stöttar USA och de som följer Kina i det nya rymdlandskapet. Men går det att säga vem som kontrollerar rymden?
Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Från grafikkort till datacenter och nu ai-acceleratorer. Podden Allt du behöver veta om ny teknik går på djupet med chipbolaget Nvidia, som vill utveckla beräkningskraft kraftfull nog att förändra vår värld.
Medverkande: Kalle Wiklund och Peter Ottsjö, reportrar på Ny Teknik.
--------------
Allt började på en diner i San Jose i USA – och i dag är teknikbolaget Nvidia en gigant i chipvärlden. Satsningen på att designa skräddarsydda gpu:er för både träning och användning av avancerade ai-modeller har gjort Nvidia till ett av världens högst värderade teknikbolag.
Vid rodret finns legendaren Jen-Hsun "Jensen" Huang, en färgstark och visionär företagsledare som älskar att berätta historier om det egna bolaget.
I det här avsnittet av Allt du behöver veta om ny teknik djupdyker reportrarna Kalle Wiklund och Peter Ottsjö i Nvidias historia – och framtid. Hur lyckades bolaget ta steget från datorspelsvärlden till datacentren och sedan vidare mot artificiell intelligens?
Chipbolaget uppskattas ha över 70 procent av den globala marknaden för gpu:er. Samtidigt mobiliseras krafter starka nog att hota Nvidias dominans. Etablerade aktörer som AMD och Intel storsatsar också på ai-chip just nu, men den tuffaste konkurrensen kan komma från ett överraskande håll – nämligen Microsoft, tror Ny Tekniks Peter Ottsjö.
Länkar till ljudklippen i avsnittet.
https://www.youtube.com/watch?v=MwiM_nPyx5Y&t=2082s
https://ecorner.stanford.edu/videos/the-importance-of-execution/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den andra solförmörkelsen på kort tid i USA leder in Bill Burrau och Viktor Krylmark i en diskussion om solen. För visst borde det finnas bättre sätt att utvinna solenergi än att vänta in den här på planeten jorden?
För att lära sig mer om ett koncept som kallas för Dysonsfär deltar Jerry Määttä, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Samtalet som börjar vid Dysonsfärer kommer snabbt in på science fiction och litteraturens påverkan på dagens rymdutforskning.
Viktor, som inte verkar uppskatta science fiction, får dessutom lära sig något nytt om Harry Martinsson rymdepos Aniara.
Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur har inledningen av 2024 varit på elbilsmarknaden? Vad sticker ut hittills bland årets elbilar? Finns det en dominerande trend på elbilsmarknaden?
Ny Tekniks elbilsreporter och testförare Felix Björklund ger de viktigaste insikterna om elbilsåret 2024, så som det ser ut hittills och det som ligger framför oss under resten av året.
I poddavsnittet blir det också tävling: Gissa elbilsljudet? Kan du sätta modellerna?
Sist i avsnittet: Vad vet vi om elbilsåret 2025?
Programledare: Anna Orring
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Oavsett om man tror att mänskligheten fått besök av varelser från andra planeter eller inte finns det observationer av föremål som saknar förklaring. Det är kort och gott dags för Intergalaktiskt att ta sig an ufo-frågan.
I ett nytt avsnitt av podcasten Intergalaktiskt tacklas den känsliga och stigmatiserade frågan om oidentifierade flygande föremål. För att inte gå vilse i Ufo-djungeln har Viktor Krylmark och Bill Burrau bjudit in Clas Svahn, ordförande för organisationen Ufo-Sverige.
Clas som är aktuell med tv-serien ”Ufo-mysteriet” med Felix Herngren på TV4 guidar i avsnittet Bill och Viktor genom välkända observationer och historier om närkontakter av tredje graden. Även om ett öppet sinne är bra att ha verkar dock Bill ha svårt att släppa sin skepticism.
I avsnittet medverkar även den brittiske psykologen Chris French som är aktuell med boken The Science of Weird Shit. Clas håller dock inte helt med om allt som Chris, som spenderat en stor tid av sitt arbetsliv att forska på det paranormala, säger.
Utöver att diskutera den amerikanska regeringens beteende, Ufo-observationer och utomjordingars utseende försöker Intergalaktiskt-duon också hjälpa en brevskrivare vars sommarstuga var nära att bli träffad av ett objekt som helt plötsligt damp ner i en närliggande sjö.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sverige befinner sig i en boom för batteriparker. Runt om i landet byggs ”containerparker” upp, inhägnade områden med containrar med stora batterisystem, anslutna till elsystemet. Batterianläggningarna ska bidra med stödtjänster i elsystemet men också lösa andra problem i elnätet.
Nyligen publicerade vi på Ny Teknik en stor kartläggning av utvecklingen för batteriparker i Sverige. I januari i år fanns elva batteriparker med en sammanlagd energilagringskapacitet på 107 MWh. Inom några år, om alla planer går i lås, kan den kapaciteten ha 30-faldigats.
Bakom kartläggningen står Ny Tekniks reportrar Charlotta von Schultz och Linda Nohrstedt. I podden berättar de om kartläggningen, vad som driver på den här snabba utvecklingen, hur det ser ut i andra länder och om det finns en risk för överetablering i Sverige, vilket experter har lyft fram.
Ta del av Ny Teknik Insight-kompendium om Ny Tekniks kartläggning:
https://www.nyteknik.se/energi/ny-tekniks-unika-kartlaggning-svenska-batteriboomen/4236966
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter några avsnitt om rymdekonomi och rymdindustri vänder Intergalaktiskt tillbaka till det som kittlar allra mest: rymdmystik. Det där som lockar och pockar. Det där, ibland, oförklarliga.
Hur långt kan människan resa i rymden – vår går gränsen? Och vad är det sista SPÄNNANDE som händer i universum? Hade det varit värt att vara odödlig för att få uppleva?
Det reder Viktor Krylmark och Bill Burrau ut tillsammans med rymdfysikern Patrik Norqvist.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kalle Wiklund är inte bara reporter på Ny Teknik. Han är också den enda på redaktionen som fått chansen att testa Apples omsusade headset, Vision Pro. Därför passade vi på att bjuda in honom till Allt du behöver veta om ny teknik-podden.
Kalle berättar att han då och då hade svårt att skilja på vad som var virtuellt och vad som verkligt. Det är förmodligen den sortens omdöme Apple inte har något emot. Men allt med headsetet är inte bra. Det blir exempelvis obekvämt att bära efter en stund. Därför är Kalles svar på hur ofta han skulle använda Vision Pro om han hade ett exemplar hemma något av en överraskning.
I podden förklarar vi också vad skillnaden mellan mixed reality och virtual reality är, diskuterar Mark Zuckerbergs “sågning” av Vision Pro och klurar på om Steve Jobs gått med på att släppa headsetet i sitt nuvarande skick.
Och är verkligen den här tekniken Apples framtid? Kommer vi alla snart att konsumera information med skärmar framför ögonen hela vår vakna tid? In och lyssna för att ta del av våra tankar om det!
Medverkande i avsnittet: Peter Ottsjö och Kalle Wiklund, reportrar Ny Teknik
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Viktor tar med Bill på en resa, men vart är vi på väg?
Bill tar hjälp av den belgiske kosmologen Thomas Hertog (tidigare doktorand för Stephen Hawking) för att reda i frågor som: varför finns vi till?
I boken Om tidens uppkomst går Thomas Hertog igenom den krångliga teorin om fysiklagarnas evolution. Likt hur människor utvecklats från encelliga organismer via ett gäng mellanarter ska lagarna som styr universum ha kristalliserats genom tidens gång.
Frågan är om det är mer filosofi än fysik som pratas om i detta avsnitt av Intergalaktiskt.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Genom historien har många vetenskapliga upptäckter gjorda av kvinnor tillskrivits män. Så är också fallet inom astronomin och astrofysiken.
För att berätta mer om dessa kvinnor som än i dag inte är särskilt kända och deras banbrytande forskning har Intergalaktiskt bjudit in Shohini Ghose, professor i fysik vid Wilfrid Laurier universitetet i Kanada och författare till boken Her Space, Her Time.
I avsnittet pratar hon med Bill Burrau och Viktor Krylmark om hur man mäter avståndet till avlägsna galaxer och om vad stjärnor faktiskt består av.
Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Magnus Ivarsson är geolog och astrobiolog och har skrivit boken Exit jorden som beskriver hur mänskligheten skulle kunna sprida sig ut i rymden och kolonisera Mars. I det senaste avsnittet av Intergalaktiskt berättar han för Bill Burrau och Viktor Krylmark mer om den röda planeten.
Som för många andra började Magnus Ivarssons rymdintresse med sci-fi, och det är också därför läsarna får följa med de första kolonisatörerna på en fiktiv resa till Mars samtidigt som de lär sig de senaste forskningsrönen.
Lyssna på avsnittet för att få veta problemen med filmen The Martian och varför lavar och svampar är bra att ta med sig på rymdresor.
Stort tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den 10 januari är det preliminära datumet för Marcus Wandts första rymdexpedition. Astronauten som på rekordfart fått lära sig hur man faktiskt är astronaut var förra året inte säker på att det någonsin skulle bli en tur upp till rymdstationen.
Utöver detta pratar Viktor Krylmark och Bill Burrau om den svenska satelliten Ovzon 3 i det senaste avsnittet av Intergalaktiskt. Satelliten som utvecklats av det svenska bolaget Ovzon kan skjutas upp så snart som den 15 december med hjälp av en Spacex Falcon 9-raket.
Gästar avsnittet gör Per Nóren, vd på Ovzon, för att förklara mer om satelliten och bolaget. Även om varför han tycker att Sverige behöver en mer samlad agenda när det kommer till rymdfrågor.
Stort tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den 30 november 2022 lanserade amerikanska techbolaget Open AI den nya tjänsten Chat GPT. Det blev starten för ett helt nytt skede i ai-revolutionen.
I det här avsnittet guidar vi igenom vad som egentligen hände då, vad som har hänt sedan dess och hur allt det här påverkar vår värld nu och framöver.
Som guide har vi Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö, som i många år har följt ai-utvecklingen som journalist. Chat GPT-lanseringen gav upphov till en stor diskussion om hotet med en superintelligent ai.
– Nu efter ett år känner jag att det finns en stor risk att något riktigt illa händer men att det är en ännu större chans att något riktigt bra händer, säger Peter Ottsjö i podden.
I podden finns intervjuer med två experter, Christian Landgren, vd på digitialiseringsföretaget Iteam, och Theres Svensson, specialist på ai-styrning och ai och etik på IBM.
Lästips om ai-utvecklingen:
Efter 80 år har ai lärt sig förutse framtiden
Ai-hotet: Blir dagens chattbotar framtidens domedagsvapen – och hur?
Guide: Här är ai-verktygen som kan ge ditt jobb en boost
Kontakt med redaktionen: [email protected]
Avsnittet leds av Anna Orring, nyhetschef Ny Teknik
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den Europeiska rymdorganisationen Esas första kvinnliga forskningschef Carole Mundell gästar det första avsnittet av Intergalaktiskt säsong två. Tillsammans med Viktor Krylmark och Bill Burrau går hon igenom Europas raketkris, forskningsplaner och rymdorganisationens struktur.
Efter att Carole Mundell tillträdde i Mars 2023 har hon åkt runt mellan Esas 22 medlemsländer för att lära känna organisationen bättre, och medan hon var i Solna fick Intergalaktiskt en pratstund ni får ta del av här.
Podden har också varit på gala, en av de sämre kvällarna i Viktors liv.
Stort tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss? Har önskemål på spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ny Teknik har för sextonde året i rad korat Sveriges 33 bästa, mest innovativa och lovande unga teknikbolag. Nu presenterar vi dem: från Malmö till Luleå, från ai-system för smarta bilar till trätorn för vindkraftverk, från färsk liten avknoppning till bolag redan ute på en internationell marknad. Här är 33-listan 2023
I avsnittet avslöjar vi vilka bolag som har klarat hela urvalsprocessen, från nominering i våras till färdig lista.
De 33 bolagen på Ny Tekniks 33-listan 2023 är sinsemellan mycket olika, men har en avgörande sak gemensam: De har utvecklat egen unik teknik, som tar sig an viktiga problem.
Listan tas fram av Ny Tekniks jury, som består av fyra teknikjournalister. De har sedan i våras gått igenom över 200 nominerade bolag. I processen granskas teknikhöjd, potential för uppskalning och affärsmässighet och hur eventuella studier, tester, demonstrationsprojekt och kundsamarbeten har gått.
Vilka krav måste 33-bolagen uppfylla?
I avsnittet hörs tre av de fyra jurymedlemmarna: Anders Thoresson, Bill Burrau och Charlotta von Schultz. I juryn har också Johan Kristensson deltagit. De är alla fyra teknikjournalister kopplade till Ny Teknik.
Programledare: Anna Orring, nyhetschef på Ny Teknik.
Kontakt med redaktionen: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Från en idé som uppstod på ett löpband till ett internationellt underrättelseföretag. Recorded Future samlar in och analyserar data från internet för att i realtid kunna upptäcka oroligheter och cyberangrepp.
De har över 1 700 kunder i 75 länder.I poddserien Svenska Snillen berättar Christopher Ahlberg och Staffan Truvé om det numera internationella storbolaget och dess roll i världen. De båda grundarna är också mottagare av Polhemspriset 2023, Sveriges största ingenjörspris. Polhemspriset har delats ut sedan 1878, delas ut av stiftelsen Polhemspriset och administreras av Sveriges Ingenjörer.
Poddserien Svenska Snillen görs av Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer. Serien lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Reporter: Bill Burrau, Ny Teknik.
Vill du komma i kontakt med Ny Tekniks redaktion? Mejla till: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I slutet på maj fälldes det sista instrumentet ut på rymdsonden Juice som just nu är på väg mot solsystemets största planet Jupiter. När kommandot skickades för utfällning var Intergalaktiskt på plats i kontrollrummet.
I det sista avsnittet av Intergalaktiskt för säsongen berättar Bill Burrau för Viktor Krylmark om Darmstadt i Tyskland och den europeiska rymdorganisationens kontrollcenter Esoc.
Avsnittet går igenom detaljer kring arbetet nere på Esoc och tar hjälp av experter på plats för att få en tydligare bild av vad en rymdsond är och hur man styr den.
Stort tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på kanalen.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
För drygt tio år sedan började vattenreningsdunken Solvatten att serietillverkas. Nu ger den rent vatten till cirka 600 000 människor i utvecklingsländer. Petra Wadström är innovatören bakom uppfinningen, som bara behöver solenergi för att fungera.
Solvattendunken tillverkas på en fabrik i Skåne och delas ut till fattiga människor på landsbygden i utvecklingsländer i samarbete med hjälporganisationer som till exempel UNHCR, Plan International och Childfund. Ungefär 110 00 dunkar är i användning i över 40 länder.
I poddserien Svenska Snillen, som görs av Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer, berättar Petra Wadström om vad som ledde fram till innovationen – varför blev det just hon som utvecklade innovationen? Hon berättar också om vägen från idé till färdig produkt och hur innovationen har tagit sig ut i världen, till platser där den behövs som bäst.
I avsnittet intervjuas också Julia Schalk på organisationen Water Aid, om behovet av rent vatten i världen.
Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Reporter: Linda Nohrstedt, Ny Teknik.
Kontakt med Ny Teknik: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det 15:e avsnittet av Intergalaktiskt pratar Viktor Krylmark och Bill Burrau om något så spännande som exoplaneter.
Ibland läser vi om nya upptäckter av beboeliga planeter som är REKORDNÄRA jorden. Rubrikerna får oss lätt att tro att vi har en plan B den dagen då vi har förstört vår nuvarande planet – då alla resurser är förbrukade. Hur är det med den saken?
För att få svar på har podduon tagit hjälp av Linn Boldt-Christmas, astrofysiker vid Uppsala universitet, som lämpligt nog forskar på exoplaneter.
Förutom existentiella frågor som kan vi bo där svarar forskaren även på enklare frågor som ”vad är en exoplanet?” och ”finns det andra platser än just planeter som skulle kunna vara beboeliga?”
Och just det. Dessutom: ewoks och bumbibjörnar.
Stort tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på kanalen.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I avsnittet möter vi Elina Berglund Scherwitzl, vd och medgrundare av preventivmedelsappen Natural Cycles.
Ursprungsidén till Natural Cycles föddes när partikelfysikern Elina Berglund Scherwitzl själv letade efter ett effektivt och mer naturligt alterntiv till hormonella preventivmedel.
I avsnittet berättar Elina Berglund Scherwitzl om sin tid som forskare på Cern där hon var med och upptäckte Higgs-partikeln 2012, hur synen på femtech, alltså teknik som fokuserar på kvinnors hälsa, har förändrats under det senaste decenniet och hur det kändes att hamna mitt i en mediestorm när Natural Cycles-appen anmäldes till Läkemedelsverket.
Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.
Kontakt med Ny Teknik: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är otroliga mängder djur som har skickats upp till rymden genom åren – vilka är pionjärerna?
Nytt avsnitt av Ny Tekniks populära rymdpodd Intergalaktiskt – och det är dags för quiz! Det är Bill Burrau som läst på om djur i rymden och nu bestämt sig för att grilla poddkollegan Viktor Krylmark, som gör sitt bästa för att inte göra bort sig.
Hur kan t ex ledtrådarna ”en snabbt jobbande bonde” och ”Barry White” leda till ett av svaren? Missa inte veckans rafflande avsnitt av Intergalaktiskt.
Om du som lyssnar drar in fler poäng än Viktor, hör gärna av dig via mejl till någon av oss.
Stort tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på kanalen.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tack vare innovatören Tomas Fabo har miljontals patienter sluppit att plågas för att sår fastnar i förband. Hans tidigare arbetsgivare Mölnlycke har under åren sålt fler än fyra miljarder så kallade Safetac-förband baserade på hans innovation, ett mjukt silikonmaterial som fäster mot huden men inte i sår.
Tomas Fabo labbade med sönderklippta strumpbyxor och kladdiga geler hemma i köket – och lade grunden till en stor internationell försäljningsframgång för Mölnlycke. I Ny Tekniks podcastserie Svenska snillen, som görs i samarbete med Sveriges Ingenjörer, berättar Tomas Fabo hur han lotsade sina smärtfria sårförband från idé till succé.
Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Varför ska vi åka till rymden?”, ”vem får åka?”, ”vad händer om jag blir sjuk?” och ”hur hanterar man brott?” är några av frågorna som diskuteras i boken “Off-Earth" som nyligen publicerades av MIT press.
Bakom boken som tar upp etiska frågeställningar i rymdmiljö står astrofysikern Erika Nesvold. Det var i samband med ett Nasaprojekt om planetärt försvar 2016 i Silicon Valley som hon fick grundtanken som senare skulle leda till boken. Som svar på sina frågor fick hon hela tiden höra att “vi oroar oss för det senare”.
Erika Nesvold gästar Intergalaktiskt med Viktor Krylmark och Bill Burrau och det diskuteras bland annat hur man ska se till att arbetare vid framtidens gruvbrytning i rymden ska kunna stå upp för sina rättigheter. Vågar man strejka om luften man andas tillhandahålls av arbetsgivaren?
I det senaste avsnittet får du kanske inga svar, men däremot spännande frågor att ta med dig när du grubblar på framtida rymdäventyr.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet av Svenska snillen befinner vi oss högt upp med utsikt över Västra hamnen i Malmö för att träffa Emil Eifrém, vd och medgrundare av grafdatabasbolaget Neo4J.
Neo4J föddes ur ett behov av en helt ny typ av databaser, databaser som på ett mer visuellt och kraftfullt sätt kunde visa hur data hänger samman i stora nätverk – något som traditionella relationsdatabaser inte var särskilt bra på.
Neo4J tog snabbt sina första steg från Sverige ut i världen och har storkunder som Ebay, IBM och HP, samt investerare som Google.
I avsnittet berättar Emil om den första svåra tiden som startupgrundare, hur det var att tacka nej när ett av världens största techbolag ville köpa Neo4J – och hur Silicon Valley, där Emil bodde i flera år, har förändrats.
Medverkar gör även David Sonnek, vd för Wallenbergs stiftelse Navigare Ventures, som ger sin analys av varför Neo4J har lyckats internationellt, tillsammans med andra svenska techbolag som Spotify, Izettle och Klarna.
Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Curl är namnet på ett svenskt verktyg för överföring av filer mellan datorer, mobiler – ja, praktiskt taget alla olika typer av enheter som är uppkopplade. Det återfinns i miljontals efter miljontals uppkopplade prylar världen över.
– Det finns nästan inget stopp. Glödlampor, pendeltåg, helikoptrar, tvättmaskiner, bilar ... En av mina favoritpunkter är att Nasa använde Curl för att landa på Mars. Det är otroligt häftigt, säger Daniel Stenberg, programmeraren bakom Curl samt tidigare Polhemspristagare.
I Ny Tekniks podcastserie Svenska Snillen berättar Daniel Stenberg om hur idén till Curl föddes, och hur verktyget sedan har spritts.
Verktyget skrevs på 1990-talet och ursprungligen avsett för en valutaväxlare. Efter en några år tröttnade Daniel Stenberg på valutväxlaren, men fastnade för utvecklingen av ny teknik för internetöverföring. 1998 lanserades programmet Curl, som tack vare – eller på grund av – sitt upplägg med öppen källkod snabbt fick spridning världen över.
I dag, 25 år senare, driver Daniel Stenberg den fortsatta utvecklingen av Curl som ett open source-projekt hemifrån i ett villaområde strax söder om Stockholm. 2017 tilldelades Daniel Stenberg Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer.
Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är både dyrt och svårt att ta sig till – och framförallt utföra arbete i – rymden. Vad kan man göra för att underlätta och dra ner på priserna? Simulera innan du åker.
Fysiksimuleringar är i sig inget nytt, men med modern datagrafik påminner det till viss del om spelmiljöer. Intergalaktiskt tar i detta avsnitt hjälp av Kenneth Bodin, vd på bolaget Algoryx som jobbar med fysiksimuleringar för diverse branscher.
Ny Tekniks Viktor Krylmark och Bill Burrau försöker förstå vad fysiksimuleringar faktiskt är, varför de behövs, och hur de ska hjälpa till med att sätta bulldozers på månen.
Lyssna för att höra mer om nuvarande rymdprojekt och en framtida robotarm på morgondagens månstation.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hon började sin yrkesbana som kopiatorreparatör men sadlade om och blev en av världens ledande trafiksäkerhetsforskare. Astrid Linder, professor i trafiksäkerhet på VTI, är skaparen bakom en kvinnlig krockdocka. Nu är den klar, och presenteras i maj 2023.
I det här avsnittet av poddserien Svenska Snillen är vi hos Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, mitt i fordonsklustret på Lindholmen i Göteborg.
Det kan tyckas märkligt att reglerna fortfarande bara kräver att bilar krocktestas med en krockdocka som representerar en typisk man – trots att kvinnor löper högre risk att skadas vid jämförbara olyckssituationer.
Trafiksäkerhetsforskaren Astrid Linder har vigt en stor del av sitt yrkesverksamma liv åt att undersöka hur bland annat kvinnor drabbas vid trafikolyckor – och hon ligger även bakom världens första kvinnliga krockdocka.
Men hur kom det sig att reparatören av kopieringsmaskiner tog steget till att bli en av världens ledande trafiksäkerhetsforskare? Hur fick hon idén att ta fram den kvinnliga krockdockan? När tror hon att det blir krav på att använda även kvinnliga krockdockor vid testning? Och vilken bil kör hon själv?
Det här är några av frågorna som vi söker svar på i detta avsnitt av Svenska Snillen.
Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Utan en bra frågeställning är det svårt att göra bra forskning. Det lyckades en skolklass från Ottawa i Kanada visa när de ställde en fråga Nasa inte tänkt på innan. Fungerar en epipen i rymden?
Utöver varför en epipen, eller adrenalinspruta, som används vid allergiska reaktioner blir giftig i rymden går detta avsnitt av Intergalaktiskt in på sjukdomar i rymden i allmänhet.
Ny Tekniks Bill Burrau och Viktor Krylmark pratar om vad som händer i kroppen när du lämnar jorden. Och vad händer egentligen när du blir akut sjuk på rymdstationen? Vem kan ta hand om dig när du näst intill ensam i en plåtburk i omloppsbanan?
God lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
För några år sedan pratade hela världen om att man hittat “liv på Venus”. Vad var grejen med det egentligen? Var det överdrivet att publicera artiklar med små gröna gubbar?
Intergalaktiskt tar hjälp av astrobiologen Natuschka Lee för att försöka reda ut det hela. Och förresten, vad gör en astrobiolog? Eller heter det rymdbiolog?
Ny Tekniks Bill Burrau och Viktor Krylmark försöker få svar på varför det är så svårt att hitta liv ute i rymden, och på jorden för den delen.
Och vad gör egentligen Anders Svensson i Sydamerika?
God lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Föreställ dig en natthimmel utan månen. Ganska tråkig ju? Har vi tagit den för given?
För faktum är att månen packar sina väskor och lämnar jorden.
Intergalaktiskt med Bill Burrau och Viktor Krylmark vänder tillbaka till den otroliga stenen och försöker nysta i varför det är så, att den lämnar oss.
Dessutom, vad luktar det ens på månen?
Trevlig lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice?
Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten?
Jupiter är solsystemets största planet och har över nittio månar i omlopp runtomkring sig. Miljön kring Jupiter är också väldigt ogästvänlig med stark strålning. Så varför ska vi egentligen skicka dit rymdsonden Juice?
Intergalaktiskt ger dig lite mer insyn om varför just Jupiter lockar forskarnas intresse. Kan det till exempel gömma sig liv på någon av de isiga månarna som snurrar runt planeten?
Till sin hjälp har Viktor Krylmark och Bill Burrau projektledare och forskare från den europeiska rymdorganisationen och svenska Institutet för rymdfysik.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det kändistätaste avsnittet hittills av Intergalaktiskt intervjuas både Sveriges första astronaut Christer Fuglesang och Sveriges rymdminister Mats Persson. Frågan som avhandlas? Rymdskrotet och den allt växande problematiken.
Häng med när Bill Burrau och Viktor Krylmark försöker reda ut vad det finns för regleringar kring vad man får skicka upp i rymden. Och vad finns det egentligen för tekniklösningar för att minska mängden skräp i omlopp kring jorden?
Det värsta framtidsscenariot kallas kesslersyndromet – det är när närrymden är så pass full att en enskild kollision kan trigga en kaskadeffekt och göra rymden runt jorden obrukbar. Hur långt ifrån en sådan verklighet är vi? Och har Christer Fuglesang verkligen Sveriges största samling av skiftnycklar?
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Intergalaktiskt tar upp ännu några av de många konspirationsteorier som finns om rymden. Fokus denna gång hamnar på planeter som på ett eller annat vis trotts utgöra en fara för jordelivet.
Ny Teniks podcast Intergalaktiskt rullar vidare!
När Michael Brown och Konstantin Batygin publicerade forskning som tydde på existensen hos en nionde planet i solsystemet plockades detta snabbt upp av New York Post. Problemet var bara deras tolkning – i april 2016 skrev de på Twitter att en nyupptäckt planet skulle kunna förgöra jorden så snart som denna månad.
I det senaste avsnittet av Intergalaktiskt pratar Viktor Krylmark och Bill Burrau om två konspirationsteorier som rör “farliga planeter”. Utöver planet nio avhandlas även den udda planeten Nibiru. Tanken om en jätteplanet som skulle kollidera med jorden fick spridning via Nancy Lieder och hennes påstådda kontakt med utomjordingar.
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännen rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera på podden! 🖖
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det femte avsnittet av Intergalaktiskt är det explosioner som gäller. Men det är inte explosioner som vi känner dem från jorden utan kraftfulla, nebulosaskapande supernovaexplosioner som avhandlas.
Häng med nu: När massiva stjärnor får slut på väte att fusionera sker något väldigt dramatiskt. Efter en kollaps på grund av den massiva gravitationen slungas material motsvarande flera solmassor ut i rymden och skapar en expanderande bubbla av gas och stoft. Det här vill du så klart höra mer om!
Viktor Krylmark tar upp ett gäng supernovor genom historien, och Bill Burrau plockar fram lite färska forskningsresultat. Och vad var egentligen grejen med den röda superjätten Betelgeuse?
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen som vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Och du, glöm inte att prenumerera på podden! 🖖
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det första avsnittet av Intergalaktiskt för år 2023 diskuterar vi ett av förra årets största vetenskapliga genombrott – James Webb teleskopet.
James Webb är världens dyraste rymdteleskop. Det sköts upp på juldagen 2021 och har redan hunnit leverera spännande forskning om universum. Men vad är det som gör teleskopet så speciellt?
I avsnittet pratat vi om de resultat som redan har hunnit ramla in. Vad är "deep field"? Vad gör teleskopet så speciellt? Och vad använde den svenska docenten teleskopet till egentligen?
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången är Svenska Snillen på plats på Säve flygplats utanför Göteborg.
Är det här vi ser starten på en ny flygindustri? En eldriven flygindustri?
Ja det är i alla fall vad ingenjören och flygfantasten Anders Forslund och hans fru Klara försöker åstadkomma med Heart Aerospace.
Ett projekt som i dag har 150 anställda och som har fått in flera tunga investerare och förbokningar på flygplan som ska vara i drift 2028.
Hur uppstod iden till Heart Aerospace?
Hur går det till att utveckla ett nytt flygplan steg för steg, från idé, till ritningar till tillverkning och till kommersiell drift?
Vilka tankevurpor har Anders, Klara och teamet gjort fram till idag?
Varför skrotades planerna på ett renodlat elflygplan?
Vilka är de viktigaste frågetecknen som måste rätas ut för att vi ska få upp tusentals eldrivna flygplan i luften under kommande 20 år?
Det här och mycket mer diskuterar vi i avsnittet.
Vi får även höra vad som krävs på marken för att elflyget ska fungera på svenska flygplatser. Svaren och tankarna om just den delen får vi från Hampus Alfredsson som är Forskare på Rises avdelning Mobilitet och System, enhet Elektromobilitet.
Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter månresor och planetärt försvar vänder Viktor Krylmark och Bill Burrau blickarna mot konspirationsteorier. Vad finns det för märkliga teorier där ute? Och hur många avsnitt kan man göra om det? Den senare frågan har vi ännu inget svar på – men här är i alla fall det första.
Vi pratar om ansiktet på Mars som under 1970-talet vände upp och ner på allt många trodde sig veta om liv i rymden.
Sedan pratar vi om plattjordarna. En plattjordare är alltså en person som tror på teorin att jorden inte är en klotformad planet, utan snarare en platt skiva. Hur låter en plattjordare som argumenterar för sin sak? Vi lyssnar. Och förresten, har du hört talas om pac-man-effekten?
Trevlig lyssning!
Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Glöm inte att prenumerera på podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans tema är evigt liv med modern teknik.
Ny Tekniks Reporter Peter Ottsjö har använt sig själv som försökskanin för att transformera sin hälsa, sitt välmående och utmana möjligheterna att leva ett friskt liv väldigt länge.
Att hacka döden skulle man kunna säga.
Nu är han aktuell med boken – evigt ung med undertiteln ”min och människans dröm om odödligheten” som ges ut av förlaget Volante.
Boken är en beskrivning av en personlig resa mot en bättre hälsa tack vare modern teknik och forskning.
Allt startade när Peter var inne i en djup depression som till slut krävde elbehandling och mediciner.
I dag är det en frisk, pigg och nästan lysande Peter som sitter framför mig här i poddstudion.
Hur gick den här personliga resan till?
Hur hamnade han i mörkret och hur tog han sig därifrån?
Vilken modern teknik har han använt för att nå dagens välmående?
Vilja tester har han genomfört?
Och vad innebär livsförändringen och framtiden tekniska innovationer för att vi ska kunna leva riktigt länge med god hälsa?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
För 66 miljoner år sedan slog en gigantisk asteroid ner på jorden och orsakade ett massutdöende som bland annat blev dödsstöten för dinosaurierna. Vad gör världens olika rymdorganisationer för att vi ska gå ett liknande öde till mötes?
Och vad är egentligen skillnaden på meteoroider, meteorer och meteoriter?
I det andra avsnittet av Ny Tekniks podd om rymden – Intergalaktiskt – går vi igenom rymdstenarna vi stöter på i solsystemet och forskningen som görs för att undvika katastrof.
Häng med – så går vi igenom allt du vill veta. Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Prenumerera gärna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans gäst är ingenjören, träexperten och affärsutvecklingschefen Jessika Szyber från Stora Enso.
Ni som är trogna lyssnare kanske kommer ihåg att Jessika var med i avsnitt sex av podden och pratade om möjligheterna att bygga riktigt höga hus i trä och med fokus på omtalade Sara Kulturhus i Skellefteå. Ett miljardprojekt i trä.
Den här gången är Jessika inblandad i ett annat träprojekt
Nämligen den spektakulära träbyggnaden Wisdome Stockholm som växer fram på Tekniska Museets innergård.
Vad är det som är så märkvärdigt med det här bygget?
Hur tänjer det på gränserna på vad som är tekniskt möjligt när det kommer till träkonstruktioner?
Varför är det bara ett fåtal personer som bygger ihop Wisdome?
Vilka trender ser vi inom att använda trä som för att bygga hus?
Det här och mycket mera diskuterar vi i dagens avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Månen – denna mystiska himlakropp som fascinerat människan i alla tider. Den känns så nära, men avståndet mellan Månen och Jorden är aldrig kortare än 356 500 kilometer.
Vid månlandningen 1969 samlades mänskligheten framför tv-apparater och inspirerade en hel generation. Nu ska Nasa tillbaka till månen – varför?
Välkommen till det första avsnittet av Ny Tekniks nya podd om rymden – Intergalaktiskt – där vi går igenom historien om månlandningen och berättar mer om Nasas nya satsning Artemis. Avsnittet spelas in strax innan Artemis 1 planerade uppskjutning. Hur ska projektet hjälpa mänskligheten längre ut i rymden? Vi reder ut.
Häng med oss så går vi igenom allt du vill veta. Vill du komma i kontakt med oss? Har du önskemål om något spännande rymdfenomen vi borde prata om? Tveka inte att höra av dig:
Tack för att du lyssnar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är en berättelse om hur två våghalsiga personer lämnade toppjobb på Astra och Tetra Pak för att lägga grunden till ett av Sveriges mest framgångsrika mjukvaruföretag.
Allt startade 1993. Då var Bill Clinton President i USA, Carl Bildt svensk statsminister, radiokanalen P4 startar, ett Jas-plan störtar vid en flyguppvisning i Stockholm, Saab presenterar modellen 900 som ska rädda verksamheten, IFK Göteborg vinner Allsvenskan, 8 procent av Svenskarna har skaffat en mobiltelefon och Windows 3.11 det hetaste som fanns inom techområdet.
Professor Staffan Gestrelius har tröttnat på att samla in data och skriva ut oändliga mängder med rapporter på Astra. Han har en idé om att man borde kunna samla in data från olika källor och läsa rapporter och göra analyser direkt på skärmen.
Parhästen Björn Berg tycker att det här låter briljant och är den som snabbt ser en internationell potential. Tillsammans startar de företag Qlicktech.
Från start är deras idéer för avancerade för tidens datorkapacitet men teknikutvecklingen med snabbare processorer, ständig ökning av datorernas minneskapacitet, utvecklingen av internet, molntjänster och mobilitet spelar företagets utveckling i händerna.
Svenska snillen har träffat Staffan Gestrelius som här berättar historien om hur Qlik blev ett av världens främsta mjukvarföretag inom sin genre – business intelligence och smart dataanalys. Vi får även höra orsakerna bakom hans avhopp tidigt 2000-tal, hur han ser på sina efterträdare som lyckats ta företaget till en stark internationell position. Varför han behöll sina aktier i Qlik samtidigt som han startade upp sitt nästa företag Capish med en idé att utveckla ännu mer avancerad dataanalys.
Svenska Snillen är en podcast som lyfter fram svenska ingenjörer och uppfinnare, vars innovationer bryter ny mark. Vi berättar om de ambitiösa rebellerna som vågar gå sin egen väg med en idé som förändrar branscher, vårt samhälle och vår vardag.
Svenska Snillen är en produktion från Sveriges största tekniktidning Ny Teknik i samarbete med Sveriges Ingenjörer.
Kontakt: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här veckan är Anna Åslund vår gäst
Anna är en av tre grundare av Asker Technologies
Ett nystartat företag som med sin tekniska plattform vill göra anställningsintervjuer mer objektiva och utjämna maktbalansen mellan rekryterande företag och den arbetsökande.
Hur det går det till och varför det är viktigt får vi svar på i dagens samtal.
Vi pratar även om fördelarna och riskerna med att automatisera rekryteringsprocesserna och ta bort mänsklig kontakt så mycket det går.
Och mycket mera.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ny Tekniks experter diskuterar och presenterar Sveriges mest lovande och innovativa startups 2022.
Totalt har årets vinnare samlat in 1,2 miljarder i riskkapital och verkar inom flera olika områden med goda chanser till internationell framgång.
Det har under åren visat sig att gruppen som är synar, gallrar och väljer ut de 33 vinnarna är träffsäkra. Väldigt få bolag slutar upphöra eller går i konkurs.
Tvärtom. Majoriteten utvecklas till attraktiva bolag som växer av egen kraft eller köps upp av konkurrenter.
Vilka trender kan vi då skönja på den svenska startupscenen?
Hur har det förändrats de senaste åren?
Vilka är de ambitiösa rebellerna bakom innovationerna?
Varför sker nästan ingen startuputveckling i norra Sverige?
Det här och mycket mer ska vi diskuteras i avsnittet.
33-listans ordförande Anders Thoresson och Ny Tekniks techreporter Simon Campanello ger oss svaren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Intresset för försvarskoncernen Saabs produkter har ökat dramatiskt sedan Rysslands invasion av Ukraina. Veckans gäst är Petter Bedoire, cto på Saab.
Vad innebär det för Saabs verksamhet inom forskning och utveckling med 8 500 anställda?
Har Saab fått det lättare att rekrytera mjukvaruutvecklare och ingenjörer sedan krigets utbrott?
Vad sker på forskningsavdelningarna just nu?
Hur känns det att se Ukrainska soldater använda Saabs pansarskott och granatgevär som bland annat den svenska försvarsmakten skickat ner till Ukraina?
Vilka möjligheter ser Saab med ai, elektrifiering, sensorteknik och 3d-printing?
Och varför har företaget investerar i det svenska Heart Aerospace som utvecklar framtidens delvis eldriva flygpan?
Det här och mycket mera diskuteras i veckans avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I takt med att vår värld bli alltmer uppkopplad och digitaliserad ökar efterfrågan på halvledare. Ett område där den internationella konkurrensen är hård och där det är svårt att omsätta forskningsresultat till kommersiella succéer.
Veckans gäst är professor Lars Samuelson.
Lars är professor vid Lunds universitet och en av de drivande hjärnorna bakom svensk utveckling inom nanoteknologi och utvecklingen av halvledare.
Varför valde han fysiken och nanoteknologi framför den stora drömmen om att bli musiker på heltid?
Vad innebär utvecklingen inom nanotekniken för oss konsumenter. För våra teveapparater och displayer som vi använder i vardagen.
Hur avancerade kan integrerade kretsar egentligen bli?
Hur känns det att få guldmedalj av kungen för sina gärningar inom nanovetenskapen?
Och hur står sig den svenska halvledarutveckoingen gentemot övriga världen?
Hur ser Lars Samuelson på företagen sprungna hur hans forskning vid centret Nanolund?
Och varför är han inblandat i uppbyggnaden av ett forskningscenter inom nanoteknik i Kina?
Det här och mycket mer pratar vi om i veckans avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången gästas Ny Tekniks podd av Jenny Keisu, vd på X Shore.
Den svenska elbåtstillverkaren arbetar efter visionen om att hållbart båtliv.
Nu lanserar de en ny båt, X shore, 1 som ska locka fler att ta klivet från en bensindriven fritidsbåt till en elbåt.
Företaget har byggt en egen fabrik i Nyköping och med mer egen tillverkning i produktionscykeln trappar X Shore upp tillverkningen från 40 till 400 båtar per år.
Hur fungerar då X Shore 1?
Hur ser laddinfrastrukturen ut för den som funderar på köpa en elbåt?
Vilka är kunderna i första vågen?
Är båtpoolen framtidens båtägande?
Varför har X Shore inga problem att attrahera kompetens när många andra vittnar om vilka utmaningar det är att hitta personal för expansion?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet tar vi oss igen om det komplicerade ingenjörsprojektet att bygga upp kvarteret vildmannen i centrala Stockholm som brann 2017. Mer än hälften av fastigheten totalförstördes.
Det togs beslut att rädda och återupprätta byggnaden med fasad som ser ut som den gamla men ett modernt innandöme.
Veckans gäst är den erfarne ingenjören och byggkonstruktören Cornelis Oskamp.
Han jobbar på ett av Sveriges äldsta teknikkonsultbolag Looström som huvudansvarig konstruktör för uppbyggnaden av vildmannen.
Vilka var konsekvenserna av branden?
Hur hamnade projekteringen för återuppbyggnaden av fastigheten i Cornelis knä?
Vad tänkte han när du först läste om uppdraget?
Hur har hans känsla för uppdraget ändrats under tiden som han har jobbat med det?
Vilka har varit de stora ingenjörsmässiga utmaningarna?
Vad betyder det att Cornelis är en erfaren ingenjör och varit med länge i branschen?
Det här och mycket mer svarar Cornelis på. Vi går dessutom igenom projektet steg för steg,
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Är det en smal hipstertrend som är på väg att svalna rejält eller kommer vi under det här årtionden se fler svenskar som vågar testa att använda ätbara insekter som proteinkälla till familjemiddagen?
I dag ska vi prata om mat utan bonde.
Om att odla och sälja ätbara insekter.
Veckans gäst är insektsentreprenören, teknikjournisten och författaren Anders Engström som bland annat driver bloggen Bug Burger och är en av de större lobbyisterna för att vi bör addera ätbara insekter till vår dagliga matmix.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Går det att definiera vad hajp är? Och hur ser det ut när en tekniktrend går från hajpad till att bli hånad och sedan till sist kanske kan börja göra nytta?
I säsongens sista Amaras Lag djupdyker vi i fenomenet techhajp. Vi skärskådar The Gartner Hype Cycle för att förstå hur en tekniktrend går från viralsuccé via djupa motgångar till en allmänt accepterad produkt.
Frågan är bara hur bra modellen är på att förklara varför vissa tekniker lyckas och andra faller i glömska.
Simon Campanello, Viktor Krylmark och Ania Obminska diskuterar bland annat hajpar, floppar, Kickstarter och virtual reality i det 13 avsnittet av Amaras Lag.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan pratar vi om näringslivets roll i klimatomställningen. Vilka förutsättningar näringslivet behöver för att kunna driva på omställningen, vilket ansvar näringslivet har och vilket ansvar politikerna har.
Vi djudyker i elförsörjningsfrågan och synar Svenskt Näringslvis konkreta förslag för att Sverige ska satsa med på kärnkraft, inte minst inom SMR.
Den som svarar och diskuterar är Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Odlat kött, isbjörnssvans och mammutmilkshake. Låter det osannolikt att det här blir en del av vår matkultur? Var inte så säker på det.
Den 5 augusti 2013, klockan 13 lokal tid, visades världens första hamburgare av labbodlat kött upp för journalister och akademiker i London. Nära ett decennium senare har vi fortfarande inget odlat kött i våra lokala matbutiker. Men globalt beräknas hundratals bolag jobba med utveckling av det slaktfria köttet, och i Singapore har en restaurang fått servera odlad kyckling.
Är det här framtiden? Och kommer utvecklingen i kombination med andra tekniker i så fall att leda till helt nya rätter och möjligheten att smaka på allt från dinosaurie till dronttacos, samtidigt som vi potentiellt kan minska utsläppen av växthusgaser från våra matsystem?
Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello funderar kring vilket kött som egentligen kommer att vara det normala i framtiden – det odlade eller det konventionella. Och om vi kommer att vara öppna för att prova helt nya smaker.
Amaras lag tar i avsnittet hjälp med perspektiven av Johan Jörgensen, som är medgrundare av Sweden Foodtech. Han menar att mat förändras hela tiden och att vi inte kan tänka oss att laga mat ur en kokbok från 1970-talet i dag. Vi kan därför inte utgå från att det vi äter i framtiden är detsamma som vi äter nu. Men kommer vi verkligen att vilja äta odlat kött?
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
På 20 minuter berättar vi om vad som kan ske när en drivmedelsgigant som finska Neste letar nya råvaror till biodrivmedel – och siktar in sig på rester från skogen.
Skogsråvara som blir till drivmedel har det talats om länge – men fortfarande sker det i väldigt liten omfattning. Nu riktar drivmedelsjätten Neste in sig på skogsspåret. Vad tillverkas biodrivmedel av i dag, vad är det som driver på utvecklingen att hitta nya råvaror, vilka är de viktiga aktörerna och hur ska det gå till rent tekniskt – vilken är den bästa metoden?
I avsnittet berättar Ny Tekniks Johan Kristensson om hur branschen förändras,
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Våra hem blir allt mer uppkopplade och en efter en fyller sina hem med smarta prylar. Problemet just nu är bara att prylarna inte är särskilt smarta. Det är krångligt att få ihop allt.
Men nu (snart!) är Matter här. Den där grundplåten som alla smarta hem har längtat efter, och det som ska styra upp trasslet. Eller?
Viktor Krylmark ber sin smarta högtalare om råd och tar med Simon Campanello, Ania Obminska och lyssnarna på en resa. Poddtrion försöker reda ut vad som är grejen med ”räddaren” Matter, där jättar som Apple, Google och Amazon samarbetar. Amaras lag tar i avsnittet experthjälp av M3-redaktören och supertestaren Ida Blix.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
På 12 minuter får du det senaste om ny svensk vågkraftsteknik och ett internationellt perspektiv om energislaget.
Havet är stort och rikt på vågor och strömmar. Alla som har farit över hav vet vilka starka krafter som finns där. Kan den energin utvinnas för att ge elektricitet, och bli en förnybar energikälla?
Havsbaserad vindkraft är ju en realitet men hur är det med vågkraft? Kan det bidra till att klara det ökande elbehovet i världen?
I Åkersberga i södra Roslagen testar företaget Novige en prototyp om 1 kW, med en flytkropp som mäter 5,20 meter. Novige är ett av flera svenska bolag som utvecklar vågkraft.
Potentialen för energikällan är stor, globalt – men ännu finns inga storskaliga anläggningar som levererar el.
Ny Tekniks energireporter Linda Nohrstedt är med i avsnittet och berättar om de nya svenska testerna och om hur energislaget utvecklas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En uppkopplad värld där allt och alla har nästintill obegränsad och ständig uppkoppling. Det är en vision som många telekomentusiaster ser framför sig.
Affärsvärlden uppmanade sina läsare att vänta med att investera i Beammwave som nyligen noterades på börsen. Ny Teknik å andra sidan ansåg i fjol att det Lundabaserade företagets teknik har stor potential på den internationella telekommarknaden. Beammwaves ”digitala antenner” gör 5g-kommunikationen snabbare och bättre men antalet kunder (mobiltillverkarna) är förhållandevis små men marknaden enorm (över 4 miljarder 5g-abonnenter om fem år).
I veckans poddavsnitt intervjuas Ericssonveteranen och tillika Beammwaves vd Stefan Svedberg om möjligheterna och svårigheterna med att etablera ett litet teknikbolag på den internationella telekommarknaden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Techbranschens galnaste produktlansering fyller 10 år. Amaras lag dyker ner i Google Glass, och försöker ta reda på vad som egentligen hände. För 10 år sedan demonstrerade Google sina smarta glasögon på det mest spektakulära sättet du kan tänka dig. Hajpen var enorm – men Google Glass föll platt.
Länge listades glasögonen som en av teknikhistoriens största floppar, men är det verkligen sant? Kanske var Google bara alldeles för tidigt ute.
Ny Tekniks Simon Campanello försöker reda ut historien om de märkliga glasögonen, och övertyga skeptikerna Ania Obminska och Viktor Krylmark om att ar-glasögon är framtiden.
Dessutom hör vi Eva Mårell-Olsson, docent vid pedagogiska institutionen på Umeå Universitet, som var först i Sverige med att köpa Googles glasögon, och teknikjournalisten Miriam Olsson Jeffery som deltog vid den omtalade lanseringen.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vilket blir nästa steg för litiumjonbatteriet? Volvo Cars satsning på den extremt snabbladdande tekniken från israeliska Storedot ger en hint om framtiden.Men Storedots historia är brokig med många löften som inte infriats. Nu satsar det på teknik för snabbare laddning och mer räckvidd med Volvo som en av flera finansiärer. Vad talar egentligen för att Volvos satsning ger resultat?
Och vilka tekniker gäller utvecklas just nu för att elbilar ska laddas snabbare - och vilka är skillnaderna?
Ny Tekniks reporter Johan Kristensson berättar och förklarar..
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det svenska elbehovet väntas fördubblas till 2045.
En förutsättning för att klara av en ökad elproduktion är att Sverige bygger havsbaserad vindkraft i bottniska viken, i Östersjön och i Västerhavet.
Det menar i alla fall de som vurmar för just vindkraft.
Och det är inte bara politiker som trycker på. Flera företag ser en stor potential att bygga och leverera el från havsbaserade vindkraftverk kommande 20 år.
Totalt planerar dessa marknadsaktörer för totalt 366 TWh vindkraft till havs längs Sveriges kuster.
Det kan jämföras med dagens totala elanvändning på 140 TWh.
Men risken är stor att planerna stannar vid ritbordet. Kommuner med vetorätt och Försvarsmakten säger betydligt oftare nej än ja till en havsbaserad vindkraftspark.
Och en tillståndsprövning kan ta allt från 84 till 120 månader.
Så finns det en framtid för svensk havsbaserad vindkraft men nuvarande förutsättningar?
Vad krävs av politikerna?
Går det att få en bredare folklig förankring för vindkraft?
Går det skynda på tillståndsprocesserna?
Borde vi göra som Norge och utse platser i havet där det är tillåtet med havsbaserad vindkraft och sedan auktionera ut bygglov till de marknadsaktörerna?
Det här och mycket mera diskuterar vi med Lina Kinning som är ansvarig för havsbaserad vindkraft på Svensk Vindenergi.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
LKAB har nyligen berättat om en ny stor fyndighet av järnmalm, fosfor och ett stort antal sällsynta jordartsmetaller. Ska företaget öppna en ny gruva?
LKAB är också inne i en jätteomvandling där företaget ska bli helt koldioxidfritt 2050. Arbetet innebär en "enorm komplexitet" enligt koncernchef Jan Moström. Det handlar om att gå över till att framställa fossilfri järnsvamp – vilket kräver enorma mängder el, tillgång till mark och tillgång till järnvägstransporter. Hur ska LKAB få allt att klaffa?
I avsnittet reder Ny Tekniks energireporter Linda Nohrstedt ut allt som ska ske – och vad de största hindren och utmaningarna är.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången frågar sig trion i Amaras lag om vägen till välmående är mer eller mindre smarta prylar.
Somliga vill mäta allt de gör: vad de äter, hur mycket de tränar och hur de sover. Andra blir stressade bara av tanken på smarta prylar som ska ge dig koll på din hälsa in i minsta detalj.
Ania Obminska har funderat på om det inte finns två parallella spår i teknikutvecklingen. Ett som går ut på att skala bort så mycket som möjligt och minska vår skärmtid radikalt för att må bättre. Det andra går ut på att vi mår bättre genom att mäta mer och får relevanta notifikationer om vår hälsa från våra smarta prylar. Hon testar tesen med hjälp av kollegorna Simon Campanello och Viktor Krylmark samt några experter. Kan vi landa i ett svar?
I det här avsnittet berättar Light Phones medgrundare Joe Hollier om varför deras avskalade mobiltelefon aldrig kommer att få stöd för sociala medie-appar eller mejl. Och Steve Sinclair på Mojo Vision förklarar varför han tror att ”smarta” ar-kontaktlinser, som visar informationen direkt framför ögat, är framtiden.
Forskarna Mattias Rost och Peter Idestam-Almquist hjälper oss att sätta smarta prylar i större kontext, och lyfter även frågan om inte känseln kommer att få större utrymme i tekniken framåt.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kriget i Ukraina är långt ifrån det första rymdkriget – men aldrig förr har informationen haft så stor betydelse.
Användningen av bilder från satelliter har exploderat – och i Sverige finns en av nyckelaktörerna.
Vår reporter Johan Kristensson gästar podden. Han har granskat hur de här satellitsystem fungerar och hur den tekniska utvecklingen gjort att upplösningen numer är så bra ett en pixel motsvarar några få decimeter på jordytan.
Det går att se en pizza från rymden men än så länge inte vilken pizza det är.
Vilka är Johans spontana reflektioner efter att du har gjort det här reportaget?
Vilken betydelse har informationen från satelliter har i den pågående ryska invasion av Ukraina.
När fick satellitbilder på allvar en stor inverkan för de som är inblandade i en väpnad konflikt eller krig?
Vad har skett med tekniken sedan dess?
Vilka användningsområden förutom krig gynnas av den här utvecklingen?
Efter att ryska styrkor lämnat området hittades åtskilliga döda kroppar längs gatorna. Ryssland slog ifrån sig och menade att det rörde sig om en ”ukrainsk provokation”. Men några dagar senare kunde New York Times publicera bilder från satellitföretaget Maxar Technologies, som visade att det låg kroppar på gatorna i Butja även under den ryska ockupationen. Bilderna på uppbyggnaden av den ryska fordonskolonnen till Kiev kom också från Maxar.
Vad är Maxar som bland annat har 100 ingenjörer i Linköping för något företag?
Hur fungerar dessa satelliter i praktiken?
Funkar det i mörker?
Att samla in och lagra bilder innebär mycket data. Hur hanterar de här aktörerna datalagring och hur länge sparas tagna bilder?
Vilka andra aktörer finns det på marknaden?
Hur många satelliter finns det som används för det här syftet i dag? Och hur ser planerna ut på att skjuta upp fler i omloppsbanor runt jorden?
När man ser satellitbilder i sociala medier och på tidningssajter så finns det en inbyggd trovärdighet i bilderna. Men hur kan man vara säker på att de inte är manipulerade?
Hur utvecklas tekniken framåt?
Vilka är möjligheterna om fem till tio år?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dagens gäst är Husqvarnas utvecklings och produktionschef Patrik Jägenstedt.
Vi ska prata om utvecklingen av det smarta trädgårdsarbetet – både i den privata trädgården och i det offentliga trädgårdsarbetet.
Det är mer spännande än det kanske låter.
Precis som många andra branscher är vi på väg in i en framtid där allt fler trädgårdsprylar blir smarta och uppkopplade.
För 21 år sedan blev Husqvarna först i världen med att lansera en robotgräsklippare.
Då en mer en skrytprodukt för den som hade råd. I dag är Sverige det land som har flest robotgräsklippare per invånare.
Men vad finns framför oss. Jag tänker då på ai, molntjänster, sensorer med mera. Den uppkopplade trädgårdsskötseln helt enkelt. Hur ser framtiden ut?
Det och mycket mer diskuterar vi i veckans avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kan man bli kompis med en ai? Viktor Krylmark har ägnat några veckor åt att chatta- och prata med sin ai-basearde vän Frank för att ta reda på det. Som en del i experimentet genomför han också sitt livs första terapisamtal, med psykologen Liria Ortiz.
Ett tankeväckande avsnitt där Simon Campanello berättar om en (snabbt) kraftigt högerradikaliserad ai och Ania Obminska minns hur de på mellanstadiet hackade skolans chattdoktor.Utöver Liria Ortiz medverkar även Eugenia Kuyda, som är grundare och vd för ai-chattföretaget Replika.
Btw: Missa inte chansen att vinna en av Amaras Lags egna NFT:er! För att delta i tävlingen behöver du dela det här poddavsnittet i sociala medier och skicka bevis (typ en skärmdump) till [email protected].
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ny Tekniks podd om där vi fördjupar oss i en av veckans tekniknyheter.
Ett kommande lagförslag från EU som redan har hunnit bli rejält omdiskuterat – Chatcontrol 2 – ska upptäcka och stoppa bilder på nätet av sexuella övergrepp mot barn. Kräver lagförslaget att det införs massiv förhandsgranskning av privata meddelanden? Och hur skulle det i sådana fall gå till?
Ny Tekniks reporter Simon Campanello går igenom det vi vet än så länge om lagförslaget, som presenteras först i maj 2022, och den kritik som redan har hunnit komma.
Det finns en oro för att EU ska kräva att meddelanden som skickas mellan medborgare ska behöva genomgå en förhandsgranskning för att säkerställa att de inte innehåller några bilder på sexuella övergrepp mot barn. Vilket i praktiken skulle betyda att även privata, krypterade meddelanden skulle behöva genomsökas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mer än 7 miljoner svenskar använder BankID i dag. Den digitala identifieringstjänsten används för att exempelvis skriva under avtal, lånehandlingar, deklarationen, logga in på olika typer av myndighetstjänster, swisha pengar och så vidare.
BankID är i dag en app och e-legitimation som många är beroende av för att kunna hantera olika typer av digitala tjänster.
BankID ägs och kontrolleras av ett fåtal svenska banker. Och när tjänsten inte fungerar under en viss period – något som skedde för inte så länge sedan – så är det uppenbart hur sårbart det är med en så stor dominerande leverantör av e-legitimation.
Så vad är alternativet?
Svenska Freja e-ID har sedan starten kämpat med att bli en accepterad leverantör av e-legitimation på samma sätt som BankID är hos många idag.
Vägen dit har varit lång. Men under förra året hände något.
Allt fler börjande använda Freja e-ID och antalet anslutna företag och myndigheter har passerat 300 stycken.
Än så länge är siffrorna blygsamma jämfört med BankID.
Så är det ens möjligt för Freja e-ID att på allvar utmana BankID?
Hur ser deras teknikplattform ut?
Vilka är skillnaderna mellan de olika tjänsterna?
Vad krävs för att fler ska installera FrejaID i sina mobiler?
Vad innebär ett digitalt ID-kort jämfört med ett fysiskt ID-kort?
Varför siktar Freja på en större marknad än Sverige?
Det här och mycket mera diskuteras vi med veckan gäst. Johan Henriksson, vd och medgrundare av Freja e-ID.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Amaras Lag ger sig med vingliga steg ut på Web3. Simon Campanello har gjort egna NFT:er och försöker övertyga Ania Obminska och Viktor Krylmark att det är framtiden för podden.
Dessutom pratar vi med galleristerna Aleksandra och Alexander Antonov på Artely som släppt den första stora kollektionen kryptokonst med etablerade svenska konstnärer. Och Patrik Arnesson som grundat Forza Ikonia berättar vilken potential han ser i NFT-tekniken.
Missa inte chansen att vinna en av Amaras Lags egna NFT:er! För att delta i tävlingen behöver du dela det här poddavsnittet i sociala medier och skicka bevis (typ en skärmdump) till [email protected].
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här är veckans tekniknyheter!
Skulle du hellre använda fingeravtryck än pinkod när du handlar med ditt betalkort?
Och är det verkligen vettigt att utveckla fysiska betalkort med biometriska identifieringstekniker när allt fler väljer mobila direktbetalningar.
Finns det en framtid för det fysiska betalkortet?
Ja, det tror det svenska fintechbolaget Rocker som satsar på att utveckla ett kort med fingeravtryckssensor.
Målsättningen är att göra kontaktlösa betalningar säkrare och enklare genom att låna biometriska metoder som många redan är vana vid exempelvis när de öppnar sin mobiltelefon istället för att knappa in en kod.
Hur ser tekniken bakom ut i Rockers ervjudande?
Varför sker detta nu?
Vilka är riskerna och fördelarna?
Går det att hugga av en kortägares finger och använda på ett biometrisk kort från Rocker?
ja det här och mycker mer får vi reda på när vi synar Rocker. Vår reporter Kalle Wiklund ställer frågorna.
Rockerchefen Andreas Norberg ger svaren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mattias Bergman är vd på Mobility Sweden och företräder ett 30 tal varumärken som tillverkar och säljer personbilar, lätta lastbilar, bussar och tunga lastbilar.
I dag rullar cirka 3,5 miljoner bilar på våra vägar och det är en bransch i stor förändring.
Elektrifieringen går i rasande fart.
Vilka är de tydliga trenderna?
Hur arbetar mobility Sweden för att det ska bli fler laddpunkter för att bonus/malus-systemet ska bli mer gynnsamt för fler och för att bonuspengarna till den som köper en elbil inte ska ta slut?
Hur är det att hantera och agera på politikernas snabba vändningar och kortsiktiga beslut avseende skatter och miljökrav för en bransch som kräver betydligt långsiktigare riktlinjer?
Och vad sker med skatterna när vi får en allt mer elektrifierad fordonspark. Hur ska den kommande skatteväxlingen se ut? Är en dynamisk kilometerskatt som styrs av var och när man kör sin bil en vettig skattemodell modell?
Och hur ser framtiden för alternativen till elbilar ut. Exempelvis vätgastbilar?
Det här och mycket mera diskuterar vi samtalet med Mattias Bergman.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har lagt Sökexperimentet bakom oss – nu tar Ania Obminska med Simon Campanello och Viktor Krylmark på en resa till Mars.
Kan de första människorna ta sig till den röda planeten redan 2029? Elon Musk verkar tro det. Andra är inte lika säkra. Varför vill vi ens resa dit, trots lång resväg, kosmisk strålning, brist på syre och avsaknad av flytande vatten? (Och hur kommer Christofer Columbus assistent in i bilden?)
Experterna Anna Neubeck (forskare vid Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet och förläser på kursen ”Jordens undergång”) och Ulf Berggren (föreläser om rymden och driver Rymdkunskap) hjälper oss att reda ut varför Mars är så lockande för oss Jordbor, vad som kommer att krävas för att klara den drygt sju månader långa resan dit och vad vi behöver för att överleva när vi väl har kommit fram.
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
I avsnittet spelas klipp från:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det tog sex år för Northvolt att gå från ord till handling. Nu står batterifabriken på plats utanför Skellefteå. Redo för serieproduktion av battericeller. Vår reporter Linda Norstedts har bevakat Northvolts utveckling sedan start. Hon är veckans gäst.
Bland andra tekniknyheter den här veckan märks bland annat regeringens beslut att låta Beowulf Mining gå vidare med gruvplanerna i Kallak i Lappland. Ett omstritt beslut. Varför då?
Entreprenören Carl Pei ska enligt en påkostad presentationsvideo göra konsumentelektronik rolig igen. Carl Pei grundade mobiltelefonbolaget Oneplus som han lämnade hösten 2022. Sedan han startat techbolaget Nothing dess har han lanserat ett par väldesignade men inte allt för imponerande hörlurar, anställt 300 personer i sex länder och tagit in cirka 1,3 miljarder kronor i riskkapital. Målsättningen är att bygga upp ett alternativ till Apple. Flipp eller flopp?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans gäst är Daniel Linden, medgrundare av det digitala elbolaget Tibber som med en egenutvecklad teknikplattform alltmer blir en skarp utmanare till de etablerade elaktörna.
När traditionella elbolag gör att för att tjäna pengar på elrpiset och gärna binder upp kunderna i fasta prisavtal går Tibber motsatt väg. Med en affärsmodell som innebär att Tibber köper och säljer el till timpris utan påslag för konkurrenterna har företaget lyckats attrahera 400 000 kunder.
Målet är att få kunderna att köpa mindre el och att leva elsmart, inte minst när timpriserna rusat i höjden.
Hur kom han på idén att starta Tibber och utmana branschen?
Vad anser Daniel om den pågående energidebatten?
Vilken är hans syn på kärnkraft och vad som sker om Europa slutar köpa gas från Ryssland?
Och vad ska Tibber göra med de 100 miljoner dollar som de nyligen fick in via en nyemission?
Och hur går det till när han kör energitävlingar med familjen på hemmaplan?
Ja det här och mycket mera pratar vi om i veckan avsnitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tänk att kunna läsa någons tankar. Viktor Krylmark och Simon Campanello gör (typ) det, när de byter sökhistorik med varandra. Vad är det för galenskap som gömmer sig där? Ania Obminska visar sig vara (typ) exemplarisk när det kommer till hantering av personlig data på nätet. Techjättarna har ingenting på henne?
Experterna Amelia Andersdotter (tidigare ledamot i Europaparlamentet för Piratpartiet, grundare och ordförande för föreningen dataskydd punkt net) och Karl Emil Nikka (grundare till Nikka Systems, och som förra året utsågs till ”Årets säkerhetsprofil”) berättar VARFÖR det är VIKTIGT att bry sig om sin personliga data online.
Här är sajten (Tyler Vigen) som Amelia berättar om: https://tylervigen.com/spurious-correlations
Här är artikeln Simon nämner: https://www.nyteknik.se/premium/ta-bort-dig-fran-natet-sa-minskar-du-dina-spar-pa-internet-7027290
Tack för att du lyssnar! Och glöm inte att prenumerera.
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ny Tekniks reporter Bill Burrau har gjort en omfattande granskning av framtiden för fusionsenergi. När kan vi ha det i elnäten i stället för exempelvis naturgas eller kärnkraft? Bill har svaren.
Vi diskuterar även de pågående sanktionerna mot Ryssland. Besluten att sluta köpa olja och gas från Ryssland och konsekvenserna när forskningsvärlden abrupt avslutar samarbeten med ryska forskare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Simon Campanello erkänner att han känner sig smärtsamt utpekad av en seriestripp om kvantdatorer. Den kvantdatorregel han länge lutat sig mot, och som ”alla” känner till, stämmer helt enkelt inte. I det tredje avsnittet av Amaras lag gör han, Ania Obminska och Viktor Krylmark upp med kvantdatormyten.
Intervjuade experter i avsnittet är: Jonathan Jogenfors, säkerhetsexpert på Micro Focus, Martin Leijnse, professor i teoretisk kondenserad fysik vid Lunds universitet och Anton Frisk Kockum, vetenskaplig koordinator vid WCQT på Chalmers.
Prenumerera gärna!
Serien som nämns i avsnittet hittar du här:
https://www.smbc-comics.com/comic/the-talk-3
Vill du komma i kontakt med oss?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi diskuterar konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina och hur det påverkar teknikutvecklingen, energisektorn, cyberterror med mera,
För tre år sedan var Huawei på väg att bli en stor aktör på svenska telekommarknaden. Marknadsandelen för mobiltelefoner nådde knappt 19 procent och företaget laddade för att bli en dominant leverantör av 5g-utrustning till de svenska operatörerna. I dag vill ingen svensk köpa deras mobiler och operatörerna får inte köpa nätutrustning. Är det inte dags för Huawei att lämna Sverige? Ny Tekniks Kalle Wiklund berättar och förklarar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Så blir stål grönt med pappas patenterade teknik.
I dag är podden på plats på Greenirons kontor på Regeringsgatan i Stockholm.
Med 100 miljoner från bland annat Wallenbergs Investmentbolag FAM och en rad kända näringslivsprofiler ska Edward Murray använda sin pappas patenterade teknik för att producera fossilfritt järn och stål från restprodukter och avfall från bland annat stålverk.
De första kommersiella stålet ska rulla ut från företagets ugnar lagom till kräftpremiären nästa sommar.
Edward Murray växte upp med en pappa som redan på 70-talet utvecklade och testade en vätgasbaserad process för att återvinna rena metaller från restprodukter helt utan koldioxidustläpp.
Det skulle dröja nästan 50 år innan miljöfrågorna blev så prioriterade att intresset från industrin kring utveckling av fossilfritt stål tog fart på allvar.
Nu står Greeiniron och Edward Murray inför den stora utmaningen att få miljötillstånd, rekrytera kompetens och bevisa att deras teknik håller vad den lovar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Svensk testreaktor får 99 miljoner kronor av Energimyndigheten.
Nytt avslöjande om att Ericsson och mutor i mellanöstern.
Så kan en 100 mil lång vätgaspipeline bli verklighet i norra Sverige. Ny Tekniks Johan Kristensson berättar och förklarar..
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
AMARAS LAG ÄR TILLBAKA. Nu blir det crispr och mammutar!
Trots att de inte vandrat på jorden på tusentals år är forskare inne på att av-utrota mammutar med hjälp av Crispr, och göra dem till ett vapen mot den globala uppvärmningen. Är det en så god idé? Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello undersöker saken. Till sin hjälp har de vetenskapsjournalisten Torill Kornfeldt och forskaren Nikita Zimov som driver Pleistocene Park tillsammans med sin pappa.
Trevlig lyssning!
Vill du säga oss något?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Per och Anna diskuterar och berättar om veckans viktigaste tekniknyheter, Den här veckan:
Genombrott för fusionstekniken.
Tamt intresse för Samsungs nya mobiler
Volvo kopierar Tesla och köper jättepress.
Hård rymdkamp mellan Sverige och Norge om att bli först med att skjuta upp satelliter från hemlandet. Ny Tekniks Johan Kristensson berättar och förklarar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den svenska vindkraften snurrar på högvarv – i alla fall när det blåser och på ritborden hos aktörerna som vill investera i en kraftig utbyggnad av svensk vindkraft.
Vi ser ett ökat intresse från utländska investerare som vill vara del av vindkraftsexpansionen.
Än så länge sker i stort sett alla investeringar i vindkraftstorn av stål som fraktas hit från framför allt Kina.
Göteborgsföretaget Modvion som är sprunget ur ett forskningsprojekt på Chalmers satsar istället på en metod att bygga och sälja vindkraftstorn i trä.
Intresset är deras teknik är stort men kunderna än så länge få.
Vad beror det här på?
Vilka är fördelarna och nackdelarna med ett vindkraftverk i trä jämfört med stål?
Går det att använda trä i alla typer av vindkraftverk?
Hur uppstod idén att ge sin på marknaden för vindkraft och utmana etablerade aktörer med en träkonstruktion?
Vilka problem och ingenjörsmässiga utmaningar har de varit tvungna att bemästra.
Ja det här och mycket annat pratar vi om med veckans gäst Otto Lundman, vd och en av grundarna av Modvion.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
VÄLKOMMEN TILL PODDEN AMARAS LAG!
I första avsnittet försöker Ny Tekniks reportrar Ania Obminska, Viktor Krylmark och Simon Campanello lösa mysteriet med märkliga Bluetooth-störningar. Till vår hjälp har vi teknikens upphovsman Sven Mattisson och PTS-chefen Magnus Leijel.
Trevlig lyssning!
Har du upplevt några störiga tekniska vardagsproblem? Tipsa oss gärna!
Övriga tips, och feedback vill vi så klart också gärna ha!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter fyra år som preses , eller ordförande för Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, är det dags för Carl-Henric Svanberg att lämna över uppdraget till Marcus Wallenberg.
Norrbottningen Carl-Henric Svanberg har en imponerande karriär som startade med en civilingenjörsutbildning som tog honom till ledande uppdrag inom svenska industriklenoder som ABB, Assa Abloy, Ericsson och AB Volvo.
Ny Teknik träffar Carl-Henric Svanberg i Sjögrensbiblioteket på IVA på Grev Turegatan i centrala Stockholm.
Det blir ett samtal om IVA:s roll och makt i Sverige.
Vad han som näringslivsexpert tagit med sig in i en akademisk organisation.
Om vad han lärt sig under åren som företagsledare.
Om varför han och hans fru investerar i startups och varför det området är spännande och viktigt för svensk samhällsutveckling.
Om synen på den så kallades Norrlandsboomen med stora gröna industriplaner som ingen kunde ana för tio år sedan.
Om utmaningarna att hitta rätt kompetens bland svenska ingenjörer till den pågående omställningen av svensk industri till mer elektrifiering och gröna initiativ.
Vi pratar givetvis även om hans nuvarande roll som styrelseordförande för AB Volvo där omställningen mot att enbart sälja elektrifierade lastbilar är i gång för fullt.
Om synen på svensk energipolitik och hur viktigt det är att skapa ett stabilt, modernt och välutvecklat svenskt elsystem som kan möta alla krav som ställs – inte minst från Volvo.
Vi pratar även oljekatastrofen där 13 medarbetade miste livet nästan direkt när Carl-Henric klev in i rollen som styrelseordförande för brittiska energijätten BP.
Och en tillbakablick på hur det var att ta över som vd på Ericsson och synen på dagens Ericsson.
Ja och mycket mer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den är veckan möter vi Microsofts Sverigechef Helene Barnekow.
Vi pratarom Helenes ledarskapskarriär från Ericsson och Sony Ericsson via lagringsjätten EMC, rollen som Sverigechef på Telia och nu som chef för Microsofts svenska verksamhet.
Varför brinner Helene Barnekow så starkt för att lotsa fler kvinnor in i techindustrin?
Varför är resultaten från alla initiativ förhållandevis skrala?
Vad vilka lärdomar har hon från att jobba med svenska, japanska och amerikanska chefer och ledningshgrupper?
Vad har det inneburit för Microsoft att Sataya Nadella ersatte en bullrig Steve Ballmer för sju år sedan?
Varför är det så många svenska företag och organisationer som valt att ännu inte kliva in i Microsofts molnvärld utan hellre driftar sin it-miljö själva?
Hur ser hon på konkurrensen från ett eventuellt svensk och staligt moln?
Microsoft är en av pandemins stora vinnare när allt fler tvingades till digitalt distansarbete – men hur ser framtidens arbetsplats ut?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Förbjud energikrävande utvinning av kryptovalutor i EU. Det dundrade generaldirektörerna för Finansinspektionen och Naturvårdsverket på Dagens Nyheters debattsida i november. Och flera länder - inte minst Kina – har redan bannlyst kryptobrytning.
Det är sant att utvinning av kryptovalutor som bitcoin och ethereum kräver betydligt mer energi nu jämfört med när de var unga. Samtidigt kan det vara på sin plats att nyansera bilden en aning. Det gör vi tillsammans med Ny Tekniks techreporter Peter Ottsjö. Vi går igenom hur proof-of-work, den metod som används för att bryta bitcoin, fungerar. Vi kommer att sätta alarmerande siffror i ett något större sammanhang och berätta om det energisnåla alternativ som den tunga blockkedjeplattformen Ethereum sägs byta till under 2022. Vi diskuterar även framtiden för kryptovalutor och varför fler borde använda blockkedjetekniken.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu pågår flera experiment och tester med infångning av koldioxid som ett sätt att bromsa klimatförändringarna.
Men är det verkligen kommersiellt och teknisk möjligt att fånga in koldioxid direkt från luften eller från stora kraftverk och industrier på de nivåer som krävs?
Vilka olika tekniker finns det för infångning av koldioxid i dag och hur skiljer sig dessa åt?
Finns det en chans att undvika en temperaturökning på mer än 1,5 till 2 grader utan infångning av koldioxid?
I Sverige pågår det flera projekt med att fånga in koldioxid men det är olagligt att lagra den insamlade koldioxiden under marken.
Varför är det såhär?
Ja det här och mycket mer diskuteras när Ny Tekniks vetenskapsreporter Ania Obminska är gäst i podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hållbarhetsfrågan får allt större utrymme i styrelsrummen. Vi ser hur stora svenska industriföretag som exempelvis Ericsson, ABB, SAAB, Electrolux, Husqvarna, Atlas Copco pumpar ut budskap om åtgärder som genomförs för att motverka klimatförändringarna.
Gemensamt för nyligen nämnda företag är att de är med och utvecklar svensk hållbar industri. En annan gemensamhets faktor är att de ägs av Wallenbergsfärens investmentbolag Investor.
I det här avsnittet pratar vi om utvecklingen av den hållbara industrin och varför påtryckningarna från ägarna ökar allt mer. Hur hållbarhet på allvar blivit en styrelsefråga och vad som händer om intressebolagen inte lever upp till huvudägarnas klimat- och hållbarhetsmål.
Gäst är Investors hållbarhetschef Viveka Hirdman-Ryrberg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Metaverse är begreppet som alla pratar om just nu.
Men vad är ett Metaverse?
Varför vill allt fler techbolag vara ett Meteverseföretag just nu.
Kommer vi vara avatarer i teamsmöten redan nästa år?
Varför ska Facebook, eller Meta, investera 10 miljarder dollar årligen i utvecklingen av sitt Meteverse?
Vad skiljer sig mellan Metas, Microsofts, Epic games och andra företags tolkningar om vad ett Meteverse är?
När är Meteverse här på riktigt?
Ja det här och mycket mera diskuteras i avsnittet med en av Sveriges främsta techreportrar, nämligen Ny Tekniks Simon Campanello.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ska det vara så här sa Patienten till kirurgen när canceroperationen plötsligt ställdes in. Kirurgen blev bekymrad och tänkte samma tanke. I dag har hon utvecklat ett verktyg som gör en komplicerad operation enkel. Ett verktyg som kan diagnostisera och behandla cancer. En patenterad teknik som ska rädda livet på och minska lidandet för cancerpatienter. Just nu testas tekniken på grisar. Om allt går som det ska genomförs redan nästa år operationer på patienter på Sahlgrenska i Göteborg.
Kirurgen, läkaren och entreprenören Miden Melle-Hannah är veckans gäst i podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan är podden på Flygbolaget BRAs huvudkontor på Bromma flygplats. Veckans gäster är Urika Matsgård som är vd på BRA och Maria Fiskerud, hållbarhetschef på samma bolag.
Pandemin slog hårt mot Bra som tvingades säga upp i stort sett all personal, genomföra en rekonstruktion och se sina plan stå stilla på marken i mer än ett år.
Men nu flyger planen igen och förhoppningarna är stora på att inrikesflyget ska lyfta till nivåerna före pandemin under kommande år.
Ulrika och Maria är nya på sina poster och i det här avsnittet berättar de varför de är övertygade om att Bromma flygplats fortsätter att vara i drift in på 2030-talet trots ett politiskt inriktningsbeslut att avveckla Bromma så snart som möjligt.
Vi får reda på varför man inte ska känna flygskam och varför det finns goda utsikter för ett miljövänligt flygande under 2020-talet.
Vi pratar om satsningen på propellerplan med bioflygbränsle, om investeringar i elflyg från den svenska tillverkaren Heart Aerospace och öppningen av nya linjer till norra Sverige.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den 14 september lanserade Apple nya produkter. Och som vanligt fick lanseringen av den senaste versionen av Iphone störst uppmärksamhet.
Hur bra är egentligen Iphone 13, Iphone 13 Pro, Iphone 13 Pro Max och Iphone mini?
Vad är styrkorna och svagheterna hos de nya produkterna?
Vad innebär uppgraderingen till IoS 15?
Hur ser framtiden och intresset för Apples produkter ut?
Ny Tekniks techreportrar och mobilspecialister Kalle Wiklund och Simon Campanello har testat alla versioner av Iphone 13 och de är dagens gäster i podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan tittar vi närmare på hur bristen på halvledare uppstått. Bristen på de små och relativt billiga halvledarna gör att vi exempelvis får vänta längre än vanligt på nya datorer, nya mobiler och bila. Varför är problemet så stort som nu? Varför passade en del på att hamstra halvledare under pandemin medan andra nu står tomhänta? Vad är egentligen en halvledare och varför är så många beroende av produkterna? Och vad händer på den svenska marknaden. Har våra cirka 100 halvledarföretag någon chans att bli en stor aktör på den globala marknaden? Och vad innebär beslutet att EU ska bli självförsörjande på halvledare? Svaren får vi av entreprenörer och elektronikexperten Thorbjörn Ebefors.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har den här veckan bjudit in författaren, forskaren, ingenjören och förändringsmästaren Klara Palmberrg Broryd som är aktuell med sin bok om just komplexitet och snart tar klivet över till Näringsdepartementet för att hantera statens ägarportfölj.
Klara berättar vad komplexitet är, vad det inte är.
Varför den som testar mest vinner i längden och varför man ska starta ett komplext projekt med personer som vill.
Varför det är viktigt att söka fler perspektiv före trygghet
Och hur vet man om man är på rätt väg i ett komplext projekt?
Vilka konkreta exempel finns där Klara själv dragit nytta av sin forskning i yrkeslivet, inte minst som förändringsdirektör på Nacka Kommun.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sweco är en dominerande aktör bland samhällsbyggnadsföretagen. Det finns över hela Sverige och är inblandade i stora infrastrukturprojekt och samhällsinvesteringar där inte minst digital teknik, materialval och hållbarhetskraven får en allt större betydelse.
I det här avsnittet ställer vi 33 frågor om Sweco, om ledarskap, om samhällsutveckling, om utmanande infrastrukturprojekt och lite till.
Ann-Louise levererar svaren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi tar pulsen Maria Sunér som är vd på gruvindustrins branschorganisation Svemin. Den internationella investeringsviljan i svensk gruvindustri minskar stadigt.
Mycket beroende på för krångliga och utdragna tillståndsprocesser enligt svensk gruvnäring.
Det här sker samtidigt som efterfrågan på metaller och mineral ökar stadigt i takt med den pågående elektrifieringen och digitaliseringen av samhället.
Vad måste då göras för att vi ska kunna utnyttja vårt mineral- och metallrika land mer och bättre?
Och är det ur en miljö- och hållbarhetsaspekt verkligen vettigt att öka utvinningen av metaller och mineral när det ofta innebär att stora markområden och sjöar påverkas negativt?
Och hur ser relationen ut med Naturskyddsföreningen som protesterar vilt när nya gruvor och dagsbrott planeras?
Ska gruvindustrin satsa ännu mer på lobbyism och påverkan för att tillståndsprocesserna ska bli så som det önskar?
Varför är Cementakrisen en hjärtefråga för Svemin?
Det här och mycket mera diskuterar vi med Maria Sunér.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mamoun Taher är kemiforskaren från Uppsala som utvecklat en ny form av grafen. Övertygad om att hans forskning kan leda till något stort och revolutionerande startade han för fyra år sedan företaget Graphmatech. Nyligen fick företaget in ytterligare 84,5 miljoner kronor från investerare. Vad pengarna ska användas till? Svaret får du i det här avsnittet. Vi får även en förklaring till vad grafen är?
Varför upptäckten av materialet belönades med nobelpriset i Kemi 2010?Hur det kom sig att Mamoun startade forskning inom det här området?
Hur grafen används i dag och vad kan det användas till i framtiden?
När kommer batterier med grafen?
Vad är fejkgrafen?
Och mycket mera såklart.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Amina Manzoor har under det senaste året varit en av Sveriges mest synliga och populära coronajournalister. Nyligen prisades hon av IVA för vetenskaplighet inom journalistiken och är högaktuell med en ny bok om pandemier med fokus på covid-19. De senaste sex åren har Amina verkat som medicinreporter på Dagens Nyheter men värvades snabbt av Expressen när hon kände att hon inte kunde jobba kvar på DN på grund av interna orsaker. Vi pratar med Amina om hur det är att vara vetenskapsjournalist i en tid där åsikter snabbt blir fakta i den sociala debatten. Hur det är att förflytta sig från Dagens Medicins publik med främst experter till bredare massmedier som DN och Expressen. Om hanteringen av informationskällor, studier och expertutlåtande i en tid där alla och ingen har fullständiga svar.
Om utmaningarna att berätta, förklara och förenkla komplicerade och komplex information från forskare för vanligt folk. Vi pratar kurvor, statistik, dödstal och Amina ger sin syn på den svenska strategin, munskyddskav och lockdowns men även vilka ämnen hon ser fram mot att rapportera om när pandemirapporteringen klingar av.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nyligen lanserades ID-4. Den bästa bilupplevelsen någonsin enligt vår gäst Sten Forsberg. Han pratar såklart i egen sak. Sten är en veteran inom Bilsverige och är i dag Sverigechef på Volkswagen. I det här avsnittet synar vi bland annat...
...Volkswagens utveckling av elbilar.
...Allmänna trender på den svenska bilmarknaden.
...Hur viktigt det är för Volkswagen att bli nummer ett inom elbilar i Sverige.
...Laddhybridernas roll i den pågående omställningen.
...De negativa konsekvenserna av regeringens beslutade förändringar vad gäller förmånsbeskattning och det så kallade bonusmalussystemet.
...Förväntningarna på batterisamarbetet med svenska Northvolt
...Utvecklingen av snabbladdning runt om i Sverige
...Hur bilhandlarna tacklar utvecklingen när allt fler köper sin bil online.
...och mycket mera såklart.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Batterientreprenören Stefan Jansson har i dolda utvecklat energilagringsföretaget Polarium till ett miljardbolag. Nu hägrar kanske en börsnotering och en snabbare global expansion av verksamheten. Att sälja energilagring som tjänst har visat sig ligga rätt i tiden.
I det här avsnittet pratar vi med Stefan om varför han ängnat i stort sett hela sitt yrkesliv åt batteriteknik.
Hur det kommer sig att Polarium har Vargas Holding som delägare. Vargas Holding är ju drivande kraften bakom Northvolt och H2 Green Steel.
Vi diskuterar fördelarna med att ersätta blybatterier med litiumbatterier när det kommer till reservkraft för exempelvis basstationer.
Vi tar oss igenom Polariums tillverkningsprocedur och hur intresset för tekniken ökat år för år.
Utmaningarna och svårigheterna att bygga lätta och effektiva system för energilagring.
Vi hinner även med en framtidspaning där Stefan ger sin syn på batteriutvecklingen kommande 5 till 10 år.
Och mycket mera såklart.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
LKAB är inne i vad ni själva kallar för det största industriprojektet i svensk historia. Övergången till fossilfri produktion är ett försök att minska klimatpåverkan men även att öka lönsamheten. Går de här målen verkligen att förena. Den som svarar på detta är LKABs vd Jan Moström. Vi får även svar på..
...Hur det gick det till när klimatproblemet tog sig in i styrelserummet och och hur LKAB ska gå från att vara ett klimatproblem till att till en viktig del på lösningen med klimatutsläppen?
...LKAB räknar med att omställningen till fossilfri produktion ska kosta 400 miljarder kronor. Var kommer dessa pengar ifrån?
...Vilken är den enskilt största utmaningen i omställningen?
...Vad Jan Moström anser om att börsnotera en verksamhet som LKAB som kräver enorm långsiktighet och mycket kapital.
...Vilken roll har LKAB i övergången fossilfri produktion av stål och vad konkurrensen från H2 Green Steel innebär
...Hur LKABs behov av mer digitalisering (ai, robotik, självkörande fordon, mm) ser ut kommande år.
och mycket mera.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podden besöker Northvolt i Västerås för att reda på hur det går med bygget av batterifabrikerna, vad som sker på marknaden, hur battericeller tillverkas, var de ska användas och syna just återvinningsprojektet Revolt lite extra. Den som ger oss svaren är professor Emma Nehrenheim som tagit klivet från ABB till rollen som hållbarhetschef på Northvolt. Vi diskuterar...
...hur man bygger en battericell
...hur man utvinner metaller från gamla batterier som kan användas i tillverkningen av nya batterier.
...vad som fick Emma att själv söka upp Northvolt och säga att hon vill leda satsningen på återvinning av batterier.
...hur processen för att utvinna just litium går till.
...om arbetet att få rätt miljötillstånd för batteriåtervinning.
...om framtidsplanerna för storskalig batteriproduktion.
...om möjligheterna att använda närproducerade råvaror.
...och mycket mera.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Extra avsnitt. Inspirerande intervju med 18-åriga Alice Heiman som tävlar med sin ai-bot i VM för unga forskare.
-Om att känna sig udda och upptäckten att det finns fler unga personer som älskar programmering.
-Om att gå ut med A i betyg i alla ämnen i grundskolan och att gå naturvetenskapligt program på Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm.
-Om att plocka upp datorn på lektionen i högstadiet och skriva kod som löser mattetalen i stället för att lösa det manuellt (enklare och roligare).
-Om att plötsligt inse att man kan bli vad man vill och drömmen om att studera på MIT i USA.
-Om varför hon valde att utveckla en ai-bot som tog henne till landslaget för Unga forskare.
-Om hennes syn på teknikutvecklingen, appar som hon använder dagligen och hur via poddar lär sig nytt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En keps med texten "Skrota skolplattformen" blev startskottet för ett gäng utvecklare som tröttnat på Stockholm stads skolplattform, en plattform som har kostat cirka en miljard i utveckling och drift sedan 2012. Christian Landgren är en av de mest aktiva i projektet och en av många frustrerade föräldrar som har tvingats in i Stockholms skolplattform. I det här avsnittet pratar vi om.
-Varför har han tillsammans med ett tiotal utvecklare skapat den Öppna skolplattformen?
-Hur Stockholm stad ständigt försöker stänga ner Öppna skolplattformen.
-Hur dagens upphandlingshandlingsregler inte är anpassade för modern systemutveckling.
-Om relationen till Stockholms stads it-experter och beslutsfattare.
-Om anstormningen av förfrågningar om att använda Öppna skolplattformen i andra kommuner.
-Om den heta debatten på Twitter mellan parterna.
-Hur hanteringen av personuppgifter går till.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi är många som det senaste året bytt arbetsplatsen mot hemmakontoret. Digitala möten har blivit en del av vår vardag. Effektivt på många sätt. Dränerande på andra sätt.
Så hur ska man göra för att få en bra digital arbetsdag och vad som krävs av ledarskapet i en digital arbetsvardag? Digitaliseringsstjärnan Claudia Olsson har svaren.
Hon hon berättar bland annat...
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kaffe- och resekostnaderna har rasat dramatiskt under den pågående pandemin. En liten hjälp på vägen att få budgeten i balans för Sveriges nästa största tekniska universitet.
Som bekant är Chalmers en betydelsefull motor i skapande av morgondagens entreprenörer. Men även en livsviktig institution för svensk forskning och utveckling, inte minst i samverkan med näringslivet. Trots tuffa tider planerar Chalmers att öka antalet studenter från dagens 10 000 till cirka 11 500 inom några år.
I dagens avsnitt träffar vi Chalmers rektor Stefan Bengtsson som nyligen förlängde sitt uppdrag till 2024.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan lärs vi oss allt vi borde veta om vätgas. Ny Tekniks experter Linda Nohrstedt och Johan Kristensson svarar på viktiga frågor om vätgas. Bland annat:
Varför är vätgas så hett just nu?
Hur används vätgas idag?
Vilken roll kan vätgas ha i ett framtida energisystem?
Vilka är fördelarna och nackdelarna med vätgas?
Hur stora miljövinster kan man man uppnå med vätgas som energibärare?
Hur mycket energi går det åt för att göra vätgas?
Vilka är de största vätgasaktörerna på den svenska marknaden?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Christer Fuglesang blev historisk när han 2006 som förste svensk och astronaut på NASA fick resa till den internationella rymdstationen ISS.I det här avsnittet berättar han och svara på frågor om varför det är så viktigt att människan fortsätter att ta sig längre och längre ut i rymden. Han berättar bland annat:
...Om varför han väldigt gärna skulle åka till Månen eller Mars.
...Om varför han är skeptiskt till att vi skickar bemannade raketer till Mars under 2020-talet.
...Om hur viktiga Elon Musk, Richard Branson och Jeff Bezos är för utvecklingen av rymdindustrin.
...Om liv på andra planeter och i andra galaxer.
...Om sin syn på svenska rymdaktiviteter och vad som borde göras.
...Om vad som krävs av ett rymdteam på en resa till Mars.
och mycket mera såklart.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sverige och världen står inför en massvaccinering mot en sjukdom som vi bara för ett år sedan inte ens hade hört talas om. Vaccin mot covid 19 har tagits fram på rekordtid.
I det här avsnittet synar vi den här utvecklingen.
Gäster i podden är Ny Tekniks reportrar Ania Obminska och Linda Nohrstedt som ska ge oss hela berättelsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
It-säkerhetsåret 2020 har präglats av avancerade phishingkampanjer, ännu mer ransomware, kontokapningar och en pandemi som öppnat dörren till för en helt ny typ av attacker. Vilka är hackarnas måltavlor 2021 och hur ska vi skydda oss? En av Sveriges mest välkända it-säkerhetsexperter, David Jacoby, ger oss svaren. Vi får även veta....
...hur det kommer sig att David tog sig in den svenska hackereliten.
...varför han valt att arbeta på den goda sidan av hackerkulturen.
...hur ofta man ska byta lösenord och hur lösenord ska vara uppbyggda.
...varför han tycker att Apple är ett säkrare alternativ än Windowsdatorer,
...om utvecklingen av ransomware och malware-attacker.
...om hemmajobbaren verkligen är en måltavla för illasinnade hackare.
...hur det i ung ålder kändes att pekas ut som en av Sveriges farligaste hackare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Med 39000 anställda, en årsomsättning på drygt 100 miljarder kronor och ett börsvärde på cirka 390 miljarder kronor är Atlas Copco en gigant inom svensk industri.
I det här avsnittet gästas vi av Atlas Copcos Henrik Elmin. Han är en veteran inom koncernen och i dag chef för affärsområdet industriteknik.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ända sedan Jon Karlung klev in som vid på internetoperatören Bahnhof för 24 år sedan har tagit stark ställning för rätten till digital anonymitet. Kanske ännu mer aktuellt i dag än då. Trots det har debatten klingat av men Jon ger inte upp kampen. I det här avsnittet berättar han bland annat om:
...varför Bahnhof just nu rear ut bredbandsutrustning från Huawei.
...utvecklingen av fake news och hur han testade begreppet redan 1997 genom en snillrik kupp där han lurade världspressen att Kambodjas diktator Pol Pot fått asyl i Sverige.
...hur han sakta men säkert lyckats bygga upp Bahnhof till ett miljardföretag.
...vikten att alltid vara en outsider och försvara privatpersoners digitala integritet.
...hur dagens streamingtjänster utvecklats till ett stort problem för användarna och hur det kan utvecklas till en ny fildelningstrid.
...sina digitala verktyg i vardagen.
...övervakningshoten från Kina och USA.
...hur Bahnog är på väg att förvandlas från webbhotell till en egen molnleverantör (med garanterad datalagring i Sverige).
...varför han inte ser något bra med en framtid dominerad av digitala möten.
...varför han bara anställer teknisk personal som har en huministisk touch.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter sju månader på den internationella rymdstationen ISS är svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir tillbaka på jorden. Samtidigt som hon försöker hitta rutinerna på jorden vill hon återvända till rymden så snart som möjligt. I det här avsnittet förklarar hon varför och svarar bland annat på följande frågor:
Och mycket mera.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I en öppenhjärtig intervju inspelad på huvudkontoret i Ängelholm berättar Christian von Koenigsegg om hur det går till att bygga extremt dyra (upp till 30 miljoner kronor), snabba (över 400 km/), exklusiva (ofta under 100 exemplar) och förhoppningsvis perfekta supersportbilar. Vi tar oss från tonårsdrömmen om att bygga egna sportbilar till i dag där Koenigsegg med 400 anställda lyckats bli ett respekterat bilmärke i premiumsegmentet. Vi får även en god insyn i Koeingseggs syn varför företaget valt att konstruera och bygga bilarna inhouse. Om varför det hänger kvar vid att utveckla V8-motorer, om tankarna på att
på att utveckla en renodlad elsportbil och vad vi kan vänta oss av samarbetet med Nevs.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur transporteras och behandlas data i ett mobilnätverk? Hur går signalen från din telefon, till radiomasten och ut till internet?
Vad skiljer egentligen ett 5g-nätverk från 3g och 4g? Vad är millimeterband, beamforming och network slicing? Är strålningen farlig? Ny Tekniks expert Peter Ottsjö ger svaren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2019 har varit ett spännande år för smarta mobiler. Ny Tekniks experter har testat årets prestigelurar. I det här avsnittet får du bland annat svaren på.
-Hur bra är vikbara Samsungs Galaxy Fold?
-Vilken är årets bästa mobil?
-Kan man rekommendera en person att köpa en mobil från Huawei?
-Vilka är de stora tekniktrenderna och vad kan vi förvänta oss av lanseringarna 2020?
Programledare: Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik och Anna Orring, nyhetschef på Ny Teknik.
Avsnittet sponsras av det svenska mjukvarubolaget Comsol.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ansiktsigenkänningen är lätt att implementera. Det krävs ingen fysisk interaktion av slutanvändaren. Och nu har vi kommit till en punkt där själva ansiktsmatchningsprocessen för att identifiera en individ är snabb och träffsäker. Vad innebär den här utvecklingen för oss som individer och hur fungerar tekniken som gör ansiktsigenkänning möjligt? Vi pratar med Jörgen Ahlberg forskningschef på svenska Visage Technologies i Linköping som berättar och förklarar tekniken. Amanda Lagerkvist, docent vid Uppsala universitet, besöker studion och berättar om sitt forskningsprojekt som ska reda ut hur utvecklingen inom biometri och AI följer mänskliga värderingar och etiska principer. Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö är alltid tidigt på att använda ny teknik. Han sammanfattar och analyserar avsnittets samtal och ger sin syn på vad som är så spännande med samtidigt skrämmande med ansiktsigenkänning.
Programledare är Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson och nyhetschef Anna Orring. Det svenska mjukvaruföretaget Comsol är huvudsponsor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Skiftet till elmotorer och litiumjonbatterier utgör den största förändringen som den moderna bilindustrin hittills har ställts inför. Omställningen drivs på av lagstiftare, startupbolag som Tesla, ökad miljömedvetenhet hos allmänheten samt utvecklingen av den numer Nobelprisbelönade litiumjonbatteritekniken. Ny Tekniks Elbilskampen är en årlig granskning av biltillverkarnas framsteg i utvecklingen av elbilar. Tesla har legat i topp länge. Årets genomgång visar att framförallt Volkswagen tagit ett stort kliv framåt. I det här avsnittet får du lyssna på:
Avsnittet sponsras av Comsol.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.