ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin
Ett 60-tal mumier berättar helt nya historier efter att ha röntgats på Karolinska sjukhuset i Solna utanför Stockholm bland dem en gam, en katt och en 10-årig flicka. Vi hör också om en språk- och en sömnkonferens i veckan och om att Kinesiska forskare klonar på löpande band med ny enkel metod.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I flera av våra program i Vetenskapsradion har vi uppmärksammat länder som forskningsmässigt är på frammarsch. Ett av dom är Kina, där de nu jobbar på ett helt nytt sätt att skapa försöksdjur.
Det handlar om produktion av diabetesgrisar, som läkemedelsindustrin kan ha nytta av. Det sker i stor skala där djuren är genetiskt likadana, alltså klonade, och det speciella här är att de gör kloningen för hand, helt utan dyra maskiner. Annika Östman träffar Professor Du Yutao, som är teknisk chef för forskningsföretaget i södra Kina.
Nu har Camilla Widebeck har varit på Språkforum nu i veckan och hört om nya ord som väckt debatt. Det är ett möte för språkfolk, mest för de som jobbar med språk. En av deltagarna är Språkrådets Birgitta Lindgren, ansvarig för nyordslistan varje år där årets har en nyhet i en ordgrupp som sällan uppdateras, nämligen personliga pronomen och ordet hen.
Det har dykt upp en del nyheter om sömn i veckan. Anledningen till det är en sömnkonferens i Tällberg i Dalarna.
En sak som lyfts fram är vikten av att sprida kunskapen om sömnproblem och Lennart Myrsell, som är sömnforskare i Avesta menar att det är läkarna som behöver mer kunskap eftersom de nästan dagligen träffar patienter med besvär som är kopplade till störd sömn.
Veckans övriga nyheter på vetenskapsfronten i korthet är bl a om att gamla nervceller kan förklara människans dåliga luktsinne, hur mitokondrierna, djurccellernas kraftverk, får sitt bränsle, hur havsörnarna utmed södra Norrlandskusten lägger rötägg utan att forskarna förstår varför och att i kväll, halv tolv natten mot lördag, väntas den första privatbyggda rymdkapseln docka med den internationella rymdstationen ISS.