Sveriges mest populära poddar

ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin

Bly tar acceleratorn till tidens början

25 min • 12 november 2010

I acceleratorn LHC vid partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz har man denna vecka börjat med en ny typ av partikelkrockar som i liten skala återskapar det materietillstånd som rådde vid Big Bang. Från att tidigare ha krockat protoner, krockar man nu istället betydligt tyngre blyjoner mot varann. I de krockarna kan inte protonerna eller neutronerna hålla ihop. Man får en soppa av de kvarkar och gluoner - klisterpartiklar - som de består av. Samma soppa som fanns i universums barndom, berättar professor Tord Ekelöf i veckomagasinet. Veckomagasinet handlar också om: Nya studier som pekar på att vanliga värktabletter skulle kunna ge fosterskador. Arktisisen krymper och svenska isbrytare rustas för uppdrag i nordliga vatten Lena Nordlund har rest i Nobelpristagaren Robert Edwards fotspår. Ledande forskare manar till förändring av miljöforskningens inriktning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Om en gravid kvinna som bär på ett pojkfoster äter värktabletter med paracetamol ökar risken för att hennes son som vuxen ska få fertilitetsproblem. Det har studier som publicerats i Human Reproduction och Epidemiology nyligen tytt på. Vår gravida reporter Karin Hållsten sökte upp fertilitetsexperten Claes Gottlieb, som läst studierna. Han tycker att de nya siffrorna är intressanta, men inte alls så tydliga att den som är gravid ska oroa sig för att äta värktabletterna när det behövs.

I takt med att Arktisisen krymper ökar intresset för att trafikera de arktiska vattnen för att till exempel forska eller leta efter olja. Den svenska isbrytaren Oden har under flera somrar haft uppdrag i Arktis, men systerfartygen Atle och Frej har inte varit utrustade för den typen av arbete. Nu ska det bli ändring på det. Följ med ombord på isbrytaren Frej i Luleå hamn, där anpassningen för arbete i arktiska vatten har börjat.

Nobelpristagaren i medicin i år Robert Edwards får priset för att han gjort provrörsbefruktning möjlig. Han är gammal och sjuk och ger inga intervjuer. Men Lena Nordlund har rest i hans spår i England. Hon besökte Edwards IVF-klinik, och träffade också en av de allra första "provrörsmammorna", en skotska som i slutet av 70-talet inte tvekade att prova den ännu inte utprovade teknik som var hennes enda chans att få föda ett barn. Lena Nordlund berättar kort om sin resa i Veckomagasinet och återkommer med ett längre program om den i Nobelveckan.

Miljöforskningen måste tänka nytt, skriver elva ledande miljöforskare, bland dem svenske Johan Rockström, i tidskriften Science idag. Ledordet är helhet: När det gäller data om miljöförändringar måste hela klotet finnas med. Och ämnesmässigt gäller också: Helhet. Miljön påverkas på många sätt som dessutom förstärker varandra, och därför duger det inte att se på ett problem i taget. Miljöforskningen måste anpassas efter hur allt hänger samman inte lätt, men nödvändigt, enligt forskarna.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00