Sveriges mest populära poddar

ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin

Bortglömd barnskalle funnen på museum

24 min • 29 april 2011

På Evolutionsmuseet i Uppsala har man hittat ett fossilfynd av en liten barnskalle, som har legat bortglömt på museet sedan 1930-1940-talet. Fyndet tillhör den stora samling fossil som togs hit från Kina på 1920-talet. Men att ingen intresserat sig för det under alla år är en gåta, säger professor Per Ahlberg, eftersom det hittats i samma trakter som Pekingmänniskan.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kärnkraft har diskuterats flitigt veckan som gått, 25 år efter Tjernobyl. På Vetenskapsradion har vi fördjupat oss i  säkerhetsfrågor och forskning. Vi samtalar här med Gustaf Klarin, som varit i kärnkraftlandet nr 1 i Europa – Frankrike, och Pelle Zettersten, som fokuserat mer på säkerhetshot och mellanlagring.

Varför gör man ibland så konstiga saker när man är trött? Ställer mjölken i frysen, tar med soppåsen till jobbet eller helt enkelt tappar saker och fumlar mer?

Ja, kanske för att man helt enkelt kan vara vaken på utsidan, alltså se helt vaken ut och till och med känna sig vaken, samtidigt som vissa delar av hjärnan har stängt av. Lokal sömn, kallar forskarna det, och så blir det i alla fall hos råttor som har hållits vakna alldeles för länge, har forskarna sett i studien som publicerades i tidskriften Nature i veckan.

Men det är ganska troligt att det också fungerar så hos oss människor som sovit för lite, säger sömnforskaren Jan-Erik Broman, som är chef för sömnutredningsenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00