ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin
Nästan bara män får ta del av de statliga pengar som ges till spetsforskning. De senaste årens stora satsningar på särskilt starka forskningsmiljöer har inneburit ett bakslag för jämställdheten. Det konstaterar Delegationen för Jämställdhet i Högskolan i en ny rapport. Agnes Wold, docent i klinisk immunologi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är en av författarna till rapporten och finns med i veckomagasinet för att debattera med Lars Rask, stiftelsen för strategisk forskning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Om du navigerar med hjälp av GPS så är du i händerna på ett amerikanskt system. Men Europa är på väg att få sitt eget satellitnavigationssystem, Galileo. En markstation för systemet togs i drift på luciadagen - på svensk mark, vid Rymdbasen Esrange i Kiruna. Sveriges Radio Norrbottens Magdalena Martinsson var på plats när all uppmärksamhet vändes mot en enorm parabolantenn - - 13 meter i diameter.
Allt färre dör av malaria. På tio år har malariadödsfallen minskat med ungefär en femtedel och låg förra året på ungefär 800 000. I veckan sa Världshälsoorganisationen WHO att världen helt skulle kunna slippa malariaorsakade dödsfall redan år 2015, om regeringar och biståndsgivare satsar stort och bland annat ser till att ännu fler människor i malariautsatta länder får sova under skyddande myggnät. Det är den typen av åtgärder som har fått smittsiffrorna att gå ner. Många hoppas också på ett nytt malariavaccin som just nu testas på barn i Afrika.
Vi frågade Kristina Persson, malariaforskare vid Karolinska Institutet i Solna: Törs man hoppas på att ingen ska behöva dö i malaria redan 2015?
När man söker jobb kan man bli diskriminerad bara för att ens namn låter utländskt och främmande. Det här har flera studier visat, bland annat från Sverige. Nu kommer en ny studie från Frankrike som visar att även ens religion kan göra så att arbetsgivaren låter bli att höra av sig när man skickat in en jobbansökan.
Forskare hade skickat in fejkade jobbansökningar och varierat mellan namn som låter kristna respektive muslimska. Ansökningar med kristna namn fick mer än dubbelt så mycket positiv jobbrespons som ansökningar med muslimska namn, visade det sig - trots att allt i övrigt var lika. En intressant och mycket väl genomförd studie, säger Moa Bursell som är sociolog vid Stockholms universitet och som själv gjort ett liknande experiment.