Duvor har lärt sej att åka tunnelbana i södra Stockholm. Duvorna reser regelbundet mellan Farsta strand och Farsta, det har mänskliga passagerare fått erfara. Fenomenet kan ha uppstått av ett misstag tror kognitionsforskaren Mathias Osvath på Lunds universitet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den första duvan som kanske steg på tåget av misstag upptäckte att det fanns mer mat i Farsta än i Farsta strand och sen kan det vara så att andra duvor tog efter beteendet, ett forskningsfält som kallas för kulturell transmission.
Duvorna framstår som smarta som tar tunnelbanan för att ta sig till det dukade bordet, istället för att flyga dit. Men det är inte säkert att duvorna förstår att de verkligen reser.
– Det kan hända att de tror att man gå in genom en dörr, och sen så öppnas den igen och så ser världen annorlunda ut, och de har ingen aning om att de reser, säger Mathias Osvath på Lunds universitet.
I Nederländerna har en forskningsskandal uppdagats de senaste veckorna. Tre unga forskare har upptäckt och avslöjat att en professor på deras egen avdelning, en högt rankad forskare inom socialpsykologi, har fabricerat, helt enkelt hittat på, den data som ligger till grund för minst ett tettiotal forskningsartiklar.
Mitt i sommaren, i juni, fast inte i somras, utan till sommaren 2010. Känns det som längesen? Det var då låtsasresan till planeten Mars började, resedelen i forskningsprojektet som kallas Mars 500. Då klev 6 rymdresenärer in i ett låtsasrymdskepp i Moskva.
Där har de varit instängda tills nu. Efter nästan ett och ett halvt års isolering i marsresesimulatorn så mötte marsresenärena allmänheten och journalistkåren. Välmående, men smått chockade.
Vår hittills enda svenska astronaut, Christer Fuglesang, var på plats på presskonferensen i tisdags. Fuglesang är idag chef för den markbundna forskningen på europeiska rymdstyrelsen ESA, och han säger att det viktigaste man kunnat se hittills är att besättningen kunnat samarbeta så väl under de svåra förhållandena.
Fredagsmys är något som har blivit så vanligt bland barnfamiljer att det får börja sortera in under moderna riter.
Etnologen Charlotte Hagström vid Lundsuniversitet, forskar på fredagmys. Hon har bland annat gjort en stor undersökning om vad människor gör om fredagarna.