Om den årliga europeiska hjärtkonferensen i Paris, en ny variant av den så kallade fågelinfluensan, hur data från mobiloperatörer kan vara till hjälp vid katastrofer, och om fotbollsvärldens sätt att hantera unga spelare. Programledare Björn Gunér
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den årliga europeiska hjärtkonferensen har under veckan hållits i Paris, Frankrike. Det är den största medicinkonferensen i världen och denna gång samlades över 33 000 hjärtläkare, forskare och representanter för läkemedelsföretag. En av de saker som väckte störst uppmärksamhet, bland de över 4000 nya forskningsresultat som presenterades, var ett nytt blodförtunnande medel för personer med hjärtflimmer. Vetenskapsradions Annika Östman träffade professor Gregory Lip, från Birmingham, för en kommentar om studien, som han dock själv inte varit inblandad i.
En ny variant av den så kallade fågelinfluensan varnas det nu för. Det var FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO som i måndags uppmanade till förhöjd beredskap. Det man varnar för är en ny virusvariant av den så kallade fågelinfluensan H5N1 som har upptäckts bland fåglar i Kina och Vietnam. Vetenskapsradion har träffat Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala Universitet. Han säger att det kan vara det vaccin som använts för att bekämpa viruset som ligger bakom sjukdomens nya variant.
Data från mobiloperatörer kan göra stor nytta vid katastrofer, visar en ny studie som Vetenskapsradion rapporterade om i veckan. Genom att läsa av till vilka mobilmaster trafiken sker, kan man snabbt få veta hur folkströmmar rör sig och var de flesta som behöver hjälp finns någonstans. Just den överblicken är annars väldigt svår att få, berättar Linus Bengtsson, en av författarna till studien.
Det svenska herrlandslaget i fotboll skulle bli bättre om man inte gallrade så tidigt och hårt bland ungdomsspelarna, menar Tomas Peterson som är professor i idrottsvetenskap i Malmö. Han har i en studie följt 1 100 fotbollsspelande flickor och pojkar från 12 till 25 års ålder. Det man kunde se i studien var att särskilt bland pojkarna var det väldigt många talanger som gallrades bort, ofta för att de var födda sent på året. Tomas Peterson är därför kritisk till fotbollsvärldens sätt att hantera sina unga spelare. Något som aktualiseras nu i EM-kvaltider.