Fysikerna känner att de har fått en julklapp redan den här veckan. Tord Ekelöf, professor i partikelfysik, menar att den här julklappen kan bli något konkret och användbart om femtio år. Det handlar om Higgspartikeln, som är så stor som en miljondel av en atom. Och även om man denna vecka visat att man närmat sig Higgs, så har inte fysikerna helt kunnat slå fast att den finns. Inte ännu, eftersom det med en promilles sannolikhet kan handla om bakgrundsförändringar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fysikprofessorn Kerstin Jon And, som deltar i ett av experimenten, det som kallas Atlas om Higgs partikeln.
Tord Ekelöf professor i partikelfysik på plats i CERN, som träffat europeiska politiker som sitter i ledningen för CERNn idag.
Vad händer om hundra tusen år? Det är frågan som en grupp internationella experter försöker ställer inför det svenska slutförvaret av kärnavfall. De har besökt Stockholm, Forsmark och Oskarshamn den här veckan. Men ordförande Michail Sailer, som sitter i ledningen för ett stort forskningsinstitut i Tyskland kring miljöfrågor, menar att det handlar om att tänka så robust som möjligt. Reporter Annika Östman.
Planerna för två jätteteleskop konkurrerar just nu om uppmärksamhet och internationell finansiering - teleskop som blir viktiga för framtidens astronomi säger astronomiprofessor Göran Östlin vid Stockholms universitet. Reporter Per Helgesson.
Personer som har blödarsjuka har ett genetiskt fel som gör att blodet inte levrar sig, vilket till exempel innebär att sår inte slutar blöda. Men en ny studie från en stor grupp internationella forskare har kanske hittat ett nytt sätt att behandla åtminstone en typ av blödarsjuka med hjälp av genterapi. Reporter Torill Kornfeldt.