Sveriges mest populära poddar

ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin

Kadaffi försvinner men hans stora flod finns kvar

24 min • 26 augusti 2011

På Världsvattenveckan i Stockholm möter vi Tony Allan som fick vattenpriset 2008. Tony Allan har unika kunskaper som blivit högaktuella. Det handlar om Libyen. Redan 1966 kom han till Libyen för att för sin doktorsavhandling studera hur grundvattnet sjönk uppe vid den libyska medelhavsskusten. Det var tre år innan Muhammar Kadaffi grep makten.Just det sjunkande grundvattnet ledde fram till Kadaffis kanske största monument, the Great man made river, den stora människoskapade floden.På den officiella hemsidan kallas den världens 8:e underverk. Det är ett enormt system av runt 800 djupa brunnar i öknen i södra Libyen, och ur de här brunnarna pumpar man upp fossilt vatten som sedan rinner i gigantiska rör, pipelines, norrut upp till medelhavskusten där de flesta libyer bor. 70% av befolkningen får sitt vatten från dessa ökenbrunnar.Tony Allan menar att Great man made river är Kadaffis största monument, ett våldsamt överdimensionerat system som blivit på tok för dyrt.Tony Allan som är vattenforskare och professor vid School of Oriental and African studies vid Kings college i London.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En annan person med väldigt bra koll på Libyens stora vattenprojekt är Anders Nilsson. Efter det att han tog sin civilingejörsexamen på KTH 1980 jobbade han med oljeborrning för oljebolaget Shell.
Men sedan 25 år är han bosatt i Benghazi i Libyen. Hans familjeföretag jobbar främst med att borra efter vatten i den libyska öknen. Numera är han också tillförordnad svensk konsul i Libyen.
Under revolutionen och inbördeskriget har vi hört honom många gånger i både Ekot och Studio ett, där han har kommenterat den våldsamma utvecklingen. Men till vardags jobbar Anders Nilsson alltså med vattenborrning men också med underhåll på Great man made river.

Forskningen på kroniskt trötthetssyndrom gör framsteg. För många människor som ständigt är trötta lyckas läkarna inte hitta någon bakomliggande orsak. De får idag ofta diagnosen kroniskt trötthetssyndrom, och enligt vissa forskare kan så många som 30 000 svenskar vara drabbade. Tidigare har drabbade ofta avfärdats, och man har betraktat kroniskt trötthetssyndrom som något helt psykologiskt. Men allt mer forskning pekar på att det skett verkliga biologiska förändringar i kroppen hos den som är drabbad. Man har länge vetat att infektioner kan utlösa vissa sjukdomar, som till exempel diabetes typ 1 eller multipel skleros. På samma sätt verkar ungefär tio procent av dem som drabbas av en allvarlig infektion, få bestående problem i form av kroniskt trötthetssyndorm, säger Susan Vernon som är i många år lett forskningen om kroniskt trötthetssyndrom på amerikanska smittskyddsmyndigheten. Vissa framsteg har gjorts - i våras publicerades forskning som visade att man kan mäta skillnader i hjärnaktivitet hos personer med kronisk trötthet. Enbart utifrån så kallade EEG-mätningar kunde forskarna se skillnad på personer med kronisk trötthet, och personer som led av depression, och andra som var fullt friska.

Vi hör Lena Steinbüchel, som lider av kroniskt trötthetssyndrom och Per Julin som driver ett nystartat forskningsprojekt vid Danderyds sjukhus.

Nyheter i korthet. Det första svenska fallet av den smittsamma hundsjukdomen, Brucella canis som gör hundar sterila eller gör att tikar föder döda valpar, har upptäckts hos en tik i Perstorp i Skåne. Tiken har avlivats och sjukdomen beskrivs som en mardröm för hunduppfördare
Den smittade tiken var importerad från Polen och den hane som misstänkt ha smittat henne är född i Serbien. Sjukdomen sprids framför allt via parning.

En kinesisk studie har visat en ökning av antalet fall av narkolepsi efter att HIN1-influensan drabbade främst pekingområdet. Infektionen i sig har bedömts kunna öka risken för sjukdomen. Studieresultaten motsäger inte slutsatsen från studier i Sverige att det finns ett samband mellan vaccination med Pandemrix och en ökad risk för narkolepsi hos barn och ungdomar, men pekar på möjligheten att H1N1 influensa skulle kunna vara en samverkande faktor.

Förmänniskan Homo erectus kan ha varit den första kocken.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00