Nordvästra Japan skakades på fredagmorgonen av en kraftig jordbävning. Ur ett seismologiskt perspektiv är detta en riktigt stor jordbävning som utmärker sig, berättar seismolog Reynir Bödvarssson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett alldeles nytt spår till förklaring av hur neurologiska sjukdomar - som Alzheimer och Parkinsons - uppstår, rapporterade Vetenskapsradion om i veckan. Vetenskapsradions AnnLouise Martin har pratat med Bertrand Joseph, docent i neurologi vid Karolinska institutet, och Dag Nyholm, neurologforskare och praktiker vid Uppsala universitet.
Vetenskapsradions rapportering i veckan:
Hur många lodjur tassar egentligen omkring i de svenska skogarna? Varje år beger sig länsstyrelserna ut och inventerar. Men metoderna som används är inte alltid de bästa, de kan ge missvisande siffror.
Vetenskapsradions rapportering i veckan:
Nästa vecka ska Svensk kärnbränslehantering, SKB, lämna in sin ansökan om att slutförvara det uttjänta kärnbränslet från kärnkraftverken. I veckan har vi kunnat höra om att det fortfarande finns kritik mot den lösning som kärnkraftsindustrin kommit fram till. Men om man inte är jätteengagerad i frågan kan det vara svårt att hänga med - det är så många bokstavsförkortningar både på aktörerna, och förvaringsmetoden. Vetenskapsradions Pelle Zettersten har specialgranskat det hela till miljöprogrammet Klotet, och i veckomagasinet sammanfattar han vad det handlar om.
Klotets rapportering i veckan:
I veckan har en ny bok kommit av författaren, filmaren och världsresenären Lasse Berg. Skymningssång i Kalahari heter boken, och Vetenskapsradions Per Helgesson har läst den.