ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin
I Vetenskapsradions veckomagasin får vi höra den smått otroliga historien om Anders Sohlin som blev adopterad av en älgkor i ett hägn. Något som inte är helt ovanligt berättar älgforskaren Göran Ericsson. programmet samlar även upp reaktionerna efter vår rapportering om den omstridda diagnosen "Hypotyreos 2".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den smått osannolika historien om mannen som mer eller mindre blev adopterad av en älgko kunde vi höra i P4:s program Karlavagnen. Det handlade om husdjur och en lyssnare ringde in och berättade hur det gick till. Anders Sohlin kommer från Härnösand och ringde in till programledaren Anja Kontor.
Göran Ericsson, Professor i Viltekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, säger att det är ett vanligt förfarande för att hålla älgar tama i älghägn. Han råder också lyssnarna inte närma sig vilda älgar ute i skogen, eftersom det stör djuren. Kalvarna kan ty sig mer till människan än den borde och kon kan bil aggressiv eller förvirrad.
I veckan har Vetenskapsradion rapporterat om en sjukdom, som hundratals människor i Sverige säger sig lida av, diagnosen hypotyreos 2 som myntades i en bok av en amerikansk läkare 2005, men enligt specialistläkare finns inte den här sjukdomen. Therese Bergstedt, har gjort reportage om det här i våra nyheter och i Vetandets Värld och kommenterar lyssnarreaktionerna.
Therese Bergstedt lyfter fram att det är viktigt att inte blanda ihop den här påstådda sjukdomen med vanlig hypotyreos.
Du som lyssnar har hört om två olika studier som båda skulle kunna förklara varför träning har positiva effekter på hälsan. Dom handlar alltså om olika mekanismer inne i kroppen, som ger olika förklaringar på vissa funktioner.
Det gemensamma är att dom handlar om hur ämnesomsättningen regleras i kroppen och att dom båda i framtiden skulle kunna ge botemedel mot sjukdomar som typ-2-diabetes, men än så länge är forskningen på musnivå.