Sveriges mest populära poddar

ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin

Mobilen möjligen cancerframkallande

24 min • 3 juni 2011

Vetenskapsradions veckomagasin om mobiltelefoner och cancerrisk, ledningskontrollerande låda och nyheter från veckan som gått.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hjärntumörer verkar öka efter lång tids mobiltelefonanvändning, enligt vissa epidemiologiska studier.
Forskarna har länge varit, och är fortfarande, oense om hur de här resultaten ska tolkas eftersom de bland annat bygger på att de tillfrågade minns hur mycket de talade i telefon för upp till tio år sedan. Felkällorna kan därför vara stora.
Men WHO:s expertgrupp har nu kommit fram till att indikationerna ändå är tillräckligt starka för att uttrycka risken som "möjligen cancerframkallande" och flaggar därmed för att frågan bör utredas ytterligare. Ulrika Björkstén kommenterar.

Oro för att livsnödvändig fosfor börjar sina: Peak fosfor.
Det globala växande jordbruket är beroende av tillförsel av grundämnet fosfor, fosfor som är en av förutsättningarna för att växterna ska kunna växa. Forskaren Arno Rosemarin på Stockholm environment institute, SEI, är en av de forskare som varnar för att de brytbara fosfortillgångarna i världen kommer att börja sina under det här århundradet.
Minskad tillgång på fosfor med stigande priser som följd skulle innebära stigande matpriser som främst drabbar världens fattiga. 
Men Pär Weihed som är professor i malmgeologi på Luleå tekniska universitet, tror inte att fosforn börjar sina inom de närmsta århundradena.
– Förutsägelser av att olika metaller ska nå sin peak har konsekvent slagit fel, säger han. Det beror på att man i såna här förutsägelser alltid glömmer att räkna in att man ständigt hittar nya utvinningsbara fyndigheter. Fosfor är ett av de vanligaste grundämnena i jordskorpan, säger Pär Weihed.

Nyfikenhet bra botemedel mot strömavbrott.
Nyfikenhet hos forskare i Lund att se hur elfel går till ledde av en slump fram till en ny uppfinning - ett svart låda till gagn för folk framför allt på landsbygden som vill slippa täta strömavbrott.
Hur gick det till?
Vi följer med vår reporter Magnus Hagström som begav sig till Lunds tekniska högskola där Magnus Akke, docent i industriell elektroteknik, förklarar hur det hela började när han ville modernisera den föråldrade förhärskande bilden av hur elfel uppstår i elnätet.

Nytt grepp för att minska kön till organtransplantationer, efterlyses av Läkare i Västra Götalandsregionen.
I dag krävs att hjärtat hålls i gång av en respirator för att en avliden person ska få bli donator, men nu vill läkare ta vara på organ även hos dem vars hjärta slutat slå. Det kan man göra genom att kyla ner organen. Men processen att utveckla transplantationsvården är långsam, konstaterar Vetenskapsradions Annika Östman som har jobbat med serien organshopping.

Redaktör Gustaf Klarin
[email protected]

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00