ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin
Vi är mitt i högsäsongen för kräksjukan. Som tur är finns det forskare som tar reda på mer om åkomman. En genetisk skattkammare med fröer fyller tio år och från SMHI hör vi mer om det iskalla väder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vissa har sådan tur att de har ett genetiskt skydd mot det virus som orsakar vinterkräksjuka. Men för de som inte har det visar allt fler studier att det finns ett läkemedel som skulle kunna hindra kräkningarna.
Det är ett relativt ofarligt läkemedel som i vanliga fall ges vid illamående hos cancerpatienter. Framför allt skulle det kunna användas i akutvården av sjuka barn. Flera tusen svenska barn läggs nämligen in på sjukhus varje år till följd av magsjuka eftersom de kräks så mycket att de har svårt att behålla vätska.
Läkemedlet gör nämligen att man snabbt slutar kräkas, eller i alla fall kräks mindre, berättar Lennart Svensson som är professor i molekylär biologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet i Solna.
I programmet får vi också höra Sveriges Radios Norgekorrespondent Jens Möller rapportera om sitt besök i det globala frövalvet på Svalbard. Där förvaras tusentals genetiska varianter av ris, korn och andra ätliga växter som vi vill bevara. Nu fyller frövalvet tio år och ska få en ombyggnad för att klara ett framtida mildare klimat.
Och så har det varit mycket prat i veckan om det ovanligt kalla och snöiga vädret. Men vad beror det på? Vi träffar meteorologen Ralf Döscher på SMHI i Norrköping och hör hur ett ovanligt fenomen i Arktis påverkar vädret i Sverige.