Sveriges mest populära poddar

ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin

Sida vid sida med rovdjuren

25 min • 22 oktober 2010

Antalet vilda tigrar i världen har minskat med 97 procent på 100 år. Från 100 000 till 3 000, som är utspridda i bland annat Ryssland, Indien och Kambodja. Ett internationellt möte om de hotade tigrarna hölls i veckan, i Stockholm. En tanke med mötet var att den svenska rovdjursförvaltningen skulle kunna lära av arbetet i länder som Indien, där man arbetar för att bevara ett akut hotat rovdjur - tigern - som också i sin tur kan utgöra en direkt fara för människor och deras försörjning. Vetenskapsradions reporter Karin Gyllenklev var med vid mötet och berättar idag i Veckomagasinet om bevarandet av rovdjur. Veckomagasinet handlar också om:HJÄRT-LUNGRÄDDNING Mun mot mun-metoden inte längre så viktigALZHEIMER OCH KOST Rätt mat minskar risken för AlzheimerINFLUENSA Nu startar vaccineringen

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nya rön om hjärt-lungräddning

Allt mer forskning tyder på att det är bra att fokusera allmänhetens livräddande insatser på fältet till bröstkompressioner, som syftar till att hålla blodcirkulationen igång även om hjärtat stannat.

Andningshjälp genom mun mot mun-metoden är inte så viktig som man tidigare trott. Överlevnadschanserna kan till och med öka om man utesluter inblåsningar.
Att bara ge bröstkompressioner är också det som SOS Alarm kommer att råda till i fortsättningen.

Veckomagasinet träffar Sten Rupertsson, överläkare och professor i anestesiologi och intensivvård.


Rätt mat minskar risken för Alzheimer

Samma kost som är bra för hjärtat tycks också vara bra för hjärnan.
Nu visar forskare att människor med brist på vitamin B12, som finns i bland annat lax, verkar löpa en något större risk än andra att drabbas av Alzheimers sjukdom.

Veckomagasinet tar med en av forskarna, Miia Kivipelto, docent vid Karolinska institutet, till en saluhall för att spana in mat som kan hålla hjärnan i trim och ge ett långt liv.


Nu startar influensavaccineringen

Årets influensavaccin skyddar mot förra årets pandemivirus och mot ytterligare två influensatyper.

En av dessa influensatyper, som Smittskyddsinstitutet tror att vi kommer att kunna vara särskilt känsliga för i år, är en variant av det virus som 1968 gav Hongkonginfluensan.

Veckomagasinet träffar Mia Brytting vid Smittskyddsinstitutet.


Redaktör Camilla Widebeck
[email protected]

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00