Under vårvintern har det varit vissa turer kring hur farligt det vore om forksningsresultaten kring fågelinfluensavirus publicerades, om tillgängligheten skulle vara ett hot, om tex bioterrorister skulle få kunskap att skapa livsfarliga virus. Till slut publicerades vissa resultat i den vetenskapliga tidskriften Nature och nu i dag publiceras andra resultat i Science. Resultaten pekar på att det krävs fem förändringar, mutationer, av fågelinfluensaviruset H5N1 för att det ska kunna smitta mellan människor och orsaka en pandemi. Dessutom verkar viruset bli mindre dödligt ju mer smittsamt det blir. Annika Linde, som är statsepidemiolog på smittskyddsinstitutet, tycker att det är bra att resultaten nu offentliggörs.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tonåringar som dricker mycket alkohol har högre risk att få osunda alkoholvanor senare i livet, men de flesta som får alkoholproblem som vuxna hade det inte som tonåringar. Det låter kanske motsägelsefullt, men det är just vad forskare nu konstaterar.
Kärt barn har många namn: Rio konferensen, Rio+20 och det officiella namnet på Fn-konferensen om hållbar utveckling är Earth Summit 2012. Malin Olofsson, Sveriges Radios miljöreporter är på plats i Brasilien och frågan är om framtidens melodi är möten av den här storleken eller om det krävs andra sätt och beslutsvägar för att komma framåt.
Vi går på semester för att vila upp oss och vi vill gärna vara utvilade så långt som möjligt efteråt. Forskarna har ännu inte lyckats hitta receptet för att nå bästa möjliga återhämtning, om semestern ska vara lång eller uppdelad i fler, korta perioder, men det verkar som att det är gynnsamt att ha kontroll och göra det vi vill.