Sveriges mest populära poddar

ARKIV: Vetenskapsradions veckomagasin

Vill du ha en bulle?

25 min • 8 april 2011

Omsorgsrobotar stod i fokus på robotkonferens i Västerås. I Japan har man lagt stor tonvikt vid att närma robotar till människan. Vi har kunnat läsa om robotar som dansar, robotar som beter sig som hundar, robotar som lärare och robotar som sällskap till äldre. I Europa vill man inte vara sämre på att konstruera robotar, men här har man kanske en litet annorlunda approach. Det framkom på den europeiska robotkonferensen EU Robotics Forum, som hållits den här veckan på Aros kongresscenter i Västerås. Där samlades många forskare med inriktning mot hälsa och sjukvård, och på utställningen visas ett flertal typer av omsorgsrobotar, alltifrån en slags bildtelefon på hjul som förföljer gamla, en robot som är utbildad till sjukhusvaktmästare och en intelligent terränggående rullstol. EU har genom EU Robotics Forum satsat över 500 miljoner euro på robotforskning, och numera kräver man att forskningsresultaten i högre grad ska leda fram till färdiga produkter som kan kommersialiseras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kan man odla ögon i provrör? Nej, det kan man inte, inte än, men i veckan presenterades forskning som har tagit ett stort steg i den riktningen. Det handlar om stamceller som klarar mycket mer än vad forskarna tidigare känt till. De kan själva bilda organ. Japanska forskare har i laboratoriemiljö odlat fram synceller som sedan själva bildade en skålformad ögonvävnad som är första steget på vägen mot ett riktigt öga. – Det här är epokgörande forskningsresultat, säger Urban Lendahl som är professor i genetik vid Karolinska Institutet.

Solstenar kan ha hjälpt vikingarna att navigera ute på stora öppna vatten när solen inte syntes. Det är ett gammalt tvisteämne bland historiker och arkeologer. Nu har biologer och fysiker gått ihop och funnit att vikingarna kan ha använt sig av polariserat ljus på samma vis som många insekter och fåglar. För så kallade solstenar, som nämns i isländska sagor, kan faktiskt ha fungerat.

Hur är läget för det havererade kärnkraftsverket i Fukushima? Camilla Widebeck, redaktör för Vetandets Värld, följer utvecklingen.

Forskning tyder på att barnvagnen påverkar barnens utveckling.
Brittiska förskolebarn har allt sämre språkutveckling, frågan är om trenden med framåtvända barnvagnar har bidragit till detta? Barnvagnar är ju främst ett transportmedel, men vi vet lite om hur vagnens utformning påverkar barnens tidiga utveckling. De första studierna på frammåtvända barnvagnar visar att hur vi väljer att transportera barnen kan påverka både barnets språkutveckling och barnets känsla av trygghet.  Barnen pratar mycket mindre med mamma och pappa de åker framåtvända.

Redaktör Gustaf Klarin
[email protected]

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00