I denna podcast pratar vi om återskapande av historia i alla möjliga former. Levande historia, reenactment, historisk hantverk och forskning om gamla metoder och synsätt blandas med nya och gamla gäster.
Podden görs av Sofia Berg och Henrik Summanen
Engelskspråkig version: recreatedhistory.libsyn.com
The podcast Återskapat is created by Sofia Berg and Henrik Summanen. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vi fortsätter vårt prat med medeltida Sigillpåsar som har bevarat de ursprungliga färgerna bland pappren i arkiven, och så en lite mer ingående genomgång av Bockstensmannens kläder - vävteknik och täthet med mera!
Medverkande: Amica Sundström och Maria Neijman
Den här gången försöker vi följa upp några av de tidigare avsnitten, och tar oss igenom ämnen som birgittahättan, Medeltidsmuseet gör återskapande-utställning på Historiska, historiskt korrekta tyger samt vävning genom historien.
Medverkande: Amica Sundström och Maria Neijman
Vi fortsätter in i dimman med tankar kring vad reenactment är och inte är. Det blir lite film- och tv-recensioner också. Och en hyllning till Jens.
Medverkande: Maria Neijman, Thomas Neijman, Rickard Wingård
I avsnitt 100 kommer vi inte att prata om någonting som är vettigt. Istället ska gästerna tillsammans med värdarna försöka komma fram till någonting lyssningsvärt kring historiken för podden, för reenactment i allmänhet och för intressanta personer och gäster.
Räkna inte med stora kunskapsmängder, men kanske med ett glas champagne. Skål!
Medverkande: Rickard Wingård, Maria Neijman, Thomas Neijman
(Detta är del 1 av jubileumsavsnittet, det blev ett ganska långt prat som tjänar på uppdelning).
In this second recording from the Nykobing Middlealder Center, we meet up with archaeological shoe expert Marquita Volken, touching on subjects like cutting patterns, medieval maffia methods ending the turn shoes for the benefit of welted shoes, and the mystery of textile shoe laces.
With: Marquita Volken, Espen Kutschera and Maria Neijman
The Nykobing Middelaldercenter in Denmark has been around since 1980s, recreating a small medieval village. In 2023 the village was inhabitated by more than 100 15th century artisans from the Swiss reenactment group the Company of St George.
With: Ben Woldring, Thit Birk Petersen and Maria Neijman
This episode is in English.
En stor del fynd och föremål som många förknippar med Vikingatiden hör egentligen till perioden innan dess, som kallas Vendeltiden. Bland annat praktfulla hjälmar och svärdsgehäng! Ändå återskapas denna period väldigt sparsamt. Vi pratar om orsakerna till detta, och ger också en lite uppdratering om andra saker!
(Teknisk informarmation: På grund av missöde med datalagringen så försvann sista minuten, men oroa er inte, nästan allt som sades är fortfarande med på inspelningen!)
Medverkande: Cheyenne Olander och Tobias Ederyd Forsblom
Man måste ju inte återskapa historiska perioder. Även t ex film går bra! Idag fördjupar vi oss i Cosplay-världen, och får reda på hur man bygger stentroll, alien-kostymer och går på mässor och festivaler.
Medverkande: Johanna Nybelius och Henrik Pilerud
För några år sen startade Tailor and Arms sin verksamhet med beställningar av återskapade uniformer och vapen. Hur går det för ägaren i denna märkliga business, och hur är det egentligen att beställa från Pakistan?
Medverkande: Peter Holmgren
Nästa år är det jubileum för Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523. Detta kommer att uppmärksammas, bland annat med en reenactment-parad som återskapar intåget. Vi samtalar med projektledaren Hjalmar Olsson och historikern David Lindén om varför den här händelsen är intressant och värd att uppmärksamma.
Lajv och reenactment, två syskonhobbys, som har en tendens att mötas alldeles för sällan. En stor mängd av våra gäster börjar med lajv och fortsätter med reenactment. Varför är det så? Och varför är det så ont om kombinationer mellan lajv och återskapande?
Medverkande: Carl Nordblom och Sanna Vourenmaa
Vi går igenom ditt och datt om historisk färgning. Och så pratar vi om massa annat också som har hänt och som spelar roll inom återskapande just nu.
Medverkande: Amica Sundström och Maria Neijman
Kopia, rekonstruktion, tolkning, living-history, reenactment, inspirerad av, impression. Termerna som används inom hobbyn är många och svåra att överblicka. Och de används på olika sätt på olika platser, inom olika grenar och på olika språk. Vi trasslar med termerna.
Medverkande: Maria Neijman och Amica Sundström
Den här gången rör vi oss nästan 2000 år tillbaka i tiden och pratar om att återskapa Romare. Och kanske i synnerhet romerska legionärer inom gruppen Cohors II Cimbria. Vad åt man? Hur klädde man sig? Och vad gör man på evenemang?
Medverkande: Artur Hulu och Jan Sigurd Olsson
https://www.instagram.com/centuria.svionum/
https://www.facebook.com/Cohorsllcimbria/
Kan man bygga en egen stavkyrka? Svaret är ja, och vi har hälsat på Anders Woxberg som visar oss kyrkan, men även visar oss runt på gården. Det visar sig vara betydligt mer än stavkyrkan som är sevärt och intressant ur ett återskapar-perspektiv. Här finns både vikingahus, medeltidshus och modernare hus. Allt byggt med stor hantverksskicklighet, klurig finess och uppfinningsrikedom.
Medverkande: Anders Woxberg (här kommer mer bilder att laddas upp från gården och kyrkan!)
Denna sommar har vi för första gången poddat inför publik på Birka. Det var roligt och vi hoppas att få göra det fler gånger! Vi pratade förstås om vikingatid, och om Birka. Vad hade man på sig? Vad finns i gravarna? Hur representativt är urvalet? Och ska man ha brun eller grå ull i kläderna?
Medverkande: Amica Sundström och Max Gullberg
Den svenska stormaktstiden är en förvånansvärt lågmäld period inom återskapande. Vad kan det bero på? Vi samtalar med Tomas och Björn från Svenska Lif:Compagniet, en förening för tidiga 1700-talets svenska soldater. Men de gör också en del civilt från samma period. Och hur är det egentligen att ha att göra med ryssar på evenemang?
Medverkande: Tomas Lindell och Björn Lindell
Idag ser vi belysning och allmänljus som en norm. Men så har inte alltid varit fallet! Vi pratar om hur synen på fönster, lyktor och ljus i allmänhet har ändrat sig genom historien. Från att under medeltiden finnas där man behövde det, till att idag vara norm både inomhus och utomhus.
Medverkande: Linda Qviström
Lindas avhandling Rum utan utsikt: Fönster och ljus i medeltida byggnader från 2020 finns att ladda ner här.
Tillsammans med välkände gycklaren Arkadia ger vi oss ut på en resa bland marknadsgycklare, trollkonstnärer och andra lösa underhållare genom tiderna. Vilket är äldsta tricket i boken?
(Ljudet är lite brusigt i början, men det blir bättre efter 15 min)
Medverkande: Anders Sebring
Länkar som nämns i avsnittet:
http://arkadia.se/blogg/2017/06/20/historiskt-korrekt/
För första gången på över 200 år så har vi en mästare i rustningssmide igen, han heter Albert Collins. Under mer än två år har han genomfört ett projekt för att återinföra mästerskapet på svensk mark, men det har inte varit utan motgångar. Vi samtalar om hur projektet lyckades, om crowdfunding-kampanjen och om den fantastiska bok som är projektets slutleverans.
Medverkande: Albert Collins och Mikael Söderlund
Eldhandvapen spelar en stor roll i den moderna historien. Det finns flera utvecklingssteg och innovationer som gör vapnen mer effektiva och användbara - men också lokala traditioner. Sverige har en lång historia inom vapensmide. Vad är ett snapplås? Varför räfflar man pipor?
Medverkande: Anders Lindkvist
Filmbranschen är en känd källa till irritation för reenactors och andra återskapare. Många gånger har filmskapare valt att låta det som syns på vita duken vara något annat än det vi faktiskt vet om tiden. Varför blir det så? Vi har pratat med verskamma i filmbranschen för att förstå bättre!
Medverkande: Ivan Mathias Petersson och Faravid Svalfors af Ugglas
Folk som återskapar historia är som alla andra och har förstås barn. Men hur fungerar det att ha barn på evenemang? Hur fungerar det att ha ett barn som vill åka på evenemang även om man själv inte ägnar sig åt reenactment? Vi pratar med Ida Berg, Jens Heimdahl och ett antal barn om deras upplevelse!
Medverkande: Jens Heimdahl och Ida Berg
Under 1700-talet gjorde Sverige flera omställningar gällande sin krigsmakt. Martin Markelius har fördjupat sig i frågan och skrivit en bok som gavs ut i våras. Hör mer om slott, borgar och arméer i ett omvälvande århundrade!
Medverkande: Martin Markelius och Ann Tillman
God stämning, marscherande, trummor, mat och lägerliv. Tillsammans med musik och driven framåtanda beskriver detta sällskapet Proknekt, som levandegör det tidiga 1500-talet. Ni har nog sett dem i Visby eller på andra historiska evenemang.
Medverkande: Alina Olestad och Göran Hasslar
Denna gång går vi igenom ytterligare ett antal historiska plagg. Vi börjar med drottning Margaretas gyllene kjortel, sen går vi vidare med heliga Birgittas mantel, hätta och tagelskjorta. Och slutligen en liten uppdatering kring Bockstensmannens kläder!
Hur levde man i en borg under 11-1400-talen i Östergötland? Vi har träffat arkeologen och forskaren Martin Rundkvist som har skrivit boken "Livet på borgen". Men han har också i somras varit ledare för fantastiskt intressanta utgrävningar av vendeltida lämningar.
Medverkande: Martin Rundkvist
Flera applikationsbroderier av typen guldskinnstäcken från medeltiden finns bevarade i Skandinavien. En grupp återskapare tog sig att att rekonstruera några av dessa och vi går igenom hur det har gått till, och vad ett täcke av den här typen egentligen användes till!
Medverkande: Maria Neijman och Amica Sundström
Vi fortsätter om inredningstextilier med Amica och Maria. Denna gång tar vi oss an medeltiden. Bonader, kuddar och alla sorters vävar och material!
Medverkande: Maria Neijman och Amica Sundström
Vi besökte nyligen den nya utställningen på Birka, där vikingar från tre århundraden hade rekonstruerats utifrån de utgrävda gravarna. Nu pratar vi med utställningsproducenterna om hur de har tänkt när de har återskapat dessa individer.
Medverkande: Linda Wåhlander och Veronica Björkman
Vi pratar om alla textilier som inte är kläder, från förhistorisk tid, framför allt vikingatid. Vi pratar också lite om nya utställningen på Birka.
Medverkande: Maria Neijman och Amica Sundström
Hur är det att återskapa medeltida musik? Vi pratar med ena halvan av Falsobordone med mer än 20 års erfarenhet av detta! Från medeltida instrumentstämning till pianomusik på 1800-talet. Och en och annan trattgrammofon. Medverkande: Erik Ask-Upmark
Eriks musiktips och lite länkar:
Ständiga favoriter som rekommenderas varmt: Micrologus och La Reverdie från Italien och Alla Francesca från Frankrike. Kända band och inspirationskällor som inte alltid har åldrats så väl: Engelska Dufay Collective och svenska Joculatores Upsaliensis, är värda att lyssna på bara för nostalgins skull. För de som gillar starkblåsmusik (skalmejor, säckpipor och så vidare): Les Haulz et les Bas från Tyskland. I Tyskland finns ju också Ensemble Unicorn / Oni Wytars (som många känner till från de billiga Naxosskivorna). Från USA kommer Sinfonye, Sequentia och Ensemble Alcatraz. En inspirerande dokumentärfilm om medeltida musik och de olika stämningarna som diskuteras i podden, med Howard Goodall. Mycket bra och intressant: https://www.youtube.com/watch?v=41g2fSYZ4Sc
I år kommer Medeltidsveckan på Gotland att vara virtuell. Vi har gjort en avstämning kring veckans historik och vad den egentligen innehåller, och fått höra funderingarna kring hur det kommer att bli vecka 32 år 2020. Vi fick också höra vad polisen tycker om den 36-åriga traditionen!
Medverkande: Susanne de Paulis och Björn Sundberg
Vi fortsätter samtalet om farsoter genom tiderna. Och varför är det så att vi är dåliga på att återskapa pandemier och andra farsoter?
Medverkande: Linus Olander
Så här i Corona-tider har vi fokuserat lite på några reenctors som också är läkare, och på några pandemier i historisk tid. Och så diskuterat kring vad man kan göra med all tid man får. Sen försökte vi besvara frågan varför det är så ovanligt att man reenactar pesten, eller andra farsoter?
Medverkande: Linus Olander
I mer än 20 år har Sveriges enda medeltida borg (byggd 1499) hyst ett evenemang för sent 1400-tal. Evenemanget kallas Levande Glimmingehus och har blivit den stora samlingspunkten för de som pysslar med levandegörande av denna period. Henrik besökte evenemanget under 2019 och gjorde ett antal intervjuer med de medverkande!
Medverkande: Robin Eriksson, Tjaerend Matre, Anton Wijk, Erik Ungman, Kaj Persson och Andrea Håkansson.
Foton av Andrea Håkansson från evenemanget finns här.
Vad vet vi om textila material och deras benämningar genom tiderna? Hur kan vi jämföra historiska skriftliga källor och arkeologiskt material för att förstå hur olika termer används genom historien? Hur fel är vi ute när vi återskapar? Och lite om päls!
Medverkande: Cecilia Aneer och Amica Sundström
Lite oförberett ur poddhänseende fick vi hem Espen Sørburø till oss i Västerås. Eftersom han sedan 20 år arbetar som stenhuggare vid Nidarosdomen kände vi oss tvungna att göra ett avsnitt om detta. Rickard Wingård hjälpte till.
Vi lyckades få två auktoriteter på området medeltida mat på samma ställe under själva Medeltidsveckan. Det blev ett långt samtal om allt som rör kryddor, kokböcker, redskap och återskapande! Och en hel del vikingatida mat också!
Medverkande: Jens Heimdahl och Daniel Serra
Mitt i pågående evenemanget Battle of Wisby IV hämtar vi ut två, eller till och med tre av arrangörerna och får en kort sammanställning kring hur det är att styra ihop ett av Europas största och mest kvalitativa 1300-talsevenemang.
Medverkande: Anna Lindemark och Rickard Wingård
Vi har fått en del önskemål om ett mindre seriöst avsnitt, och på anmodan har vi därför spelat in en generell genomgång av vad som hänt och kommer att hända under året. Och delat på en flaska vin. Här kommer vi att gå igenom Battle of Wisby, Återskapat-utställningen på Stockholms medeltidsmuseum, medeltida textilfärgning på 1800-talsmuseet Torekällberget, sigilltextilier på Riksarkivet samt en jättestor romersk sko från England.
Med: Maria och Thomas Neijman
Åsa och Martin har vävt och inrett på medeltida vis i många år. I det här avsnittet hör vi deras berättelse om Bornholm, vävning, vävstolar och annat intressant på vägen.
Medverkande: Åsa Martinsson och Martin Eriksson
Naamas vävstol som omnämns i avsnittet kan man läsa mer om här.
Reenactmentgruppen St Olofs Gille, som fokuserar på Stockholms sena 1400-tal, har bjudits in att göra en utställning på Stockholms medeltidsmuseum. Tillsammans med museet diskuterar vi hur tankarna är med utställningen och vad vi kommer att visa!
Utställningen öppnar i maj 2019.
Medverkande: Ida Berg, Tina Rodhe, Amica Sundström
En ikon i återskapandet av svensk medeltid är mossfyndet Bockstensmannen, daterad till mitten av 1300-talet. Vem var han och vad kan man utläsa av fyndet? Vi åker till Varberg och tittar på fyndet och pratar med de ansvariga.
Medverkande: Christina Andersson-Wiking och Pablo Wiking-Faria
Henrik åker till återskapandet av slaget vid Leipzig, där ett tusental reenactors återskapar napoleontid i kombination med oktoberfest. En stor mängd intervjuer med medverkande, en tur på krogen, och så en tur ut på slagfältet.
Detta är första delen i en djupdykning i det historiska källmaterialet, och de bevarade historiska klädesplaggen. Denna gång sitter vi i Historiska museets textilmagasin och diskuterar Skjöldehamnskjorteln, Viborgskjortan och Söderköpingkjorteln.
Med: Amica Sundström och Maria Neijman
Uppsats om Skjoldehamn som omnämns i podden: Nye tanker om Skjoldehamnfunnet
Hands on history är ett norskt företag som bland annat säljer flera dagar långa vandringar i historiskt korrekt vikingatida utrustning. De anordnar också en konferens kring återskapande på Nationalmuseum i Köpenhamn hösten 2018. Vi har hälsat på dem i Trondheim!
Med: Ingrid Galadriel och Rickard Åkesson
Länk: Hands on history
På flera museer använder man ansiktsrekonstruktioner, med metoder från rättsmedicin, för att få ansikten på historiska människor. En av världens främsta rekonstruktörer heter Oscar Nilsson och har sin studio utanför Stockholm. Han berättar om hur man gör, vilka som beställer, vad som är svårast, och några riktigt spännande framtida projekt!
Med: Oscar Nilsson
Julita gård är kanske mest känt för sina äppelodlingar, men 1800-talsgården som har återskapande verksamhet hela sommaren och ägs av Nordiska museet har en spännande historia. Området är faktiskt mycket större än det som många uppfattar som Julita, mer än 2000 hektar. Och hur många fönsterbågar finns det i byggnaderna egentligen?
Med Fredrik Ehlton och Per Larsson.
Utanför Norberg ligger en återskapad medeltida Masugn, som drivs av ett antal entusiaster inom järnframställning. Vi åkte dit för att prata med dem på en av deras många årliga arbetsdagar. Hur gick det egentligen till när man gjorde järn av malm, på medeltiden?
Medverkande: Gert Magnusson och Lars-Erik Stridh
Länk till föreningen: http://www.jarnetpalapphyttan.se/
Länk till föreningens facebook.
Historiska festivaler är en del av kretsloppet kring historiskt återskapande. Men hur fungerar det att sköta en större festival? Vad vill publiken ha och vad måste man göra som organisatör? Vad händer om strömmen plötsligt försvinner? Vi tar en närmare titt på Söderköpings gästabud.
Medverkande: Korp Wallman och Robert Wallman
Få känner till att en av bakgrunderna till dagens museer är de kuriosakabinett som blev populära från 1600-talet och framåt, och kulminerade i sena 1800-talets cirkushappenings. Vi fördjupar oss lite i ämnet tillsammans med Oskar Hejll, som återskapar utställningar runt dessa fantastiska vidunder från det okända!
Återigen pratar vi med arkeobotanikern Jens Heimdahl, som berättar om hur man använt växter för medicinska ändamål genom historien. Det är en inte helt lätt fråga - vad ska räknas som medicinalväxt egentligen? Och vad gjorde egentligen forskare med bolmört på 50-talet?
Och en länk som utlovat till Jens föredrag om magiskt örtbruk från järnålder till medeltid (Youtube): https://www.youtube.com/watch?v=FXvSBWvHisc&feature=youtu.be
Den här gången ger vi oss i kast med den brokiga floran av föreningar som håller på med andra världskriget i olika former. Hur är skillnaden att använda källor som är så många och nära i tid? Hur gör man med vapen? Och vad är egentligen en gulaschkanon?
Gästvärd: Maria Neijman
Under flera år genomförs arkeologiska undersökningar i samband med ombyggnationen av Slussen, söder om Gamla Stan i Stockholm. Vid undervattensmuddringar hittade man stora mängder läderfynd, som Henrik och Sofia har fått i uppdrag att dokumentera. Vi tjuvkikar på materialet tillsammans med Erik Frisk och Mikael Nordin.
Hur sköter man köket på ett medeltida evenemang? Vad använder man för ingredienser och hur funkar det att lag mat över öppen eld? Vi reder lite i begreppen!
Med Ida Berg och Anton Wijk
Den här gången gör vi en uppsamling gällande vikingatiden. Hur har de senaste evenemangen gått? Hur var det med kvinnliga vikingatida krigare och hur ser det ut med samerna? Och vad är egentligen den nya vendeltidstrenden?
Med: Max Gullberg och Susanna Broomé
Lämningar från växter och fröer som påträffas på arkeologiska utgrävningar kan ge många ledtrådar till hur livet levdes. Den här gången hjälper oss Jens Heimdahl igenom vad man åt och drack under järnålder och medeltid!
I det här avsnittet tar vi upp flera olika trådar som varit relevanta senaste tiden. Bland annat Dräktbok 1400-tal, "the reenactor", Company of St George i Danmark i sommar, Battle of Wisby och Allah-brickband på Birka. Och mycket annat!
Med: Maria Neijman och Linus Olander
Ytterligare en gång tar vi upp 1500-talet, för att få ännu fler konkreta tips kring vad som är kärnan i återskapandet av denna period. Det blir lite mer kring dräkter och sömnad, skor och rustningar!
med Cathrin Åhlén och Linus Olander
Hur gör man egentligen när man vill börja smida? Vilka material behöver man, vilka verktyg och vad är det som är svårast? Tillsammans med två yrkessmeder, med historiskt specialintresse, närmar vi oss ässjan!
Med: Rasmus Rasmussen och David Espmark
Gustav Vasa och hans söner efterlämnade en hel del material om sina kläder och dräktbeställningar, som avslöjar en hel del om hur man ville klä sig vid det kungliga hovet under 1500-talet och det tidiga 1600-talet. Cecilia Aneer har gått igenom materialet och har många intressanta observationer, till exempel att Gustav hade flera par skinnbyxor! Här finns också en artikel där Cecilia utveklar sina tankar kring fjädrar under 1500-talet.
Fjädrar, fjäderbuskar och plymer
SCA (Society for Creative Anachronism) är en av de första och största föreningarna för historiskt återskapande i Sverige. Vi träffar två luttrade SCA:iter som berättar om sina erfarenheter av föreningen.
Medverkande: Kristina Rudbjer och Mikael Nordin
SCAs hemsida: http://www.sca.org/
Svenska grenen Nordmarks hemsida: http://www.nordmark.org/
I denna säsongsavslutning pratar vi om termen "historiskt korrekt". Vad innebär detta egentligen? Vi pratar om hur vi representerar historien, utifrån statistiska, etiska, kunskapsmässiga, ekonomiska och rimliga perspektiv. Och så får vi veta vad man kan rita mellan sulorna på en sko.
Hur uppfattar vi tid? Hur kan själva tidsaspekten vara en del av återskapandet av historia? Mycket tyder på att vår syn på tid och tidmätning är väldigt annorlunda nu, jämfört med i historien. Detta är kanske vårt mest abstrakta och svårgreppbara ämne hittills och vi talar med samlaren och klockexperten Hans Christopher Toll.
I historisk tid har man i första hand färgat sitt tyg med olika växter. I det här avsnittet får vi höra om olika ämnen, färgningar och metoder för att göra detta under forntiden och medeltiden.
Med: Amica Sundström och Maria Neijman
Vi träffar Clas Tollin igen och pratar vidare om hur jordbruk och gårdar har sett ut under 15- och 1600-talen. Det är ganska lite som skiljer från medeltiden, men källorna är desto fler, och här får ni spetsa öronen för Clas är en av Sveriges främsta specialister på det helt unika kartmaterial som finns bevarat från denna tid!
Genom tiderna har möjligheten att kasta tunga projektiler långt spelat stor roll för krigföringen. Metoderna för att göra detta har dock varierat. Under antiken och medeltiden användes olika former av kastmaskiner, och vi får en guidning genom historien. Och så får vi höra lite om hur det går att kasta en husvagn.
Med Patrik Djurfeldt
Länk till Patriks masteruppsats "Motviktsslungans dynamik - En analys av medeltida konstruktionsråd för mekaniskt artilleri" finner ni här.
Som utlovat i avsnittet kommer här också lite bilder av dragkraftskatapulter. Det underlättar förståelsen för hur de ser ut.
Direkt från evenemanget Vårexercis på Fredriksdal samtalar Henrik med Martin Markelius, Peter Ahlqvist och Ricky Wrentner, om evenemanget i sig och om problem som kan uppstå i skärningen museer/reenactment. Hur ska museerna hantera reenactmentföreningar? Är det kunskapskällor man kan lära sig av, är det en kategori besökare eller är det några man måste lära upp? Eller är det alltihopa?
Fredriksdal museer och trädgårdar
HEMA (Historical European Martial Arts) är en förening som främjar historisk europeisk kampkonst i Sverige. Vi pratar med svenska HEMA-förbundets ordförande Carl Ryrberg, och flerfaldige guldmedaljören Kristoffer Stanson.
Ett klipp om vad det hela handlar om: HEMA Örebro
Svenska HEMA-förbundet: http://www.svhemaf.se/
Ett av de mest efterfrågade avsnitten handlar om tillskärning av historiska kläder. Men det är också ett av de svåraste att prata om. Vi pratar om ämnet översiktligt, och försöker göra nedslag på de viktigaste aspekterna av återskapande av klädernas tillskärning!
Med: Khelan Butén och Amica Sundström
Efter långbågar kommer nu turen till armborst, ett vapen som har något av en särställning i svensk krigshistoria. Vi försöker få ordning på vem som använde det, hur, med vilka pilar, och hur det tillverkades.
Med: Mikael Dahlström
I början av 80-talet började flera grupper i världen återupptäcka swingdanser från 20- och 30-talen. Lennart Westerlund är en av de som var med då, och som har varit en av dansens förgrundsfigurer i Sverige. Han har bland annat i många år arbetat med ett av världens största Lindy hop-läger, i Herräng utanför Norrtälje.
Med: Lennart Westerlund
Musiken i podden är Count Basie.
Här är några klipp på hur lindy hop ser ut när det dansas som uppvisning och socialdans.
Uppträdande med Harlem Hot Shots. Lennart Westerlund är med i vita byxor.
https://m.youtube.com/watch?v=ByAxiamXJyc
Hellzapoppin, en av de mest kända filmerna med uppvisning av lindy hop.
https://m.youtube.com/watch?v=ahoJReiCaPk
Frankie Manning, som omnämns i podden som en av de viktigaste figurerna inom återskapandet av lindy hop. Så här brukar dansen se ut på dansgolvet idag.
https://m.youtube.com/watch?v=l-IpPMi0uGI
Slutligen ett klipp från 1929, med bland annat Shorty George Snowden, som visar den stilistiska spridningen i swingdansen när 30-talet inleds.
https://www.youtube.com/watch?v=22igp-ihYN4
I vår återkommande serie med how-to för olika områden kommer vi idag till Vikingatiden, en period som inom reenactment har något av en särställning på grund av källäget och dess populäritet. Ett väldigt spännande avsnitt om vad vi kan veta, och vad som är sannolika tolkningar! Med: Max Gullberg och Susanna Broomé
Hudar från djur måste bearbetas ganska mycket innan de är användbara som skinn, läder eller pälsar. Processen kallas garvning. Vi har denna gång besökt Lotta Rahme i garveriet i Sigtuna, och fått en ordentlig genomgång av hur det hela ska göras.
Tillsammans med Lotta Rahme.
Lottas garvferi och konsthantverk (Facebook)
Lottas garveri (webbsida)
Spånad - konsten att spinna - är temat för den här omgångens återskapat. För att väva behöver man ha en tråd, och det handlar alltså om processen att ta fram tråd av ull, lin eller annat material - en syssla som många har ägnat veckor, månader och år åt i historisk tid.
Med: Amica Sundström och Anna Lindemark
Vi går igenom alla avsnitt från både 2015 och 2016 och pratar om vad som var bra och vad som var dåligt. Vi tittar också på den feedback vi har fått under året, och kritik, för att se vad vi kan göra bättre under året som kommer. Med gästerna Hasse Rask och Maria Neijman.
Albert Collins har varit rustningssmed nästan hela sitt vuxna liv. Går det att överleva som det? Vilka problem och motgångar kan man möta som hantverkare inom återskapande, och vilka rustningsdelar är svårast att få ordning på? I det här avsnittet sitter vi hemma hos Albert i hans nybyggda gamla hus, och knäppljuden man hör i bakgrunden kommer från den öppna elden. Missa inte Alberts första hjälm som han har kvar i smedjan - se bild!
länk till Albert:Via Armorari
1400-talets slut är vår egen huvudperiod, och därför har vi dragit oss för att spela in det här avsnittet. Men det behöver göras. Som tur är har vi med oss både Ida och Willhelm. Ett lite rörigt avsnitt om historiken för 1400-talsreenactment, om vad man hade på sig under slutet av 1400-talet samt lite om rustningar och soldater. Det är ju inte som att vi är överens direkt. Länkar till innehåll som nämns: Company of St George
Bild av svenskbyxan, som s k "bondesoldater" hade under denna period.
Reenactment med fokus på 1900-talets första halva har ett stort fokus på första och andra världskriget, men i huvudsak på soldaterna. Trots att en mycket stor mängd kvinnor var involverade i krigen är återskapandet av dessa relativt ovanligt. Men det kan bli mer! Vi resonerar tillsammans med Karin och Ida.
Att vara gift med en reenactor kan säkert ibland vara en utmaning, särskilt om man inte själv är aktiv i hobbyn. Åsa och Peter ger oss sin bild av sammanhanget. Peter berättar också om sina erfarenheter av japansk svärdsträning. Flabbigare än vanligt - ni får stå ut med det!
Idag försöker vi komma närmare återskapandet av musik tillsammans med Mattias Lundberg, känd från SRs serie "Svenska Musikhistorien", och professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet. Det blir många tvära kast, och också spännande berättelser om hur den kyrkliga musiken kan ha upplevts under medeltid och modernare tid!
Den svenska musikhistorien:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4788
Legenden om Robin Hood kommer troligen från den engelska långbågens framgångar i slutet av medeltiden, kanske framför allt i slaget vid Agincourt. I det här avsnittet samtalar vi med Robin Eriksson om hur det går till att skjuta långbåge, vilka bågskyttarna var, och ur bra man kan träffa ett mål.
Det tog 10 år och 250 miljoner att bygga en rekonstruktion av ostindienfararen Götheborg. Nu riskerar hon att säljas. Idag samtalar vi om hur det går till att rekonstruera en båt från 1700-talet, och att segla med gamla metoder! Denna gång sitter vi på ett kafé i Göteborg, och det är lite bullrigt. Uppropet för att rädda fartyget kvar i Sverige, som nämns i podden, hittar ni här:
Det här avsnittet handlar egentligen huvudsakligen om andra halvan av 1200-talet och början av 1300-talet - det långa 1200-talet. Det blir mycket om olika fynd, hur man gjorde, hur dräkt och mode ser ut och lite om rustning och sånt. Och om hur lång Richard är.
Vi börjar efter sommaruppehållet med ett ganska långt och småbabbligt samtal med arrangörerna för Battle of Visby 2016. Vad hade man tänkt sig, och hur blev det? Kunde tälten stå i den hårda vinden? Och blir det något nytt evenemang?
Tillsammans med Emil och Johan får vi den här gången höra hur det ligger till med jakten under medeltiden. Vem är det egentligen vi ser i alla medeltida "jaktböcker", vad är det för hundar, och vad hade man på fötterna. Och vad gör han som alltid står i bakgrunden med ett horn?
Bloggen som omnämns:
Tillsammans med kulturgeografen Clas Tollin får vi höra om hur jordbruket utvecklades från sen järnålder fram till slutet av medeltiden. Vad odlade man? Vilka redskap använde man? Vem var herre och vem var slav? Och framför allt - vad är bakgrunden till kombinationen korn, humle och ölbryggning?
En översiktlig genomgång av skomakeriet förr, i första hand under medeltiden blir det i det här avsnittet. Med benäget stöd av Linus Olander rasar vi igenom rätt och fel, svårt och lätt och vanliga missförstånd. Läster, mönster, svinborst, läder och lite annat! Både spetsiga medeltida skor och oxmular hinner vi avhandla. Länk till Sofias skosida: Historiska skor
Tillsammans med Caroline och Fredrik Egemalm tar vi den här gången en titt på tornerspel och rytteri. Hur ser det ut idag på riddarfestivaler? Hur rätt är det utifrån ett historiskt perspektiv? Och hur viktigt är det att kunna hantera en häst? Länk till filmen som vi refererar till i avsnittet, Arne Koets träffas i hjälmen under tornerspel.
Med våra stammisar Maria och Thomas Neijman tar vi denna gång översiktligt grepp om det senare 1300-talet och försöker gå igenom plagg för plagg vad man har på sig, vad som var vanligt och vad som var ovanligt. Och vad man bör undvika för att inte göra bort sig!
Sociala media har spelat stor roll för utvecklingen av reenactment. Framför allt har det blivit lättare att fråga andra om råd, och att hitta källor till sitt återskapande. Vi har med oss Marie Hedén, administratör för Facebook-gruppen "Vi som syr medeltidskläder" och Cathrin Åhlén, med bloggen Katafalk. Vi pratar också som Historiska världar, tolkningar av källor och lite om begreppet historiskt korrekt.
Länkar till sidor som diskuteras i podden:
http://www.facebook.com/groups/visomsyrmedeltidsklader/
https://katafalk.wordpress.com/
http://www.alternaliv.se/histvarld/
Vi fortsätter att prata med Peter Johnsson, om svärdet som koncept under medeltiden (och andra tider), om hur man smider ett svärd, hur man kan få tag i ett riktigt riktigt bra svärd utan att ruinera sig, och om vad som man kan reta sig på när det gäller svärdsnörderi.
I det tredje avsnittet om textil pratar vi mest om medeltiden, vävtekniker, trampvävstolar, överskärning och importtyger. Det blir Uppsala, Lödöse, Sigtuna och många andra ställen. Och sammet och brokad, för att inte tala om treskaftskypert, och så lite om randigt versus enfärgat och vikingatida mössor.
Svärdssmeden Peter Johnsson är vår ende gäst i detta avsnitt, och vi hann ungefär fram till vikingatiden innan tiden tog slut. Här pratar vi om Peters bakgrund som smed, om bronsålderssvärd, järnålderssvärd, och vad svärdet är i samhället!
Peter hittar man här:
http://www.peterjohnsson.com/
Vi fick fortsätta diskussionen kring tyger och textil, men vi hann bara komma fram till vikingatiden dessvärre. Här handlar det om vävning, tygtyper, vävstolar, brickband, lugg och allt möjligt annat!Den här bloggen nämns i podden: http://historicaltextiles.org/ kan vara värt att kolla upp!
Säkerhet är en bred fråga inom allt återskapande. Vi hanterar både skarpa eggar, krutvapen, hästar och fordon. Men andra aspekter som livsmedel och hygien tar vi också upp. Och så har vi den här gången med inte mindre än två läkare!
Textil är ett jätteområde, och den här gången hinner vi med förhistoria och medeltid generellt, lite grand om olika fynd olika tekniker och olika material. Vi hann knappt fram till själva vävningsprocessen innan tiden var ute. Vad kan vi veta? Hur brukar det bli fel inom textilområdet när man återskapar historia?
Den här gången pratar vi om den intressanta kombinationen mellan lajv och reenactment, men också om vad det är som gör att vi är så lockade av krig. Fokus är 40-talet, och andra världskriget, men det är en hel del utflykter till 1300-tal, 1600-tal och 1800-tal!
Den här gången pratar vi om det tidiga 1500-talets landsknektar. Historik, tillverkningsmetoder och kläder. Och evenemang, vanliga misstag och skor. Och roliga huvudbonader.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.