Vi diskuterar den senaste veckans händelser som varit på vår radar.
Martin berättar om sitt nyligen publicerade reportage från Sydsudan och de våldsamma händelser som följt i spåren av konflikten där. Sociala medier har spelat en roll i att sprida filmklipp som triggat hämndaktioner, och Martin pratar om hur svårt det är att engagera människor för humanitära frågor på sociala medier, särskilt i jämförelse med lättsammare nyheter. (00:04 - 03:58)
Vi pratar vidare om WhatsApp-gruppernas betydelse som ett journalistiskt verktyg. Rasmus beskriver hur han i grupperna delar även korta nyhetsnotiser och skapar dialog med läsare samt hur detta bygger lojalitet. (03:58 - 12:25)
Rasmus tar därefter upp den politiska utvecklingen i Kaukasus och rättegångarna mot det tidigare ledarskapet i Nagorno-Karabach samt belyser bristen på globalt engagemang för regionen. (12:25 - 19:35)
En annan central diskussion handlar om TikToks förbud i USA och den växande amerikanska technationalismen. Diskussionen kretsar kring datainsamling, spionagerisker och den stora osäkerheten kring hur plattformen ska hanteras, samtidigt som TikTok förblir extremt populärt bland unga användare. (19:35 - 28:48)
Avslutningsvis diskuterar Brit hur debatten kring yttrandefrihet nu lett till att Zuckerbergs ord fått effekten att all moderering och faktakontroll numer betraktas som censur. En vansinnig utveckling menar hon (28:48 - 35:41)
Deltagare: Brit Stakston, Martin Schibbye och Rasmus Canbäck
🔗 Läs om allt på Blankspot.se
🌍 Hjälp oss att fortsätta rapportera.
➡️ Stöd oss via:
Blankspot.se/insamling
Swish: 123 554 3541
Bankgiro: 640-8835
Reportagesajten Blankspot - läsarfinansierad journalistik som ger dig fler perspektiv på världen