Reflektioner om 2025 och världen som väntar.
I årets första redaktionspodd börjar Brit Stakston, Martin Schibbye och Rasmus Canbäck med att stämma av energiläget hos oss alla efter ledigheten och året som kommer.
Elon Musks och Donald Trumps påverkan: Vi pratar bland annat om Musks och Trumps sätt att utöva inflytande på politik och medier (04:13). Brit ger senaste nytt om hur Musk använder sin mediemakt för att främja sin egen politiska agenda genom skarpa anklagelser mot politiker i Tyskland, England och Norge samt reflekterar över strategier för att bemöta det. (05:28). Fall-outen mellan Nigel Farage och Musk nämns också (08:04). Och Brit ger exempel på ett agerade från Musks sida som hon inte tycker rimmar med hans prat om att han ska räddas demokratier och civilisationen.
Bränderna i Kalifornien och kriskommunikation: Brit påminner om hur Twitter fick sitt stora genomslag under skogsbränder i Kalifornien 2007 (04:22). Då blev Twitter användbart för att sprida information i krissituationer men att jämföra flödet då med det som händer nu visar hur sociala medier förändrats. Nu består flödet i en skarp krissituation direkt av mycket falska uppgifter, allt politiseras och angrepp mot ansvariga inom politik och myndigheter kritiseras högljutt direkt. Något som bidrar till att man mitt i en kris måste hantera det parallellt med den pågående krisen (05:13).
Debatten kring antisemitism och varningen för folkmord: Samtalet går vidare till antisemitism och folkmord, särskilt i relation till Israel och Palestina (29:44). Rasmus talar om vikten av att varna för folkmord, även om det ännu inte skett (33:47). Vi diskuterar sedan “folkmordstrappan” och de steg som leder till folkmord (34:15).
Avslutningsvis berättar Martin om sitt kommande reportage om Sydsudan, som snart kommer att publiceras (42:06).
🔗 Läs våra reportage på Blankspot.se
🌍 Hjälp oss att fortsätta rapportera.
➡️ Stöd oss via:
Blankspot.se/insamling
Swish: 123 554 3541
Bankgiro: 640-8835
Reportagesajten Blankspot - läsarfinansierad journalistik som ger dig fler perspektiv på världen