Den grävande ekonomijournalisten, SVD-reportern och tidigare Affärsvärldenmedarbetaren Birgitta Forsberg återvänder i sin nya bok till ett av sina verkliga favoritämnen: storbanken Swedbank.
Banken var också ämnet för Birgitta Forsbergs första reportagebok, ”Fritt fall: spelet om Swedbank”, som publicerades år 2010. Den handlar om hur Swedbank var en ytterst nära att gå omkull under finanskrisen, på grund av vidlyftig utlåning främst i de baltiska staterna, där den svenska banken är marknadsledare. Nu tio år senare kommer något som skulle kunna ses som en uppföljning. Och precis som i förra boken handlar det om att banken befinner sig i en djup kris med rötter i Baltikum. Men denna gång är det penningtvätt som får Swedbank att skaka och som leder till att vd:n Birgitte Bonnesen får sparken och ordföranden Lars Idermark (som nyligen gick bort) att avgå, i stora drag samma härva som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i fjol.
Det som förvånande Birgitta Forsberg mest i arbetet med boken är storleken på summorna som tvättats via Swedbanks kontor i Baltikum.
-- Man hade sagt länge att Danske Bank är världens största penningtvättshärva. Där var det summor 1 900 miljarder svenska kronor som slussats in och ut ur deras kontor i Estland, säger Birgitta Forsberg i Bokpodden.
-- När jag, försiktigt, räknar ihop summorna i Swedbank så är 3 000 miljarder i transaktioner som fått minst en varningsflagga.
För Swedbank har det varit en mycket lönsam verksamhet, vilket kan förklara varför man så länge blundat för regelöverträdelserna, tror hon.
Exakt vad det handlar om för form av penningtvätt är till stor del oklart, men en stor del är troligen skatteflykt, även om också grövre brottslingar har utnyttjat Swedbanks konton. Swedbank fick fyra miljarder kronor i böter av Finansinspektionen, den högsta boten i svensk historia. Banken betalade utan att överklaga.
”Swedbank: penningtvätten och lögnerna” bygger på ett femtiotal intervjuer, varav en hel del anonyma. De flesta av de svenska huvudpersonerna är med, inklusive tidigare statsminister Göran Persson (S), som i dag är ordförande för Swedbank.
-- Han hade inte tid att bli intervjuad förrän dagen efter deadline för boken. Så jag fick skjuta upp hela deadline. Men det var det värt, man måste ju ha med ordföranden.