458 avsnitt • Längd: 20 min • Veckovis: Fredag
Börslunch ger dig nördigt aktiesnack med analytiker och förvaltare från Sveriges finanselit. Programmet håller ett högt tempo och har ambitionen att du efter varje program ska ha lärt dig något. Nytt avsnitt varje vardag!
EFN via Libsyn.com | Ansvarig utgivare: Leo Lagercrantz, EFN Ekonomikanalen AB
The podcast Börslunch is created by EFN Ekonomikanalen. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Fredag och fredagsstämning när serieförvärvar-fantasten Jon Hyltner gästar studion tillsammans med småbolagsförvaltaren Anders Wright. Trots dystra nyheter om PG Gyllenhammars bortgång och turbulensen inom Northvolt riktas blickarna framåt, på börsnoteringar, bud och förhoppningar om gladare tider för småbolag på börsen.
Bolag som Carasent och Karnov står på fredagens meny, tillsammans med OEM International och EQL Pharma.
I Börslunch i dag analyserar vi kvartalsrapporten från Nvidia. Vi pratar även geopolitik och om varför marknaden verkar ta det upptrappade läget i kriget i Ukraina med ro. Gäster är Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar och Thomas Jellvik, makroanalytiker på DNB Markets.
Starka drycker som levereras av bolag som Kopparbergs, Carlsberg och Viva Wine Group diskuteras i dagens Börslunch med gästerna Martin Blomgren från Finansmagasinet och John Skogman från Börspodden. Dessutom snackar vi uppköp och börsintroduktioner.
I tisdagens Börslunch står glasögon och konsumtion i fokus. Förvaltarna Mattias Eriksson, PAM Capital, och Sebastian Hallenius på Länsförsäkringar har synat konsumentbolagen, samtidigt som Synsam rapporterat och rasat.
Flera bolag i sektorn diskuteras, liksom de höga värderingarna på andra sidan av Atlanten. Är Europa på väg att halka efter? Och hur utvecklas bolagens vinster?
Börslunch analyserar fastigheter på både bredden och höjden i dag med hjälp av förvaltarna Arvid Lindqvist från Catella och Karin Haraldsson från Lannebo. Programledare är Elin Wiker och Gabriel Mellqvist.
Nibes rapport förvirrar börsen och aktien har pendlat under fredagen. Hur mår bolaget och konsumenten? Och vad ska marknaden tro om Europas svacka? Lucas Mattsson på Inderes sätter tänderna i både värmepumpsbolaget och i rapporterande Björn Borg.
Medverkar gör även Jon Arnell på Säkra, som diskuterar värderingar i USA och skillnader mellan kontinenterna.
Det är techbolag i fokus när Helen Groth från Lannebo och Joachim Gunell från DNB gästar Börslunch. Bolag som avhandlas är bland annat Embracer, Hexagon, Spotify, HMS och Yubico.
Yubicos tredje kvartal, TF Banks kursutveckling och kvartalsdepp på börsen är ämnena för dagen. Gäster är Carnegies Viktor Henriksson och Handelsbankens Christian Brunlid.
Bitcoin, Astra Zeneca, MTG och Skanska. Det är några av rätterna på menyn i dagens Börslunch. Programmet gästas av Emelie Moritz, vd för Safello och Daniel McPhee, analytiker på Finansmagasinet.
I dagens Börslunch diskuterar vi de senaste marknadshändelserna med Anna Jakobson från Alfred Berg och Martin Björsell från Nordea. Vi pratar om de dramatiska förändringarna i Vix-indexet, Hexagons vd-byte, Thules förvärv av Quad Lock, och Saabs potential.
Vi berör även klimatpolitik efter valet och dess påverkan på gröna aktier. Avslutningsvis spekulerar vi kring vilka bolag som kan gynnas mest av de pågående räntesänkningarna världen över.
Vi lägger USA-val och räntebesked bakom oss och fokuserar helt på spännande aktiecase. Wilhelm Gruvberg från Alcur och Vegard Søraunet från Aeternum Capital ger sin syn på bland annat Idun, Hufvudstaden, Addnode och Hexagon. Dessutom blir det massor av spännande grafer.
Livet fortsätter efter gårdagens val i USA. I dagens Börslunch tar vi oss an ett antal kvartalsrapporter och dagens centralbanksbesked. Men vi kan inte låta bli att analysera valresultatet lite.
Vilka konsekvenser kan Donald Trumps vinst få för ekonomin och börsen? Gäster är Jonas Olavi från Alpcot och Martin Axell från Lancelot.
I dagens Börslunch fokuserar vi helt på det amerikanska valet. Med oss i studion har vi Mattias Sundling från Handelsbanken och Christian Granquist från Lancelot.
Vi diskuterar de stora marknadsrörelserna kring valet och bjuder på en historisk tillbakablick på börsens rörelser vid tidigare val och diskuterar vilka sektorer som kan bli vinnare eller förlorare denna gång.
Avslutningsvis diskuterar vi den förväntade räntesänkningen från Fed och de långsiktiga ekonomiska utsikterna, inklusive Trumps politik och dess effekter jämfört med 2016. Missa inte detta fullspäckade avsnitt där vi också berör Europas ekonomiska situation och Kinas exportutmaningar.
Idag går amerikanerna till valurnorna. De första vallokalerna har redan öppnat och i Börslunch ställer vi oss en hel del frågor. Hur kommer olika valutgångar påverka de olika tillgångsslagen och den amerikanska ekonomin?
Hur viktigt är valet för finansiella marknaderna? Blir det Donald Trump eller Kamala Harris som tar hem det? Vad tror marknaderna? Med oss i studion för att besvara dessa frågor har vi två tungviktare i form av Susanne Spector, chef makroekonomisk analys på Nordea, och Jesper Fjärstedt, valutaanalytiker Danske Bank.
Vi hinner även slå ett öga på den centralbankstunga torsdag vi har framför oss.
Ingen lär ha missat att det är val i USA denna veckan. Hur bör man tänka som småsparare en vecka som denna? Det svarar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, på i dagens Börslunch.
I veckan kommer även räntebesked från bland annat Riksbanken och Federal Reserve. Vad vi kan förvänta oss där pratar vi också om.
Börslunchtrion Elin Wiker, Jonas Malmborg och Kelly Connelin går igenom höjdpunkterna från rapportperioden som börjar närma sig slutet. De blickar även framåt mot tiden efter presidentvalet i USA. Vilken ekonomisk verklighet väntar oss då?
Mag 7-bolag som Meta, Microsoft, Apple och Amazon står på menyn i dagens Börslunch. Gäst i studion är Erik Sprinchorn, förvaltare på Tin Fonder.
Med oss i studion har vi Peter van Berlekom, investeringsansvarig Espiria, och Ellinor Beckett, analytiker, EFN Finansmagasinet.
Programledare: Kelly Connelin och Jonas Malmborg
Hur har småbolagen utvecklats under rapportperioden och vilka av de mindre bolagen ska man satsa på framöver?
Det pratar vi om i dagens Börslunch med Christoffer Ahnemark från Ålandsbanken. Engcon, Wärtsilä, Hanza och Loomis är några av de bolag som avhandlas.
Programledare: Elin Wiker
Även om rapportperioden peakade förra veckan så finns det en del rapporter kvar att prata om. Det gör vi i dagens Börslunch. Dessutom pratar vi om det kommande presidentvalet i USA och vilken påverkan detta kan få på börsen och om de makroekonomiska höjdpunkterna denna vecka.
Gästar gör Karl Hedberg från Carnegie och Fredrik Warg från SEB, och programleder gör Kelly Connelin.
I dagens Börslunch har vi med oss Stefan Olofsson från Sensor fonder och Martin Blomgren från Placera. Tillsammans grottar vi ned oss i de senaste kvartalsrapporterna och hur marknaden tagit emot dessa. Fastighetsbolag som Balder uppvisar stabilitet trots marknadens oro. Vi tar även upp skillnader inom verkstadssektorn, samt kikar på bankernas starka resultat och potentiella utdelningar.
Programledare är Jesper Norberg och Elin Wiker.
I dagens Börslunch går vi igenom bolagen där aktierna rört sig mest. Med oss som gäst har vi DNB:s stjärnmäklare Anders "Rulle" Rudolfsson och vår egna Elin Wiker som börskommentator.
Programledare är Gabriel Mellqvist
Förvaltarfavoriter som Addlife och Biotage straffas hårt på börsen under en av rapportsäsongens mest intensiva dagar. Flera stora verkstadsbolag har också rapporterat, liksom storbankerna Swedbank och Handelsbanken. I dagens Börslunch ska Robert Andersson på Aktiespararna och EFN:s Elin Wiker sätta tänderna i konsumentbolag som Thule och Dometic.
Programledare är Kelly Connelin och Gabriel Mellqvist.
Börslunch går igenom dagens rapportbonanza där Saab, Boliden, Bravida, Munters, JM, Fabege, Biogaia och många fler rapporterat. Vi gästas av Adam Thelander, aktiemäklare från Kepler Cheuvreux och Elin Wiker rapportkommentator från EFN tillsammans med programledarna Gabriel Mellqvist och Kelly Connelin.
Den kommande veckan präglas av en intensiv rapportperiod både i Norden och internationellt. Marknadssignaler och konjunkturspaningar utifrån rapportfloden. Vi blickar mot USA inför valet. Med oss i studion för att dissikera detta har vi Mattias Sundling, analyschef från Handelsbanken.
Programledare är Gabriel Mellqvist
Mjukare orderingång för lastbilsjätten Volvo pekar på en svagare ekonomisk temperatur. Kanske säger skönhetsproduktsbolaget Lyko samma sak.
I fredagens Börslunch snackar förvaltarna Lars-Erik Lundgren på Aktie-Ansvar och Per Hedberg på Lancelot börshumör och utsikter. Flera rapportörer, som Getinge, kommer också att avhandlas liksom vinstvarnande Biogaia, tillsammans med stora frågor som AI.
Banker går som tåget medan industribolagen går blandat. Börslunch är i full gång med gästerna Anders Bruzelius från Tellus fonder och Elin Wiker som är EFN:s egna börskommentator. Dagens stora snackis inkluderar vinstvarningar från Checkin och Tieto Evry samt bra rapporter från ABB, Nordea och TSMC. Även Arjo och AQ Group avhandlas med fokus på hur marknaden tagit emot rapporterna.
Programledare: Gabriel Mellqvist
Dagens stora snackis är investmentbolaget Kinnevik. Bolagets aktie rasar på börsen efter morgonens kvartalsrapport. I Börslunch förkarar Stefan Wård från Pareto vad som ligger bakom. Dessutom pratas det om exemplariska finska vinstvarningar, konstiga nyckeltal och mycket, mycket annat.
Programledare: Kelly Connelin och Gabriel Mellqvist
I dagens Börslunch tar vi tempen på den rapportsäsong som rivstartade i dag med Ericsson, TF Bank och Platzer Fastigheter. Lannebos Helene Groth och Ålandsbankens Lars Söderfjell analyserar värderingarna på amerikanska aktier och jämför dem med den svenska verkstadssektorn.
Programledare: Jesper Norberg och Kelly Connelin
Börslunch bjuder på en bred meny denna måndag. Vi inleder med presentationen av årets ekonomipristagare. Därefter pratar vi om börsnoteringar, portföljval och kreditspreadar med Marie Giertz från Kåpan och Erik Nordenskjöld från Citroneer.
Programledare är Kelly Connelin och Elin Wiker.
Vad kan vi förvänta oss av börsbolagen i den kommande rapportperioden? Det är temat för dagens Börslunch. Robin Berglund från Pinpoint går igenom trenderna och förväntningarna. Dessutom delar Elin Wiker med sig av sina förväntningar på småbolagen inför att hon drar igång sin populära småbolagstråd på X nästa vecka.
Programledare: Kelly Connelin
I dagens program av Börslunch fördjupar vi oss i en gamingspecial med gästerna Magnus Skoog och Niklas Aldén från Market Makers podden. Programmet fokuserar på den utmanade dataspels-sektorn och berör både potentiella vinnare och avskräckande exempel.
Programledare: Elin Wiker och Gabriel Mellqvist
I dagens specialavsnitt av Börslunch får vi en unik inblick i en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörers tankar och erfarenheter. Torsten Jansson, grundare och vd för New Wave Group, delar med sig av sin resa från att trycka t-shirts i föräldrarnas källare till att leda ett börsnoterat miljardföretag.
Programledare: Kajsa Söderberg
I dagens avsnitt av Börslunch diskuterar vi de tre strukturella trenderna på D. Tillsammans med Niklas Larsson från Cliens tar vi reda på hur dessa långsiktiga förändringar påverkar vår omvärld, driver tillväxt och skapar möjligheter. Vi dyker även ner i specifika bolag som förvaltaren menar drar nytta av dessa trender och hur han hittar dessa.
I dagens Börslunch tänder vi belysningen och skruvar upp tempen. Elin Wiker och Gabriel Mellqvist avhandlar vad som är hett med analytikern Marcela Klang från Handelsbanken och med småbolagsförvaltaren Oscar Karlsson från Enter fonder.
I fredagens Börslunch diskuterar vi den oroliga omvärlden vi lever i och marknadernas reaktioner på dessa oroligheter. Vi blickar även mot det kommande presidentvalet i USA och Europas framtida konkurrenskraft.
Programledare: Jesper Norberg och Gabriel Mellqvist
Marlon Värnik från Exelity gästar dagens Börslunch. Det blir en del snack om Fortnox, Evolution Gaming, transaktionsmarknaden och bilindustrin med programledaren Elin Wiker.
Räntorna faller men vinstvarningarna fortsätter rulla in – vart är börsen på väg? Och är det läge att trotsa blankarna i Bioarctic? Det och mer tas upp i dagens Börslunch.
Dagens Börslunch tar tempen på kreditmarknaden, som tinat upp rejält efter oroliga år och räntehöjningar. Ilija Batljan verkar ha tinat upp också – och ger en historisk intervju med EFN kring SBB-kraschen. Samtidigt fortsätter vinstvarningarna att ramla in och kredithändelserna på marknaden för företagsobligationer ökar.
Är prissättningen för generös – och vad säger oss detta om börsen?
Kinastimulanser, AI, ESG, jobbsiffror och blankningscase. Det är några av ingredienserna i dagens Börslunch. Gäster är Pontus Dackmo från Protean Funds och Alexander Gullnäs från Handelsbanken Fonder.
Programmet leds av Gabriel Mellqvist och Kelly Connelin.
Idag fokuserar Börslunch på teknik analys. Tillsammans med Martin Hallström, marknadsstrateg Swedbank, tittar vi närmare marknadssentimentet och vad som talar för respektive emot fortsatta börsuppgångar. Vi funderar även på var köplägen finns just nu och vad vi ska tro om börsens säsongsmönster.
Programledare: Kelly Connelin
Tre gånger hälsovård samt ett informationsbolag. Det står på menyn i dagens Börslunch som gästas av Benedicte Bakke från DNB och Henrik Carlman från Case. De tre hälsovårdsbolagen har alla rusat rejält på börsen den senaste tiden.
Programledare: Gabriel Mellqvist
Denna fredag gästas vi av ekonomerna Christina Sahlberg och Maria Landeborn. Vi kommer ta reda på hur man ska tänka när man investerar i fonder och vilka investeringsstrategier som fungerar i olika makroklimat. Vi berör börspsykologi och lär oss mer om hur bilkörning hänger ihop med konfirmeringsbias. Tillsammans tar vi tempen på ränteläget, inflationen, konjunkturen och den ekonomiska utvecklingen.
Programledare: Jesper Norberg och Kajsa Söderberg
Idag besöker EFN Börslunch Paretos hälsovårdskonferens för att ta pulsen på sektorn. Vad som skiljer olika grupper inom hälsovård är en programpunkt. Bolag som Sobi, Elekta och Xvivo står också på menyn i en diskussion med Paretos analytiker Filip Wiberg och förvaltaren Jannis Kitsakis på AP4.
Programledare är Kelly Connelin och Jesper Norberg.
I dagens Börslunch synar vi konsumentnära bolag där vinstvarningarna fortsätter att stå som spön i backen. Vi riktar blicken mot fd förvaltardarlings som hamnat i blankarnas grepp.
Hur schizofren är marknaden egentligen och är det läge att kika närmare på defensiva bolag i dagsläget? Vi gästas av Karl Hedberg, aktiechef Carnegie samt Hans Christian Bratterud, förvaltare Odin fonder.
Programledare: Elin Wiker och Gabriel Mellqvist
Idag tar vi tempen på fastighetssektorn. Vi gräver i rabatten och letar efter guldkorn. Hur står sig Sverige mot grannlandet Norge och hur ser egentligen uthyrningsgraden och skuldsättningen ut för fastighetsbolagen?
Med oss i studion har vi Daniel McPhee, börsskribent Placera samt Viktor Hökenhammar, analytiker Pareto.
Programledare: Anna Stjernquist och Gabriel Mellqvist
Det är fredag den 13:e september och i Börslunch pratar vi om backtrading, kursras, vinstvarningar, konsumentbolag och medtech. Vi avhandlar bolag som Dustin, Yubico, Ratos, Husqvarna, Norva24, Byggmax, Moberg Pharma och Elekta. Gäster är Stefan Roos från Origo Fonder och Peter Lindvall från
Kavaljer. Programledare: Jesper Norberg och Kelly Connelin
Husqvarna har vinstvarnat och Vitec och Cibus tar in nytt kapital. Det och mycket mer snackar vi om i dagens Börslunch. Fredrik Warg från SEB och Mattias Isakson från Swedbank tycker till och kommer med sina rekommendationer.
Programledare är Gabriel Mellqvist och Kelly Connelin
I dagens Börslunch riktar vi blicken mot amerikanska techjättar som Apple och Google samt mot något mindre svenska techbolag som Yubico, Truecaller och Sectra. Detta gör vi tillsammans med Johan Nilke, förvaltare på Lannebo Fonder.
Dessutom snackar vi om kvällens politiska höjdpunkt, debatten mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Kamala Harris, och hur denna kan komma att påverka börsen. Detta gör vi med EFN:s USA-korrespondent Malin Ekman.
Programledare: Elin Wiker och Gabriel Mellqvist
Hur är det egentligen ställt med konjunkturen och råder det köp- eller säljläge när det gäller aktier? Det är huvudtemat för detta avsnitt av Börslunch. För att bena ut detta har Susanne Spector, chef för makroanalys på Nordea och Peder Du Rietz, förvaltare på Aktie-Ansvar, bjudits in till studion.
Förutom snack om makroekonomi, arbetsmarknad och avkastningskurvan avhandlas även Roaring Kittys senaste meme. Vad man man kan tolka in i denna svarar EFN:s Philip Johnsson på.
Programledare: Gabriel Mellqvist och Elin Wiker
I dagens Börslunch pratar vi om Sectra, som släppt kvartalsrapport på morgonen. Dessutom pratar vi tech, gaming, amerikanska jobbsiffror och tappade lustar. Erik Sprinchorn förvaltare på Tin fonder och PO Nilsson förvaltare på Prior Nilsson gästar oss idag.
Programledare: Gabriel Mellqvist, Jesper Norberg och Elin Wiker
I Börslunch idag pratar vi om Indien som är i topp bland tillväxtländerna. Bombaybörsen är uppe på rekordnivåer och vi tar reda på hur attraktivt värderad den indiska marknaden är.
Gäster i studion är Gunnar Påhlson från Carnegie fonder och Jesper von Koch från Redeye.
Programledare: Anna Stjernquist och Jonas Malmborg
Efter tre år av stagnation - Hur mår egentligen AB Sverige? I dagens Börslunch tar vi upp noteringsklimatet och får lära oss mer om embryonala stamceller. Gäster i studion är Handelsbankens förvaltningschef Christian Brunlid och Smartcellas vd Niklas Prager.
Programledare: Magdalena Kowalczyk och Gabriel Mellqvist
Riksbanken sänkte på morgonen som väntat styrräntan med 25 punkter till 3,50 procent och signalerade om ytterligare två till tre sänkningar i år. Vad detta innebär analyseras i Börslunch av Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Anna Svahn, förvaltare på Antiloop.
I programmet dyker vi även ned i råvaror och så pratar vi om vad den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, förväntas och borde göra framöver.
Programledare: Gabriel Mellqvist.
I dagens Börslunch fokuserar vi på hälsovård i allmänhet och på bjässarna Novo Nordisk och Eli Lilly i synnerhet. Hur framtiden för branschen och bolagen ser diskuteras med Amennai Beyeen, förvaltare på Rhenman & Partners.
Programledare är Kajsa Söderberg.
I dagens Börslunch fortsätter vi att prata om hur börsen förväntas utvecklas framöver. Är det nya tider som väntar? Det diskuterar vi med Michael Livijn, chefstrateg på Formue. Programledare är Gabriel Mellqvist.
I dagens avsnitt av Börslunch riktar vi blickarna mot fetma, försvar och ett par andra aktuella börstrender. Programmet leds av Gabriel Mellqvist och gästas av Bo Pettersson, förvaltare på Tellus Fonder.
Börsen fortsätter sin volatila resa. I dag sjunker Stockholmsbörsen tillbaka. I Börslunch analyserar vi det ekonomiska läget tillsammans med Mattias Sundling, aktiestrateg på Handelsbanken. Programledare är Gabriel Mellqvist.
En intensiv rapportperiod – fylld av kraftiga upp- och nedgångar – går mot sitt slut. I dagens Börslunch sammanfattar vi de senaste veckorna – och reder ut varför kursrörelserna blev som de blev. Vi zoomar in på två av Stockholmsbörsens tyngsta branscher – verkstads- och banksektorn. Vilka var överraskningarna där? Varför går det inte bättre för bankerna? Och hur stark står sig svensk verkstadsindustri framåt?
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, finns med oss för att plocka russinen ur kakan. Vad har egentligen skiljt ut den här rapportsäsongen?
Programledare: Jonas Malmborg.
I dagens Börslunch blir det ett stort läkemedelsfokus när jätten Astra Zeneca rapporterar. Bolagets omsättning ökar med 13 procent – och redan nu väljer man att skruva upp helårsprognosen. Kina är en viktig marknad för Astra Zeneca, men står enbart för en dryg tiondel av försäljningen. Varför växer man inte snabbare där?
Även Medicover öppnar böckerna och vi lyssnar på deras vd Fredrik Rågmarks analys kring kvartalet. Bolagets omsättning ökar med 20 procent – men marknaden är inte nöjd och bolaget faller på börsen. Hur kommer det sig?
För att dyka djupare in i detta har vi med oss Mattias Häggblom, analytiker på Handelsbanken. Vad har han att säga om kvartal nummer två – och vad tror han om framtiden?
Programledare: Jonas Malmborg.
Ännu en tung rapportdag är här! Börslunch sänder som vanligt för att analysera nyckeltal och kursrörelser. Dagens stora vinnare Loomis stiger tvåsiffrigt efter rapporten – vad har de gjort för att nå sina resultat? Samtidigt faller Stora Enso – trots att de slår analytikernas förväntningar. Vad är anledningen till det?
Robert Andersson från Aktiespararna finns med i studion för att ge de färskaste rapportanalyserna. I programmet lyssnar vi även på Martin Lindqvist, vd på SSAB och Nils Andén, vd på Kindred. Vad har de att säga om det gångna kvartalet – och vad tror de om tiden framåt?
Programledare: Jonas Malmborg.
Rapportperioden tuffar vidare och i Börslunch fortsätter vi diskutera Q2. Alfa Lavals orderingång kom in starkare än väntat – men verkstadsjätten backar på börsen. Värre ser det ut för NCAB: EBITA-resultatet sjunker med 30 procent och aktien rasar tvåsiffrigt.
Men det finns också ljusglimtar: Nätmäklaren Nordnet redovisar sitt högsta rörelseresultat någonsin och rapporten tas emot väl på börsen. Vi lyssnar på vd Lars-Åke Norling och hans tankar kring kvartalet.
Med i studion för att analysera och tolka resultaten i kvartalsrapporterna finns Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken. Vad säger han om dagens skrällar – och vad tror han om framtiden?
Programledare: Jonas Malmborg.
En intensiv vecka går mot sitt slut – och Börslunch fortsätter att gå igenom de viktigaste rapporterna. Det blir en hel del gruvnäring och bygg eftersom Boliden, Epiroc och Skanska öppnar böckerna. Vilka vinnare och förlorare kan vi hitta i dag? Och hur rimlig är egentligen reaktionen på Börsen? Christian Kopfer, analytiker på Handelsbanken, hjälper oss att förstå dagens skrällar – och siar vidare om framtiden för bolagen.
Vi lyssnar också på Anders Danielsson, vd för Skanska och Mikael Staffas, vd för Boliden. Vad har de att säga om kvartal nummer två?
Programledare: Magdalena Kowalczyk.
Rapportperiodens tyngsta dag är här och flera verkstadsjättar rapporterar. ABB redovisar en lägre orderingång än väntat, Volvo Cars rörelseresultat ökar kraftigt, och Husqvarna sjunker som en sten på börsen – trots en förhållandevis svag sommar hittills.
Tillsammans med Anders Rudolfsson, aktiemäklare på DNB, analyserar vi kursrörelserna och rapporterna. Hur rättvis är egentligen marknadens reaktion?
I programmet lyssnar vi även på Juan Vargues, vd för Dometic. Vad tänker han om det gångna kvartalet?
Programledare: Magdalena Kowalczyk.
Ännu en omfattande rapportdag är här – och Börslunch fortsätter att dissikera resultaten och kursrörelserna. Vi kikar närmare på Munters, som stiger kraftigt efter rapporten. Dystrare ser det ut för Alligo, vars rörelseresultat minskar med 20 procent. Även Tele2 ökar sin omsättning, men aktien backar något – hur ser egentligen deras framtid ut nu med nya franska ägare?
Med i programmet är Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB. Vad håller han särskilt koll på dessa veckor?
Dessutom får vi höra spontana reaktioner från Michael Green, vd på Handelsbanken och Nico Delvaux, vd på Assa Abloy.
Det och mycket mer i dagens avsnitt av Börslunch.
Programledare: Magdalena Kowalczyk
Rapportperioden har dragit igång på riktigt - idag är det mycket bank, fastigheter och bygg. Balder redovisar ökade hyresintäkter, NCC ett kraftigt stigande rörelseresultat och Afry backar efter rapportsläppet. Tillsammans med Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie, gräver Börslunch djupare i rapporterna och analyserar kursrörelserna.
Gabriel Mellqvist finns med från USA och ger en uppdatering om läget på Wall Street. Dessutom får vi höra Tomas Carlsson, vd för NCC och Jonas Gustavsson, vd för Afry. Vad har de att säga om kvartalet som har gått – och vad tror de om framtiden?
Programledare: Magdalena Kowalczyk
I dag släpper jättarna Ericsson och Axfood sina kvartalsrapporter – och flera spännande fastighetsbolag gör detsamma. Hur mycket omsätter bolagen egentligen? Vad har marknaden förväntat sig? Och vilka skrällar kommer vi att hitta i kursrörelserna?
Programledare Anna Stjernquist gästas av Jonas Andersson, förvaltare på Carnegie. Tillsammans leder de oss genom dagens rapportdjungel. Förutom intressanta data och matiga grafer kommer vi att få kommentarer från både John Mattsons och Pandox vd. Vad är deras reflektioner efter Q2? Alla svaren får du i Börslunch.
I dagens Börslunch diskuterar vi investeringar på lång sikt. Vi gästas av Adam Thelander, mäklare på Kepler Cheuvreux. Han blir pappa om en månad – hur borde han investera åt sitt barn på bästa sätt?
Med i studion är också Joel Backesten, förvaltare på Danske bank, som har satt ihop en portfölj. Vilka bolag finns med där? Svaren får du i Börslunch.
Programledare är Anna Stjernquist och Gabriel Mellqvist.
I dagens Börslunch tittar vi närmare på läkemedelsbranschen. Vad är på tapeten just nu – och varför hänger de små medicinbolagen inte med? Vi gästas av Mikael Svensson, förvaltare på C Worldwide och Ellinor Hult, förvaltare på Healthinvest. Varför har de båda Astra Zeneca i portföljen? Svaren får du i Börslunch.
Programledare: Gabriel Mellqvist och Kajsa Söderberg
I dagens Börslunch diskuterar vi aktiestrategier inför sommaren. Hur ska man egentligen tänka? Stämmer den gamla klyschan att man ska köpa till midsommarsillen och sälja till kräftorna? Och hur påverkas börsen av det stundande valet i Frankrike? Det blir ett matigt program med många grafer – som gästerna Maria Landeborn från Danske Bank och Robert Oldstrand från Swedbank guidar oss igenom. Vi pratar också om Cinclus Pharma – ett bolag som går till börsen i morgon. Christer Ahlberg, som är vd för bolaget, är med i studion för att svara på frågor.
Programledare: Anna Stjernquist och Gabriel Mellqvist
I veckans första program diskuterar vi olika inflationsscenarier. Vad kan vi egentligen vänta oss framöver – och vilka faktorer är viktiga att beakta? Vi gästas av Per Brilioth, vd på VNV Global. Han får även svara på frågor om VNV:s höga substansrabatt. Med i studion är också Erik Sprinchorn från Tin Fonder. Vad prioriterar de i sin portfölj? Svaren får du i Börslunch.
Programledare: Gabriel Mellqvist och Jonas Malmborg.
I Börslunch pratar Gabriel Mellqvist och Magdalena Kowalczyk med Anna Strömberg från Carnegie och Joel Etzler från Coeli om aktier och bolag som kan bli vinnare på den pågående hållbarhetsboomen. Det pratas om elektrifiering, AI och om bolag som ABB och Sweco.
Börslunch återvänder till de mindre bolagen tillsammans med gästerna Elin Wiker från Humle Fonder och Mattias Eriksson från Pam Capital. Bolagen som analyseras är Note, VBG, Troax och Nolato.
Börslunch tar sig an två av Sveriges stora verkstadsbolag, Volvo och Atlas Copco. Detta görs tillsammans med Mattias Holmberg från DNB och Jonas Olavi från Alpcot. Programmet leds av Kajsa Söderberg och Anna Stjernquist.
Börslunch borrar ned sig i fyra svenska techbolag där det förekommit en hel del drama, bland annat i form av blankningsattacker, den senaste tiden. Det handlar om allt ifrån fiberteknik till ljudböcker när Carl Armfelt från Tin Fonder och Stefan Wård från Pareto analyserar Hexatronic, Fortnox, Sinch och Storytel.
Programledare: Magdalena Kowalczyk och Jonas Malmborg
Börslunch tar sig an de populära investmentbolagen och fokuserar extra mycket på Investor, Kinnevik, Bure och Latour. Med och analyserar bolagen är Frida Bratt från Nordnet och Felicia Schön från Avanza.
Börslunch analyserar två börsklassiker och tillika kursdubblare, Trelleborg och Alfa Laval. Har de mer att ge? Gäster i programmet är Alexander Jansson från CB Fonder och Martin Blomgren från Placera.
Kan säkerhet bli en börsvinnare framöver? I Börslunch pratar vi om Assa Abloy, som har gått helt okej på börsen, och Securitas och Loomis, som inte har imponerat. Gäster i studion är Anders Rudolfsson från DNB och Anders Roslund från Pareto.
Cyberattacker är idag ett allvarligt hot mot samhället. I takt med den snabba digitalisering av Sverige så ökar också sårbarheten för cyberangrepp. I dagens Börslunch ska vi därför lära oss mer om cybersäkerhet och hur man kan investera i den här sektorn.
Börslunch snackar och analyserar lastbilar. Är Hisingens stolthet Volvo störst, bäst, snabbast och mest köpvärd? Eller är det Södertäljes stjärna Scania, som ingår i koncernen Traton, som är det? Det diskuteras med analytikern Hampus Engellau från Handelsbanken och sparekonomen Philip Scholtzé från Avanza.
Börslunch tar sig i dag an de nordiska telekombolagen Ericsson och Nokia. Hur skiljer de sig från de gyllene åren för 20 till 25 år sedan och hur ser framtiden ut? Gäster i studion är Joachim Gunell från DNB och Lars Söderfjell från Ålandsbanken.
Det är dags att lägga ytterligare en rapportperiod bakom sig. I Börslunch sammanfattar vi höjdpunkterna och lågtrycken tillsammans med Joakim Bornold från Levler och Marcela Klang från Handelsbanken.
Hur ser framtiden ut för tv på börsen? Börslunch fokuserar i detta avsnitt på Telia, som tros vara på väg att sälja TV4 med stor förlust och Viaplay, som gör enorma förluster och vars börsvärde nästan är utraderat. Gäster är medievetaren Olle Lidbom och Rasmus Engberg, analytiker på Handelsbanken.
Byggsektorn är den bransch i Sverige som drabbats hårdast av skenande bränslepriser, stigande råvarupriser och höjda räntor. Det har sett mörkt ut för många börsbolag inom sektorn, men är botten nådd nu? Kanske finns det till och med fyndlägen på några av aktierna? Detta reds ut i Börslunch med hjälp av analytikerna Albin Sandberg, från Kepler Cheuvreux och Markus Henriksson från ABG Sundal Collier.
En ny rapportperiod närmar sig. För att diskutera denna finns Lars-Erik Lundgren från Aktie-Ansvar och Niklas Wellfelt från Ålandsbanken med i Börslunch studio. Diskussionen handlar om vilka signaler du ska hålla extra koll på i bolagens siffror denna gång.
Börslunch tar sig an de sju stora amerikanska techjättarna som går under namnet Magnificent 7. Hur stora kan de bli och hur rimliga är kursrusningarna som vi sett i aktierna. Vi gästas av Johan Swahn förvaltare Nordea, Frida Bratt sparekonom Nordnet, och Andreas Brock förvaltare på Brock Milton Capital.
Programledare: Jonas Malmborg
I och med försäljningen av innehavet i Tele2 har Kinnevik sålt av alla de gamla klassiska innehaven från Jan Stenbecks tid.
Hur framtiden för investmentbolaget ser ut diskuteras i Börslunch, tillsammans med analytikerna Stefan Wård från Pareto och Zino Engdalen Ricciuti från Handelsbanken.
Hur ser framtiden ut för klädjätten H&M? Kommer kursresan uppåt som inletts under 2024 fortsätta eller kommer bolaget till och med köpas ut från börsen helt? Det diskuterar vi i Börslunch med gästerna Stefan Olsson, analytiker på Ålandsbanken och Jonas Olavi, allokeringschef på Alpcot.
Dagens Börslunch tar sig an skogs- och pappersbolag som SCA, Billerud, Holmen och Stora Enso. Programmet gästas av analytikerna Christian Kopfer från Handelsbanken och Johannes Grunselius från DNB.
I måndagens Börslunch riktar vi blickarna mot småbolag. Är det revanschläge efter tre svåra år? Elin Wiker från Humle Fonder och Fredrik Skoglund från FE Fonder delar med sig av sin syn på småbolagen och väljer ut fyra favoriter.
I fredagens börslunch tar vi tempen på de noterade fastighetsbolagen. Vilka har klarat recessionen bäst och vilka har tagit smällen när räntorna skjutit i höjden? Gäster är Jonas Andersson, som förvaltar Carnegie Fastighetsfond, och Peter Norhammar, från NRP Anaxo.
Denna dag då det är dags för ett nytt räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve fokuserar Börslunch på USA.
Börslunch tar sig i detta avsnitt an läkemedelssektorn. Tillsammans med gästerna Ellinor Hult, Health Invest och Johan Unnerus, Redeye analyseras Novo Nordisk, Bioarctic, Xvivo Perfusion, Calliditas, Camurus och Fusion Pharmaceuticals.
Efter en paus på drygt fyra år är Börslunch tillbaka. I programmet som leds av Magdalena Kowalczyk och Jonas Malmborg riktas strålkastarljuset mot två av Stockholmsbörsens äldsta och mest lönsamma bolag: Atlas Copco och Sandvik. Gäster i programmet är Anders Rudolfsson, mäklare på DNB och Mattias Sjödin, förvaltare på Carnegie.
I finalavsnittet av EFN Marknad sammanfattar programledarna Christian Ploog, Michaela Berglund och Albin Kjellberg programmets fyra levnadsår. Dessutom bjuder en av favoritgästerna genom åren, Maria Landeborn från Danske Bank, på framtidsspaningar.
En comeback för småbolag och en fortsatt fin aktieresa för Autoliv. Det avhandlas i EFN Marknad när Anders Rudolfsson från DNB gästar studion.
Den av de nordiska börserna som har levererat allra sämst i år är Helsingforsbörsen. Enligt Kim Pessala, vd på finska Evlis fondbolag, beror det bland annat på att Finland är en mycket mindre marknad jämfört med till exempel Sverige.
Hur gör Flat Capital om Klarna börsnoteras och hur tänkte Flat Capitals vd Hanna Wachtmeister när det stormade som mest kring Open AI, som de investerat i? Det får du svar på i dagens EFN Marknad.
Vissa menar att en bra grundstrategi gällande investeringar är att köpa aktier och lägga dem i byrålådan under en väldigt lång tid. Men vad kan föranleda att man faktiskt överväger att sälja ett innehav man tidigare sett som långsiktigt? Den frågan diskuteras i dagens EFN Marknad.
Riksbanken valde att lämna styrräntan oförändrad på 4,0 procent. Varför de gjorde så och vad det innebär kommenterar Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén i EFN Marknad.
En del investerare som har satsat på hållbar energi kan ha missbedömt den heta trenden. Året hittills har nämligen varit minst sagt utmanande för den som har investerat i denna sektor.
Vem är egentligen Elon Musk? Det diskuteras i EFN Marknad som gästas av Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT och Carl-Henrik Söderberg, marknadsanalytiker på IG Sverige.
Oktober har varit tuff för börsen. Från mitten till slutet av månaden föll OMXS30 med över åtta procent. Samtidigt är småbolagsindexet på First North ner omkring 20 procent sen i augusti.”Det är lång tid, tre månader. Covidkraschen var ju till exempel över på sex veckor.
Frankrike och Tyskland är i fokus när Karl Lans, analytiker på Placera, gästar EFN Marknad. Det bjuds på tre aktietips från vardera land.
Det senaste decenniet har varit tufft för världens tillväxtmarknader. Exempel på sådana länder är Brasilien, Kina och Indien. I synnerhet det sistnämnda landet är väldigt intressant för framtiden, menar Johan Elmquist, från fondbolaget Ruth Asset Management.
I en orolig värld där dessutom centralbankerna gasat på för fullt kan det vara läge att titta på guldet som en alternativ placering. Det menar Eric Strand, förvaltare på Au Ag fonder.
I dagens EFN Marknad blir det bottenfiske i småbolagsdammen tillsammans med Christoffer Ahnemark, förvaltare på Origo Fonder.
Den svenska kronan är svagare än någonsin. Vad beror det på, vad kan göras åt det och är det kanske dags för Sverige att införa euro? Det är några av frågorna som diskuteras i dagens EFN Marknad.
Många svenska storbolag spås gå mot ordentliga vinstökningar jämfört med i fjol, något som kan innebära även höjda utdelningar under nästa år. Men vilka utdelningsaktier ska man egentligen välja inför 2024? Detta diskuteras i dagens EFN Marknad.
I dagens EFN Marknad görs en djupdykning i ränteinvesteringar. Gäster i programmet är Maria Ljungqvist, förvaltare på Aktie-Ansvar och Karin Haraldsson, förvaltare på Lannebo fonder.
När bolag ger vissa analytiker bolagsinformation före alla andra brukar det kallas för ”analytikermassage”. Men hur vanligt förekommande är det egentligen – och vad blir konsekvenserna för småspararna?
Småbolag har haft en väldigt tung utveckling på börsen den senaste tiden. Hur ska man tänka nu och finns det några guldkorn att finna bland de mindre bolagen? Det diskuteras i EFN Marknad med gästen Oscar Karlsson från Enter fonder.
Inflationen är gårdagens nyheter. Det hävdar Christian Granquist, förvaltare på Lancelot, i EFN Marknad.
Aktier med koppling till datacenter, halvledare och AI är i fokus när Andreas Brock, fondförvaltare på Coeli fonder, gästar studion.
För att svensk ekonomi ska klara sig lindrigt undan i det rådande ekonomiska läget krävs att regeringen lyckas med något av ett reptrick, skriver Handelsbanken i en konjunkturrapport. Bankens chefsekonom Christina Nyman förklarar i EFN Marknad vad detta innebär.
Alla snackar AI. Är det för sent att som investerare att köpa in sig i trenden nu? Om inte, var hittar du i så fall vinnarna? Det diskuteras i detta avsnitt med Nejla Salkovic, som är analytiker på GP Bullhound.
EFN Marknad fokuserar i detta avsnitt på alternativa investeringar, Private Equity, Venture Capital och riskkapital.
Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank, menar att den bild som målas upp i media om marknaden för företagsförvärv (M&A) är överdrivet negativ.
EFN träffar Stina Ehrensvärd, grundare av cybersäkerhetsbolaget Yubico, inför att bolaget ska börja handlas på Nasdaq First North Growth Market 20 september.
En inflation som snabbt kan övergå till deflation. En USA-börs som har mer att ge. En vändning för svenska fastighetsbolag. Det och mycket mer pratas det om när Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank, gästar EFN Marknad.
Michaela Berglund möter Fredrik Stenlund som berättar om sin resa till att bli trader på heltid. En resa som inneburit mycket jobb, flera bakslag och sömnlösa nätter.
Många börser världen över gick otippat bra under det första halvåret 2023 och allra bäst gick tillväxtsektorer som IT och kommunikationstjänster. Det andra halvåret har inletts mer tveksamt. Vart börskurserna tar vägen nu diskuteras i EFN Marknad med Maria Landeborn, senior ekonom på Danske bank.
I säsongsavslutningen av EFN Marknad, tillika det 300:e avsnittet av programmet, gästar Avanzas vd Rikard Josefson, som bland annat berättar om varför han väljer att sluta på nätmäklaren efter sex år på vd-posten. Dessutom förklarar Nordeas chefekonom Annika Winsth varför den svenska kronan är svag och varför det är svårt att vända den trenden.
Varför går småbolag sämre än stora bolag på börsen för tillfället? Det tar vi upp i detta avsnitt av EFN Marknad. Dessutom analyseras teknikhandelsbolaget Addtech och optikerkedjan Synsam.
Vilka var de tyngsta ekonomiska händelserna under första halvåret och vad ska du hålla ett öga på under sommarsemestern? Det sammanfattas i EFN Marknad som gästas av chefsekonomerna Alexandra Stråberg och Christina Nyman.
Hur påverkar psykologi dina och andras aktieköp? Det diskuteras i EFN Marknad när Carl-Gustav Gyllenram, börspsykolog, och förvaltare på Ability Asset Management, gästar studion.
Dagens avsnitt av EFN Marknad gästas av Martin Hallström, marknadsstrateg på Swedbank, som bland annat ger sin syn på det tekniska läget för indexet OMXS30.
Blankning av aktier har hamnat i fokus den senaste tiden. Vad blankning är och hur hårt blankade bolag som SBB och Hexatronic påverkas diskuterar vi i detta avsnitt av EFN Marknad.
Infrastruktur är mycket mer än vägar, järnvägar och elnät. I Dagens EFN Marknad berättar fondförvaltaren Erika Madebrink om varför till exempel telekom, vatten och fastigheter är intressanta investeringar.
Alla pratar AI, en hel del använder det och bolag kopplat till det rusar på börsen. EFN Marknad fördjupar sig i artificiell intelligens.
Under coronapandemin var det flera bolag som gynnades av att många människor förändrade sitt beteende. Men nu har vinden vänt. Om det pratar Adela Dashian, analytiker på den amerikanska investmentbanken Jefferies, i dagens EFN Marknad.
Europeiska aktier har underpresterat mot amerikanska sedan 2007. Nu är det slut på det menar Alexander Jansson, förvaltare på CB Fonder. I EFN Marknad förklarar han varför.
Fordonsindustrin har gått urstarkt den senaste tiden. Rekordförsäljning har noterats i inledningen av 2023. Men är framtiden så ljus som det verkar? Det en av frågorna som besvaras i dagens EFN Marknad.
EFN Marknad firar 17 maj med en Norgespecial. Det bjuds på sex norska aktiecase och en genomgång av den norska ekonomin.
I dagens EFN Marknad delar Eric Strand, förvaltare på AuAg Fonder, med sig av sina tankar kring ädelmetaller av alla dess slag. Det pratas guld, silver och även lite centralbanker i programmet.
Ratos ska bli mindre spretigt och vd Jonas Wiström berättar i EFN Marknad om hur det går med det. Dessutom berättar Helena Sulieman från investerarnätverket Affärsänglarna i Malmö om för- och nackdelar med investeringar i onoterade innehav.
För att inte riskera att förlora allt eller delar av sina investeringar är det viktigt att hålla koll på riskerna. Hur du gör det på bästa sätt fokuserar vi på i detta avsnitt av EFN Marknad med Kristian Peeker, vd för den oberoende kapitalförvaltaren Citroneer, och Kim Hansson, fondförvaltare Lucy Global Fund.
I dagens EFN Marknad djupdyker vi i de senaste kvartalsrapporterna från både amerikanska och svenska bolag. Detta gör vi tillsammans med Joakim Bornold, investeringschef på sparplattformen Levler.
I dagens EFN Marknad delar Maria Landeborn, senior ekonom på Danske Bank, med sig av sina tankar om börsen och makroläget just nu.
EFN Marknad fokuserar på investmentbolag när Bures vd Henrik Blomqvist, Öresunds vd Nicklas Paulson och analytikern Joachim Gunell från DNB gästar studion.
EFN Ekonomikanalen drog till Åre Business Forum och spelade in ett extraavsnitt av EFN Marknad. Vi träffade tre börsbolag som alla är baserade i norra Sverige: turismbolaget Skistar, fastighetsbolaget Diös och gruvbolaget Copperstone Resources.
Tidigare i år krisade banker som Silicon Valley Bank och Credit Suisse. Vad har konsekvenserna blivit hittills och vad har vi att vänta framöver? Det diskuterar vi i detta avsnitt av EFN Marknad.
Spelar det någon roll om bolag delat ut pengar under många år i följd och om de dessutom har höjt utdelningen? Det frågar vi oss i detta avsnitt av EFN Marknad.
I dagens EFN Marknad delar två av landets mest populära finanspoddare Magnus Skoog och Ola Brageborn med sig av sina bästa tips när det kommer till att hitta och analysera aktier.
Ericsson har haft det motigt det senaste året. Vinsterna har vikt nedåt och aktiekursen har halverats. Vad är det egentligen som händer hos den svenska telekombolaget? Det diskuteras i EFN Marknad som gästas av Anders Elgemyr och Lars Söderfjell.
I dagens EFN Marknad berättar Jon Karlung, vd på internetleverantören Bahnhof, om bolagets senaste utveckling. Dessutom gästar fondförvaltaren Carl Granath programmet och ger sin syn på Bahnhof. Han berättar också om två doldiscase från Europa.
Med nästan 200 000 aktieägare är det svenska investmentbolaget Kinnevik lite av en spararfavorit på Stockholmsbörsen. Men hur går det egentligen med bolagets nya inriktning? Om det pratar Jan Almgren, näringslivsjournalist på Svenska Dagbladet och Joachim Gunell, analytiker på DNB.
I dagens EFN Marknad görs en djupdykning i ett par spelbolagsfavoriter när förvaltarna Carl Armfelt och Per Johansson ger sin syn på Embracer och Paradox.
Samtidigt som banker går under och andra bankers aktiekurser dyker stiger kursen på bitcoin. Hur hänger detta ihop och hur ser framtiden för kryptovalutor ut? Det fokuserar vi på i detta avsnitt av EFN Marknad med bitcoinexperten Martin Byström och hedgefondförvaltaren Anna Svahn.
Bankkollapser och verkstadsbolag är två av ämnena som avhandlas i detta avsnitt. Dessutom bjuds det på två aktiecase och så ställs frågan om börsen är ett socialkontor. Gäster är Peter Benson från Affärsvärlden och Martin Blomgren från Placera.
EFN Marknad tar ett helhetsgrepp på gamingsektorn. Inte mindre än tio bolag verksamma inom datorspel analyseras av experterna Johan Roslund och Gustaf Lagerqvist.
Nu är ränteplaceringar tillbaka som något intressant för investerare och småsparare. För Karin Haraldsson, ränteförvaltare på Lannebo fonder och Maria Ljungqvist, ränteförvaltare på fondbolaget Aktieansvar, har därför spelplanen förändrats totalt.
Johanna Englundh, redaktör på Morningstar, och Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening gästar EFN Marknad och pratar om fondtrender och om jämställdhet inom fondbranschen.
Johanna Kull och Linnea Wiklund har länge brunnit för att det allmänna sparandet i Sverige ska bli mer jämställt. Nu har de tillsammans startat podcasten "Alfahonor spekulerar". Syftet med podden är att få fler kvinnor att börja investera.
Leta efter stabila bolag med låg risk. Det är det generella rådet från Fredrik Warg, chef för rådgivande kapitalförvaltning på SEB, när det gäller investeringar under en lågkonjunktur. I programmet tipsar han om fem bolag som passar in på denna beskrivning.
Sedan i höstas är börsen upp runt 25 procent. Trots det ser mycket i världen fortfarande osäkert ut. I dagens EFN Marknad diskuterar Christian Granquist, förvaltare av globalfonden Lancelot Camelot, om börsuppgången är hållbar samt hur man bör positionera sig framåt.
Ett år har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina, med stort mänskligt lidande som följd. Vilka andra konsekvenser det fört med sig och hur framtidsutsikterna ser ut diskuteras i dagens EFN Marknad.
I dagens EFN Marknad analyseras marknadsläget utifrån rådande situation samt estimat och resultat från 2022. Gästar gör Erik Lundkvist, investeringschef på Coeli och Mattias Sundling, analyschef på Handelsbanken.
I och med att de största bolagen på Stockholmsbörsen kommit med sina bokslut för 2022 går det att analysera både de ekonomiska resultaten och de kommande aktieutdelningarna. Detta gör vi i detta avsnitt tillsammans med Jonas Olavi, allokeringschef på Alpcot.
I dagens EFN Marknad går Peter Lindvall, vd och förvaltare på Kavaljer fonder, igenom fyra nordiska aktiefavoriter som han menar har potential.
Stigande räntor sägs ge klirr i kassan för Sveriges banker. Men hur bra går det för dem – och vad kommer de att ge för utdelningar? Det diskuterar Marcela Klang, analytiker på Handelsbanken, och Lars Frick, analytiker på Börsveckan, i EFN Marknad.
Johan Swahn, förvaltare på Nordea, viktar över placeringarna mot något mer defensiva aktier. Det berättar han i EFN Marknad.
Duon Alexandra Stråberg från Länsförsäkringar och Frida Bratt från Nordnet återvänder till EFN Marknad och går igenom det ekonomiska läget och hur det påverkar investerare och småsparare.
Volatis grundare och ordförande Patrik Wahlén gästar EFN Marknad och pratar om det egna bolaget och om ekonomin i stort.
Vad kommer hända och trenda när det gäller ekonomi och hållbarhet under 2023? Det svarar Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken på i dagens EFN Marknad.
Sven Hagströmer gästar EFN Marknad och snackar bland annat om Creades och Creaspac. Förutom det avhandlas även Riksbankens roll under den nya chefen Erik Thedéen.
2022 var ett riktigt dåligt år för börsens minsta bolag, de som benämns micro cap-bolag. Innebär det att 2023 kan bli ett bra år? Det diskuteras i säsongspremiären av EFN Marknad när Oscar Karlsson, förvaltare på Enter Fonder, är gäst i studion. Det bjuds även på ett par intressanta aktiecase.
EFN Marknad sammanfattar 2022 och blickar in i 2023 med de småländska aktieprofilerna Charlotta Faxén från Lannebo och Martin Nilsson från Redeye.
Cevians vd och medgrundare Christer Gardell gästar EFN Marknad och pratar bland annat om SKF, Autoliv, Ericsson, krisande fastighetsbolag, blankning och affärer med Kina.
Fastighetsbolaget Castellum har flaggat om pausad utdelning 2023. Är detta starten på en trend? Är det i så fall befogat? Och hur illa är det i så fall? Det diskuteras i EFN Marknad. Programmet spelades in eftermiddagen 14 december, några timmar innan Castellum meddelade att Rutger Arnhult lämnar rollen som vd för bolaget.
E-handeln lyftes under pandemin men har haft ett tufft 2022. Hur det ser ut framöver svarar Sandra Gadd, finanschef på Boozt, och Daniel Ovin, aktieanalytiker på Nordea, på i EFN Marknad.
Vilka investeringsstilar fungerar bäst under olika konjunkturfaser och hur utvecklas börsen 2023? Det är två av frågorna som Maria Landeborn från Danske Bank svarar på i dagens avsnitt av EFN Marknad.
Guld, uran och vete är några av de råvaror som avverkas i dagens program. Dessutom pratas det centralbankspolitik och inflation. Gäst är Anna Svahn, vd och förvaltare på Antiloop Hedge.
Vilka branscher ska man satsa på inför 2023? Det diskuteras i EFN Marknad som gästas av Sebastian Gierlowski Carling, investeringsstrateg på Söderberg & Partners.
Kursras, kreditsmällar och korsägande är bara några av de saker som varit i fokus när det gäller fastighetssektorn på börsen under 2022. För att diskutera utvecklingen är Fastpartners vd Sven-Olof Johansson och Handelsbankens fastighetsanalytiker Johan Edberg med i EFN Marknad.
Mattias Sundling, chef för aktieanalys på Handelsbanken, tror inte att de senaste veckornas övervägande positiva börsutveckling kommer vara ihållande. I EFN Marknad säger han att han mer tror att det handlar om att börsen fått “glädjefnatt i en nedåtgående trend”.
Det är återigen dags för teknisk analys med Nils Brobacke i EFN Marknad. Ett program fyllt till bredden med grafer, som vanligt, men även fyllt med positiva börskänslor.
Livsstilsaktier i allmänhet och lyxaktier i synnerhet är i fokus när Kim Hansson, förvaltare på Lucy Global Fund, gästar EFN Marknad.
Vilka ekonomiska och politiska konsekvenser kan mellanårsvalet i USA leda till och hur är det allmänna läget i världsekonomin? Det svarar Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking, på i EFN Marknad.
EFN Marknad bjuder på en genomgång av verkstadssektorn generellt och bolagen Sandvik, Volvo och Assa Abloy specifikt. Gäst i studion är Lars-Erik Lundgren från Aktie-Ansvar.
Vad kan man dra för slutsatser efter rapportperioden som nu närmar sig slutet. Albin Kjellberg analyserar tillsammans med Oskar Ekman, mäklarchef på Erik Penser Bank.
Börsvärlden är full av begrepp och floskler. EFN Marknad guidar dig i detta avsnitt igenom några av de vanligast förekommande. Ciceroner på resan är Tova Larsson från Unga Aktiesparare och Carl-Henrik Söderberg från Aktiespararna.
Är det läge för investeringar i tillväxtmarknader? I så fall var? Det fokuserar EFN Marknad på när Lisa Synning från Handelsbanken gäster programmet.
Många av världens börser befinner sig i en björnmarknad då kurserna har fallit tillbaka 20 procent eller mer från toppnivåerna. Varför har det blivit så, vad är vägen framåt och hur investerar man nu? Det svarar Jonas Olavi, förvaltare på Alpcot, på i dagens EFN Marknad.
När räntorna var låga under många år var preferensaktier en populär produkt både hos bolag och hos investerare. Men hur ser det ut nu när räntorna är på väg upp? Det diskuteras i EFN Marknad med Peter Hedlund från Börsveckan och Robert Andersson från Aktiespararna.
EFN Marknad tar tempen på börsen inför rapportperioden som precis inletts. Detta görs tillsammans med Anders Rudolfsson från DNB. Dessutom bjuds det på två aktiecase i form av Loomis och Scandic.
En ny rapportsäsong närmar sig och osäkerheten om ekonomin och börsutvecklingen är monumental. Detta är utgångspunkten för detta avsnitt av EFN Marknad som gästas av Martin Nilsson, marknadsanalytiker på IG Markets.
Fastighetsbolag och fastighetsaktier har varit i fokus under några månader. Hur illa ställt är det och vad händer framöver? Det diskuteras i detta avsnitt av EFN Marknad. Gäster är Peter Norhammar, förvaltare på NRP Anaxo, och Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.
Kommer Twitter bli utköpt från börsen av Elon Musk och hur kommer bolaget i så fall påverkas. Det är en fråga som tas upp i EFN Marknad. Elin Agorelius och Karl Lans diskuterar även Meta, Microsoft och Bereal.
Vilka är de hetaste trenderna på fondmarknaden just nu och hur bör man som fondsparare agera. Det pratar Johanna Englundh från Morningstar om i EFN Marknad.
Läget i den svenska ekonomin och i världsekonomin ser dystert ut. En lågkonjunktur står inför dörren på många håll. Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, går igenom läget.
Detaljhandelssektorn har några tuffa år i ryggen på börsen. Den omedelbara framtiden för retail ser inte ljusare ut i och med att inflationen skenar. Finns det ändå klipp man kan göra i sektorn nu när många kurser fallit rejält.
Det diskuteras i EFN Marknad med Nicklas Skogman, analytiker på Handelsbanken och John Skogman, programledare för Börspodden.
En defensiv bransch som anses vara bra att äga i oroliga börstider är hälsovård. EFN Marknad gräver djupare i den med hjälp av Astrid Samuelsson, förvaltare på Healthinvest.
Teknikaktier har haft det tungt 2022. Är det värsta över eller blir det värre? Det pratar Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder, om i EFN Marknad.
Energi har blivit en bristvara i Europa. Hur ska man tänka då som investerare? Det fokuserar EFN Marknad på när Patric Lindqvist, fondförvaltare på Handelsbanken, gästar studion.
Två köptips och två aktier där fallhöjden är fortsatt hög bjuds det på i dagens EFN Marknad som fokuserar på nordiska småbolag. Programmet leds av ekonomijournalisten Madeleine Lundberg som i vanliga fall arbetar på Affärsvärlden. Gäst är Stefan Roos, investeringschef på Origo Fonder.
Är det dags att börja investera i räntor igen nu när räntorna stiger? Hur ska man i så fall investera? Det svarar Maria Ljungqvist, förvaltare på Aktie-Ansvar, på i EFN Marknad.
Många sparare ser i dag sig som utdelningsinvesterarare, men är det verkligen det bästa sättet att få högst avkastning? Eller är en satsning på tillväxtaktier en bättre långsiktig väg till hög avkastning? Det handlar detta avsnitt av EFN Marknad om.
Vad ska man satsa på för aktier i dessa osäkra tider präglade av inflation och höjda styrräntor. Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking och Carl-Henrik Söderberg, aktieanalytiker på Aktiespararna ger sina bästa tips i EFN Marknad.
Att investera som privatperson behöver inte innebära att man köper noterade aktier eller fonder. Det finns även alternativa investeringar. Stefan Gattberg, medgrundare till Altaal berättar mer om hur det fungerar.
Inflationen, centralbankerna, valet i Sverige och USA:s roll som loket som ska dra i gång världsekonomin. Det diskuteras i säsongspremiären av EFN Marknad.
Gäster i programmet är Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar och Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Ett skakigt halvår på börsen närmar sig slutet. I EFN Marknads säsongsavslutning bjuder två rutinerade förvaltare på sina bästa börstips till mer orutinerade investerare. Gästerna är Charlotta Faxén från Lannebo Fonder och Erik Sprinchorn från Tin Fonder.
Hur tänker investmentbolaget Flat Capital när det gäller nuvarande innehav som Klarna, Kry, Truecaller och Budbee? Och vad har de för planer för nya innehav? Det svarar bolagets vd Hanna Wachtmeister på i EFN Marknad.
Ett matigt avsnitt med teknisk analys bjuder EFN Marknad på i dessa oroliga börstider. För analysen står förvaltaren Nils Brobacke.
Tre svenska aktiecase bjuds det på när Erika Madebrink, förvaltare på Erik Penser Bank, gästar EFN Marknad.
Hexatronic levererar passiva komponenter till fiberoptiska nät. Bolagets vd Henrik Larsson Lyon berättar om lång- och kortsiktiga framtidsplaner, det potentiella hotet från 5G och svarar på tittarfrågor i EFN Marknad.
Håll koll på skuldsättningen. Det är rådet från Andreas Brock, förvaltare på Coeli, till tittarna. Dagens program gästas också av Johannes Lind-Widestam, vd för kontraktstillverkaren Note.
Tidskriften Affärsvärlden har uppdaterat sina portföljer. I EFN Marknad berättar analytikern Madeleine Lundberg om hur de resonerar och om vad som är nytt. Academedia och Kjell Group är två bolag som plockats in nyligen.
Det mesta talar för att vi kommer att hamna i en recession. Det säger Christian Granquist, förvaltare på Lancelot, i EFN Marknad. Detta innebär även att börsen ska ned en bit till. Det som skulle kunna rädda oss från en recession är en mirakelräddning från Fed.
EFN Marknad fokuserar på verkstad och bank som utgör en väldigt stor andel av Stockholmsbörsen. För expertisen står Lars Söderfjell, förvaltare på Ålandsbanken.
Konsultbolag, uran, felprissättningar och fynd. Det är några av de ämnen som avhandlas i EFN Marknad denna gång. Gäster är Karin Schreil, vd för Ework Group, och Niklas Aldén, poddprofil.
I EFN Marknad diskuterar Albin Kjellberg investmentbolag med Joachim Gunell, analytiker på DNB.
Värderingarna på många välskötta svenska verkstadsbolag har blivit attraktiva i och med den senaste tidens börsfall. Det menar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.
Bioteknik är en sektor som ligger rätt i tiden då efterfrågan på läkemedel förväntas öka när världens befolkning blir allt äldre. Ulrica Slåne Bjerke, förvaltare på Arctic Asset Management, berättar i EFN Marknad om hur du ska tänka om du vill investera i sektorn.
EFN Marknad fokuserar på Storbritannien tillsammans med Peter Sandberg, chef för Svenska Handelskammaren i London.
När Ludwig Pettersson, vd för Savelend, gästar EFN Marknad pendlar samtalet mellan hans privata investeringar, hur han tagit sitt bolag till börsen och det cancerbesked han fick sommaren 2021.
Temat i EFN Marknad denna gång är investeringar i onoterade bolag på den globala marknaden via fonder som är tillgängliga för småsparare. Gäst i programmet är Tom Berggren från Carnegie Fonder.
Konsumentvaror och bilindustri är två sektorer som Peter Lagerlöf, förvaltare på Lannebo Fonder, är skeptisk till just nu. Det avslöjar han i EFN Marknad.
First Venture är ett investmentbolag som investerar i onoterade bolag. I EFN Marknad berättar bolagets vd David Wendel om placeringsstrategin, investeringen i Humble Group, planen för den stora kassan med mera.
EFN Marknad lägger allt fokus på Japan och gästas av den japanske ambassadören Masaki Noke och av förvaltaren Ellinor Hult.
Henrietta Theorell är chef för den svenska och nordiska aktieförvaltningen på Swedbank Robur. I EFN Marknad berättar hon om hur det är att förvalta i oroliga tider, när det är dags att köpa in sig i läkemedelssektorn och hur fonden fick oväntad draghjälp från tre specifika bolag.
En analys av börsläget just nu och tre spännande aktiecase. Det bjuds det på i EFN Marknad som gästas av Johanna Ahlqvist, förvaltare på Cliens Kapitalförvaltning.
Både privatpersoner och fastighetsbolag stöter på tuffare tider när räntor stiger och energipriser rusar. Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman berättar mer i EFN Marknad.
Patric Lindqvist, förvaltare på Handelsbanken, går i EFN Marknad igenom vad som hänt när det gäller hållbara investeringar den senaste månaden, vad som är på gång och hur du bör investera.
Tommy Jacobson, finansman med 30 år i branschen och nu aktuell som grundare av riskkapitalbolaget Zenith, gästar EFN Marknad. I programmet ger Tommy Jacobson sin syn på det rådande börsläget och berättar om Zeniths investeringsstrategi.
Erik Penser Bank tar höjd för stagflation i Europa i sina portföljer och väljer att kasta ut aktier från världsdelen helt ur sina portföljer. Detta berättar Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på banken, i EFN Marknad.
EFN Marknad fokuserar på två tillväxtmarknader som sällan får någon större uppmärksamhet, Indonesien och Egypten.
Hur rationellt agerar vi som sparare när världen befinner sig i en kris likt den som nu utspelar sig i Ukraina? Det diskuteras i EFN Marknad som gästas av Niklas Laninge, psykolog och beteendevetare.
Kriget i Ukraina kan leda till en hel del ekonomiska konsekvenser. Chefsekonomerna Christina Nyman från Handelsbanken och Alexandra Stråberg från Länsförsäkringar gästar EFN Marknad för att reda ut begreppen.
Koppar spelar en avgörande roll i elektrifieringen. Det gör metallen intressant att investera i menar Eric Strand, förvaltare på AUAG Fonder.
Christopher Sundman förvaltar en fond med ryska aktier i. I EFN Marknad berättar han om vad som händer nu i samband med Rysslands invasion av Ukraina.
Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, svarar på varför kronan tappar och på vilka effekter detta får för svensk ekonomi i stort samt för privatpersoner och företag i Sverige.
Ska man söka sig till säkra hamnar som guld och silver när finansmarknaderna skakar i och med att Ryssland invaderat Ukraina? Det diskuteras med Eric Strand i EFN Marknad.
Börserna faller efter att Ryssland inlett en invasion av Ukraina. Att det ska leda kraftiga ihållande nedgångar är dock långt ifrån säkert menar Mattias Sundling, aktiestrateg på Handelsbanken.
Ryssland har inlett en invasion av Ukraina. Det vi ser nu är ett helt nytt och mer riskfyllt beteende från Rysslands ledare Vladimir Putin menar Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie.
Jonas Olavi, allokeringschef på Alpcot, gästar EFN Marknad och diskuterar SBB, Ukraina och rapportperioden.
Petter Hedborg är inte bara vd för Modular Finance utan även en framgångsrik investerare och en hängiven sportfiskare. I EFN Marknad berättar han mer om alla dessa områden.
Bitcoin och ethereum är i fokus när Eric Wall, investeringschef på Arcane Assets, gästar EFN Marknad för att prata om kryptovalutor.
Usla centralbanker med för stor makt, stigande energipriser, kärnkraft, varaktig inflation, friskolor och aktier du kan dippköpa. Allt detta och mer därtill hinns med när Anders Elgemyr, partner på Carlsquare, gästar EFN Marknad.
Börsfesten är över för denna gång. Det är Maria Landeborn, senior ekonom på Danske Bank, och investeraren David Bagge överens om. Men det finns sektorer som kommer klara sig bättre än andra.
Medtech och investeringsfilosofi är i fokus när Shori Zand, grundare av Avesina Investment Group gästar EFN Marknad.
Vem tar vem i en kommande uppköpsvåg där kassastinna teknikjättar köper gamingbolag. Det är temat när investeraren Johan Roslund gästar EFN Marknad.
2022 har inletts med stor dramatik på de finansiella marknaderna. Och mer av den varan kan det bli. Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Investment Bank, går igenom årets viktigaste geopolitiska och politiska händelser.
När förvaltarna Helen Groth från Lannebo och Carl Armfelt från TIN Fonder gästar EFN Marknad är det fokus på tech-sektorn. Surgical Science och Sinch är två av aktierna som rekommenderas.
Greenwashing innebär att företag försöker framstå som mer miljövänliga än vad de är. Hur du som småsparare och konsument avslöjar och undviker det diskuteras i EFN Marknad. Gäster är Lin Lerpold, docent på Handelshögskolan i Stockholm och Josefin Johansson, hållbarhetsanalytiker på Handelsbanken.
Storytel, Millicom och Ratos är tre bolag som Paretos analyschef Stefan Wård har höga förhoppningar på inför 2022. I EFN Marknad berättar han varför. Dessutom diskuteras Kinnevik och Babylon Health.
Spac-bolag, halvledare, börsintroduktioner och corona. Det är några av ämnena som avhandlas när Julia Delin och Albin Kjellberg sammanfattar börsåret 2021 i EFN Marknad.
Tråkiga gubbaktier som ska leverera i portföljen. Det är temat när Börsveckans analytiker Peter Hedlund gästar EFN Marknad. Han berättar även om den framgångsrika portföljen Börsveckans hundar.
EFN Marknad gästas av Anders Ström, entreprenör och grundare av bland annat Unibet. I programmet pratar han om investeringarna han gör i sitt nya investeringsbolag Veralda. Han pratar även om spelmissbruk, uran och om rykten om insiderhandel.
I EFN Marknad tipsar förvaltaren Fredrik Skoglund bland annat om Peab och Husqvarna. Analytikern Marlon Värnik reder ut vad som egentligen har hänt i Evolution.
Framtidsfeministen Sandra Bourbon och AP7:s chef för kommunikation och ägarstyrning Johan Florén gästar EFN Marknad. I programmet diskuteras framgångsrika kriterier man kan använda sig av när man väljer aktier.
Det har gått en tid sedan klimatmötet COP26 avslutades. Vad blev egentligen de viktigaste konsekvenserna? Det och mycket mer svarar Roger Josefsson, hållbarhetschef på Danske Bank, på i EFN Marknad.
Ferrari får plats i förvaltaren Therese Nyréns fond men inte Tesla. Varför det är så och varför hon tror på aktier med starka varumärken förklarar hon i EFN Marknad.
En av de stora snackisarna i den svenska börsvärlden 2021 var lanseringen av spac-bolag. Vad en spac är och hur man ska tänka som småsparare runt bolagsformen diskuteras i EFN Marknad med Marcus Bonsib, vd för noteringsaktuella Spacett.
2022 blir ett börsår med stora svängningar och där börsen i slutändan slutar ganska oförändrat. Det är aktiestrategerna Molly Guggenheimer och Mattias Sundling överens om. Defensiva aktier är det du som sparare bör rikta in dig på menar de.
I EFN Marknad presenterar förvaltaren Staffan Lindfeldt fyra europeiska aktiefavoriter. Dessutom intervjuas Stillfronts vd Jörgen Larsson.
ALLBRIGHTRAPPORTEN De två mest jämställda börsbolagen i Sverige 2021 är gruvföretaget Lucara Diamond och fastighetsbolaget Wihlborgs. Det visar 2021 års Allbrightrapport
EFN Marknad snackar ETF:er, börshandlade fonder, med Tobias Nilsson från JP Morgan Asset Management. I programmet besvaras frågor som vad en ETF är och hur den kan användas.
Vilka börstrender kommer vara starka under flera år framöver och vilka aktier ska man köpa för att rida på dessa trender? Det diskuteras med Karl Lans, journalist och analytiker på Placera, i EFN Marknad.
Klimat, hållbar energi och investeringar är i fokus när Patric Lindqvist, förvaltare på Handelsbanken, gästar EFN Marknad.
Siffror blir allt viktigare i våra liv då vi mäter allt från steg till vänner och aktiekurser. Men hur bra är detta ständiga mätande för oss? Detta diskuteras i EFN Marknad med Micael Dahlen, professor på Handelshögskolan i Stockholm och författare.
När Nils Brobacke kommer till EFN Marknads studio vet man att det är dags för teknisk analys. Så även denna gång.
Frågorna är många när Industrivärdens vd Helena Stjernholm gästar EFN Marknad. Varför breddas inte portföljen, vem bestämmer, hur går hållbarhetsarbetet till och vart är börsen på väg.
Två aktiecase från Schweiz och en uppdatering om situationen för halvledarbranschen. Det bjuder Andreas Brock från Coeli fonder på i dagens EFN Marknad. Dessutom pratas det energipriser med Dan Lindström från Proxy P.
I EFN Marknad diskuteras bristen på mångfald och jämställdhet i finansvärlden. Gäster är Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening, och Monalotte Theorell Christofferson, styrelseordförande för riskkapitalföreningen SVCA.
Vilka är trenderna som kommer styra börsen och vilka bolag kan rida på dessa. Det diskuteras i EFN Marknad som gästas av förvaltarna Anna Strömberg från Carnegie fonder och Christoffer Ahnemark från Origo fonder.
På åtta år har klädbolaget Revolutionrace gått från noll till 900 miljoner i omsättning. I somras gjorde bolaget dessutom debut på Stockholmsbörsen. EFN Marknad gästas av bolagets vd och medgrundare Pernilla Nyrensten.
I dessa tider av stigande inflation och höga skulder är det läge att investera i guld och silver. Det är Eric Strand, förvaltare på AUAG Fonder och Anna Svahn, vd på Antiloop Hedge eniga om.
Byggsektorn står inför en utmaning där utsläppen måste minskas. Detta diskuteras i EFN Marknad som gästas av Lena Hök, hållbarhetschef på Skanska och Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken.
Maria Landeborn från Danske Bank och Jonas Thulin från Erik Penser Bank är rungande överens i EFN Marknad om att det är fortsatt köpläge på börsen.
Hur går man tillväga om man som privatperson vill investera i onoterade startupbolag? Borde man ens fundera på att göra det? Det diskuterar vi i EFN Marknad med investeraren Louise Samet.
EFN Marknad lägger denna gång mycket kraft på medtech. Erik Sprinchorn från Tin Fonder diskuterar intressanta bolag och trender. Dessutom intervjuas Gisli Hennermark, vd för robotkirurgibolaget Surgical Science.
Varken bolagsledningar eller styrelser för börsbolag världen över är jämställda. Sverige är inget undantag. Är detta ett problem och hur ska man i så fall angripa det? Det diskuterar Företagarnas vd Günther Mårder och Turid Solvang, grundare och vd för organisationen Future Boards.
Magnus Groth, vd för hygienföretaget Essity, och Johanna Kull, hållbarhetsansvarig på Avanza bank, intervjuas i EFN Marknad.
EFN Marknad gästas av entreprenören och investeraren Lena Apler. Hon berättar bland annat om gången när hennes bolag Collector försökte köpa Klarna.
EFN Marknad fokuserar på fastigheter tillsammans med Philip Hallberg som precis startat en fastighetsfond hos Lannebo Fonder tillsammans med Tobias Kaj.
EFN Marknad tar sig an onoterade aktier. För att svara på frågor om tillgångsklassen finns Philip Scholtzé, tf. vd för handelsplattformen Pepins, på plats i studion. Programledare är Julia Delin.
EFN Marknad fokuserar denna gång på datorspelsbranschen. Gäster i programmet är Lars Wingefors, vd för Embracer Group och Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder.
Vi ber om ursäkt för det skakiga ljudet i början av denna podcast!
De bland spararna så populära investmentbolagen har haft en tung sommar på börsen. Har de blivit för dyra och är det därmed dags att kliva av? Den frågan ställs i EFN Marknad som gästas av analytikern Joachim Gunell från DNB och sparekonomen Frida Bratt från Nordnet.
EFN Marknad ägnar hela programmet åt hälsovård. Det blir fokus på forskningen kring alzheimer samt snack om sektorn i allmänhet och värderingar. Bioarctics vd Gunilla Osswald och förvaltaren Astrid Samuelsson från Handelsbanken gästar.
Börsnoteringar, spac-bolag och sommarbörsen. Det är några av ämnena som avhandlas när Maria Landeborn från Danske Bank och Joakim Bornold från Söderberg & Partners gästar EFN Marknad.
EFN Marknad fokuserar på förvärvsintensiva bolag som går under benämningen serieförvärvare eller compounders. Programmet gästas av Jon Hyltner, förvaltare på Enter Fonder och Kristina Willgård, vd för Addlife.
Ukraina, Belarus, mänskliga rättigheter och beroendet av olje- och gasindustrin. Det finns många anledningar till att investeringar i Ryssland är kontroversiella. Beatrice Bushati, analytiker på East Capital, förklarar hur de resonerar kring sina placeringar i landet.
Två stora och två små svenska retailbolag tipsas det om i EFN Marknad. Inflation och avknoppningar står också på menyn. Staffan Östlin från Adrigo och Anders Rudolfsson från DNB gästar programmet.
Tusentals svenska aktieägare berörs när Kinnevik delar ut sina aktier i Zalando. Med anledning av detta gästar det tyska bolagets finanschef David Schröder programmet. Dessutom kommenterar Nordnets sparekonom Frida Bratt händelsen. Hon pratar även om börsklimatet och om hur spararna agerar just nu.
När fastighetsbolaget SBB:s vd Ilija Batljan gästar i EFN Marknad handlar diskussionen bland annat om fastighetsmarknaden, SBB, Odd Molly och vad ett aktiebolag borde göra och inte göra. Batljans uppfattning i frågan är helt klar. Ett bolags uppgift är att leverera högsta möjliga avkastning till sina aktieägare.
En fortsatt stark börs men samtidigt en stor risk för stora korrigeringar på kort sikt. Det är vad Danske Banks aktiestrateg Molly Guggenheimer ser i korten när hon gästar EFN Marknad.
Carolina Elvind, analytiker från Odin Fonder, berättar om tre av sina aktiefavoriter i EFN Marknad; AQ Group, Fenix Outdoor och Dustin Group. Det sistnämnda bolagets vd Thomas Ekman gästar också programmet.
Guld, silver och centralbanker. Det står på agendan när Eric Strand, förvaltare på AUAG Fonder, gästar EFN Marknad. Det pratas bland annat om att börskrascher inte behöver vara så farliga.
Det finns massor av intressanta aktier i Europa. Det är förvaltarna Rajesh Tanna från J.P Morgan och Staffan Lindfeldt från Handelsbanken ense om. I EFN Marknad förklarar de varför och bjuder på spännande aktiecase.
Katherine Davidson från Schroders och Christoffer Ahnemark från Aktiespararna gästar EFN Marknad. På agendan står vinnande investeringar med hållbarhetsstämpel.
Bristen på halvledare globalt har varit högt upp på agendan den senaste tiden. Vad det hela handlar om och vilka bolag som är de stora spelarna förklarar Andreas Brock, förvaltare på Coeli, i EFN Marknad.
Dagligvaruhandeln har påverkats på många sätt under ett år med en global pandemi. Per Strömberg, vd för Ica, kommenterar i EFN Marknad hur Ica har känt av detta. Han pratar bland annat om e-handel, hälsa, hållbarhet, egna varumärken och reklamkampanjer.
Investmentbolaget Bure blir först i Sverige med att notera ett SPAC-bolag. Bolagets vd Henrik Blomquist förklarar hur de tänker kring börsnoteringen av ACQ som bolaget heter.
EFN Marknad lägger fullt fokus på fastighetsmarknaden. Kungsledens vd Biljana Pehrsson intervjuas och analytikern Peter Norhammar kommenterar läget i branschen och bjuder på aktietips.
Det är dags att vikta om från amerikanska tech-bolag till för europeiska aktier, banker och annat som inte varit speciellt hett. Det är vad Nils Brobacke, chefsstrateg på Nordic Gold Trade, ser när han använder sig av teknisk analys.
Börsveckans analytiker Lars Frick bjuder på defensiva aktietips i form av skolbolaget Atvexa, byggkoncernen Byggpartner, installationsbolaget Instalco och tobaksjätten Swedish Match. Dessutom intervjuas konsultföretaget Prevas vd Johan Strid.
Chefsekonomerna Christina Nyman från Handelsbanken och Alexandra Stråberg från Länsförsäkringar tar tempen på världsekonomin i veckans program. På agendan står bland annat inflation, centralbanker, arbetsmarknad och bostadsmarknad.
Tre små och ett lite större bolag, som började som litet, analyseras i EFN Marknad. Gäst är Christian Brunlid, förvaltare på Handelsbanken Fonder. Bolagen är Sinch, Implantica, Plejd och Bambuser.
Finansvärlden har skakats om i början av 2021 när småsparare utmanat blankande hedgefonder vilket fått aktiekurser att både rusa och rasa. Vad kan detta leda till för konsekvenser för småsparare diskuterar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och Sean George, chefsförvaltare på Strukturinvest, i EFN Marknad.
Mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén gästar EFN Marknad. Han berättar varför världens bästa affärsidé finns inom hållbarhet, om fördelen med att vara långsiktig som vd och om olika sätt att investera.
Skistar är i fokus i EFN Marknad där bolagets vd Stefan Sjöstrand berättar om ett omtumlande första år på posten. Adela Dashian, analytiker på Handelsbanken, analyserar Skistar samt köksbolaget Nobia.
Techbolag är i fokus när förvaltarna Helen Broman från Lannebo Fonder och Carl Armfelt från Tin Fonder är med i EFN Marknad. Programmet gästas dessutom av Irisitys vd Marcus Bäcklund
EFN Marknad inleder året med tillsammans med Volatis ordförande Patrik Wahlén som ger sin syn på börsläget just nu. I programmet intervjuas även bitcoinexperten Eric Wall om statusen just nu för den volatila digitala valutan.
Johan Roslund, förvaltare på GP Bullhound, diskuterar sina tre favoriter bland techbolagen: Alphabet, Microsoft och Google. Dessa har mer att ge trots höga värderingar menar han.
Börsåret 2020 lider mot sitt slut och det är dags att blicka in i nästa. Detta görs i EFN Marknad med Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank och Sebastian Hallenius, förvaltare på Länsförsäkringar. De bjuder både på förmaningar och på placeringstips.
Trots att förnybar energi gått starkt så är det inte för sent att hoppa på tåget menar Patric Lindqvist, förvaltare på Handelsbanken. Han tipsar i programmet bland annat om investeringar inom vind- och solkraft samt inom elbilsindustrin.
Det bjuds på inte mindre än sju aktietips när förvaltarna Henrietta Theorell från Swedbank Robur och Martin Nilsson från Catella gästar EFN Marknad. Aktierna som lyfts fram är Embracer, Academedia, Millicom, Boliden, Inwido, Nordic Waterproofing och Metso Outotec.
EFN Marknad riktar blickarna österut mot Kina. I programmet tipsas det om e-handelsplattformar, e-sportsplattformar och Kinas Nike. För tipsen står Yining Wang, partner och investeringsdirektör på Nordic Asia Group, och Johan Roslund, portföljförvaltare på GP Bullhound.
Hur påverkar presidentvalet och valen till senaten och representanthuset börserna i USA på sikt. Det svarar Christofer Halldin, förvaltare aktiva fonder på Handelsbanken, på i EFN Marknad.
Fastighetsmiljardären Rutger Arnhult berättar om hur det kom sig att han började satsa på fastigheter och om hur han ser på Klövern, sina aktieinnehav och fastighetsmarknaden i stort när han gästar EFN Marknad.
Rösterna i USA-valet räknas och resultatet är oklart. EFN analyserar hur de olika valresultaten påverkar ekonomin, börserna och bolagen.
Gäster i programmet är Johanna Högfeldt, makroekonom på Handelsbanken, Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder, Ron Insana, senior rådgivare på Schroders och John Hernander, investeringschef för nordiska aktier på Nordea.
Ett par slutsatser från programmet är att på kort sikt är ett stimulanspaket viktigare för den amerikanska ekonomin än valresultatet. På lång sikt är de långsiktiga trenderna i ekonomin viktigare för börsen än valresultatet.
Programledare: Albin Kjellberg och Ara Mustafa
EFN Marknad ägnar en dryg halvtimme åt teknisk analys. Nils Brobacke, chefsstrateg på Nordic Gold Trade, analyserar allt från aktier och räntor till råvaror och volatilitet.
I en värld där energieffektivitet blir allt viktigare kommer vissa bolag att gynnas. Anna Strömberg, förvaltare på Catella, har identifierat sex bolag kopplat till byggande som likt Nibe bör värderas upp när denna trend accelererar.
Pandemin och presidentvalet gör hälsovårdssektorn dubbelt aktuell och intresset från investerare är stort. Veckans EFN Marknad bjuder på en sektorsanalys av Handelsbankens förvaltare Astrid Samuelsson. Dessutom får vi en lägesrapport från två av hennes innehav, Cantargia och Sectra.
Presidentvalet i USA närmar sig med stormsteg. De makroekonomiska konsekvenserna analyseras i EFN Marknad av Johanna Högfeldt från Handelsbanken och Sean George från Strukturinvest. Amerikanska bolag analyseras av Erik Sprinchorn från Tin Fonder.
Nya riskmått och turbulensen i SAS är några av ämnena som avhandlas när det är räntespecial i EFN Marknad. Gäst är Maria Ljungqvist, förvaltare på Aktie-Ansvar.
EFN Marknad snackar guld och gröna metaller med Anna Svahn från Antiloop Hedge och Eric Strand från AuAg Fonder. Dessutom intervjuas Bolidens vd Mikael Staffas.
Det är fullt fokus på Kinnevik i EFN Marknad. Vd Georgi Ganev berättar om innehaven och strategin och Stefan Wård från Pareto kommenterar.
EFN Marknad lägger all fokus på investmentbolag. Svolders vd Ulf Hedlundh och Latours vd Johan Hjertonsson intervjuas. Dessutom medverkar Nordnets sparekonom Frida Bratt och författaren Marcus Fridell.
Det är fokus på gaming i EFN Marknads höstpremiär där förvaltarna Helen Broman från Lannebo Fonder och Carl Armfelt från Tin Fonder återvänder. Dessutom intervjuas Stillfronts vd Jörgen Larsson.
EFN Marknad avslutar säsongen med ett techspecial med Helen Broman från Lannebo och Carl Armfelt från Tin Fonder i studion.
Vad är e-sport och hur ska du investera för att bli en vinnare på det? Det och mycket mer svarar Inge Heydorn från GP Bullhound på i EFN Marknad.
Sju lärdomar om aktiemarknaden. Det bjuder Knut Gezelius, förvaltare på Skagen Fonder, på i dagens avsnitt av EFN Marknad.
EFN Marknad riktar blicken mot USA tillsammans med förvaltaren Joakim By från Handelsbanken. Förutom ett gäng spännande aktiecase diskuteras den amerikanska börsen med avstamp i presidentvalet.
EFN Marknad bjuder på en resa bland molnbolagen. Förvaltaren Johan Roslund från GP Bullhound går pedagogiskt igenom hela värdekedjan - från Microsoft och Amazon till Docusign och Okta.
Erik Sprinchorn från TIN Fonder gästar EFN Marknad och pratar börsklimat och bolag som förvärvar bolag i rasande fart.
Tillväxtmarknader är ämnet för dagen när Lisa Synning från Handelsbanken gästar EFN Marknad. Bolag från Hongkong och Brasilien tas upp.
Oljemarknaden har precis som många andra marknader varit turbulent sedan corona slog till. Vad vi kan förvänta oss framöver svarar Johan Trocmé från Nordea på i EFN Marknad.
När Eric Strand från AuAg Fonder gästar EFN Marknad är det fokus på silver som befinner sig i en uppåtgående trend. Kommer den att hålla i sig?
Det är tvära kast på världens nervösa börser. Men finns det något att ta fäste på om man lyfter blicken? Det diskuteras med Helena Haraldsson från Carnegie Private Banking i EFN Marknad.
Vad är på gång i gruvbolaget Boliden? Det svarar bolagets vd Mikael Staffas på när han gästar EFN Marknad.
Xbox, Playstation och Nintendo. I dagens EFN Marknad är det full fokus på gaming. Gäst är Tomas Otterbeck, techanalytiker på Redeye.
Joakim Bornold från Söderberg & Partners gästar EFN Marknad och pratar om analytikermassage, vinstvarningar och blickar fram mot kommande kvartalsrapporter.
Hur har krisen förändrat småspararnas beteende? Det diskuterar sparekonomen Johanna Kull från Avanza i EFN Marknad.
Veckan avrundas med snack om den starka börsuppgången tillsammans med finansanalytikern Jonas Olavi. Vilka sektorer tror han kommer att stärkas efter krisen och vilka tror han kommer att försvagas?
Aktiv eller passiv fondförvaltning? Det är frågan i dagens EFN Marknad. Programmet gästas av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och Maria Nordqvist, hållbarhetsansvarig på Lannebo Fonder.
I dagens EFN Marknad blir det fullt fokus på riskaptit och kreditrisker på marknaderna tillsammans med Sean George från Strukturinvest. Varför är Italien ett orosmoln och varför går börsen starkt trots att riskerna på marknaderna ökar?
Varför går den tekniktunga Nasdaqbörsen bättre än New York-börsen och vad händer nu när massor av bolag ställt in sina utdelningar? Det är två frågor som Nicklas Andersson från Avanza svarar på i EFN Marknad.
Hur gör man datadriven hållbarhetsanalys? Det svarar Jonas Thulin från Erik Penser Bank på i EFN Marknad. Dessutom avslöjar han varför han tror att börsen ska fortsätta uppåt.
Har återhämtningen på börsen gått för långt och kan det då vara läge att rikta blickarna mot skogsaktier? Det diskuteras med Martin Hallström från Swedbank i EFN Marknad.
I dagens EFN Marknad snackas det råvaror med Cyg Caps vd Anna Svahn. Guld, palladium, platina och en tesked kakao står på menyn.
I onsdagens EFN Marknad diskuteras digitala vinnare i coronakrisen med Gabriel Isskander från Börsveckan. Han bjuder på aktiecase och berättar om bolag som han anser vara missförstådda. Dessutom svarar han på tittarnas frågor.
I dagens EFN Marknad bjuds det på ett gäng aktiecase. Adam Thelander från DNB berättar om fyra bolag som han anser är köpvärda just nu.
EFN Marknad inleder veckan med fastighetsfokus. Analytikern Johan Edberg från Handelsbanken har med sig några aktiecase och tar ett helhetsgrepp på branschen.
I veckans sista EFN Marknad riktar vi blicken mot Afrika. Extra fokus blir det på kontinentens största ekonomi Nigeria samt Egypten och Sydafrika. Mathias Althoff, förvaltare på Tundra Fonder, bjuder på spännande aktiecase och svarar på tittarfrågor.
Nicola Rawlinson, produktspecialist på J.P. Morgan Asset Management, går igenom makro- och marknadsläget i onsdagens EFN Marknad. Vilka sektorer tror hon står sig långsiktigt och varför?
I dagens EFN Marknad blir det fullt fokus på tech. Johan Roslund från GP Bullhound går igenom hur de stora techbolagen står sig i pandemin. Dessutom svarar han på tittarfrågor.
Hur står det till med substansrabatterna i fastighetsbolagen och investmentbolagen och varför ska du bry dig om det? Det pratar Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet, om i EFN Marknad.
EFN Marknad avslutar veckan tillsammans med teknikkonsulten Sweco. Bolagets vd Åsa Bergman berättar bland annat om dagens rapport och hur framtiden ser ut.
I dagens program är det fullt fokus på AR. Magnus Nicklasson, förvaltare på Augmented Reality Fund, tipsar om aktier som rider på den snabbt växande trenden.
Hur står det till med de svenska verkstadsbolagens hållbarhetsavtryck? Det svarar Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar på Öhman Fonder, på i dagens EFN Marknad.
Johan Svahn, global aktieförvaltare på Nordea, tipsar om tre aktier. Två som har byggt upp djupa ekonomiska vallgravar mot sina konkurrenter och ett som är kraftigt felprissatt.
I dagens EFN Marknad diskuterar Netents vd Therese Hillman läget i spelbranschen just nu. Hon berättar bland annat om sin syn på det svenska licenssystemet och hur coronaeffekten ger ett tydligare uppsving i nedstängda ekonomier. Dessutom får vi en inblick i effektiviseringen av Netent och hur de integrerar uppköpta konkurrenten Red Tiger.
Fredagens EFN Marknad gästas av Börsveckans Lars Frick. Veckan rundas av med hälsovård och bjuder på spännande aktiecase. Dessutom besvaras tittarfrågor.
Är det defensiva bolag och sektorer som gäller i detta marknadsläge? Det och mycket mer diskuteras när Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, är gäst i EFN Marknad.
Hur ser förvärvsmarkanden ut och vad kan vi förvänta oss av börsen framöver? Det är några av frågorna som avhandlas när Volatis medgrundare och styrelseordförande Patrik Wahlén gästar EFN Marknad.
Hur agerar man som förvaltare på fastighetsmarknaden i dessa oroliga tider? Det svarar Lars Flåøyen, analyschef för europeiska fastigheter på Aberdeen Standard Investments, på i dagens EFN Marknad.
I veckans första EFN Marknad pratas det bland annat om Kinnevik och deras innehav. Stefan Wård från Pareto analyserar till exempel Storytel, Zalando och Millicom.
I dagens EFN Marknad hamnar investmentbolagen i fokus. Författaren Marcus Fridell finns på plats för att diskutera och svara på tittarfrågor.
Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker, gästar EFN Marknad. Han pratar om Riksbankens räntebesked, rapportaktuella bolag och om coronapandemins påverkan på ekonomin.
Rapportsäsongen är i full gång och för att sammanfatta det som hänt hittills och bjuda på aktietips finns förvaltaren Christian Brunlid från Handelsbanken Fonder med i studion.
Förvaltaren Linn Hansson från Didner & Gerge tipsar om tre amerikanska småbolag i EFN Marknad. Det handlar om secondhandbolaget Winmark Corporation, vägunderhållarna Construction Partners och problemlösarna Exponent.
Mitt i coronapandemin pågår en rapportperiod. I dagens EFN Marknad bjuder Adela Dashian från Handelsbanken på aktiecase. Dessutom intervjuas Inwidos vd Henrik Hjalmarsson efter att bolaget kommit med en rapport som fått aktiekursen att lyfta.
Dagens EFN Marknad gästas av Staffan Lindfeldt från Handelsbanken fonder. Han diskuterar vilka sektorer som går bra och mindre bra i pandemin och spånar kring vilka som kan fortsätta växa även efter krisen.
Oljan är minst sagt i fokus när priset på WTI-olja plötsligt blev negativt. Dan Lindström, förvaltare på Proxy P, reder ut begreppen och svarar på tittarfrågor.
I EFN Marknad förklarar Peter Norhammar från Länsförsäkringar varför fastighetsbolagen kommer redovisa starka rapporter för det första kvartalet. Frågan är hur det kommer utveckla sig därefter.
I dagens EFN Marknad ligger fokus på estimat. Pinpoints vd Mona Norman berättar hur du kan använda estimaten när du handlar på börsen.
I dagens EFN Marknad diskuteras tillväxtmarknader med Mattias Martinsson från Tundra Fonder. Han delar med sig av trendspaningar och sina bästa aktiecase i framväxande branscher och marknader.
Trots att arbetslösheten är på högsta nivån någonsin finns det bolag som ser ut att klara krisen bra. Vilka det är berättar mäklaren Anders Rudolfsson från DNB i EFN Marknad.
Lars-Erik Lundgren från Aktie-Ansvar diskuterar bland annat fastigheter, mat och sysselsättning i dagens EFN Marknad. Dessutom följer vi upp några tidigare rekommendationer.
Vad kan vi lära oss av tidigare kriser när vi anlyserar coronakrisen och hur agerar Lannebo Fonder under krisen? Det svarar förvaltaren Lotta Faxén på i EFN Marknad.
Vilka sektorer och bolag är intressanta att hålla ögonen på i coronakrisen och varför klarar sig en del bättre? Detta och mer svarar John Hernander, investeringschef på Nordea, på i EFN Marknad.
EFN Marknad i dag handlar om ägarledda bolag och om hur du hittar vinnande aktier utifrån långsiktigt bärkraftiga teman. Gäst är Jan Petersson, förvaltare på Tellus Fonder.
När miljontals människor världen över sitter isolerade i sina hem kan gamingbolagen räkna med ökat spelande. Men vilka bolag ska man egentligen äga? Det svarar Carl Armfelt från Tin Fonder på.
När Anders Elgemyr från Carlsquare gästar EFN Marknad snackas det om teknisk analys, olja, Fang-bolagen, filosofi samt svenska fastigheter och banker.
Hur har tillväxtmarknaderna klarat coronakrisen så här långt och finns det några bolag som kan gå stärkta ur krisen? Det svarar Lisa Synning, förvaltare på Handelsbanken, på i EFN Marknad.
Börsen har återhämtat sig något de senaste dagarna men världsekonomin tyngs fortfarande av coronaviruset. Jonas Thulin från Erik Penser Bank söker ljusglimtarna med hjälp av hårda data i EFN Marknad.
Sinch, Microsoft och grundläggande behov. EFN Marknad riktar fokus mot techbolagen tillsammans med förvaltaren Johan Nilke från Lannebo Fonder.
Marknaden för företagsobligationer har hamnat i fokus under den ekonomiska oron på grund av coronakrisen. Hur ser kapitalflödena och riskspridningen ut och varför har fonder stängts för uttag? Det diskuteras i EFN Marknad med Maria Ljungqvist från Aktie-Ansvar.
Är bolag med starka balansräkningar ett bra aktieval under coronakrisen? Det svarar Andreas Brock från Coeli på i EFN Marknad. Dessutom bjuder han på några globala aktiecase.
Covid-19 leder till att läkemedelsbranschen hamnar i fokus när jakten på ett vaccin pågår intensivt. I EFN Marknad berättar läkemedelsförvaltaren Astrid Samuelsson från Handelsbanken bland annat om hur detta går till.
Björn Armfelt jobbar med portföljhantering och riskhantering. I EFN Marknad utlovar han att han kan lära alla att bli bättre förvaltare genom att lära sig mer om risk.
Programledare: Matilda Karlsson
Guld brukar anses vara en säker hamn i oroliga tider. Så har det inte varit under coronakrisen. Eric Strand från AuAg Fonder kommenterar utvecklingen för guld och även för silver i EFN Marknad.
Bettingbolag har varit en sektor som dragit till sig mångas blickar under lång tid. Nu när väldigt många sportevenemang ställs inpå grund av corona pressas bolagen rejält. Analytikern Jonas Amnesten från Redeye reder ut vad som händer nu.
Räntemarknaden har varit stressad under coronakrisen. Vad är det som händer och hur påverkas räntefonder? Det svarar Mikael Rosell, senior portföljförvaltare på Handelsbanken, på i EFN Marknad.
Hur slår det kraftigt fallande oljepriset mot den ryska ekonomin och de ryska bolagen? Elena Lovén från Swedbank Robur gästar EFN Marknad när det är Rysslandspecial.
Turbulensen på världens finansmarknader i spåren av corona rullar vidare. I dagens EFN Marknad reder Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg bland annat ut vad regeringens stödpaket och Riksbankens QE-program innebär.
Fed chocksänker räntan och den svenska regeringen stöttar svenska företag med hundratals miljarder. Ändå så faller börserna kraftigt. Erik Sprinchorn från TIN Fonder och Christian Granquist från Lancelot reder ut och ger råd i EFN Marknad.
Det är kaos på världens börser och många oroar sig för hur de ska tänka kring sina fonder. För att reda ut det gästas EFN Marknad av fondförvaltaren Sebastian Hallenius från Länsförsäkringar.
Investmentbolaget Svolders vd Ulf Hedlundh har varit med om finansiella kriser förr. Han gästar EFN Marknad för att sätta coronakrisen i perspektiv och prata om bolagets innehav.
Att corona kommer att påverka världsekonomin blir alltmer uppenbart. Vad som händer och vad som kommer att göras kommenteras i EFN Marknad av Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.
Henrietta Theorell från Swedbank Robur ger råd om investeringar under den pågående coronakrisen. Hur ska sparare agera rent generellt och finns det några bolag som kan gå stärkta ur detta?
Oljepriset rasar och drar med sig redan fallande räntor och börser. Detta kommer när corona redan skapat kaos. Georg Norberg från Quesada och Kiran Sakaria från Handelsbanken reder ut och ger råd i EFN Marknad.
Patric Lindqvist, förvaltare på Handelsbanken, gästar EFN Marknad och tipsar om hållbara aktiecase inom solkraft.
Kinesiska Xinyi Solar och nederländska Alfen är de bolag som Patric Lindqvist pratar om.
Programledare: Ara Mustafa
Martin Nilsson från Catella Fonder berättar om aktier han tycker har fallit till köpvärda nivåer. Dessutom redogör Handelsbankens Claes Måhlén för konsekvenserna av Feds räntesänkning.
Coronaviruset, byggmarginalerna och det ambitiösa klimatmålet. Det är några av ämnena som avhandlas när Skanskas vd Anders Danielsson gästar EFN Marknad.
Hur agerade småspararna under förra veckans börsras och hur borde de agera nu? Sparekonomen Frida Bratt från Nordnet reder ut i veckans första EFN Marknad.
Rasen på världens börser fortsätter. I EFN Marknad pratar förvaltaren Helen Broman från Lannebo om hur globala teknikjättar står emot börsfallen och om hur köpvärda de är på sikt.
Hur påverkas svenska verkstadsbolag av coronaviruset? Det är ett av ämnena i dagens EFN Marknad som gästas av Markus Almerud, analytiker på Kepler Cheuvreux.
Programledare: Albin Kjellberg
Coronaviruset ligger som en våt filt över aktiemarknaden. Johan Thorén från Strand Kapitalförvaltning gästar EFN Marknad och kommenterar börsläget samt tipsar om några småbolag i dessa orostider.
Det är dramatiska dagar på börsen när coronaviruset orsakar stora fall. Hur ska man tänka och agera när det gäller sitt sparande då? Det svarar Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, på när EFN Marknad fokuserar på börspsykologi.
Stefan Dahlbo är relativt ny på vd-stolen i fastighetsbolaget Fabege. I EFN Marknad berättar han om det nya jobbet och den glödheta branschen.
I veckans sista EFN Marknad ligger fokus på fonder. Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank delar med sig av sin expertis och svarar på tittarfrågor om allt från fondrobotar till sharpekvoter.
Dagens EFN Marknad gästas av Fastpartners vd Sven-Olof Johansson som berättar om det starka fjolåret och hur framtidens mål ser ut. Dessutom ger han en inblick i sina egna investeringar.
Vilka investeringsmöjligheter uppstår när hållbarhetskraven skärps? Det svarar Philip Ripman från SPP på i dagens avsnitt. Dessutom intervjuas NCAB:s vd Hans Ståhl med anledning dagens kvartalsrapport.
Coronaviruset forstätter att påverka marknaderna och vad passar då bättre än hälsovårdsspecial i EFN Marknad? Astrid Samuelsson från Handelsbanken pratar om de senaste hälsovårdstrenderna och bjuder på några case.
På Alla hjärtans dag visar EFN Marknad hälsovårdssektorn lite extra kärlek. Mikael Svensson, förvaltare på C Worldwide, bjuder på aktiecase och svarar på tittarfrågor. Programledare: Ara Mustafa
I dag blir det betting för hela slanten i EFN Marknad. Hjalmar Ahlberg från Kepler Cheuvreux svarar bland annat på om Kambi, Kindred och Evolution Gaming är köpvärda aktier.
EFN Marknad tittar på värderingar av verkstadssektorn och bjuder på ett antal aktiecase. Gäst är Mattias Eriksson, aktiestrateg på Coeli.
Programledare: Albin Kjellberg
Hur mår världsekonomin egentligen och hur borde det påverka dina investeringsbeslut? Det berättar Johanna Högfeldt, investeringsstrateg på Swedbank, i dagens EFN Marknad.
Vilka konjunktursignaler kan vi hitta i den pågående floden av kvartalsrapporter? Det och mycket mer svarar Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, på i EFN Marknad.
Hur ligger det till med kvinnors kunskap och självförtroende när det gäller investeringar? Det pratar Andra Farhad, vd för Börshajen, och Lennart Vaara, marknadschef på JP Morgan Asset Management, om i EFN Marknad.
Rapportperioden står i zenit och EFN Marknad djupdyker i några intressanta bolag tillsammans med Börsveckans Lars Frick.
För dagens rapportanalys och aktiecase står Christina Lundmark från Handelsbanken och Fredrik Skoglund från Länsförsäkringar. Dessutom besvaras en tittarfråga om kursrusaren Tesla.
I dagens EFN Marknad står Kepler Cheuvreuxs chefsstrateg Martin Guri för rapportanalysen. Dessutom delar han med sig av några makrospaningar.
Behöver man som långsiktig investerare bry sig om kvartalsrapporter? I premiären av EFN Marknad pratar vi med Spiltans vd Per H Börjesson om hur han agerar under rapportsäsongen.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.