Sveriges mest populära poddar

Borta för alltid

Laysansumphönan – utrotad av konserverade kaniner

10 min • 9 mars 2024

I miljoner år kilar den omkring med sina svarta sammetskulor till ungar Ifred på sin ensliga ö. Men så klev tysken Max Schlemmer iland med en udda idé som ska få katastrofala konsekvenser.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I avsnittet medverkar Torbjörn Ebenhard, Centrum för biologisk mångfald. Programledare och reporter: Gustav Asplund. Borta för alltid görs av produktionsbolaget Filt.

Avskrift av avsnittet:

I miljoner år kilar den omkring bland buskar och snår med sina svarta sammetskulor till ungar. Ifred på sin ensliga ö. 

Torbjörn: Men sen så kom det en galen tysk.

En man kliver i land med en udda idé. Med katastrofala konsekvenser. En symbolisk berättelse för vår tid.

Torbjörn: Innan man kommer på en sån här idé så går det ju faktiskt att räkna ut att det här kommer inte att fungera. Och det är det vi gör idag också. 

Du lyssnar på Borta för alltid, jag heter Gustav Asplund och det här är laysansumphönans berättelse.

Ah Hawaii, paradiset mitt i Stilla havet, prunkande skogar, dimhöljda berg, gnistrande hav – destinationen för drömsemestrar, bröllopsresor och…

Men vänta nu. Här är det ju…öken och pinande vindar? Måste blivit något fel. Nej, det är Hawaii. 

I ett tidigare avsnitt så berättade jag om Hawaii som utrotningens epicentrum på jorden, ett fåglarnas mörkrets hjärta. Ingenstans är det tydligare – än här. Där ekosystemet fullständigt kollapsade, på grund av en enda man.

Torbjörn: Då ska vi vidare ute i havet

Torbjörn Ebenhard på Centrum för biologisk mångfald ska hjälpa mig att berätta historien. Hawaii består av vulkanöar.

Torbjörn: Här har vi ett litet hål i manteln, så att här kommer det upp lava, och det är det som skapar öarna. Och de nyaste bitarna, det är alltså Big Island, Hawaii. Där har vi aktiva vulkaner nu, och de äldsta bitarna, de har vi nordväst om Hawaii.

Torbjörn: Och på de här öarna, då är vi riktigt isolerade, de är långt ifrån varandra. Kommer det iland fåglar och däggdjur på de här öarna är det stor sannolikhet att det utvecklas endemiska arter som bara lever på den ön och kan anta väldigt specialiserade former och livssätt. 

Det är precis vad som hänt, på en av öarna. Välkommen till Laysan, pytteliten, bara fyra kvadratkilometer. En jättegammal vulkanö som under miljoner år slipats ner, så pass att den högsta punkten idag bara är åtta meter över havet. Från början är miljön här mycket speciell, en unikt vindpinad manshög skog av helt egna palmer, på marken grästuvor. Och där bland dom så kilar en liten varelse omkring. 

Faktiskt så finns det en liten film på den. En fågel, det är en sumphöna, släkting till sothönan som vi har hemma i Sverige. Alla andra sumphöns trivs som det låter där det är blött, i träsk och våtmarker. Men här finns inget vatten alls, bara det alldeles för salta havet. 

Torbjörn: De har blivit torrmarksfåglar här i stället. Och lever ett undangömt liv, inne i de här här grästuvorna och far mellan buskarna där då.

Här föder den upp sina svarta dunbollar ungar, underbart beskrivna som ”svarta sammetskulor som rullar utmed marken”. Ytterligare några helt unika fågelarter finns på pyttelilla, en knallröd liten fink som levde på nektar från blommor och så en släkting till vår gräsand som också håller sig på land. 

Torbjörn: De kutar omkring där på backen, mellan buskarna och grästuvorna. Sen börjar människor dyka upp på ön. 

Laysan är länge obebodd. Men så kommer människan hit, i olika vågor. 

Torbjörn: Först är det skeppsbrutna sjömän som helt enkelt bara ska försörja sig så att de plockar ut och äter av det som finns där att äta då. Sen har vi japanska fjäderjägare, tar hem till nån slags modebransch då, säljägare . Och sen kom guanogrävarna också, så att fågelspillningen skulle man ta hand om och använda som gödsel. 

Det är de stora mängder med häckande havsfåglar som lockar, eller snarare deras bajs. Brytningen av guanon påverkar ekosystemet enormt. På åtta år minskar antalet häckande havsfåglar från tio miljoner till en miljon. På kuppen lyckades man utrota flera trädarter. Men den stora smällen skulle en enda beryktad man stå för.

Torbjörn: Sen så kom det en galen tysk. 

Tysken heter Max Schlemmer. 1894 stiger han iland, men en vad han tänker storartad idé. Kaniner på burk.

Torbjörn: Han skulle släppa ut kaniner på ön för att skapa en köttbranschen industri och öppna sig fyra kvadratkilometer stor. Så han tänkte sig att det här skulle kunna rymma många tusen kaniner som kunde livnära sig här och sedan bara slakta hemma, paketera och köra hem. 

Gustav: Så långt borta i ingenstans ute i Stilla havet så ska han liksom har en kaninfarm? 

Torbjörn: Det finns ingen infrastruktur på ön. Det finns ingen industri som kan processa det hela och han är så långt bort ifrån en marknad man kan komma. Men han tänker sig att man konserverar köttet så går det att skeppa det härifrån. Men det fanns ingen hamn heller så att hur det skulle gå till, det är svårt att föreställa sig. 

Torbjörn: Han drog igång projektet. Han släppte ut kaniner och inte bara kaniner utan det var marsvin och katter och hundar och lite av varje som släpptes ut där. Men kaninerna var det stora problemet, för de käkar ju och de fortplantar sig fort. 

På nolltid så dammsuger kaninerna ön. Äter upp i stort sett allt.

Torbjörn: Alla palmerna till exempel försvann. Det stora gräset som delar de stora tuvorna hemvisten för sumphönan, ja det var renrakad. Och det ledde till erosion på ön. Även ifall en del fåglar fanns kvar så var de exponerade så att de kunde blåsas ut i havet när det stormade. Det här var så fåglar som normalt höll sig nere i vegetationen och de var dåliga flygare så att de kunde inte hantera de starka vindarna som uppstod där då. 

24 april 1923 så sveper en sandstorm in över ön. När den lagt sig så finns inga sumphöns kvar. Några enstaka fåglar hade i sista stund räddats till en annan ö, men 1944 dog den sista även där. Också den färgglada nektarlevande finken försvann. 

Torbjörn: Den blåste ut i havet, liksom anden var nere i några tiotal djur. Det var en expedition från USA dit för att undersöka djurlivet innan 2003 och då kunde de konstatera att allting var borta utom just lisan, Anden och en annan fink, en fröätande fink. Det fanns frön fortfarande på ön, så den överlevde. 

Gustav: Och hur gick det med den här tyskens storslagna idéer? 

Torbjörn: Ja, det kan man säga med dagens språkbruk. Det var en icke hållbar affärsidé. De här kaninerna, de käkade ju rent och sen fanns det ingen mat åt dem. Så kan populationen kollapsade ju. 

För Torbjörn Ebenhard så är historien om vad som hände på Laysan symbolisk.

Torbjörn: Det är mycket pedagogiskt. Redan innan man kommer på en sån här idé som man sätter ut kaniner här så går det ju faktiskt att räkna ut att det här kommer inte att fungera. Och det är det vi gör idag också. Forskare talar om att det här kommer att kollapsa. Det här är inte hållbart. Men på något sätt är det ändå så att människor fungerar som att ja, så illa kan det väl inte gå? 

Torbjörn: Det som är kanske det illustrativa med exemplet är att det kan gå väldigt fort. I verkligheten, på andra ställen i världen så går det långsammare så att folk ser inte att det faktiskt är en katastrof som händer. 

Torbjörn: Det vi ser nu är att det är en bred trend även på kontinenterna. För 66 miljoner år sedan så slog den asteroid ner i Mexiko. Det ledde till att 75 % av världens arter dog ut. Vi har den graden av katastrof över stora områden av jorden redan, men arterna kanske finns kvar någon annanstans, så de har inte kommer upp på listan över de utrotade arterna. 

Gustav: Så om det är så att man lyckas vända trenden och återställa de här områdena, då finns chansen att de arterna kan komma tillbaka?

Torbjörn: Ja visst! Och det är därför som vi måste nu ägna oss åt restaurering. Det går liksom inte bara att att fridlysa sista bitarna som finns kvar. Vi har nytt globalt ramverk för biologisk mångfald som säger att vi ska skydda 30 % av jordens yta. Vi har inte så mycket utan då måste vi restaurera. 

Det är just vad man försöker göra på ön Laysan. Återställa, till hur det var innan.

Torbjörn: Så att nu gäller då att att återplantera ön med någonting som kan likna det ursprungliga. Men många av de inhemska arterna som fanns bara på denna ö, de är borta. Så det man försöker göra är att plocka liknande arter ifrån andra öar i närheten och få att etablera sig här. Och det har funkat för laysananden så den är uppe i flera tusen individer nu. 

Idag är Laysan återigen en fristad för fågellivet, men också för hotade sälar och havssköldpaddor. Men bland dem så kilar det inte längre runt en liten sumphöna, och inte rullar inte det fram små svarta sammetskulor till ungar. 

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00