55 avsnitt • Längd: 110 min • Månadsvis
Sébastien Boudet ger sig in i matsystemets alla hörn och skrymslen och vänder på varje sten. Han bjuder in matproducenter, experter och matprofiler där inga frågor är för svåra att ställa.
The podcast Bryta Bröd is created by Sébastien Boudet. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I detta avsnitt av Bryta Bröd möter jag Kata Nylen från Klimatpsykologerna för ett samtal om den psykologiska dimensionen av klimatkrisen. Vi lever i en tid där insikten om den ekologiska kollapsen är ständigt närvarande. Många av oss känner en gnagande oro, en tyngd som är svår att skaka av sig. Men hur hanterar vi dessa känslor på ett sätt som gör att vi inte fastnar i passivitet eller uppgivenhet?
Vi pratar om hur klimatångest skiljer sig från vanlig oro och varför den är en naturlig reaktion på en hotfull verklighet. Kata förklarar hur vi kan använda psykologiska verktyg för att omvandla den här känslan till något konstruktivt – att gå från förlamning till handling. Vi diskuterar varför det är viktigt att inte bara förstå krisens omfattning, utan också hitta sätt att leva med den utan att tappa riktning eller mening.
I samtalet utforskar vi även matens och brödets roll i en tid av omställning. Vad händer när vi ser mat som en del av lösningen snarare än ett problem? Kan vi hitta styrka och framtidstro i något så enkelt som att knåda en deg eller odla en gröda? För mig är bakandet en konkret handling, ett sätt att skapa något meningsfullt i en värld som ibland känns splittrad och hotfull. Kata hjälper till att sätta ord på varför sådana handlingar kan vara avgörande för vår mentala hälsa.
Det här är ett avsnitt för dig som någon gång känt hopplöshet inför klimatkrisen, men också för dig som söker sätt att orka fortsätta kämpa. Hur kan vi prata om klimatet utan att fastna i panik? Hur kan vi hitta små, men betydelsefulla, vägar framåt? Och framför allt – hur kan vi leva med en kris som inte kommer att lösas över en natt?
Lyssna på avsnittet där poddar finns. Och om du har tankar kring samtalet – skriv gärna och berätta. Hur hanterar du klimatångest? Vad får dig att känna mening i en värld i förändring?
I avsnittet #55 av Bryta Bröd utforskar vi finansens roll i att omforma våra livsmedelssystem tillsammans med Erika HOMBERT.
Erika Hombert är Senior Investment Manager på PINC, Paulig Groups venture-division. Innan hon började på PINC utvecklade hon HackCapital, investeringsgrenen av FoodHack, en global foodtech-gemenskap. Hennes investeringsportfölj omfattar cirka 30 tidiga investeringar och ängelinvesteringar i 10 företag inom bioteknik, livsmedel, klimat och hälsa. Hon har även erfarenhet från startup-miljöer med fokus på försäljning och affärsutveckling, vilket har varit avgörande för internationell expansion. Erika har ett djupt intresse för både mänsklig och miljömässig hälsa och är fascinerad av hur kapitalallokering kan påverka samhällsutvecklingen och hantera klimatutmaningar.
PINC, som lanserades som Paulig Incubator 2018, investerar i startups som bidrar till en godare, hälsosammare och mer hållbar planet. De söker både finansiell och samhällelig påverkan i sina investeringar, samt en strategisk koppling mellan Paulig och de startups de stödjer. Som en evergreen-fond kopplad till ett 150-årigt familjeägt företag har de ingen bestämd tid för exit och agerar alltid i både startupens och investerarnas bästa intresse.
I denna avsnitt går vi bortom de traditionella narrativen om hållbarhet och fokuserar på hur kapital kan bli en katalysator för verklig förändring – från regenerativt jordbruk och agroekologi till cirkulära distributionsmodeller och motståndskraftiga matkedjor.
Med en av nyckelpersonerna inom riskkapitalbranschen som gäst dissekerar vi vilka mekanismer och incitament som styr investeringar i matsektorn. Vad krävs för att kapitalet ska flöda till system som inte bara är ekonomiskt bärkraftiga utan också gynnar ekosystem, biologisk mångfald och social rättvisa? Vilka trender ser vi inom impact-investeringar, och hur kan vi utmana den kortsiktiga avkastningslogiken till förmån för långsiktiga, regenerativa lösningar?
Vi diskuterar de komplexa beslutsvägarna bakom investeringar i livsmedelssektorn, hinder och möjligheter för att skala upp hållbara innovationer och vad som krävs för att övertyga kapitalstarka aktörer att satsa på lösningar som går bortom industriell monokultur och exploaterande affärsmodeller. Kan finansvärlden vara en allierad i kampen för en resilient och rättvis matframtid? Och vilka strategier behövs för att säkerställa att hållbara investeringar faktiskt leder till systemförändring?
Ett avsnitt för alla som vill förstå kapitalets makt över maten vi äter – och hur vi kan styra pengarna dit de verkligen behövs.
I detta avsnitt gästas jag av Curt Niklasson, en sann pionjär från södra Gotland, som med passion och envishet har format sitt liv kring ekologiskt jordbruk sedan 80-talet, långt innan det blev ett samtalsämne vid varje köksbord. Vi tar dig med på en resa som börjar med Ragnars spannmålsblandning och fortsätter genom ekologiska kretslopp, djupdykningar i kulturspannmål och de svårigheter som följer med att överlåta en gård till nästa generation. Hör om de starka banden mellan en bonde och hans jord och hur mod och visioner kan utmana konventioner.
Du får också veta varför pollinerare fick Curt att en gång för alla vända ryggen åt kemikalier. Hur Gotlands torra jordar och urgamla spannmålssorter bär på nycklar till framtidens mat. Och varför det är så viktigt att vi stöttar producenter som tänker långsiktigt, både för klimatet och för oss själva.
Det här är ett avsnitt för dig som älskar att tänka stort, agera lokalt och vill förstå hur du kan vara en del av förändringen, samtidigt som du njuter av historier från fälten och gårdsbutikerna. Lyssna och dela gärna dina tankar och idéer. Tillsammans kan vi bygga en hållbar framtid, en tugga och en tanke i taget.
Om du besöker Gotland, missa inte Siksarve Gårdsbutik. Lammskinn, Gotlandslinser och världens bästa mjöl väntar där – ett bevis på vad mod och långsiktighet kan skapa.
I avsnitt 53 av “Bryta Bröd” har jag ett ingående samtal med Jenny Sjöblom, sakkunnig på Vinnova – Sveriges innovationsmyndighet. Det som slår mig i vårt möte är hennes förmåga att lyfta blicken över dagens fragmenterade insatser och ge ett tydligt helikopterperspektiv på det komplexa landskap som matsystemet utgör. Jenny beskriver hur vi traditionellt sett finansierat enskilda projekt utan att knyta dem till större, långsiktiga mål, och hur Vinnova nu strävar efter att vara mer än en renodlad finansiär – att också agera som expertmyndighet inom innovation. Med systeminnovation i fokus rör vi oss bortom ”fund and forget”-mentaliteten, där projekt isoleras och sedan lämnas åt sitt öde, mot en strategi som ser helheter: hur politik, marknadsstrukturer, forskning och kultur tillsammans formar förutsättningarna för framtidens mat.
Hennes expertis ligger i att identifiera hävstängerna för verklig förändring. Istället för att kasta ut ”konfetti” av kortlivade satsningar lyfter Jenny fram behovet av ”serpentiner” – långsiktiga, strategiska insatser med potential att omvandla ett helt system. Samtalet berör hur policybeslut och industriella strukturer påverkar våra val, och hur småskaliga entreprenörer kan ges utrymme och stödsystem för att bryta gamla mönster. Jenny framhåller att politiska beslut, eller bristen på dem, i hög grad avgör hur vårt matsystem ser ut, och att nyckeln till hållbar innovation inte bara ligger i tekniska lösningar utan också i att våga tänka framåt – att systematiskt förbereda oss för framtidens klimat- och resursutmaningar.
I den här helhetsbilden framstår Jenny Sjöbloms perspektiv som ovärderligt. Hon visar hur vi kan bygga plattformar och nätverk för innovation, där olika aktörer samverkar och där småskalighet och lokalanpassning får betydelse. Genom strategisk framsyn, där forskning, expertis och praktik möts, kan vi driva hållbarhet, hälsa och rättvisa. Hennes argumentation formar en övertygande vision: en matvärld där vi inte bara fortsätter som förut, utan faktiskt utvecklas i en riktning som stärker både planeten, människan och kommande generationers möjligheter att äta gott och leva väl.
Samtidigt är det i mötet mellan oss som individer som komplexiteten blir hanterbar. När jag bryter bröd med Jenny och får ta del av hennes reflektioner blir det tydligt att detta inte bara är en abstrakt diskussion om system. Det är en fråga om hur vi kan använda matens kraft för att skapa gemenskap, kultur och mening. Jennys långa erfarenhet, hennes vilja att tänka nytt och hennes förmåga att bygga broar mellan forskning, politik och markplan inspirerar mig. Det är just i dessa personliga möten, när vi delar ett hantverksmässigt bakat bröd och vågar drömma tillsammans, som insikten växer: det är möjligt att förändra matsystemet från grunden, om vi bara tar oss tid att lyssna, tänka och agera medvetet.
(00:21) Främjande Av Innovation Och Systemförändringar
(07:04) Matens Roll I Hållbar Utveckling
(14:41) Småskalighet Och Matförsörjning
(26:26) Styrning Av Matsystemet Och Beteendeförändringar
(34:03) Maten Och Systemtransformationer
(44:10) Forskning Och Industriellt Intresse
(59:26) Visioner För Politisk Förändring
(01:03:13) Drömmar Och Visioner För Transformation
(01:12:39) Batteriproduktion Och Matsystemets Utmaningar
(01:27:26) Matrörelsen
(01:40:44) Energitransition Och Samhällsansvar
(01:44:22) Förändring Av Matsystemet Genom Teknik
(01:59:29) Stor Industrisystem Och Småfolks Fördel
Avsnitt 52: Hållbarhetens väg
Kan ekologiskt jordbruk vara lösningen på vår tids största utmaningar? I detta avsnitt av Bryta bröd möter vi en advokat, hållbarhetsförespråkare och ordförande för Svenska Demeter som brinner för framtidens jordbruk. Vi diskuterar Sörmlands resa till Europas bästa ekodistrikt, Östersjöns framtid och hur våra matval kan bli en kraft för förändring.
Ny forskning visar att ekologiskt jordbruk inte bara minskar utsläpp och gynnar biologisk mångfald, utan också stärker både naturen och folkhälsan. Det här är ett samtal som utmanar och inspirerar—en påminnelse om att varje medvetet val kan bidra till en hållbar värld. Lyssna och låt dig inspireras att agera, ett bröd i taget.
https://organicfoodsystem.net/portfolio/sustainable-agriculture-and-food-culture/
Gäst: Josefin Åhlfeldt, bagare, årets Stela och delägare i Park Konditori i Bromma, Stockholm
I det här avsnittet av Bryta Bröd sitter jag ner med Josefin Åhlfeldt, en otroligt inspirerande bagare och entreprenör som tillsammans med sin kompanjon Carolina driver Park Konditori – ett hantverksbageri i hjärtat av Äppelviken. Under 15 år har de byggt upp ett bageri som inte bara bakar fantastiska bröd och bakverk, utan också är en central mötesplats i sitt närområde.
Josefin berättar om sin resa från en oväntad start till att idag vara en av Stockholms mest dedikerade hantverksbagare. Tillsammans med Carolina och deras respektive har hon skapat en verksamhet som vuxit organiskt, med fokus på kvalitet och autenticitet. Det är en berättelse om hårt arbete, långa dagar och en stark passion för bröd – och för att sätta sitt eget avtryck i varje limpa och bulle som lämnar ugnen.
Vi pratar också om branschens utmaningar, och här blir det riktigt intressant – och lite kontroversiellt. Josefin och jag diskuterar bristen på representation för hantverksbagare i Svenska Bageri- och Konditoriförbundet (SBK). Hur kan ett förbund som främst gynnar industribagerier också förstå och stötta småskaliga hantverksbagerier? Vi ifrågasätter varför det inte finns en organisation som lyfter fram hantverksbagarnas perspektiv och driver frågor om hållbarhet, kvalitet och bättre arbetsvillkor. Det här är en diskussion som behöver komma upp till ytan oftare – och jag är glad att vi vågar ta den här i podden.
Josefin delar också med sig av hur hon och Carolina utvecklat sitt bageri genom att göra strategiska förändringar, som att sluta med nattarbete och investera i rätt utrustning. Dessa beslut har inte bara förbättrat deras livskvalitet, utan också deras produkters kvalitet. Det här är en viktig lärdom för alla som drömmer om att starta eget i branschen – det handlar inte bara om passion utan också om att skapa en hållbar verksamhet.
Vi dyker även ner i hantverkets kärna: brödets doft, smak och plats. Josefin berättar om hur varje bröd hon bakar bär på en unik historia om råvaror, teknik och kärleken till hantverket. Vi pratar om det vackra i att skapa något som känns och smakar annorlunda beroende på vem som bakar det och var det bakas.
Det här avsnittet är en hyllning till det småskaliga, det unika och det långsamma – men också en påminnelse om de utmaningar vi står inför som hantverksbagare i en bransch som fortfarande domineras av snabbhet och massproduktion.
Lyssna nu och låt dig inspireras av Josefins fantastiska resa och de viktiga samtalen vi har om bröd, bagerikultur och framtiden för vårt yrke.
(00:19) Livet På Bruta. Bröd Och Mat
(12:40) Brödets Plats Och Doft
(25:31) Skåpet Och Bageriers Arbetstider
(34:50) Kvalitet Och Pris På Livsmedel
(44:41) Matkultur Och Medveten Konsumtion
(55:58) Relationer Och Hantverk Inom Bageriet
(01:08:27) Brödets Kvalitet Och Värde
(01:17:27) Livet På Ett Hantverksbageri
(01:30:35) Surdegsbröd Och Bageriorganisationer
(01:35:34) Bageriorganisation Och Branschförening
(01:43:47) Ekonomi Och Hantverk Inom Matproduktion
(01:57:59) Nya Insikter Och Framtida Visioner
(02:11:13) Företagssamarbete Och Branschrepresentation
(02:17:38) Passion Och Värderingar Inom Bageribranschen
(02:31:03) Meningsskiljaktigheter Kring Natur Och Hållbarhet
Matsystem, Teknologi och Framtidens Jordbruk
Hur kan Sveriges jordbruk navigera mellan ekonomiska utmaningar och ekologiska krav för att skapa en hållbar framtid? I detta avsnitt samtalar vi med teknikjournalisten Anders Engström, känd för sitt arbete med AGFO och sitt engagemang för innovationer inom foodtech och hållbarhet.
Vi tar tillsammans ett djupt grepp om matsystemets utmaningar och möjligheter.
Vi diskuterar de strukturella förändringarna inom jordbruket, som centraliseringens risker och betydelsen av småskalighet för resiliens. Med exempel som salmonellautbrott i äggproduktionen illustrerar vi farorna med storskalighet och vikten av lokal produktion. Dessutom utforskar vi hur Sveriges beroende av importerade insatsvaror, som gödsel och energi, påverkar vår självförsörjningsförmåga och vad lokala lösningar som biogasproduktion kan bidra med.
Teknologins roll i livsmedelsproduktionen står också i centrum. Vi reflekterar över ämnen som glyfosat, GMO, och innovativa metoder som optiska rensare och Nitrocap. Är teknologin alltid till vår fördel, eller finns det dolda kostnader som vi behöver ta hänsyn till?
Avslutningsvis lyfter vi fram människans ansvar och potential att driva förändring. Trots de geopolitiska och ekologiska utmaningar vi står inför, finns det hopp och vilja att skapa ett matsystem som inte bara är hållbart, utan också rättvist och robust.
Kapitel
(00:01) Matsystem Och Teknologi
(14:38) Jordbrukets Utmaningar Och Strukturrationalisering
(29:42) Livsmedelsproduktion Och Klimatpåverkan
(44:16) Självförsörjning Och Globalt Beroende
(59:41) Ekonomi vs Ekologi
(01:10:08) Teknikens Påverkan På Livsmedelsproduktionen
(01:26:36) Hållbar Livsmedelsproduktion Och Samhällsförändringar
(01:40:18) Kvalitet, Hållbarhet Och Samverkan
(01:44:42) Mänsklig Påverkan Och Ansvarighet
I säsongspremiären av Femte säsongen av Bryta Bröd möter vi Jelle van Echelpoel, ägare av Guterosteri på Gotland, och en modig aktör i kaffevärldens komplexa och ofta skuggiga landskap. Jelle har valt att stå emot den traditionella kaffemarknadens press och verka för transparens, kvalitet och hantverk, vilket gör honom till en fri spelare i en bransch präglad av dolda agendor och stor aktörsdominans.
Ett centralt tema i avsnittet är utmaningarna kring transparens i pris och tekniker. Jelle delar insikter om hur kaffemarknaden ofta saknar öppenhet i hela sin leverantörskedja – från odlare till konsument. Som en liten, självständig aktör kämpar han för att säkerställa att hans partners, särskilt odlare, får skälig ersättning. Genom att noga välja sina samarbeten lyfter han värdet av rättvis handel och hållbara odlingsmetoder, vilket ger en mer etisk grund till varje kopp.
Hantverket är hjärtat i Guterosteri. Jelle beskriver hur han experimenterar med tekniker för att förfina smakerna och bevara bönornas naturliga karaktär. Rostningen är en konst i sig, där varje justering är viktig för att lyfta fram de unika egenskaperna hos varje batch. Han betonar att genuin smak och kvalitet är omöjliga att uppnå utan noggrannhet och en förståelse för råvarans ursprung.
För lyssnare som vill förbättra sina kaffekunskaper, ger Jelle tips som är direkt användbara – utan att hålla tillbaka eller skynda igenom detaljerna. Han talar om vikten av att använda färskmalda bönor, hitta rätt malningsgrad för olika bryggmetoder och att tänka på vattnets temperatur och kvalitet. Dessa tips är enkla men effektiva och visar att en smakrik kopp inte behöver vara dyr, utan snarare kräver omtanke och kunskap.
Jelle är också transparent med att vägen till det perfekta kaffet inte är utan utmaningar. Han navigerar skickligt genom teknikens komplexitet och de ekonomiska förutsättningarna som kommer med att vara en liten spelare. Genom sin passion och sitt hantverk vill han inspirera andra att bryta mönstret och söka sig till hållbara och rättvisa alternativ.
Avsnittet av Bryta Bröd med Jelle van Echelpoel är ett måste för alla kaffeälskare som vill förstå de många nyanserna bakom en kopp kaffe – från den omsorgsfulla rostningen till utmaningarna med transparens i en bransch fylld av mörker.
(00:18) - Kaffeexperten På Gotland
(11:23) - Kaffekulturen I Stockholm
(22:50) - Småaktörer Inom Mejeri Och Kaffe
(32:50) - Nya Smaker I Kafferosteri Branschen
(45:15) - Kaffeodling Och Sorters Påverkan
(01:01:31) - Kaffehandeln Och Gotlandsproducenter
(01:20:00) - Drömmar Och Verksamhetens Svårigheter
(01:33:56) - Kaffe Rostning Och Bryggning
(01:49:56) - En Modig Kafferostares Tacktal
I detta avslutande avsnitt för säsong fyra av Bryta Bröd bjuder jag, Sébastien Boudet in den innovativa entreprenören Carl Bärstad för att utforska den komplexa resan som kombinerar kreativitet, teknik och hållbarhet. Carl, med bakgrund i industriell ekonomi från Lunds universitet, delar hur hans karriär har vuxit fram från en önskan att skapa positiv förändring i världen. Samtalet berör Carls projekt som Quirkbot, ett robotkit för barn att lära sig programmering, och Kids Hack Day, ett globalt event som inspirerar unga till kreativt skapande med teknik. Genom att väva in sina erfarenheter från TEDx Stockholm och andra initiativ, belyser Carl hur utbildning och teknik kan förändra samhället i grunden.
Diskussionen går vidare till ett känsligt men angeläget ämne: kopplingen mellan pensionsfonder och fossila bränslen. Carl berättar om sin kampanj Flytta Pengarna Nu, som fokuserar på AP7-fonden, standardfonden som över 5,7 miljoner svenskar automatiskt investerar i genom sina pensionspengar. Trots AP7
påstådda hållbarhetsfokus, har fonden stora investeringar i fossila företag som Chevron och BP, och Carl uppmuntrar fler att sätta press på AP7 att divestera från fossila tillgångar. Han och Sébastien diskuterar de normer och resurser som krävs för en framtid fri från fossilberoende och hur något så enkelt som att flytta sina pensionspengar kan skapa en enorm effekt.
Avsnittet belyser också de större strukturella problem vi står inför – som hur subventioner på 7 000 miljarder dollar till fossila bränslen årligen hindrar omställningen till förnybar energi, och den normativa kraften i att avinvestera som en väg till förändring. Carl och Sébastien reflekterar över de ekologiska konsekvenserna av vårt system och betydelsen av ett kollektivt ansvarstagande. Avsnittet inspirerar lyssnarna att tänka mer långsiktigt, både kring sin egen hållbarhet och kring de samhällssystem som formar vår framtid.
Följ med för ett samtal fyllt av insikter om hållbar finans, samhällsansvar och de val vi kan göra för att vara en del av förändringen.
Bryta Bröd - Avsnitt 47
I detta avsnitt av Bryta Bröd samtalar jag, Sebastien, med naturvårdsbiologen och skogsentusiasten Sebastian Kirppu om skogens fascinerande värld, den osynliga men avgörande mångfalden, och de utmaningar som Sveriges skogar står inför. Genom Sebastians breda kunskap får vi en inblick i vad som skiljer naturskog och gammelskog från dagens produktionsskogar och varför kalhyggen har så allvarliga konsekvenser för ekosystemen. Vi diskuterar hur dessa odlingar, som ofta kallas för "virkesåkrar," står i skarp kontrast till de vilda, biologiskt rika skogar som naturen skulle skapa om den fick sköta sig själv.
Samtalet fördjupar sig i svamparnas fascinerande och avgörande roll i skogsekosystemet. Sebastian berättar om arter som Goliatmusseron, en sällsynt matsvamp som vittnar om hur långsamt skogens cykler rör sig. Vi får också veta att mykorrhiza-svampar, som lever i symbios med träden, inte bara binder kol i marken utan skapar långa mycelstrukturer som kan vara flera hundra år gamla. Den döda veden i en gammelskog är i själva verket fylld av liv, och Sebastian menar att döden i skogen är minst lika viktig som dess levande organismer. För den som vill lära sig mer om svampar finns till och med en särskild utbildning för svampkonsulenter i Sverige.
Vi kommer in på klimatfrågan och diskuterar om dagens skogsbruk verkligen är så klimatsmart som det ofta framställs. Sebastian ger insikter om hur de kortlivade produkter som dagens kalhyggen ofta leder till inte bidrar till vår koldioxidbudget på samma sätt som en gammal naturskog gör. Vi reflekterar över Sveriges skogspolitik i jämförelse med länder som Brasilien och ifrågasätter vårt eget ansvar. Det finns en utbredd tro på att svenska skogar är mer hållbara än andra länders, men Sebastian pekar på att verkligheten är mer komplex och kräver att vi tar ansvar för att skydda de sista naturskogarna.
Avslutningsvis diskuterar vi skogens skönhet och vikten av att lära sig om naturen för att förstå och uppskatta dess värde. För Sebastian är skogen inte bara ett arbete utan också en källa till livslång kunskap. Han uppmuntrar oss alla att investera tid och intresse i att förstå skogen, för att kunna fatta informerade och hållbara beslut. När vi ser skogens verkliga värden kan vi förstå varför den är värd att bevara, inte bara som resurs utan som en rik värld fylld av liv som vi behöver för kommande generationer.
För dig som vill engagera dig vidare rekommenderar Sebastian att stödja Naturarvet, Framtidens Natur och Kulturarv, eller Naturstiftelsen, samt att utforska följande resurser:
Välkommen att lyssna på ett tankeväckande och känsloladdat samtal om skogens betydelse och varför vi behöver vårda den, inte bara för vår egen skull, utan för framtidens skull.
Avsnitt 46: Nötter, Ekosystem och Skogsbruk
I detta avsnitt tar vi med er till Laholm där vi träffar Göran Christiansson, en fascinerande person med en bakgrund som ingenjör, forskningschef inom robotteknik och författare till boken "Krossa livsmyterna – vägen till ett hållbart liv" (2023). Göran delar med sig av sin resa från den tekniska världen till livet som ekobonde och nötodlare, där han ifrågasätter flera av de livsmyter som präglar vårt moderna samhälle. Bland dessa myter finns idén om att tekniken kan lösa alla våra problem och att ständig ekonomisk tillväxt är nödvändig för samhällets framgång. Göran menar att dessa föreställningar har lett oss in på en farlig väg och betonar vikten av att återknyta till naturen och leva i harmoni med planetens begränsade resurser.
Vi utforskar också den enorma potentialen för nötodling i Sverige, med särskilt fokus på hasselnötter, valnötter och kastanjer. Historiskt sett har dessa nötter varit en del av den svenska kosten, men den kommersiella odlingen försvann för cirka 50 år sedan. Trots detta är klimatet i Sverige väl lämpat för att återuppliva denna tradition, och vi diskuterar hur framtida generationer kan återigen njuta av lokalt odlade nötter. Förutom de inhemska arterna tar vi också upp andra nötter från liknande klimatzoner, som nordamerikanska hickorynötter och asiatiska valnötter, samt hur dessa skulle kunna introduceras i Sverige. Görans plantskola är ett levande exempel på hur vi kan återvända till ett mer cirkulärt och hållbart sätt att producera vår mat.
I en djupare diskussion kring ekosystem och jordbruk, pratar vi om hur traditionellt jordbruk ofta utarmar den biologiska mångfalden. Vi jämför veteåkrar med ökenlandskap, där artrikedomen är nästintill obefintlig. Samtidigt belyser vi exempel från länder som Tyskland och Nederländerna, där biologiskt rika och mekaniserade jordbrukssystem framgångsrikt har kombinerats för att både producera mat och stärka ekosystemen. Vi pratar om olika sätt att återinföra kulturspannmål och fleråriga växter i jordbruket, vilket inte bara gynnar naturen utan också förbättrar jordens hälsa och kapacitet att producera livsmedel över tid.
I Hallandsåsen och Osbecks bokskogar diskuterar vi även den unika traditionen att plocka och äta bokollon. Vi pratar om skillnaderna mellan bokollon och ekollon och delar tips på hur man bäst förbereder dem för matlagning. Jag delar dessutom med mig av min kärlek till matkastanjer och hur dessa kan användas för att skapa den klassiska desserten Mont Blanc. Tekniken bakom att skapa denna dessert är fascinerande, med användningen av en spagettityll för att forma kastanjepuré till en bergliknande skapelse, vilket speglar Mont Blancs ikoniska snötäckta topp.
Vi diskuterar också hållbara matsystem och de politiska och historiska utmaningarna som har påverkat jordbruket genom tiderna. Göran är en stark förespråkare för att vi måste minska vårt beroende av resurser som diesel, konstgödsel och kemikalier, och han betonar vikten av att återvinna näringsämnen, särskilt i fleråriga odlingssystem som nötodlingar. Samtalet rör också de sociala och ekonomiska ojämlikheter som har format livsmedelsproduktionen historiskt och hur dessa ojämlikheter har lett till både svält och migration. Vi diskuterar hur vi kan hitta moderna lösningar för att skapa matsystem som kräver färre insatsvaror och samtidigt är mer rättvisa och hållbara.
Samtalet avslutas med en diskussion om skogsbrukets påverkan på Sveriges naturliga skogar. Vi diskuterar kalhyggesmetoden som ofta används i svensk skogsindustri och hur detta påverkar biodiversiteten negativt. Göran lyfter fram att många skogsägare får råd från personer som inte själva har någon djupare koppling till marken, vilket leder till kortsiktiga beslut om avverkning. Vi reflekterar över hur Sveriges skogsindustri är överinvesterad med ett stort antal sågverk och pappersmassafabriker, vilket har skapat en press att utnyttja de sista kvarvarande naturliga skogarna.
Avslutningsvis kopplar vi tillbaka till matens och skogens sammanflätade framtid, där vi diskuterar hur en mer hållbar skogsförvaltning också kan bidra till mer hållbara matsystem. Göran och Torsten påminner oss om att vi behöver tänka långsiktigt och att de beslut vi fattar idag kommer att påverka kommande generationer.
Lyssna på detta innehållsrika avsnitt för en djupdykning i allt från nötodling och biodiversitet till hållbara matsystem och skogsbrukets framtid!
Vill du läsa mer om Görans plantskola? Kolla på https://nottrad.se/
Avsnitt 45 - Fjärde säsongen av Podden Bryta Bröd
I detta avsnitt av Bryta Bröd välkomnar vi Toya Westberg, en engagerad röstskådespelare och pionjär inom klimatforskningens kommunikation. Samtalet tar upp Toyas fascinerande karriär, som sträcker sig från att läsa talböcker för personer med särskilda behov till att ge liv åt karaktärer i ljudböcker. Vi reflekterar över hur hon anpassar sin röst för att engagera lyssnare, och över de lärdomar hon fått från sina många roller.
Men det är i diskussionen om hållbarhet och klimatfrågor där Toyas djupa passion för förändring verkligen kommer fram. Som en av initiativtagarna till Researchers Desk, en plattform som gör komplex klimatforskning tillgänglig för en bredare publik, pratar hon om vikten av att förenkla vetenskapliga rapporter för att göra dem förståeliga för alla, oavsett bakgrund eller ålder. Hon understryker att forskning kring klimatkrisen ofta ifrågasätts och att vi måste vara vaksamma på forskarnas finansiering och eventuella ekonomiska intressen. Det är här Researchers Desk spelar en avgörande roll – genom att tillgängliggöra vetenskapligt beprövad kunskap och säkerställa att de verkliga klimatproblemen kommuniceras utan politisk eller ekonomisk vinkling.
Vi diskuterar även hur vårt moderna samhälle påverkar ekosystemet och hur överflödskulturen bidrar till miljöförstörelse. Toya lyfter fram hur viktigt det är att se över vår konsumtion och reflektera över vad vi egentligen behöver för att leva ett bra liv – utan att orsaka irreparabel skada på planeten. Hon betonar vikten av att omfamna en livsstil som är mer i balans med naturen, där stolthet kan komma från att leva hållbart och inte från att sträva efter materiella ägodelar.
Mot slutet av avsnittet reflekterar Toya över hur hon själv hanterar klimatångest och vad vi alla kan göra för att hantera den kollektiva oro som klimatkrisen medför. Hennes budskap är att, trots de tunga känslor och utmaningar som klimatfrågan innebär, är det möjligt att finna styrka i gemenskap och samarbete. Hon inspirerar till handling genom att visa hur vi, genom små men medvetna val, kan göra stor skillnad för både miljön och kommande generationer.
(00:00) Röstskådespelare Och Bagare I Samtal
(16:34) Forskarnas Roll I Klimatfrågan
(24:40) Visioner För Klimatfrågan Och Resurstänkande
(39:08) Värdet Av Hållbar Konsumtion
(44:03) Sant Stolthet Och Naturförbindelse
(53:19) Djup Förbindelse Med Naturen Och Lycka
(01:02:35) Klimatångest Och Ansvar
(01:16:24) Bagarstugor Och Lokal Produktion
(01:23:28) Flygande Och Hållbart Resande
(01:37:18) Samtal På Båten Om Klimat
(01:49:57) Roddarmadame avslutande ord
Mat är politik. Punkt slut. Följ med oss och Gurgen Bakircioglu när vi utforskar hur varje tugga vi tar är laddad med politiska och sociala implikationer. Vi börjar resan med att avslöja hur våra matvanor påverkar både folkhälsan och miljön. Samtalet dyker ner kring offentliga måltider och hur politiska beslut formar vad som hamnar på våra tallrikar. Det blir en insiktsfull diskussion där matens roll som en del av en större samhällelig helhet verkligen kommer fram.
Gurgin tar oss sedan med på sin personliga resa mot självförverkligande. Från att arbeta på Sveriges radio till att hantera familjens förväntningar och kulturella press, öppnar han upp om hur dessa erfarenheter formade hans karriär. Vi diskuterar hur teknologisk utveckling och samhällsstrukturer påverkar vår syn på arbete och mening, samt de ekonomiska och sociala klyftor som uppstår. Här får du en stark inblick i hur humor och underhållning kan vara ett sätt att hantera personliga konflikter och ambitioner.
Slutligen belyser vi de komplexa frågorna kring djurhållning, etik och matvanor. Gurgen delar med sig av sina tankar om veganism och hur hans kostvanor har förändrats över tid. Vi diskuterar även hur systemfel inom matproduktionen påverkar vår miljö och folkhälsa, samt de politiska och ideologiska konflikter som speglas i våra matval. Vi avslutar med att ifrågasätta normer kring maskulinitet och könsroller och hur dessa påverkar våra sociala normer och personliga liv. Välkommen att bryta bröd med oss i en engagerande och tankeväckande diskussion.
(00:19) Mat Som Politisk Fråga
(05:09) En Resa Mot Självförverkligande
(18:08) Service yrket
(23:16) Självförverkligande I en Föränderlig Värld
(32:07) Samhällets Ansvar Och Matfördelning
(37:51) Systemfel Inom Matproduktionen
(51:36) Problem Skapat Av Industriell Teknologi
(59:40) Kritik Och Förändringar I Kostvanor
(01:07:39) Moraliskt Övervägande Kring Matproduktion
(01:16:33) Politisk Skala Och Djurrättsfrågor
(01:27:40) Maskulinitet Och Könsroller
(01:32:53) Kön, Maktförskjutning, Och Relationer
(01:43:09) Gränssättande Frågor Om Normer
(01:50:26) Privilegier Och Invandring
I avsnitt 43 av Bryta Bröd har jag, Sébastien Boudet, ett samtal med journalisten och matskribenten Anna Norström. Vi dyker rakt in i några av de mest brännande frågorna inom gastronomi och hållbarhet, samtidigt som vi reflekterar över problemen i dagens matsystem och hur det behöver förändras.
Vi inleder med att diskutera Food Planet Prize, ett pris för hållbarhet inom matsystem som främjar pågående projekt med potential att förändra världen. Anna förklarar varför priset är viktigt och hur det erbjuder nödvändiga resurser för att skala upp och underhålla projekt som annars skulle riskera att stanna av. Detta leder till en bredare diskussion om hur hållbara initiativ måste stödjas för att kunna göra skillnad på riktigt, och hur vi alla, från producenter till konsumenter, kan bidra till detta.
En central del av samtalet handlar om de stora utmaningarna som lyxrestauranger står inför när det gäller hållbarhet. Vi diskuterar hur vissa krogar marknadsför sig som hållbara och exklusiva, men i själva verket använder billiga, konventionellt odlade råvaror som inte speglar de värden de påstår sig stå för. Vi ifrågasätter hur mat som är god men producerad med dåliga metoder kan anses vara lyx och kommer fram till att äkta lyx i framtiden kommer definieras av transparens och ansvar för både människor och planeten.
Vi går sedan över till att prata om det trasiga matsystemet. Det finns många problem med hur mat produceras, distribueras och konsumeras idag – alltifrån massproduktion och exploatering av mark och djur, till hur våra inköpsmönster styrs av stora livsmedelsjättar. Vi konstaterar att systemet är byggt på kortsiktiga vinster snarare än långsiktig hållbarhet och att en förändring måste ske, inte bara på restaurangnivå, utan också på hur vi som samhälle förhåller oss till mat.
En viktig aspekt av avsnittet är jämställdheten inom restaurangbranschen. Anna reflekterar över hur långt vi har kommit, men också hur mycket som återstår att göra. Vi pratar om den patriarkala strukturen inom finmatlagning, där manliga kockar dominerat tävlingar som Årets Kock och Bocuse d'Or. Anna lyfter fram att det finns många duktiga kvinnliga kockar som inte vågat delta i dessa tävlingar på grund av den exkluderande miljön. Hon nämner också sina egna erfarenheter av att vara en av få journalister som försökte belysa dessa orättvisor för tio år sedan, när ingen annan vågade lyfta frågan. Vi är överens om att fler kvinnliga kockar, som Jessie Sommarström och Desiree Jaks, nu börjar ta plats, men att mer representation och inkludering behövs i branschen.
Avsnittet avslutas med en diskussion om framtiden för svensk gastronomi, där småskaliga, hållbara producenter och restauranger som arbetar nära med sina leverantörer kan vara ledstjärnor för en ny era inom matlagning. Vi reflekterar över hur dessa krogar inte bara erbjuder mat av högsta kvalitet utan också visar vägen framåt för en mer hållbar och rättvis matvärld.
Lyssna in på detta avsnitt för en tankeväckande diskussion om hur gastronomi, hållbarhet och jämställdhet hör ihop och hur vi tillsammans kan skapa ett bättre matsystem.
(00:00) Matpris Och Hållbarhet I Restaurangbranschen
(09:25) Kvinnor I Restaurangbranschen
(23:10) Representation Och Hållbarhet I Restaurangvärlden
(38:23) Brödbranschens utmaningar
(49:33) Dilema med Systembolaget
(01:04:34) Matkvalitet Och Nationell Stolthet
(01:13:18) Potatisproblematiken Och Miljömedvetenhet av konsument
(01:27:00) Bojkott Av Livsmedelsjättar Och Kvalitetsmat
(01:36:16) Nordisk Gastronomi Och Framtiden
Har du någonsin funderat på hur väggfärgen i ditt hem påverkar din hälsa och miljön? I detta avsnitt samtalar vi med Sebastian Storm, medgrundare av Toniton, som erbjuder ett hållbart alternativ till traditionella färger. Sebastian delar med sig av sin resa och vision om att skapa ekologiska och plastfria vägg- och snickerifärger som inte bara är bra för ditt hem, utan också för planeten.
Vi fördjupar oss i skillnaderna mellan vattenbaserade och oljebaserade färger och hur mikroplaster och VOC (Volatile Organic Compounds) påverkar inomhusluften. Sebastian och jag diskuterar även betydelsen av miljömärkningar som Svanen och deras roll i konsumenternas val. Här lyfter vi fram Auro från Tyskland, ett företag som tillverkar färger av 100% organiska råvaror, och jag delar mina egna erfarenheter av att använda deras produkter.
Avslutningsvis utforskar vi skönheten i naturliga pigment och hur de kan bidra till en estetiskt tilltalande och miljövänlig finish. Vi delar praktiska tips för renovering med ekologiska färger och diskuterar varför färgglada väggar kan vara bättre än vita i nordiska klimat. Besök gärna deras butik på Götgatan i Stockholm eller e-handel på toniton.se för att upptäcka deras sortiment. Hoppas ni får en härlig sommar och vi ser fram emot att höras igen!
I mitt senaste podcastavsnitt (nummer 41 i säsong 4) har jag, Sébastien en diskussion med Henrik Ennart, en framstående vetenskapsjournalist som har arbetat på Svenska Dagbladet sedan 90-talet. Henrik, med sina djupa kunskaper om mat, hälsa och livslängd, har skrivit flera inflytelserika böcker och besökt världens mest långlivade samhällen, så kallade blåzoner. I detta avsnitt delar han med sig av insikter som kan förändra hur vi ser på vår kost och livsstil.
Kan rätt kost verkligen förlänga ditt liv?
Vi dyker ner i hemligheterna bakom blåzonernas invånarna extraordinära hälsa och livslängd. Henrik avslöjar fascinerande detaljer om deras livsstil och kostvanor som kan inspirera oss alla. Samtalet tar även upp aktuella utmaningar och möjligheter inom hållbar matproduktion och avslöjar överraskande fakta om hur maten vi äter påverkar både vår hälsa och miljö.
Med utgångspunkt i Henriks bok "Ålderns gåta" och data från Statistiska centralbyrån, undersöker vi hur kost och klimat kan påverka livslängden. Diskussionen omfattar även växtbaserad kost och den flexitära livsstilen som potentiella nycklar till ett långt och hälsosamt liv.
Podcasten berör även de utmaningar som livsmedelsindustrin står inför, inklusive problematiken med märkningar och småskaliga jordbrukares svårigheter.
Vi diskuterar hur sjukvården ofta missar att förebygga sjukdomar och istället fokuserar på behandling, samt hur en punktskatt på ohälsosamma livsmedel skulle kunna vara en lösning. Vi avslutar med att reflektera över hur industrimat kan bli hälsosammare med rätt intentioner och metoder, och hur en hållbar livsmedelsstrategi kan gynna både producenter och konsumenter.
Dessutom diskuterar vi Sveriges livsmedelsstrategi och behovet av att främja hälsosam och hållbar matproduktion. Henrik och jag ifrågasätter det nuvarande systemet som gynnar billig, massproducerad mat på bekostnad av miljön och folkhälsan. Vi berör också individens roll i att göra hälsosammare kostval och hur meningsfulla aktiviteter kan bidra till ett längre och friskare liv.
Henrik lyfter också fram en viktig poäng om pålitligheten i forskningen kring mat och hälsa. Han påpekar att inte all forskning är lika tillförlitlig och att viss typ av kunskap, baserad på praktisk erfarenhet och observation, ibland kan säga mer än tvärvetenskapliga studier. Detta leder till en spännande diskussion om hur vi kan navigera i informationsflödet och fatta informerade beslut om vår kost och hälsa.
I detta nya avsnitt av Brytbröd möter jag Johannes Klenell, en framstående författare och kulturdebattör som ständigt utmanar normer och belyser viktiga samhällsfrågor. Johannes tar oss med på en resa genom kulturens landskap och delar med sig av sina djupa insikter och skarpa analyser.
Vi börjar samtalet med en diskussion om den svenska kulturens utveckling och dess inverkan på samhället. Johannes reflekterar över kulturens roll som en spegel av samhällsstrukturer och dess kraft att påverka politiska och sociala förändringar.
Vidare dyker vi in i några av de mest aktuella trenderna inom konst och litteratur. Johannes ger oss en inblick i de nya rörelserna och de mest spännande verken som formar kulturvärlden idag. Han belyser också vikten av att ge plats åt marginaliserade röster och hur detta kan förändra vår förståelse av både historia och nutid.
Vi tar även upp frågor kring politisk aktivism och kulturkritik. Johannes diskuterar hur kulturkritik kan fungera som ett verktyg för att utmana maktstrukturer och främja en mer rättvis värld. Han delar personliga berättelser om sin egen resa som aktivist och författare, och hur han navigerar komplexa frågor om identitet och rättvisa.
En särskild höjdpunkt i samtalet är vår diskussion om jämlikhet och de faktorer som kan appliceras för att reparera vårt trasiga matsystem. Johannes förklarar hur dagens system ofta missgynnar vissa grupper och vad som kan göras för att skapa en mer rättvis och hållbar livsmedelsproduktion och distribution. Han presenterar innovativa idéer om hur vi kan omforma våra livsmedelssystem för att bättre spegla samhällets mångfald och säkerställa att alla har tillgång till hälsosam och näringsrik mat.
Vi utforskar även framtidens kultur och vilka förändringar som behövs för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Johannes delar sina tankar om vikten av att införa jämlikhetsprinciper i alla aspekter av kulturlivet, från utbildning och arbetsmarknad till politiska beslut och samhällsdebatt.
Detta avsnitt är ett måste för alla som är intresserade av kultur, samhälle och de djupgående frågor som formar vårt dagliga liv. Johannes Klenell erbjuder en unik perspektiv och en inspirerande vision för framtiden.
Lyssna på Brytbröd med Johannes Klenell och bli del av ett samtal som utmanar, engagerar och inspirerar.
https://open.spotify.com/show/46KKClMK4WrZuxYtyBGbbC?si=b58c964f76a44ffb
I detta avsnitt av podden "Bryta Bröd" gästas jag av Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik vid Södertörns högskola. Maria delar med sig av sina insikter och forskning kring klimatförändringar och hållbarhet, och hur retorik kan spela en avgörande roll i att förändra vårt beteende och förståelse kring dessa kritiska frågor.
Vi inleder med att diskutera språkets makt och hur viktigt det är att uttrycka sig, även när grammatiken inte är perfekt. Genom personliga anekdoter om att lära sig nya språk, utforskar vi hur olika språkkulturer påverkar vårt sätt att kommunicera och förstå världen.
Fokus skiftar sedan till klimatförändringar och de moraliska drivkrafter som krävs för att verkligen engagera sig i hållbarhetsfrågor. Trots att vi lever i en tid med stor medvetenhet om klimatkrisen, visar forskning att traditionell kunskapsspridning ofta inte räcker för att driva förändring. Maria förklarar hur nudging kan vara effektivt för vissa beteendeförändringar, men inte för djupgående åtgärder som kräver uppoffringar eller minskad konsumtion. Vi diskuterar även vikten av att ladda klimatkommunikationen med mening och personliga erfarenheter för att skapa verklig förändring.
Värdekonflikter är ett återkommande tema i vår diskussion, där vi reflekterar över hur människor trots goda intentioner ofta agerar i strid med sina klimatvärden. Hyckleri används ofta som ett argument för att förminska andras insatser, men Maria betonar att det är viktigt att erkänna och respektera de olika värden som påverkar våra beslut, även när de står i konflikt med varandra.
Vi utforskar också hur individuella val spelar en central roll i klimatfrågan. Genom att använda exempel som att sluta flyga eller minska köttkonsumtionen, visar vi hur personliga insikter kan leda till större engagemang. Trots att klimatkalkylatorer ursprungligen skapades av fossilbolag, har de hjälpt många att förstå och minska sina utsläpp, vilket understryker vikten av individuellt ansvar.
Samtalet berör även de utmaningar som restaurangbranschen står inför, där kulturella normer och kommersiella intressen ofta krockar med hållbarhetsmål. Maria delar sina tankar om hur vi kan förändra värderingsgrunden för att skapa en mer inkluderande och respektfull arbetsmiljö.
Vi avslutar med att diskutera vikten av kommunikation och medvetenhet i dagens medielandskap. Genom att balansera polariserande retorik med genuina och känslosamma inslag, kan vi skapa diskussioner som engagerar och inspirerar till handling. Maria betonar att varje situation kräver en noggrann bedömning för att anpassa budskapet efter den aktuella kontexten.
Detta avsnitt är en djupdykning i hur retorik kan användas för att förstå och påverka klimatkrisen, och hur vi genom att reflektera över våra värderingar och handlingar kan bidra till en hållbar framtid. Lyssna och låt dig inspireras av Marias insikter och passion för att göra skillnad i världen.
Lyssna på avsnittet nu och lär dig mer om hur språkets kraft och retorik kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna
(33:04 - 34:24) Verktyg För Klimatpåverkan Och Systemförändring
(39:16 - 40:24) Normförändringar Och Hållbar Utveckling
(43:23 - 44:36) Kritik Mot Konsumtionssamhället
(53:54 - 56:10) Skapa Debatt Och Diskussion
(01:35:21 - 01:36:06) Klimatkatastrofer Behövs För Att Informera
(01:49:21 - 01:50:37) Bunkringsdimensionen I Den Nordiska Hjärnan
Välkommen till avsnitt 38 av Bryta Bröd! Den här gången har vi äran att ha med oss den inspirerande Tina-Marie Wiberg, en välkänd radiopratare och dokumentärfilmare. I detta avsnitt utforskar vi hennes fascinerande resa från restaurangbranschen till att bli en framstående röst i radio, där hon blev känd för sitt populära program som sändes före Smoke Rings på söndagskvällar. Vi befinner oss på den idylliska platsen Talldungen på Österlen, där vi omges av naturens ljud och dofter, vilket skapar en perfekt bakgrund för vårt samtal.
Vi börjar med att dyka in i Tina-Maries bakgrund och hennes resa inom media och film. Vi diskuterar hennes uppmärksammade dokumentär "Sista skörden", som har gett viktiga insikter om jordbruk och biologisk mångfald och väckt starka reaktioner över de sanningar som avslöjades. Dessutom berättar Tina-Marie om sin nya dokumentär som tar upp det kokheta ämnet om fröerna som används för att producera vår mat i Sverige.
Sedan tar vi en nostalgisk resa tillbaka till vår barndom och delar med oss av minnen från en fri uppväxt på Gotland och Skånes landsbygd. Tina-Marie berättar om sitt beslut att flytta från Gotland till en gård i nordöstra Skåne, där hon nu satsar på självförsörjning och odling för att skapa en hållbar framtid för sina barnbarn.
Vi går även på djupet i dokumentären "Sista skörden" och diskuterar de utmaningar och insikter som uppstått kring jordbruk och biologisk mångfald. Vi reflekterar över hur traditionella och moderna jordbruksmetoder påverkar jordens hälsa och vår egen näringstillgång.
Slutligen utforskar vi regenerativ odling och dess potential att revolutionera vår livsmedelsproduktion. Genom att främja markens ekosystem och använda hållbara metoder, kan vi skapa en mer bördig jord och en hållbar framtid.
Missade inte detta inspirerande avsnitt där vi kombinerar personliga berättelser med djupa insikter om hållbarhet och framtidens jordbruk. Tune in och bryt bröd med oss på en resa mot en grönare och mer hållbar värld.
Biboken jag nämner i avsnittet heter: Handbok i naturlig biodling av Peter SCHNEIDER VINGESKÖLD och ANETTE DIENG
Sista skörden kan du se här: https://vimeo.com/213986950
Hej kära lyssnare och välkomna till ett nytt avsnitt av "Bryta Bröd"! Jag, Sébastien, har den stora glädjen att få samtala med gris- och hönsbonden Tove Munthe, vars resa från Stockholms storstadsliv till den lantliga idyllen i Österlen utgör kärnan i dagens diskussion.
Vi inleder med Toves berättelse om modet och nyfikenheten som krävdes för att byta livsbana och starta en gård. Vi fördjupar oss i betydelsen av att våga ta livets stora kliv, som att bli egenföretagare och förverkliga drömmen om ett lantligt liv samtidigt som småbarnsförälder.
Arken i Arvlunda, deras gård, blir en central punkt i vår diskussion där Tove beskriver hur de med minimal förkunskap började med grisar och höns.
I vår utforskning av jordbrukssystemets utmaningar lyfter Tove fram de hinder småskaliga jordbrukare möter i ett system beroende av kemiska bekämpningsmedel och stora maskiner. Vi diskuterar det konventionella jordbrukets press att öka avkastningen och expansionen, och hur detta kan leda till farliga och instabila förhållanden. Samtalet glider över till vikten av att inspirera till en omställning mot ett mer självständigt och hållbart jordbruk.
Toves personliga relation till köttkonsumtion och matens ursprung får oss att reflektera över de etiska överväganden som präglar vår tids jordbruk. Vidare delar hon sina erfarenheter av grisuppfödning, särskilt med Mangaliza/Linderöd-grisar, och hur dessa får leva ett naturligt liv i skogen som resulterar i kött av högsta kvalitet.
När vi rör oss mot ämnet hönsuppfödning, diskuterar Tove de strikta regelverk som omgärdar denna verksamhet och hur de navigerat dessa utmaningar genom att bygga mobila hönshus. Denna innovativa lösning främjar ett regenerativt jordbruk och förbättrar hönsens välbefinnande och skapar ägg av högsta kvalitet.
Vi fördjupar oss i den komplexa världen av ekologisk certifiering och KRAV-märkning, där Tove delar sina erfarenheter som småskalig producent och de utmaningar hon stött på. Hon reflekterar över hur stora certifieringssystem ibland kan vara problematiska för mindre jordbruk och diskuterar alternativa sätt att kommunicera transparens och kvalitet direkt till konsumenterna.
Tove belyser även skillnaden mellan komplexa och komplicerade system, särskilt inom ekosystemet, och hur människans ingripanden ofta leder till negativa konsekvenser. Hon betonar behovet av att omvärdera vårt förhållningssätt till jordbruk och skadedjursbekämpning.
Vi diskuterar vidare problematiken med PFAS i ekologiska ägg och hur dessa kemikalier påverkar både djur och människor. Tove delar sin frustration över de val jordbrukare måste göra för att säkerställa hönsens hälsa och produktens kvalitet, och vi tittar närmare på fiskmjölsskandalen från 2016 och 2024 och dilemman som splittrar hela branschen: Användning av syntetiska aminosyror.
Tove ta upp betydelsen av sociala medier för att stödja hållbara jordbruksmetoder. Hon belyser hur enkelhet och anpassningsförmåga kan bidra till hållbarhet och ekonomisk stabilitet, särskilt i kristider.
Avslutningsvis reflekterar vi över människans relation till naturen och djuren, samt hur vi hanterar de moraliska konsekvenserna av våra val. Tove delar sina personliga erfarenheter av att starta och driva en gård och ger råd till andra som drömmer om att följa samma väg. Vi betonar också vikten av stöd och gemenskap, och hur de små sakerna i livet – som att hämta ägg och njuta av naturen – kan skänka stor glädje och mening.
Tack för att ni lyssnar och stort tack till Tove för ett fantastiskt samtal! Missa inte detta inspirerande avsnitt där vi dyker djupt in i livet på landet och de utmaningar och möjligheter som följer med att driva en småskalig gård.
(00:00) Samtal Om Livet På Landet
(08:50) Att Byta Liv Och Skapa Gård
(19:11) Utmaningar Med Jordbrukssystemet
(36:44) Matproduktion Och Etiska Överväganden
(42:55) Livskvalitet För Mangalitsa-Grisar
(58:00) Mobilt Jordbruk Med Hönor Och Regelverk
(01:09:03) Kravcertifiering Och Ekologisk Matproduktion
(01:14:40) Ekosystemets Fragilitet Och Mänsklig Påverkan
(01:26:36) PFAS I Fiskfoder Och Aminosyror
(01:32:21) Fiskfoder Och Hälsorisker För Höns
(01:36:18) Hållbarhet I Hönsuppfödning
(01:49:41) Flexibilitet Och Hållbarhet Inom Jordbruk
(01:58:19) Att Förvalta Gårdar Och Drömmar"
(02:11:41) Stöd Och Uppmuntran I Vardagen
Hej alla lyssnare och vänner,
I det första avsnittet av fjärde säsongen av min podcast "Bryta bröd" med Gustaf Skarsgård bjuder jag in er till ett otroligt givande samtal som sträcker sig över breda ämnen från bakningens konst till djupa samhällsfrågor och personlig utveckling. Min gäst, Gustaf Skarsgård, är inte bara känd för sina roller i filmer som "Vikings" och "Utvandrarna", utan också för sitt engagemang i frågor som rör vår planets och samhällets framtid.
Under samtalet utforskar vi hur personliga passioner kan möta och påverka globala utmaningar. Gustaf delar med sig av sina tankar kring vad det innebär att göra skillnad i stort och smått, och vi diskuterar hur varje individuellt val, från vad vi äter till hur vi lever våra liv, spelar en roll för vår gemensamma framtid. Det här är inte bara ett samtal för de som är intresserade av skådespeleri eller bakning, utan för var och en av oss som reflekterar över våra livsval och deras inverkan på världen.
Vi berör även vikten av att hitta tillbaka till hantverket och det genuina i allt jag gör – från mitt brödbak där varje ingrediens väljs med omsorg, till hur Gustaf förbereder sig för sina roller. Denna resa tillbaka till grunderna är en röd tråd genom vårt samtal och speglar en längtan efter äkthet och meningsfullhet i en alltmer komplex värld.
Dessutom dyker vi ner i de större existentiella frågor som ofta glöms bort i vardagens stress. Från diskussionen om mikroorganismer och deras livsviktiga betydelse för livet i stort, till hur vi som individer och kollektiv kan lära av historien för att inte upprepa samma misstag. Gustaf delar med sig av sina insikter och erfarenheter, vilket ger en unik inblick i hur man kan hantera de globala utmaningarna med både förnuft och känsla.
Det här avsnittet är en inbjudan till reflektion och inspiration. Jag hoppas att det ska fungera som en påminnelse om att även de små handlingarna räknas och att var och en av oss har kraften att bidra till en bättre framtid.
Tack för att ni lyssnar, delar och engagerar er. Era tankar och feedback är värdefulla för mig, och jag ser fram emot att fortsätta dessa viktiga samtal tillsammans med er.
Sébastien
Avsnitt 35 av Bryta Bröd
I detta spännande avsnitt av Bryta Bröd tar vi oss en närmare titt på biodynamiskt jordbruk med Max Geiger från Ytterjärneby gård. Utforska hur månens faser och stjärnornas positioner inte bara är mytiska koncept utan kritiska komponenter i skapandet av hållbar mat. Max bjuder in oss till en värld där tradition möter framtidsvision, och visar hur uråldriga metoder kan ge svar på nutidens ekologiska och ekonomiska utmaningar.
Vi dyker djupt in i småskalighetens och kretsloppsbaserade jordbrukets revolutionerande kraft. Max förklarar hur dessa metoder inte bara bekämpar problem som konventionellt gödsel och monokulturer orsakar, utan också hur de stärker samarbetet och främjar biologisk mångfald. Genom att integrera Demeter-certifieringens strikta kriterier i sin gård, betonar Max hur varje val i jordbruket från djurhållning till råvaruselektion bidrar till en större helhet och höjer kvaliteten på de livsmedel vi konsumerar.
Varför går det inte att sälja slut på en av sveriges bästa mjölk? Varför ges det så mycket motstånd till ett jordbrukssystem som gynnar biologisk mångfald, folk hälsa och långsiktighet? Vad är fel på alla märkningar? Dessa och fler frågor tar vi upp!
Varje detalj i detta avsnitt är en inblick i hur vi kan omforma våra matvanor och odlingstekniker för en hållbar framtid. Lyssna på Max Geigers passionerade berättelse och bli inspirerad att tänka nytt om maten på ditt bord och dess ursprung.
För att fortsätta stödja vårt arbete med Bryta Bröd, den helt oberoende podden som levererar djupgående diskussioner om jordbruk och hållbarhet, följ oss på Instagram @brytabrod och @sebastienboudet. Ditt engagemang hjälper oss att fortsätta producera ett nytt avsnitt varje vecka och sprida kunskap och medvetenhet om dessa viktiga frågor. Prenumerera på vår kanal och bli en del av vår gemenskap som arbetar för en bättre framtid genom medvetna och hållbara matval. Tack för att du lyssnar och för ditt stöd!
Lyssna, lära, och låt oss tillsammans göra en skillnad.
(00:00) Biodynamiskt Jordbruk Och Mikroorganismer
(08:05) Kretsloppsbaserat Jordbruk Och Småskalighet
(15:52) Småskaligt Kretsloppsjordbruk Och Hållbarhet
(28:28) Matkultur Och Hållbarhet I Sverige
(34:05) Demeter Certifiering Inom Jordbruket
(45:17) Väldränerade Åkrar Och Hållbar Odling
(54:00) Konstgödsling Och Jordens Hälsa
(58:57) Biologisk Mångfald Och Hållbart Lantbruk
(01:10:58) Korna Lever Gott på biodynamisk gård
(01:23:59) Råvaror Och Hantverk I Matproduktion
(01:31:23) Kontakt Med Djur Och Samhörighet
Följ med på en resa genom det svenska jord- och skogsbrukets hjärta där Emil Nilzon, en inspirerad lärare och bonde från Gustafs, delar med sig av sin kunskap och passion. Tillsammans utforskar vi Emils bakgrund, hans arbete med spannmålsproduktion, potatisodling och vallodling, och hur hans passion har utvecklat till något stort. Vi navigerar genom de intrikata sambanden mellan jordbruk, skogsbruk och hur ett småskaligt, ekologiskt och kretsloppsbaserat arbete ger liv åt lantbruket i Sverige.
I ett samtal som sträcker sig över generationer tar vi upp den kamp som präglat vår syn på jordbruk och hållbarhet. Vi reflekterar över 60 talets strävan efter frihet och hur denna anda påverkat jordbrukspolitiken och miljömedvetenheten idag. Från djurvälfärdens betydande förändringar under 1800-talet till dagens intensiva lantbruksmetoder, ställer vi oss frågan: hur kan vi ge kraft och förståelse tillbaka till bönderna och överbrygga klyftan mellan stad och landsbygd?
Med fokus på framtidens utmaningar och möjligheter diskuterar vi ekologiskt jordbruk i skuggan av EU-regelverk och KRAV-märkningens roll. Kulturspannmål och deras betydelse i en hållbar odling får sitt utrymme, där jag delar med mig av mina erfarenheter och reflekterar över ekonomiska och etiska aspekter av jordbruksmetoder. Avslutningsvis betraktar vi hållbart skogsbruk och markanvändning, och hur stoltheten över hantverket och jorden förbinder oss alla i en gemensam strävan efter en bättre framtid.
Emils egen utbildning hittar ni här:
(00:18) Jordbruk Och Skogar I Sverige
(09:12) Generation Och Hållbarhet Inom Jordbruk
(23:26) Hållbart Jordbruk Och Djurvälfärd
(40:19) Kretsloppstänk Inom Ekologiskt Lantbruk
(46:11) Ekologiskt Jordbruk Och Framtida Utmaningar
(01:00:28) Kulturspannmål Och Ekologisk Odling
(01:06:02) Hållbart Skogsbruk Och Markanvändning
(01:20:35) Hantverk Och Stolthet I Jordbruk
Upptäck hur dina finansiella val kan forma en hållbar framtid när vi samtalar med Maria Flock-Ålander, VD för Ekobanken. Genom Marias intima berättelser från en värld av både siffror och samvete, utforskar vi i detta avsnitt hur finansiell etik och hållbarhet kan gå hand i hand. Följ med på en resa som tar oss från traditionella ekonomiska institutioner till en bank där dina pengar arbetar för en bättre värld, allt medan vi erkänner de utmaningar och möjligheter som ligger framför oss.
Dyk ner i hjärtat av Ekobanken – en demokratiskt styrd organisation där varje medlems röst har betydelse. Här belyser vi hur transparens och medlemsengagemang inte bara är buzzwords, utan nyckelkomponenter i att skapa en bank som reflekterar sina kunders värderingar. Vi utforskar även hur säkerhet och ansvar integreras i låneprocessen, och hur dessa principer kan leda oss mot en mer hållbar ekonomisk framtid.
Vi avrundar med att utforska spännande koncept såsom stöd till hållbara landsbygdsprojekt och potentialen hos alternativa valutor och blockchain. Med dessa visionära lösningar och det passionerade arbetet som försiggår bakom Ekobankens kulisser, vill vi inspirera dig att använda dina resurser – oavsett om det är ditt kapital, din kompetens eller din kreativitet – för att bidra till en mer hållbar och etisk värld. Så låt oss tillsammans bygga bron mellan ekonomi och ekologi, där varje val räknas.
(00:19) Hållbarhet Och Etik I Finansbranschen
(14:44) Hållbar Bank Med Socialt Fokus
(22:02) Miljöansvar Och Ekonomisk Hållbarhet
(33:31) Vikten Av Hållbara Val
(43:00) Ekobanker Och Samhällsengagemang
(53:35) Ekobanken
(01:01:17) Säkerhet Och Hållbarhet I Banksystemet
(01:15:47) Ekobanken Och Ekodistrikt Sörmland
(01:25:42) Alternativa Valutor Och Blockchain potentiell
(01:33:29) Utmaningar I Hållbarhet Och Hopp
Svensk musiklegendar och passionerad odlare Stefan Sundström förgyller podden med sitt välbekanta sound och jordnära perspektiv på livet. Vi tar en musikalisk resa bakåt i tiden och utforskar Stefans punkrötter, även om hjärtat alltid klappat för rock'n'roll. Vårt samtal spänner över förändringarna i svenskt musik- och matliv genom åren, där vi också kryddar med politiska undertoner och konstnärens roll som samhällsförändrare. Hur kan vi alla bidra till den stora klimatomställningen genom enkla vardagsval och kreativa uttryck? Följ med när vi väver samman mikroorganismernas tysta arbete i jorden med de stormiga diskussionerna om vår planets framtid.
När vi pratar om matlagning och traditioner blir det både nära och långt borta. Stefan delar generöst sina tankar kring nordisk gastronomi och hur den kan berika vår förståelse för miljöproblematiken. Hur balanserar vi njutningen av en perfekt rutna mörten med ansvar för övergödning och arters överlevnad? Vi diskuterar även hur livet i en storstad kan förenas med en djupare förståelse för naturens kretslopp genom så enkla saker som bokashi-kompostering – en direkt länk mellan vårt moderna liv och de tidlösa processerna som underhåller vår jord.
Musik är inte bara toner och texter, det är ett kraftfullt medel för att väcka tankar och inspirera till handling. Stefan reflekterar över artistens utmaningar och möjligheter i en polariserad tid, där engagemang i sociala och politiska frågor kan vara både riskfyllt och nödvändigt. Vi brottas med komplexiteten i att vara en offentlig person som vågar ta ställning, och hur musiken kan tjäna som en samlingspunkt för aktivism och klimaträttvisa.
(00:19) Stefan Sundström Om Musiklivet
(17:26) Ekoeffekt-Kampanjen 2016 - Gifter I Mat
(23:59) Sverige År 2024 Och Väderingar
(39:52) Matlagningstraditioner Och Fiske I Norrland
(56:03) Livets Kretslopp Med Bokashi
(01:11:05) Musik Och Aktivism I Sverige
(01:21:10) Konst, Politik Och Samhälle
(01:29:47) Klimatförändringar Och Politik
(01:47:07) Kriget I Gaza Och Klimaträttvisa
Hej alla, här är Sebastien från Brytbröd! I vårt nästa avsnitt har vi den stora äran att välkomna Maja Alskog Bredberg (@growing___thoughts) , tidigare PR-strateg på Forsman & Bodenfors och en central figur inom reklambranschen. Maja är känd för att ha stått bakom COOP:s berömda, men kontroversiella kampanj "Ekoeffekten", som kom att bli en vändpunkt inom marknadsföringen av ekologisk mat.
Under avsnittet kommer Maja att dela med sig av insikterna och utmaningarna hon mötte under denna kampanj, som blev kritiserad, vann den mest pretigiös pris för en reklamkampanj i Cannes och slutligen dömd i domstol.
Detta skapade ett prejudikat som förändrade hela dagligvaruhandelns sätt att kommunicera kring ekologiska produkter. Vi kommer att diskutera hur denna rättsliga prövning ledde till minskad försäljning av ekologisk mat, och hur det har påverkat branschen och konsumentbeteendet långsiktigt.
Utöver detta fascinerande ämne, kommer Maja också att tala om hennes senaste projekt: en Spotify-podcast som avslöjar den djupa och ofta dolda verkligheten bakom tomatindustrin. Denna podcast ger en inblick i industrins metoder och dess omfattande miljö- och sociala påverkan. Majas expertis inom PR och marknadsföring, tillsammans med hennes engagemang för hållbar matproduktion, ger henne ett unikt perspektiv på dessa brännande frågor.
Maja kommer även att dela med sig av sin personliga resa, från att ha varit en del av tobaksindustrin till att bli en förespråkare för mer etisk och hållbar konsumtion. Det här avsnittet lovar att bli en djup och insiktsfull diskussion om matindustrins komplexitet, kommunikationens makt och de etiska dilemman vi möter i vår moderna värld.
Så, missa inte detta engagerande och tankeväckande avsnitt av Brytbröd där vi utforskar dessa kritiska ämnen med en av de skarpaste sinnena i branschen. Vi ses i podden!
(00:18) PR Och Marknadsföring Inom Reklam
(10:49) Pesticider Och Ekologisk Mat
(24:29) Kemikaliers Påverkan På Matförsörjning
(41:19) Ett Samtal Om Jordbrukets Utmaningar
(56:37) Företags Moralisk Kompass Och Hållbarhet
(01:12:21) Tomatproduktion Och Konsumentansvar
(01:28:22) Framtidens Frö- Och Matproduktion
(01:33:33) Odla Mat Och Bevara Gröna Kulturarvet
(01:45:33) Ekologiska Lantbrukare Och Konsumentfrågor
(01:56:20) Desinfektionsstationen I El Paso
Ett avsnitt att dyka djupt i - där mat möter hälsa och hållbarhet
Hej, det är Sebastien här. Jag vill bjuda in er till ett av våra mest tankeväckande avsnitt, där jag och Johannes Cullberg djupdyker i matens värld, och dess länkar till hälsa och hållbarhet. Detta avsnitt är inte bara informativt utan öppnar också upp för en ny förståelse och syn på våra matvanor.
Varmt välkomna till ett nytt, lite lättsammare och underhållande avsnitt av Brytabröd! Idag har vi äran att välkomna Isabel och Josefin, två av de mest inflytelserika influencers i matvärlden, med tillsammans nästan en halv miljon följare. Denna dynamiska duo har verkligen gjort avtryck och idag får vi chansen att utforska deras resa.
Vi börjar med att dyka in i deras personliga erfarenheter och hur dessa har format dem till pionjärer för en ny generation matentusiaster. Det blir en spännande diskussion om matlagningens förändrade image i sociala mediers era, och hur etablerade kockar nu anammar en mer lättillgänglig stil.
Vårt samtal leder oss sedan in på deras matresa, från barndomens influenser till dagens strävan efter en balanserad livsstil. Vi utforskar intressanta ämnen som övergången från vegetarisk kost till en mer flexibel diet, och hur sociala plattformar som TikTok kan vara en källa till nya smakäventyr i köket.
Vidare rör vi oss in på viktiga teman som ekologisk mat och klimatförändringars påverkan på vårt val av livsmedel. Vi diskuterar djurens välbefinnande och dess påverkan på näringsinnehållet i maten vi äter. Det blir en insiktsfull konversation om hur våra matval påverkar både vår egen hälsa och vår planets välbefinnande.
Efter inspelningen av dagens podd fick Isabel och Josefin en rejäl surdegsbrödkurs med mig. De fick även var sitt startkit för att sätta igång med eget brödbak. Så håll ögonen öppna, för snart kommer ni säkert att se mer surdegsbröd och kulturspannmål i deras flöden!
Isabel och Josefin delar generöst med sig av sina tankar och ger oss en unik inblick i hur vi kan sträva efter hållbara och näringsrika måltider i en alltmer medveten värld. Missa inte detta avsnitt av Brytabröd för en inspirerande och tankeväckande lyssnarupplevelse!
(00:19) Influencers I Matvärlden
(13:26) Matlagning Och Kostförändringar
(23:19) Sociala Medier Och Kreativitet
(35:00) Mat Och Influenser
(45:48) Ekologisk Mat Och Näringsinnehåll
Välkommen till en värld av korv och hantverk
I senaste avsnitt av podden har jag haft nöjet att gästas av korvkonstnären Jon Randow. Jon är en person som verkligen brinner för sitt hantverk och det har varit en otrolig resa att få dyka djupt in i charkuterins konst tillsammans med honom. I detta avsnitt får vi följa med från den respektfulla slakten till salamis fulländade smak, en resa som visar på hantverkets och matkulturens betydelse.
**Vegetarianer och tillsatsfri korv**
Det är fascinerande att en del vegetarianer dras till Jons produkter, vilket mycket beror på hans respekt för djuren och den tillsatsfria tillverkningsprocessen. Hans unika tillvägagångssätt i korvtillverkning är inte bara för köttälskare, utan även för dem som uppskattar hantverk och kvalitet.
**Lufttorkade salamis och listeriautmaningar**
Vi har även tagit en titt på hur svenskt klimat påverkar kvaliteten på lufttorkade delikatesser och hur bakteriekulturer spelar en avgörande roll i produktionen. Diskussionen gick vidare in på hur man hanterar listeriabakterier inom köttproduktion.
**Respektfull slakt och köttkvalitet**
Jon delade med sig av sin syn på slakt och hur djurens välmående är avgörande för köttets kvalitet. Han förklarade även hur stress hos djur kan påverka köttets egenskaper och varför det är så viktigt att hantera djuren med respekt och vördnad.
**Utmaningarna för småskaliga producenter**
Det blev också ett intressant samtal om de utmaningar som småskaliga producenter möter i den globaliserade matvärlden. Från att navigera i sociala medier till att hantera logistiska hinder, så belyste vi hur viktigt det är med hållbarhet och kvalitet i en tid där vi söker mer genuina och äkta matupplevelser.
**Nitritdebatten och framtida köttkonsumtion**
Nitrit är en het debatt inom köttbranschen och i podden tog vi upp denna kontrovers. Vi diskuterade nitritens roll och jämförde konventionella metoder med naturliga alternativ, och hur det kan påverka både smak och hälsa.
**Investering i en hållbar framtid**
Som en investering i vår framtida matkultur diskuterade vi vikten av att minska användningen av tillsatser för att skapa säkrare och mer hållbara livsmedel. Vi utforskade även hur traditioner som surdeg och korvtillverkning kan ge produkter längre hållbarhet och rikare smaker.
**Avslutning på säsongen med reflektioner**
Vi avslutade avsnittet med att reflektera över hur viktigt det är med transparens och konsumentens roll i att forma en hållbar matkultur. Vi pratade även om hur vi som individer kan påverka genom aktivism och engagemang i samhällsfrågor. Detta avsnitt är en skattkista för alla som vill förstå mer om vad vi faktiskt lägger på våra tallrikar. John Randolph har visat oss att mat är så mycket mer än bara näring; det är en konstform, en kulturell handling och en väg till ett hållbarare samhälle.
**Lyssna, lär och inspireras**
Gå inte miste om detta fängslande avsnitt av Bryta bröd. Oavsett om du är köttälskare, vegetarian eller bara nyfiken på matkultur, finns det mycket att lära och inspireras av. Lyssna in och låt oss tillsammans utforska matens många lager.
(00:06) Innovativ Korvproduktion Och Matlagning
(11:27) Lufttorkning Av Korv Och Bakteriekulturer
(24:54) Slakt Och Köttkvalitet
(39:40) Livslängd Och Kvalitet På Köttprodukter
(49:42) Investering Och Sponsring För Småföretag
(59:08) Om Korvar Och Tillsatser I Sverige
(01:04:14) Nitrit Och Köttbranschen
(01:18:08) Säkerhet Och Hållbarhet I Livsmedel
(01:33:05) Matproduktion Och Transparens I Sverige
(01:49:48) Pizzakulturen Och Brödsmeten
(01:59:54) Aktivism Och Hållbar Matkultur
Har du någonsin undrat över kryddornas resa innan de hamnar i din kökskryddhylla? Adrien Coyet, en passionerad kryddimportör och samgrundare (med Elsa) av The Paper Quest, är gästen som berikar oss med berättelser om kryddornas kraft att förvandla matlagning och vikten av att handla med omtanke. Genom hans erfarenheter utforskar vi vad som görs för att upprätthålla en hållbar och rättvis kryddhandel och hur detta arbete berör allt ifrån svenska köket till globala jordbrukssamhällen.
Vårt samtal tar oss från Thailands, Vietnam, Malaysia och Kina kryddrika fält, över ekoturismens påverkan, till de svenska hemmens kryddhyllor och hur dessa exotiska smaker har blivit en del av vår vardag. Adrien delar med sig av sina personliga möten med odlarna och hur dessa relationer belyser kryddornas ursprung och den påverkan vi som konsumenter har. Vi går även igenom hur en föränderlig klimatvärld påverkar kryddproduktionen och vilka åtgärder som kan stödja en mer balanserad och rättvis handel.
I slutet av samtalet reflekterar vi tillsammans med Adrien över den anrika kanelens historiska betydelse och delar personliga tips för hur man bäst tar tillvara på dess smaker. Vi diskuterar även det ansvar och engagemang som krävs för att driva en verksamhet med fokus på kvalitet och äkthet – inte bara inom kryddhandel, utan i alla aspekter av livet. Genom detta avsnitt förmedlas en känsla av samhörighet och uppskattning för såväl de små detaljerna i vardagsmatlagningen som för de större globala sammanhangen som formar vår värld.
(00:00) Kryddimport Och Hållbarhet
(17:49) Asiatiska Kryddor Och Kultur
(25:14) Hållbarhet Och Rättvisa I Kryddhandel
(45:09) Kanelens Historia Och Användning
(01:08:02) Odla Och Exportera Kryddor I Kina
(01:19:40) Djup Passion För Äkta Engagemang
(01:34:59) Mänsklig Förståelse Och Gemenskap
Har du någonsin funderat över hur de små dagliga besluten i din matbutik kan spela en stor roll i strävan mot en hållbar framtid? Therese Lindahl, expert på beteendeekonomi, är med oss och delar hennes insikter om hur vi kan anpassa våra matvanor för planetens bästa. Tillsammans utforskar vi det spännande samspelet mellan ekonomi, psykologi och miljö, och hur just du med enkla medel kan bidra till en positiv förändring.
Denna episod tar ett helhetsgrepp om hållbarhet - från matvanor och miljömedvetenhet till ekonomisk tillväxt och gröna lösningar. Vi diskuterar hur svenska konsumenters ökade efterfrågan på flexitariska alternativ reflekterar en bredare miljömedvetenhet och hur detta kan påverka politiska styrmedel. Vidare granskar vi hur nudging i butiker kan leda till mer hållbara konsumentval och hur transparens kring livsmedelsprodukter kan påverka våra inköpsbeslut.
Avsnittet avrundas med en diskussion om balansgången mellan vetenskapligt engagemang och personliga värderingar, samt hur var och en av oss kan ta små steg mot en mer hållbar livsstil. Therese Lindahl ger oss tankeväckande perspektiv på hur vi kan navigera genom dessa utmaningar och tillsammans arbeta för en bättre framtid. Anslut dig till oss för ett djupgående och hoppfullt samtal om mat, beteenden och vår planets välmående.
(00:00) Hållbarhet Och Beteenden Inom Mat
(15:43) Mått Och Styrning I Samhället
(23:26) Ekonomisk Tillväxt Och Grönt Hållbarhet
(40:28) Svenskar Delar Åsikter Om Mat
(56:34) Matbutikens Påverkan På Konsumentval
(01:10:09) Hållbara Förändringar Och Ekonomisk Kris
(01:25:38) Mattransparens Och Konsumentbeteende
(01:39:02) Grynforskning Och Vetenskapligt Engagemang
(01:49:29) Skicka Hoppfullt Budskap för Alla
I det här avsnittet träffar jag den inspirerande Gustav Örman, drivkraften bakom den unika restaurangen Skala Bord i Mariefred. Lyssna när Gustav öppnar upp om sin resa från motorcykelbud till kock och hur hans erfarenheter från kända restauranger som Oaxen och Noma har präglat hans syn på gastronomin. Han delar med sig av sin passion för matlagning och utöver vägen till den perfekta potatisen ger han en inblick i hur hans livserfarenheter har format hans vision om att skapa en restaurang som står ut från mängden.
Under vårt samtal berör vi den betydelsefulla aspekten av att arbeta med lokala producenter och småskaliga odlare, en viktig del i att bygga en hållbar restaurangverksamhet. Gustav reflekterar även kring övergången från idealism till pragmatism när det kommer till att driva en restaurang i verkligheten. Dessutom tar vi upp hur hållbar gastronomi och ansvarsfullt nyttjande av råvaror kan spela en central roll i framtidens matkultur och restaurangbransch.
Avsnittet avrundas med djupgående diskussioner om matkulturens konstnärliga uttryck och filosofi, där vi utforskar allt från brödbakningens finesser till hur restauranger kan vara en plats för både biologisk mångfald och ekonomisk stabilitet. Gustavs tankar och insikter om livets mening och strävan efter ett rikare välbefinnande är både tankeväckande och inspirerande. Missa inte denna fascinerande konversation som tar dig med på en kulinarisk resa genom idéer och erfarenheter som ligger till grund för en av de mest unika restaurangupplevelserna i Sverige.
(00:00) Restaurangbranschens Förändringar Och Utmaningar
(16:28) Restaurangidealism Och Råvaror
(28:20) Restauranger Och Hållbar Gastronomi
(45:42) Matlagning Och Råvaror
(53:40) En Intim Och Personlig Restaurangupplevelse
(01:11:14) Inspirerande Matkultur Och Filosofi
(01:21:32) Att Hitta Mening I Livet
(01:37:30) Bröd Och Surdeg
(01:55:05) Biologisk Mångfald Och Ekonomisk Stabilitet
Upptäck hemligheterna bakom ett meningsfullt liv och den djupa strävan efter lycka genom vårt samtal med Erik Fenholm, en ledande expert inom kognitiv neurovetenskap och motivationsforskning. Tillsammans dissekerar vi hur våra hjärnor, kroppar och samhällets strukturer smälter samman för att påverka våra val och vårt välbefinnande. Från den komplexa världen av matindustrin till hur vi kan navigera mot en hållbar framtid, erbjuder Erik och jag perspektiv som inte bara utmanar konventionella tankesätt utan också inspirerar till handling och inre utveckling.
Gör dig redo för en ögonöppnande genomgång av dagens konsumtionssamhälle och dess inverkan på människors beteenden. Vi diskuterar de etiska utmaningar som företag som Coop och ICA står inför och hur designen av affärsmiljöer kan manipulera oss till ohälsosamma val. Samtidigt utforskar vi psykologin bakom vårt beteende och de värderingar som styr oss genom kriser som pandemin, samt hur äkta ledarskap kan utgöra grunden för en framtid där vi lever i harmoni med våra innersta övertygelser.
Slutligen står vi inför de stora frågorna som kapitalismens påverkan på individen och hälsan, sockerindustrins dolda spel och hur vi kan lyfta jordbrukarnas status för att skapa ett mer hållbart och rättvist livsmedelssystem. Med insikter om personligt ansvarstagande och de mönster som formar vårt samhälle, avslutar vi med att betona vikten av att var och en av oss bidrar till en resilient framtid, och hur våra dagliga val kan sprida sig och göra en avgörande skillnad. Sällan har ett samtal varit så aktuellt och nödvändigt, så anslut till oss för en resa som kan göra en skillnad i det stora hela!
(00:00) Människans Inverkan På Beteende Och Lycka
(09:18) Spelandets Effekter På Samhället
(15:45) Självbild, Hållbarhet Och Ledarskap
(24:53) Coronas Effekt På Samhället Och Hållbarhet
(41:02) Framtida Förändringar I Skolor Och Samhället
(57:31) Psykisk Hälsa Och Recept På Instagram
(01:06:19) Värderingar Och Hållbarhet I Marknaden
(01:16:49) Hållbar Framtid - Mönster Och Värden
(01:33:25) Påverkan På Individer Och Samhälle
(01:41:37) Sockerindustrin, Skräpmat Och Maktstrukturer
(01:48:01) Bli en Bättre Människa, Ta Ansvar
(02:05:16) Att Ge Bönderna Status Och Värde
(02:17:10) Skapa Stolt Värld
I detta spännande avsnitt av "Bryta bröd" välkomnar vi en av de mest respekterade kockarna i Norden, Magnus Nilsson. Med en djup passion för matlagning och en imponerande karriär som sträcker sig över flera decennier, delar Magnus med sig av sin resa från att driva den berömda restaurangen Fäviken Magasinet i Jämtland till att bli en pionjär inom hållbart fruktodling och förädling.
Under vårt samtal belyser Magnus sin filosofi kring mat och hållbarhet, och hur hans beslut att stänga Fäviken 2019 ledde honom till nya äventyr. Han delar med sig av insikter om att driva en ekologisk äppelodling och hans roll i att leda en betydande miljöstiftelse, som ger ut ett framstående miljöpris till innovativa projekt inom matsektorn.
I en värld där matproduktion och konsumtion ständigt utvecklas, ger Magnus sin syn på framtidens mat och hur tradition och innovation kan samverka för en hållbar framtid.
Var med oss i detta fascinerande samtal som utforskar matens väg från jord till bord, och hur en respekterad kock och entreprenör navigerar i utmaningarna och möjligheterna i dagens matlandskap.
Gillar du denna podd? Finns möjlighet att prenumerera på min instagram konto @sebastienboudet för att hjälpa mig fortsätta med fler spännande ofiltrerade samtal med experter!
I detta avsnitt får vi äran att besöka Emma Höök på Talldungen Gårdshotell och ta del av hennes kunskaper om naturvin. Lyssna in när Emma delar med sig av sin passion för att välja ut viner som kompletterar måltiderna och hennes engagemang för att skapa en hemkänsla på hotellet. Hon berättar även om sin resa genom vinvärlden, från de första stegen i krogbranschen till en fördjupad förståelse och kärlek till naturvin. Följ med oss och utforska den genuina omsorgen och skickligheten som Emma och team har byggt upp under de senaste tolv åren på denna gårdshotellelspärlan.
Lyssna när vi diskuterar hur passionen för naturvin och en dedikation till hantverket har påverkat oss och vårt sätt att se på vinhandel. Vi reflekterar över betydelsen av att välja vin, kött och grönsaker från producenter som delar vår omtanke om miljön och strävar efter att avstå från kemikalier. Vi pratar också om hur vi genom att värna om de traditionella metoderna skapat en bro mellan olika vinfilosofier och hur viktigt det är att omfamna varje vinupplevelse för att skapa ett bestående minne.
Avslutningsvis tar vi upp vikten av terroir och hur detta koncept spelar en avgörande roll i vintillverkningen, särskilt i ljuset av klimatförändringar. Vi diskuterar även hur restaurangbranschen kan visa sin passion genom att välja kvalitetsråvaror och hur detta beslut inte bara höjer matupplevelsen, utan också kan bidra till en mer hållbar värld. Emma ger en inblick i sitt arbete med att utforska och presentera viner som förändrar och berikar livet, vilket inspirerar oss att fortsätta upptäcka och dela med oss av dessa smakfulla upplevelser. Missa inte detta hjärtliga och insiktsfulla samtal med Emma.
Välkommen till ett nytt spännande avsnitt där vi möter Caroline Lindö, forskaren som omsätter sin vetenskapliga kompetens i bakandets konst. Lyssna medan Caroline delar med sig av sin resa och berättar om hur hon kombinerar sin forskarbakgrund med hantverket att baka surdegsbröd. Tillsammans utforskar vi hur vetenskap och traditionella metoder kan förenas för att utveckla bakningen och skapa unika smakupplevelser. Hon ger oss även en inblick i sitt arbete med Brödlabbet där hon utbildar och konsulterar, och visar hur en kan bygga upp en verksamhet inspirerad av forskning och vetenskap.
Denna gång tar vi oss även djupare in på kretsloppet inom lantbruket och de utmaningar som kommer med att skapa ett hållbart jordbruk. Från hennes egna erfarenheter som ekologisk bondmora diskuterar vi vikten av biologisk mångfald, växtrotation och hur vi kan arbeta mot övergödning och ekologiska problem. Vi tar även upp hur spannmålshodlare och bagare kan samarbeta för att öka kvaliteten på såväl råvaror som det färdiga brödet, och hur detta samarbete kan påverka såväl miljön som vår kost.
Slutligen djupdyker vi in i världen av surdeg och mjölets kvalitet. Lyssna när vi diskuterar vad som händer under fermentationsprocessen, hur mjölets näringsinnehåll påverkas och vilken roll jäst och bakteriebalans spelar för slutprodukten. Våra samtal sträcker sig även till att belysa betydelsen av biologisk mångfald och ekologiskt jordbruk, samt hur detta kan påverka allt från klimatförändringar till den kulturella stoltheten i svensk matproduktion. Låt dig inspireras av Karolins kunskap som kan ta ditt bakande till nästa nivå!
(17:46) Kretsloppet Inom Lantbruk Och Jordbrukets Utmaning
(28:55) Kvalitetsaspekter Av Mjöl Och Brödbakning
(39:03) Förädling Av Spannmål Och Näringsrik Kost
(52:52) Matupplevelser Och Ekologiskt Tänkande
(01:13:22) Kreativitet Och Kvalitet I Jordbruk
(01:19:03) Utvecklingen Av Brödbakning I Norden
(01:36:42) Betydelsen Av Biologisk Mångfald Och Ekologiskt Jordbruk
(01:46:12) Fermentation Och Kvaliteten På Mjöl
(02:03:50) Jäst Och Bakteriebalans I Surdegen
(02:14:07) Stolthet Och Kultur I Svensk Matproduktion
(02:30:00) Skapa Egen Kunskap Och utveckla din bakning
Lyssna in när jag intervjuva Josef Appell, en erfaren lantbrukare från Ängelholm och utforskar de fascinerande aspekterna av regenerativt jordbruk och plöjningsfri odling. Josef delar med sig av sin resa från ungdomlig passion till att driva sitt eget jordbruk med hans fru Eva, och hur deras arbete påverkar miljön och framtidens livsmedelsproduktion. Vi tittar närmare på hur de traditionella metoderna har fått ge vika för en mer ekologisk och hållbar inställning, och vilka principer som ligger till grund för deras framgångsrika verksamhet.
Diskussionen tar även en vändning mot kontrasten mellan kemiskt och ekologiskt jordbruk, och den pågående debatten om dessas roll i en framtid där hållbarhet blir alltmer centralt. Josef och jag diskuterar utmaningarna med kemikalier som glyfosat, problemen med resistens, och hur en balans mellan ekologiska, ekonomiska och sociala faktorer kan skapa en hållbar modell för jordbruket. Genom att lyfta fram dessa punkter, hoppas vi öka förståelsen för den komplexa dynamiken inom dagens och morgondagens jordbruk.
Slutligen blickar vi framåt och funderar över hur vi kan forma ett hållbart jordbruk i Sverige. Med personliga berättelser och erfarenheter betonar Josef vikten av att tänka nytt, att omfamna mångfald och ekologi, samt att lyssna till konsumenternas önskemål. Detta kapitel är en uppmaning till unga agronomer och jordbrukare att våga satsa och driva en revolution inom jordbruket, med passion och ansvar för vår planet. Gå inte miste om detta inspirerande samtal som kan tända en gnista hos alla som är intresserade av framtidens jordbruk.
(00:00) Regenerativt Jordbruk Och Plöjningsfri Odling
(13:14) Kemiskt vs ekologiskt Jordbruk
(27:59) Framtidens Hållbara Jordbruk Och Livsmedelsproduktion
(46:02) Hur fungerar ett ekologisk Jordbruk
(01:01:04) Framtiden För Hållbart ekologisk Jordbruk I Sverige
I det här avsnittet får ni möta Cindy Falket Lind, borgerådsekreterare och politisk sakkunnig i Stockholm, som med passion delar med sig av sina insikter om miljö- och klimatpolitikens utmaningar och möjligheter. Vi tar även ett steg in i hennes roll inom Miljöpartiet, där hon som ordförande för Jämställighet- och mångfaldskommittén diskuterar hur vi kan arbeta mot ett mer inkluderande samhälle. Cindy bjuder på spännande reflektioner kring politiskt engagemang och hur varje röst och handling kan bidra till stora förändringar, inte minst i tider av ekonomisk press och samhällspolarisering.
Lyssna in när vi utforskar de komplexa frågorna kring samhällets konsumtionsmönster, och hur vår strävan efter en bättre miljö ofta krockar med bekvämligheter och vanor. Vidare tar vi upp den känsliga och viktiga diskussionen om våldtäkt och samhällets ansvar, samt hur musik och politik kan samverka för att driva miljöfrågan framåt.
I avsnittet får vi också en inblick i Cindys personliga resa som fransk medborgare i Sverige och hur detta perspektiv påverkar hennes syn på integration och bevarandet av den egna identiteten. Slutligen avrundar vi med en diskussion om Stockholms unika budgetprocess och hur den kräver noggrannhet och samarbete för att uppnå kommunens ambitiösa mål. Missa inte detta djupgående samtal där vi berör allt från samisk förskola till de utmaningar romska minoriteter möter, och hur varje individ kan göra en
(00:03) Politiskt Engagemang Som Borgerådsekreterare
(17:30) Att Bygga en Mer Rättvis Värld
(31:06) Politiskt Engagemang Och Att Rösta
(40:58) Klimatförändringar Och Konsumtion I Stockholm
(56:51) Samisk Förskola Och Romsk Minoritetsrättigheter
(01:16:13) Kritik Mot Svenska Systemet Och Förskolor
(01:40:59) Lön, Inflering, Och Hälsorelaterade Kostnader
(01:54:51) Våldtäkt Och Förändring I Samhället
(02:01:11) Musik, Miljö Och Politik
(02:07:02) Bevara Nationalitet Och Integration I Sverige
(02:22:10) Budgetförhandlingar I Stockholm
I avsnitt #17 utforskar vi jordbrukets komplexa relation till biologisk mångfald och dess långsiktiga hållbarhet tillsammans med PIM BENDT, är enhetschef på Naturskyddsföreningens kansliet. Genom att granska jordbrukets nuvarande utmaningar och dess betydande roll i samhället, framhäver vi vikten av långsiktigt tänkande och ansvarsfull markanvändning.
Vi diskuterar hur konventionella jordbruksmetoder och deras beroende av globala marknader för insatsvaror, såsom pesticider och maskiner, påverkar såväl miljön, ekonomin såsom självförsorgningen i Sverige.
Genom att undersöka dessa påverkansfaktorer betonar vi behovet av att stötta bönder i deras strävan efter mer hållbara och lönsamma verksamheter. Vidare utforskar vi de stora strukturella utmaningarna och de politiska aspekterna som påverkar jordbruket.
Diskussionen rör sig kring hur teknologiska lösningar och innovationer kan bidra till mer hållbara metoder, men också hur den rådande beroendet av konstgödsel och andra insatsmedel formar dagens jordbruk.
Genom att syna den centrala målkonflikten mellan specialisering och storleksrationalisering, söker vi nya vägar för att skapa enighet och samarbete mellan olika intressenter i jordbrukssektorn.
Vi adresserar också vikten av att se bortom Sveriges nuvarande position som en ledare inom jordbruket och istället sträva efter kontinuerlig förbättring. Diskussionen inkluderar anpassningen av jordbruket för att vara mindre insatsintensivt och mer klimatsmart, och betonar Sveriges potential att fungera som en viktig aktör i framtida global matproduktion. Avsnittet tar även upp Sveriges livsmedelsstrategi och dess inverkan på miljömålen, samt den roll som politiska beslut och konsumenternas val spelar för att uppnå dessa mål.
Vikten av att omforma jordbruket för att minska användningen av fossila bränslen och hitta hållbara lösningar blir en central punkt. Slutligen, diskuterar vi betydelsen av hållbara matproduktionsmetoder och hur dessa påverkar både miljön och konsumenterna. Vi betonar vikten av att skapa medvetenhet och kunskap för att möjliggöra informerade val, och lyfter fram den positiva effekten som etiska och hållbara metoder kan ha på matkvaliteten och miljön.
Genom att fokusera på dessa teman, uppmuntrar vi till ett djupare engagemang och en förståelse för de komplexa utmaningarna som jordbruket står inför i dagens samhälle.
(00:04) Landbrukets Relation Till Biologisk Mångfald
(11:24) Långsiktigt Perspektiv På Jordbrukets Hållbarhet
(19:36) Utmaningar För Svensk Jordbruk Och Lönsamhet
(32:06) Jordbrukets Utmaningar Och Samhällets Ansvar
(47:13) Svenskt Jordbruk Och Dess Utmaningar
(56:47) Livsmedelsstrategi Och Konsumentansvar
(01:03:19) Hållbarhet Och Agerande I Näringslivet
(01:14:40) Hållbarhet Och Förtroende Inom Landbruket
(01:25:48) Småskaligt Landbruk Och Gastronomi
(01:36:34) Tack För Engagemanget I Naturskyddsföreningen
Länken till rapporten: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/lantbruket-samhallet-och-den-biologiska-mangfalden/
Vad händer om vi börjar utmana de konventionella tankarna kring hållbarhet, klimatförändringar och biologisk mångfald? Om vi tar oss tid att verkligen granska vårt beteende och de val vi gör varje dag? För att diskutera dessa kritiska ämnen har jag bjudit in Karin Gerhardt, en mamma och passionerad forskare (som råkar också driva ett litet hantverksbageri i Uppland som heter Ängslyckan). Karin jobbar som biolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och på centrum för biologisk mångfald. Med sin bakgrund i både skogsbruk och jordhälsa samt etiska frågor kring mat, ger Karin en djupgående och tankeväckande dimension till vår diskussion. Vi tar också upp de akuta frågorna kring klimatförändringar och utforskar utmaningarna med att implementera teknik för kolupptag och lagring. Karin diskuterar hennes arbete med kulturspannmål och hållbart jordbruk, och belyser hur avgörande det är att agera och sprida medvetenhet om dessa frågor. Genom att utforska vikten av att ändra vårt tankesätt och beteende, diskuterar vi hur detta kan bidra till en mer hållbar framtid. Så vad händer om vi förändrar vårt sätt att tänka kring dessa kritiska frågor? Om vi utmanar konventionella idéer och tar ansvar för vår påverkan på planeten? Men det stannar inte där. Vi granskar också den avgörande rollen forskare spelar i att driva förändring, kopplingen mellan forskning och politik i klimatfrågan, och hur vi kan använda den kunskapen för att skapa lösningar. Följ med i vår diskussion för en tankeväckande och informativ upplevelse. Så sätt dig ner, koppla av och låt oss tillsammans med Karin utforska ett nytt sätt att tänka på hållbarhet.
Välkommen till ett nytt avsnitt av "Bryta Bröd", i den andra säsongens tredje avsnitt. I detta avsnitt har vi äran att välkomna Mats-Eric Nilsson, en framträdande profil inom svensk matjournalistik och författarskap. Vårt samtal fokuserar på matindustrins komplexa värld, som är präglad av ständigt fusk och bristen på kunskap om maten vi köper, vilket gör det utmanande att göra medvetna val i vår vardag.
Lyssna på Mats-Erics insikter om matfusket och de utmaningar vi möter i jakten på genuina och rena livsmedel. Vi diskuterar hur dagens matkultur kan vara vilseledande och förvirrande, och vilken inverkan detta har på vår kultur, hälsa och miljö.
Vi utforskar också viktiga aspekter av livsmedelsproduktionen, från tillsatser och industriella processer till betydelsen av lokalt och ansvarsfullt jordbruk. Mats-Eric delar med sig av sina erfarenheter och ger konkreta exempel på hur vi kan navigera i dagens matlandskap med större förståelse och ansvar.
Som alltid, uppmuntrar vi dig att dela, kommentera och engagera dig så att vi tillsammans kan forma vår och våra barns gemensamma framtid.
Glöm inte att följa vår YouTube-kanal med samma namn för fler insikter och diskussioner.
Med vänliga hälsningar, Sébastien
I andra avsnitt av den andra säsongen av Bryta Bröd välkomnar jag Thorsten Laxvik, en erfaren och vis man.
Vi utforskar den nuvarande matkulturen, och hur den kan vara förvirrande och vilseledande. Lyssna med oss när Thorsten delar sin resa från Stockholm till Ångermanland för att återupptäcka sin pappas kultur och leva närmare naturen. Vi diskuterar också skogens roll i människors liv och hur det har ersatts av plantager över tid.
I vår samtal utforskar vi hur jordbruket påverkar vår miljö & klimat och vilka steg vi kan ta för att förbättra det för framtida generationer. Vi diskuterar även vikten av att bevara gamla skogar och hur endast en liten del av Sveriges skogar är kvar som naturskog eller gamelskog. Vi undersöker också "människovärde" och hur det har förändrats i samhället över tid. Lyssna med oss när vi diskuterar hur vi kan skapa en kultur av att ge och dela, och bygga kärlek, snarare än att fokusera på marknadsdriven konsumtion.
I vårt samtal tar vi upp också frågor kring självförsörjning, livsmedelsproduktion och djurskydd. Vi diskuterar utmaningarna med att förlita sig på importerade resurser för livsmedelsproduktion och behovet av att kommuner tänker utanför boxen och överväger alternativa metoder för livsmedelsproduktion vid kriser. Vi berör även ämnet djurskydd och hur vi kan skapa mer medvetenhet om var vår mat kommer ifrån. Bjud in dig själv att utforska dessa ämnen med oss och få en djupare förståelse för vår matkultur och dess inverkan på oss och vår planet.
(00:00) - Skogens Betydelse Och Förstörelsen I Sverige (15:40) - Bevara Skogen För Framtidens Generationer (29:58) - Återhämta Människors Värde Och Bygga Kärlek (49:14) - Jordbruk, Livsmedel Och Matproduktion (01:08:40) - Självförsörjning I Matproduktion Och Krisberedsk (01:17:16) - Djurvärde Och Hållbart Jordbruk
Hej alla, här är Sébastien! Välkomna till den första episoden av den andra säsongen av min podcast "Bryta Bröd".
Vi sitter ner med Claudia Kvarnborg, en engagerad miljöaktivist, och pratar om klimataktivism, hur man engagerar ungdomar och hennes personliga resa inom miljöaktiviströrelsen. Vi tittar på hur organisationen Friday for Future med Greta Tunnberg i spetsen, har utvecklats över åren, samt diskuterar klimaträttvisa och hur vi alla kan bidra till en mer hållbar framtid.
Vi reser dessutom genom en värld av musikalisk aktivism och den svenska självbilden, och hur dessa påverkar hur vi förstår och agerar på viktiga samhällsfrågor. Claudia delar hur musik har blivit en viktig plattform för hennes aktivism och hur vi alla kan göra skillnad genom våra dagliga val.
Vi undersöker också den utmaning det innebär att skapa hållbara och etiska affärsmodeller, och hur maktdynamiken hos höga chefer spelar en roll i denna process. Slutligen tar vi upp hur klimatkrisen påverkar unga vuxnas framtid och hur världen har förändrats på bara 28 år.
Vi diskuterar civil olydnad, matval inom klimathotet och hur utbildning och journalistik spelar en viktig roll i klimatengagemanget. Kliv in i en värld där vi alla har möjlighet att göra skillnad och lär dig mer om hur du kan agera för en bättre framtid.
Denna episod av Bryta Bröd är inte bara informativ utan också en uppmaning till handling och medvetenhet. Vi hoppas att ni finner detta avsnitt lika tankeväckande och inspirerande som vi gjorde.
Det här är bara början på en ny spännande säsong, och jag ser fram emot att fortsätta denna viktiga dialog med er alla. Tillsammans kan vi göra en skillnad för en mer hållbar och medveten framtid. Tack för att ni lyssnar och är en del av denna resa.
Med vänliga hälsningar, Sébastien
Hej alla, här är Sébastien! Välkomna till det spännande avslutningsavsnittet av första säsongen av min podcast "Bryta Bröd", avsnitt 12. Idag har vi något riktigt speciellt för er – en djupgående diskussion om jordbruk, hållbarhet och vår matframtid. Det är med stor ära jag presenterar dagens gäst, Gunnar Rundgren, en erfaren ekologisk bonde och författare, känd för sitt banbrytande arbete inom ekologiskt jordbruk.
Gunnar delar med sig av sin fascinerande resa, från att ha startat ett kollektiv för ekologiskt jordbruk på 1970-talet till hans grundande av Krav, en organisation som certifierar ekologiska produkter. Han ger oss även inblick i sitt arbete med att utveckla ekologiskt jordbruk i utvecklingsländer och fattiga länder, samt hans samarbete med sin journalistfru Ann-Helen Meyer von Bremen i att skriva flertal böcker om ämnet.
Vi diskuterar även jordbrukets utveckling i Sverige över åren, med ett särskilt fokus på traditionella grödor jämfört med moderna jordbruksmetoder. Lyssna när vi utforskar hur införandet av konstgödsel har förändrat fokus mot högavkastande grödor som vete, vilket i sin tur har lett till överskott av spannmål och en tredjedel av åkermarken som lämnas oanvänd. Vi berör även vikten av att vara medvetna om vår påverkan på miljön och behovet av att lämna mer utrymme för andra arter att frodas.
I detta avsnitt tar vi också upp de utmaningar och möjligheter som småföretagare och småskaliga bönder står inför i det nuvarande systemet. Vi diskuterar dessa aktörers utmaningar och betonar behovet av en mångfacetterad strategi för att bygga ett mer hållbart och rättvist jordbrukssystem.
Det här är inte slutet, utan bara början. Jag är glad att meddela att Bryta Bröd kommer tillbaka med en andra säsong, där vi fortsätter att ge er en ännu mer ofiltrerad inblick i vårt matsystem. Så koppla av, sätt på hörlurarna och förbered er på att bli upplysta om allt från ekologiskt jordbruk till hållbar energi och jordbrukets framtid.
Tack för att ni har varit med oss under denna säsong. Jag ser fram emot att fortsätta denna viktiga dialog och utforskning tillsammans med er alla.
Med vänliga hälsningar,
Sébastien
(00:05) Ekologiskt Landbruk Och Kravmärkningen
(09:14) Jordbrukets Påverkan På Livsmedel Och Ekonomi
(17:18) Framtiden För Jordbruk Och Naturens Betydelse
(34:21) Behov Av Förändring För Småföretagare
(47:16) Stora Systemförändringar Inom Jordbruket
(56:39) Jordbrukets Utmaningar Och Alternativa Lösningar
(01:04:34) Kärnkraft Och Hållbar Energi
(01:21:25) Systemets Logik Och Påverkan Av EU-medlemskap
(01:25:37) Försäljning Av Varor Över Länderna
Välkommen till avsnitt 11 av podden "Bryta Bröd" – "Institutioner utan råg i ryggen, biverkningar av lobbyism och en djupdykning i kulturspannmålens värld".
Jag tog mig till Österlen för att träffa denna legend.
I dagens avsnitt fortsätter vi utforska livsmedelssystemets brister och förändringsmöjligheter. Jag har äran att välkomna Hans Larsson, en framstående forskare och biolog inom kulturspannmål, vars insikter kan ger oss en nyckel till hållbar jordbruk och matproduktion.
Vi diskuterar ofiltrerad kulturspannmålens historia, betydelse, och deras påverkan på miljö och hälsa. Hans delar med sig av hur dessa gamla spannmålssorter gynnar biologisk mångfald och berikar smak och näringsvärde i vårt dagliga bröd.
Avsnittet belyser även kulturspannmålens miljömässiga och klimatmässiga fördelar och deras roll i hållbara jordbruksmetoder. Vi reflekterar över utmaningarna att integrera dessa spannmål i moderna livsmedelssystem och hur lobbyism påverkar forskningen negativt.
I "Bryta Bröd" avsnitt 11, uppmanar vi dig att engagera dig i denna viktiga diskussion om kulturspannmålens framtid. Vi ser fram emot att tillsammans reflektera, lära och inspireras.
Detta avsnitt finns i både audio och videoformat på min YouTube-kanal. Delta i diskussionen, lämna en kommentar och stöd Naturskyddsföreningen för en hållbar och etisk framtid.
Miss inte detta avsnitt av 'Bryta Bröd'! Vi hörs snart!
Sébastien
Välkommen till avsnitt 10 av podden "Bryta Bröd", där vi fortsätter vår utforskning av vårt trasiga livsmedelssystem och undersöker hur våra dagliga beslut kan leda oss mot en mer hållbar framtid. Idag är jag stolt över att välkomna en mycket speciell gäst, Isabelle McAllister, en känd svensk designer, stylist, författare, föreläsare och programledare. Isabelle är välkänd för sitt djupa engagemang i hållbarhetsfrågor och som en passionerad omställningsaktivist.
I dagens avsnitt gräver vi djupare i frågor som rör livsmedelsmärkningar, särskilt KRAV-märkningen, och diskuterar dess effekt och brist på transparens inom livsmedelsindustrin. Vi berör också viktiga miljö- och klimatfrågor, och reflekterar över valet mellan att välja en förändring eller att bli tvingade till en.
Vår diskussion sträcker sig även till den pågående energikrisen, textilindustrins inverkan på fattiga länder, och de omfattande konsekvenserna av konsumtionssamhället. Vi talar om flyg och turism, som snarare bör ses som ett privilegium än en rättighet, och hur bara en liten del av världens befolkning har tillgång till dessa tjänster.
Ett särskilt känsloladdat ämne i vårt samtal som du kanske känner igen är hur långvariga vänskaper kan ta slut på grund av olikheter i värderingar, framför allt i frågor om miljö och hållbarhet. Vi diskuterar också Sveriges BNP och dess paradoxala förhållande till nationens välmående och hälsa, och hur negativa faktorer som olyckor och sjukdomar paradoxalt nog kan öka landets BNP.
Isabelles resa som en förespråkare för både mental välbefinnande och klimataktivism är central i vårt samtal. Vi utforskar hur hennes arbete och visioner har uppmuntrat människor att göra mer medvetna och hållbara val i deras egna liv. Vi pratar materialet som används i våra liv, de utmaningar och möjligheter som finns för att uppnå en hållbar livsstil, och hur man hanterar kognitiv dissonans i mötet med miljöfrågor.
Isabelles insikter erbjuder en unik inblick i hur psykisk hälsa är intimt kopplad till vår relation till naturen och vår planet. I denna episod av "Bryta Bröd" bjuder vi in lyssnare att utforska de komplexa sambanden mellan våra dagliga val, vår mentala hälsa och vår miljöpåverkan.
Som alltid, uppmuntrar vi er att dela , kommentera och engagera er så vi kan, tillsammans baka vår och våra barns gemensamma framtid.
Välkomna, lyssnare och tittare, till en nybryggt episod av denna fria podden "Bryta Bröd", där varje slurk och tugga ger oss ett bättre uppfattning över vårt trasiga livsmedelssystem!
Idag är jag stolt över att välkomna en pionjär inom den svenska kaffekulturen, Johan Ekfeldt, som inte bara driver en gård i Colombia och grundat det framstående kafferosteriet Gringo i Göteborg, men också är en av de innovativa själarna bakom det berömda kaffevarumärket Johan & Nyström (som är nu såld till djävulen). Johan har med sin kollega och namne förändrat hur Sverige ser på och dricker sitt kaffe, genom att introducera specialkaffe-kulturen till vår nordliga breddgrad.
Det är genom Johans vision som konceptet med färskrostade bönor och spårbarhet inte bara blev ett samtalsämne bland kaffeentusiaster utan också en förväntan för den dagliga konsumenten. I vårt samtal kommer vi att utforska Johans resa från att revolutionera den svenska kaffeupplevelsen till att fördjupa sig i odlingens värld i Colombia.
Vi tar ett djupdyk i kaffets förvandling från böna till kopp, och Johan delar med sig av sina erfarenheter kring hur han säkerställer kvalitet och hållbarhet i varje steg. Från de soliga sluttningarna i Colombias cocabältet där kaffe(och coca) växer i överflöd, till det brusande stadslivet i Göteborg där varje kopp Gringo-kaffe bär med sig en historia, avslöjar Johan hemligheterna bakom en framgångsrik också ansvarsfull kaffeproduktion.
Vi kommer att få höra om utmaningarna med att bibehålla etiska standarder i en bransch som kämpar med problem som rättvisa löner och miljöpåverkan, och hur Gringo har blivit en förebild för en hållbar affärsmodell.
Så, förbered er för en resa från de svenska kaffebarernas mysiga hörn till de kontroversiella kaffeplantagerna i fattiga kaffeländerna, med en man som har satt sin prägel på båda dessa världar.
Som alltid, är ni välkomna att delta i dialogen online, där era perspektiv hjälper till att forma vår gemensamma framtid. Och glöm inte bort, att som medlem i Naturskyddsföreningen bidrar du till att ge en röst till naturen, i alla aspekter av vår konsumtion.
Häng med oss i detta samtal som garanterat kommer att väcka både nyfikenhet och kanske en ny uppskattning för den där morgonkoppen. Detta är jag Sébastien som talar, och jag kan knappt vänta på att föra denna vitala diskussion tillsammans med er. Vi hörs snart!
Sébastien
Det är dags för en helt ny och engagerande episod av "Bryta Bröd".
Idag går vi bortom det som serveras på tallriken och dyker rakt ner i den mörka och komplicerade världen av chokladindustrin.
Möt Fredrik Alveren från Kakaobolaget i Österlen, en man som har dedikerat över 10 år av sitt liv till att producera världens bästa choklad, samtidigt som han håller en strikt etisk kompass.
Vi kommer att prata om allt från arbetsförhållandena och barnarbetet i Afrika, som göder den billiga massproduktionen av choklad, till teknikerna och metoderna som utgör kärnan i att producera kvalitetschoklad.
Varför tillsätter alla industriella chokladtillverkare lecitin i sin choklad? Och hur komplicerat är det egentligen att skapa en chokladbit av hög kvalitet?
Fredrik kommer att besvara dessa frågor och mycket mer, och ge oss insikter i de utmaningar och möjligheter som han stöter på i sitt arbete. Denna djuplodande diskussion tjänar som en uppmaning till konkret handling.
I samarbete med Naturskyddsföreningen kommer detta avsnitt att öppna dina ögon för de etiska dilemman och den roll som både producenter och konsumenter spelar i skapandet av en hållbar och rättvisproducerade choklad.
Som alltid kommer detta avsnitt att vara tillgängligt i både audio där podcasts normalt hittas, och i videoformat på min YouTube-kanal.
Delta i diskussionen, lämna en kommentar och bli en del av denna livsviktiga dialog. Om du inte redan är medlem i Naturskyddsföreningen, passa på att stödja kampen för en mer hållbar och etisk framtid genom att bli det idag.
Jag lovar, detta är en episod av 'Bryta Bröd' du inte vill missa! Vi hörs snart!
Sébastien
Sätt dig bekvämt och förbered dig för ett till spännade episod av podcasten "Bryta Bröd", där vi gräver djupt i ett av de mest pressande och kontroversiella ämnena i dagens samhälle: Matens roll i folkhälsa och hur industrin gör allt i sin makt för att vilseleder oss.
Min gäst är ingen mindre än Dr. Ann Fernholm, en framstående journalist & expert på socker och folkhälsa, med en doktorstitel i molekylär bioteknik. Ann är även författare till fem böcker, varav två specifikt handlar om sockerkonsumtion och dess inverkan på hälsan. Hon har dedikerat sin karriär till att skydda barn och barnfamiljer från vilseledande marknadsföring och industrins farliga snedsteg.
Tillsammans med Ann kommer jag att dissekera de komplexa frågorna kring socker, tillsatser och hur de påverkar både vår hälsa och samhället i stort. Hur har industrin lyckats smyga in skadliga ingredienser i vår vardag? Vad är de långsiktiga effekterna av detta, och hur kan vi som konsumenter göra mer hållbara och hälsosamma val?
Ann kommer inte bara att dela med sig av sin forskning och praktiska insikter, hon kommer även att ge konkreta tips om hur man kan anmäla företag som inte sköter sig och som deltar i falsk marknadsföring. Detta är en kritisk komponent för att driva förändring och hålla industrin ansvarig.
Som vanligt kommer podcasten att vara tillgänglig både i audioformat där du normalt hittar podcasts, samt i videoversion på min YouTube-kanal. Delta i konversationen, lämna en kommentar, och bli en del av denna nödvändiga dialog.
I samarbete med Naturskyddsföreningen, tjänar detta avsnitt som en kraftfull uppmaning till konkret handling. Om du inte är medlem än, ta chansen att stödja kampen för en mer hållbar och hälsosam framtid genom att gå med i Naturskyddsföreningen idag.
Välkommen till en episod som kommer att förändra hur du ser på mat, hälsa och den avgörande roll som både producenter och konsumenter har i att skapa en mer hållbar framtid.
Vi hörs i 'Bryta Bröd'!
Gör dig redo för en explosiv ny episod av “Bryta Bröd”, där vi dyker djupt ner i det komplicerade och tankeväckande ämnet: Kockyrket och tillsatser i restaurangsråvaror!
Min framstående gäst är ingen mindre än Stefan Eriksson, vinnaren av Årets Kock 2005 och mästaren bakom den banbrytande restaurangen “Brutalisten” i Stockholm.
Med Stefan vid min sida, utforskar jag de hårda fakta och sanningar bakom råvarukvaliteten i restauranger. Varför använder vissa krogar besprutade och tillsatsrika ingredienser, och hur påverkar det konsumenterna och miljön? Vilka utmaningar möter kockar som Stefan, som försöker göra etiska och hållbara val i en bransch där lågpris ofta vinner över kvalitet?
Jag kommer att diskutera detta och mycket mer, med Stefan som delar sina insikter från över 2 decennium i köket. Förvänta dig några gripande berättelser om de utmaningar och belöningar som kommer med att vara en ansvarstagande krögare i dagens klimat.
Som alltid finns det två versioner av podden tillgängliga, antingen som audio där podcasts finns eller som video på min YouTube-kanal. Engagera dig, lämna en kommentar, följ mig, och bli en del av denna kritiska diskussion!
I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen, är detta avsnitt inte bara en ögonöppnare, utan också en uppmaning till konkret handling. Om du inte redan är medlem, stöd kampen för en hållbar framtid genom att bli det idag: Naturskyddsföreningen Medlemskap.
Välkommen till en episod som kommer att förändra ditt perspektiv på kockyrket, hållbarhet och den kritiska rollen som både krögare och konsumenter spelar i formandet av en hållbar och rättvis framtid.
Tack för att du följer ‘Bryta Bröd’!
Gör dig redo för ett femte avsnitt av 'Bryta Bröd' där vi kommer att bryta ner det komplexa och fascinerande ämne: Naturviner!
Vår gäst? Ida Sundqvist, en av Sveriges främsta experter på naturvin och en pionjär inom import av levande viner.
Med Ida vid rodret, kommer vi att utforska varför naturviner blir allt mer populära och varför de kan vara det hållbara valet du inte visste att du letade efter. Men vänta, finns det inte redan ekologiska och biodynamiska viner?
Vad gör naturviner så unika?
Ida och jag, Sébastien, kommer att ta itu med dessa frågor och mycket mer i en diskussion som säkerligen kommer att öppna dina ögon för vad vin egentligen är. Och som om det inte vore nog, har Ida och jag en lång och färgrik historia inom vinvärlden, så du kan räkna med några juiciga insiderberättelser om den mörka sidan av vinhandel i Sverige och hur mindre kända hjältar kunde göra denna rörelse möjlig.
Som alltid finns det två versioner av podden tillgängliga, antingen som audio där podcasts finns eller som video på vår YouTube-kanal. Engagera dig, lämna en kommentar, Följ, och bli en del av diskussionen!
I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen, är detta avsnitt inte bara en källa till insikt utan också en uppmaning till action. Är du inte redan medlem? Stöd vår strävan efter en hållbar framtid genom att bli en idag: Naturskyddsföreningen Medlemskap
Välkommen till ett avsnitt som kommer att förändra ditt perspektiv på vin, hållbarhet och den vitala roll som både producenter och konsumenter spelar i att forma en mer hållbar framtid.
Vi ses i 'Bryta Bröd'!
Gör dig redo för ett banbrytande fjärde avsnitt av 'Bryta Bröd' där vi tar en djupdykning i finkrogarnas förtrollande – men ofta problematiska – värld.
Vår gäst? Ingen annan än Sveriges friaste kock, Niklas Ekstedt!
Hur kan det komma sig att många finkrogar, som borde vara på framkant när det gäller hållbarhet, ofta halkar efter?
Vi granskar de stora klyftorna mellan vad som utlovas på menyn och hemsidan och det som faktiskt landar i våra tallrikar. Är lyx och hållbarhet verkligen ömsesidigt uteslutande?
Tillsammans med Sébastien, går Niklas in på djupet av dessa och många andra frågor i en ögonöppnande diskussion som kommer att skaka om din bild av finkrogar och hållbarhet.
Men det stannar inte där! Eftersom Niklas och Sébastien har en lång historik tillsammans, kan vi också förvänta oss några krispiga skvaller om andra stora profiler i branschen. Missa inte detta!
Det finns två versioner av podden tillgängliga, antingen som audio där podcasts finns eller som video här på vår YouTube-kanal. Engagera dig, lämna en kommentar, och bli en del av diskussionen!
I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen, detta avsnitt erbjuder både insikt och action. Bli medlem idag och stöd vår strävan efter en hållbar framtid: https://www.naturskyddsforeningen.se/
Välkommen till ett avsnitt som kommer att förändra din uppfattning om mat, hållbarhet och den kritiska roll som finkrogar kan spela i att forma en mer hållbar framtid.
https://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/bli-medlem/?utm_source=sebastienboudet&utm_medium=referral&utm_campaign=medlem Vi ses i 'Bryta Bröd'!"
I tredje avsnittet bjuder Sébastien in Märta Jansdotter Aguirre - VD på köttföretaget Gröna gårdar.
Märta delar med sig av sin djupgående inblick i köttindustrin och pratar gräsbeteskött och skillnaden mellan just kött och kött. Märta och Sébastien diskuterar livligt med varandra kring miljöpåverkan av kött.
Finns det kött som vi BORDE äta mer av och spelar slakt, tillsatser och uppfödning roll för vilken slutprodukt vi får? I det här avsnittet får du som lyssnare en inblick i denna väldigt omdiskuterade del av matsystemet och kommer - förhoppningsvis - känna dig lite kunnigare om svensk köttproduktion.
Det finns två versioner av podden tillgängliga. Du kan lyssna överallt där podcasts finns och om du föredrar videoformat hittar du den också filmad på YouTube-kanalen med samma namn. YouTube-kanalen ger lyssnarna och tittarna möjlighet att engagera sig genom kommentarer och interaktion.
I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen - välkommen till "Bryta Bröd"! Vill du bli medlem : https://www.naturskyddsforeningen.se/
I andra avsnittet bjuder Sébastien in Maximillian Lundin - en före detta finkrog-kock som har växlat till växtbaserad kost för fjorton år sedan. Han förespråkar en veganism som är fri från uber-processade, industriella köttsubstitut och en växtbaserad kost som tar hänsyn till planetens kilmat, miljö och människors hälsa.
Vi gör en djupdykning i mikrobiotans viktiga roll i våra kroppar och lär oss en rad tekniker för hur man introducerar mer veganism i sitt liv utan att behöva sluta helt med kött.
Det finns två versioner av podden tillgängliga. Du kan lyssna överallt där podcasts finns och om du föredrar videoformat hittar du den också filmad på YouTube-kanalen med samma namn. Länk till YouTube-kanal här.
YouTube-kanalen ger lyssnarna och tittarna möjlighet att engagera sig genom kommentarer och interaktion.
I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen - välkommen till "Bryta Bröd"!
I första avsnittet bjuder Sébastien in en spännande och engagerande gäst för att diskutera en viktig fråga: Hur kan vi vinna kampen mot dålig mat och ohälsosamma matvanor? Sébastien intervjuar grundaren av Reformaten, Olga Grönvall Lund, som är en stark förespråkare av en hälsosam, naturlig och hållbar matkultur.
Olga Grönvall Lund är en ledande röst i kampen för en renare och mer hälsosam matvärld. Genom att starta Reformaten har hon satt igång en revolution mot processade, näringsfattiga livsmedel och ohållbara produktionsmetoder. I "Bryta Bröd" berättar Olga om sitt krig mot dålig mat och "Superbad Market" som främjar ohälsa och förstör miljön.
Det finns två versioner av podden tillgängliga. Du kan lyssna överallt där podcasts finns och om du föredrar videoformat hittar du den också filmad på YouTube-kanalen med samma namn. Länk till YouTube-kanal här.
YouTube-kanalen ger lyssnarna och tittarna möjlighet att engagera sig genom kommentarer och interaktion.
I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen - välkommen till "Bryta Bröd"!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.