90 avsnitt • Längd: 25 min • Månadsvis
En podd om mod, ledarskap, personlig utveckling och uthållighetsidrott. Poddens syfte är att hjälpa dig stänga gapet mellan den du är idag och den du vill vara som den bästa versionen av dig själv när du når dina mål och drömmar. Christian är certifierad coach, entreprenör, ultralöpare, triathlet, föreläsare, författare och pappa till tre söner.
The podcast Close the gap is created by Christian Malmström. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Idag intervjuar jag Charlie Gaut som är en adept och vän som i somras genomförde Skåne Ultimate (70 mils löpning runt Skåne) och satte ett nytt Fastest Known Time-rekord. Vi pratar om hur Charlie hittade uthållighetsidrotten som ett sätt att må bättre och om alla lärdomar från förberedelserna och genomförandet av Skåneleden Ultimate. Och om modet att testa något helt nytt och gå utanför sin komfortzon. Följ Charlie på strava.
För mer inspiration och coaching besök ironcoach.se
Idag intervjuar jag Klas Wallström som är en vän, träningskompis sedan 15 år och adept under x antal säsonger de senaste 10 åren. Vi pratar om hans livsstilsförändring från inaktiv till satsande triathlet, att det aldrig är för sent att hitta "sin sport", om debuten på Järnmannen 2011 och Ironman-VM på Hawaii 2022.
För mer inspiration, coaching och föreläsningar besök Ironcoach.se
Idag har jag förmånen att få intervjua Emelie Eklöf som för tre år sedan skickade ett mail och frågade om jag ville coacha henne mot debuten på Kullamannen 100 miles. Hör om resan mot 100 miles som ledde vidare till en fjärdeplats på 24-timmars-SM. Vi pratar även om hur hon som ung tog sig igenom en mycket tuff period och kom ut på andra sidan starkare. Och om hur en väldigt tung vinter 22/23 vändes till ett genombrottsår inom svensk ultralöpning 2023 som kröntes med en andraplats (bästa svenska) på Kullamannen by UTMB 100 miles i november 2023. Det är nästan omöjligt att inte bli inspirerad av Emelies resa. Du kan följa henne på strava.
För mer inspiration, coaching och föreläsningar besök Ironcoach.se
Idag är Ann-Mari Darj gäst i podden. Jag hade förmånen att få coacha henne under 2023 då hon tävlade i VM i vintertriathlon, Ironman Kalmar och Ironman-VM på Hawaii. Hon delar med sig av sina lärdomar och erfarenheter.
För mer information om Ann-Mari besök hennes hemsida.
Här hittar du mer inspiration och bokar coaching och föreläsningar.
Jag har haft förmånen att få coacha Oscar Isaksson under 2023 där han inte bara genomförde UTMB på ett imponerande sätt utan också tog en tiondeplats på Kullamannen by UTMB 100 miles och kapade nästan fem timmar på sin tid från förra året. Hör om hur detta var möjligt och mycket mer.
Du hittar Oscar på bland annat strava.
Förordet till min kommande bok med arbetsnamnet Close Your Gap. Följ podden för att inte missa någon av de kommande inspirerande intervjuerna.
För mer inspiration och kontakt besök ironcoach.se
I interviewed the winners from Val d'Ran by UTMB Katie Schide (CDH) and Germain Grangier (VHA) who is one of the power couples of the ultra world.
I also have a fresh interview with Lootie who is about to finish her run across the whole world.
Finally I caught up with Joe McCongaughy (stringbean) who set an impressive unsupported FKT on the John Muir Trail.
För ett halvår sedan pausade jag denna podden till förmån för att dra igång ett nytt poddprojekt ihop med Daniel Westergren. En internationell ultralöpningspodd på engelska med ett unik kombination av nyheter och korta intervjuer med världens bästa ultrastjärnor.
Här kommer senaste avsnittet och gillar du det rekommenderar jag dig att prenumerera på Ultrarunning News i din favoritspelare.
För mer info om vad som hänt sedan sist, följ mig på ironcoach.se där du också kan kontakta mig om du vill ha coaching eller boka mig som föreläsare!
Tack för att du lyssnar och ha en fortsatt fin sommar!
Stora nyheter för ultrasverige. För fösta gången finns en "by UTMB"-tävling i Norden och valet föll på ett av mina favoritlopp Kullamannen! Hör en helt färsk och exklusiv intervju med Ulf Öman och Per Sjögren, upphovsmän och tävlingsledare för Kullamannen by UTMB som går av stapeln på 4 distanser (20 km, 50km, 100km, 100 miles) i november 2022.
Hör om hur det gick till när UTMB klev in på den nordiska ultrascenen. Hör historier om extremlopp i Skottland, hur Ladonia Mountain Trophy uppstod och vad som låg till grund för Kullamannen som lopp för 10 år sedan! Får vi se Courtney, Jim Wamsley eller Killian på startlinjen nu?
Anmäl dig på https://kullamannen.com/
Kullamannen är årets slutmål för i stort sett hela mitt nuvarande ultrateam och platser finns kvar för coaching om du blir sugen på att ge dig på denna monstertävling! Läs mer på https://ironcoach.se/produkt/ultramarathon/ isf. Äventyret väntar!
Algoritmer är tillsammans med vanor något som styr våra liv vare sig vi vill eller inte. Men genom att bli medvetna om vilka val vi gör varje dag kan vi medvetet designa både algoritmer och vanor (precis som vi programmerar en dator eller självkörande bil).
En algoritm är något vi gör när ett visst kriterie är uppfyllt (if-then) eller upprepar tills något annat blir uppfyllt (loopar). Och precis som vid machine learning där en AI lär sig och blir bättre över tid bör vi konstant förfina och optimera våra algoritmer och vanor för att nå nästa nivå i våra liv.
Vi kan inte ändra något vi inte är medvetna om, så första steget är att bli medveten om vilka algoritmer och vanor som styr ditt liv idag! När du inventerat det, kan du medvetet ta bort eller lägga till bättre algoritmer eller vanor för att få bättre resultat.
Om du gillar avsnittet och podden får du gärna dela den med dina vänner samt ge ett betyg och omdöme på iTunes! Stort tack på förhand!
Idag handlar podden om kopplingen mellan tanke, känsla och handling och jag djupdyker i hur vi kan NYTTJA det faktum att tankar, känslor och handling hänger ihop. Och specifikt titta på hur det inte BARA fungerar i en riktning, den vanligaste, att känslor styr tankar som i sin tur styr vårt beteende. Forskning visar att många av våra beslut och handlingar går genom denna trestegsraket. MEN det kommer mer och mer forskning på att vi med våra handlingar, alltså genom att agera först redan innan vi känner för det, kan påverka våra känslor, och därmed våra tankar. Eller att vi med hjälp av våra tankar, medvetet kan agera och trotsa våra känslor för att överkomma en rädsla eller fobi.
Gillar du avsnittet och podden får du gärna dela med dig till en vän och gå in på iTunes och ge ett betyg och skriva ett omdöme. Det gör att fler hittar den!
För kontakt med Christian, maila på [email protected]
“Whatever your life's work is, do it well. Do it so well that no one else could do it better. If it falls on your lot to be a street sweeper, sweep streets like Michelangelo painted pictures, like Shakespeare wrote poetry, like Beethoven composed music; sweep streets so well that all the hosts of heaven and earth will have to pause and say, ‘Here lived a great street sweeper.'" Martin Luther King Jr.
Att göra sitt bästa, och att göra allt man kan för att bli bra på det man gör, är kanske livets ultimata spel? Och även om vi med termen peak performance ofta tänker på någon som är bäst i världen, så handlar dagens podd om hur vi med hjälp av evidensbaserade principer från de bästa i världen, kan omsätta det till vår verklighet och bli så bra VI kan på det VI gör...
Om du gillar avsnittet vore jag superglad om du vill dela med dig till minst två vänner och följa podden för att inte missa nästa!
Tack!
Har du reflekterat över vad som ger dig energi? Och då menar jag inte bara fysisk energi i form av mat eller sömn, utan också mental energi och känslomässig energi? För även om forskningen kan ge oss vissa grundläggande insikter som gäller oss alla, så är vi också individer som behöver olika typer av energipåfyllnad. Så har du inte funderat på var du hämtar energi i ditt liv, så är det hög tid att göra det nu!
Reflektionsfrågor:
Vilket beteende, om du började med det, skulle ge störst positiv inverkan på allting annat i ditt liv genom ökade energinivåer?
Och vilket beteende, om du slutade med det, skulle ge stört positiv inverkan på allting annat i ditt liv genom ökade energinivåer?
Om du gillar avsnittet vore jag jätteglad om du vill prenumerera på podden och tipsa minst en vän om detta avsnittet! Och om du vill ha hjälp att jobba upp dina energinivåer, hör av dig på [email protected]
Idag handlar podden om positiv psykologi och hur forskningsresultat från de senaste 30 åren kan hjälpa oss nå närmare vår fulla kapacitet och samtidigt känna oss lyckliga. Termen positiv psykologi inom forskningen växte fram alltmer mot slutet av 1900-talet och början av 2000-talet som ett komplement till traditionell psykologiforskning som nästan uteslutande handlade om hur man behandlar mental sjukdom för att ta patienter från -1 till 0. Positiv psykologi handlar istället om hur man tar någon från ett friskt nuläge till något ännu bättre. Från 0 till 1, eller kanske från 1 till 100.
Efter en kort "historia" om hur den positiva psykologin växte fram under 1900-talet genom storheter som Abraham Maslow, Edward Deci, Walter Michel, Viktor Frankl, Martin Seligman, Michael Emmons och Tal Ben Shahar zoomar jag in på fyra viktiga koncept som kan hjälpa oss nå bättre resultat. Flow (Mihaly Csikszentmihalyi), Willpower (Roy Beimeister, Kelly McGonigal), Grit (Angela Duckworth) och Mindset (Carol Dweck).
Och som vanligt finns en koppling till uråldriga filosofier som fungerat under tusentals år :)
Dela gärna med dig av podden om du gillar avsnittet och läs gärna mer på ironcoach.se eller lavaleadership.com om du är intresserad av att jobba tillsammans med mig!
En färsk intervju med en av Sveriges bästa bergslöpare på herrsidan (i mina ögon den allra bästa). Petter har de senaste åren slagit igenom ordentligt som ultralöpare och hans 11e-plats på UTMB 2018 var det som satte honom på min "världskarta". Med tanke på motståndet i UTMB är detta en fantastisk prestation. Samma höst utklassade han resten av fältet under Kullamannen 100 miles.
Vi pratar lite klättring (Petters tidigare passion), om det nya FKTt på The Haute Route Chamonix-Zermatt från i somras, och såklart om Petters senaste tävling Tour de Geants, en 35 mil lång tävling (24 000 höjdmetrar) i alperna där han tog en imponerande 3e-plats.
FKTt: https://fastestknowntime.com/route/chamonix-zermatt-france-switzerland
Följ Petter på @petterrestorp på Instagram.
Helt enkelt supermånga lärdomar för långa äventyr i bergsmiljö!
En inspirerande intervju med uthållighetsidrottaren, entreprenören, inspiratören och poddaren Oscar Olsson.
Vi pratar om våra gemensamma erfarenheter från tidiga år inom Ironman och Järnmannen i Kalmar. Om Ö till Ö där Oscar tog en andraplats på första försöket 2016. Och i år (2021) på femte iterationen vann ihop med Adriel Young och slog banrekord och vann VM-guld trots tuffare förhållanden än när tidigare banrekordet slogs.
Vi pratar förebyggande hälsa för att bättre kunna stå emot framtida ev pandemier och orka leka med sina barn och barnbarn.
Oscar är upphovsmannen bakom Supervasan som han körde för första gången hösten 2020. Vi pratar Supervasan och rekordtiden 16.32 från 2021 (där Oscar slog alla lagen som försökte slå honom). Supervasan är Vasaloppet, Cykelvasan och Ultravasan ihopslagna efter varandra i en följd.
Andra halvan av intervjun handlar om hur vinsten (och banrekordet) i Ö till Ö gick till!
Länk till Oscars podd: https://www.konditionspodden.com/
En intervju med Lars Drageryd som för några veckor sedan sprang Roselagsledens 183km på nya rekordtiden 19 timmar 59 minuter. En fantastiskt tid. Vi pratar även om hans dåvarande rekord på Bergslagsleden som Anna Carlsson (avsnitt #64) slog i våras, om hans bakgrund inom friidrotten och orientering och om hur man på två månader kan ställa om från halvmarafokus till att springa 28 mil i sträck. Lars har en fantastisk bredd som löpare, vilket han bevisade genom att slå pers på 5000m 10 dagar innan han slog rekordet på Roslagsledens 18 mil (Grisslehamn till Danderyd)!
Och vad har ledlöpning med Sir Edmund Hillary och Mt Everest att göra?
Simon Gustavsson är en inspirerande och energifylld person som 2016 fick mycket uppmärksamhet för att inte bara ha cyklat genom hela Sverige (211 mil) utan att ha gjort det HELT UTAN energitillförsel under de 15 dagarna det tog. Simon kallar det själv för en modern variant av the Minnesota starvation study (fast med n=1). 2020 genomförde sedan Simon samma bedrift genom Sverige på den nya rekordtiden 99 timmar, men då MED energi.
Hör historien om Sverigetrampet (1.0 och 2.0) och hur Simon fick idén till att cykla i 15 dagar helt utan mat eller energi. Vi snackar fasta, viktuppgång, nutrition, experimenterande, att utveckla evidensbaserade produkter, umaras utveckling som bolag och föräldraskap.
Hur går man upp 22 kg på 2 månader? Hur tappar man nästan lika mycket på 15 dagar? Simon är en försökskanin som banat väg för många både genom de lärdomar han delar med sig av men också indirekt genom den inspiration han sprider att våga tänka större.
Simon och hans bolag Umara var en stor komponent i att hitta en bra nutritionsstrategi för mitt FKT på Blekingeleden tidigare i somras. Och letar du energi för uthållighetsträning/tävling så har jag inte hittat något som slår det.
Länk till Umara: https://umarasports.com/
Länk till Simons podd Prestera Mera: https://www.presteramera.com/
Länk till mer info om Sverigetrampet: https://umarasports.com/sverigetrampet
För ett par veckor sedan sprang Jonas Buud hela Kungsleden (44 mil) självsupportat på ett nytt rekord (4 dygn, 7 timmar, 12 minuter). Hör hela berättelsen om hur det gick till. Vi pratar även lite om hans rekord längs Siljansleden 2020.
Jonas har meriter som VM-guld i 100km, ett antal EM-guld och riktigt bra placeringar på tex Stockholm marathon. Men allt fokus i intervjun ligger på ledlöpning och specifikt på äventyret på Kungsleden.
26-27 juni sprang jag för andra gången hela Blekingeledens 27 mil, denna gången med ambitionen att göra det så snabbt som möjligt. Förra året tog det 38 timmar och 55 minuter och målet var att inte bara ta tillbaka rekordet som jag blev av med i maj utan att kapa 5 timmar på min egen tid.
Ombytta roller i detta avsnitt där Tobias Fabbeke intervjuar mig istället för att jag intervjuar någon annan. Hör om hur det gick, vilka nycklar som gjorde det möjligt att kapa så mycket tid och vilka lärdomar jag drog.
Stort tack till Tobias för bra frågor!
Några av mina nerskrivna reflektioner hittar du på https://ironcoach.se/en-andra-iteration-blekingeleden-2-0/
Andreas Talberg Pedersen och jag skulle kört Ladonia Mountain Trophy i sommar men när den blev inställd valde jag att springa Blekingeleden igen (mer om det i nästa avsnitt) och Andreas hittade på ett eget äventyr och sprang från Karlskrona längs kusten till norska gränsen. Ca 110 mil. Hör berättelsen om hans äventyr, vad han stötte på under vägen och lärdomarna han tar med sig och delar med sig av!
Hör en helt färsk intervju med ultralöparen Niclas Gällentoft (https://www.facebook.com/Ultraniclas) som i helgen sprang hela Skåneleden del 1 (SL1) 28 mil från Sölvesborg över Skåne via Båstad till Ängelholm på en ny rekordtid (FKT).
Hör om hur Niclas hittade löpningen och insåg att det var de långa distanserna han gillade bäst, vi pratar Trans Gran Canaria (TGC) 360 som Niclas som enda svensk genomfört två gånger. Om att misslyckas och ställa sig upp och försöka igen.
Och såklart alla detaljer från det 46 timmar långa äventyret längs Skåneleden.
Intervju med Brane (Branislav Pavic) om hans nya FKT (Fastest Known Time) på den 35 mil långa Bohusleden. Med en tid på dryga 62 timmar slog han det förra rekordet med runt 8 timmar. Vi pratar om hur han hittade löpningen, om sönderslagna lår på UTMB, om vikten av ett bra supportteam och vilka effekter alternativträning och styrketräning kan göra för att hålla ihop när man ska vara igång över 24 timmar.
Hoppas intervjun inspirerar dig också till att spänna bågen mer och våga utmana dina gränser.
Idag intervjuar jag Anna Odebrant, 44 år från Stockholm som för några år sedan bestämde sig för att börja springa. Efter att ha kämpat med löpningen under en tid hittade hon traillöpning och såsmåningom även ultra. På bara några år har distanserna blivit längre och längre och Anna sprang nyligen som första kvinna Roslagsleden osupportat (dvs helt själv och bärandes på allt själv utom vatten som hon fyllde i vattendrag/publika kranar). Roslagsleden är drygt 18 mil lång och Anna sprang själv i 34 timmar.
Ett inspirerande samtal om att leta efter kärleken till löpning, om att hitta äventyr i närheten och att överkomma rädslan att vara själv i skogen när det är mörkt.
hur gör man för att hålla sig i ständig utveckling, alltså driva förändring på individnivå, istället för att stagnera? Och när allt runtomkring förändras i allt snabbare takt är det inte längre tillräckligt att hålla sig på samma nivå. För då hamnar man till slut efter.
Att hantera och kunna leva i den föränderliga värld vi lever i är en sak. Men hur driver vi förändring och ser till att proaktivt utvecklas för att undvika att bli den där bakåtsträvaren som tycker att det var bättre förr?
Det finns ett kinesiskt talesätt som säger att vi inte bör vara rädda för att gå sakta framåt, utan det vi bör vara rädda för är att stå still. Och i exempelvis ett ultramarathon är detta faktiskt ett bättre råd än många andra. Men också i livet i stort.
Hör om de sex logiska förändringsnivåerna från Robert Dilts och om tre nycklar till förändring från psykologerna Dan och Chip Heath (som skrivit boken Switch - how to change things when change is hard).
"Some periods of our growth are so confusing that we don’t even recognize that growth is happening. We may feel hostile or angry or weepy and hysterical, or we may feel depressed. It would never occur to us, unless we stumbled on a book or a person who explained to us, that we were in fact in the process of change, of actually becoming larger than we were before.
Whenever we grow, we tend to feel it, as a young seed must feel the weight and inertia of the earth as it seeks to break out of its shell on its way to becoming a plant. Often the feeling is anything but pleasant.
But what is most unpleasant is the not knowing what is happening. Those long periods when something inside ourselves seems to be waiting, holding its breath, unsure about what the next step should be... for it is in those periods that we realize that we are being prepared for the next phase of our life and that, in all probability, a new level of the personality is about to be revealed."
Alice Walker
2020 när jag (vad jag vet) var den första personen som sprang hela Blekingeleden 27 mil i ett sträck var detta något som både i mina och andras ögon var på gränsen till omöjligt. Jag trodde inte då att någon så snabbt inpå skulle ge sig på samma utmaning och dessutom lyckas göra det snabbare. MEN då kände jag inte Bill Öster.
Bill sprang förra helgen Blekingeledens 27 mil på 35 timmar och 23 minuter, vilket var 3,5 timmar snabbare än när jag gjorde det förra året. Här kommer en intervju med Bill där han delar med sig av sina bästa strategier och tar oss igenom prestationen!
Förra intervjun med Bill om Skåneleden hittar du i avsnitt #40.
Det har poppat upp ett antal modeller genom åren för att sätta och jobba mot sina mål, men WOOP är både enkel och har 20 års forskning bakom sig. Upphovskvinnan heter Gabrielle Odingin och i sin bok “Rethinking positive thinking” utmanar hon tanken om att det bara handlar om att drömma stort och tänka positivt för att nå sina mål.
Wish - Önskan - Vad är ditt mål eller din vision (gör det så specifikt som möjligt)?
Outcome - Resultat - Vilka fördelar kommer du eller andra få om du uppnår din önskan?
Obstacles - Hinder - Vilka hinder skulle du kunna stöta på längs vägen?
Plan - vad är din plan för hur du ska ta dig förbi dessa hinder? Tänk som en algoritm, om detta händer - då gör jag detta!
För mer info, besök https://woopmylife.org/
Anna Carlsson slog nyligen rekordet (Fastest Known Time) på Bergslagsledens 28 mil (och över 5000 höjdmetrar). Hon krossade det tidigare herrekordet med över 5 timmar och här kommer en intervju med henne bara några dagar efter denna makalösa prestation.
Hör om hur Anna började springa, hur hon tänkte inför, under och efter rekordet och framförallt hur det gick till.
"Att bryta om mitt ben inte gick av, var inte aktuellt" är kanske något vi alla bör ta med oss oavsett vilken utmaning vi är på väg igenom!
Oavsett vad du strävar mot tror jag denna intervjun kommer inspirera till att våga tänka större!
För några år sedan hörde jag talas om en sorts munkar i Japan som kallas marathonmunkarna. Nördig som jag tenderar att bli när jag hittar ett intresse köpte jag en bok för att lära mig mer och idag tänkte jag ge dig ett pepptalk inspirerat av marathonmunkarna på mount hiei!
Vad har Sun Li (som författade the Art of War på bambustickor för 2400 år sedan) och John F Kennedy gemensamt med dessa marathonmunkar?
Reflektionsfrågorna i slutet av avsnittet:
-Vad skulle du göra om du inte kunde misslyckas?
-Om du bara hade 6 månader kvar att leva, vad skulle du göra med ditt liv nu?
-Om du mötte en ande i flaskan och fick EN önskning, vad skulle du önska dig?
-Om pengar inte var ett problem eller du kunde klara dig på mycket mindre än vad du spenderar idag, vad skulle du lägga din tid på?
-I vilka situationer behöver du bränna båtarna för att ta nästa steg mot att växa istället för att fastna i ditt trygga nuläge?
-Vad är du kommittad till och vad är tillräckligt viktigt för dig för att du ska våga riskera allt?
Gör pengar oss gladare? Gör pengar dig gladare? Stora delar av vårt samhälle är iallafall uppbyggt på antagandet att mer pengar skapar mer glädje. Men jag tänkte ifrågasätta det lite idag.
Forskning från bla Sonya Liubermirsky och andra visar om hur vi bör spendera våra pengar för att bli lyckligare. Vi bör spendera våra pengar på:
Det som forskningen visar att vi INTE bör spendera pengarna på är fler saker. Saker gör oss inte lyckligare!
Vad skulle du göra om det fanns ett trick som kunde göra dig 25% gladare? Något som skulle ge dig mer energi, få dig att känna högre grad av entusiasm och öka dina chanser att nå dina mål? Ett trick som skulle göra dig mer stresstålig, öka din självkänsla, generositet och till och med ge förbättrad hälsa? Du skulle vilja testa, eller hur? Hade det funnits ett piller som hade gett alla dessa fördelarna, hade det antagligen varit det mest sålda pillret genom alla tider. Hör om de senaste rönen kring vad enkla tacksamhetsrutiner kan göra för vårt välmående.
“In every moment we have a choice - to step forward into growth or back into safety” Abraham Maslow
En historia från mitt eget liv.
Teknikutvecklingen som har gett oss all världens information i fickan, börjar bli ett hinder istället för en resurs. Vi bombarderas från så många håll att det inte finns en chans att hålla koll på allt, och känslan av FOMO, rädslan att missa något för att vi fokuserar på något annat, är större än någonsin. Vi blir konstant bombarderade av input och andra människors tankar, vilket gör att vi har allt mindre energi och tid att lyssna på våra egna!
Ensamhet, tystnad och förmågan att fokusera djupt under ostörda block av tid är viktigt för oss alla, men det är helt avgörande för dig som ledare eller kreatör. Faktumet att så få ledare eller personer inom kreativa yrken tar tid för djupt tänkande och ensamhet gör att detta börjar bli en stark konkurrensfördel hos alla som verkligen tar sig tid att tänka egna tankar.
Fyra positiva effekterna du får av att spendera mer tid i ensamhet: Klarhet, Kreativitet, Emotionell stabilitet, Mod att följa sitt hjärta!
Bekanta dig med storheter som Confucius, Aristoteles, Maslow, Michael Jackson och Paulo Coelho. Och få svaret på varför det finns all anledning att alltid sträva närmare sin fulla potential.
Idag får du ett koncept att hänga upp din mentala träning på. Apan, professorn och autopiloten, och varför mental styrka handlar om att hitta strategier för att låta din inre professor programmera autopiloten med ena handen och hålla tillbaka apan med den andra!
Vad betyder Euthymia? Var kommer ordet geni ifrån och hur kan ordets ursprung hjälpa oss återupptäcka att vi alla har ett geni inom oss?
Vad kan vi lära av världens mest framstående "genier" som i likhet med oss har en inneboende genius, men till skillnad från de flesta av oss var väldigt duktiga på att lyssna mer på den? Fem gemensamma drag som återkommer bland personer som Leonardo da Vinci, Thomas Edison och Albert Einstein. Fem strategier som vi också kan använda för att bli bättre på att ta fram våra inre genier!
The purpose of life is to discover your gift.
The work of life is to develop it.
The meaning of life is to give your gift away.
Västerländskt tänkande är ofta linjärt och vi ser livet som något som har en början, ett innehåll och ett slut. I öst är det mycket vanligare att se både livet och andra processer som något cirkulärt. Och det är en cirkel snarare än en linje jag skulle vilja att du ser framför dig när du lyssnar på dagens avsnitt och hör vad jag menar med Vakna, Väx och Vänd tillbaka.
Del 2 (lyssna på #53 om du inte gjort det) i min djupdykning i vad världens ledande experter och forskare idag vet om vanor. Ett avsnitt du inte vill missa och lyssna även på avsnitt #53 om du inte redan gjort det! Vad gjorde Seinfeld till en av världens mest framgångsrika komiker genom tiderna? Och vilken strategi har Stephen King för att publicera bästsäljare efter bästsäljare? Vad är habit stacking, Premarcks princip, Sorites paradox och kan vi egentligen veta hur lång tid det tar att bygga en ny vana?
Boktips i podden är The power of habit (Charles Duhigg), Tiny Habits (BJ Fogg), Atomic habits (James Clear) och The compound effect (Darren Hardy).
Om du vill ha hjälp att designa och upprätthålla nya vanor, eller sluta med dina ovanor, hjälper jag gärna till med en strategisession eller löpande stöd månadsvis. Hör av dig om du är nyfiken eller har frågor på [email protected]. Du kan även boka mig direkt på ironcoach.se eller lavaleadership.com!
En djupdykning i vad världens ledande experter och forskare hittat om vanor. Varför vi med vanors hjälp kan nå bättre resultat och må bättre. Och framförallt, hur vanor fungerar och hur vi medvetet kan bygga nya goda vanor och ta bort ovanor. Ett avsnitt du inte vill missa och i nästa avsnitt #54 kommer vi gå ännu mer på djupet i specifika metoder, tips och tricks du kan använda för att förändra dina vanor, och därmed förändra ditt liv! Boktips i podden är The power of habit (Charles Duhigg), Tiny Habits (BJ Fogg), Atomic habits (James Clear) och The compound effect (Darren Hardy).
Om du vill ha hjälp att designa och upprätthålla nya vanor, eller sluta med dina ovanor, hjälper jag gärna till med en strategisession eller löpande stöd månadsvis. Hör av dig om du är nyfiken eller har frågor på [email protected]. Du kan även boka mig direkt på ironcoach.se eller lavaleadership.com!
2005 släpptes studien "Shared Virtues - The convergence of valued human strengths across culture and history". Genom att gå tillbaka till originaltexter bakom världsreligioner/traditioner som confucianism, daoism, buddism, hinduism, judendom, kristendom, islam och atensk filosofi hittade man sex egenskaper eller dygder som verkar vara universella för att vi som människor ska må bra och kunna göra världen till en bättre plats. Vad har Star Wars och Luke Skywalker med saken att göra? Lyssna så får du höra!
...men alternativet är värre! Om nära-döden-upplevelser under uthållighetstävlingar och om Ö till Ö 2017 som går till historien som den tuffaste upplagan av tävlingen sedan start. Och varför ska möta jante med handling!
Andra delen med ytterligare sex knep för att prestera bättre på din nästa uthållighetsprövning. Länk till boken Endure.
Mina absolut bästa tips för att komma närmare sin fulla uthållighetpotential. En kombination av vad forskning på mental uthållighet visar och mina egna knep som fungerat väldigt bra för mig själv och många av de jag coachat! Detta är del 1, del 2 kommer nästa vecka!
När lärde du dig något från dina barn senast? Några tankar om kreativitet och motivation.
Har du svårt att få till din träning och dagliga rörelse trots att du vet att det är bra för dig? Här kommer några vanliga fallgropar och tips på hur du tar dig ur dem!
Advent inbjuder till att tända fler ljus. Med metaforen att vi alla ÄR SOM LJUS, hur ser vi till att tända fler ljus runtomkring med vår låga som redan brinner?
Har du hört talas om experimentet där ett antal råttor släpptes ner i en vattenbehållare för att se hur länge de simmade innan de gav upp? Resultatet från experimentet bröt ny mark i psykologiforskningen kring HOPP. Vad kan få en råtta att simma 240 gånger längre än övriga råttor?
Vad visar den senaste forskningen på hopp och hur kan vi applicera det i våra liv?
Hur kan vi connecta till "livskraften"? Kraften som storheter som Yoda, Paolo Coelho, Buddha, Confucius alla pratar om. 2011 inför starten av Järnmannen i Kalmar fick de bevingade orden "may the force be with you" en ny innebörd för mig.
Tankar om visualisering och varför påhittade hinder är en nyckel till en bättre prestation. Med klokskaper från
Einstein "Fantasi är mer betydelsefullt än kunskap",
Buddha "Allt vi är, är resultatet av vad vi har tänkt",
Walt Disney "If you dream it, you can do it",
Rage Agains the Machine "What better place than here, what better time than now".
Och så avslutar jag med en visualiseringsövning som du kan använda inför din nästa anställningsintervju, föreläsning eller tävling, eller någon annan situation där du vill prestera på toppen av din förmåga!
Musik av Josh Woodward (Autumn)
I dagens samhälle där vi bombarderas av input från alla håll och kanter är det kanske viktigare än någonsin att fråga sig själv, VEM man vill vara. Vem vill du vara? Eller en kanske ännu mer specifik fråga, vem BEHÖVER du vara för att nå de mål du jobbar mot?
Och så avslutar vi med ett besök på en begravning.
Eco Challenge återuppstod 2019 efter många års träda och det tuffa äventyrsloppet på Fiji låg till grund för den fantastiska serien "World toughest race" på Amazon Prime som släpptes nyligen. Ingen av deltagarna har fått berätta om vad som hände eller hur det gick. FÖRRÄN NU. Malin Hjalmarsson är en av fyra lagmedlemmar i det enda svenska laget som fick chansen att vara med. Jag tittade på serien ihop med mina två äldsta söner (10 och 7) och vi var lika fascinerade alla tre.
Hör en fantastiskt inspirerande och färsk intervju med Malin och få svar på frågor som hur man kan klara sig på 7 timmars sömn när man tävlar i 7 dygn, hur man kan köra multisport med bruten tumme, hur det känns att simma i fem timmar i niogradigt vatten, hur rollen som mamma ger en extra dimension i tävlandet och mycket mer!
Om du gillade avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa alla dina vänner om podden (direkt eller via social media). När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats!
Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
För en vecka sedan sprang 25-årige Bill Öster den 28 mil långa Skåneleden del 1 från Sölvesborg till Ängelholm snabbare än någon annan någonsin gjort. På drygt 46 timmar tog han sig hela vägen. Hör en kort intervju (ljudkvalitén är dålig på vissa ställen) med Bill om hur han fick idén, om ett oväntat hinder på vägen och vilka lärdomar han tar med sig!
Hör en färsk intervju med Magnus Linde som för några dagar sedan krossade det tidigare rekordet på Skåneleden del 3 (16 mil) med över 5 timmar. Hur kan dålig impulskontroll leda till att man springer 16 mil? Och varför är UTMB ultravärldens Ironmanlopp? Detta och mycket mer i en kärnfull intervju om hur man kan spendera 16 timmar en helt vanlig lördag i september!
Om du gillar det du hört och vill hjälpa mig att nå fler vill jag be dig att gå in på iTunes och ge ett betyg och skriva en recension. Det hjälper fler att hitta till podden.
Jag vore också jättetacksam för input på ämnen som du skulle vilja att jag gräver ner mig i under hösten ([email protected]). Och sist men inte minst, skulle jag vilja att du nu funderar på 3 vänner som du tror skulle gilla podden och dela den med dem, eller ta en printscreen på din telefon och dela den på facebook eller linkedin, tagga gärna mig (Christian Malmström el Ironcoach) så får du en virtuell highfive och ett stort tack tillbaka!
Det skulle bli äventyret med stort Ä på min bucket list. En utmaning jag hade drömt om i säkert 10 år men inte vågat tro på förrän nu. Och i mina drömmar var projektet att springa hela Blekingeleden som att drömma om Mount Everest som klättrare. En livsdröm som lät orimlig men som ändå inte försvann ur tankarna. Men nu var vi där, morgonen den 4e juli 2020 kl 6.30 utanför tågstationen i Sölvesborg. Det var nu det skulle visa sig huruvida idén om att springa hela leden i ett sträck och därmed bli de första genomförde Blekingeleden på det sättet var ett genidrag eller ren dumhet...
Om du gillade avsnittet och vill se hur äventyret gick till kan du se filmen (25 min) HÄR.
Clownlabbet hittar du HÄR.
Musiken i avsnittet är gjord av Aakash Gandhi.
Tack till alla som stöttade på ett eller annat sätt! Jag kommer aldrig glömma det! Och slutligen. Låt aldrig dina drömmar stanna i tanken eller på ett papper. För det är först när du vågar prova du märker att det som kanske verkar omöjligt faktiskt inte är det!
Kungsleden är en av världens populäraste vandringsleder och antagligen Sveriges mest prestigefyllda led att genomföra. Normalt vandrar man den på 27-30 dagar. Förra veckan sprang Dennis Källerteg leden på nya rekordtiden 3 dygn, 19 timmar och 57 minuter. Därmed krossade han det tidigare rekordet med nästan 19 timmar! Hör hans berättelse i fyra dimensioner och inspireras att själv gå utanför det du trodde var dina gränser och uppfylla dina drömmar! Ett urval av fantastiska citat från podden.
"Jag kunde inte nudda någon del på kroppen utan att det gjorde ont", "Knät var stort som en liten fotboll", "Jag var tvungen att betala en stor mängd pengar för att få dem att skjutsa mig över med båt", "Helt plötsligt efter 3 dygn började kroppen jobba med mig istället för mot mig", "Det är den bästa känslan som finns att lägga sig bredvid stigen och sova" och "Jag fick upp farten de sista 20 km och låg i 5-6 min/km igen".
Om du gillar det du hört och vill hjälpa mig att nå fler vill jag be dig att gå in på iTunes och ge ett betyg och skriva en recension. Det hjälper fler att hitta till podden.
Jag vore också jättetacksam för input på ämnen som du skulle vilja att jag gräver ner mig i under hösten ([email protected]). Och sist men inte minst, skulle jag vilja att du nu funderar på 3 vänner som du tror skulle gilla podden och dela den med dem, eller ta en printscreen på din telefon och dela den på facebook eller linkedin, tagga gärna mig (Christian Malmström el Ironcoach) så får du en virtuell highfive och ett stort tack tillbaka!
Antoni Lacinai (lacinai.se) är en av (inte bara i Sverige) de ledande experterna på kommunikation och konsten att moderera konferenser och hålla föreläsningar. För 15 år sedan tog han steget från tryggt och välbetalt jobb och startade sitt egna bolag. Sedan dess har han gett ut 12 böcker, pratat på TEDx-konferens och på ett antal stora events med tusentals åskådare. Ändå behåller han en jordnära och ödmjuk approach. Vi resonerar om mod, ledarskap, entreprenörskap, kommunikation och mycket mer.
Om du gillade avsnittet vore jag jättetacksam om du vill ge ett omdöme på iTunes och prenumerera där du lyssnar på poddar. Och fundera på vilka av dina vänner, kollegor eller familjemedlemmar som du tror skulle gilla avsnittet och tipsa dem. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå hittar du mig, Christian Malmström på ironcoach.se, lavaleadership.com, Linkedin eller Facebook. Jag ser fram emot att höra från dig!
Adam Danielsson genomgick en imponerande transformation under resan mot sin Ironman 2019 som jag hade förmånen att få leda som coach. Hör hans berättelse och om de motgångar han tog sig förbi på vägen. Om att springa på kottar för att väcka benen, om skrikande funktionärer och om att klara det omöjliga.
Om du gillar det du hört och vill hjälpa mig att nå fler vill jag be dig att gå in på iTunes och ge ett betyg och skriva en recension. Det hjälper fler att hitta till podden.
Jag vore också jättetacksam för input på ämnen som du skulle vilja att jag gräver ner mig i under hösten ([email protected]). Och sist men inte minst, skulle jag vilja att du nu funderar på 3 vänner som du tror skulle gilla podden och dela den med dem, eller ta en printscreen på din telefon och dela den på facebook eller linkedin, tagga gärna mig (Christian Malmström el Ironcoach) så får du en virtuell highfive och ett stort tack tillbaka!
En inspirerande intervju med Christer Hagberg från Växjö som för några år sedan upplevde det nästan alla triathleter drömmer om, nämligen att få chansen att delta i Ironman World Championships i Kona på Hawaii. Vi pratar om äventyr med barnen, hur en tydlig målbild hjälpte Christer att nå sin fulla potential och om paradigmskiften, bergsklättring och ledarskap.
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa alla dina vänner om podden (direkt eller via social media). När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Wow, vilket häftigt och insiktsfullt avsnitt det blev. Efter att ha träffat energiknippet Tina Thörner och haft förmånen att få lära känna henne för några år sedan, har jag velat dela med mig av hennes visdom och många insikter. Hör om hur visdom från Värmland förmedlad via Tinas mormor och farmor genomsyrat Tinas liv. Om tragiska rallyolyckor, möten med döden, mindset och hur vi alla har ett val i livet.
Om du gillar avsnittet och vill få mer inspiration hittar du Tina på https://www.tinathorner.se/
Anders Olsson är en av världens främsta experter på andning. Hör en inspirerande och lärorik intervju full med tips om hur till synes små förändringar i våra andningsvanor kan få enorma resultat på vår hälsa och vårt välmående och faktiskt förlänga våra liv. Anders skrev för några år sedan boken Medveten Andning som jag starkt rekommenderar för dig som gillar intervjun. Första gången jag såg Anders sprang han en halvmarathon med silvertejp för munnen. Hör historien om det och mycket annat i denna femte sommarintervju!
Anders hemsida hittar du här.
En inspirerande intervju med Dennis Källerteg som jag hade förmånen att få coacha under ett par år när han slog sig in på allvar på den nationella och internationella ultrascenen för ett par år sedan. Hör om hans lärdomar från några av världens tuffaste lopp såsom HURT och VAM. Om motgångar och framgångar och kärleken till att springa långt!
Heather Thorkelson är en mycket inspirerande person med en fantastisk historia. Efter att ha startat sitt bolag 2010 lever hon idag ett helt platsoberoende liv (hon kan bo var som helst) iom att hon byggt en digital business som fungerar oavsett var hon befinner sig. En dröm för många men inget hon har fått gratis. Hör hennes tankar om mod och entreprenörskap och få en inblick i ett av de bolag hon idag driver som tar människor till polarregionerna med närkontakt med isbjörnar.
För livs/business-coaching hittar du Heather här. För polarresor hittar du hennes bolag Twintracksexpeditions här. Och hennes nya bok No Plan B kommer ut inom kort. Jag kan lova att den är ett måste för alla som driver bolag eller vill starta något eget!
En inspirerande intervju med Magnus Linde som jag haft förmånen att få coacha i flera omgångar de senaste åren. Magnus fick som 39-åring sitt genombrott i den svenska ultraeliten under Kullamannen 100 i november 2019. Han har även de senaste åren, tillsammans med sin familj, byggt sitt liv för maximal frihet. Vad har boxning med ultralöpning att göra? Och vad ska man göra när man är ute och springer i skogen mitt i natten och hör sig själv snarka?
Den 4-5 juli kommer jag tillsammans med två ultravänner se om vi kan springa hela Blekingeleden 27 mil i ett sträck. Det har vad vi vet aldrig gjorts innan och vi har satt ett ungefärligt tidsschema som pekar på 40 timmar. Inga längre pauser och planen är att göra det utan sömn. Klarar vi det kommer det bli ett sk Fastest Known Time (FKT) på leden (ett koncept som länge varit populärt i USA men som senaste åren spridit sig till Sverige).
Under försöket (det är allt annat än självklart att vi kommer fixa det) kommer jag samla in pengar till Clownlabbet som jobbar med sjuka barn och ungdomar i sydöstra Sverige. I dagens podd intervjuar jag Mike och KaBoom, som berättar om vilken skillnad deras arbete gör för sjuka barn och deras familjer.
För att följa vårt äventyr 4-5 juli 2020 och vara med och bidra till insamlingen. Gå med i facebookgruppen här.
För mer info om clownlabbet, läs på deras hemsida.
Hör Caroline Mohrs fantastiska berättelse om hur det värsta beskedet i hennes liv blev något hon idag aldrig skulle velat vara utan. Du hittar Caroline här där du kan boka henne som föreläsare, få tillgång till ett gratis webinar om hur du kan bygga mental styrka, eller gå hennes onlinekurs för att bli mentalt starkare och kunna hantera livets utmaningar bättre här.
Summering av första säsongen av Close the Gap. Hör vilka 9 personer som kommer utgöra nästa podd-intervju-experiment och släppas under 9 sommarveckor. Och så planerar jag att uppfylla en gammal dröm om att springa hela Blekingeleden 27 mil i ett sträck den 4-5 juli. I samband med det samlar jag in pengar till Clownlabbet som är en fantastisk duo som jobbar med sjuka barn och deras familjer och du kan läsa mer om både äventyret (och följa live 4-5 juli) och bidra till insamlingen på
https://www.facebook.com/groups/316122679780933/
Om du gillar det du hört under säsong 1 och vill hjälpa mig att nå fler vill jag be dig att gå in på iTunes och ge ett betyg och skriva en recension. Det hjälper fler att hitta till podden.
Jag vore också jättetacksam för input på ämnen som du skulle vilja att jag gräver ner mig i under hösten ([email protected]). Och sist men inte minst, skulle jag vilja att du nu funderar på 3 vänner som du tror skulle gilla podden och dela den med dem, eller ta en printscreen på din telefon och dela den på facebook eller linkedin, tagga gärna mig (Christian Malmström el Ironcoach) så får du en virtuell highfive och ett stort tack tillbaka!
Vad kan Epictetus, som levde för nästan 2000 år sedan lära oss om frihet? Och hur han hans filosofi hjälpt storheter som Nelson Mandela, Viktor Frankl, Edith Eger och James Stockdale överleva fångenskap när de flesta andra gav upp och dog? Hur kan vi genom att se frihet ur två dimensioner känna oss mer fria i våra liv trots att det ibland känns som om vi sitter fast? Boktipsen i podden: Enchiridion, Mans Search for Meaning och The Choice.
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa alla dina vänner om podden (direkt eller via social media). När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
"When life hands you lemons, make lemonade". Men hur kan man rama om de utmaningar vi har framför oss till något bra? Och hur kommer det sig att ledare återkommer till att det är i utmanande situationer man utvecklat sitt ledarskap som mest? Vad har Albert Einstein, Thomas Edison, Walt Disney, Steve Jobs och Oprah Winfrey gemensamt? Hur kan en motgång vara det bästa som hänt oss och vad har trampoliner med saken att göra?
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa alla dina vänner om podden (direkt eller via social media). När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
En annorlunda podd där jag intervjuar Oscar Sjölander som förra helgen sprang hela Bohusleden, drygt 35 mil lång på den snabbast kända tiden någonsin! Inspireras av Oscars story och hitta din utmaning! Stort tack till Oscar som ville dela med sig!
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa alla dina vänner om podden (direkt eller via social media). När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Ett avsnitt med fokus på entreprenörskap och att ha modet att starta eget bolag. Du får fyra nycklar för att våga ta steget och att bygga en framgångsrik verksamhet som du kan leva på. Vad kan vi lära oss av Richard Branson och varför har Ace Wilder fel? Hör om min absolut största lärdom efter att under flera år regelbundet besökt snabbväxande bolag i Silicon Valley. Och vad betyder egentligen wantraprenör och mikroprenör?
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa alla dina vänner om podden (direkt eller via social media). När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Mod ansågs redan av de gamla grekerna för över 2000 år sedan vara den absolut viktigaste komponenten för att leva livet fullt ut. Men hur kan vi alla bli modigare? Ny forskning från bla Robert Biswas-Diener och Cynthia Pury ger oss några nycklar och lärdomar från världens modigaste personer. Hör berättelsen om den kinesiska nioåringen som blev nationalhjälte 2008 genom att ikläda sig rollen som korridor-vakt.
En kort summering av vad forskningen visar:
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa alla dina vänner om podden (direkt eller via social media). När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Varför bör vi sätta och sträva mot mål? En djupdykning i motivationsforskningen (bla Edward Deci) för att se hur vi kan bli mer autonomt motiverade. En ekvation från Piers Steel som ger svaret på varför vi ibland prokrastinerar och vad vi kan göra för att öka motivationen i stunden. Optimera dina mål med min modell LAVA som ger dig svaret på om målen du strävar mot verkligen är optimala för dig. Hur ser vi till att sätta mål så att vi får motivationen på köpet?
Frågor för reflektion:
Hur kan du lägga mer av din tid på aktiviteter du älskar? (LOVE)
Är dina mål dina och ligger måluppfyllelsen inom din kontroll? (AUTONOMY)
Vilka värderingar ligger i linje med ditt mål, vad är du beredd att offra och kan du hitta något högre syfte med målet du jobbar mot? (VALUES)
Hur ser du till att göra dina mål mer utmanande så att du måste utvecklas för att fixa dem? (AMBITION)
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa två av dina vänner om podden. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Varför ska vi leva mer i nuet och hur bra är du på att njuta av varje dag? Hur kan livsstilsdesign (en term som myntades av Tim Ferriss i 4 timmars arbetsvecka) göra att nuet blir mer njutbart samtidigt som vi ökar våra chanser att verkligen uppnå de där drömmarna om framtiden som vi har. Är livet som ett marathonlopp eller är det som en konsert? Och vad har Mark Twain, Dan Millman och Seneca med saken att göra? Länk till Way of the peaceful warrior.
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa två av dina vänner om podden. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Hör berättelsen om det galna loppet Gax Urasunti Epiphany och vad jag lärde mig om hjärnan på mitt varv i löparskor runt Öresund 2014.
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa två av dina vänner om podden. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Från min egna karriär inom telekom- och startupvärlden har jag om och om igen observerat en underliggande princip som i de flesta fall aldrig kommer till ytan. Jag kallar den “takprincipen” och är du ledare, företagsgrundare, förälder eller influerar andra är den i högsta grad relevant att vara medveten om. Vad är ditt företags största tillgång? Och hur tar du hand om de viktigaste tillgångarna? Vad kan vi lära oss av Elon Musk och filosofen Emerson och vad har trädgårdsmästare och schackspelare med ledarskap att göra?
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa två av dina vänner om podden. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Från en dramatisk förlossning till dagens Coronakris. Tankar om hur vi kan vända motgångar till framgångar, använda våra ärr som medaljer och se allt som händer just nu som ett träningsläger där vi kan komma ut starkare och bättre på andra sidan. Konceptet anti-fragile och vad du kan göra för att superkompensera för den nerbrytning som vårt livsgym just nu skapar i oss.
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa två av dina vänner om podden. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Vad innebär lycka och framgång för dig? Vi har så lätt att koppla framgång till karriär, välstånd, materiella saker, upplevelser och att vinna tävlingar vi ställer upp i. Men är det verkligen denna typen av extern belöning som på lång sikt ger en känsla av lycka? Hör vad Aristoteles tänkte om lycka för över 2400 år sedan och vad nutida forskning visar att vi bör göra för att känna mer varaktig lycka. Länkar till böckerna The how of happiness och Flow som refereras i avsnittet. Länk till bloggen Wait but Why.
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa två av dina vänner om podden. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Idag handlar avsnittet om mod. Om du tänker tillbaka på de saker i livet som du är mest stolt över, så slår jag vad om att de involverade en viss grad av rädsla. Varför ligger vår fulla potential utanför vår komfortzon? Och hur vet vi om vi är på rätt väg i vår utveckling?
Och vad har Adam Grant, Emerson, Kirkegard, Seneca, Joseph Campbell och George Lucas med saken att göra? Hur blev Star Wars den episka rymdsaga som den blev och varför kan man inte göra en omelett utan att krossa äggen?
Vi har alla chansen att bli hjältar i våra egna liv. Se dokumentären Finding Joe här (som jag tipsar om i avsnittet).
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa två av dina vänner om podden. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
Vad är det som gör att du stiger upp varje morgon? Och vad skiljer människor som varje dag vaknar och tar sig an dagen med hög energi och drivkraft från människor som allra helst skulle vilja dra täcket över huvudet och somna om? IKIGAI är en av nycklarna till hur den japanska ön Okinawas invånare blir så gamla. Vad kan vi lära oss av denna japanska filosofi för att både må bättre i nuet men också möjliggöra ett så långt liv som möjligt?
Och vad har Steve Jobs, Barack Obama, Östafrikanska långdistanslöpare, viljestyrka och föräldraskap med saken att göra?
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Det hjälper till att sprida podden till fler. Jag har medvetet tagit beslutet att inte sälja din uppmärksamhet och tid till annonsörer för att hålla podden reklamfri, så istället vore jag superglad om du vill tipsa två av dina vänner om podden. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå når du mig, Christian Malmström på [email protected] eller via ironcoach.se eller lavaleadership.com.
En unik kombo där jag valt ut två av mina favoritavsnitt från poddarna Monkey Mindset och Den andra podden. Hör Daniel Sjöstedt (hemsida Monkey Mindset) prata om FOMO och hur sociala medier och annan input påverkar både hur vi mår och presterar. Hör Jakob Pansell prata om hur våra lungor och hur andning kan vara en bra metafor för hur vi bör leva våra liv.
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Tipsa gärna minst 2 vänner också. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå hittar du mig, Christian Malmström på ironcoach.se, lavaleadership.com, Linkedin eller Facebook. Jag ser fram emot att höra från dig!
Vad har Jesus, Elon Musk och Greta Thunberg gemensamt? Jo, de är alla bra förebilder för ledarskap i världsklass. Jim Kouzes och Barry Posner har sedan 80-talet forskat på vad bra ledarskap innebär och jag summerar idag deras fem viktigaste principer för hur vi alla kan bli bättre ledare. Och det visar sig att Jesus, Elon och Greta förkroppsligar de allra flesta av dessa ledarskapsprinciper. Om förebilder som Dean Karnazes och Mark Allen och ett trick som du kan använda när du står inför såväl vardagliga som stora beslut.
Om du gillar avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera OCH ge ett omdöme på iTunes. Tipsa gärna minst 2 vänner också. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå hittar du mig, Christian Malmström på ironcoach.se, lavaleadership.com, Linkedin eller Facebook. Jag ser fram emot att höra från dig!
Tankar om självbild, självkänsla, självförtroende och varför vi bör älska oss själva lite mer. En konkret strategi för att bygga självförtroende och några tankar om att bygga vanor.
Om du gillade avsnittet vore jag jättetacksam om du vill prenumerera samt ge ett omdöme på iTunes, Spotify eller där du lyssnar på poddar. Och fundera på vilka av dina vänner, kollegor eller familjemedlemmar som du tror skulle gilla Close the Gap och tipsa dem. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå hittar du mig, Christian Malmström på ironcoach.se, lavaleadership.com, Linkedin eller Facebook. Jag ser fram emot att höra från dig!
Hur kan en 2000 år gammal idé från en slav hjälpa dig bygga emotionell stabilitet? Från Epictetus, via Marcus Aurelius och Viktor Frankl till Michael Jordan. Genom tre enkla principer och fyra vardagstips kan du bygga en inre fästning som står emot allt som livet kastar på dig. Det är dags att hitta in i stormens öga. Nu kör vi!
Om du gillade avsnittet vore jag jättetacksam om du vill ge ett omdöme på iTunes, Spotify eller där du lyssnar på poddar. Och fundera på vilka av dina vänner, kollegor eller familjemedlemmar som du tror skulle gilla Close the Gap och tipsa dem. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå hittar du mig, Christian Malmström på ironcoach.se, lavaleadership.com, Linkedin eller Facebook. Jag ser fram emot att höra från dig!
Exakt en månad sedan poddens födelse. Dags för en första After Action Review (AAR) för att se vad som funkat bra, varför och vad som kan göras bättre. Hör mer om min extrema runstreak i februari, om vad gapet som bör stängas kan handla om (några konkreta exempel) och varför en stressig vardag gör våra fundamentala behov ännu viktigare för att orka!
Hör gärna av dig med feedback, tankar om nya ämnen eller specifika frågor som du vill att jag tar upp i kommande avsnitt. Stort tack till VicEge, Ålgränd och Strålande Tider som lämnat recensioner! Stort tack också till Daniel Sjöstedt, lyssna på hans podd Monkey Mindset.
För mer inspiration eller bokning besök ironcoach.se eller lavaleadership.com. Om du har frågor hör av dig på [email protected]
Jag får ofta frågan om hur jag hinner med allt i livet. Här kommer mina tre absolut bästa tips. Vad har Einstein och Hemingway gemensamt? Vad betyder Zeigarnik-effekten? Hur kan du få samma träningseffekt av 7 timmar i veckan som någon som tränar 12 timmar? Hur skapar man fokustid och vad kan vi lära oss av fokusexperten Cal Newport? Vad är anti-manana och spridningseffekten? Om vi ska bli vårt bästa jag, behöver vi använda vår tid smart. Nu kör vi!
Om du gillade avsnittet blir jag jätteglad om du vill ge ett omdöme på iTunes, Spotify eller där du lyssnar på poddar. Och fundera på vilka av dina vänner, kollegor eller familjemedlemmar som du tror skulle gilla Close the Gap och tipsa dem. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå hittar du mig, Christian Malmström på ironcoach.se, lavaleadership.com, Linkedin eller Facebook. Jag ser fram emot att höra från dig!
Vad skulle hända om du satte av en timme (eller mer) av ditt liv för att skriva ner dina livsregler? Principer och tankar att leva efter! Vad har den gamla romerska kejsaren Marcus Aurelius, David Letterman och Jordan Peterson gemensamt? Om lycka, prestationsstrategier, tankesätt och insikter som gör mitt (och förhoppningsvis ditt) liv bättre och mer värt att leva!
Om du gillade avsnittet vore jag jättetacksam om du vill ge ett omdöme på iTunes, Spotify eller där du lyssnar på poddar. Och fundera på vilka av dina vänner, kollegor eller familjemedlemmar som du tror skulle gilla Close the Gap och tipsa dem. När vi tillsammans strävar mot vår fulla potential kommer världen bli en lite bättre plats! Om du har frågor som du vill att jag tar upp eller vill ha hjälp att nå nästa nivå hittar du mig, Christian Malmström på ironcoach.se, lavaleadership.com, Linkedin eller Facebook. Jag ser fram emot att höra från dig!
Varför carpe punctum är det nya svarta (inte carpe diem) och vad ögonblick, drunkningskänslor och tortyr har med mental styrka att göra. Råd från en av världens mest kända terapeuter Byron Katie. Den viktigaste principen inom stoicismen, Viktor Frankl, Abraham Maslow, Neitsche, Stephen Covey, Ironman Hawaii och Optimize i en härlig blandning. Flip your switch och carpe punctum!
Den inspirerande historien om hur Michelangelo ur ett imperfekt stenblock skapade en av världens mest kända stenstatyer. Om David, Goliat, mod och potential. Och slutligen ett besök på vår dödsbädd med musik från Josh Woodward.
För mer inspiration besök ironcoach.se eller lavaleadership.com. Om du har frågor relaterat till mod, ledarskap, hälsa, personlig utveckling, livsoptimering, föräldraskap eller extremidrott, hör av dig på [email protected]
Nu kör vi!
Berättelsen om hur en stukad fot på Bornholm gav mig en av mitt livs viktigaste insikter. Vad vi kan lära av JK Rowling och svaret på om man kan springa tre marathonlopp sträck på en stukad fot. För mer inspiration besök ironcoach.se eller lavaleadership.com. Om du har frågor relaterat till mod, ledarskap, hälsa, personlig utveckling, livsoptimering, föräldraskap eller extremidrott, hör av dig på [email protected]
I avsnitt 1 får vi bekanta oss med storheter som Confucius, Aristoteles, Abraham Maslow, Michael Jackson och Paulo Coelho. Och du får svaret på varför det finns all anledning att alltid sträva lite närmare vår fulla potential. Inte imorgon utan idag! “The purpose of life is to discover your gift. The work of life is to develop it. The meaning of life is to give your gift away.” För mer inspiration eller för bokning besök ironcoach.se eller lavaleadership.com. Om du har frågor du vill ha svar på i podden relaterade till mod, ledarskap, hälsa, personlig utveckling, livsoptimering, föräldraskap eller extremidrott får du gärna höra av dig på [email protected]
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.