214 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Tidningen Dagens podcast, där journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand pratar om Gud med kända svenskar.
The podcast Dagens människa is created by Tidningen Dagen. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I det 205:e avsnittet träffar vi konstnären Marie-Louise Ekman. Vi talar om vuxna som leker sina jobb, till och med statsministern leker, menar Marie-Louise. Vi pratar om lyckan i att få vara i sin ateljé, om sorgen efter maken Gösta, om Gud och om prästen Olle Carlsson som inte ställde några krav.
I avsnitt 204 möter vi idolstjärnan Joel Nordenberg. På lördag är han en av tre finalister i Idol i TV:4 och Anders Bagge menar att han har en internationell karriär framför sig. Men Joel Nordenbergs främsta dröm är att vara en förebild för förortskillar och att prata om sin tro. En gång räddades han själv av en äldre förebild.
I avsnitt 203 möter vi astronauten Christer Fuglesang. Vi pratar om jublet som utbrister när rymdfarkosten nått rymden och om vad vi på jorden kan lära oss av perspektivet man får där uppifrån. Och är det verkligen sant att man skulle kunna spänna ut ett parasoll över jordklotet?
I det 202:e avsnittet möter vi Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet. Vi pratar om uppväxten som prästdotter, och om engagemanget i kyrkan där hon lärde sig att ta ansvar, och om vad ordet frid egentligen betyder.
I avsnitt 201 möter vi socialdemokraten och före detta statsministern Stefan Löfven. Vi pratar om varför hans hustru Ulla grät när han en gång sade ja till att vara statsminister, om hur det känns och luktar när man svetsar och om att inte få ta sin mammas hand när hon låg för döden.
I avsnitt 200 möter vi journalisten Janne Josefsson. Vi talar om hans driv att dra fram sanningen i ljuset - ett driv som enligt vissa ibland har fått honom att gå för långt. Janne berättar om avslöjanden han ångrar, men också om varför han anser att det ibland är nödvändigt att använda dolda kameror. Vi pratar om pingstvännerna på Åstol och om vad som hände när han för några år sedan valde att granska sitt eget liv och upptäckte omskakande saker om sin mamma.
I avsnitt 199 möter vi artisten, rapparen, jojkaren och låtskrivaren Maxida Märak. Vi pratar om att välja vilka människor man vill ha i sitt liv, om hennes kamp för samernas rättigheter, om naturen hon inte kan leva utan och som inte kan ersättas av ett spa. Vi pratar också om hennes stora förebild, morfar Johan - han som blev den förste samiske prästen och som tog jojken in i kyrkan. Kanske är Maxida mer lik honom än hon anat?
I det 198:e avsnittet möter vi journalisten och debattören Ivar Arpi. Vi pratar om att gå från kommunist till liberalist och från ateist till kristen. Vi samtalar om huruvida kristendomen är tillräckligt macho för en man med en podd som heter "En rak höger", vi talar om de där sekunderna då hans dotter slutade andas och om Arpis möte med Sebastian Stakset.
I Dagens människa avsnitt 197 möter vi sångaren och artisten Hasse Andersson. För honom är det självklart att alla hundar kommer till himlen. När hans första konfirmationspräst sa åt honom att det var synd att vara speleman, hoppade han av. Men i lumpen mötte han en annan präst och gav kyrkan en ny chans. Vi pratar om livet, döden, och om barnen som aldrig får sluta att skriva brev till honom.
Säsongsavslutning: I Dagens människa avsnitt 196 pratar vi med Robinson-deltagaren Alexander Strandberg. Inför TV-tittarna har han just trillat av plankan och åkt ur denna säsong av programmet, men i vårt samtal är han allta annat än deppig. Vi talar om hur livet vände för elva år sedan, dagen då han nästan dog men istället mötte Gud, om tiden som nyfrälst när han försökte sprida sin tro lite för ihärdigt och om hur Gud hjälpte honom då han befann sig i Gränslandet.
I avsnitt 195 samtalar vi med poddprofilen och komikern Jonatan Jonasson. Tillsammans med en kollega driver han podden Den som skrattar förlorar. Vi pratar om att växa upp som pastorsson, och om skratt som får fler att skratta. Om ordvitsar i kyrkan och om kristna som tycker att det skämtas för mycket om dem. Förgäves letar vi efter Jonatans mörker och funderar över hans livsfilosofi att strunta i det jobbiga och göra nåt kul istället.
I avsnitt 194 möter vi Carin Götblad, polischef och polismästare vid polisens nationella, operativa avdelning, Noa. Vi pratar om det faktum att hon fick rätt när hon för många år sedan förutsåg utvecklignen av gängkriminalitet i Sverige, om varför hon inte vill ha New age i kyrkan och om hur hon som polischef fick lära sig ha tålamod med förortsungdomar.
I avsnitt 193 möter vi ledarskribenten och krönikören Susanna Birgerssson. Vi pratar om att vara en konservativ förälder, och om hennes önskan att ge sina barn annan kultur och andra värderingar än vad de kan få genom skärmarna och omvärlden. Susanna berättar om uppväxten med nio syskon och om att bli kristen på nytt i vuxen ålder. Vi pratar om att gömma sig i Guds godhet och om frestelsen att känna förakt för den som inte tänker som en själv.
I avsnitt 192 möter vi artisten, tv-profilen och hollywoodfrun Gunilla Persson. Vi pratar om Gunillas längtan efter att sjunga om Jesus på olika platser i Sverige, om varför svenskar tycker det är så konstigt när hon pratar om sin tro, om kärleken från publiken i Melodifestivalen och om hatstormen som blev hennes genombrott.
I Avsnitt 191 av Dagens männsika möter vi Kishti Tomita, röstcoachen bakom uttrycket "halleluja moment". Vi pratar om hur ett hallelujamoment känns och om att bli petad från Idoljuryn. Om tiden då Kishti befann sig i själens mörka natt och om att ta sekund för sekund, tills meningen och lusten återvänder och om kallet att hjälpa andra att hitta sin plats.
I avsnitt 190 av podden Dagens människa möter vi Liam Norberg: skådespelare, författare, filmmakare, småbarnspappa och en gång i tiden kriminell och dömd för ett stort värdetansportrån. Vi pratar om förvandlingen som började på häktet och sedan fortsätter hela livet, om att få förlåtelse av den person han en gång sköt i axeln, om skillnaden mellan gängvåld då och nu och om hur man gör för att höra Guds röst.
I avsnitt 189 möter vi Amanda Jonegård, känd från succé-realityserien Love is blind. Vi pratar om fördelarna med att dejta utan att se den andre, om att gifta sig efter bara några veckor, hantera skvaller och chockartade besked om den som just blivit ens make och om att alltid ha nära till en bön. Vi undrar hur det var att bli "den kristna tjejen" med hela Netflix och om allas enorma nyfikenhet på hennes tro.
I det 188:e avsnittet av Dagens människa möter vi journalisten Benjamin Elfors, mannen bakom podden Bildningskomplexet. Vi pratar om hans judiska identitet och hur det är att leva som jude i Sverige i dag, när antimemitismen återigen växer i vårt samhälle. Om rädslan bland hans judiska vänner, om de rigorösa säkerhetsåtgärder som just nu omger judiska sammankomster och om Benjamins eget, komplicerade förhållande till Gamla testamentets texter om judarna som Guds utvalda folk.
I Dagens människa avsnitt 187 möter vi Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson. Vi pratar om hennes förflutna i trosrörelsen, och om tron som varit stark ända sen hon var liten. Om moderaternas hårdare tag mot brottslighet och kriminalitet, om den kritiserade klimatpolitiken och om att växa upp med en mamma som led av psykisk ohälsa.
I det 186:e avsnittet möter vi Ingvar Carlsson, socialdemokrat och den som en gång i tiden tog över som Sveriges statsminister när Olof Palme mördades. Vi talar om hur döden påverkat hans liv, hur den tagit människor ifrån honom, men också lärt honom saker och faktiskt också givit honom själva livet.
I det 185:e avsnittet möter vi skådespelaren, författaren, sjökaptenen och föreläsaren Louie Marti. Vi pratar om att vara den som inte vänder andra kinden till och om miraklet som räddade hans mammas liv, om varför han sökte sig till Hells Angels och om att spela rysk maffiaboss utan att kunna ett ord ryska.
I det 184:e avsnittet av Dagens människa möter vi familjehemsmamman och författaren Melinda Jacobs. Vi pratar om sorgen efter Lilla hjärtat, den lilla flickan som hittades död hos sina biologiska föräldrar, om kampen för de utsatta barnen och om att ta ansvar för en 16-åring när man själv bara är 21.
I avsnitt 183 möter vi sångaren Mikael Wiehe. Vi pratar om hur det kommer sig att han, som genom livet kallat sig ateist, ändå släpper en notbok med sånger för dop och bröllop och har releasekonserten i en frikyrka, om vem han ska vara när åldern hindrar honom från att vara den ständigt turnerande musikern, och om döden som kysser med öppen mun.
I avsnitt 182 möter vi författaren och journalisten Diamant Salihu. Vi talar om våldet på våra gator, där barn skjuter barn, om att sitta ned och samtala med mamman till ledaren för Foxtrot-nätverket, om människans förmåga att vara både ond och god om ljuset i Diamant Salihus liv.
I det 181:a avsnittet möter vi Centerpartiets före detta partiledare Annie Lööf. Vi pratar om axlarna som sjönk när hon hörde sig själv säga att hon skulle sluta, om när hon och Ulf Kristersson skrek på varandra i telefon, om mördaren som hade kartlagt hela hennes liv, om nattvardsstunden som Annie tycker om, och om att trotsa rädslan och ställa sig en stund framför Visby domkyrka.
I avsnitt 180 möter vi medieprofilen och musikern Cissi Wallin. Vi pratar om vad hon ångrar och inte ångrar kring den roll hon kom att spela i den svenska #Metoo-rörelsen, om förlåtelse och försoning. Cissi berättar om sin längtan efter att få vara med vid fikat i hennes kristna vänners församlingar och om känslan av att vara älskad och menad.
I avsnitt 179 av Dagens människa möter vi Martin Modeus, ärkebiskop i Svenska kyrkan sedan ett år tillbaka. Vi pratar om hur man gör för att hålla sig så nära Jesus, om bönen som alltid pågår, om en kristens förhållande till Bibeln versus en muslims förhållande till koranen, och om tjock-TV:n som Martin använde som bord när han som barn lekte nattvard.
I Dagens människa avsnitt 178 möter vi Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Vi pratar om hans egen väg till tro, om rollen som ledare för Sveriges största frikyrka och om responsen efter hans undervisning om Bibeln och homosexualitet.
I Dagens människa avsnitt 177 möter vi festfixaren, frisören och numera författaren Micael Bindefeld. Vi pratar om hans judiska identitet, och om hur han som barn berättade för hela klassen om uttåget ur Egypten. Om ensamheten Micael upplevde när maken blev sjuk, om att skaffa barn med hjälp av en surrogatmamma, om tiden när media dömde ut honom som ytlig och om konsten att vara en bra värd för festen.
I det 176:e avsnittet av Dagens människa möter vi artisten och låtskrivaren Frank Ådahl. Det blir ett mycket speciellt samtal om att börja turnera redan som 6-åring, om församlingsmedlemmar som gick ut i protest när bandet Edin Ådahl spelade och om tron som inte kan bygga på hur människor väljer att agera utan på en Gud som alltid älskar oss. Frank har en stark tro som präglar hela våt samtal, och kanske, tror Frank, behöver någon höra detta samtal just idag.
I avsnitt 175 möter vi entrepenören, youtubefenomenet, libertarianen och författaren Henrik Jönsson. Vi pratar om Henriks favoritord - frihet och om hur man gör för att erövra den. Vi pratar om Gud som är som vin, och som vi alldeles för ofta försöker ersätta med vatten, om sjukdomen som gör Henriks skelett svagt som hos en gammal människa, och om vanorna som gör honom lite mindre "alfa-betonad".
I avsnitt 174 möter vi journalisten och programledaren Carina Bergfeldt. Vi pratar om en god Gud som sitter bland en massa TV-skärmar och somnar, om pastorn på deathrow i Texas, om ungdomsåren i pingstkyrkan då hon lärde sig lyssna på DC Talk, och om varför Carina alltid haft lätt för att möta människor som fallit offer för våld och övergrepp.
I avsnitt 173 möter vi ledarskapscoachen, föreläsaren och författaren Mia Törnblom. Vi pratar om bantningspillren som ledde henne till tio år av missbruk, om sinnesrobönen som hjälpt henne i vägen tillbaka, om varför folk hellre säger att de mediterar än att de ber, och om förbundskapten Janne Anderssons vredesutbrott i TV.
I det 172:a avsnittet av Dagens människa möter vi författaren och journalisten Olof Lundh. Vi pratar givetvis om fotboll. Är det en klyscha att fotboll är som religion, eller är det sant? Och varför blir Olof Lundh så intresserad när Hare Krishna går förbi honom på gatan? Olof får i uppdrag att gissa vilka landslagsspelare som gör korstecken, och han berättar om en lite skrämmande dag i Quatar.
I avsnitt 171 möter vi Anna Björklund, radio, kultur och medieperson. Vi pratar om moderskapet som Anna menar bär på samma grundidé som kristendomen, vi samtalar om varför hon evisas med att gå i mässan och om att leva i en slags klosterrytm, med tre små barn.
I avsnitt 170 möter vi sångaren och låtskrivaren Uno Svenningsson. Vi pratar om panikångest som kan få en att tro att man ska dö, om det lite skaviga och samtidigt kärleksfulla förhållandet till frikyrkan, och längtan efter att åka till Rom.
I avsnitt 169 möter vi Cecilia Uddén, journalist och sedan tjugo år tillbaka Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern. Vi pratar om att vara svensk där, i tider av koranbränningar och vi samtalar om Cecilias uppdrag att vittna om det hon ser. Var går gränsen för vad en jouranlist bör bevittna utan att kunna ingripa? Cecilia berättar om avrättningen i USA, som hon valde att se. En händelse som fick henne att känna sig smutsig på insidan.
I avsnitt 168 möter vi Birgitta Ed, gift med Sveriges statsminister, och snart präst i svenska kyrkan. Hemma i församlingen är hon inte någon som är gift med någon, här är det snarare en statsminister som är gift med henne, säger Birgitta och skrattar. Vägen till prästyrket har varit lång och gått genom en svår familjetragedi. Nu vill hon förmedla hopp och glädje. Glädjen är viktig för Birgitta, och hon bryr sig inte om ifall någon skulle kalla henne naiv.
I det 167:e avsnittet möter vi författaren, komikern och dramatikern Jonas Gardell. Vi pratar om hur ivrig Jesus är och om hur det varit för Jonas att komma tillbaka till sin barndoms kyrka. Vi pratar om kampen för homosexuellas rättigheter och om hur den hänger hopp med hans tro. Vi får också följa med tillbaka i tiden, till en djärv demonstration i Örebro.
I det 166:e avsnittet av Dagens människa möter vi artisten och antimobbningskämpen Perla Bjurenstedt. I över 45 år har han rest runt i svenska skolor och mött tusentals barn för att lära dem sånger om alla människors lika värde. Vi pratar om en magisk kväll i Södertälje, om kristna som inte tycker att hans sånger är tillräckligt kristna, och om det dåliga självförtroendet som får honom att tro att varje konsert kommer att gå åt skogen.
I avsnitt 165 möter vi artisten Niklas Strömstedt. Vi pratar om tiden, som Niklas beskriver som en glass som faktiskt börjar ta slut när man blir äldre, om mormor och morfar och farmor och farfar som gav honom en smak av frikyrkan, om katten Kerstin som blivit en bok och om hur han och hustrun Jenny håller kärleken vid liv.
I avsnitt 164 möter vi epidimiologen, forskaren, författaren och folkbildaren Emma Frans. Vi pratar om varför alla människor borde lära sig att tänka mer som forskare och var gränsen för vetenskapen går. Kan kyrkan och vetenskapen lära sig av varandra och hur gör man för att klara av situationer där man faktiskt inte vet hur det ska gå?
I avsnitt 163 möter vi Carina Nunstedt, författare, förläggare, producent och medieprofil. För drygt ett år sedan gick hennes älskade make Anders bort i cancer. Carina berättar om tomheten efter den man levt med i nästan hela sitt vuxna liv, om katterna som tröstar och fyller ut familjen och om att våga öppna nya dörrar.
I avsnitt 162 möter vi författaren och journalisten Lena Andersson. Vi pratar om Palmemordet och Lenas senaste bok som är en lek med vår skräck för konspirationsteorier, om sommarpratet som upprörde massor av Sveriges kristna, om Lenas relation till Jesus och om hur Platon gett hennes liv mer mening.
I det 161:e avsnittet möter vi historikern och På spåret-vinnaren Gunnar Wetterberg. Han vill lyfta fram Gud i historien och få människor att förstå hur mycket kyrkan och tron påverkar våra tankemönster än i dag. Men en sak undrar han: Hur kan vi ha så svårt att ta till oss av nåden?
I avsnitt 160 möter vi den folkkära P1-programledaren Louise Epstein. Vi pratar om att ge allt för lyssnarna när den gröna lampan lyser, om den judiska identiteten som inte bara är kultur och tradition, utan också lär henne att be om ursäkt, inte prata skit och att leva livet här och nu.
Massor av svenskar ber, även många av dem som kanske inte kallar sig kristna. Hur ser bönen ut för Karolina Klüft, Mauri Hermundsson, Peter Hallström, Gustaf Norén och talmannen Andreas Norlén?I vårt sommarspecial har vi gått tillbaka under året och hittat tolv intressanta svenskar som pratar om bön. Glad sommar!
I avsnitt 154 möter vi KG Hammar, ärkebiskop emeritus, ledare för Svenska kyrkan åren 1997-2006. Vi pratar om varför han har blivit mer pingstvän och om varför många i Svenska kyrkan verkar tycka att det är pinsamt att vara kristen. KG Hammar berättar om flytten till Stockholm efter att ha varit skåning i hela sitt liv och om kärleken som oväntat fann honom.
Med anledning av situationen i Ukraina gör vi ett specialavsnitt med artisten och evangelisten Sebastian Stakset som är på plats i Ukraina för att i samarbete med lokala kyrkor hjälpa till humanitärt. Han berättar om hur han mött en femåring som flytt bomber och kulor, om hur kvinnor i kyrkorna syr nät till pansarvagnar men också om styrkan landets många kristna finner i sin gudstro.
Ruth Nordström är människorättsadvokaten som blev rikskänd genom fallet där hon försvarade den kristna barnmorskan Ellinor Grimmark. Vi pratar om viljan att göra rätt, om att bli utestängd på grund av sina åsikter, och om hur Ruth själv bemöter andra kvinnor som gjort abort. Vi pratar också om Ruths kristna tro och om resan från Livets ord till Klara kyrka.
I Dagens människa avsnitt 150 möter vi Stefan Einhorn, professor, övrläkare, författare och föreläsare. Vi pratar om varför det är roligare att ha en tro än att vara agnostiker och ateist, om hur man gör för att få till allvarliga samtal, och om föräldrarnas som överlevde förintelsen. Som bonus får också Daniel och Malin lite terapi.
I avsnitt 149 möter vi Alf Svensson. Under 31 års tid var han partiledare för KDS. Vi pratar om lojaliteten som fick honom att stanna så länge, om barnmötet då han blev kristen, om de enkla bönerna vid dagens början och slut och om den komplicerade relationen till hbtq-rörelsen.
I det 148: avsnittet av Dagens människa möter vi sångaren och musikläraren Gustaf Norén. Vi pratar om vad det egentligen innebär att vara en människa och om relationen till medlemmarna i Mando Diao, där Gustaf tidigare var med. Vi pratar om att komma ut som kristen och om vikten av att lyssna rösten som leder oss rätt. Gustaf är full av målande bilder och ivrig att få prata tro, för i vanliga fall ”håller han ena foten på bromsen” som han uttrycker det.
I det 147:e avsnittet möter vi entrepenören, politikern och före detta Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson. Vi pratar om de kristna tatueringarna på hans kropp, om att vara kristen och stolt, om vikten av att erkänna att man är en syndare och om att ”skicka någon i backen”, när man tycker att det behövs.
I det 146:e avsnittet av Dagens människa möter vi Sveriges talman Andreas Norlén. Vi samtalar om trons betydelse när man ska bilda regering, och i livet i övrigt, vi pratar om att vara som en anka eller inte, om hur man gör för att inge förtroende och om vad man ska göra för att bli vis.
I det 145:e avsnittet av Dagens människa möter vi dramatikern, samhällsdebattören och författaren Stina Oscarson. Vi pratar om mannen som pinkade på golvet i S:ta Clara kyrka, om Stinas tårar när hon går in i kapellet vid St:a Eugenia, om att få höra att man inte passar i badhuset och om det perfekta plåstret som inte finns.
I det 144:e avsnittet av Dagens människa möter vi youtubern och programledaren Mauri Hermundsson. Vi pratar om den där nyfikenheten han verkar ha på människor, är den verkligen äkta? Och bryr sig Mauri på riktigt om hon som bara vill äta chicken nuggets? Sen pratar vi förstås om Gud, och om det är okej att be en bön ibland även om man nog inte riktigt tror.
I det 142:a avsnittet av Dagens människa möter vi körledaren och artisten Gabriel Forss. Vi pratar om droppsmitta via körsång och om tårarna som kom när hans kör äntligen fick samlas igen. Vi pratar om att hitta en Gud som man inte är rädd för och om den förunderliga, andliga upplevelsen på en balkong i sällskap av Carola.
I Dagens människa avsnitt 141 möter vi pensionären, katoliken och före detta Livets ord-pastorn. Vi pratar om det omvälvande mötet som fick honom att bli kristen i sin ungdom, om insikterna som drev honom att söka sig till att överge trosrörelsen och söka sig till den katolska kyrkan, om brottningskampen inför uppbrottet, om människorna som blev besvikna men också om livet idag som avslappnad sjuttioåring som trivs med livet och Gud.
I avsnitt 140 får vi höra Johan Gustafsson berätta om hur han blev kidnappad av al-Qaida och tvingades sitta kidnappad i öknen i nästan sex år. Vi pratar om hur han konverterade till islam för att rädda sitt liv, om den obekväma osämjan som uppstod med medfångarna, om den misslyckade flykten som ändå var så viktig för honom och så till slut om det första samtalet hem till familjen. Vad säger man efter sex års frånvaro? "Hej, det är jag"? Johan växte upp i Pingströrelsen och svarar förstås på frågan hur han har det med Gud i dag.
I Avsnitt 139 pratar vi med artisten och författaren Cyndee Peters. När hon kom till Sverige 1969 var hon ganska ensam om sin hudfärg, och fick svara på frågor som den om hon var brun även på magen. Vi pratar om skillnaden mellan nyfikenhet och rasism, om sorg, tro och härliga DJ-partyn med seniorer i bostadsområdet i Maryland där hon bor och om den nya låten som spelades in i en garderob.
I avsnitt 138 möter vi den energiske och älskade sportkommentatorn Niklas Holmgren. Vi pratar om att konfirmera sig i vuxen ålder och om att hitta tro. Vi pratar om var man ringer när en familjemedlem hittas död, och om likheten mellan eldiga predikanter och duktiga sportkommentatorer. Då och då under intervjun slår Niklas på kommentators-rösten, så var beredd!
I Dagens människa nummer 137 bjuder vi på ett mustigt samtal med musikern Emil Svanängen, kanske mer känd under artistnamnet Loney dear. Vi pratar om klangen från uppväxten i frikyrkan, om att vilja slippa bekänna färg och om varför han hänger med pastorer. Emil funderar över om han gör bort sig i den här intervjun, men det är väl upp till lyssnaren att avgöra?
I avsnitt 136 träffar vi Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog. Vi pratar om hur barn i Sverige mått under pandemin, och om att stanna upp en stund och gråta över mörka siffror som får en att ana de mörka berättelserna och utsattheten bakom. Vi pratar om uppväxten i pingstkyrkan och om tron som ger hopp. Och så frågar vi oss om det är en rättighet för barn att ha kanin?!
I Dagens människa avsnitt 135 besöker vi Annika Östberg, före detta livstidsfånge dömd för mord. Hon berättar om att sitta i dödscell och om kvällen då ett enkelt "godnatt" räddade hennes liv, om den mäktiga känslan av frihet på insidan, trots att man sitter bakom murar, och om lyxen att kunna gå rakt fram rätt ut i skogen.
I avsnitt 134 åker vi till statsministerns sommarresidens Harpsund och möter Ulla Löfven. Vi pratar om hur fönstren skallrade när hon för första gången hörde "O helga natt", vi pratar om kyrkopolitik, om tilliten till en Gud som ger den kraft som dagen behöver och om hur man stöttar en partner som är statsminister
I avsnitt 133 möter vi artisten, sång och dansmannen David Lindgren. Som liten spenderade han massor av tid i kyrkan där hans pappa var präst och än idag är tron viktig. Vi pratar om känslan av befrielse när man svimmar på scenen och det värsta händer, om sången som aldrig blev sjungen när Davids mamma begravdes och om rösten som lovade honom att det kommer att gå bra.
I Dagens människa avsnitt 132 möter i programledaren Pär Lernström. Vi pratar om varför Pär lämnade kyrkan och varför han börjat hitta tillbaka till en tro. Pär berättar om frikyrkobusen som delvis formade den han är idag, om vilda turer med en Volvo 740 i småstaden Strängnäs och om att gråta, både framför hela svenska folket men också när man sitter helt ensam i bilen och lyssnar på "Blott en dag".
I Dagens människa avsnitt 131 möter vi Sören Olsson, en av författarna bakom succé-böckerna om Sune och Bert. Vi pratar om att låta storyn gå före egot, om hur man lever tillsammans med någon som har kort tid kvar, om att förlora ett barn och om varningsklockan som ringer varje gång Sören säger ordet ’kanske’.
I avsnitt 130 får vi besök av Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna. Vi pratar om att hålla garden nere när man tar nattvard, om folk som vill ha hennes autograf i kyrkan och om hennes förhållande, eller, kanske snarare icke-förhållande till Markoolio:)
I det 129:e avsnittet av Dagens människa möter vi trendspanaren Stefan "Trendstefan" Nilsson. Vi pratar om vilka trender som skapas av pandemi och isolering, om att stänga in sig en månad om året för att fundera över var världen är på väg, om huruvida det skulle kunna bli trendigt att be, och givetvis: Om årets färg 2021!
I det 128:e avsnittet av Dagens människa möter vi Svt:s vd Hanna Stjärne. Vi pratar om vikten av att servera svenskar hemmagympa genom rutan, men också om svenskarnas behov av TV-gudstjänst. Hanna berättar om sin egen uppväxt i en frikyrka där det var högt i tak, och om farfar som var noga med att kratta inför helgsmål.
I det 127:e avsnittet av Dagens människa möter vi nyhetsankaret och journalisten Claes Elfsberg. Vi pratar om sorgen efter hans dotter Hanna som gick bort, för två år sedan. Claes berättar om telefonsamtalet då Hanna ringde för att tala om att hon bara hade en vecka kvar att leva. Vi pratar om modet att efter en hel karriär som samlad nyhetsuppläsare plötsligt visa en annan sida för tv-tittarna, om svenska folkets uppdämda behov av att prata om sorg, och om längtan efter att sorgen ska blandas med glädje.
I detta jubileumsavnitt intervjuas tidningen Dagens chefredaktör och vd Felicia Ferreira. Det blir ett ärligt och öppenhjärtigt samtal med barnskrik i bakgrunden, om att vara mediechef på 2020-talet, hur pappans missbruk påverkat henne och om en tro som orkar bära genom svåra tider.
I det 126:e avsnittet möter vi "ängeln på Malmskillnadsgatan", Elise Lindqvist. Vi pratar om varför man inte får använda sig av uttrycket "torsk" och om vad Elise känner för Paolo Roberto. Elise berättar om den märkliga dagen 1994 när allt förändrades och om känslan när det går bra för en av "hennes tjejer".
I det 125:e avsnittet av Dagens människa möter vi journalist och programledare Anna Lindman. Hon är reportern som ständigt undersöker andras religion och andlighet, men vad tror hon egentligen själv? Vi pratar om hennes möten med människorna i församlingen i Knutby, om andlighet som spårar ur, om sund andlighet som brottas med de stora frågorna och om svenskarnas försök att fuska bort de stora frågorna.
I det 124:e avsnittet möter vi Frida Boisen, programledare, journalist och författare. För några år sedan tog hennes mamma livet av sig och efterlämnade ett brev där hon gav Frida skulden. Nu har Frida skrivit en bok om sin uppväxt, om sin relation till mamman och om den förunderliga nåden som det står om i sången "Amazing grace", en sång som Fridas mamma älskade.
I det 123:e avsnittet av Dagens människa möter vi Andreas Nielsen, pastor för Hillsong Sverige. Vi pratar om den omskakande gudsupplevelsen som förändrade hans liv, om förtjusningen i det engelska språket, om att förbruka förtroenden och komma tillbaka igen och om fem saker han måste göra varje dag för att hålla sig på banan.
I avsnitt 122 möter vi författaren, poddaren och mediaprofilen Sigge Eklund. Vi pratar om varför han både söker sig till och värjer sig för det religiösa, om livets små njutningar och om "gud" med litet g och situationstecken.
I säsongens sista Dagens människa möter vi religionshistorikern och författaren David Thurfjell mitt ute i den uppländska skogen. David har skrivit boken Granskogsfolket som handlar om naturen som svenskarnas nya religion. Vad är det som gör att så många hellre går ut i skogen och möter Gud än att prioritera julottan? Hur många träd behövs för att man ska få en existentiell upplevelse och varför längtar vissa människor efter vackra sommarängar, medan andra trivs bättre i karga och dramatiska landskap?
I dagens människa avsnitt 120 möter vi sångaren, låtskrivaren och politikerna Roland Utbult. Han berättar om dödsångesten som drabbade honom när han blev svårt sjuk i Covid-19, om bönerna som bar honom igenom sjukdomen, men också provocerade vissa och skapade kulturdebatt i media. Roland funderar över hur man bäst förbereder sig inför sin egen död och så om varför saknaden efter grädde var det första tecknet på att han skulle klara sig.
I Dagens människa avsnitt 119 besöker vi moderaternas partiledare Ulf Kristersson i hans hem i Strängnäs. Vi pratar om hur krångligt det kan vara att gå in i Svenska kyrkan igen och om att skala potatis till dem som är ensamma på julafton. Vi pratar om kampanjbilden som blev fel och om känslan av att inplastad i skyddsutrustning besöka sin mamma som blivit smittad av Covid -19.
Avsnitt 118 spelas in i en tid då vi dagligen följer rapporterna om människor som dör i covid-19. Vi möter Peter Strang, författare och professor i palliativ medicin. Om någon kan kallas för expert på döden, så är han en sådan. Vi pratar om hur man gör för att få en hög livskänsla medan man lever, vilken sorts tro man ska ha för att den ska bära ända in i döden och om varför det är så mycket värt att läsa tidning och dricka kaffe en helt vanlig måndag.
I det 117:e avsnittet av Dagens människa möter vi Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Mitt under pågående coronakris pratar vi om att koppla på sin inre soldat och sin inre scout och om människans inneboende förmåga att klara sig och finna lösningar. Vi pratar om vikten av att låta fler åsikter höras, även i en tid av kris, och om konfirmationsgruppen som följt Tove ända upp i vuxen ålder.
Det 116:e avsnittet spelas in mitt under den stora coronasmittan. Vi möter Jakob Pansell, intensivvårdssjukssköterska på Karolinska sjukhuset i Stockholm, som tar oss med in i sin verklighet där han tvingas möta dödssjuka Covid-19 patienter bakom skyddsmask. Jakob pratar om rädslan för att sjukdomen ska bli mer än vad han och hans kolleger klarar av, hur mycket de än jobbar, och om det svåra med att inte kunna släppa in de sjukas anhöriga. Men vi pratar också om hur Jakob ser Gud överallt just nu, och särskilt på sjukhuset.
Det 115:e avsnittet av Dagens människa spelas in i corona-tider. Vi möter Anders Arborelius, katolsk biskop och kardinal och pratar om hur vi ska hantera vår oro i tider där allt verkar svaja. Vi pratar om att göra något bra av den tid då många av oss måste isolera oss på grund av smittan. Om vad vi kan lära oss av att ha tråkigt och hur våra relationer faktiskt kan bli djupare och starkare under den tid då vi inte ses.
I avsnitt 114 träffar vi skådespelaren och komikern Pia Johansson. Vi pratar om hennes enkla samtal med Gud i skogen när hon var liten, och om hur pappans alkoholmissbruk krånglade till det. Hon berättar om uppgörelsen som fick henne att känna sig flera kilo lättare och så pratar vi om varför det är så skönt när man inte får svar på alla frågor. Pia Johansson funderar också över varför inte fler vågar be.
I det 113:e avsnittet av Dagens människa möter vi ekonomiprofessorn Micael Dahlén. Vi pratar om varför man blir lyckligare av att ha en tro, och nystar i vad Micael Dahlén tror själv. Vi frågar oss vem eller vad som ligger bakom välsignelsen som han menar att det är att hans egen pappa överlevde sin svåra cancer. Dessutom tar vi itu med bakgrunden till några av Micaels lite udda tatueringar
I det 112:e avsnittet av Dagens människa möter vi läkare och psykoanalytiker Rigmor Robért. Hon har under många år varit engagerad i det som hänt kring Filadelfiaförsamlingen i Knutby, samtalat med medlemmar och anhöriga, besökt församlingen och försökt förstå sektens mekanismer. Vi samtalar om alla dessa möten med människor, där många verkar ha gått rätt in i Rigmors hjärta och så vill vi veta vad Rigmor tror själv. Vågar hon tänka sig en övernaturlig kraft och kanske en kristen gemenskap som faktiskt kan göra människan gott?
I det 111:e avsnittet av Dagens människa möter vi poet, jounalist, fotbollsexpert och författare Marcus Birro rotar i vad som hände när han försvann från mycket av rampljuset. Vi pratar om nåden att få jobba med fotboll på heltid, om terapin och nödvändigheten i att stänga av radion för att hitta det lyckliga livet bortanför bekräftelsebehov och åsiktsmaskineri.
I det 110:onde avsnittet av Dagens människa möter vi ledarskribenten, debattören, teologen och författaren Joel Halldorf. Vi pratar om att växa upp och diskutera Augustinus runt middagsbordet, om att vara den som alltid har en åsikt, om hur man klarar av att sticka ut näsan fastän människor man faktiskt gillar kanske kommer att vända sig emot en, och och om hur man hittar nedåt och djupare efter en dag som gått alldeles för snabbt.
I det 109:onde avsnittet träffar vi radiopratare, manusförfattare och författare Kalle Lind. Vi pratar om hur det kommer sig att han älskar att uppmärksamma smala ämnen och människor som ingen annan lyssnar på och om skoluppgiften som gjorde honom till näst intill expert på frikyrkomusik. Vi pratar om starka texter som får en att vilja ställa sig upp och tro på något större, och och om att ta Jard Samuelsson på allvar.
I det 108:onde avsnittet av Dagens människa möter vi fysikern och författaren Bodil Jönsson. Bodil får förklara varför hon provocerar oss genom att påstå att vi har gott om tid. Hon slår hål på vår tids största hjärnspöke och så pratar vi om att slippa leva maniskt i nuet, samtidigt som man kan ta ett ögonblick i sänder.
I det 107:e avsnittet av Dagens människa möter vi Per Holmgren, EU-parlamentariker, meteorolog, författare klimatkämpe. Vi pratar om att gå från att vara en folk-kär figur som pratade väder med svenska f folket, till att vara den som drivs av ett allvarligt budskap om att vi måste ändra våra levnadsvanor. Vi pratar om det som är värt något på riktigt och om att kunna se sina barnbarn i ögonen.
I Dagens människa avsnitt 106 möter vi journalisten, debattören och författaren Åsa Linderborg. Vi talar om den märkliga upplevelsen då Åsas två barn en helt vanlig dag blev som en altartavla, vi pratar om hur Marx inte alltid räcker och om saknaden efter en tro på Gud. Om Göran Greiders råd när Åsa var i blåsväder, om svidande kritik och om den ovillkorliga kärleken.
I Dagens människa avsnitt 105 möter vi matkreatören och programledaren Lisa Lemke. Hon bjöd för en tid sen in människor på till sin krog för att tillsammans försöka bli lite mer vän med döden. Trots att allt ser så vackert ut i hennes program Timjan, Tupp och Tårta är hon noga med att inte försöka verka perfekt. Snarare vill hon visa upp hur saker verkligen är, både på utsidan och insidan. Lisa avslöjar också hur man kan vara en riktigt bra värd för sina gäster, även om man inte lagar supergod mat.
I Dagens människa avsnitt 104 möter vi programledaren, före detta kampsportaren och numera också författaren Musse Hasselvall. Vi pratar om de mixade känslorna kring hans pappas självmord, om sorgen som är som en boxningsmatch, om att öva på att inte titta på andra tjejer och om prästen Ingermar som vill få Musse att våga släppa fram de fyra grundkänslorna.
I Dagens människa avsnitt 103 möter vi filosofen Jonna Bornemark. Vi pratar om hur kyrkan riskerar att drabbas av samma mäta-och-väga-sjuka som resten av samhället, och om Gud som en del av det omätbara vi behöver som motkraft. Jonna får fundera över hur Jesus var som filosof och om så diskuterar vi huruvida man verkligen kan sätta in en svordom i rubriken för ett kyrkligt event.
I Dagens människa avsnitt 102 möter vi journalisten Martin Wicklin, känd från bland annat P1:s söndagsintervjuer. Vi pratar om att känna en andlig närvaro som strider mot det förnuftet säger och frågar oss om det går att känna empati med alla människor. Martin Wicklin berättar också om karriärs-krisen som fick honom att sluta försöka sätta dit folk och i stället försöka förstå.
I avsnitt 101 möter vi skådespelare och komiker Emma Molin, känd från bland annat humorprogrammen Grotesco. Emma tycker att vårt samtal om tro är lite som att vara på besök på mammas och pappas jobb eftersom båda hennes föräldrar är pastorer inom Ekumeniakyrkan. Vi försöker sätta fingret på varför det ofta blir så spänt när man pratar om religion i Sverige, vi konstaterar att alla behöver chilla ned lite och så pratar vi om spexen och julspelen i missionskyrkan som var en bra skola för skådespeleri och humor.
I vårt lyxiga jubileumsavsnitt 100 bjuder vi in tre favoritgäster från förr: Rasmus Troedsson, Karin Adelsköld och Calle Schulman. Rasmus berättar om hur han numera måste ha Gud till hjälp för att spela sina roller, Karin kommer ut som kristen och Calle funderar över om inte detta med tro genomsyrar honom ännu mer än när vi sågs sist. Detta är ett avsnitt med extra allt: Publik, fantastisk stämning och jingel av äkta musiker på plats.
I podd 99,5 talar Daniel Wistrand och Malin Aronsson om hur 100 sköna gäster påverkat deras sätt att tänka om allt ifrån gödsel till Gud. Vi laddar upp för avsnitt 100 som spelas in med publik, måndag den 6 maj kl 18.00 i Gamla stan.
I det 99:de avsnittet av Dagens människa möter vi journalisten och författare Björn af Kleen. Björn bor i Washington och vi pratar om människorna och politiken i Trumps USA, vi frågar oss om man kan gå med i kyrkokören även om man inte är kristen, vi pratar om att ha skrivandet som ett kall och likheten mellan prästyrket och journalistyrket.
I Dagens människa avsnitt 98 möter vi artisten, författaren och odlaren Stefan Sundström. Vi talar om det religiösa i att kompostera och om att försöka finna frid i tanken att bli uppäten av maskar, men också om låten "Om jag kommer upp till Jesus". Vi funderar över människans behov av att se sin skuld och om hur man ska leva för att kunna se sina barn i ögonen.
I Dagens människa avsnitt 97 möter vi Soraya Lavasani, journalist och programledare på TV 4 Nyhetsmorgon. Vi talar om att behöva kliva upp mitt i natten för att vara den som väcker Sverige, om känslan av att förlora sin kompass i livet när en förälder dör och om att gå vidare ur en sorg. Vi pratar om självförtroende och om att försöka se sig själv som två år gammal för att bli snällare mot sig själv.
I det 96:e avsnittet av Dagens människa möter vi sångaren Samuel Ljungblahd och pratar om hur man får folk som kanske inte tror på Gud att känna sig avslappnade på en konsert med låtar som handlar om Gud. Vi pratar om att vara den runda klossen där de andra är fyrkantiga, och om krisen då Samuel undrade om han egentligen stod för det folk älskar att höra honom sjunga.
I avsnitt 95 möter vi Daniel Bromander, just nu aktuell som sångare i programmet Talang i TV 4. Under nästan hela sitt vuxna liv har Daniel varit med i den omtalade församlingen i Knutby. Där kände han sig kontrollerad och fick inte leva ut sin dröm. Han berättar om känslan av frihet när allt föll, och om hur han och familjen nu njuter och tar för sig av livet. Folk tror att de som hamnar i sekter är lite dumma, men så är det inte, menar Daniel.
I avsnitt 94 möter vi författaren och föreläsaren Mikael Andersson. Trots att han föddes utan ben och utan armar säger han idag att hans kropp är hans största tillgång. Det blir ett samtal om att hitta sin egen väg, om att hoppa studsmatta så att hela klassen står och gapar och om att aldrig säga åt någon annan att det är enkelt.
I Dagens människa avsnitt 93 möter vi skådespelaren och journalisten Rasmus Troedsson. Vi pratar om hur livet förändrats av att hela svenska folket känner igen honom från serien Vår tid är nu, om en usel predikan i Filadelfiakyrkan som ändå ledde till att han blev kristen, om ha en kärleksfull konflikt med Gud och om varför ateister är de värsta moralisterna.
Poddredaktionen önskar God Jul med skön mix av tio av årets fantastiska gäster. Avnjutes bäst i en skön fåtölj när julklapparna är öppnade och släkten har gått hem.
I det 92:a avsnittet av Dagens människa möter vi smyckesdesigner Emma Israelsson. Vi pratar om hennes samarbete med fredspristagaren Doktor Denis Mukwege och om att våga säga upp sig fast det verkar som vansinne. Vi pratar om hur att aldrig få hybris eftersom man kommer från Gnosjö och om vad folk skulle tänka om det verkligen visste HUR kristen Emma är.
I det 91:a avsnittet av Dagens människa möter vi Thomas Mattson. Han är chefredaktör för tidningen Expressen och brinner för god journalistik och för att gräva fram sanningar. Vi pratar om Guds och kyrkan plats i den svenska debatten, om vad det är för likheter mellan kyrkan och kungen och om hur man hanterar att människor blir arga på en för att man hängt ut dem i pressen.
I Dagens människa avsnitt 90 möter vi prästen och journalisten Helle Klein. Vi pratar om man inte får sitta för länge i en kyrkbänk, om att vara en hundnos i världen och en metallarbetares bönesvar. Och så pratar vi om Helles förebild: Den danske prästen som lade prästkappan på hyllan och gick ut när hans församlingsmedlemmar inte respekterade människors lika värde.
I det 89:onde avsnittet av Dagens människa möter vi musikern, författaren och scenartisten Uje Brandelius. Vi pratar om att få veta att man har Parkinsons sjukdom när man är mitt i livet. Vi samtalar om hur underskattat det är att springa ifrån sina problem, och om att man trots att man kanske skulle vilja maximera livet, alltid också måste slänga in en tvätt ibland.
I Dagens människa avsnitt 88 möter vi komikerna Özz Nujen och Måns Möller. Vi pratar om deras gemensamma föreställning Världens historia, där bland andra Jesus tar plats som en viktig och annorlunda person. Vi pratar om att försonas med Gud och tampas med arga kristna i Södertälje, och om kyrkan som enligt både Måns och Özz måste lära sig att ta mycket större plats.
I Avsnitt 87 av Dagens människa möter vi stjärnkocken Niklas Ekstedt. Vi pratar om att söka sina rötter och äta isterband för att må bättre, om behovet av att införa bordsbönen igen, om kopplingen mellan tro, mat, sex och ett långt liv och om det möjligtvis är så att den beska smaken är livet självt.
I Dagens människa Avsnitt 86 möter vi programledaren och författaren Elin Ek. Många av oss minns henne som Grynet, den galna, högljudda tonårsidolen som inte tar någon skit. Den riktiga Elin har också mycket skinn på näsan, men tror fortfarande att människan mår bra av att ha något att tro på. Och sällan har vi i redaktionen träffat någon som är så bra på att njuta av det som är nu.
I avsnitt 85 möter vi ärkebiskop Antje Jackelén. Vi pratar om nåden som är större än allt, om hur långt man vågar sträcka sig för att förstå dem som tänker annorlunda och om att hitta balansen mellan onödig splittring och nödvändiga debatter.
I Dagens Människa avsnitt 84 möter vi författaren och mediaprofilen Linda Skugge. Vi pratar om att alltid vara den som kommer en kvart före utsatt tid, om att vilja prestera, hjälpa till och göra rätt och sedan drabbas av en sjukdom som gör att man inte orkar allt man vill. Vi samtalar om skylten som lockar Linda att gå in i en kyrka, och Lindas nya idé - att predika!
I det 83:e avsnittet av Dagens människa pratar vi med Calle Schulman om att det är ett mirakel att han lever. När han var liten blev han överkörd av en folkabuss, men klarade sig med några skrubbsår. Idag tror han på en Gud som han kan prata med, och som kommer att bli allt mer närvarande i hans liv, ju äldre han blir. Vi pratar om att komma nära Zlatan, om att älska Israel även om det kan irritera, och om pingstvännerna i den lilla byn Bua.
I avsnitt 82 talar vi med Felicia Feldt om försoning, bön och om att vara Anna Wahlgrens dotter. Dessutom blir det en hel del om hennes aktuella bok om döden och sin alldeles nya livsuppgift - som mormor.
I det 81:a avsnittet av Dagens människa möter vi författaren poeten och journalisten Ylva Eggehorn. Vi pratar om kampen för att få bära långbyxor på tidningen Dagen, om Gudsmötet hon försökte förneka och om varför hamnen som väntar på oss är mörklagd.
I det åttionde avsnittet av Dagens människa träffar vi journalisten, författaren, tennis-experten, och före detta På spåret-domaren Björn Hellberg hemma i hans och hustrun Ingers stockholmslägenhet. Vi pratar om hur svårt det är med sådant man inte kan veta, om Einar Ekberg, om att göra bort sig inför hela svenska folket eftersom man har tummen mitt i handen och om var man vänder sig när livet ställs på sin spets.
I det 79:e avsnittet träffar vi retorikexperten Elaine Eksvärd som pratar om relationen till kyrkan, bönesvaren och att ta fajten mot pedofilerna.
I det 78:e avsnittet av Dagens människa möter vi prästen och författaren Olle Carlsson. Vi pratar om att vara den kristne som de som inte brukar gilla kyrkan gillar, att åka på läger med muslimer, det vackra i pingströrelsen, om att bråka med kyrkohandboken och om julaftonen som gjorde att livet vände.
Caroline af Ugglas varvar skivsläpp med hästkollektiv, konstutställningar med körsång och gudstro med godhetsiver. I senaste avsnittet av Dagens människa pratar hon om konstnärskapet, det egna måendet och det återkommande infallet att sadla om till pastor.
I det 76:e avsnittet av Dagens människa möter vi stjärnkrögaren Erik Videgård. Han har drivit många av Stockholms mest populära restauranger och anses bland annat vara den som tog asiatisk mat till Sverige. För några år sen förändrades hans liv när han upptäckte ett litet märkligt sår på tungan. En tid senare var hans käke sönderstrålad och han hade så ont att allt han kunde göra var att stirra på en punkt i väggen. Vi pratar om vägen tillbaka, att se målet och att få James Bond i form.
I avsnitt 75 möter vi kändispianisten, körledaren och programledaren Putte Nelsson. Vi pratar om hur det känns att slita upp dörren hos okända människor och ge dem miljoner, om det gamla ordet Gudsfruktan som är ett ord Putte gillar, om att förstå något nytt om Gud i mötet med en elefant, och om att ha svårt att fånga en taxi för att man har fel hudfärg.
I det 74:e avsnittet möter vi den norska prinsessan Märtha Louise och hennes författarkollega Elisabeth Nordeng. De definierar sig båda som högsensitiva personer, vilket bland annat innebär att de upplever olika situationer extra intensivt. Mycket människor, ljud och dofter kan bli jobbigt, och att då växa upp som prinsessa, med pressfotografer som följer en till ens första skoldag är inte alltid så lätt. Vi pratar om att förstå sig själv, om tro på Gud och om att ha en andlig känslighet.
Redaktionen för Dagens människa önskar våra lyssnare god jul med ett urval av några av höstens skönaste och mest tänkvärda poddstunder från säsongen. Hör Henrik Schyffert prata om rädsla, Ken Ring berätta om sin starka tro, Dilsa Demirbag Sten prata om Gud som en dålig kopia och Kent Wisti som menar att Den helige anden får honom att skapa.
I det 73:e avsnittet av Dagens människa möter vi Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och Sveriges utbildningsminister. Vi pratar om hur kristen en minister egentligen får vara, om att inte känna frid över vissa beslut, om att dela med sig av tro till sina barn utan att hjärntvätta dem, och om den bistra sidan av att gå på fest när man är en känd politiker.
I det 72:a avsnittet av Dagens människa möter vi rapparen och låtskrivaren Ken Ring. Han är en skandalomsusad artist, vars låttexter visar på både ett liv i samhällets utkanter, men också på tro och hopp. Vid samtalstillfället har Ken varit vaken nästan en hel natt, men när han ruskat liv i sig, talar han om tro och om att göra gott för att kompensera för all skit man gjort. Om att växa upp med socialarbetare och hoppet om att allt inte bara ska ta slut.
I det 71:a avsnittet möter vi mentalisten, illusionisten och författaren Henrik Fexeus. Vi pratar om längtan efter att det ska finnas något mer än det vi inte kan se, om förmågan att ge andra en känsla av mening, om väckelsemöten som spelar på känslor och om att få panik av att hamna mitt i en trosbekännelse.
I det sjuttionde avsnittet träffar vi Kent Wisti. Präst, satirtecknare och konstnär som har upptäckt att den helige Anden inte bryr sig om när han är ledig. Vi pratar om att ställa ut erotiska bilder i kyrkan, om att vara en "räkmackegubbe" och om att sitta uppblåst på ett sju-meters hus i Norrköping, när man egentligen vill ta ett steg tillbaka.
I det 69:onde avsnittet samtalar vi med Dilsa Demirbag-Sten om att skapa sin egen mening. Vi pratar om att kämpa för att överrösta de röster man inte gillar, om rädslan för dem som vill tysta och om döden som inte skrämmer henne. Dilsa Demirbag-Sten är debattör och frilansjournalist och driver organisationen Berättarministeriet. Vi möttes under bokmässan i Göteborg, där Dilsa bland annat var med och ordnade högläsning ur Anne Franks dagbok som ett slag för yttrandefriheten.
I det 68:e avsnittet av Dagens människa möter vi psykoterapeuten, författaren, teologen och prästen Owe Wikström. Vi pratar om vänskap, som får för lite uppmärksamhet i förhållande till romantik, om Kristus som meningen med livet och om att upptäcka Gud därför att man har en längtan efter att upptäcka Gud. Vi pratar också om den nya boken som är skriven vid ett cafébord i Paris. Det låter som en klyscha, men verkar faktiskt vara sant.
I det 67:e avsnittet av Dagens människa får vi äntligen till ett möte med Henrik Schyffert. Förra gången vi skulle ses, körde en lastbil in i Åhléns city, och Henrik blev upptagen med att göra extrainsatta föreställningar av "Var inte rädda". Nu pratar vi om vad Jesus egentligen menade med att vi inte ska vara rädda, och om huruvida det är naivt att tro på Gud. Vi pratar om hur det är att försöka diskutera med Sverigedemokrater och likheterna mellan präster och stand-up komiker.
I årets sommarspecial serverar vi våra favoritögonblick och härligaste samtalsstunder från säsongen som gick. Hör Erik Schuldt fundera över livets mening, Åsa Larsson berätta om sitt starkaste gudsbevis, Boris René prata kärlek och mycket annat. Det här är ett program som passar utmärkt för hängmattan eller i lurarna på väg till jobbet för den delen också. Glad sommar!
I det glada 66:e avsnittet av Dagens människa möter vi artisten och före detta fotbollspelaren Boris René. Vi pratar om den märkliga nyårsaftonen då han mötte en kristen person som verkade veta mer om Boris än han själv visste. Vi pratar om året då han var utlånad som fotbollsspelare till Island och ägnade kvällarna åt att hitta Gud, och om hans mamma som var som två i en.
I det 65:e avsnittet träffar vi författaren och föreläsaren Caroline Engvall. Caroline möter, och skriver om barns och ungas utsatthet. Hon har mött 14 åringar som säljer sin kropp, och barn i lågstadieåldern som blivit utnyttjade genom nätet. Vi pratar om hur Caroline själv parerar mörkret genom att baka och springa, och om den övernaturliga kraften hon ser i många barn. För vad är det som ger dem styrkan att komma tillbaka, trots de kränkningar de varit utsatta för?
I avsnitt 64 möter vi skådespelaren Felix Engström. Felix kastar sig mellan rollen som den osympatiske Michael Schmidt i SVT:s serie Bonusfamiljen, och rollen som bibelrecitatör i Filadelfiakyrkan i Stockholms påskspel. Ända sen han var liten har han sökt efter mening, och för åtta år fann hann den. Det blir ett samtal om att göra sin egen Golgatavandring, om att våga stå kvar där man är och om att få kärlek att fungera.
I Dagens människa avsnitt 63 möter vi journalisten, programledare, författaren och nu också dramatikern Alexandra Pascalidou. Hon berättar om en Gud som både skyddar och blåser henne i ryggen och som dessutom sitter längst fram på hennes föreställningar vid Göteborgs stadsteater. Vi får höra bönen "Fader vår" på grekiska och pratar om det allra svåraste - att förlåta dem som står i skuld till oss.
I det 62:a avsnittet av Dagens människa möter vi författaren Åsa Larsson, som berättar att hon just nu har en intensiv period med Gud. Vi pratar om hennes kärlek till bibeln och om att slippa konstruera lycka på egen hand.
I det 61:a avsnittet av Dagens människa pratar vi med skådespelerskan, programledaren och producenten Moa Gammel, känd från bland annat SVT.s serie Jordskott och SR:s nya program Ufopodden. Det blir ett samtal om att söka efter pusselbiten som hela tiden saknas och om vad det skulle betyda om man fann liv i rymden. Skulle en sådan upptäckt göra det mer eller mindre troligt att det finns en Gud?
I Dagens människa avsnitt 60 möter vi komikern Nisse Hallberg. Vi pratar om att vara ateist, fast man inte vill det, om att vara rädd för beskedet att man ska dö och om varför det inte finns några organister som kan spela rätt.
I det 59:onde avsnittet för Dagens människa pratar vi med journalisten och programledaren Eric Schuldt. Vi pratar om vem ormen i Edens lustgård egentligen är, om den krokiga vägen för att hitta en kyrka där man känner sig hemma, om vad det egentligen var som hände när Eric lyssnade på musik av Arvo Pärt och om det kan vara så att Ingemar Bergman var en profet.
Om du missat Dagens människa under året är det här är ett härligt program där du får redaktionens favoritögonblick från 2016 serverade på ett silverfat. 16 gäster, 16 oväntade hälsningar och programledarnas egna reflektioner.
Ett program att avnjuta mitt i julmyset. God jul!
I avsnitt 58 får vi äntligen till ett samtal med allas vår Carola. Vi pratar om hur hennes tro har förändrats sen den där dagen då studentorganisationen Credo klev in i hennes klassrum, om drömmen om att ordna förbön på konserterna och om att överträffa en jul i Betlehem.
I det 57:e avsnittet av Dagens människa möter vi Ann Heberlein, debattör, författare och lektor i teologi. Trots alla böcker hon läst om Gud, är upplevelsen av hans närvaro ännu viktigare för henne. Vi pratar om hur man bäst parerar rädsla för döden och om varför folk ibland tror att hon är en terrorist.
I Dagens människa avsnitt 56 möter vi den finlandssvenske psykologen och författaren Tommy Hellsten. För några år sedan stod han på ruinens brant och inför en personlig konkurs. Mitt i krisen hände något och han började se fram emot att förlora allt. Det blir ett spännande samtal om att bekanta sig med sin egen skugga och om att släppa kontrollen.
I Dagens människa avsnitt 55 möter vi journalisten, programledaren och författare Carin Hjulström. Vi pratar om att dejta hundra män, om döden som ingen verkar tänka på och om en Gud, som om han finns, kanske kan hjälpa en att sätta gränser för sig själv.
I Dagens människa avsnitt 54 möter vi författaren och journalisten Niklas Ekdal. Han berättar om hur det känns att vakna upp på intensiven och få veta att man försökt ta sitt liv. Vi pratar om vägen tillbaka, om att hitta förtröstan och att göra något bra av livet när man fått en andra chans.
I det underhållande och uppmuntrande avsnittet 53 möter vi Michel Issa. Ung, prisad entreprenör och föreläsare som gjorde sig känd för att ta selfies med kändisar. Vi pratar om åren i klostret då Michel tänkte bli munk, om faran och fördelen med pengar, om bönens kraft och om att reta kungen.
I Dagens människa avsnitt 52 möter vi den fascinerande jazzsångerskan Isabella Lundgren. Hon är 28 år, men har varit på både botten och toppen. Vi pratar om att stå framför en avgrund, men välja att leva, om att köpa Veckorevyn eller inte och om hur mycket frågor man egentligen får ha när man kanske vill bli präst.
I Dagens människa avsnitt 51 möter vi FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson som berättar om andakten som ledde till att han fick skäll. Vi pratar om hopp och frustration i arbetet med att medla i världens konflikter och om kritiken från den före detta kollegan Anders Kompass. Jan Eliasson delar också med sig av konfliktlösnings-tips som kan fungera för att skapa förståelse, mellan både presidenter och familjemedlemmar.
I avsnitt 50 möter vi möter vi journalisten och programledaren Hiba Daniel. Hon kom till Sverige som kärleksflykting och syns ofta som programledare i SVT Gomorron. Vi pratar om att svara alla hatbrev med "kram" och att ha en kallelse för public service. Och så tar vi reda på vad det var för ett litet ord som gjorde att hon valde den kristna tron framför islam.
Möt musikern, programledaren, bloggaren och föreläsaren Navid Modiri i ett lagom bråkigt samtal om att uppleva mellanförskap, om människans sug efter religion och om att våga ställa frågan "Vad kan jag göra för dig idag, kompis?" på Facebook.
I det 48:e avsnittet av Dagens människa möter vi poeten, debattören och publicisten Göran Greider. Vi pratar om att möta Jesus i sitt eget vardagsrum, om att vara beroende av eller kunna leva utan uppståndelsekraften, och om varför det är okej att lägga pengar på kogödsel samtidigt som människor flyr över Medelhavet.
I Dagens människa avsnitt 47 pratar vi med humanisternas ordförande Christer Sturmark. Det blir ingen debatt, utan ett avslappnat samtal om vänskapen med Carola, rädslan för döden, kärleken till gospel och om varför vi överhuvudtaget ska prata med varandra när vi tror så olika.
Möt youtubefenomenet, gymnasten, äventyraren och programledaren Alexander Hermansson. 17 år gammal klev han in i sin pappas gamla kyrka, bad en bön och fylldes med en känsla av glitter. Vi pratar om hur gudstron gjort honom till en mjukare människa, om att kämpa för att ha rätt fokus i livet och om det galna frieriet till Caroline.
Möt programledaren och journalisten Malou von Sievers i ett samtal om prästen som förstörde hennes vigsel, om att ha Jesus som gäst i studion och om att gå i terapi med sin kollega.
I Dagens människa avsnitt 44 möter vi författaren Björn Ranelid. Vi pratar om gudstron som en mila man måste vakta, om hur han bär sig åt för att prata ranelidska och om att Zlatan borde vara tacksam för nåden. Programledarna Malin och Daniel provar att skalda och sist av allt önskar Ranelid en riktig gammal hemlandssång.
I det 43:e avsnittet av Dagens människa möter vi journalisten, programledaren och stand up-komikern Karin Adelsköld. Vi pratar om det dåliga mamma-samvetet, om Jesus kärleksbudskap, om att då och då komma på sig själv med att säga "tack Jesus". Daniel och Malin tvingas fundera över hur de förhåller sig till andra religioner och sen får de veta vem av dem som ser mest frikyrklig ut.
Möt skådespelaren Bert-Åke Varg, mannen bakom Hedvigs uggla och Rederiets maskinist Gustav Sjögren. Vi pratar om förhandlingar med Gud, som måste göras om när det visar sig att man lever längre än man först vågat be om. Hör också om utsattheten Bert-Åke känt inför de stora operationer han gått igenom.
I Dagens människa avsnitt 41 möter vi barnrprogramledaren och tv-producenten Markus Granseth. Vi pratar om allt ifrån bungyjump på Fort Boyard och scouternas lägerbål till att brottas med tvivel, och det absurda i att fråga Gud om han verkligen finns.
Poddredaktionen för Dagens människa önskar god jul genom att välja ut sina starkaste poddminnen från 2015. Hör hur pinsamt, roligt och starkt rörande det kan bli när svenska kändisar bjuds in för att prata tro.
Hon är döpt i Jordanfloden, pratar ofta om Gud med sin pappa och när hon möter Fredrik Reinfeldt släpper han allt för att ge henne en kram. I Dagens människa avsnitt 40 möter vi programledaren och författaren Agneta Sjödin i ett samtal om en tro som är öppen och inte vill låsas in i ett fack.
I Dagens människa avsnitt 39 möter vi författaren Håkan Nesser. Det blir ett samtal om att ständigt koppla upp sig emot Gud och passa sig för ondskan, om att läsa psalmer vid hundens grav och om förtröstan som är som en hal badrumstvål.
I Dagens människa avsnitt 38 möter vi Gudrun Schyman. Politikern som tillåter sig att tappa ansiktet och som valt livet framför alkoholen. Det blir ett öppet, ärligt och aningens retsamt samtal.
I Dagens människa avsnitt 37 möter vi skådespelaren Claes Malmberg. Han är buddhisten som tror på Gud, men om han hade varit en lärjunge hade han kanske varit Judas.
I Dagens människa avsnitt 36 möter vi Siavosh Derakhti - grundare av organisationen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. På skönt Zlatan-mål berättar han om hur han får kristna, judar och muslimer att kramas och om skräcken inför mötet med president Obama.
I den 35:e avsnittet av Dagens människa möter vi Katarina Wennstam, författare, kriminalreporter och ny programledare för Efterlyst. Det blir ett samtal om ilska, sexförbrytare och om en Gud som finns där i tillståndet mellan sömn och vakenhet.
I det 34:e avsnittet av Dagens människa möter vi Jonas Helgesson. Stå upp-komiker, föreläsare och författare som faktiskt tror att Gud vill att han ska vara cp.
I det 33:e avsnittet av Dagens människa möter vi Hollywoodfrun Maria Montazami i ett känsloladdat samtal om frälsningen som fick henne att sluta vara elak och om hennes oro över alla ensamma människor.
I det 32:e avsnittet av Dagens människa möter vi programledaren och avgående Bris-chefen Kattis Ahlström i ett samtal om Gud, tröst och drömjobb.
I avsnitt 31 av Dagens människa möter vi Sveriges kanske största manliga modebloggare, Andreas Wijk. Det blir ett samtal om jätteframgångarna, artistplanerna och gudstron som alltid funnits där.
I det 30 avsnittet av Dagens människa möter vi musikprofilen och filosofen Alexander Bard. Det blir ett samtal om uppväxten i kyrkan, internet, helige ande och att skapa sin egen religion.
I avsnitt 29 av Dagens människa pratar vi med journalisten och "Vimmelmamman" lotta Gray om cancer och rädsla för döden, om förbönsstunder på Löttorps camping och om att lappa ihop gudsrelationen igen.
I det 28 avsnittet av Dagens människa pratar vi med programledaren Rickard Sjöberg om att prata tro med barn, om Guds plan för våra liv och om avsaknaden av andliga käftsmällar.
I det 27:e avsnittet av Dagens människa möter vi pastorn och författaren Tomas Sjödin i ett samtal om sorg, framgång och gudsbilder.
I det 26:e avsnittet av Dagens människa möter vi låtskrivaren och artisten Py Bäckman i ett samtal om övernaturligt flow, döden och den största av alla kärlekar.
I det 25:e avsnittet av Dagens människa möter vi artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij. Det blir ett samtal om gudomlighet i skapandet, godnattböner och om varför han övergav allhellgona-mässan.
I 24:e avsnittet av Dagens människa möter vi programledaren och författaren Mark Levengood för ett samtal om gudstron, kändisskapet och konsten att vänta på ett bönesvar.
I det 23:e avsnittet av Dagens människa möter vi sångerskan Gladys del Pilar för ett samtal om gudsmöten, festande och önskelistan till Gud.
I Dagens människa program 23 möter vi journalisten och sociala medier-experten Emanuel Karlsten för ett ärligt samtal om att tro på Gud och stångas med kyrkan. Samtalet spelades in på en poddscen under MEG-dagarna, en mediemässa i Göteborg.
I Dagens människa program 21 vill skådespelerskan och sångerskan Shima Niavarani veta när vi tror att Jesus kommer tillbaka. Det blir ett nyfiket prat om att söka sanningen och att vägra döpa sig av fel anledning.
I 20:a avsnittet av Dagens människa möter vi paret bakom deckarfenomenet "Lars Kepler" i ett samtal om framgångarna, rädslan och Jesus.
I detta tjugonde avsnitt av Dagens människa plockar vi russinen ur poddkakan och lyssnar på godbitar ur 2014 års 19 intervjuer. God jul!
I 19:e avsnittet av Dagens människa möter vi Clara Lidström, mer känd som UnderbaraClara i ett samtal om sorg, miljö och kristen tro.
I Dagens människa avsnitt 18 möter vi artisten Sonja Aldén och samtalar om Gud, kyrkan och att inte ha samma tro som sin partner.
I det sjuttonde avsnittet av Dagens Människa pratar vi med poddcast-kungen Kristoffer Triumf om skapelsen, alkoholmissbruk och döden.
I Dagens människa avsnitt 16 pratar vi med rapparen Sebastian Stakset. Ett samtal om våld, kriminalitet och om det nya livet med Jesus.
I femtonde avsnittet av Dagens människa möter vi gastronomen tv-profilen Edward Blom i ett samtal om kändisskap, alkoholromantik och det ständiga behovet av Guds nåd.
I fjortonde avsnittet av Dagens människa möter vi journalisten och twitterfenomenet Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter i ett samtal om Gud, dubbelmoral och att vara en maktfaktor i sociala medier.
I avsnitt nummer tretton av Dagens människa möter vi multikonstnären Dogge Doggelito i ett samtal om familjeliv, teologistudier, karriär och att ha en "sträng Gud".
I avsnitt nummer tolv av Dagens människa möter vi författaren Jan Guillou live från Bokmässan i ett samtal om skepsisen mot religion, boken "Att inte vilja se" samt om hur den kristna skolningen präglar honom ännu.
I elfte avsnittet av Dagens människa möter vi författaren Hillevi Wahl live från Bokmässan i ett samtal om missbruk, uppväxt och vad det skulle innebära att kalla sig kristen.
I tionde avsnittet av Dagens människa möter vi skådespelaren Thorsten Flinck för ett samtal om Jesus, rätt och fel och att leva med självförakt.
I höstens första avsnitt av Dagens människa möter vi programledaren och mångfaldskonsulten Doreen Månsson för ett samtal om rasism, mångfald, sorg och Jesus.
I säsongens sista avsnitt av Dagens människa pratar vi med författaren och försvarsadvokaten Jens Lapidus om att människan är melerad, om oväntad förlåtelse i rättssalen och om hur hans judiska ursprung präglat honom.
I Dagens människa avsnitt sju möter vi skådespelaren, radioprataren och författaren Gert Fylking och pratar om att vara indoktrinerad, spela pajas och ibland knäppa sina händer.
I sjätte avsnittet av Dagens människa möter vi komikern och författaren Zinat Pirzadeh och pratar om Gud, kulturkrockar och bonusbarn.
I femte avsnittet av Dagens människa möter vi estradpoeten och författaren Bob Hansson och pratar om Gud, livsglädje och motståndet mot de färdiga svaren.
Podden Dagens Människa, avsnitt 4 med Arne Hegerfors. Intervjuare är Malin Aronsson och Daniel Wistrand, redaktörer på tidningen Dagen.
Podden Dagens Människa, avsnitt 3 med Annika Lantz. Intervjuare är Malin Aronsson och Daniel Wistrand, redaktörer på tidningen Dagen.
Podden Dagens Människa, avsnitt 2 med Magnus Betnér. Intervjuare är Malin Aronsson och Daniel Wistrand, redaktörer på tidningen Dagen.
Podden Dagens Människa, avsnitt 1 med Alice Bah Kuhnke. Intervjuare är Malin Aronsson och Daniel Wistrand, redaktörer på tidningen Dagen.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.