54 avsnitt • Längd: 25 min • Veckovis: Måndag
Välkommen till vår podcast ”Den hållbara hjärnan”. Häri kombinerar vi insikter från den senaste hjärnforskningen med vår moderna livsstil för att ge dig förståelse för hjärnan och dess begränsningar. När vi får förståelse för detta blir det enklare att fatta hjärnsmarta beslut och skapa en mer hållbar mental vardag med ökad energi och ökat välmående.
Genom insikter om hur hjärnan fungerar blir det enklare att sätta en riktning framåt för förändring och personlig utveckling, som är kopplad till det som är viktigt för just dig och ingen annan. Genom att ta kontroll över dina tankar får du också kontroll över ditt beteende och ditt liv.
Så, är du redo att ta kontroll över dina tankar, ditt beteende och påbörja resan till den du verkligen vill vara? Få extra inspiration och motivation för ett bättre mentalt mående? Då är denna podcast för dig. Häng med från början och utforska vägen mot en mer hållbar och stark hjärna!
Följ oss här: @annikakv & @neuropsykologengabriella
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Den hållbara hjärnan is created by Gabriella Svanberg och Annika Kvist. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I veckans avsnitt utforskar vi hur små steg kan leda till stora förändringar genom att skapa hållbara vanor.
Med hjälp av BJ Foggs beteendemodell och insikter om hjärnans dopaminsystem dyker vi ner i hur du kan ta kontroll över ditt dagliga liv och skapa rutiner som håller – inte bara i januari, utan genom hela 2025 och framåt.
Du får lära dig hur enkla vanor, som att göra en enda armhävning om dagen, kan vara starten på en livsomvälvande resa. Vi pratar om varför hjärnan älskar små framsteg, hur du kan dra nytta av triggers för att stärka dina rutiner, och hur du skapar motivation som sipprar långsamt – men stadigt – för att bygga ett liv i balans och framgång.
Vi ger dig praktiska tips, inspirerande exempel och vetenskapliga förklaringar.
Så luta dig tillbaka, hämta en kopp te, och låt oss inspirera dig till att ta de första stegen mot att skapa ditt
”drömjag.”
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till ännu ett avsnitt avDen hållbara hjärnan, podden där vi djupdyker i allt som främjar bättre mental hälsa och en mer hållbar vardag – både för hjärnan och livet i stort.
I veckans avsnitt tar vi oss an ett fascinerande och omdebatterat ämne som väcker både nyfikenhet och frågor – psykedelia. Med oss har vi Johan Eriksson, legitimerad psykolog och medgrundare av Nysnö, en verksamhet som fokuserar på att skapa trygga, forskningsbaserade ramar för att utforska psykedelia och dess potential inom psykologisk utveckling och välmående.
Vi kommer att diskutera vad psykedelia egentligen innebär, varför det har blivit ett hett ämne inom forskning och terapi, samt hur Nysnö arbetar för att bidra till utvecklingen av detta område på ett ansvarsfullt sätt.
Oavsett om du är nyfiken på den senaste forskningen eller kanske skeptisk till ämnets potential, lovar vi att dagens avsnitt kommer att ge dig nya perspektiv och en chans att reflektera.
Så luta dig tillbaka, koppla av och följ med oss när vi dyker ner i detta spännande ämne.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt av podden, har vi äran att få ha med oss en otroligt inspirerande gäst, Shirin Djavidi, grundare av ”Shape by Shirin.”
Med en bakgrund som journalist och en stark passion för träning och hälsa, har Shirin skapat en plattform som går långt bortom bara fysisk aktivitet. Hon lyfter vikten av att se livet som en helhet, där kropp, sinne, relationer och vår självbild är tätt sammanflätade.
I veckans avsnitt kommer vi inte bara prata om Shirins resa från journalistiken till hälsovärlden, utan vi ska också ta upp ett ämne som är mer aktuellt än någonsin – mental utmattning. Shirin har öppet delat med sig av sina egna erfarenheter av utmattning och hur hon hittat vägar tillbaka till ett mer hållbart liv. Som hon själv beskriver:
“Jag tackar utmattningen för uppvaknandet och för den djupa tacksamheten den har gett mig. Jag tackar allra ödmjukast att jag fått livet tillbaka.”
Vi kommer att prata om vad som ledde fram till dessa perioder av utmattning, hur hon tog sig igenom dem och vilka lärdomar hon har dragit för att undvika att hamna där igen. Dessutom kommer vi att få konkreta tips på hur vi kan skapa en mer balanserad och hållbar vardag.
Missa inte detta spännande avsnitt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till Den hållbara hjärnan! I dagens avsnitt har vi den stora glädjen att få sällskap av Bob Hansson, en av Sveriges mest älskade poeter och föreläsare. Med sin unika kombination av humor, djup och värme har han berört och inspirerat i över två decennier.
Vi ska dyka ner i ett ämne som känns viktigare än någonsin: snällhet. I sin senaste bok Snällast vinner argumenterar Bob för att snällhet inte bara är en moralisk princip utan också en kraftfull strategi för framgång, både i ledarskap och i vardagen. Det, och mycket mer, utforskar vi i dagens samtal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I beckans avsnitt dyker vi ner i ett ämne som vi upplever att många personer med autism kan relatera till – social osäkerhet. Och eftersom vi närmar oss julen, en tid som ofta innebär mycket socialt umgänge och förväntningar, utforskar vi de unika utmaningar som just den här högtiden kan medföra.
Vi pratar om vad social osäkerhet innebär, hur det kan påverka både vardagen och högtider för personer med autism, och – kanske viktigast av allt – vi erbjuder praktiska tips och strategier för att göra julen lite lättare och mer njutbar.
Lyssna på avsnittet och få med dig insikter som kan hjälpa dig själv eller någon du känner att hantera sociala situationer bättre under högtider. ❤️
Tack för att du lyssnar! 🙏
#Autism #SocialOsäkerhet #Julstress
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Julen närmar sig med stormsteg och för många betyder det glittrande ljus, doften av pepparkakor – och en växande stress. Kraven börjar hopa sig i takt med att kalendern fylls och julpyntet dyker upp överallt. Perfekta julklappar, hemlagad mat, pyntade hem och familjefrid – allt ska klaffa. Men vad händer när vi pressar oss själva för hårt och de höga kraven stjäl glädjen ur firandet?
I dag lever vi i en tid där vi redan balanserar på gränsen till utmattning, och julen lägger till en extra nivå av press. Sociala medier fyller våra flöden med bilder av felfria julfiranden, vilket triggar vår tendens att jämföra oss och sätta ännu högre krav på oss själva. Fenomenet kallas valparadoxen – ju fler alternativ och jämförelsepunkter vi har, desto svårare är det att känna oss nöjda.
Men vad kan vi göra för att vända på det? Hur kan vi skapa en jul som inte handlar om perfektion, utan om närvaro och glädje? I dagens avsnitt pratar vi om varför vi fastnar i höga krav och hur vi kan bryta det mönstret, särskilt under julens mest intensiva dagar. Och för att hjälpa dig på traven avslutar vi med tre enkla men kraftfulla tips för att hantera kraven och njuta av en hållbar jul.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till Den hållbara hjärnan!
Den här veckan tar vi upp ett ämne som de flesta av oss har känt av någon gång – nämligen känslan av att känna sig osäker i grupper eller sociala sammanhang.
Kanske har du varit på ett möte där du tänkte: "Ska jag säga något nu, eller låter jag bara dum?" Eller på en fest där du känner att alla andra verkar så avslappnade och självsäkra, medan du själv står där och undrar vad du ska säga. Det där obekväma, lite osäkra – det är något många av oss delar.
Och det är inte bara en känsla vi kan skaka av oss. Osäkerhet och självsäkerhet påverkas av både hjärnans kemi och våra egna tankar.
-Så varför känner vi oss ibland så små? -Vad gör att vissa människor verkar ha en naturlig status och självsäkerhet, medan andra kämpar med att hitta sin plats?
I veckans avsnitt ska vi utforska vad som faktiskt händer i hjärnan i sociala situationer. Vi kommer att prata om signalsubstanser som serotonin, hur vår status kan påverka våra känslor, och varför hot mot vår sociala position kan trigga stress och osäkerhet.
Och självklart – vi avslutar med tre konkreta tips som hjälper dig att känna dig tryggare och mer självsäker i sociala sammanhang.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkomna till ännu ett avsnitt av Den hållbara hjärnan, podden där vi utforskar hur hjärnan påverkar våra liv, relationer och vår förmåga att prestera – allt med ett fokus på hållbarhet och välmående.
Idag ska vi dyka ner i ett ämne som berör oss alla: attraktion. Varför klickar vi med vissa människor men inte med andra? Vad är det som händer i hjärnan när vi känner oss dragna till någon?
Vi ska prata om allt från kemiska processer till evolutionära faktorer och ge konkreta exempel på hur närhet, likhet och biologiska signaler spelar in.
Låt oss börja med grunden: vad är det som gör att vi attraheras av någon?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När hösten och vintern kommer och dagarna blir kortare kan många känna av en nedstämdhet eller trötthet som i vissa fall utvecklas till säsongsbunden depression (SAD), seasonal affective disorder även kallat höstdepression.
Vad är det?
Detta tillstånd är kopplat till hur vår hjärna reagerar på mindre dagsljus, vilket minskar serotoninnivåerna och ökar produktionen av melatonin, vårt sömnhormon. Samtidigt kan dygnsrytmen rubbas, vilket försvårar för hjärnan att reglera stress och emotioner. Högre nivåer av inflammation och försämrad neuroplasticitet, hjärnans förmåga att anpassa sig, bidrar också till en känsla av tröghet och nedstämdhet.
Behandlingar som ljusbehandling är vanliga för att stimulera produktionen av serotonin och minska melatoninproduktionen. Dessutom kan fysisk aktivitet och strategier för att hantera mörkret hjälpa oss att navigera genom hösten med ett friskare sinne.
Missa inte detta avsnitt - här delar vi de bästa tipsen för att må bra året runt! ☀️
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till veckans avsnitt av Den hållbara hjärnan! Den här gången dyker vi ner i ett fascinerande ämne: Åldrandets påverkan på hjärnan och vad du kan göra för att hålla din hjärna i form!
För, när vi åldras genomgår hjärnan naturliga förändringar.
Hjärnvolymen minskar, och hjärnans förmåga att anpassa sig, neuroplasticiteten, avtar gradvis. Samtidigt sjunker produktionen av viktiga signalsubstanser som dopamin och serotonin, vilket kan påverka både vårt humör och vårt minne. Försämrad blodcirkulation och ansamling av skadliga proteiner påverkar också hjärnans funktion och kan leda till kognitiva utmaningar.
Men vad många inte vet är att det också finns flera positiva aspekter av åldrandet som påverkar hjärnan – vi blir ofta mer emotionellt stabila, och vår förmåga att hantera relationer och stress förbättras.
Dessutom visar forskning att vi kan göra mycket för att bromsa kognitiv nedgång och hålla hjärnan skarp.
Nyfiken på hur? Missa inte veckans avsnitt, där vi går djupare in på vad forskningen säger och hur du kan ta hand om din hjärna genom hela livet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lycka är mer än bara en flyktig känsla – den är förankrad i både vår hjärna och våra relationer. ❤️
I veckans avsnitt utforskar vi hur lycka faktiskt fungerar på en biologisk nivå och vad forskningen säger om hur vi kan bygga ett lyckligare liv. Dopamin och serotonin spelar en central roll för vårt humör och vår känsla av belöning, men det är också de starka sociala banden och meningsfulla aktiviteter som gör oss verkligt lyckliga.
Vi tittar bland annat närmare på en långtidsstudie från Harvard, som visar hur människor med djupa relationer inte bara blir lyckligare, utan också lever längre och mår bättre.
Detta vill du inte missa!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är ett av våra mest lyssnade. Det handlar om något många pratar om idag, Acceptance and Commitment Therapy, även känd som ACT.
En metod som kan hjälpa oss träna upp en hållbar hjärna på jobbet och i livet i stort.
ACT är en terapiform som fokuserar på att öka psykologisk flexibilitet. Den bygger på att träna sig på att lära sig acceptera saker som de är, utan att kämpa emot dem. ACT rekommenderar att man accepterar och sedan fokuserar på att ta steg i rätt riktning, mot sin vision och sina önskade mål och göra det i synk med sina värderingar.
Vi kommer in på hur ACT kan användas för att skapa sinnesro, hållbarhet och ett ökat mentala välmående - på jobbet men också i våra dagliga liv och relationer i stort.
Det här är en episod du inte vill missa - som sagt, ett av våra mest lyssnade avsnitt, med flera tusen nedladdningar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till veckans avsnitt av vår podd, där vi dyker ner i de allra senaste ledarskapstrenderna!
Den här veckan har vi något riktigt spännande att bjuda på – Annika har precis kommit tillbaka från Nordic Business Forum, Europas största ledarskapsevenemang, där några av världens främsta experter delade med sig av sina insikter.
Med namn som Adam Grant och Brené Brown på talarlistan har Annika fångat upp fem heta spaningar som du inte vill missa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt djupdyker vi i ämnet ätstörningar som anorexia, bulimi men också tvångsmässig träning. Dessa psykiska åkommor och sjukdomar påverkar både vår fysiska och mentala hälsa och kan drabba människor i alla åldrar och kön.
Vi utforskar de bakomliggande orsakerna, riskfaktorerna och hur dagens samhälle med sina kroppsideal och sociala medier bidrar till en ökad problematik.
Dessutom diskuterar vi sambandet mellan neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och ätstörningar, och hur man kan bygga ett mer hälsosamt förhållande till mat, till träning och kropp genom psykologisk flexibilitet och stöd. Som alltid avslutar vi med tre tips för bättre balans.
Sprid gärna detta vidare om du vet någon som behöver tips om detta aktuella ämne. ❤️
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan tar vi oss an en viktig fråga: Hur kan vi bemöta våra emotioner och känslor på ett mer konstruktivt sätt?
Vi kommer att prata om skillnaden mellan att vara en känslodomare – någon som snabbt dömer och ofta undviker sina känslor – och att vara en medkännande vetenskapsman, som istället utforskar och lär av sina emotioner.
Genom att förstå våra inre reaktioner bättre och inte fastna i negativa dömanden, kan vi utveckla ett mer hållbart och hälsosamt förhållningssätt till oss själva som får dig att må bättre.
Länk till Marc Brackett: https://marcbrackett.com/about/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt pratar vi om vad multitasking är. Det kan vara att svara på mejl medan du deltar i ett möte eller att scrolla genom telefonen medan du lagar mat. Även om det verkar som om vi blir mer effektiva när vi gör flera saker samtidigt, visar forskning att multitasking faktiskt försämrar vår prestation med 40 %.
Vår hjärna är inte designad för att fokusera på många saker på en gång, och det leder till ökad stress, fler misstag och längre tid att slutföra uppgifter.
Genom att lära oss att prioritera rätt och fokusera på en sak i taget kan vi faktiskt bli mer produktiva och minska stress.
Det här vill du inte missa! 🙋♀️
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till veckans avsnitt som
handlat om ordet som Gabriella tatuerat in på sin arm - det fantastiska oxytocinet! ❤️
När vi står inför stressiga situationer, på jobbet eller i privatlivet, är det lätt att fastna i en ond cirkel av höga kortisolnivåer – kroppens stresshormon – som påverkar både vårt humör och vår hälsa negativt. Men vad många inte vet är att en av de mest effektiva motvikterna till stress är ett hormon som vi själva kan trigga: oxytocin, ibland kallat "kärlekshormonet."
Oxytocin kan inte bara öka känslan av samhörighet, utan också hjälpa oss att minska stress och sänka kortisolnivåerna i kroppen.
Forskning visar att enkla sociala handlingar, som att ge någon en kram, umgås med husdjur eller till och med bara skicka en uppskattande text till en vän, kan öka oxytocinproduktionen och därmed minska stressens påverkan på oss. Bra va?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har alla varit där – de dagar när allt känns som ett enda stort kaos. Kanske är det en deadline som närmar sig på jobbet, barnen som behöver skjutsas runt, eller en ständigt växande att-göra-lista hemma. Den här typen av stressiga vardagar har blivit allt vanligare, och även om vi ofta anpassar oss till det, sker det saker i vår hjärna som vi kanske inte ens är medvetna om.
Kortisol, kroppens främsta stresshormon, spelar en avgörande roll i att hjälpa oss hantera akuta situationer – som när vi måste agera snabbt eller lösa ett problem under press. Kortisol är viktigt, det är det som väcker oss, det ska spruta ut på morgonen men sjunka under dagen. Problemet uppstår när stressen blir långvarig och kortisolnivåerna förblir förhöjda under längre perioder. Vad händer i hjärnan när vi stressar?
Detta och mycket mer pratar vi om i veckans avsnitt. Du får som alltid konkreta råd och tips för att stärka upp och balansera ditt nervsystem med fokus på att aktivera ditt lugn - & ro system.
Detta vill du inte missa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt ska vi dyka ner i hur hjärnans filtreringssystem, RAS, fungerar.
När vi ska köpa bil, ser vi nya bilar överallt, när vi ska köpa hund, ser vi hundvalpar överallt. Ja ni förstår, hjärnan hjälper oss att fokusera på det som är viktigt för oss just nu.
RAS fungerar som en dörrvakt i hjärnan, som sorterar information och låter oss fokusera på det som är relevant just nu. I veckans avsnitt pratar vi om hur du kan träna RAS för att hjälpa dig att undvika negativa tankemönster och istället fokusera på det du vill förbättra din uppmärksamhet på för att må bra och nå dina mål?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här är ett av våra mest lyssnade avsnitt, antagligen för att vi är många som känner stress i vardagen. Hela 8 av 10 upplever idag stress på jobbet.
Vi förklarar vad utmattningssyndrom är, hur vi kan undvika det och vilka de vanliga symptomen är.
Det här vill du inte missa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkomna till veckans avsnitt av vår podcast – där vi tar er med på en resa in i den spännande världen av neuroledarskap! Vårt favoritområde när det kommer till ledarskap.
Vi utforskar vad neuroledarskap verkligen innebär, hur du kan omvandla insikterna till kraftfulla verktyg på din arbetsplats och vi delar med oss av konkreta tips som hjälper dig att använda denna kunskap i din egen ledarstil.
Genom att avkoda hjärnan får du nycklarna till att övervinna utmaningar, fatta skarpare och smartare beslut och bygga team som inte bara är starka, utan också fulla av energi och motivation.
Så följ med oss när vi visar dig hur du kan leda med hjärnan i fokus och skapa en arbetsplats där inspiration, engagemang och drivkraft är i centrum.
Det här avsnittet vill du verkligen inte missa!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkomna till veckans avsnitt av vår podd, där vi dyker ner i den ofta dolda och komplexa världen av gängkriminalitet.
För att förstå och bemöta detta samhällsproblem är det avgörande att få en inblick i vad som pågår i huvudet på en gängkriminell.
Vad driver någon att välja den kriminella banan?
Vilka livsöden och psykologiska mönster formar dessa individer?
Genom att utforska dessa frågor kan vi hitta bättre sätt att förebygga, behandla och hjälpa personer att lämna den kriminella världen bakom sig.
Häng med när vi börjar vår resa in i denna viktiga fråga..
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkomna till dagens poddavsnitt där vi dyker ner i ämnet teamutveckling och verktyget Team Pro Inventory (TPI).
I en tid då välfungerande team är avgörande för framgång, undersöker vi vad som gör ett team framgångsrikt och hur man kan förbättra sina team med hjälp av TPI. Vi kommer att diskutera varför problem uppstår i grupper, hur psykologisk trygghet påverkar prestationer, och hur strukturella förbättringar kan stärka teamet. Vi avslutar med praktiska tips och en presentation av TPI-paketet för att hjälpa er utveckla era egna team.
Välkomna tillbaka - nu kör vi!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt ska vi utforska ett ämne som har blivit allt mer populärt i takt med vår moderna livsstil – dopaminfasta.
I en tid då vi ständigt bombarderas av snabba belöningar, från sociala medier och snabbmat till shopping och streaming, är det lätt att fastna i ett konstant sökande efter nästa dopaminkick. Men vad händer när vi överbelastar vårt belöningssystem och börjar känna oss tomma, omotiverade, eller till och med apatiska?
Det är här dopaminfasta kommer in. Genom att medvetet minska eller avstå från aktiviteter som utlöser starka dopaminutsläpp, kan vi återställa vår hjärnas känslighet för naturliga belöningar.
I dagens avsnitt kommer vi att dyka ner i vad dopaminfasta innebär, varför det kan vara ett värdefullt verktyg för mental och känslomässig balans, och hur man praktiskt kan implementera det i sitt liv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är något alldeles extra! Det har slagit alla rekord och laddats ner och lyssnats på av flera tusen lyssnare. Därför vill vi dela det igen!
I avsnittet diskuterar vi neuropsykiatriska diagnoser (NPF), från ADHD till autism. Vi utforskar vad dessa diagnoser innebär, hur de påverkar vardagen, vilka fördelar de kan medföra och vilken roll exekutiva funktioner spelar.
Vi tycker nämligen att det är viktigt att sprida kunskap om NPF, eftersom det berör allt fler människor.
Dela gärna vidare.
Tack för att ni är så många som intresserar er och lyssnar på vår podd! ❤️
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hormoner spelar en enormt viktig roll för vår mentala och fysiska hälsa.
Hur påverkar exempelvis östrogen och progesteron vårt humör och våra kognitiva förmågor genom månaden?
Och vad händer egentligen med våra hjärnor under klimakteriet?
Vi delar också praktiska råd för att upprätthålla hormonell balans över tid!
Detta avsnitt vill du inte missa! 🌸
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hjärntrötthet: Vanligt ämne - men vad är det?
Vilka är orsakerna och hur kan vi undvika att hamna där?
Har du någonsin känt dig orkeslös, helt mentalt utmattad utan att riktigt veta varför? Då kan du ha upplevt hjärntrötthet. Många som upplever detta, känner sig inte utvilade trots många timmars sömn och utan mer som en telefon som inte går att ladda upp igen.
I veckans avsnitt kommer vi att definiera vad hjärntrötthet är, undersöka dess orsaker och dela praktiska tips för att förebygga och hantera detta tillstånd.
Många upplever skam och skuld över detta tillstånd, vilket inte är rättvist för precis som en muskel i kroppen kan bli skadad och överansträngd kan hjärnan bli det.
Så oavsett om det handlar om stress, dålig sömn eller överstimulering, finns det sätt att hitta tillbaka till en balanserad och frisk hjärna. ❤️
Dela gärna detta avsnitt om du vet någon som behöver konkreta tips för återhämtning från en övertrött hjärna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Du tänker bara på denne person, åsidosätter allt annat och vill bara ses igen och igen. Du blir hög av att vara tillsammans och får abstinens om ni inte ses. Du blir lite dummare. Du är kär!
Idag ska vi prata om hur vi kan hålla kärleken vid liv i sommar!
Kärlekens kemi är ett av de mest fascinerande områdena inom neurovetenskap. För vad händer egentligen i hjärnan när vi blir kära? Och varför är otrohet vanligt, trots våra starka känslor av kärlek och lojalitet?
Vi dyker ner i de kemiska och neurologiska förändringarna som sker i hjärnan under olika faser av kärlek, från den intensiva nyförälskelsen till den djupa anknytningen.
Vi kommer att prata om hur hormoner som oxytocin och vasopressin spelar en central roll i våra relationer och varför vårt belöningssystem gör kärlek så beroendeframkallande.
Vi har alla känt den där magiska känslan av att vara höga på kärlek. Vi kommer att förklara varför det inte är så långt ifrån sanningen OCH ge dig våra 3 bästa tips för att hålla kärleken levande hela sommaren. :-)
Don’t miss! ❤️
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt av "Den Hållbara Hjärnan" dyker vi ner i hur digitala medier påverkar vår mentala hälsa.
Forskning visar att hög skärmtid kan leda till sämre sömn, aggressivt beteende hos barn, missnöje med kroppens utseende, övervikt och olika former av smärta.
Ämnet är högaktuellt ur många perspektiv. Sedan 2012, när smartphones blev vanliga, har vårt förhållande till skärmar förändrats avsevärt. Nu märker både unga och äldre att de mår bättre av mindre skärmtid.
Vi delar i det här avsnittet med oss av den senaste forskningen kring detta samt tips för att minska skärmtiden. Skärmar har nämligen visat sig vara den främsta orsaken till bråk på semestern enligt en färsk undersökning.
Det här avsnittet vill du inte missa! ☀️
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkomna till dagens avsnitt där vi dyker djupt ner i hur alkohol påverkar våra hjärnor, både på kort och lång sikt. Har du någonsin undrat varför ett glas vin kan få dig att känna dig avslappnad, men lämna dig med ångest dagen efter? Vi har svaret!
I detta avsnitt förklarar vi hur alkohol påverkar hjärnans belöningssystem genom att öka dopamin och ge en kortvarig känsla av belöning. Men vad händer egentligen med hjärnans kemi vid långvarigt bruk, och varför kan alkoholberoende förändra våra hjärnor och förstärka suget efter mer?
Vi tar också en titt på Socialstyrelsens senaste riktlinjer från september 2023, där riskbruk definieras som mer än 10 standardglas per vecka eller mer än fyra glas vid ett tillfälle en gång i månaden.
Men oroa dig inte, vi ger dig också praktiska tips för hur du kan dricka mer kontrollerat och hitta ett hälsosammare förhållningssätt till alkohol.
Missa inte detta avsnitt – det kan förändra ditt sätt att se på och hantera alkohol nu när det är semestertider.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I en värld som präglas av krig, inflation och en ökande osäkerhet ställs dagens ledare inför en allt mer komplex verklighet. Enligt en studie publicerad i "Harvard Business Review" anser 68% av ledare att arbetslivet har blivit betydligt mer komplext de senaste fem åren. Samtidigt visar en rapport från "American Psychological Association" att 80% av medarbetare ser arbetsstress som ett stort problem.
Hur kan du som ledare navigera genom dessa utmaningar och vända dem till möjligheter?
I detta avsnitt av vår podd dyker vi ner i begreppet VUCA och utforskar hur ledare kan utveckla resilience för att inspirera sina team, omfamna förändring och övervinna rädslor i en tid av osäkerhet.
Vi kommer att undersöka hur signalsubstanser som oxytocin och serotonin påverkar vår förmåga att hantera svåra situationer och diskutera praktiska tips för att bygga en stödjande arbetskultur. Missa inte detta! Vi berättar hur du som ledare kan bli starkare och mer resilient, och hur du kan hjälpa dina medarbetare att se nyheter och förändringar som spännande möjligheter istället för hot.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt av vår podd, "Den hållbara hjärnan", kommer vi att utforska ett fenomen som många av oss kan relatera till - Imposter Syndrome. Det är den gnagande känslan av självtvivel och otillräcklighet, trots att andra inte upplever dig så. Drygt 70 % av oss har någon gång känt den här känslan av otillräcklighet.
Vi jämför oss med andra och har svårt att ta till oss positiv feedback, men är experter på att ta till oss negativa kommentarer. Det finns fem typer av imposter syndrome, och vi kommer att dyka djupare in i dem under avsnittet.
Vi tänker att vi med detta avsnitt vill hjälpa dig att bli kvitt ditt självtvivel och istället utveckla din inre styrka och förmåga att växa och lära, och ge dig verktyg för att bli den bästa versionen av dig själv.
Det här vill du inte missa! 🤗
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till ett nytt avsnitt av vår podd "Den hållbara hjärnan".
Förra gången pratade vi om hur ledare kan stödja medarbetare med neuropsykiatriska diagnoser. Idag fokuserar vi på barn och ungdomar och hur deras vardag påverkas av diagnoser som ADHD och autism.
Enligt en studie från Karolinska Institutet har cirka 7% av svenska ungdomar ADHD, vilket kan påverka deras tankesätt, sociala färdigheter, känslor och sensomotoriska förmågor.
I det här avsnittet berättar vi hur vardagen kan se ut för dessa ungdomar. Vi kommer att prata om hur vi hemma, i skolan och i idrottsföreningar kan skapa bra förutsättningar och förbättra vardagen för våra ungdomar, så att de kan bli den bästa versionen av sig själva.
Vi kommer att dyka ner i fyra områden som är extra viktiga för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser.
Detta vill du inte missa. Sprid gärna avsnittet vidare, om du tror att det finns någon i din närhet som kan ha nytta av våra tips!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag tar vi oss an ett ämne som är både komplext och oerhört viktigt: neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på arbetsplatser.
I avsnitt 15 diskuterade vi diagnoser som ADHD och autism, men idag fördjupar vi oss i hur dessa påverkar arbetslivet och, framför allt, vad du som chef kan göra för att underlätta.
Statistiken visar att personer med ADHD och autism ofta upplever högre sjukfrånvaro, frekventa jobbyten och en känsla av att bli missförstådda och diskriminerade på jobbet. En studie från Karolinska Institutet visar att personer med ADHD löper fyra gånger högre risk att drabbas av utmattningssyndrom jämfört med befolkningen i stort.
Men det behöver inte vara så. Med rätt verktyg och inställning kan chefer skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare får möjlighet att blomstra. Genom att anpassa ledarskapet till individens behov och ha en grundläggande förståelse för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, kan vi frigöra varje medarbetares unika potential.
Det här vill du inte missa!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till ett nytt avsnitt av "Den Hållbara Hjärnan"!
Idag dyker vi ner i det fascinerande ämnet neuroplasticitet – hjärnans förmåga att omforma och anpassa sig genom hela livet som svar på erfarenheter och inlärning.
Vi ska utforska vad neuroplasticitet innebär, hur våra hjärnor kan skapa nya neurala förbindelser och förstärka befintliga, och hur vi kan utnyttja denna fantastiska egenskap för vår egen personliga utveckling.
För att förstå och tillämpa principerna bakom neuroplasticitet kan vi ständigt växa och utvecklas, oavsett ålder, även när vi passerat 25. 😅
Så följ med oss när vi avslöjar 3 tips för hur du kan utmana dig själv, vara nyfiken och skapa en stimulerande miljö för att hålla din hjärna i form och främja din egen utveckling.
Tack för att du lyssnar, och glöm inte att prenumerera för fler insikter och tips om att vårda och stärka din hjärna. Vi ses nästa gång!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt utforskar vi alla fördelar som finns med att gå från ett fixad mindset till ett growth mindset och hur det kan förändra hela din syn på livet. Genom att våga lämna den bekväma gröna zonen och omfamna nya utmaningar och möjligheter i den röda zonen, öppnar vi dörrarna till en värld av oändlig potential och självförverkligande.
Häng med oss när vi undersöker vilka steg som krävs för att bryta sig loss från begränsande tankemönster och omfamna en inställning som skapar personlig utveckling.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens hektiska värld är det avgörande att ha en tydlig riktning och ett syfte. I detta avsnitt dyker vi in i betydelsen av att ha ett klart syfte för att skapa en hållbar och välmående hjärna.
Vi börjar med att utforska modellen IKIGAI, ett japanskt begrepp som betyder "anledning till att gå upp på morgonen".
Detta koncept har sina rötter i Japan, som är en del av de så kallade Blue Zones, områden där människor lever längre och friskare liv. Där fokuserar man på att leva enligt sina värderingar och att hitta sin mening med livet.
Att ha ett tydligt syfte bidrar till vår lycka och välbefinnande på många sätt. När vi lever i enlighet med vårt syfte aktiveras belöningscentra i hjärnan, vilket frigör signalsubstanser som dopamin och ger oss en känsla av tillfredsställelse och lycka. Dessutom minskar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, vilket minskar nivåerna av stresshormoner och kan bidra till att minska risken för kronisk stress och dess negativa effekter på hälsan.
Genom att utforska vår egen ikigai - balansen mellan passion, kunskap, omvärld och yrke - kan vi lättare förstå vår inre motivation och riktning. Det blir som en guide för att fatta beslut, sätta mål och forma framtiden på ett meningsfullt sätt.
Att hitta sitt syfte är en pågående resa som kräver reflektion och utforskning av våra värderingar och önskningar. Genom att göra detta regelbundet kan vi skapa en hållbar och meningsfull tillvaro, oavsett vår ålder eller bakgrund.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet kommer vi dyka ner i världen av Acceptance and Commitment Therapy, även känd som ACT. Vi kommer utforska hur denna metod kan hjälpa oss skapa en mer hållbar hjärna på jobbet och i livet i stort.
ACT är en terapiform som fokuserar på att öka psykologisk flexibilitet, genom att lära sig acceptera saker som de är, utan att kämpa emot dem. ACT rekommenderar att man accepterar och sedan fokuserar på att ta steg i rätt riktning, mot sin vision och sina önskade mål och göra det i synk med sina värderingar.
Vi kommer in på hur ACT kan användas för att skapa sinnesro, hållbarhet och ett ökat mentala välmående - på jobbet men också i våra dagliga liv och relationer i stort.
Det här är en episod du inte vill missa!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkomna till ännu ett avsnitt av 'Den Hållbara Hjärnan'!
I det här avsnittet kommer vi att dyka ner i ett alltmer påtagligt problem - utmattningssyndrom och hur vi kan bygga motståndskraft för att undvika att hamna där. Med tanke på att hälften av dagens sjukskrivningar relaterar till psykisk ohälsa och åtta av tio känner av stress på jobbet, är det tydligt att detta är en angelägen fråga.
Vi börjar med att definiera vad utmattningssyndrom faktiskt är och vilka dess huvudsakliga symptom är.
Sedan fördjupar vi oss i hur detta syndrom utvecklas och vilka olika faser det kan gå igenom. Det är viktigt att förstå processen för att kunna förebygga och hantera det effektivt.
Vi diskuterar olika strategier för att undvika utmattningssyndrom och bygga upp vår motståndskraft och rusta våra hjärnor att hantera stress och utmaningar på ett mer konstruktivt sätt.
Dela gärna med er av dessa verktyg - tillsammans kan vi förebygga den mentala ohälsan och öka välmåendet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt av "Den hållbara hjärnan" utforskar vi världen av neuropsykiatriska diagnoser (NPF).
Enligt senaste forskningen har dessa diagnoser blivit allt vanligare. Men vad innebär egentligen dessa diagnoser och hur påverkar de individer i deras vardag?
För att utforska detta närmare är det viktigt att förstå både symptomen och de möjliga fördelarna som kan komma med dessa diagnoser. I detta avsnitt går vi djupare in i vad ADHD och autism är, vilka fördelar de kan innebära och hur exekutiva funktioner spelar en avgörande roll. Så häng med när vi utforskar den fascinerande världen av neuropsykiatriska diagnoser och deras inverkan på vår vardagliga tillvaro.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkomna till ett nytt spännande avsnitt av vår podd, där vi dyker djupt ner i ett ämne som berör oss alla - vårt må-bra hormon, serotonin.
Har du någonsin undrat över kopplingen mellan serotonin och vår mentala hälsa? Eller hur serotoninet påverkar vår status och självförtroende?
Idag kommer vi att utforska dessa frågor och ge dig konkreta tips för att balansera dina serotoninnivåer och bygga en mer hållbar hjärna. Vi kommer också ge tips för hur en chef och ledare på en arbetsplats kan göra för att få andra att må bra och känna motivation.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt utforskar vi den kraftfulla rollen som oxytocin spelar i att forma och stärka våra relationer både i hemmet och på arbetsplatsen. Vi kommer att förklara fördelarna med oxytocin, varför vi får påslag av det och vad som händer om vi får för höga doser av oxytocinpåslag.
Vi dyker in i hur detta "kärlekshormon" påverkar våra känslomässiga band, sociala interaktioner och delar praktiska tips för att öka dess närvaro i våra liv för att främja hälsosamma och harmoniska relationer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det tolfte avsnittet av vår podd dyker vi ner i Annika's banbrytande bok "Hjärnsmart - enkla steg för en starkare hjärna 🧠". Vi utforskar hur hjärnan fungerar och avslöjar de sju nyckelstegen för att skapa en stark, hållbar och frisk hjärna.
Genom att gå igen stegen i
”Hjärnsmartmetoden” delar vi med oss av de verktyg du behöver för att bygga upp mental hälsa och välmående både hemma och på jobbet.
Häng med oss när vi utforskar de praktiska strategierna för en sundare hjärna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till vårt senaste avsnitt av Den hållbara hjärnan!
I dag dyker vi djupt ner i konsten att reglera ditt nervsystem för att skapa en lugnare och mer harmonisk vardag. Vi kommer att utforska det sympatiska och parasympatiska nervsystemet och hur de påverkar vår kropp och vårt sinne.
För att hjälpa dig på vägen kommer vi att dela med oss av tre kraftfulla tips för att lugna ner ditt sympatiska nervsystem och återställa balansen i din dagliga tillvaro.
Så häng med när vi utforskar vägen till ett lugnare och mer harmoniskt liv!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till dagens avsnitt där vi ska prata om nudging - hur man kan förändra beteenden på ett enkelt sätt. Ibland vet vi vad vi borde göra, som att äta mer frukt, träna och tvätta händerna när vi har varit på toaletten, men ändå gör inte alla det.
Hur kan man då lättast förändra beteenden?
Vi ska titta närmare på vad nudging är. Vi ska också kika på varför vi människor ibland gör motsatsen till vad vi vet är bäst för oss.
Vi tar också upp hur företag och samhället använder nudging för att påverka våra val, från vad vi äter till hur vi shoppar.
Slutligen ger vi tre enkla tips för hur du kan nudga dig själv mot bättre beteenden. Så häng med när vi utforskar hur små "knuffar" kan göra stor skillnad i vårt vardagsliv!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till dagens avsnitt av vår podcast, där vi dyker in i världen av fysisk träning och dess otroliga effekter på våra hjärnor.
Vi utforskar kopplingen mellan motion och mental hälsa och diskuterar vilken träningskombination som är mest gynnsam för att främja vårt emotionella och mentala välmående. Vi dyker särskild in i yogans värld och ser vilka effekter den har på våra hjärnor och vårt mående.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet ska vi prata om hur vi kan förstå och hantera långvarig smärta.
Ibland kan vi uppleva långvarig smärta, yrsel eller illamående och anta att det är ett resultat av en kronisk sjukdom eller skada. Forskning och erfarenhet har dock visat att smärta kan bero på att vårt smärtfilter inte fungerar optimalt - det filter som normalt reglerar hur vi uppfattar och reagerar på smärta och andra fysiologiska signaler. Detta innebär att även om det inte finns någon direkt skada eller sjukdom, kan vi tolka vanliga stimuli som smärtsamma eller obehagliga. Det kan leda till upprepad eller långvarig upplevelse av smärta, yrsel eller illamående utan någon tydlig medicinsk förklaring. Genom att förstå denna möjliga dysfunktion i smärtfiltret kan vi närma oss dessa symtom på ett annorlunda sätt och utforska metoder för att återställa balansen och minska obehaget.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt pratar vi om hur vi kan förbättra våra relationer både i vardagen och på jobbet, genom att förstå hur våra hjärnor fungerar.
Först och främst är det bra att reflektera över: Hur brukar jag göra för att skapa bra och djupa relationer med andra?
För många handlar det om att lyssna, ställa frågor, vara närvarande och ge positiv feedback. Dessa små handlingar kan verkligen göra skillnad och fördjupa våra band med andra.
Vår hjärna är gamla, den är inte anpassad till vår moderna tid och alla de sociala interaktioner vi hela tiden befinner oss i. Hjärnans övergripande mål o är att hålla oss vid liv genom att identifiera potentiella hot och belöningar. Den reagerar oftast starkare på hot än belöningar, vilket har varit avgörande för vår överlevnad. Det här tar oss till SCARF-modellen, som beskriver fem sociala situationer där vi människor är extra känsliga för just sociala hot.
När vårt sociala status eller självständighet hotas, går vår hjärna in i kamp-eller-flykt-läge. Men när våra sociala behov är tillfredsställda, hamnar vi i belöningsläge, där vi blir mer kreativa och utvecklas bättre. Genom att förstå SCARF-modellen kan vi skapa en miljö runtomkring oss och en arbetskultur där alla kan växa, må bra och utvecklas utan att oavsiktligt skapa stressiga situationer.
Hjärnforskningen har förändrat hur vi ser på relationer, och SCARF-modellen erbjuder en praktisk guide för att skapa en positiv miljö runtomkring oss med bra och djupa relationer. Genom att tillämpa detta kan vi skapa en atmosfär där varje person känner sig trygg och uppmuntrad att växa både personligen och på jobbet.
Det här vill du inte missa :-)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att ta hand om kroppen med hjälp av kunskap om kost och motion är för många en självklarhet. Men att ta hand om hjärnan är inte lika prioriterat.
I det här avsnittet pratar vi om vad hjärnan behöver för att orka och må bra. Vi går in på ”Tallriksmodellen för hjärnan” som kan fungera som en guide för att bygga en starkare och mer hållbar mental hälsa.
På engelska kallas modellen för ”The healthy mind platter” och den är ursprungligen skapad av psykiatriprofessorn Dan Siegel vid UCLA School of Medicine i USA, tillsammans med kollegan David Rock, doktor i neurovetenskap vid Middlesex University i Storbritannien.
Det här vill du inte missa :-)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Avsnittet "Bryt mönstret: Hur du undviker att älta negativa tankar" fokuserar på strategier för att hantera och undvika negativa tankemönster.
Vi presenterar konkreta tips för att bryta cykeln av överanalyserande och fastna i destruktiva tankeloopar. I en värld präglad av osäkerhet och ovisshet erbjuder avsnittet verktyg för att skapa mer hållbara och stärkande tankar.
Dessa verktyg är inte bara till nytta för den personliga utvecklingen utan kan även tillämpas i ledarskapssammanhang för att navigera genom både egna och andras tankar på ett konstruktivt sätt.
Lyckat till på din resa mot "den hållbara hjärnan"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi är i början av 2024, en bra tid att skapa hållbara förändringar i våra liv. Trots detta kämpar många med att bryta gamla vanor och införa något nytt. Enligt en studie lyckas endast 14 % hålla fast vid sina nyårslöften efter två år.
I detta avsnitt vill vi utmana detta och hävda att det kan vara lättare att skapa nya rutiner än att ändra befintliga vanor. Det beror på att det är enklare att skapa nya hjärnkopplingar än att ändra befintliga.
Vi kommer att presentera en metod från B.J. Fogg, författaren till "Tiny Habits". Fogg har utbildat företag globalt i mänskligt beteende.
Du kommer att få konkreta tips om hur du skapar nya rutiner och beteenden. Genom att använda Foggs metod kan du enkelt implementera förändringar i ditt liv.
Det här avsnittet vill du inte missa!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hej och välkommen till vår nya podd "Den hållbara hjärnan". I det här avsnittet kommer vi att presentera oss själva lite närmare samt berätta om hur hjärnan fungerar och att den inte är anpassad till vår modern livsstil. Du kommer att få tre konkreta tips för hur du kan bygga en hållbar hjärna 2024, som orkar och kan prestera över tid. Det här vill du inte missa. Välkommen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.