Efter pekskärmar är rösten på väg att bli nästa gränssnittsrevolution. Google, Apple, Microsoft och Amazon har alla sina satsningar på området. Drivande är bland annat förbättrade algoritmer som kan tolka mänskligt tal. I kombination med ständig internetuppkoppling gör det rösten till mycket mer än ett verktyg för att diktera text.
I Digitalsamtal 31 pratar Carl Heath och Anders Thoresson om några av konsekvenserna av den här utvecklingen. Tekniken blir mer tillgänglig, när användaren inte längre behöver vara skrivkunnig. Tekniken kan bli billigare, när alla intelligens ligger i nätet och det användaren behöver är en högtalare och en mikrofon. Tekniken blir ett ständigt lyssnande öra, med konsekvenser för den personliga integriteten. Algoritmerna kommer att stå för än mer av urvalet och sannolikt kommer affärsmodellerna på nätet att påverkas, när det inte är lika uppenbart hur annonser ska paketeras.
Har du synpunkter på samtalet, frågor eller förslag på vad vi kan prata om i kommande avsnitt: Hör gärna av dig. Gärna genom att delta i diskussionerna i Facebook-gruppen Digital Samhällskunskap.
Ni kan också skicka e-post till oss på
[email protected]. Digitalsamtal finns på Twitter, som @digitalsamtal.
Vi som gör Digitalsamtal är Carl Heath och Anders Thoresson.