32 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Välkomna till min podcast om ADHD, jag heter Jolanta och själv har ADHD. Jag delar med mig av information om livet med ADHD, hjärnan och symptomen – allt baserat på forskning, egna erfarenhet samt en gedigen erfarenhet från att coacha klienter med ADHD. Allt från exempel, strategier till verktyg som du kan testa själv.
The podcast Din ADHD-coach is created by jolantaeriksson. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Våren - en vacker men brutal tid. Alla pratar om att våren är härlig, men varför känns den som ett kaos? Varför blir hjärnan ännu mer splittrad, sömnen ännu sämre och energin ännu lägre – trots att solen skiner?
Om du har ADHD eller är utmattad, vet du vad jag menar. Våren kommer med ljus, pollen, sociala krav och en osynlig press att njuta – men vad händer när det istället slår helt fel?
I det här avsnittet pratar jag om:
❌ Varför våren krossar alla rutiner och gör hjärnan till mos
❌ Hur ljus, allergier och FOMO förvärrar ADHD och utmattning
❌ Den dolda anledningen till varför många mår sämre – och ingen pratar om det
Och viktigast av allt: Hur jag hanterar det – utan att låtsas att våren är fantastisk.
Följ mig på insta och linkedin.
Boka in dig här: www.jolantaeriksson.com
Årets viktigaste avsnitt?
I detta avsnitt tar jag ett djupdyk i hur jag ser på ADHD. Istället för att beskriva ADHD som en "brist" på dopamin och noradrenalin, förklarar jag hur det handlar om en dysreglering i hjärnans signalsubstanser och system. Jag går igenom varför de vanligaste symptomen – som problem med impulskontroll, fokus, arbetsminne och känsloreglering – egentligen är resultatet av hur dessa signalsubstanser transporteras och används på ett sätt som inte är optimalt.
Du får en vetenskaplig förklaring till varför ADHD inte handlar om att något saknas, utan snarare om hur hjärnan fungerar annorlunda. Jag delar också konkreta, forskningsbaserade naturliga lösningar för att reglera dessa dysreglerade system. Genom rätt kost, fysisk aktivitet, meditation och sömnstrategier kan du effektivt förbättra din hjärnkapacitet, öka din koncentration och minska stress – utan att behöva förlita dig på medicinering.
Oavsett om du lever med ADHD eller vill förstå hur hjärnan fungerar vid denna neuropsykiatriska variation, kommer detta avsnitt ge dig insikter och praktiska tips för att ta kontroll över din hjärnas funktion och förbättra din vardag.
Följ mig på linkedin och instagram!
Viktigt avsnitt! I det här avsnittet granskar jag myten om "högfungerande ADHD" och varför begreppet saknar vetenskaplig grund. Vad innebär det egentligen att beskriva någon med ADHD som "högfungerande", och vilka problem kan uppstå när vi använder sådana termer? Jag utforskar hur detta missvisande begrepp riskerar att osynliggöra de utmaningar som många med ADHD möter, även om de utåt sett verkar framgångsrika.
Med stöd av forskning går jag igenom varför ADHD bör ses som ett spektrum och hur miljö, stöd och anpassningar kan påverka hur diagnosen tar sig uttryck. Jag ger också konkreta exempel på hur vissa individer kan prestera väl inom vissa områden men samtidigt kämpa med stora svårigheter i andra delar av livet.
Det här avsnittet riktar sig till dig som vill få en djupare förståelse för hur ADHD fungerar och varför vi behöver släppa förenklade begrepp som "högfungerande ADHD" för att bättre möta individuella behov och skapa ett mer inkluderande samhälle.
Jag svarar även på lyssnarfrågor!
Sök till TRIBE-programmet här: https://www.jolantaeriksson.com/courses/tribe
Följ mig på Instagram: https://www.instagram.com/jolantaeriksson/
Har du någonsin känt dig fast i ett evigt kaos av oro, överväldigande tankar och brist på kontroll? I det här avsnittet dyker jag ner i sambandet mellan Generaliserat Ångestsyndrom (GAD) och ADHD, och hur trauma och ett dysreglerat nervsystem kan forma våra liv. Jag går också lite hårt mot vårdens trend att diagnosticera alla med GAD.
Jag tar med dig på en resa bortom diagnoser och symtom för att utforska varför kroppen ibland fastnar i ett överstimulerat "kamp eller flykt"-läge, hur det påverkar hjärnan och våra känslor, och vad det innebär för vardagen. Du får höra om kopplingarna mellan tidiga trauman, nervsystemets obalans och de utmaningar som uppstår när ADHD och GAD samspelar.
I avsnittet delar jag också konkreta och naturliga metoder som hjälpt mig och andra: somatiska tekniker för att lugna kroppen, hur struktur och rutiner kan skapa lugn i kaoset, och hur små förändringar i vardagen kan stärka både resiliens och välmående.
Det här är ett avsnitt för dig som vill förstå hur kroppen och hjärnan samspelar – och hur du kan börja hitta balans och frihet på ett naturligt sätt.
Följ mig på Instagram: https://www.instagram.com/jolantaeriksson/
Följ mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
I detta avsnitt djupdyker jag i sambandet mellan ADHD och stört ätande. Hur påverkar impulskontroll, känsloreglering och hyperfokus vårt förhållande till mat?
Jag pratar om forskning, personliga erfarenheter och strategier för att hantera utmaningar. Samtidigt berättar jag om de verktyg och insikter som hjälpt mig att bygga en mer positiv självbild och skapa en bättre relation till både mig själv och mat. Detta är ett avsnitt för dig som vill förstå de djupare kopplingarna mellan ADHD, självbild och stört ätande – och hur man kan ta första steget mot förändring.
jolantaeriksson.com
Extra bonus avsnitt med 10 transformerande vanor som jag arbetar med dagligen med mig själv och mina klienter för att leva ett magiskt, balanserat och hälsosamt liv. Lyssna, anteckna - börja transformera!
Detta kommer att förändra ditt liv!
Anmäl dig till TRIBE eller 1:1: https://www.jolantaeriksson.com/courses
Följ mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
I detta avsnitt utforskar vi två spännande och ofta förbisedda aspekter av ADHD: poltänkande och överrörlighet – både fysiskt och neurologiskt. Poltänkande innebär att världen upplevs i svart och vitt, utan utrymme för nyanser. Men vad är det som gör att personer med ADHD fastnar i detta mönster? Och hur hänger det ihop med kroppslig och mental överrörlighet?
Vi går in på hur ett dysreglerat nervsystem och tidigare trauma kan förstärka polära tankemönster, och varför hjärnan hos personer med ADHD ofta pendlar mellan extrem flexibilitet och svårigheter att hitta stabilitet. Vi tittar också på hur fysisk överrörlighet, som ofta förekommer hos personer med ADHD, inte bara påverkar kroppen utan också hjärnans sätt att bearbeta och reagera på världen.
Hur påverkar detta våra relationer, vår självkritik och vår förmåga att fatta beslut? Och viktigast av allt – vad kan vi göra för att skapa balans och utnyttja styrkorna i denna unika kombination av egenskaper?
Det här avsnittet ger dig vetenskapliga insikter, praktiska strategier och en fördjupad förståelse för hur kropp och hjärna samverkar hos personer med ADHD. Missa inte denna djupdykning i en värld där tanke och kropp hänger ihop på sätt som du kanske inte visste om.
Följ mig på instagram: https://www.instagram.com/jolantaeriksson/
Följ mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
Boka in dig hos mig: https://jolantaeriksson-se.webnode.se/
Handlar allt verkligen bara om dopamin när det gäller en ADHD-hjärna? I detta avsnitt dyker jag ner i serotoninens och noradrenalinets roll i ADHD – en komplex och fascinerande koppling. Jag utforskar hur dessa viktiga signalsubstanser påverkar impulskontroll, emotionell reglering och sömn, och hur en obalans kan förstärka ADHD-symptom som hyperaktivitet och känslomässig instabilitet.
Jag diskuterar också hur serotonin interagerar med dopamin och noradrenalin, de huvudsakliga neurotransmittorerna i ADHD, samt vilka behandlingar och naturliga strategier som kan hjälpa. Från kost och fysisk aktivitet till mindfulness och ljusexponering – jag delar konkreta tips för att optimera serotoninnivåerna och skapa balans i vardagen.
Perfekt för dig som vill förstå hjärnans kemi och hitta nya vägar till ökat välmående!
Här connectar du med mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
Här kan du investera i mitt TRIBE-program: https://www.jolantaeriksson.com/courses/tribe
Följ mig gärna på Instagram: https://www.instagram.com/jolantaeriksson/
Har du någonsin känt att du lever för att göra andra nöjda, även på bekostnad av dig själv? I detta avsnitt gräver vi djupare i den osynliga kopplingen mellan ADHD, trauma och people pleasing – ett beteende som ofta formas som en överlevnadsstrategi men som kan lämna dig utmattad, osynlig och vilsen i ditt eget liv.
Vi pratar om hur trauma, som tidiga erfarenheter av avvisning, kritik eller instabilitet, kan programmera oss att överanpassa oss för att känna oss trygga. För dig med ADHD förstärks detta mönster av en hjärna som är känslig för dopaminbrist, känslomässig dysreglering och en överväldigande rädsla för avvisning.
Men det finns en väg ut. I det här avsnittet utforskar vi den tuffa, men livsförändrande, resan mot att bryta detta mönster. Vi pratar om varför det är så svårt att släppa people pleasing – både för dig och din omgivning – men också om de fantastiska vinsterna som väntar: mer självkänsla, frihet, autentiska relationer och modet att stå i din egen kraft.
Det här är ett avsnitt om smärtan, men också om hoppet. Om hur du kan släppa gamla mönster som inte längre tjänar dig och bygga ett liv där dina behov och din sanna identitet äntligen får ta plats.
Här köper du TRIBE https://jolantaeriksson.newzenler.com/courses/tribe
Här följer du mig på LinkedIn https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
Här bokar du in 1:1 https://jolantaeriksson-se.webnode.se/kontaktpriser/
Forskningen visar att vi med ADHD har oftast upplevt otrygga relationer med våra föräldrar i barndomen. Anknytningsteorin beskriver hur barnets tidiga relationer till sina vårdnadshavare påverkar deras känslomässiga och sociala utveckling. Dessa tidiga relationer formar det anknytningsmönster vi utvecklar och påverkar hur vi relaterar till andra människor senare i livet, särskilt i nära relationer.
Det finns huvudsakligen fyra typer av anknytningsmönster: trygg anknytning, otrygg-undvikande anknytning, otrygg-ambivalent anknytning och desorganiserad anknytning. De tre sista leder oftast till ett traumatiserat nervsystem och leder till att vi inte kan reglera oss hälsosamt.
Jag pratar även om överkompensation i föräldraskap som uppstår när föräldrar, ofta omedvetet, överdriver vissa beteenden eller insatser för att kompensera för sina egna upplevda brister, trauman eller osäkerheter, oftast från sin egen barndom.
Här kan du investera i TRIBE Coaching Program: https://jolantaeriksson.newzenler.com/courses/tribe
Connecta gärna med mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
Vad handlar nervsystemsreglering egentligen om? Absolut inte om att bara chilla och lugna ner sig, tvärtom, skulle jag vilja påstå - det handlar om att skaffa kunskap och sedan lära sig använda olika verktyg för att kunna pendla mellan olika tillstånd medvetet, för att kunna vara aktiverad när det behövs samt kunna vila när det behövs.
Vad är psykologisk flexibilitet och varför har vi med ADHD så dysreglerade nervsystem? Hur tar jag första steget för att må bättre, hur börjar jag träna upp min positiva neuroplasticitet?
Stressresponsen och gasen och bromsen, samt massa annat - allt avslutas med en första övning för dig som vill börja reglera. Välkomna att dyka in i ADHD-världen med mig.
Boka in din plats i TRIBE: https://jolantaeriksson-se.webnode.se/coaching/
En lyssnarfråga jag ofta får är "Hur får jag till en stabil förändring, hur håller jag ut?" Min erfarenhet säger att det finns ett enda svar på den frågan och det svaret kan ibland vara svårt att acceptera men lyssna gärna på avsnittet och känn dig peppad till att ta nästa steg i ditt liv.
Det heter "body doubling" och är en ganska vanlig inofficiell symptom av ADHD (den utgör inte kriteriekravet för diagnosen). Den andra personens uppgift är att hjälpa till att ankra personen med ADHD i nuet och uppgiften, vilket minskar risken för distraktion. Själva närvaron av den andra personen kan lägga subtil press på personen med ADHD att förbli fokuserad. I vissa fall lugnar närvaron av en annan person det oroliga sinnet hos en person med hyperaktivitet eftersom våra spegelneuroner kan då spegla lugnet.
Men jag tar detta till en mycket högre nivå - så om du verkligen vill att ditt liv ska bli bättre och mer avancerat då behöver du... det hör du i avsnittet!
Klippt som vanligt av den bäste Mattias Altgärde!
Connecta med mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
Här bokar du in dig hos mig: https://jolantaeriksson-se.webnode.se/
PERFEKTIONISM är en av de vanligaste s.k. kognitiva förvrängningar hos oss med ADHD. Och då menar jag inte att stryka sin byxor eller lägga saker på ett symmetriskt sätt utan en ohälsosam besatthet av felfrihet som får oss att sätta orealistiska personliga standarder, jämföra sig med andra och aldrig riktigt känna sig "tillräckligt bra". Det kan göra att kritik, även konstruktiv, skär som en kniv. Och det kan förvärra mentala hälsotillstånd, som ångest.
Enligt American Psychological Association är perfektionism benägenheten att kräva av andra eller av sig själv en extremt hög eller till och med felfri nivå av prestation - över och bortom vad som krävs av situationen. Det är vi, särskilt kvinnor med ADHD, mästare på. För oss är perfektionism en psykologisk överkompensation för tidigare ADHD-relaterade misstag eller för känslor av underlägsenhet. PERFEKTIONISM är ett s.k. KOMPENSERANDE beteende i ADHD.
Hur visar sig perfektionism hos oss med ADHD och hur kan du bryta den onda cirkeln, flera tips och råd!
Intervju med forskaren, författaren och läkaren Lotta Borg Skoglund. Self-empowerment skulle kunna vara nyckelordet för vår konversation, där röda tråden var Letterlife och de fantastiska möjligheterna appen ger.
Att minska sitt eget vårdberoende och ge sig själv tillbaka makten över sin hälsa och att vården bör vara en co-kreation och inte envägskommunikation. Den så viktiga psykoedukationen, där du som patient utbildar dig om din egen hjärna, kropp och din diagnos, där du kan samla data om dig själv och presentera det för vårdpersonalen så ni tillsammans kan hitta en mer pricksäkra verktyg för just dig.
Vidare pratar vi om hormoner och forskningsteorier kring hur de påverkar och påverkas av ADHD; samt hur ADHD är ett nervsystemets annorlunda sätt att prata med sig själv, en annan konnektivitet i hjärnan.
Sist inte minst avslutar Lotta med att säga något av det viktigaste för alla oss med ADHD: acceptera att du inte kan göra allt, du ska inte göra allt! Använd gärna verktyget med to does och don'ts-lista i Letterlife.
Letterlife --> https://letterlife.se/sv/
Min webbsida --> https://jolantaeriksson-se.webnode.se/
ADHD kan leda till utmattning av flera skäl, och det beror på både de kognitiva och emotionella utmaningarna som tillståndet medför. Överstimulering och kronisk stress, som uppstår när hjärnan bearbetar många intryck samtidigt, är en viktig orsak. Kognitiv överbelastning uppstår eftersom personer med ADHD ofta måste anstränga sig mer än andra för att koncentrera sig och fullfölja uppgifter.
Sömnproblem, som svårigheter att somna eller vakna under natten, bidrar också till trötthet. Svårigheter med tidsuppfattning och planering leder ofta till känslor av överväldigande stress. Impulsivitet och beslutströtthet kräver mycket mental energi, och emotionell instabilitet skapar konstant känslomässig press. Högre krav på självkontroll, social och sensorisk överbelastning samt en negativ självbild och låg självkänsla bidrar ytterligare till utmattning.
Sammanfattningsvis kan ADHD leda till utmattning eftersom det innebär en konstant kamp för att hantera både interna och externa utmaningar. Den ökade ansträngningen och stressen som detta medför dränerar kroppens och hjärnans resurser, vilket leder till utmattning.
Följ mig gärna på LinkedIn och Instagram!
Boka in din plats på TRIBE här: https://jolantaeriksson-se.webnode.se/coaching/
Att inte acceptera sin diagnos kan resultera i en mängd psykologiska, fysiska, ekonomiska och andra problem. Att ständigt kämpa emot, försöka att vara neurotypisk och förneka att du har ADHD blockerar din energi och leder ofta till depression och annan ohälsa, framför allt orsakad av stress.
Att acceptera sin ADHD-diagnos är ett viktigt steg mot att leva ett hälsosamt och balanserat liv. Genom acceptans kan man börja söka rätt hjälp, utveckla effektiva hanteringsstrategier och minska den negativa påverkan på både det mentala och fysiska välbefinnandet. Acceptans kan också förbättra relationer och arbetsliv, och hjälpa till att minska känslan av stigma.
Acceptans är nyckeln till välbefinnande, acceptans frigör den energin som du hittills använt för att kämpa emot. Lyssna och må väl!
Superviktigt avsnitt om sömn hos oss med ADHD, men inte det du förväntar dig, ingen sömnhygien här inte - jag slår hål på flera myter om sömnproblem, utmanar rådande normer och ifrågasätter hur vi hanterar sömnutmaningar idag. Jag förklarar hur det sympatiska och parasympatiska fungerar under dagen.
ADHD kallas för "24-hour disorder" och data visar att 75% barn med ADHD samt 80% vuxna med ADHD lider av sömnstörningar. Varför? Jo, ADHD påverkar vår cirkadianska rytm (dygnsrytm). Sömnproblem är vanliga hos oss med ADHD och särskilt hos kvinnor eftersom vi mer internaliserar våra symptom än män.
Så vad beror sömnproblemen på hos oss med ADHD? Lyssna på avsnittet för att få reda på vad du behöver tänka på för att få bättre sömn.
Boka dig hos mig här: https://jolantaeriksson-se.webnode.se/
Connecta med mig här: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
Visste du att det fanns ett starkt samband mellan ADHD och MIGRÄN?
Mer än en 1/3 av kvinnorna med ADHD och 22,5 % av männen med ADHD som deltog i en nyligen genomförd studie rapporterade att de upplevde migränhuvudvärk, vilket tyder på ett starkt samband mellan de två tillstånden hos vuxna.
Dessutom visar forskningen att barn med ADHD löper dubbelt så stor risk som deras jämnåriga utan ADHD för att drabbas av huvudvärk och migrän.
Varför är det så och kan vi göra något åt detta? Jag har haft migrän men lider inte längre av den förutom någon enstaka huvudvärk någon gång ibland; du kan också lära dig hantera och balansera ditt liv och säg hejdå till ont i huvudet.
Önskar du boka in dig hos mig gör du det enklast här: https://jolantaeriksson-se.webnode.se/kontaktpriser/
ADHD och vår hjärnas kognitiva dynamism, den oupphörliga mentala aktiviteten, som både är en stor fördel men ibland kan den vara till nackdel.
Har du någonsin suttit på ett möte och velat lämna efter 5 minuter eftersom du redan visste allt, fattade allt och hade tänkt ut en lösning på allt? Fattar du beslut snabbt? Tänker din hjärna tusen katastrofscenarier på en sekund så fort chefen har sagt att hen vill prata med dig?
Den kognitiva dynamismen visar sig även i vår stora kreativitet, att tänka utanför boxen samt innovativt tänkande. Vi kan se samband och skapa system, ibland har vi lösningar på problem som andra inte ens upptäckt att de har. Lyssna på avsnittet och skriv gärna en kommentar, lämna ett omdöme och dela vidare till dina vänner.
Connecta med mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
I detta avsnitt pratar jag om exekutiva funktioner - vad är de och hur påverkas dem av ADHDn, kan vi träna upp minne, känslor, inhibition och andra handlingsförmågor? Att vi alltid kommer att ha problem med exekutiva funktioner är faktiskt delvis en myt, det finns saker man kan göra!
Exekutiva funktioner agerar som en samordnande mekanism för information och är grundläggande för allt målinriktat beteende. De fungerar likt en dirigent och hjälper oss att omvandla tankar till handlingar.
Exekutiv förmåga innefattar förmågan att planera och genomföra handlingar, samt att kunna rikta och bibehålla uppmärksamhet och koncentration. Det handlar också om att kunna anpassa sig och att kunna kontrollera impulser.
Som vanligt berättar jag vad du kan göra för att förbättra ditt mående och öka olika förmågor!
Har du frågor eller vill boka in dig hos mig? Kontakta mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
ADHD påverkar romantiska relationer markant. Även om det ofta är spännande och tillfredsställande, påverkas ADHD-relationer alltid av tillståndets symtom och egenskaper - från emotionell dysreglering till svårigheter att fokusera. När dessa saker förblir olösta kan de orsaka konflikter och missförstånd som anstränger relationen.
Det är mycket att hålla koll på: kommunikation, impulsivitet, hyperverbalitet, RSD, annorlunda tidsuppfattning, stress, arbetsminne som "glömmer" namn, årsdagar och att köpa blommor.
Samtidigt är vi färgglada och tillför spänning till relationerna.
Råd, tips och rekommendationer.
Connecta med mig på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jolanta-eriksson-%E2%97%8F-adhd-coach-58588998/
Intervjuavsnitt med business coachen Joella Skoogh. Att gå sin autentiska väg, lyssna på sin intuition, experimentera och nyfiket testa sig fram i livet och företagandet samtidigt som vi anpassar allt efter våra kroppar, våra cykler och vår energi. Massa guld värda råd och insikter som alla bör lyssna på - oavsett om du har ADHD eller inte - men särskilt alla vi med ADHD.
Det är dags att omfamna den du är och jobba med dina styrkor istället för att lägga energi på att anpassa dig, passa in och göra våld på sig själv. Sluta be om ursäkt för den du är och var noga med vilka människor du har i ditt liv. Hitta din tribe och känn din vibe.
Avsnittet är fullpackat med inspiration, pepp, visdom och råd från supercoachen Joella! Du hittar henne på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/joellaskoogh/
ADHD och PTSD - varför är majoriteten av oss med ADHD traumatiserade och vilka symptom är ADHD och vilka PTSD? Oseriösa och uppmärksamhetssökande "experter" påstår att ADHD egentligen är PTSD som utvecklas efter en trauma, att det inte är en annan hjärna som du föds med.
Det är inte ovanligt att vården felbedömer symptom – man förväxlar tecken på ångest eller humörstörning i PTSD med ADHD, eller tvärtom felaktigt diagnostiserar en inlärningssvårighet eller autismspektrumstörning som ADHD eller PTSD. Det heter "differentialdiagnoser".
PTSD kan vara den svåraste differentiella diagnosen att känna igen och behandla tillsammans med ADHD. Experter kämpar för att avkoda skillnaderna och överlappningen mellan de två tillstånden. Missuppfattningar om båda förstärker denna förvirring.
Vilket kommer först: ADHD eller PTSD? Hur kan jag veta vad jag har? Vilka metoder finns för att hjälpa och kan man bli frisk och minska sina symptom? ADHD och PTSD kan gå hand i hand, men alla med PTSD har inte ADHD och alla med ADHD har inte PTSD. Varför är det viktigt att börja reglera sitt nervsystem?
Avsnittet har redigerat av mästaren Mattias Altgärde
Hur får en tonårskille med ADHD ett bra liv med framgångar inom idrott och skola? I podden berättar Gabriel Eriksson, elitsimmaren och ingenjörsstudenten om hur det är att växa upp med ADHD, han ger flera tips hur du kan spara energi, hantera skolmiljön och hur han som tonåring skapar rutiner.
Avsnittet handlar även om idrottens och träningens effekter på ADHD-hjärna, vad äter och hur sover en elitidrottande 19-åring med ADHD samt mindsets roll i att skapa ett balanserat liv. Vi pratar om vad Gabriel tycker om coaching, relationer både hemma och i skolan samt musik och hur det kan vara att leva med föräldrar med ADHD.
Avsnittet har redigerats av proffset Mattias Altgärde.
Connecta med både mig, Gabriel och Mattias på LinkedIn!
Varför stimmar vi och vad är det? En ganska missförstådd symptom i ADHD är just stimming, som ofta förknippas med autism men som har en viktig funktion för oss med ADHD.
Känner du dig rastlös när du sitter länge i samma position, knäpper ditt barn med fingrarna eller skakar ofta? Vilka är stimmingens funktioner för nervsystemet och varför det är superviktigt att ha kunskap om stimming.
Du får förklaringar, exempel samt tips på hur du kan göra för att må bra.
Boka in coaching hos mig här: https://jolantaeriksson-se.webnode.se/kontaktpriser/
Finns det någon koppling mellan ADHDs symptom och maten vi äter? Vad är histamin och hur påverkar det oss? Kan jag enkelt öka dopaminflöde till hjärnan? Järnbrist hos oss med ADHD.
I detta avsnitt får du massor med senaste nytt inom ämnet mat och ADHD, tips på vad och hur man kan äta för att öka sitt välmående. Du får även reda på vad vi äter i vår familj och hur det får oss att må!
Massor med tips! Vill du må bättre med hjälp av kosten - kontakta mig för en konsultation!
Sensorisk bearbetningsstörning är en sak som drabbar hälften av oss med ADHD, det visar sig som ljudkänslighet, ljuskänslighet men handlar även om beröring, lukt, syn och balans. Vi blir ofta sensoriskt överbelastade och känner oss utmattade efter en dag på skolan/jobbet - varför är det så?
Kliar vissa plagg? Drar du ner rullgardinen så fort du kommer hem? Blir du åksjuk? Lyssna på avsnittet, som vanligt exempel och råd!
Någonstans i avsnittet finns information om tävlingen, för att delta i den behöver du följa mig instagram https://www.instagram.com/jolantaeriksson/ - priset är en session med mig (värde 1490kr)!
Hoppas du tycker om podden - följ den gärna och lämna ett omdöme!
Connecta med mig på LinkedIn https://www.linkedin.com/in/jolanta-maria-eriksson-58588998/
Imposter Syndrome drabbar oss med ADHD väldigt ofta, vi känner oss aldrig tillräckligt bra, firar inte våra framgångar och går runt och känner att snart upptäcker alla att jag bara är en bluff, att jag inte vet något, kan något och är allmänt kass.
Som vanligt, förklaringar, övningar och tips hur du kan börja förändra ditt liv.
Gillar du podden - ge den gärna ett femstjärnigt omdöme så att fler kan ta del av kunskapen kring ADHD!
För mer info och tips - följ mig på LinkedIn. Är du intresserad av TRIBE Coaching Programmet - mejla mig på [email protected]
De där starka och överväldigande känslorna, varför kommer de och varför är det så himla svårt att hantera dem?
I detta avsnitt förklarar jag varför vi med ADHD ofta överväldigas av känslor och vad du behöver göra för att kunna reglera dem.
Som vanligt, övningar, coaching-frågor och tips!
Hur utvecklar vi kompensatoriska mekanismer och varför? Med en otrygghet från barnaåldern, genom bristen av acceptans och ständiga behov av att blidka andra och kompensera, till internaliserad kapitalism, dvs. uppfattning av sitt eget värde genom prestation - jag pratar om hur allt detta orsakar trauma och ptsd i vårt nervsystem.
Du får återigen en övning och tips att börja arbeta med förändring - kom ihåg, det är aldrig för sent att förändra ditt liv.
Följ mig gärna på LinkedIn för fler inlägg om coaching och adhd - gillar du avsnittet? Betygsätt gärna podden, tack för att du lyssnar!
I detta avsnitt utforskar jag vad som driver ADHD-hjärnor och varför det oftast är adrenalin. Vidare pratar jag om vikten att känna till skillnaden mellan de två substanserna, hur adrenalin påverkar nervsystemet och vad som händer när man konstant lever på stress, kortisol och adrenalin. Vidare pratar jag om oförmågan att vila och den konstanta pockande känslan av att man måste göra något. Hur lär man sig vila på riktigt?
Du får även en liten övning samt flera rekommendationer kring hur du kan börja ställa om nervsystemet från adrenalindriv till dopamin och hälsa.
Vill du få en individuell coaching, kontakta mig på https://jolantaeriksson-se.webnode.se/
Välkomna till min nya podd om ADHD, här får du en kort information om podden och vad som komma skall!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.