Riksbankschefen Stefan Ingves brinner för att folk ska begripa vad han säger.
En stark förvissning finns om att man måste veta vilka man talar till, förstå sin publik och ha en uppfattning om var åhörarna bottnar rent språkligt.
Man måste lägga tid på att kunna ta ett rum. Hans egna erfarenhet av att undervisa och inte nå fram har lärt honom mycket, och det är som om han går in i en roll när han ska ut med ett budskap.
Stefan ser sig själv som en nörd och levde som barn i en värld där samhällsfrågor diskuterades och där det fanns gott om förebilder i just detta att tala inför andra.
Hur är det då att vara svensk ekonomis tyngsta röst?
Han är alltså chef för en självständig myndighet som är världens äldsta centralbank, och om det här med pengar ska fungera behövs en oberoende sådan.
Arbetet tar mycket tid i anspråk, och visst kan han känna press på sig. Ämbetet innebär en hel del besvärliga situationer där stora beslut som påverkar många ska fattas, ofta på mycket kort tid.
Stefan reder ut begrepp som valutakris, finanskris och bankkris, bostadsbubblan och inflation. Vad beror på vad egentligen, och hur stor del Sveriges ekonomiska beslut ligger i Sverige? Vad föregår ett räntebesked, och hur ofta pratar han med finansministern?
Vi pratar om att hantera kriser och vad som faktiskt är ett worst case scenario i finansvärlden. Stefan får en fråga om LSS från en tidigare gäst och reflekterar över vad han längtar efter att göra när han kliver av sitt uppdrag.
Och ni vet marshmallow-testet? Där barn ska stålsätta sig för att inte äta en marshmallow med en gång för då kan man få fler? Hör Stefan Ingves parallell kring detta och våra ekonomiska beteenden.
En klok sak att ta med sig - Det som verkar för bra för att vara sant är ofta just för bra för att vara sant.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.