Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: [email protected]. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Edward Bloms smörgåsbord is created by Edward Blom, Mats Ryd & Tonic Produktion AB. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Sommarsolstånd och midsommartid – vad passar bättre än att ha en podd att lyssna till, medan man totar ihop sin matjessilltårta och snoppar sina jordgubbar?!
Mats fyllde nyligen ett halvt sekel – vilket skett med ett ”firande-utan-slut” i glada vänners lag, vilket i sin tur lett till en del repor i lacken vid programmets inspelning. Edward å sin sida har fått prova en rad inhemska, det vill säga svenska, viner – vilka visade sig vara av förvånande hög kvalitet. Tillsammans gläds de åt den stundande gårdsförsäljningen, trots regeringsförslagets alla knasigheter, och drömmer om att det ska finnas en cigarrförskola och varför inte förutom en harrypottersk Diagongränd kanske även en Diakongränd (dit stockholmare kan gå för att skämmas). (Förhoppningsvis förstår ni det där om ni lyssnar på podden?!)
Glädjande nog fortsätter den spännande följetongen om svampketchup och champinjonsoja, vilket kanske leder till glada sommarexperiment i Hagdahls anda!
Edward rekommenderar ”Kokbok för bakfulla” av Oskar Ekman, en bok där han själv medverkar som intervjuperson apropå sin ungdoms rus. Vidare berättar han om varför Tyskland minsann är ett grönsaksland, och inte bara på grund av sin rika sparriskultur. Dessutom tipsar han om andra tyska typiska rätter en Tysklandsresenär inte får missa, som: Blaue Forelle, Labskaus, Zwiebelkuche, Rote Grütze, Weincreme och mycket annat (kanske några drycker också!).
Avslutningsvis blir det lite tal om den svenskaste av matkulturer, nämligen midsommarsillen, och så sjunger Edward en glunt (om bakrus)!
Skicka gärna frågor och olika glada tillrop till: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna gång berättar Mats Ryd och Edward Blom om hur de ägnar sig åt trädgårdsbestyr, såsom att gulla med sina dahlior respektive magnolior. Edward skildrar hur hans familj likt ystra ungkalvar på grönbete nyligen begav sig till Prag och Berlin, och om den vackra tågresan från den ena metropolen till den andra längs med Moldau och Elbe.
Mats i sin tur tar upp den moderna cocktailkulturens födelse i New Orleans, vilket osökt leder de tu gastronomerna in på ämnet hur man bäst kombinerar öl och mat. Den ljusa lagern förblir en rejäl vattendelare dememellan, men får om inte annat Mats att tala om ”den jordkällarkylda lyckan” (även om Edward mest tycker den smakar vatten).
Engelsk och fransk cider avhandlas också, liksom kaffe i termos och huruvida det blir bättre eller ej av att bära på riktigt ingrodda smaker (som från en termos). Smakar ingrott kaffe mest finkel, eller är det en trivsam smak? Och vad kan man göra med gammal frityrolja?
Edward berättar vidare vad som hänt eller snarare inte hänt med TV-serien ”Edward Bloms gästabud”, och så kommer de in på den heta politiska potatisen ”gårdsförsäljning”. Ja, av alkohol! Dessutom avslöjar Edward att han drömmer om en alternativ karriär som svartklubbsföreståndare (eller något sådant).
Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Våren är här på allvar, med snö och sommarvärme och lite kyla och gröna gräsmattor och syrensprickning om vartannat, så vad passar bättre än att lyssna till ett nytt poddavsnitt med Mats Ryd och Edward Blom!?!
Denna gång berättar den sistnämnde om sin familjeresa till Grekland och om sin nyvunna faiblesse för medelhavskost. Eftersom de båda gastronomerna anser att det grekiska köket är gravt underskattat berättar de för oss om spädgris och andra godsaker därifrån. Edward avslöjar dessutom vilken faktor som styr vilka destinationer han och familjen hamnar på (ledtråd för den som vill gissa: det handlar inte i första hand om mat och dryck).
Redaktionen har konsulterat en amerikansk hot dog-professor, dock ännu utan framgång i form av ett svar, och utvecklar temat med handskar och korv i kombination.
Edward berättar vidare hur det kommer sig att det går åt så mycket parmesanost i hans hushåll, och apropå en lyssnarfråga får vi ta del av både Edwards och Mats bästa och allra mest nördiga erfarenheter av piprökning, inklusive ett reseminne från Diagongränden … eller nåja, från en specialbutik för piptobak och andra gentlemannavaror han besökte för flera år sedan vid Harvard University.
Sist men inte minst får vi tack vare en lyssnare veta precis allt alla bör känna till om svampketchup!
Skriv gärna till poddredaktionen, med frågor eller glada tillrop eller något annat: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad man kan göra av sin nyskjutna älg, utöver att fritera dess tunga? undrar en jagande lyssnare som gjort och inmundigat just friterad älgtunga. Gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom har förstås massvis av idéer om vilka övriga styckningsdelar på en älg man inte får missa – såsom mule, bräss, testiklar och tarmar. Edward föreslår rentav att man gör köttmjöl av alltsammans och blandar ner i sin färs. (Att man kan äta älgens hjärna och hur den smakar lärde ni er förstås redan i avsnitt 69: https://shows.acast.com/edwardblom/episodes/69.vinjuteravalghjarna)
Dessförinnan har en annan lyssnare inspirerat Mats till att som hastigast berätta den i Sverige så populära cavans historia, och av bara farten kommer han och Edward även in på cavans kusiner: sekt och franciacorta (och ja, även på dess moder, den ädla champagnen, och dess styvsyskon, den mindre ädla prosecco) och huruvida man får säga ”champagnemetoden” eller inte.
Sedan glider samtalet, faktiskt apropå ännu en lyssnarfråga, in på Elblingdruvan och vad som är grejen med den (och med Müller Thurgau).
Hur man äter skaldjur på antingen amerikanskt avslappnat eller franskt klassiskt vis är nästa diskussionsämne, apropå en av flera nyöppnade havsmatsrestauranger i Stockholm. Edward tipsar om en härlig gastronomisk utflykt till krabbornas, de friterade ostronens (och grodlårens!) samt plastmuggdrinkarnas förlovade värld på City Island i Bronx i New York City, och Mats drömmer sig tillbaka till de ”lobster rolls” han ätit i New England.
Från hummerkött i bröd är steget inte långt till en diskussion om annat man kan stoppa i brödet – nämligen korv. Edward berättar om föregångare till korvbröden, såväl ätbara som icke ätbara.
Edward och Mats ger även tips på massvis av relativt enkla, snabblagade och goda vardagsrätter som man kan sno ihop av ingredienser man åtminstone ibland kan tänkas ha hemma – som exempelvis omelett, smörrebröd och blomkålssoppa! Det visar sig att Edwards barn kräver att få popcorn med sensorisk profil – och Mats slår ett slag för sin bordsugn.
Cavasorterna som det tipsades om:
• Vilarnau Brut Nature Organic (7731) 139:-
• Loxarel i flera olika varianter, t ex: A Pèl rosé (7959) 139:-
• Agustí Torelló i olika varianter (just den sort Mats nämner finns f n inte på Systembolaget)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När den glada inledningsjingeln ljudit berättar Mats att han skaffat mustasch, vilket föranleder initierade samtal om mustascher i populär- och finkulturen, exempelvis Fröken Fleggmans och von Heidenstams, och diverse 90-talsminnen av Killinggänget (ja, även Edward har några obskyra sådana).
Men dessförinnan delar Mats med sig av tips från sina måltider på grekiska restauranger, apropå familjen Bloms under året förestående resa till Kalamata, och med sina drömmar om allt gott han ska få äta i Singapore.
Efter mustascherna går samtalet över till matbluffar, och hur illa det är när livsmedelsprodukter fuskigt säljs in som ”västerbottniska” när de tillverkas i Småland, som ”hembakat” när brödet är från industrin, som ”lakrits” när de inte innehåller lakrits, eller att det som kallas ”kalvfond” visar sig vara kycklingbuljong.
Edward drömmer – som vanligt – om Sydtyskland och att ha en julstuga i för-Alperna.
De tu gastronomerna har ytterst svårt att förstå hur någon kan klara av oxveckorna under januari med träning, avhållsamhet och annat asketiskt leverne; det är ju i januari behovet av rött vin kan vara som störst. Apropå en lyssnarfråga tipsar de om flera röda viner som passar till vardagsmåltider (se listan nedan).
Edward reder ut varför det trots allt var en bra idé att bjuda in den franske presidenten till pytt-i-panna med bearnaisesås (det visade sig att den danska motsvarigheten biksemad ofta serveras just så) vid en studentsittning, och delar med sig av sina bästa karnevals- och fastlagstips.
Viner som rekommenderas i detta avsnitt:
• Château Haut-Moulin, Vieilles Vignes (5631001)
• Ruppertsberger Pinot Noir (297401)
• Perequita (257401)
• Alta Cima (7158701)
Siffrorna inom parentes syftar på artikelnumret hos Systembolaget.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta avsnitt spelades in tidigare i höstas, men publiceras först nu. Bättre sent än aldrig, eller hur?!
Edward och Mats rör sig denna gång i ett furiöst tempo, från höstmys med mustiga köttgrytor via adventsbestyr till julmatstillagningen – och de hinner med att nämna rekordmånga drycker; dubbelvarm äppeljuice med calvados och kryddor, läskbubbel, julöl och grön absint är bara några exempel av många. (Fast vid närmare eftertanke var det kanske inte rekordantal, utan normal poddstandard.)
Mats undrar varför han inte skaffade barn tidigare och konstaterar att far-dotter-kärleken är något verkligt speciellt.
Apropå en lyssnarfråga går gastronomerna igenom ett antal rätter man kommer långt med att kunna laga till perfektion – som köttbullar, inkokt lax, Sjötunga Walewska och chokladmousse. Så rasar de lite lagom mot alla som tjuvstartar julfirandet, men talar desto ömmare om alla härliga (matlagnings)bestyr man kan ägna sig åt före jul. Dessutom delar de tu med sig av goda råd vad gäller kylda respektive rumstempererade viner.
Avslutningsvis önskar de alla god jul, och hoppas på ett gott nytt år och ett kärt återhörande med alla lyssnare!
P S I samtalet berättar Edward om en julölsprovning för privatpersoner som han skulle hålla i december. Den är avslutad, sedan detta spelades in – så håll utkik efter liknande tillfällen i framtiden!
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Varmda dyrcker
Erbjuder dubbelvärme
Lamb’s Wool
glögg
glühwein
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward och Mats är tillbaka i sin poddkanal, med nya berättelser och insikter om godsaker och kulturhistoria. Mats är som vanligt värst, och kan den gång berätta att han deltagit i en slags ”Laver Cup”, fast med vinflaskor istället för tennisracketar.
Detta för samtalet osökt vidare till poddparets åsikter om Socialstyrelsens skärpta rekommendationer för alkoholbruk, liksom en redogörelse för Edwards alltmer eskalerande turer med sin mobiltelefon.
Dagens stora tema är ukrainsk mat och dryck, och med hjälp av bland annat kokboken ”Cmak; vårt ukrainska kök” berättar de tu om Ukrainas kulinariska traditioner, allt från borsjtj och bröd via syrad grädde, kvass, fläsk och Kievkyckling och Vorschmack. Mats redogör för landets vinproduktionshistoria och Edward smuttar på en rödbetsmartini – blandad av Gunilla – medan han förklarar varför det blir galet att säga ”dumplings” när man menar klimp, degknyten eller kokta piroger. Båda drömmer de om att en vacker och fredlig dag kunna fara till Kiev för att njuta av allt detta på plats.
En glad lyssnare får veta vad det är för skillnad mellan köttbullar, färsbiffar och järpar – och dessutom vankas många råd om vad man redan nu bör förbereda inför advent och jul. Det är exempelvis hög eller mycket hög tid att ysta ostar och göra korv!
Skicka gärna respons och frågor till: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta avsnitt handlar till största del om mat och dryck (nej, alla poddavsnitt gör faktiskt inte det!) och till mindre del även om alla de fester, ordenstillställningar och finsmakarmiddagar som de tu småbarnsfäderna kanske drömmer om att ordna men tyvärr inte hinner med och tvingas försaka (till exempel ett hundraårskalas för Edwards hus). Kanske kan poddsamtalen om mat och dryck fungera som eskapism, för alla oss som fastnat i samtidens ofattbara elände?!
Mats avslöjar för lyssnarna vad han nyss hittade i Edwards kyl och tipsar om en av sina favorit-förrätter, apropå den ukrainska vodka de testar, Edward berättar om några färska fine dining-upplevelser och tillsammans minns de när de en gång testade löjrom i podden och blev instängda i en vin- och ostkyl.
En så kallad Livsnjutarorden har skrivit till podden för att få tips på vad de skulle kunna hitta på till nästa träff, och får underbara uppslag. Edward föreslår ett 1800-talstema, och Mats tipsar om allt gott som kommer från Normandie och som lämpar sig synnerligen väl för en sådan orden: som skaldjur, gräddig hare, pressad anka och ostar. Inte minst slår han ett slag för Pommeau de Normandie, för livsnjutare och i restaurangernas avsmakningsmenyer.
På temat ”misshandlade maträtter” talar gastronomerna om hur det alls är möjligt att laga coq au vin på kyckling (istället för tupp) och vilket starkt psyke som krävs för att läsa innehållsförteckningarna för butikernas skagenröra. För första gången nämns ”flugsvamp” i podden – och Mats får något kärleksfullt i blicken när han talar om livfulla men ändock nykokta räkor (och Edward drar sig till minnas inget mindre än friterade råkor).
Skicka gärna frågor och glada tillrop till: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dags för ett nytt avsnitt av smörgåsbordspodden! Denna gång möts Mats Ryd och Edward Blom i den sistnämndes bibliotek, där Edward berättar om hur det var att som nygift lägga ihop sin boksamling med sin hustrus.
Sensommaren uppmuntrar till berättelser om högsommaren, som Mats tillbringade med att äta hummerrullar i Montauk på Long Island i New York och Edward på Lådbilslandet.
På dryckesbordet står denna gång en minst femtioårig, minst sagt patinerad flaska som varit med om många och synnerligen vindlande turer mellan olika ägare i en vin- och sprithandlarfamilj – från Råå och Snälleröd till Provence och tillbaka igen. Innehållet är den legendariska Gauffins dubbelblandning, som de tu gastronomerna äntligen får inmundiga tillsammans – med löksill och en och annan snapsvisa (även om det egentligen skulle ha varit faster Magda Perssons lökströmming, a k a Brantevikssill, som serverades till).
Edward redogör för vad han vet om apotekaren Gustaf Reinhold Gauffin (1799–1890) och dennes långa liv och gärning, och berättar även kräftskiveminnen från sina tonår. Apropå dubbelblandningen kommer samtalet även in på andra kryddlikörer, såsom grön chartreuse och allash, samt på ukrainsk vodka. Hastigt och lustigt blir gastronomerna så kallat ”Gauffinfryntliga”, men hinner även med att gå igenom vilka drycker som lämpar sig rumstempererade.
Skicka gärna in frågor och feedback till podden! Adressen är: podden [snabel-a] edwardblom [punkt] se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det var över ett år sedan sist, men här har ni dem igen: Edward Blom och Mats Ryd dyker upp i era högtalare med ett efterlängtat poddsamtal!
Tyvärr påstår dessa åldrande småbarnsfäder att deras hjärnor har krympt, så att de blivit mindre intelligenta och mer virriga, men å andra sidan också mer omhändertagande – och nu vill de ta väl hand om alla poddlyssnare som saknat när de tu gastronomerna går loss i njutningsmedlens förlovade världar.
Först av allt förklarar Edward varför han nyligen grillade och åt en svan (möjligen borde han ha långkokat den till någon sorts cygne bourguignon istället). Både Edward och Mats har koll på svanätandets kulturhistoria och svanarnas tradition som skåderätt på de barocka bankettborden, och av bara farten handlar det också om hur diverse småvilt, stör, val och tumlare historiskt har räknats som kungliga egendomar.
Edward talar sig varm för den synnerligen initierade kultboken ”Klädvett och klädetikett: en skrift för män i sällskapslivet vilken dessutom upptar något om akademisk dräkt, prästdräkt, uniformer och utmärkelser” av Micael Stehr, och fantiserar om att få spela in podden från fängelset i framtiden på grund av han *råkat* göra reklam för sin högtidssnaps.
Mats tar sig en kypargrogg och Edward en Gröna hissen medan de går loss på dagens stora tema: läsk och groggar. Nu får ni veta vilket land som har högst läskkonsumtion per capita i världen, varför Berzelius borde få Nobelpriset i kemi postumt och varför det heter Champis. Eftersom Edward har ett långt förflutet som bryggerihistoriker berättar han om 1800-talets citronbrus, banancider, smultronlemonad, godtemplarmjöd och waltmeisterlemonad. Mats har ett recept på sockerdricka och avslöjar att han samlar på semiantika läskedrycksetiketter, och Edward sjunger Pommac-reklam.
Nästan sömlöst glider de från läskeblask över till groggar, allt från Ragnar och Lennart till Syttende Mai Tai och tikidrinkar – bland annat får ni veta vilka som är deras favoritgroggar. Mats redogör för en lunch (nästan) utan slut och Edward om sina problem att leva upp till myten om sig själv inför unga tyska studenter på besök i Sommarstockholm.
Podden är bara tillbaka högst sporadiskt, men skicka gärna frågor och diverse önskemål till oss! Adressen är [email protected]
P S Lyssna gärna till Edwards första publika medieinsats som bryggerihistoriker och läskciceron i Vetenskapsradion (sändes första gången 2004): https://sverigesradio.se/artikel/379624
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu är det äntligen åter dags för den glada jingeln till ”Edward Bloms smörgåsbord” att tona fram igen!
Mats Ryd och Edward Blom gör en efterlängtad poddinspelning. Delvis för att vi alla, både avsändare och mottagare, väl saknar vårt kära smörgåsbord av högt och lågt i njutningarnas värld – men också för att Mats och Edward kände att poddande var något de skulle kunna göra för att uppmuntra lyssnarna till att fortsätta stödja alla människor som drabbas av kriget i Ukraina.
Reklamintäkterna av detta avsnitt går oavkortade till UNHCR, och vi uppmanar alla som läser detta att skicka pengar till valfri insamlingsorganisation (se förslag i listan nedan).
I övrigt är det ett poddsamtal i gammal god smörgåsbordsstil. Vi får höra senaste nytt ur de oftast glada gastronomernas vardag, vilket på sistone inneburit såväl barnkalas och inskolning på förskolan som gemensam akvavitvandring och bokreleasefest. De konstaterar att familjegemenskap är det bästa livet har att bjuda, men att det gärna får toppas med några klickar kaviar också. Mats får anledning att uppdatera det estniska ordspråket om att alla sjukdomar som inte kan botas medelst tjära, bastu eller surkål är obotliga med att lägga till även suröl, och Edward berättar om hur han skapar landskapsrätter till Restaurang Kvarnen i Stockholm. Och så får vi veta vad som egentligen hände på Den Gyldene Freden efter poddinspelningen i höstas.
Det nya verket ”Edward Bloms etikettbok”, som ju till icke ringa del bygger på etikettfrågor som tidigare behandlats inte minst i podden, behandlas, särskilt med avseende på etikettens myter (exempelvis de virriga regler som kommit att utvecklas för kavaj och ”mörk kostym”).
En tre år (!) gammal lyssnarfråga om vilka som är poddarnas favoritkokböcker dyker upp, vilket leder till ett inspirerande samtal om allt från
receptsamlingar av Gustafva Björklund och August Escoffier till Tore Wretmans kallskänka Karin Chädström, Fergus Henderson, Mathias Dahlgren, Heston Blumenthal och Lisa Förare Winbladh.
Landets bästa inköpsställen, om det finns några, för griskötts-styckningsdetaljen secreto iberico och Lancashireost, efterlyses, och så drömmer Edward och Mats om när de ska få provsmaka Gauffins dubbelblandning.
P S Som sagt, vi vill uppmana alla poddlyssnare att skänka pengar till insamlingar för Ukraina, exempelvis UNHCR:
https://sverigeforunhcr.se/stod-oss/gava-ukraina
Förutom UNHCR vill Edward lyfta fram katolska Caritas vars arbete på fältet ligger honom varmt om hjärtat:
www.caritas.se/vara-engagemang/engagemang-i-varlden/solidaritet-med-ukraina
och redaktören Gunilla vill tipsa om A Demand for Action,
se: www.ademandforaction.com samt detta inlägg om ett barnhem i Ukraina.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dags att dricka gravöl för podden, men även en hel del andra drycker. Mycket alkoholromantik blir det, som sig bör, i det allra sista avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” som även det spelats in på krogen Den Gyldene freden i Gamla stan.
De tu gastronomerna spekulerar om den framtida skafferipodd som Mats Ryd skulle kunna göra tillsammans med Carl Jan Granqvist, med nattchampagne, kaviar och en bubbelpool med anklever – men de diskuterar också mer världsliga ting, som Bermudasshorts, Hawaiiskjortor och Sandefjordssåsens ursprung.
Edward visar först hur hemmastadd han är i moderna populärkulturfenomen såsom mukbang och TikTok, för att sedan djupdyka ner i den svenska kulturhistoriens allra ädlaste lager. I förra avsnittet avhandlades Den Gyldene fredens äldre historia; här fortsätter han att berätta om Evert Taubes nära koppling till krogen. Mecenater, grosshandlare, vissångare och andra kulturpersonligheter defilerar i samtalet, och Mats och Edward passar även på att apropå lyssnarfrågor slå fast hur man får till en fluffig och tjock béarnaisesås samt utfordrar hela släkten med gås!
Den som inte lyssnat på alla 124 poddavsnitt (egentligen fler, om man räknar in alla halvor!) vi producerat under fyra år får här en behändig sammanfattning av dem alla i några punkter: som att det är viktigt att alltid använda smör och grädde, att worchestershiresås passar till allt och att man inte bör ta höga bostadslån om det innebär att man måste köpa tristare ostar. Mats talar om vilka ”De tre b:na” är, och Edward kommer strax in på sina många egna minnen av Freden, från ”de gyllene timmarna” när det var halva priset på mat och dryck till punschkvällar, dryckeslag och trubaduraftnar med sång och citrinchen.
Alltsammans avslutas med ett långt samtal om Gauffins dubbelblandning samt med att Mats och Edward stilenligt sjunger ”Så lunka vi så småningom”.
Skål – och tack för allt, kära lyssnare!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Allting har en ände, utom korven som har två. Omgivna av ”grosshandlare” och mahognygroggar på krogarnas krog, Den Gyldene Freden i Gamla stan (snudd på helig mark för alla gamla kroggubbar och -gummor) levererar Edward Blom och Mats Ryd vad som sorgligt nog är det näst sista avsnittet ur den allra sista inspelningen av podden. Så ta fram bingobrickorna (https://www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden) en sista gång!
Här förklarar Edward vad det kan vara som han prioriterar framför att fortsätta poddandet, innan han och kollegan Mats djupdyker ner i Gyldene Fredens snart trehundraåriga historia. Det visar sig att Coronapandemin haft åtminstone en positiv effekt – nämligen att ”Freden” åter blivit en krog för stockholmare, snarare än för utländska turister. Tillsammans mumsar de båda gastronomerna på godbitarna från menyn: löksill, böckling, tuppleverpastej, köttbullar, saltsill och mycket annat.
Mats berättar att hans cavabarsstamhak har öppnat en proseccofilial, att han bävar för inbrott i vinförrådet och om sin syn på den senaste Michelinstjärneutdelningen. Edward konstaterar än en gång att ”ingenting står mellan Mats och hans njutningar” samt att de tu ändå har något skild syn på sådana, åtminstone vad gäller öl.
Kanske är det dags för Edward att äntra en politisk karriär?! Här levererar han med emfas, apropå en lyssnarfråga, en programförklaring för vad han skulle vilja göra som kulturminister – bland annat pläderar han för klassisk bildning och mer Dante, Shakespeare och Goethe samt opera i skolorna.
En annan lyssnare undrar hur man bäst införskaffar störrom, vilket får Mats att minnas hur han ätit iransk kaviar så att den sprutat ur öronen.
Edward berättar om sin sommar-semester i Oberfranken i allmänhet och i Bamberg i synnerhet, inklusive en lovsång till de bayerska ölträdgårdarna med lekplatser och skummande öl under skuggiga kastanjeträd.
Dessutom blir det skönsång! Carl Michael Bellman och Evert Taube är båda en synnerligen viktig del av Gyldene Fredens historia – Edward berättar varför, och sjunger dessutom några strofer. Tidigare i programmet: Fredmans Sång no 19: ”Ack döden är en faslig björn”.
Nästa vecka kommer det absolut sista avsnittet av podden för denna gång!
P S Kaviarförsäljningen som Mats vill slå ett slag för i programmet finns här: https://gastrovin.se/royalcaviar
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Äntligen är det dags för Edward Blom och Mats Ryd att smaka på de dyrbara dropparna som var den fiktive gestalten Eduardo von Eldfalks drömdryck. Den lyssnare som skänkt podden en flaska Château d’Yquem noterar förhoppningsvis att dess innehåll hamnat i rätt strupar, så mycket glädje och eufori som den vållar!
Mats tar dessutom fram ett av sina många skramlande Trangiakök, så att de kan avnjuta nystekt anklever till sitt exklusiva dessertvin. De tu – som i hel- och halvvaccinerat tillstånd kan träffas, hemma i Edwards trädgård – kappas om att beskriva den njutning som uppstår och den vilda blick som uppstår av åsynen av eld och sprit i skön förening. ”Det finns ingen som startat krig efter att ha druckit Chateau d’Yquem”, konstaterar Mats belåtet.
Dags för en lyssnarfråga. Hur ska man kunna lära sig etikettvett om någon inte lär en det? Ja, det kan man undrar, och därför talar Edward om hur man sprider sin etikettvisdom omkring sig (som att man bör kunna tala om för sin äkta hälft att det inte går an att slänga strumpor på golvet hursomhelst).
En annan lyssnare vill veta allt om hur man steker och grillar kött, och har helt klart vänt sig till rätt personer – för här flödar råden om hur man ska handskas med värme (”maxvärme eller avstängt” är det som gäller), att stekpannorna bör skaka på spisen, hur man ska krydda sitt kött, varför kött verkligen inte alltid ska vara rumstempererat före stekning och hur man gör när gästerna inte sitter vid bordet när köttet är perfekt färdigstekt. Kort sagt: oundgänglig lyssning inför sommarens grillning!
Maila oss: [email protected]
Sponsra oss: https://play.acast.com/s/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Livsglädje och allehanda levnadsvisdom bjuder Edward Blom och Mats Ryd på i detta avsnitt, som att man själv bör brygga sitt öl och baka sitt bröd.
För första gången på femton månader träffas de tu på riktigt och inte bara via tråd, närmare bestämt i Edwards trädgård! Tilldragelsen firas med fyra sorters champagne av finare slag, och denna gång blir det vinnjutning snarare än vinprovning.
Att champagne och sill kan kombineras slås än en gång fast, liksom att höjden av dumhet är vaskning. Apropå en lyssnarfråga går Mats och Edward igenom en rad trevliga sätt på vilka man kan bränna sin lön, på lokal och annorstädes. Mats lär oss vilken roll förkortningen ”FKB” spelar i sammanhanget samt konstaterar att alla människor, likt Edward, borde ha en musselfiskare i bekantskapskretsen.
Vi får också veta varför det är viktigt – kanske rentav en skyldighet – att köpa lyxprodukter, vad som är speciellt med den norska matjessillen och lite om Winston Churchills mysdräktsuniform. Edward berättar om sina upplevelser från olika vinbutiker i Harlem, varför det kan vara klokt att skaffa barn sent i livet – och att det i år är Ignatiusåret, vilket faktiskt gör att alla poddlyssnare bör tillbringa årets svemester med en jalapeñofrukt i fickan! I slutet av samtalet får ni veta varför.
Champagnesorterna i avsnittet:
1. Henri Maillart et fils; Champagne Premier Cru Brut
2. Louis Roederer Champagne Brut Premier brut
3. Taittinger 2014 Brut
4. Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2009 Champagne
Stöd oss gärna:
https://www.patreon.com/join/edwardblom
Skriv till oss:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet blir det ånyo en hel del alkoholromantik och dito -njutning, när Mats Ryd och Edward Blom provar ett urval av fem viner från ”die Königin der Reben”, vinrankans drottning, det vill säga Rieslingdruvan.
Edward berättar som vanligt att han har ägnat senaste veckan åt apigheter, närmare bestämt gosedjuret ”Lilla Aps” födelsedagskalas, och ett bilköp. Mats har gjort helt andra saker senaste veckan, bland annat en så kallad ”huliganprovning” av champagne – så alla som inte redan vet vad en huligandryckesprovning innebär får lära sig det nu!
Eftersom den så kallade Rieslingveckan, eller rättare sagt de två Rieslingveckorna, pågår för fullt på många av rikets restauranger (7–20 juni) så provar poddkonnässörerna ett urval av fem tyska Rieslingviner av olika slag. Det ploppar vinkorkar så det står härliga till!
Förutom att vi får initierade beskrivningar av vinernas smaker och stilar berättar Edward om Rieslingvinets långa och fascinerande kulturhistoria, inklusive hur det gått till när det gått och blivit trendigt på senare år – och givetvis även om sitt eget långa kärleksförhållande till Rieslingviner.
Sist men inte minst dyker Eduardo von Eldfalk upp, apropå vad som kommer att hända i nästa poddavsnitt!
P S De viner som provades:
1. Stefan Winter Riesling Brut 2019 (7906) 159:– 75 cl
2. 50° Riesling 2019 Riesling Trocken (5824) 99:– 75 cl
3. Dreissigacker 2020 Riesling Organic Trocken (2294) 119:– 75 cl
4. Nik Weis St Urbanshof, Bcokstein Kabinet (tillfälligt sortiment) 189:- 75 cl
5. Dr Loosen, Riesling Beerenauslese (5364) 129:- 18,75 cl
Skriv till oss! [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mats Ryd och Edward Blom befarar att de håller på att förvandlas till gubbarna Waldorf och Statler i Mupparna, även om de inte riktigt kommer på vad det nu var de hette.
Edward berättar om när han såg sig själv i Skavlan när han var på Mallorca. Mats rapporterar glatt att han återigen varit ute på vad han själv kallar ”dåligheter” – och att Gyldene Freden, glädjande nog, under Filip Fasténs ledning åter blivit en prisvärd krog för stockholmare, liksom Zum Franziskaner och en hel del andra av Gamla stans restauranger.
Glasmästare av olika fasoner, däribland en för Edward hittills okänd sådan vid namn Karlsson, hyllas, och samtalet handlar i somrighetens namn om hur sill bäst bör läggas in och förtäras.
Mats har redan fått inmundiga sin ”sista måltid” (lyssna gärna på samtalet om detsamma för två år sedan: https://play.acast.com/s/edwardblom/44.edwardblomssistamaltid) på lokal, men är vid liv nog för att berätta vilka gäster han skulle ha velat ha med vid bordet. Även Edward ger sina bidrag till diskussionen, som inkluderar såväl Amelia Earhart och Oscar Wilde som Auguste Escoffier och Carl Michael Bellman. Och hur är det egentligen att umgås med komiker?
Intet poddavsnitt är numera komplett utan att handla åtminstone lite om död och sjukdomar, och Edwards bidrag denna gång handlar om den engelska svettsjukan som i slutet av 1400- och under 1500-talet drabbade personer med utsvävande levnadssätt (https://www.svd.se/englands-glomda-farsot-slog-mot-de-valmaende).
Skicka gärna brev till oss! Adressen är [email protected]
Hjälp oss gärna med inspelningskostnaderna! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det råder glad kalasstämning hemma hos Edward Blom – där det dels levererats en fatölsanläggning, dels firats en sexåring med köttfärssås, skattjakt, ballonger, serpentiner och tutor i långa banor.
Mats Ryd konstaterar att det är mycket mer underbart än han hade kunnat ana att vara småbarnspappa – och de båda gamla festprissarna konstaterar att de redan genomlevt så mycket glatt och frekvent nöjesliv att omställningen till bebisförälderlivet förmodligen varit mer oproblematisk för dem än för de flesta. För säkerhets skull lovar Mats (än en gång) att han kommer att fortsätta fylla sitt liv med diverse dekadenta upplevelser ända tills han ligger på lit de parade.
Vilket slags armbandsur bör en riktig gentleman bära? undrar en lyssnare, vilket föranleder en berättelse om hur kyrkklockorna i Freiburg fick Edward att vänja sig av vid armbandsur när han var i 20-årsåldern. Det visar sig att Mats bedrivit en klockagentur, och självklart han han koll på allehanda coola klockmärken. Edward ser klockorna som en dödssymbol men ogillar deras roll som maskulinitets- och statussymbol. Och han har, apropå statussymboler, svårt att förstå hur man kan lägga pengar på dyra varumärken när man istället kan förbättra sitt liv varje dag med eventuella överskottspengar, till exempel genom att äta lagrad Västerbotten istället för prästost.
Vardagslyx kan förstås också vara eteriska dofter, duschkräm och skumbad, och här får vi en analys av vilka som passar herrarna.
Och äntligen får vi veta varför just Bamberg blivit en centralort för Bayerns bryggerier. Edward reder ut det bayerska ölets kulturhistoria, förklarar varför han längtar till Bamberg och varför han kanske får anledning att återkomma i ämnet inom en snart framtid – och så rekommenderar han i sammanhanget Jankopodden.
Blod och slakt är kanske inte ämnen man förknippar med den skira vårsommaren, men blodmat är alltid aktuellt, eller borde vara det. Mats och Edward tipsar apropå en lyssnarfråga om allehanda blodiga rätter – och då handlar det inte om biffar, utan om hemlagad blodpudding, sanguinaccio dolce (napoletansk chokladkräm) och blodkorv med vita prickar av fett.
Skriv till oss på: [email protected]
Sponsra oss via: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dagens poddsamtal börjar med att Edward Blom förklarar att hälsoneuroser och hälsoångest absolut inte innebär att man inte har en massa livshotande sjukdomar!
Mats Ryd har avnjutit vårens obligatoriska nässelsoppa, och de både gastronomerna/trädgårdsodlarna tipsar om hur man skiljer på brännässlor … nej, på ramslök och liljekonvaljer.
En lyssnare undrar varför podden inte håller på i all evighet, eller åtminstone några timmar, och inser kanske inte vilket monster den isåfall skulle bli! En annan lyssnare undrar vilka bestick man bör använda i samband med grillade måltider, vilket föranleder utläggningar inte bara om knivar och gafflar, utan även om reptilhjärnor, ”kockfingrar och … skoterolja.
Ytterligare en lyssnare får veta allt om hur man firar sin 18-årsdag på bästa sätt (trots att man inte får handla på Systembolaget) och får tips om såväl årgångsviner som trappistöl att önska.
Hur man serverar och konsumerar öl på den engelska landsbygden, liksom hur man bör förhålla sig till skotsk och irländsk whisky får vetgiriga lyssnare också veta i denna episod, som avslutas med att Edward förklarar att han inte riktigt förstår hur folk kan nörda in sig på en enda dryck – och berättar om sin trädgårds alla blommande bär- och fruktträd.
Stöd oss: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Skriv till oss: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad en ”galopp” och ”lady size” står för när man beställer i baren, och om så kallad shandy och Radler, får ni lära er i dagens muntra poddsamtal, som även idag handlar en smula om död, mer eller mindre välgrundad hypokondri och sjukdomar – men som även innehåller en rosa flamingo och en livsbejakande lyssnaridé i form av ett badhyttsrace!
Mellan Skanör och Falsterbo kan man nämligen i rätt sällskap äta och dricka sig fram mellan badhytterna. Men även den som inte har tillgång till detta sällskap, eller ens till en badhytt, kan ändå låta sig inspireras av idén – som är att servera tilltugg på temat vissa länder. Närmare bestämt: Ryssland, Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland och England. Mats Ryd och Edward Blom ger massor av lockande, läckra tips på små goda munsbitar, allt från escabeche, boquerones, bottarga di tonno och anklever till Mettbrot och njurpaj (med eller utan heraldiskt vapen) samt vad man kan servera till i glasen. Och på gurksmörgåsar med Pimm’s!
Huruvida brysselkål bör vara förädlat till minskad beska, och om det kan vara gott med banankaviar eller ketchup med lingonsylt, diskuterar de två gastronomerna också.
Mats konstaterar sedan att läckra ostar såsom gorgonzola och talleggio och massvis med andra delikatesser kan ha skapats av ”svenskättlingar” (det vill säga avkomman till de skandinaver som tog sig till det som blev Lombardiet anno 586) och Edward föreslår en lyssnare en hel 1800-talsmiddagsbjudning.
Och då handlar det inte bara om vilka maträtter och drycker han ska servera, utan även hur dukningen bör göras och hur underhållningen efter middagen kan gestaltas – med hjälp av harpister som spelar slagdängor eller någon liten brunnsorkester. Punsch eller punschbål anbefalles, naturligtvis!
Maila oss: [email protected]
Sponsra gärna våra produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Samtalen om Livet och Döden fortsätter i podden. Edward reder ut hur man egentligen vet om man har hypokondri eller lider av biverkningar, i detta fall av Corona-vaccinering.
Mats förklarar att få saker provocerar honom så mycket som vaccinmotståndare, och än en gång slår podden ett slag för vaccin och vetenskap. Dock visar det sig att varken Mats eller Edward gillar läskiga skräckfilmer eller alltför obehagliga deckare.
Tiden tycks mogen för Mats att sälja sin motorcykel, och Edward vill snarast bli ”en åldring”. Båda är de väl medvetna om det högmodsrus deras ynglingaår varit fyllda av, och drömmer om att nå vithårig pondus enligt diverse gerontförebilder.
Dessa insikter om livets korthet förbyts snart till ett innerligt samtal om wienerschnitzel, ett gammalt kärt ämne i podden som icke desto mindre får nytt liv med tips på hur man får tag på kalvinnnanlår, hur man bäst steker sin schnitzel – särskilt med tanke på sidenklänningar och vita byxor – och vilka krogar i Stockholm och Göteborg som serverar den.
Mats tipsar om en akvavitvandring i Gamla stan han organiserar inom kort, och Edward berättar att han gärna bjuder på att han ibland är något av en parodi. Till dagens samtal dricker han bara kaffe. Kanske kan det förklara varför han lyckas med inte mindre än två freudianska felsägningar, när han råkar tala om att dricka såväl wienerschnitzel som punschpudding?!
Till en lyssnare som fyller 40 år just idag (grattis, Olof!) drar Mats och Edward varsitt uppslag till en rejäl
vårmiddagsmeny för herrar: en elegant och en rustik; en med blott en enda ost och en med minst ett dussin. De går loss ordentligt på att komponera menyerna, innehållande allt från fördrink till vickning – och här finns mycket att inspireras av för alla middagsarrangörer, oavsett ålder och kön.
P S Här finns polioklippet samt akvavitvandringen som Mats tipsar om:
https://www.historyofvaccines.org/content/blog/video-last-polio-survivors
https://moveat.co/biljetter/#52De8oQFY2U3B9mlnSmLSp
Maila gärna till: [email protected]
Sponsra oss! Klicka här:
https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Åter dags för ett ”vanligt” avsnitt, efter tidigare samtal om liv och död – men inte mindre seriösa diskussioner för det, när Edward Blom och Mats Ryd är i farten.
Mats ger först intryck av att vara i gammalt gott finsmakarslag, efter en inköpsrunda med allehanda delikatesser. Men tillvaron är ändå förändrad för gott, när den nyblivne småbarnsföräldern däckar i förtid – efter att ha njutit av godsaker som hans respektive inte fått äta på flera gravida månader.
Den kommande nyinspelningen av ”Vi på Saltkråkan” har redan engagerat kulturskribentkåren i flera veckor – men Edward och Mats fortsätter diskussionen, med många goda argument om varför projektet är helt feltänkt och om rollfigurerna Malins och Melkers betydelse. De kommer även in på vilka Astrid Lindgrenfilmer som det vore klokare att göra nya versioner av.
Tack vare en lyssnarfråga om huruvida man som gäst får äta snabbt och glupskt eller ej får Mats tips om hur han enklast kan mota bort risken för blodsockerfall när han är på kalas – och så lyckas han äntligen få podden att handla om asfalt (åtminstone litegrann). Edward hittar den felande länken mellan banangodis och veteöl, nämligen isopentylacetat – och Mats tycker plötsligt att hela poddepisoden känns som en lucköppning.
De båda gastronomerna hinner även komma in på hur man uttalar ”amish”, ”lonkero” och ”karjalanpiirakka”, innan Edward redogör för studentmössans kulturhistoria och talar om när man som student och före detta student bör bära sin vita eller möjligtvis gula mössa – och så sjunger de tu unisont ”Vintern ra’”!
P S Sponsra gärna fortsatta nyinspelningar av podden, det vill säga bidra till våra inspelningskostnader! Läs mer här: https://play.acast.com/s/edwardblom
Och skriv gärna till oss, på adressen [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången blir det ett minst sagt annorlunda avsnitt, om hur livet och döden gripit in i Mats Ryds och Edward Bloms liv på sistone.
När Edward berättar om sin bäste vän Martin Melin och hans plötsliga bortgång nyligen står det klart vilken otroligt viktig vänskap de två hade, i flera decennier, och hur betydande Martin varit för att forma Edwards personlighet. Edward har beskrivit honom som ”provokatör, pedant, etikettexpert, humorist, upptågsmakare, vetenskapsman, festfixare, samtalspartner – men framför allt vän”, och i poddsamtalet med Mats lyfter Edward fram anekdoter och händelser som visar vilken estet och gentleman som gått ur tiden.
”Världen blir en tråkigare plats”, konstaterar Mats om hur det känns när viktiga vänner dör i förtid.
Själv har han just varit med om något av det mest omtumlande en människa kan uppleva, nämligen förlossningen av sin egen dotter. Mats hyllar personalen på BB Stockholm och all landets BB-avdelningar samt först och främst sin dotters mor för deras insatser, och går helt in i den nya fadersrollen när han förvånat berättar om sina beskyddarinstinkter. Dagens fråga kommer från Mats själv, handlar om förnamnsval, och får ett glädjande svar!
Den mer erfarne trebarnsfadern Edward citerar nöjt Mona Sahlins gamla talskrivare – och de båda gastronomerna konstaterar att dekadenta middagar och årgångsviner visserligen må vara ett livselixir, men att vänner och familj rentav toppar sådana njutningar när det gäller vad som är viktigast här i världen.
Skicka gärna lyssnarfrågor och diverse respons till oss! Adressen är: [email protected]
Sponsra gärna podden (d v s våra kostnader för inspelningarna/tekniken)! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward Bloms hustru, Gunilla Kinn Blom, fick en rutten trädtopp i huvudet och blev därför tvungen att ta över podden. Märkligt orsakssamband? Hon besökte helt enkelt akuten och var rädd att då kunna ha fått covid, varför hon isolerade sig från familjen – och Edward fick akut anmäla sig pappaledig och ställa in samtliga jobb.
Gunilla berättar således om hur hon har ”husmorssemester” på källarplanet, inreder gästrummen, webbshoppar och inventerar vinkällaren, medan Edward är heltidspappa och sköter alla hushållsbestyr på övervåningen. Samtidigt har Mats Ryd lämnat sitt dekadenta nöjesliv och går runt, runt hemma i sin lägenhet i väntan på hustruns nedkomst.
När de möts över nätet exploderar dock båda i entusiastiskt tal om tempereringsappar, matematik; advokater, vinkällare, samt bästa terapin för en sönderstressad småbarnsförälder. Via tal om ”lessepska migrationen” och faran att gå barfota vid Medelhavet leds vi naturligt över till dagens huvudämne: Den optimala ”road tripen” (bilsemestern) längs Sveriges norra västkust.
Mats (som för en gångs skull slipper avbrytas av Edward) gör en ingående genomgång av Västkustens alla för- och nackdelar. Han rekommenderar: gratinerade havskräftor och vit bourgogne i Marstrand, ostron och bad på Kärringön, inspekterande av det historiska badhuset i Lysekil, middag på Brygghuset i Fiskebäckskil, fiskauktionen och nattklubbsbesök i Smögen, bad på Hållö, färska räkor i Grebbestad, solnedgång i Fjällbacka, naturupplevelser på både Väderöarna och Tjurpannan samt slutligen ett besök på, i tidigare poddar lovordade, restaurangen Café Västbacken – samt (om magen inte vuxit för mycket) en promenad genom det trånga Målarklöva. Förbered er på bilköer, undvik rökta räkor och platser som påminner om Oxelösunds torg lyder Mats allmänna rekommendationer.
Gunilla kontrar med lite mer kortfattade minnen från Road Trips i USA. Och avsnittet avslutas med en grundlig genomgång av de bästa råvaror man kan lägga på en kolgrill, samt en sorts vårdikt.
Och allra sist uttrycks sympati med de stackars restaurangägare som stångas mot Tillväxtverket, vilket nyligen skildrades i ”Uppdrag: granskning” : https://www.svtplay.se/video/30713170/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-avsnitt-13-4
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Våren kommer trots allt att segra, anar Mats Ryd – och både han och Edward Blom noterar att den vita sparrisen äntligen är på gång.
Edward berättar om vad han numera gör som rolig gubbe under ritualiserade former, och visar ett rejält prov på högmod snudd på à la Zlatan när han påstår att hans burgundiska köttgryta är godare än självaste Julia Childs.
Mats måste snart hålla sig ”alert, körbar och närvarande”, och passar därför på att besöka det senaste i restaurangväg på Stockholmsscenen. Edward tipsar Mats om vad mer han bör försöka hinna med innan han blir far, inklusive råd som sällan står i föräldrahandböckerna. Mats avslöjar dels hur han kompenserade sina föräldrar för alla koliknätter han vållade dem och dels att han tänkt sig att få ”en liten Edward Blom” som avkomma – och båda drömmer om att Mary Poppins ska komma flygande någon gång, när eleganta middagsbjudningar riskerar att ersättas av vällingklägg.
Vidare funderar Mats på vilket storföretag som egentligen rimmar på ”dansa”, Edward besparar lyssnarna sina senaste PostNord-turer och så fördjupar de sig en smula i pastans kulturhistoria.
Långlagring av vin – det vill säga att spara vinflaskor tio, femton, tjugo år – är något av dagens tema – och Mats delar med sig av sina som vanligt initierade tips på vad man bör tänka på, och exakt vilka ädla drycker man kan köpa som exempelvis kan passa en framtida artonåring. Edward förklarar apropå lagring att man med fördel kan lägga sin ost i gödselstacken och varför den framtida artonåringen också bör få en portvinstång i gåva.
Huruvida det heter Västerbottenost eller Västerbottensost har blivit en riktig följetong i podden, men än är ämnet långt ifrån uttömt! Idag hittar Edward helt nya argument när han ”ostrasar” om det som en gång i tiden hette Västerbottens sötmjölksost, och lyckas citera såväl Torgny Lindgren som Svenska akademiens ordbok.
P S Tidigare avsnitt om Västerbottenuttalet (en del skulle kanske skriva Västerbottensuttalet):
• Episod 55 (från 36:36)
• Episod 100 (mellan 29:24 och 33:44 ungefär)
Mats Ryds tips på viner värda att lagra:
• Tahblik Marsanne 2018 – 119:–. BS med artikelnummer 6404
• Moulin Touchais 2002 – 289:–. Artikelnummer 4196
• Penfolds Kalimna Bin 28 – 249:–. Artikelnummer 16320
• Wynns Black Label – 229:–. Artikelnummer 90449
• Meerlust Rubicon 2016 – 269:–. Artikelnummer 2064
Att köpa senare i år:
• Torres Mas La Plana 2016 - 449 kr Lanseras 11 maj med artikelnummer 9337801
• Penfolds Bin 389 - Nästa årgång släpps troligen i september
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward Blom drömmer om en app som skulle kunna berätta när man ska ta ut ölflaskorna ur kylen, och Mats Ryd kan meddela att Edwards behov av att ha koll på öltemperaturer används som matematikexempel i undervisningen.
Medan Edward spelar schack utan pokerfejs med sin son funderar Mats på om man kan låta döpa sitt barn i tryffelspad eller kanske vichyvatten.
Ett intressant brev från en lyssnare från Östra rikshalvan reder ut hur det egentligen förhåller sig med vissa finska livsmedel, nämligen karelska piroger med äggsmör, lonkero på burk samt ”parisare”/korvhamburgare/”björneborgare” – vilket i sin tur leder till ett långt och initierat samtal om hur knepigt det kan vara att fastställa maträtters ursprung, med Skagenröra som ett av flera exempel (det där sista blev nästan något för bingobrickan, men bara nästan).
Apropå mathistoria läser Mats upp vilken meny passagerarna bjöds på under Concordeplanets allra första flygning (från Bahrain till London 1976) och vilka drycker som serverades till maten – och Edward beklagar, tro det eller ej, att teknikutvecklingen vad gäller flygturer faktiskt gått bakåt.
Apropå beklaganden reder Edward en gång ut för alla vad det faktiskt innebär ”att beklaga sorgen” och manar alla att gå till källorna, i det här fallet närmare bestämt Svenska akademiens ordbok.
Skriv till oss! Adressen är: [email protected]
Sponsra gärna podden (d v s våra kostnader för tekniken)! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward Blom lider av diverse våndor inför sitt nära förestående bilköp, och meddelar att hans besök i bilverkstäder är att likna vid att kasta in oxfilé i en lejonbur. Mats Ryd bävar inför risken att möta sin gastronomkollega i trafiken, men bjuder ändå på ett fordonsinköpstips.
Både Mats och poddens redaktör visar sig ingå i den så kallade linoljefärgssekten, en läggning som även kan innehålla element av pärlspont.
Bananer, bananer, bananer besjunger sedan de tu, eller rättare sagt berättar de om bananimportens och bananbåtarnas kulturhistoria i Sverige, från 1869 och framåt. Den mytomspunna bananen dyker som bekant även upp i diverse sånger och skämt, och Mats och Edward diskuterar om det lämpar sig bäst att skala bananer såsom apor gör eller som människor.
Apropå bananbåtar visar det sig att Mats drömmer om att tillbringa uppemot 120 dagar på ett lastfartyg, medan Edward hellre skulle vilja göra göra motsvarande resa på ett tåg. Edward berättar vad Münchenbryggeriet heter och inte heter och varför, och så drömmer de om utdragna grosshandlarluncher utan slut, såsom de intogs i fornstora dagar (även om Mats kämpar för att förnya menyn).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vårkänslor i gassande sol är vad de båda gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd njuter allra mest av just nu, och silluncher i varierande framtider är vad de drömmer om.
Edward berättar att han försöker bilda sina barn i stilfigurer som slutrim, allitteration och assonans – och i gengäld blir undervisad och förhörd om pokémoner.
Mats minns hur det var att umgås med kalvar på grönbete och pläderar för att alla barn borde få lära sig köra traktor, vilket i sin tur får Edward att minnas en bilresa i Amishkulturens Pennsylvania där barnen istället fick köra hästspann.
Vari består livet efter detta? Edwards eskatologiska resonemang spårar ur i fantasier om att de tu ska återuppstå som olika delar av Särimner, möjligen dock – om Mats får som han vill – i form av en iberisk ekollongris.
Är den utsatta tidpunkten för en middagsbjudning då man som gäst senast ska infinna sig, eller då man absolut tidigast kan komma (men helst en kvart därefter)? Det har visat sig att förvirringen på detta område är mycket större än man kanske skulle kunna tänka sig, även i det förment kulturellt homogena Sverige. Edward berättar om kulturhistorian kring att komma för sent respektive för tidigt, inklusive varför man på vissa håll har ”akademisk kvart” – och Mats förklarar att människor kan ha antingen monokronisk eller (såsom denna podds redaktör) polykronisk tidsuppfattning.
Apropå att Gula änkan ska gå ur tiden förfasar sig Edward över allmänhetens, inklusive champagnedrickarnas, trendkänslighet, och Mats förklarar i vilket sammanhang Gula änkan kan vara det perfekta att bjuda på (det vill säga när någon mer knastertorr champagne blir som att spruta citronsaft i gästens öga).
Avslutningsvis berättar Edward apropå en lyssnarfråga vilket ämne han skulle vilja forska i – och varför han inte gör det.
Skriv till poddredaktionen! [email protected]
Sponsra oss gärna: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Segt”, tycker Mats Ryd att det mesta känns nu. ”Fint”, tycker Edward Blom om den pågående lite småtråkiga fasteperioden, och givetvis utvecklar de varför.
Edward avslöjar varför han inte kan kolla på ”Sveriges mästerkock” och Mats undrar över hur Edward skulle vara som seriefigur.
Episodens tema är såser, och de tu gastronomerna nördar ordentligt och vällustigt ner sig i såskastrullerna. Den store Auguste Escoffiers ”fem grundsåser” avhandlas den ena efter den andra (hollandaise-, tomat-, éspagnol- , béchamel- samt velouté-såser). Som vanligt blir det allehanda avvikelser och utvikningar! Edward berättar om hur han första gången fick hemlagad majonnäs i ett belgiskt kloster och om en av de maträtter han uppkallat efter sig själv; Mats längtar efter grekcypriotiska rätter och ger dejtmiddagssåstips. För såsen är den röda tråden i samtalet, och Mats vittnar om hur Edward tar sig an tillagningen av en brun sådan som en konstnär sitt verk.
Semmeltiderna fortsätter än för somliga, bland annat för en av våra lyssnare, vilket får Edward att ge sig in på ett av sina käraste ämnen – nämligen varför det är illa med förvridna traditioner, som när de innebär att man äter semlor under fastan, medan Mats tar de sekulära sederna och tisdagshetväggarna i försvar. Edward förklarar varför hetväggar med varm mjölk är vårvinterns motsvarighet till grisfötter, och vädjar till alla att aldrig bli arga på honom, ens när han berättar om vad som gäller.
P S Receptet på såsen med brynt smör, tryffel och citron som Mats tipsar om till fiskrätter finns här:
https://alltommat.se/recept/makrill-med-angad-broccoli-och-brynt-smorsas-med-citron-och-tryffel
Redaktionen nås på: [email protected]
Sponsra oss på https://www.patreon.com/join/edwardblom (beloppet dras en gång per månad, ej per avsnitt)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lagrade maltdrycker, ”nakenarbete”, kakelugnar och saker som kan fastna i segelbåtsvinschar inleder detta samtal. Edward Blom och Mats Ryd går sedan raskt vidare med att återge gamla goda tips från nyss svunna tider på hur man lyckas med karriären (om man nu vill det).
Edward talar om sin svårighet att komma ihåg nummer, vilket är ett problem såväl när det gäller restauranger som ölhallar, och om hur knepigt det kan vara att som stockholmare få vänner i Göteborg.
Tillsammans minns de två gastronomerna den reklam som försökte sälja in kyckling som fredagsmysrätt, och det visar sig både att det finns massor att berätta om kycklingreklamsånger – och att poddens egen ljudtekniker varit insyltad.
Så är det äntligen dags för lyssnarfrågan om ”nödkorv”, och om huruvida det är godtagbart eller ej att smaska i sig sådan i smyg för att slippa gå hungrig från en vegetarisk tillställning.
”Vilka är era doftminnen och hur vill ni själva dofta?” undrar en lyssnare, vilket leder till ett samtal om herrparfymer, rakvatten, duschtvålar och mycket annat. Mats ger initierade doftshoppingtips, och Edward berättar vad som döljer sig i hans badrumsskåp.
P S Maila gärna frågor, önskemål och tips till: [email protected]
Sponsra oss lika gärna! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom (OBS! Beloppet dras inte per avsnitt, utan per månad.)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu är vi inne i fastlagen – och den handlar i stora delar av världen faktiskt inte om semlor, utan om allehanda traditionsenliga friterade bakverk och andra karnevals-godsaker inför fasteperioden som Edward Blom berättar mer om. Det visar sig att han drömmer om en klosterliknande tillvaro, där fastan handlar om att endast be och dricka stark öl.
Men än är det inte fasta, utan fastlag, så därefter läppjar Edward på ett (sällskaps)vin i gränslandet mellan rött vin och rosé, och det visar sig att hans gastronomkollega Mats Ryd hyser smaklökar som ändrats med ökande ålder. De resonerar om vilka alkoholhaltiga drycker som passar bäst till frukost förutom en kylskåpskall Beaujolais.
Därifrån är det inte långt till att skråla sjömansvisor och arbetssånger, à la exempelvis Evert Taube och Jacques Brel, och Edward kan förstås inte låta bli att ge hals – och Mats resonerar kring shanties och ”call and response”-rytmer (samt tipsar om en viss Nathan Evans: https://www.youtube.com/watch?v=uyMr_jtm8UU). Edward berättar även om sina vinteräventyr med barnen i snön, där han leker såväl Pacman som ”tjuv och polis”, och om sin vildaste vintermösseminnen.
Får man sörpla heta drycker till maten? undrar en lyssnare. Ja, men bara om man är på så kallad ”drängmiddag” – Edward och Mats förklarar vad som gäller med sörplande och smackande vid bordet (och berättar även om olika säkerhetsventiler i etikettvärlden). Av bara farten blir det apropå ett tidigare episodämne en liten utläggning om den svensk-amerikansk-mexikanska tacokulturen och hur den letat sig till exempelvis Malta. En annan läsare får svar på sin fråga om hur man beklagar sorg i sin perifera bekantskapskrets.
Sedan får nyblivna fäder, deras vänner och alla andra – även detta apropå en lyssnarfråga – veta vad som gäller med cigarrer (med eller utan tåräknarfest) och Edward resonerar kring varför sedvanan att bolma efter en bebisfödsel tycks ha slocknat. Mats avslöjar vilken cigarr han tänker röka för att hålla liv i traditionen, och tipsar om hur man bygger upp en cigarrsamling och bygger sin egen humidor. Cigarrälskare får inköpsförslag inte bara på cigarrsorter, utan även på vad de bör förvaras i, vilka drycker som bör inmundigas till dem (såsom lagrad rom, konjak, armagnac och tequila) och vilken av dessa drycker man kan ligga sked med. Edward avslöjar rentav en ”guilty pleasure” i sammanhanget!
Inte nog med det, han avslutar dessutom med ytterligare några tips på hur man firar en Coronasäkrad karneval på hemmaplan.
P S Skriv till oss! [email protected]
Här är några av de drycker som det talades om under samtalet denna gång:
• Rött vin: Verduno Pelaverga, Cascina Massara 2019 (artikelnummer 70074)
• Whisky: Mackmyra Single Reserve
• Konjak: Tesseron Lot Nº76 XO (n:r 80594)
• Armagnac*3: (n:r 40167)
• Tequila: Jose Cuervo Reserva de la Familia, 2015 (n:r 10120)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Allt roligt är antingen farligt eller förbjudet – det noterade redan Hasse och Tage (eller om det var de gamla grekerna) och det inser även Edward Blom och Mats Ryd, i detta fall apropå nya rön om Coronarisker och alkoholintag.
Medan Edward förbereder sig inför veckans helgmys med familjen ägnar sig Mats åt vad han glatt kallar ”Coronasäkrad totaldekadens” på lokal.
En av poddens trogna lyssnare har skapat hyllningsssajten https://fårjagätasemla.nu vilket föranleder en kort diskussion om lämpliga semmeldatum – och så är Edward än en gång förbaskad på PostNord, som denna gång inte klarat av att läsa en handskriven adress. Mats avslöjar vad i radioprogrammet ”Snedtänkt” som förargar honom, och så kommer de med anledning av en lyssnarfråga in på ämnet huvudbonader!
När började man förr bära hatt, och varför slutade man med det, är frågan – och av bara farten avhandlas allehanda huvudbonader, såsom plommonstop, tårthattar, cylinderhattar, halmhattar, foliehattar och rentav fezer. Apropå halmhattar får vi även veta varför skånska smågrisar en gång råkade förstöra inspelningen av ”Edward Bloms gästabud”.
Så får vi dessutom äntligen veta att den lagom sorlande lokalen Mats sitter i råkar vara ”Rolfs kök” där han tänker ägna sig åt de rätter Johan Jureskog dyker upp och presenterar under konceptet ”Goffes”: nämligen dry martini, atlantiska långhalsar, jumbohavskräftor, pata negra-skulderschnitzel, duva, ostar och nybakade Madeleinekakor med mera.
En lyssnare som tidigt i höstas ville veta mer om gurkinläggningar blir äntligen bönhörd, för här får vi verkligen höra allt som är värt att höra om hur man lägger in, fermenterar och avnjuter olika typer av gurkor, med och utan salt och ättika (och Edward kommer även som hastigast in på napoletanska piennolotomater/vintertomater/evighetstomater).
Sist men inte minst berättar han om varför rundrökt ål är mycket godare än flatrökt (och, enligt Edward, blir som en aladåb som serveras i himlen)!
P S
Stöd oss gärna: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Skriv gärna till redaktionen: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Rubiken är inte bara ett substantiv utan också ett verb i imperativform, eller en uppmaning – dags att sätta igång med helgmyset!
Japp, efter en som vanligt lååång och välförtjänt julledighet är gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd tillbaka i etern, eller kanske snarare i de vindlande fibertrådarna.
För säkerhets skull reder Edward ut hur han och hans familj firat jul, huruvida det fortfarande är jul eller ej, om det fortfarande är OK att säga ”god fortsättning” och hur man bör fira Kyndelsmäss (infaller den 2 februari; firas i kyrkorna den 7 februari).
Därefter får ni höra Mats avslöja en väldigt speciell nyhet!
Medan Edwards (och hans barns) kulturkonsumtion mest består av tecknade filmer om Greta och George Gris ser Mats på dokumentärfilmer om Greta Thunberg och George Washington. De resonerar om hur Thunbergs belackare alltmer ter sig som smått patetiska i jämförelse med henne, och sedan blir det lite riddarromantik apropå Ivanhoe. Edward talar om hur nervös han varit sedan Donald Trump vann presidentvalet i november 2016, och om hur han satt insnöad och förlamad i sin lägenhet dagen efter valet och inväntade världens undergång.
Ljuvlig entrecote och Biff Rydberg av älgkött, som i sina bästa stunder fåränglakörer att spela trumpet, avhandlas därpå. Edward beklagar sig över sin eländiga elspis och Mats försöker locka honom med hur underbar tillvaron skulle bli med en rejäl gasspisoch korrekta gjutjärnsstekpannor.
Därpå reder Edward ut hur det egentligen förhöll sig med hans synpunkter på Systembolagets plötsliga stopp för hemleveranser i december, varför han stödhandlat drycker från importören Vinonista och varför Aftonbladets läsare antagligen missuppfattat det mesta när de rasat.
Mats reder grundligt och initierat ut varför champagne blir bättre på magnumflaskor, apropå en lyssnarfråga.
Så är det äntligen dags att inte bara fredagsmysa, utan även lära oss allt om alla tänkbara aspekter på fredagsmysoch tacofredagar och hur dessa fenomen nådde den svenska folksjälen (apropå en annan lyssnarfråga). Fredagsmysets kulturhistoria börjar egentligen med söndagsmiddagarnaoch lördagskvällarna, berättar Edward, som också förklarar varför den till synes mexikanska mattraditionen till stora delar är amerikansk, tysk och svensk – och av bara farten hur varumärket Clock levt vidare inte bara i Härnösand utan även i Köpenhamn, och vad som menas med ”lyx-Orvarkorv”.
P S Det vita vinet från Piedmonte som Edward stödköpt och drack under samtalet heter Rabel Langhe Bianco. Läs mer här: https://vinonista.com/produkt/langhe-bianco
Skriv till oss! Adressen är [email protected]
Sponsra oss! Mer information: https://www.patreon.com/join/edwardblomOBS! Beloppet dras inte ”per podd”, utan endast en (1) gång per månad.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sällan har ett nytt år varit så efterlängtat som 2021! Kanske har vi lärt oss att bättre uppskatta livets enkla glädjeämnen, funderar Edward Blom i denna avslutande poddepisod – som traditionsenligt är en kortare nyårshälsning. Tillsammans med Mats Ryd ser han fram emot att inom en inte alltför avlägsen framtid under det nya året åter kunna ägna sig åt restaurangbesök och kroghäng, likt ystra kalvar på grönbete.
De båda gastronomerna berättar om hur de ska tilbringa sina respektive nyårsaftonskvällar, tipsar om hur man bäst lägger upp sin champagnekonsumtion och vad som är det enda som är bättre än en flaska champagne.
Trots det korta formatet kan de av våra poddlyssnare som spelar bingo (https://www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden) få sig några kryss – och Edward avslutar med att deklamera Tennysons ”Nyårsklockan”.
P S Maila gärna redaktionen: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det en bemärkelsedag för podden! Gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd firar att ”Edward Bloms smörgåsbord” fyller 100 episoder med varsitt glas champagne. De slår fast att champagne är betydligt bättre än blodiglar, särskilt gäller detta diabetiker.
Denna jubileumspodd innehåller en finfin dos av kulturhistoria, njutningsexcesser och lyssnarfrågor, precis som vanligt – men framför allt är den uppbyggd på tio typiska klipp från poddens tre år långa historia.
Här får ni återuppleva oförglömliga anekdoter och utläggningar, som när Mats berättar om Toast Skagen-, ostron- och vinexcesser, och när Edward utgjuter sig över att han av varumärkestalibaner förväntas säga Västerbottensost – och givetvis dyker älghjärnan upp! Mats upprepar poddens allra första lyssnarfråga till Edward, som spår att det som den handlar om – nämligen knypplade mellanlägg – blir Årets julklapp 2021.
Förutom själva ljudklippen bjuds lyssnarna på ”bakom scenen”-anekdoter och på poddmakarnas resonemang kring vad som hänt under poddens tid som livsnjutarnas klart lysande stjärna på mediehimlen. ”Mötet mellan oss är skapandet av podden”, slår Mats fast, och Edward förklarar att podden är en form av mukbang som han ägnade sig åt på TV redan under millenniets första decennium.
Edward berättar även vilken divig primadonna han kan förvandlas till inför ett uppträdande, och Mats avslöjar att han drömmer om att återfödas som drag-queen. De tu återkallar angenäma (glögg och champagne) och inte fullt så angenäma (havremjölk med rapsolja som växer i munnen) minnen av dryckesprovningar, och spekulerar kring varför det inte är lika coolt att vara stjärngosse som det var 1896. Edward berättar om stjärngossarnas och Luciatågens kulturhistoria, och om deras ursprung med ungdomliga skådespel i olika gårdar.
Så drömmer Edward om att åter få en egen TV-serie, men har åtminstone fått en ny och kanske lite oväntad karriär som statist i en hårdrocksvideo. Han berättar om vad han heter på tyska, och talar om den atomism som julfirandet håller på att utvecklas till samt utvecklar begreppet ”julmånad” från förra episodens diskussion (och slår fast att ett ”julkvartal” borde vara från december till februari och ingenting annat).
Apropå Lucia kommer Mats in på spansk och persisk saffran, saffransförgiftning, saffranssprit och fiskgrytor, och av bara farten även på chili och Aleppopeppar (!). Edward spår än en gång starkvinernas renässans (kanske kan det hamna på en framtida bingobricka?) och får ge julklappstips ur sin egen fatabur.
P S Här är champagnen som Edward respektive Mats drack under sändningen, för er som brukar undra över namn och stavning (artikelnumret syftar på Systembolagets dito):
2739 Vve Fourny & Fils, Blanc de Blancs Brut Premier Cru
75308 Laurent-Perrier, Millésimé Brut
Här är de prisvärda champagnesorterna som Mats tipsade om senare:
7553Palmer, Blanc de Blancs
7686André Clouet, Grande Réserve
7602Louis Roederer, Brut Premier
… och här är stjärngossarna utanför Skansens Blekingestuga: https://digitaltmuseum.org/011013835779/stjarngossar-utanfor-blekingestugan-skansen
• Sponsra gärna podden! (Pengarna dras en gång per månad, inte per avsnitt som man kanske kan tro av informationen på sajten)
https://www.patreon.com/join/edwardblom
• Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bästa sättet att bota dödsångest är möjligen en … bingobricka, i alla fall om en sådan får en att lyssna till ännu ett härligt poddavsnitt – med den ena associationen än mer halsbrytande än den andra.
Edward Blom och Mats Ryd tvistar om inkubationstiden för Covid-19 bör sättas till 5–7 dagar eller till 14, och om man bör tala om chanser eller risker i sammanhanget – men enas om att de två lyssnare som konstruerat en särskild bingobricka för denna podd (www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden) är genier.
Av någon anledning kommer samtalet in på ölslattar, och därifrån via så kallade ”sluts” till en textanalys av den klassiska jullåten ”Fairytale of New York”. Medan Edward har druckit just ölslattar har Mats ägnat sig åt ”alldeles för bra viner” (och kaviar).
Förutom att Edward blir avundsjuk på det berättar han om hur hemskt det är att gå på glöggmingel och andra tillställningar när där enbart serveras sötade drycker, och om hur Gunilla alltid plockar för dyra viner ur vinkylen (när han själv inte är hemma). Det visar sig dock att han har fått en ostkalender, så det är kanske inte så synd om honom som han tror?!
Därefter handlar det om ett av Edwards absolut käraste käpphästämnen – nämligen om att svenska folket måste lära sig skilja på att fira advent och att fira jul. Han och Mats går igenom alla saker det är dags att förbereda redan nu under adventsperioden och inför julen, såsom att baka fruktkaka, göra pepparkaksdeg och beställa julöl, glögg och andra drycker.
Därefter går samtalet över till ... ungtuppar! Edward tipsar en lyssnare om hur man lagar ”berusad tupp” och Mats tipsar om ”Chicken Marbella” ur Silver Palate Cookbook och andra rätter som borde fungera med ungtuppskött. Edward tipsar dessutom Mats om hur denne borde göra mer och bättre reklam för Edwards glas och andra produkter.
Avslutningsvis minns de båda gastronomerna hur Jacob Dahlin i och med ”Jacobs stege” återinförde flärden i den svenska offentligheten, och Edward talar om sina brustna poesidrömmar och om poem från en olycklig tid då hans verk kunde få titlar som ”Requiem över mig själv” (vilket såklart får Mats att explodera av fniss).
P S Här är dryckerna det tipsades om att förhandsbeställa:
Moscatel de Setúbal: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/moscatel-de-setubal-7613901
Tawny Port (portvin) t ex Mats favorit: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/quinta-das-carvalhas-8010901
Edward Bloms starkvinsglögg: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/edward-bloms-glogg-7216701
Skicka gärna frågor om etikett, kulturhistoria, mat och dryck eller något annat till: [email protected]
Sponsra oss gärna! https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podden får sin hittills gulligaste inledning (tycker åtminstone redaktören) när Edward Blom nynnar med i signaturmelodin med en spontan sång, utan att ana att den spelas in för alla att glädja sig åt.
Mats Ryd antyder att Edward inte tycker att öl är läskigt, och Edward berättar om hur det går med hans stora julölsprovning – och varför han får panik när han äter köttsurrogat. De båda gastronomerna fördjupar sig även i modern, svensk nöjeshistoria, med aktörer såsom Radio Nord, Nattsudd(arna), Killinggänget och (senare) Jarl Borssén. (Podden, som brukar leka ”Trädgårdsdags” i P1, leker alltså idag ”Snedtänkt”.)
Mats kommer därefter in på samtids- och gatukonst, och ger oss en grundkurs i vem Banksy är. Edward ger diabetiker och andra en rad tips på hur man kan äta och dricka läckerheter samtidigt som man håller koll på blodsockret, och det visar sig att nämnde Jarl Borssén en gång i tiden fått både Edward och Mats att oroa sig för yrsel, skörbjugg och andra bristsjukdomar.
Men dessa lasternas män vill förstås leva i nuet, så förutom diabetestips berättar de hur man kan göra just det, det vill säga leva ”här och nu”, genom frukostar och luncher utan slut, dagslångt häng med vänner eller kanske sunkkrogsrundor. Mats vet hur man skapar ”en känsla av odödlighet” och tillsammans tipsar de om hur man kan stödja sina favoritrestauranger på ett coronasäkert vis.
Edward berättar än en gång om hur arkivarier festar, och Mats kommer på att han skulle kunna ta jobb som TV-peppare. Och så får ni veta allt som är värt att veta om Göteborgsglögg, eller kanske snarare dunderglögg!
P S Från och med nu kan ni spela bingo samtidigt som ni lyssnar på podden. Här finns en lyssnarkonstruerad bingobricka: http://www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden
Sponsra oss! https://www.patreon.com/join/edwardblom
Skriv till redaktionen! [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Senhösten är här, med allt vad det innebär av mörker och lerklafs i dessa ”inte jätteroliga tider”. Edward Blom berättar om hur han motionerar, och funderar på om inte nästa steg i motionsprogrammet skulle kunna vara gyttjebrottning – vilket får Mats Ryd att minnas ett regnigt och gropigt Roskildefestivalen, vilket i sin tur får Edward att minnas när han som barn grävde sin egen sandpool.
Pokémoner som ser ut som mjukglass är nästa samtalsämne, och dagens första lyssnarfråga får de båda gastronomerna att än en gång gå loss på ett av sina favoritämnen: animaliska fetter. Det börjar nämligen redan bli dags att förberedajulens plumpudding (om man inte föredrar en Weihnachtsstollen). Med andra ord får ni veta allt som är värt att veta omnjurtalg, shredded suet, beef dripping, krögarsmör och konjakssmör.
Mats har nyligen ätit på Frantzén för kanske sjunde (!) gången och suktar Edward med sina berättelser om löjroms-, ål- och fläskrätter, medan Edward fått ägna sig åt sina 50-årsdelikatesser och frystömning. Tillsammans funderar de på om det borde generera förmånsbeskattning om man får låna några hyllor i sin företagsfrys vid avfrostning, och båda längtar efterdekadenta långluncher.
Får man som gäst spela gitarr på fester? undrar en lyssnare, vilket föranleder en lång utläggning om festetikett för amatörtrubadurer från Edwards sida. Mats avslöjar sitt förflutna som strandraggare på en mexikansk surf- och badort (Puerto Escondido) och på något underligt vis kommer de in på den ende person som kanske är mer neurotisk än Edward: skådespelaren Ulf Brunnberg. Här lanseras också en teori om kronologin i hur denne introducerade hoppsa-hoppsa-steget i svensk filmkonst i början av 1980-talet.
Sedan kommer – apropå ännu en lyssnarfråga – massor av tips på vardagsräddare i nöden. Det vill säga: maträtter som går hyfsat snabbt att laga till såsom salsiccia eller annan god korv, shakshuka, pytt-i-panna eller lyxig bikini. Tips på hur man kan involvera sin tryckkokare eller mikrovågsugnen kommer också!
Avslutningsvis deklamerar Edward ”Vinterorgel” av Erik Axel Karlfeldt.
P S Till er som undrar om varumärken: Mats talade bland annat om https://www.britishcornershop.co.uk/atora-shredded-suet och delikatesser från spanska Ortiz.
Skriv till oss! Adressen till redaktionen är: [email protected]
Sponsra oss! Läs mer: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Poddsamtalet inleds denna gång med att Edward Blom berättar om sina vedermödor med gräsklippning och rutschkanor, och Mats Ryd rapporterar från älgjakten.
Kaffe och glögg från termos och perkulatorer, mör rostbiff från småländska jerseykor och surnad grädde i Olympiatornet i Östberlin hör till födoämnena som konsumeras, och en lyssnarfråga om det bästa sättet att få till råbiff leder (förstås) till massor av goda råd från Mats och Edward, både vad gäller tillagning och inmundigande.
Därefter berättar Edward om det besynnerliga förhållandet att Sverige under flera decennier hade ett mer eller mindre östtyskt system med statsägda restauranger, genom det statliga bolaget Sara. Här får ni veta allt om varför den svenska krog- och restaurangmatskulturen sakta men säkert ströps genom att reglera alkoholserveringen och nöjeslivet, och servicen och maten som serverades ofta var i klass med den på ett sämre marketenteri – ända in på 1980-talet.
En lyssnare som fyller 33 snart vill fira sin födelsedag – och myndighetsålder i Fylke – med hobbit-tema, och efterlyser därför ”läckra och roliga svamprecept”, vilket Mats och Edward naturligtvis hjälper till med.
Skriv till oss! Adressen är: [email protected]
Sponsring av poddens produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Eftersom Edward Blom sitter på sitt kontor och – åtminstone i början av samtalet – lider av brist på ädla drycker kommer samtalet in på vatten. Inte minst vigvatten, som råkar finnas på just detta kontor. Mats Ryd undrar om det skulle vara möjligt att använda vigvatten i en humidor, för att på så vis välsigna cigarrerna – och Edward berättar om hur det mesta (inklusive tobaksplantor) är möjligt att få välsignat för den fromme.
Mats får sig ett gott skratt när Edward avslöjar att han under flera år, som den nitiske arkivarie han var, skrev ut all elektronisk postgång på papper. Apropå sin nya gasspis och -ugn med tillhörande stekspett ger Mats oss alla ännu ett finfint tittartips: nämligen matlagningsfilmer med Jacques Pepin (och Julia Child).
Det är inte bara synen på värdet av blaskig öl som skiljer de tu gastronomerna åt, utan även vilken roll utseendet och synintrycken spelar för maträtter. Edward vänder sig mot att även hemmakockar och -konditorer förväntas uppnå optisk perfektion på allt de lagar och bakar; Mats tycker att visuella effekter åtminstone på finare restauranger är en viktig del av upplevelsen, vilket Edward snudd på tycker är trams. De blickar tillbaka till barockens traditioner att duka upp kulinariska skådespel, och till det japanska sättet att servera vackra upplägg på tallriken – och enas åtminstone om att ”den som inte har KBT-timmar har inte levt”.
Plötsligt får Edward ett champagneglas i handen (Palmer Vintage 2013, om någon undrar – en födelsedagsgåva från hans barndomsvänner) vilket passar utmärkt eftersom en stor del av samtalet ägnas Mattias Svenssons nyutkomna bok ”Så roligt ska vi inte ha det; en historia om svensk alkoholpolitik” till vilken Edward skrivit förordet. De bisarra alkoholregleringar som funnits – och i stor utsträckning finns – i Sverige diskuteras, och hur de inte bara dödade den svenska krogkulturen utan även tillåtits inskränka demokratiska och mänskliga rättigheter. Boken är viktig läsning för alla, således, inte bara för alkoholromantiker!
När bör man som gäst erbjuda sig att hjälpa värden? undrar en lyssnare, varför Edward ger initierade tips på hur man är till god hjälp och när man faktiskt inte är det.
En annan lyssnare vill ha hjälp att skapa en flerrättersmeny att serveras med porter och stout, vilket han naturligtvis får, och en tredje undrar om i vilken mån gästernas berusningsgrad går ihop med god etikett – och så får både Mats och Edward tillfälle att hylla sina favoriter bland drycker: tyska rieslingviner!
Skriv gärna till: [email protected]
Sponsring av poddens produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd möts digitalt för ett poddsamtal som faktiskt nästan är – tro det eller ej – mer naturlyriskt än alkoholromantiskt.
Edward berättar om hur hans 50-årsfirande förlöpte häromveckan, med skönsång av såväl en Brummelmankör som en kuplettcharmör – nämligen Mattias Enn – och en rejäl delikatessfrossa. Han inser att epoken då han kan somna i någon fontän förmodligen är över, och Mats befarar att podden framöver kommer att få handla om dahlior, lodenrockar och fotriktiga skor och annat som kan passa en man med grånande tinningar.
Pilgrimsvandring med bergsprängare och älgjakt med matlagningsutensilier är Edwards respektive Mats’ sätt att komma ut i naturen, med eller utan tidiga morgnar. Edward imiterar ”Naturmorgon” och Mats ”Teletubbies”, men framför allt talar de vällustigt om hur god mat som tillagas i det fria blir – exempelvis stekt fläsk med potatis från en kolbullspanna, glögg i termosen eller kanske popcorn i skogen. Lyssnarna uppmuntras att skicka in sina favorittips för att laga och äta mat ute i naturen!
Mats får oss alla att längta till skogen genom att tala om tjärdoft och solljus som silas mellan trädkronorna, medan Edward rapporterar att det går alldeles utmärkt att prova öl och ha Oktoberfest via nätet.
Mårten Gås är en gammal favorit som dyker upp i podden varje år så här års, så även nu – Edward berättar såväl missödesanekdoter som firandets kulturhistoria. Mats förklarar att han nyligen bytt från induktions- till gasspis – för att slippa ”spela TV-spel” och istället få slamra med gjutjärn när han står vid spisen, och Edward har förslag för hur studentlivet i Uppsala skulle kunna Coronasäkras.
P S
• Studio Ettinslaget om vegoburgare och annat matfusk som Edward fick göra en poddinspelningspaus för att vara med i finns här:
https://sverigesradio.se/artikel/7581939
• Skriv gärna till poddredaktionen! [email protected]
• Sponsra gärna våra produktionskostnader! https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Plötsligt står Edward Blom allra överst på ålderstrappan, ser ut över allt och står möjligen på topp. Nästan hela episodens samtal ägnas denna gång självaste födelsedagsbarnet! Edward, som medger att han har en narcissistisk ådra, berättar hur det känns att fylla så många år och njuter av att han, för en gångs skull, får tala till punkt och bre ut sig.
Med ett glas tyskt predikatsvin i handen berättar Edward för sin gastronomkollega Mats Ryd om stora delar av sitt liv: hur han plockade jordgubbar och drack upp öl för förtjänsten på den engelska landsbygden, vilken epok han skulle vilja dimpa ner i och i vilket land han helst skulle vilja leva.
Mats flikar in med ett entusiastiskt tips om en TV-dokumentär om dansbandskulturens historia och föreslår bandet ”Edward Blomz” – varpå Edward kommer in på musik han lyssnat och inte lyssnat på under sin barndom, om hur vemodig han som barn blev av musik i moll och om hur blyg han var som student.
Med ett stänk av vemod talar Edward om sin studenttid, om vad han lärt sig under de 30 år som gått sedan han var 20 och vad han skulle vilja förmedla till sig själv som yngling. Vidare berättar hur han helst skulle vilja fira sin 50-årsdag, om omständigheterna och ekonomin vore annorlunda. Han blickar tillbaka på sitt liv och sin karriär, och fram mot kommande tio år och 60-årsdagen.
Självklart får lyssnarna även några dryckestips, exempelvis på bourgognevinet Santenay (Louis Jadot 2014, 77493) från Mats som varit på ”en magnifik bourgogneprovning” och hur man kan njuta mer av mindre vin.
P S Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Trots bristande kunskaper i flamländska språket talar sig Edward Blom varm för belgisk öl med flerspråkiga etiketter och hög alkoholhalt.
Tillsammans med sin gastronomkollega Mats Ryd diskuterar han suröl och framför allt naturviner, apropå diverse sådana som Mats serverats som ”smakar som utfällt rödvinssås” och inte gjort honom så lycklig i själen som man kan förvänta sig av vin. Edward funderar över om naturviner är en modern hipsterprodukt, eller om de är precis så som viner tillverkades för femhundra år sedan.
Årets Nobelpristagare i litteratur Louise Glück inspirerar till ett samtal om fri vers, hexameter och allitteration, och en lyssnarfråga ger upphov till en intressant diskussion om vilka slags fiskar man kan lägga in (förutom sill).
Vilka drycker passar till stark och kryddad mat? Innan den frågan får sina initierade svar ger Edward den historiska bakgrunden till kryddstark och chililaddad mat från Latinamerika, Asien och Europa. Mats talar apropå chilifrukter om Scoville-värden, och Edward berättar att korvar var välkryddade även i Sverige på 1800-talet. Tillsammans noterar de att de växte upp under en era, nämligen 1970-talet, då maten var ovanligt mesig och indonesisk ”bami goreng” var snudd på det enda exotiska man kunde äta. Efter den historiska inramningen rekommenderar Mats och Edward rentav mjölk och ayran, men även diverse alkoholhaltiga drycker, till starkare maträtter. Mats ger den vetenskapliga förklaringen till varför man inte ska dricka vatten, och Edward dömer ut alla som försöker verka macho genom att äta riktigt starka chilifrukter.
P S Några titlar och namn kan vara svåra att uppfatta. Verket som Edward talade om i episodens inledning heter ”Boken för dig som en dag ska dö” och är skriven av Philip de Croy.
Restaurangen som Mats talar sig varm för heter ”Tjabba Thai” och ligger på Wallingatan i Stockholm, och naturvinsbaren de båda gästat heter ”Tyge och Sessil” och ligger på Brahegatan i samma stad.
Maila oss gärna! [email protected]
Och sponsra oss ännu hellre! Mer information: www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Varför finns ljus rom, när det finns mörk, och hur kan vi ha missat att Ulriksdals värdshus inhyser en restaurang under annat namn (Emmer)? Det diskuterar gastronomerna och alkoholromantikerna Edward Blom och Mats Ryd – och så spekulerar de om att Mats’ italienska uttal, apropå ett vin från Etnas nordsluttning, skulle kunna få poddens redaktör Gunilla att rymma med en hajtandsförsedd skådespelare med smäktande stämma.
”Nattens poet”, Erik Johan Stagnelius, ”romantiken när den är som bäst” enligt Edward, får stort utrymme i denna poddepisod – om än med många intressanta stickspår såsom helgongravar i Rom, blomflugor, perfekta räkmackor och andra kroppsliga njutningar (och Mumintrollen). Stagnelius, och andra poeter av samma epok, får Mats och Edward att tala om såväl poetisk mytbildning och gnostiska tankemodeller som om hur man klarar av att leva i nuet även när man förläst sig på romantisk poesi.
Att Stagnelius hängde och rentav bodde på krogen Gyllene freden i Stockholm får Edward att drömskt tänka på dess krögare Filip Fastén – och Mats att tänka ut en dröm om ”en otroligt lång lunch” på Gyllene freden, med inspelning av åtta poddavsnitt och efterföljande rännstensbesök.
I ett läsarbrev apropå trasiga robotgräsklipparknivar hittar Edward intressanta samtidsfenomen, och ett annat läsarbrev ger upphov till en trivsam diskussion om vad man kan dricka i olika situationer, såsom när man grillar, befinner sig på en flygplats eller äter en klassisk svensk räksmörgås. Det visar sig att Mats och Edward har helt olika angreppssätt, både vad gäller ölsorter och alkohol i samband med flygresor.
Skriv till poddens redaktion via denna adress: [email protected]
Sponsra gärna podden! Mer information finns här: https://play.acast.com/s/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången slår nog gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd någon form av rekord i antalet olika drycker som nämns! Eller, kanske inte, men det handlar i alla fall om allsköns härliga drycker, och om hur man kan hantera deras effekter.
Det börjar med blåbärsvin och ett spontant samtal om den svenska bär- och fruktvinskulturen, glider över på glögg och handlar senare om såväl champagne och cider som om slivovice och kahlua. Mats tipsar bland annat om hur man kan skjuta baksmällan i sank medelst blodiglar, och Edward drar reseminnen som innefattar skumma attachéväskor i Slovenien.
Mats utnämner hushållsosten till ”solen i kylskåpet”, och det visar sig att han nyligen känt ett lika starkt sug till Brandt-skorpor som Edward till leverpastej.
Därpå får vi lära oss allt om hur man ur ett etikettsperspektiv hanterar flaskor, karaffer, lådor och tunnor med vin, samt får ett tips om en fantastisk vattenkälla i Dalaskogens inre – och så deklamerar Edward den romantiske poeten Erik Johan Stagnelius (som inte ligger bakom citatet i rubriken, för det gör Bengt Lidner)!
Maila oss gärna, med frågor eller glada tillrop! Adressen till redaktionen är: [email protected]
Här finns mer information om att sponsra podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gammeldansk, Beaujolais-vin eller champagne – vad passar bäst till frukost? Det reder alkoholromantikerna Mats Ryd och Edward Blom ut, även om det är sydafrikansk gin med getingsurr som inleder inspelningen.
Mats avslöjar att Gammeldansk inte är äldre än att den lanserades 1964, och Edward berättar – som uppföljning till föregående poddepisods potatistema – att pommes frites lanserades i svenska kokböcker redan ett sekel tidigare än så.
De tu drömmer om att ”när pandemin övergått till en nysning” smörja kråset på restaurang Omaka i före detta Arkitekturskolans lokaler på Östermalm, och Edward funderar över hur det kom sig att hans mor en gång fick en köttbulle på posten i tjänsten.
Dagens podd betar av flera lyssnarfrågor, vilket bland annat leder till en diskussion om vad Edward och Mats tycker om vanan att servera restaurangmat liggande på exempelvis rullbrädor, issvanar, tidningspapper och palmblad, eller hängande i tvättsnören (eller åkandes modelljärnvägståg).
Mats är arg på en grävling som gett sig på hans potatisodling, och Edward – som otippat nog inte verkar sugen på grävlingsstek – föreslår istället att Mats skaffar sig en grävlingskinnsmössa till nästa jakttur.
Därpå får Edward anledning att sjunga herrsällskapens lov, apropå ett sådant som ägnar sig åt att dricka besk – och vi lyssnare får veta allt som är värt att veta om hur man tillreder besk (och halmad ål) liksom om amerikansk humle och dess historia i Sverige.
Kan man skriva ”högtidsdräkt/mörk kostym” på inbjudningskortet? Edward reder ut detta, och förklarar vad som egentligen gäller med frack på bröllop (och hur man gör när verkligheten, med gäster som föredrar att slippa fracken, gör sig påmind)!
Maila gärna redaktionen, med frågor eller annat! [email protected]
Sponsra oss gärna! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna episod handlar huvudsakligen om något som ligger de allra flesta varmt om hjärtat, nämligen potatis.
Men Edward Blom och Mats Ryd inleder poddsamtalet med ingenting mindre än gamla lumparminnen. Rättare sagt, i Mats fall handlar det om tiden som Lapplandsjägare – men i Edwards fall snarast om minnen från mönstringen när han fick frisedel, vilka i sin tur framkallats av hur det gick till när han bakade schackrutor med sina barn. Därefter jämför de tu de ganska olikartade bestraffningarna inom det militära respektive inom det tyska studentcorps-livet.
Fast det var ju potatis det skulle handla om! Knölar, pantofflor, jordpäron och jordäpplen – kärt barn har många barn. Mats berättar om vem som först förde potatisplantan till Sverige (Olaus Rudbeck) och Edward om vilka som på olika vis populariserade den för svenskarna (Jonas Alströmer och Eva Ekblad de la Gardie).
Därefter får vi lära oss om varför potatisen blev så vanlig i det svenska köket under 1800- och 1900-talet, vilken roll potatisen spelade för jordkällarens kulturhistoria, vad det är för skillnad på raggmunk och råraka, när pommes frites fick sitt stora genomslag – och allt annat som är värt att veta om de kära knölarna.
Pommes duchesse, rösti, färskpotatis, potatisgratäng, kroppkakor, Fridas potatissallad och Janssons frestelse finns bland de potatisrätter som Mats och Edward har bland sina favoriter. Edward talar om sin starka längtan till Tyskland, och om den helige andes verkan (vilket möjligen har viss inverkan på Hasselbackspotatisen) och gör reklam för sina olika glas.
Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är [email protected]. Den som vill sponsra podden kan kolla in här: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dags för första poddavsnittet efter sommaruppehållet!
Edward Blom berättar för Mats Ryd om hur sommaren har varit, med björnbärsplockning, bus med barnen och trädgårdshäng – men också om längtan efter den annalkande hösten med dess läckerheter (inklusive mörk porter och golonka från lokala krogen Julius’ polska vecka).
Mats går så långt att han redan nu ger alla lyssnare ett julklappstips, baserat på sommarens ljuva vedermödor med att grilla hel piggvar — nämligen tillräckligt stora piggvarshalster, som man i god tid inför julafton bör införskaffa från Spanien (googla på ”parrilla para rodaballo”, så hittar ni säkert något som passar i julklappsstrumpan).
Vidare konstaterar han så klokt att livets stora njutningar oftast är bättre än de små, och att livets mest fantastiska njutningar är gratis – men att de näst mest fantastiska i regel kostar enorma summor.
Edward berättar om hur han brukade grilla piggvar på en campinggrill på Öland, och – apropå att äta fisk utomhus – om när han nyligen ställde till med surströmmingskalas i trädgården i direktsändning i TV4, med hundratals surrande gäster. Surströmmingens och surströmmingsskivornas, liksom i viss mån kräftskivornas, kulturhistoria får ni veta allt om.
Hur sjutton gör man för att komma upp till 140 000:- på en enda nota på Operakällaren på 140 000:-? undrar en lyssnare. Inga problem för Mats, som vällustigt fantiserar om hur personalen skulle rulla fram ankpressen, öppna källaren med slottsviner och rentav låta honom röka cigarr. Edward kan förstås inte låta bli att fundera över vilka tyska viner han skulle kunna unna sig med den budgeten.
Mats meddelar en glad nyhet, nämligen att han kommit med i jaktlaget i Österfärnebo och att det möjligen skulle kunna innebära fri tillgång till älghjärna för Edward – som lyckas bräcka denna gamla poddfavorit genom att komma in på aphjärna och björnögon. Eller rättare sagt är det hans femåring som önskat sig detta till middag.
Brittsommar, kruxet med alkoholtillstånd och sprit med orm och andra udda spritsorter avhandlas avslutningsvis.
Mail till redaktionen: [email protected]
Om sponsring av podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward har denna gång åter lämnat över mikrofonen till sin hustru och kompanjon, tillika poddens redaktör, Gunilla Kinn Blom. Sist detta hände var när han skrev på sin bok sommaren 2019 – och då gick lyssnarsiffrorna upp! Då flera lyssnare efterfrågat att hon åter ska gästspela – och Gunilla själv tyckte det var hennes tur att få sitta i chesterfieldsoffan i biblioteket och snacka med Mats över några glas, medan den andra föräldern ensam skötte alla tre trollungarna – är hon alltså tillbaka.
Samtalet mellan Mats och Gunilla börjar med journalistik och den legendariska Ester Blenda Nordström, fortsätter med att Gunilla berättar om hennes jobb som poddens redaktör och huruvida hon någonsin får höra någon historia från Edward i podden som hon inte redan hört flera gånger vid köksbordet. Snart kommer Edward in med en aperitif, denna gång svensk starkvinsglögg (vi får inte säga vilken sort) på is med lite pressad citron och en apelsinskiva i.
Samtalet kommer in på den snart fyra månader långa isoleringen i sitt hem, som familjen Kinn Blom varit försatt i på grund av coronapandemin och att Edward tillhör en riskgrupp. Hur man snarare vänjer sig med den lilla världen på tomten med familjen och alla prunkande blommor och tycker en cykeltur i närområdet är ett äventyr, än får stark längtan efter att resa ut i världen – i alla fall om man dygnet runt har fullt upp med tre vilda barn.
Mats berättar om sina sommarplaner, som innefattar besök på det återuppbyggda Café Västbacken i Havstensstund, ”den största hemliga pärlan i hela Sommarsverige”, och ställer frågor till Gunilla om hennes många år som utrikeskorrespondent. Den lista hon tagit med på udda platser hon besökt blir det dock bara av att läsa upp ett enda namn från: Tiwi Island (utanför Australiens norra kust). Andra exotiska händelser hon berättar om är en spelmansstämma vid Siljan (varvid Mats, sin vana otrogen, undviker att vitsa över att hon råkar kalla kulande för en kul sysselsättning), sina elva år i New York, en obekväm resa till Quetzaltenango i Guatemala och hur hon under en sommar i Indonesien köpte en restaurangguide och via taxi systematiskt besökte Jakartas samtliga bättre restauranger – fast Café Batavia var stället hon konstant återvände till.
Slutligen diskuteras alkoholfria drycker, hur Edward och barnen är ute och leker samt de planer herrskapet Blom en gång hade att arrangera så kallade gourmetkollon på Öland för barn, innan Mats och Gunilla slutligen önskar: Glad sommar. För nu är det sommarlov för podden, till och med en bit in i augusti. Då möter ni åter Edward och Mats – men Gunilla kommer också tillbaka ytterligare en gång på sensommaren, så skriv gärna lyssnarfrågor till henne (eller allmänna frågor) på: [email protected] !
Allt gott och med hopp om en underbar sommar!
Edward
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward Blom berättar om hur hans traditionella midsommarfirande avlöpte, med klassiska svenska sommarrätter och med såväl hemlövad midsommarstång som säcklöpning och ringlekar – och Mats Ryd bräcker nog de flestas midsommarmat, eftersom det för hans del vankades såväl picanha som piggvar.
De båda gastronomerna visar sig sitta inne med rena rama husmorsknepen både för att tillaga och för att kupa potatis – och dessutom får vi lära oss vad det innebär att tjuva tomater.
Poddens stora tema är sommardrycker, såsom båler och andra härliga blandade drycker. En lyssnarfråga om kalimotxo (baskiska) eller calimocho (spanska) leder inte bara till själva dryckesblandningen utan även till mer eller mindre osannolika utvikningar om kalmucker och ordenssällskap.
Förutom kalmucker tipsar de tu om den tyska lyxbålen Kalte Ente, 1600-talsromdrinken Bajan från Barbados, rhum punch från Haiti, rödvinssangria och mycket annat gott, och en stund senare kommer de in på såväl grosshandlare, lonka och andra groggar som alkoholfria alternativ såsom Pommac, Trocadero, Champis och (Mats mammas) fläderblomssaft.
Edward hävdar att han åtminstone då och då råkar vara trendriktig, såsom när hans bryggkaffe plötsligt lanseras som ”drip coffee” – men Mats vidhåller att Edward nog ändå lever i en luftficka från 1800-talet.
En diskussion om lättdrycker övergår till ett skarpt fördömande av vaccinationsmotståndare, och
Edward tipsar om hur man gör Johannesmjölk – samt berättar om sitt bästa sangriaminne och om sina sommarplaner!
P S Recepten på sangria och Hotel Oloffsons (sic!) Rum Punch finns i vår kokbok ”Kokkonst för livsnjutare” (Norstedts) samt här:
http://www.edwardblom.se/2020/06/25/recept-rodvinssangria
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna vecka har Edward Blom återigen haft anledning att förarga sig på sin gamla antagonist, PostNord, som än en gång påstått att ”ingen var hemma” vid paketleverans. En krönikör på Sydsvenskan, som en gång anklagade Edward för att vara lat som inte själv kunde hämta sina företagspaket, får också sin släng av sleven.
Episodens huvudtema är midsommarens och midsommarfesternas kulturhistoria och magiska inslag. Är midsommarstången en fallossymbol eller ej? Det får ni möjligen veta om ni lyssnar på podden., liksom att man inte bör lägga de sju blommorna under kudden – utan stoppa i brännvinet. Edward berättar om varför man bör äta johannesmjölk och vitgröt till midsommarlunchen, varför hans föräldrar äter kräftor varje midsommar – och både han och Mats Ryd redogör för sina respektive favoriträtter till midsommarlunchen.
Mats berättar också för Edward om vad som händer ute i stora världen, eller i alla fall kring Stureplan, och så går de apropå en lyssnarfråga igenom hur man hanterar bestick om man är vänsterhänt och hur man gör när man äter mat med pinnar.
En annan lyssnarfråga handlar om Mats och Edwards syn på vegetarisk och vegansk kost, vilket de gör uttömmande och initierade svar på även om de själva hellre äter grönsaksrätter med animaliska inslag.
Slutligen avhandlas apropå ännu en lyssnarfråga den tyska staden Bamberg, som visar sig vara i stort det enda resmål som finns kvar på Edwards ”bucket list”!
P S För er som brukar undra vilka drycker som inmundigades denna gång:
Edward drack: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/marin-228701
och Mats: H2O
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Datorstrul och senapskål är ämnen som inleder denna veckas poddsamtal, som i Edwards fall äger rum hemma i biblioteket och i Mats fall från skånska Mölle där han kelar med en Welsh springer spaniel och dricker trädgårdsdrinkar.
Lyssnarna bidrar med många frågor, glada tillrop och en hel del tips, som till exempel hur man blandar något gott av Pimm’s.
Mats avslöjar att han samlar på sockerdricksetiketter, varpå Edward berättar om hur han jobbat med en av landets största läskedrycksetikettssamlingar och att coladrycker fanns i Sverige redan på 1800-talet.
Sötade viner och bombastiska smaker hör till dagens tema. Mats och Edward enas om att ”Stockholmssjukan”, där alla smaker och allehanda konsistenser ska finnas representerade på samma restaurangtallrik, är av ondo – och så jämför de viner och menyer med symfonier.
Vidare fantiserar Edward om att få ett dussin grillade hasselmöss på tallriken, apropå att sådana var en romersk delikatess och fortfarande är det på sina håll i Slovenien, och drömmer om att kunna köpa välskött vit sparris i de svenska livsmedelsbutikerna.
Därpå för de båda gastronomerna en intressant diskussion om naturviner och om hur man uttalar worchestershiresås – eller ”engelsk sås”, som Edward skulle föredra att det kallades. Dessutom berättar han om hur hans humlestörar förenar ett trädgårds- och ett ölintresse, samt drar lite snabbt den svenska ”starka ölens” historia. Och så läser han en dikt – denna gång på engelska!
Skriv gärna till redaktionen: [email protected]
Den som vill stödja podden ekonomiskt kan söka sig hit: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna gång inleder Edward Blom och Mats Ryd med att konstatera vilka fantastiska, lantliga, kulturhistorhistoriskt intressanta miljöer det går att hitta i Storstockholms absoluta närhet, exempelvis Stora skuggan på Norra Djurgården och Gömmarskogen i Huddinge.
Kvittrande skor, vad som är värst av böngroddar och ärtskott samt borttappade plånböcker är några av de inledande samtalsämnen. Mats avslöjar, apropå förlagda saker, ett av sina standardbustrick när han jobbade på nattklubb i Göteborg för många år sedan, och Edward sjunger längtansfullt om Paris’ takåsar.
Gökottans kulturhistoria är ett av poddepisodens teman, och från morgonsupar och picknick vid soluppgången glider samtalet över på något minst lika intressant – nämligen de heliga källornas kulturhistoria. Eftersom podden publiceras i anslutning till Trefaldighetshelgen blir i synnerhet trefaldighetskällor, men även hästkällor i skogen och källor dit folk åker för att hämta dricksvatten i PET-flaskor, föremål för de båda livsnjutarnas intresse – och Mats föreslår en stillsam semester med provningar av källvatten denna sommar.
Episodens stora tema är svensexor och möhippor, och dessas kulturhistoria, och här får både Mats och Edward hålla tillbaka för att inte dra alltför många anekdoter från mer eller mindre vansinniga tillställningar de varit med och arrangerat – för isåfall skulle podden denna gång bli flera timmar lång. Men några glada minnen blir det, och några där olika grader av förnedringsinslag förmedlas, och Edward kommer även in på de historiska föregångarna samt den tyska Polterabend-traditionen. Att möhippan hade kunnat komma att kallas ”mösexa” eller ”fjällkolifej” berättar han också, och så får vi veta varför möhippor varit öppna pinsamma tillställningar medan svensexor varit mer hemlighetsfulla och slutna.
Mats ger tips på hur man kan inmundiga Pimm’s och längtar efter att ha trädgårdspartaj, och Edward avslöjar att han köpte sin villa enbart för att kunna spela krocket och att han optimerar sin gräsmatta därefter. Sedan deklamerar han en försommardikt – på tyska!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna gång har Edward Blom gömt sig i källaren och låst dörrarna för att komma undan sina pappiga barn, som annars gärna vill vara med under poddinspelningen. Mats Ryd läser upp namnen på nytillkomna poddsponsorer, och de tu konnässörerna konstaterar att det är gott med spanska och portugisiska viner gjorda på udda druvor. (Mats tipsar dessutom om var i Stockholm man just nu kan köpa fantastiska spanska delikatesser!)
Edward berättar att hans vän Peter skaffat sig en direktkanal till himlen genom att leverera ostkassar till honom, medelst cykel, att han själv utvidgat sin sportighet genom att börja spela kubb i sin idylliska trädgård och att han ordnat femårskalas med konfettiballonger – vilket i sin tur får Mats att minnas en av sina legendariska ombordfester, med en konfetti- och kondomfylld piñata.
Episodens huvudtema är ”brunch”, det vill säga den härliga korsningen av frukost och lunch, vilket för oss till ljuvliga företeelser och reseminnen som kaffe, pocherade ägg och kärnmjölks- och blåbärspannkakor stekta i baconfett och överösta av vaniljsocker. Som vanligt får diskussionen många intressanta sidospår, exempelvis tokiga översättningar av TV-serier, såsom ”Mitt i träsket” för ”Miami Vice”, och trugandets kulturhistoria.
Edward berättar om vad som menas med ”När man zestar zestar man”, och talar om ifall han tycker att det är ett otyg att säga att man ”tar studenten” eller ej.
Hur bör den optimala räksmörgåsen vara beskaffad? Inte helt förvånande har både Mats och Edward många åsikter om detta, och Mats berättar initierat – som endast en göteborgare kan när det gäller skaldjur – dessutom vällustigt om varför man ska försöka få tag på räkor från ”sista koket”. Edward minns hur en stackars kollega fick utstå spott och spe för att han varje dag (!) tillagade skotska ägg i lunchrummet, fast det – visade det sig senare – var olja från en gammal apfelstrudel och inte de ugnsbakade äggen som vållat oset som alla andra kolleger ondgjort sig över.
Hur man ställer till med en afton med Danmarkstema – med smörrebröd, rödspätta, rödgröt och mycket annat – tipsar Mats och Edward om, och så kommer de in på snygga, engelska bilar!
Maila redaktionen på: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gör som Edwards treåriga dotter, lyssna på ”de roliga gubbarna” i datorn!
Att jobba hemifrån med inspelningar har sina poänger – som när Edwards femårige son stormar in i studion och förklarar för alla lyssnare hur poddens ljud spelas in medelst slangar, medan Mats helst vill tala akvavit. Edward oroar sig för att bli bortglömd i pandemitider, men njuter av sin trädgård och av att få massor av tid med sin familj.
Göta kanals kulturhistoria är episodens stora tema. Mats och Edward berättar om kanalens stora betydelse för utvecklingen av Sveriges transporter, ekonomi och näringsliv, och om dess renässans från 1970-talet för fritidsbåtar. Självklart kommer de även in på filmen ”Göta kanal” från 1981, en epok i Edwards liv då höjden av lycka var att få en autograf av Janne ”Loffe” Carlsson och Kim Anderzon. Dessutom får vi utblickar till kanaler i stora världen, med mer eller mindre romantiska kanalbåtssemestrar i Frankrike, Skottland, England och Tyskland – och höra om Panamakanalens enorma betydelse för herrhattskulturen. (Edward lyckas även komma in på barnvagnsmått i sammanhanget.) Tillsammans drömmer de båda om att en vacker dag podda under en stillsam sex dagar lång Göta kanalsresa.
Varför man ska minska på sockret i sillen, vad en tamarind är och huruvida ketchup är värre än ärtskott på maten är andra ämnen som avhandlas, och så får vi veta allt som är värt att veta om vid vilka temperaturer man bör servera champagne, rödvin och andra ädla drycker. Bonusmaterial: ännu en Carl Jan-imitation av Mats!
Slutligen handlar podden om Edwards syn på moderna begravningsseder och gravstenar samt om potkäs och obazda – och Mats förklarar sin kärlek till det danska matlagningsprogrammet med Bröderna Price. Denna gång avslutas episoden, inte med poesi – men dock av den sköna listan med namnen på poddens Patreon-sponsorer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det senaste avsnittet av smörgåsbordspodden avslöjar Edward Blom att han börjat spela fotboll och Mats Ryd varför han nyligen köpte ett konstverk. Vi får höra hur man kan festa med sina vänner med fysisk distansering, lära oss hur man gör sin egen enbärsgin och fundera över huruvida man ska säga ”snabel-A” eller ”at” när man läser upp en e-postadress.
En av Edwards kära stamkrogar som förlorat större delen av sin omsättning på sistone, Östra stations järnvägsrestaurang i Stockholm, har en supporterskara som bedriver en Swish-insamling för att hjälpa restaurangen att överleva genom att laga matlådor till vårdpersonal. Detta diskuteras – liksom torrfisk och annan färöisk mat (samt som bonus även isländsk torrfisk, och så får vi lära oss varför torrfisken avlöstes av lutfisk).
Därifrån är steget inte långt till att apropå en lyssnarfråga tala om sås av fermenterad fisk, det vill säga worchestershiresås och även garum och andra fisksåser. Edward blir så inspirerad att han till och med börjar fundera på att prova ut worchestershiresåsglass!
Denna gång hinns många lyssnarfrågor med, exempelvis får en sådan Edward både att citera Runeberg och att ge sin syn på dekantering av vin – vilket Mats kanske inte helt överraskande vet allt om och ger värdefulla tips kring.
Den gamla poddfavoritfrågan om vad som kan tänkas vara värre än styggelsen ärtskott återkommer, och vi får veta att Edwards treåriga dotter ”inte älskar” persilja när det räknas som grönsaker men desto mer om det definieras som krydda – och hur är det egentligen med mat som mest av allt är skådebröd, är det bra eller dåligt?
Edward har hittat korn av djup sanning även i ”My little pony”-filmer, och samtalet kommer att handla om vikten av en vacker bordsdukning och av att pynta sitt hem.
Vad är egentligen en gökotta? Jo, en av de mycket få saker som kan få Edward att glädjas åt att gå upp väldigt tidigt på morgonen. Plötsligt visar det sig att både han och Mats åtminstone till kvarts är dalfolk, och avslutningsvis deklamerar Edward en dikt, ”Tidig vår” av Elias Sehlstedt.
Maila gärna redaktionen! [email protected]
P S Här finns mer information om insamlingen till Östra stations järnvägsrestaurang: https://www.instagram.com/p/B_5BaNBosFt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Energin i samtalet är som vanligt hög, när Edward Blom och Mats Ryd poddromantiserar kring njutningen i mat och dryck – även om vissa fantomsmärtor efter det sorglösa livet på krogar och resor kan skönjas.
Denna gång berättar Edward om hur han firade sin traditionsenliga Valborgsmässoafton (och varför han visade upp firandet på Instagram) och Mats tipsar om japanska feelgood-filmer från Studio Ghibli för dem som möjligen har långtråkigt.
Frukost och frukostätandets historia är episodens stora tema, och de båda gastronomerna kommer in på allt från ägg-och-bacon, cornflakes, honungspuffar och gröt till pocherade ägg med lax och jäst bönpasta med alger – och kaffe, såklart.
Tack vare en lyssnarfråga slås ett slag för mjukglass, med eller utan marsalasmak, men även för glass vevad på mjölk från jerseykor. Edward och Mats vädjar till alla friska lyssnare att hålla liv i ekonomin, kulturhistorien och gastronomin genom att stödja småbutiker, äta på restauranger som förtjänar att få överleva och att bo på hotell (inte minst för att få äta hotellfrukost).
Därefter blir det en lång utläggning om etiketten som smörjmedel i det sociala umgänget, där Edward går igenom allt som finns att veta om hur man fattar sina gafflar och knivar på korrekt vis.
Maila gärna poddredaktionen: [email protected] !
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Både Edward Blom och Mats Ryd fortsätter att isolera sig så gott det går under pandemin, men Mats gör ett litet avbrott och dimper ner på sitt favorit-tapasställe i Stockholms innerstad före öppningen där han sitter under samtalet – medan Edward spelar in i sitt vardagsrum, omgiven av hemmavarande stojande småbarn.
Podden handlar till en början mest av allt om trädgårdsbestyr. Mats och Edward utväxlar odlingstips om allt från päron- och plommonträd till kvickrot och jordärtskockor, och Mats berättar förtjust om den så kallade potatisbacken i Ammarnäs. Edward tipsar också om hur den som isolerar sig under Coronatider kan beställa serenadsång eller kanske en kuplett framförd av en av hans favoritartister, Mattias Enn.
Som alla andra drömmer de två gastronomerna om pandemins framtida slut, då Edward hoppas få sitta på någon uteservering i Tyskland och dricka kall Riesling och Mats tänker inta en så kallad LUS, ”lunch utan slut”, med ostron och wienerschnitzel.
Av någon anledning kommer de in på kränkta skåningar och olika dialekter, himmelska viltkorvar och Arto Paasilinnas bok ”Kollektivt självmord” (eller ”Hurmaava joukkoitsemurha” som den heter på originalspråk). Edward berättar om Valborgsmässofirandets kulturhistoria, och kommer även in på huruvida det finns något samband mellan gult som påskens färg och färgen på saffransbullar (troligen inte).
Episodens stora matdiskussionen är tillägnat hamburgare – hur man gör en riktigt god hamburgare enligt Edward och Mats, vilka tillbehör (såsom majonnäs, karamelliserad lök och sesamfrön) som är godast, och vad man helst dricker till (Mats avslöjar här åter sin förkärlek för ”amerikansk skräpöl”).
Edward berättar om hur hans barn leker restaurang, svarar på en lyssnarfråga om färgen på studentkostymer och talar om de sorgliga, långsiktiga konsekvenserna av att årets studenter inte får fira sin skolavslutning som tänkt – och så deklamerar han en dikt av Carl Snoilsky!
Sponsra gärna podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Och maila gärna redaktionen: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna gång får vi poddlyssnare vara med om något spektakulärt! Vi får följa med till Chef’s Table, ett särskilt bord i ett bås inne i köket på Restaurang AG på Kungsholmen i Stockholm, där köksmästaren Johan Jureskog och hans kockar och kallskänkor bullar upp med de yppersta läckerheter köket bjuder under en helkväll med mat och dryck.
Det hela är, ack, inspelat i en annan era; om än för inte så många veckor sedan så strax innan Coronasmittan bröt ut på allvar i Sverige – det vill säga när det fortfarande kunde vara både festligt och fullsatt på våra restauranger.
Förhoppningsvis kommer den tiden åter, och som hjälp att drömma sig fram till den tiden står Mats Ryd och Edward Blom till er tjänst med frosseri och eufori. (Dock antyder de att man på grund av de alkoholromantiska inslagen för säkerhets skull bör vara minst 30 år för att enligt svensk lagstiftning ha rätt att lyssna ...)
Johan Jureskog förklarar att han vill att varje kväll vid Chef’s Table ska vara en drömkväll, och att han alltid vill servera ”god mat rätt in i hjärtat”. Denna gång blir det champagne, ostron, havskräftor, märgben, tryffel, råbiff, churros och många andra godsaker.
Det är ett rutinerat gäng som tar sig an dem! Mats intar sitt Chef’s Table på AG för inte mindre än 24:e gången, vilket innebär att han ligger långt före Edward (femte gången) och självaste Johan Jureskog (tredje som gäst) i ligan. Omgivna av madeiraflaskor och specerier och med full insyn i allt som händer i köket talar de om allt från himmel till jord. Mats vill helgonförklara en viss keramiker, Johan drar en lans för det katalanska köket och Edward berättar om Ulf Elfvings möjligen otrendiga men underbara och TV-sända smörsås.
”Havskräftsnördig”, ”köttsheriff” och ”Täbytryffel” är några av de sammansättningar trion berikar svenska språket med – men kvällens bästa ord är nog ”busbord”, vilket är vad personalen på Restaurang AG kallar Chef’s Table där de har fria händer att servera det bästa de kommer på. Johan Jureskog bjuder även på en lektion i sin köttskola, där han går igenom de olika nötköttssorterna han serverar och dessas nationaliteter samt förklarar varför Skottland är världens bästa hemland för köttkor.
Något otippat hittar Edward något mjukt, fett och dallrigt som får honom ännu mer euforisk än alkohol – och det är ändå innan de fått in en hel lammskalle med ögonen kvar och, senare, en chokladfontän, på bordet!
Tillsammans reder de, apropå en lyssnarfråga, ut skillnaderna mellan bearnaisesås och aioli, och Edward förklarar vad en ”Familjen Blom”-blandning på flaska är.
P S Maila oss gärna: [email protected]
Lyssnarsponsring: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det drar ihop sig till påsk, och poddpratarna befinner sig ännu i karantän på varsitt håll. Men allt blir bättre, åtminstone ljudkvaliteten på distansinspelningen!
Självklart är det påskmatens kulturhistoria som Edward Blom borrar ner sig i detta påskspecialavsnitt. Varför äter vi ägg? Varför ska det finnas lamm på påskbordet. Och finns egentligen påskharen?
Av bara farten kommer Edward in även på påskölens och påskpyntets kulturhistoria, och Mats Ryd rekommenderar en kanin-one piece som utstyrsel. Dessutom får alla lyssnare recept på äggtoddy och ägglikör.
Även om fastan ännu pågår både när podden spelas in och publiceras kommer samtalet in på en viss alkoholhaltig dryck, nämligen mjöd – en gudadryck som användas såväl under fest som under plundring. Mjödens kulturhistoria för oss, visar Edward, till allehanda platser runtom världen, alltifrån forna kulturer i Kina till den romantiska göticismen vid Uppsala högar. Podden lanserar termen ”finskt russinmjöd”, för att visa på dryckens variation.
”Det kommer att gå åt pipan med hela gastronomin”, säger Edward sorgset, apropå Mats’ uppmaning att gynna de för närvarande så kämpande kvarterskrogarna och restaurangerna genom att köpa påskmatspåsar där eller från slaktare, fiskdiskar, delikatessbutiker och annat som man vill ska finnas kvar även efter den eländiga och förödande Coronaepidemin.
Plötsligt kommer diskussionen in på ämnet historiker och populärhistoriker, apropå en lyssnarfråga – och sedan blir det en lång diskussion om de saker som de flesta i den svenska medelklassen, åtminstone enligt Mats, drömmer om att få vara med om: att delta i ”På spåret” och att göra ett sommarprat.
P S Skicka gärna mail till poddens redaktion! Adressen är: [email protected]
Stöd gärna podden ekonomiskt, för framtida produktionskostnader: www.patron.com/edwardblom
Här är Mats dryckestips inför påsken:
https://www.systembolaget.se/dryck/ol/oppigards-137401 https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/barbera-dalba-2307101 https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/franschhoek-cellar-reserve-248901
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ljudkvaliteten må vara sisådär, med en knackig Internetuppkoppling i Mats Ryds torp och stojande småbarn hemma hos Edward Blom. Allt är det elaka Corona-virusets fel! Men podden kommer här med en ny episod, trots att inspelningen för första gången sker med de båda poddarna och deras ljudtekniker på tre olika platser.
Både Mats och Edward har alltså försatt sig i frivillig karantän – eller kanske snarare självvald isolering, för att undgå att bli smittade.
Kristider innebär som bekant att många inmundigar tröstmat. I Mats’ fall handlar det rentav om att mumsa hallongrottor, vilket föranleder ett samtal om småkakor och deras kulturhistoria. Edward avslöjar vilka som är hans favorit-småkakor, och Mats berättar vad han dricker till hallongrottorna.
Edward är återigen arg på sin gamla antagonist PostNord, som denna gång bötfällt honom för att någon tejpat fast frimärken. Episodens första lyssnarfråga handlar om hur man på bästa sätt firar sin födelsedag när den infaller på Valborgsmässoafton, vilket får Edward att avslöja hur man kryddar hans speciella Valborgsbrännvin – vilket i sin tur får samtalet att handla om massor av olika sätt att krydda brännvin och snapsar på, såsom rabarber, enbär, bävergäll, myror och pepparrot.
Är man en borgarbracka om man äter en rejäl lunch på Första maj? undrar Mats. Nej, inte nödvändigtvis, snarare handlar det om att vårda en gammal tradition. Edward passar på att reda ut hur det är med Valborgshelgen och Första maj som helgdagar, och den kulturhistoriska bakgrunden till att hälsa våren välkommen – och Mats funderar på vilka ingredienser man bör planera att ha hemma, så att man kan göra det med hjälp av en försomrig drink.
Att Coronakrisen slår så hårt mot de två kroggubbarnas favoritbransch får dem att fundera över hur man ska gynna restauranger och barer på bästa vis. Och med hjälp av vänner och följare ger de sedan mängder av tips på hur man kan fördriva tiden på bästa sätt om man är i karantän, isolerad eller bara hemma ovanligt mycket i dessa orostider. Man kan skapa ett hemarkiv, bygga en skonare, laga mat eller läsa Decamerone … och det är bara några av alla idéer som bjuds.
Avslutningsvis inspirerar en lyssnare Edward och Mats att fundera på huruvida preussiska dygder borde tas tillvara bättre i vår tid!
Maila gärna poddredaktionen: [email protected]
Lyssnarsponsring: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta avsnitt är sponsrat av ostimportören Engelmanns.
Mats Ryd och Edward Blom lider med alla krögare, hotellidkare, kaféinnehavare och deras personalstyrkor, som drabbas så hårt av den pågående Coronakrisen, och funderar över hur restaurangbranschen kan stödjas för att överleva.
Dessutom skänker Mats en tanke till byggnadsvårdsföretaget Gysinge i Gästrikland, som nyligen drabbades av en svår brand, och passar på att hylla känslan i att måla med linoljefärg varpå Edward berättar hur han lär upp sina barn i trädgårdsarbete.
Sedan är det dags för en fortsättning på den förra episodens gemytliga ostprovning. Denna gång handlar det om att hitta ostar och de tillbehör som passar extra bra till (även om Edward muttrar om hur kex, marmelader och andra tillbehör riskerar att ta bort fokus från det bästa: osten). Vi får möta ytterligare fem smakrika ostar från Europas ostproducerande regioner.
Edward slår även ett slag för döpta rätter, det vill säga han förklarar att kockar istället för att bara skriva ”kronärtskocka, citronmos, fläsk” på menyn borde hitta på regelrätta namn på rätterna för att gå till den kulinariska världshistorien.
En norsk lyssnare som frågat om de båda gastronomernas erfarenhet av de nordiska ländernas matscener får ett utförligt svar. Det handlar om bland annat hästkorv, skrei, breiflabb (marulk), matjessill och valkött från Norge, smörrebröd från Danmark samt Vorschmack och memma från Finland och mycket annat — och även om ingen av dem ännu varit på Island kan Mats inte låta bli att berätta om sina erfarenheter av surhaj (och hur den får den mesta jästa surströmming att framstå som Dumlekolor).
Detta är de ostar från Engelmanns som provades:
1 Pastöriserad brie
2 Appenzeller
3 Itche Bai får- och getost
4 Iberico pastöriserad ko- get- och fårost
5 Somerdale Farm champagnecheddar
… och dessa tillbehör hade Mats Ryd parat ihop dem med:
1 Fikonmarmelad och fröknäcke
2 Inlagda körsbärstomater
3 Tunt rågknäcke med sesamfrö svartvinbär med rom
4 Oliver
5 Päron och vindruvor
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta avsnitt är sponsrat av ostimportören Engelmanns.
Är ost och te ”den nya grejen”? Det funderar gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom på, när de provar och mumsar på fem sorters ostar med matchande drycker.
Coronapandemin går inte att komma undan ens i poddstudion, och det visar sig att de tu tacklar den på något olika sätt – Edward funderar på hur människor i alla tider försökt förbereda sig för döden, medan Mats föredrar att tänka på glada händelser som kan tänkas ske inom en inte alltför avlägsen framtid. Det blir även en obligatorisk, pandemi-relaterad diskussion om toalettpapper där Edward argumenterar för vikten av att prenumerera på en dagstidning och rentav en skopa dasshumor (!).
Därpå handlar större delen av samtalet om ost, på ett njutningsfullt och smått nördigt vis!
Fem ostar från Engelmanns av olika karaktär provas, med fruktdrycker respektive teer (se listan nedan) och Mats och Edward resonerar kring de olika ostsorternas smak och konsistens samt hur de passar med drycken. ”Man blir glad av ost!”, som Mats konstaterar.
Episodens enda lyssnarfråga handlar om hur man lämpligen blandar en så kallad ”kaptenslöjtnant”, vilket får samtalet att handla om klosterlikör, cointreau, grön chartreuse, Gauffins dubbelblandning och en massa andra likörer, och rentav funderingar på om det kanske är dags för en renässans för likör?!
Skriv gärna till: [email protected]
Detta är de ostar från sponsorn Engelmanns som provades:
1. Coeur basque primeur
2. Brie de Meaux
3. Morbier
4. Snowdonia Black bomber-cheddar
5. Grottlagrad gruyère
… och dessa drycker hade Mats Ryd matchat dem med:
1. Loimer Handicraft Donau Riesling Traubensaft (artikelnummer på Systembolaget 19012)
2. Ingrid Marie äppelmust (artikelnummer 1863)
3. Lapsang souchong-te
4. Roiboos-te
5. Oolong-te
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När man festar, festar man, och när man fastar, fastar man … Nu är det fasta, och därmed alkoholfritt i poddglasen – närmare bestämt den jästa drycken kombucha, med rötter i Manchuriet. Vilket får Edward att tänka på sin vän Martin, som i tonåren lät ett av sina två armbandsur visa manchurisk tid (enligt mottot ”allt är image”).
Denna episod tillägnas till stor del lyssnarnas frågor, delvis som ett tack för att inspelningskostnaderna finansierats av lyssnarna (via https://www.patreon.com/join/edwardblom). Men först berättar Edward om vad han gjort av sina egenodlade, nyskördade jordärtskockor och hur man lagar till dem på bästa sätt – och vad han tycker om den nyrenoverade, nyligen återöppnade Östermalmshallen i Stockholm.
Vi får även veta att den klassiska restaurangen Gondolen visst håller öppet, trots att Slussenombyggnaden fått många att tro motsatsen, vilket får Mats och Edward att dra en lättnadens suck.
Så är det dags för den första lyssnarfrågan, som handlar om hur man kan ”preppa med stil”. Det visar sig att de båda gastronomerna har otaliga tips på hur man kan hitta konserver fyllda med delikatesser, åtminstone om man sneglar på spanska märken som Ortiz och franska som La Belle-Iloise. Konfiterad anka, snigelsoppa, ghee, grönsaksspett och popcorn hör till de godsaker som rekommenderas till förråden!
Den andra lyssnarfrågan handlar om sockerbetor och den tredje om hur man hittar prisvärda viner. Inte minst på den senare frågan visar det sig att både Edward och Mats har väldigt många goda råd, och av bara farten kommer de även in på hur man som värd bäst agerar när ens gäster tar med en vinflaska till kalaset (och så drar Edward, apropå en självcensurerad Göteborgsvits från Mats sida, en anekdot om vad en klasskamrat en gång gjorde med ett kilo bagerijäst).
P S Skriv gärna till redaktionen: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward Blom och Mats Ryd befinner sig på en av sina absoluta favoritplatser i världen (tillika den plats där de tu en gång lärde känna varandra) nämligen ”Chef’s Table” i köket på Restaurang AG på Kungsholmen i Stockholm. Det har blivit dags att inmundiga den älghjärna som varit ett återkommande samtalsämne i podden det senaste året!
Men först berättar Edward att restaurangbesöket för hans del är ett välkommet avbrott från den senaste tidens försök att jobba hemifrån, med tre hemmavarande mer eller mindre sjuka småbarn omkring sig.
Apropå sjukdomar och Coronaviruset kommer samtalet osökt in på de konservburkar, som det ju varit populärt att hamstra på sistone. Konservburkarnas kulturhistoria inleds i Frankrike i slutet på 1700-talet, vilket Edward berättar mer om, och Mats – som önskar att hans favoriträtt från Marstrand, ”Africana”, funnes som konserv – benämner den fantastiska innovationen ”food tech”. De båda gastronomerna delar också med sig av sina bästa tips för att tillaga pilsnerkorv.
Likheter och skillnader mellan pilsnerkorvens förgrundsgestalt Erik ”Bullen” Berglund och skådespelaren Edvard Persson gås igenom, och av bara farten kretsar samtalet plötsligt kring båtar och båtnamn!
Så är det äntligen dags för att servera älghjärnan, med självaste skallen som uppläggningsfat på Indiana Jones-manér. AG:s krögare, tillika köttexperten, Johan Jureskog berättar hur han och hans medarbetare anrättat den, och det visar sig vara rena rama tröstematen – varm och gosig, som Edward, säger, och med fantastisk konsistens men utan viltsmak. Samtalet handlar dock inte så mycket om det kulinariska som det moraliska och miljömässigt kloka i att ta vara på djurens hjärnor liksom andra inälvor, underskattade och bortglömda i samtidens svenska kosthållning.
Johan Jureskog berättar om sina kulinariska idoler, vars fotografier finns uppsatta vid Chef’s Table, och så ger både han, Mats och Edward en lyssnare goda råd om hur man bäst firar en födelsedag i Stockholm i juli!
P S 1 RÄTTELSE I samtalet nämner Edward Blom att Edvard Persson sålde ut Metropolitan i New York tre gånger. Korrekt är dock att det var Carnegie Hall i samma stad han fyllde, två gånger (1946).
P S 2 Sponsra gärna podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom och skriv gärna till redaktionen! Adressen är: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dags för den andra delen av livepoddsändningen från Wärdshuset Ulla Winbladh på Djurgården, inspelat den 18 februari. Omgivna av middagsätande poddlyssnare ägnar sig Edward Blom och Mats Ryd denna gång av olika skäl åt tidigare sällan skådad, eller avlyssnad, mängd av (alkohol)romantik.
Valentindagen som nyss passerat innebar för Edwards del detta år mysigt, hjärtformat pyssel med barnen på förskolan, medan Mats riktade sina kärlekshandlingar till ädla drycker i en djup källare.
Apropå djupa källare resonerar Edward och Mats om ifall arkivarier är sakliga, tråkiga och korrekta eller ej, och om exempelvis en arkivassistent skulle kunna skapa sådana förfalskningar i ett arkiv att dennes släkt får en helt ny framtid.
I djupa källare kan man även lagra ostar, vilket osökt för oss in på ämnet hur man matchar Stilton, Roquefort, Comté och andra favoritostar med dessertviner, och Mats tipsar om ett par riktigt prisvärda vinfynd på Systembolaget – bland annat ett som är ultimat till gäddqueneller.
Plötsligt dyker en ankfettsexpert, tillika poddens ljudtekniker Henrik Insulander, upp med råd om animaliska fetter, vilket får Edward att än en gång förklara varför grönsaksätare inte bör vara vegetarianer utan tillåta sig bacon, ister, njurtalg och andra fetter som gör livet smakligare.
Mats kommer på ett helt nytt användningsområde för botox, när diskussionen handlar om värdiga frackar och partyinriktade smokingar – detta apropå en lyssnarfråga om hur man kan få till fler användningsområde för sin smoking, vilket får många kreativa svarsförslag.
När diskussionen handlar om helt hypotetisk hembränning får vi lära oss att det, åtminstone enligt en viss källa i Pajala, tar tio år att lära sig bemästra hembränningsapparater! Även hembränningen har naturligtvis sin kulturhistoria, och med hjälp av Mattias Svenssons kommande bok ”Så roligt ska vi inte ha det” kan Edward förklara vad Limes Norrlandicus innebär i detta fall.
Nästa lyssnarfråga handlar om fisket i Färnebofjärden, men framför allt hur man bäst inreder ett före detta vapenskåp till barskåp. Här har Mats och Edward otaliga tips på hur man bör införskaffa flaskor som kan tillfredsställa såväl ”kinkiga whiskynördar” som … tja, egentligen alla som gärna tar sig en drink.
Avslutningsvis avslöjar Mats lite mer om sitt estniska ursprung, och så handlar det om tröstmat, ”comfort food”, med smält ost och möjligen bröd, skinka och ägg i olika former!
P S Mats vintips denna gång:
• Laroche Bourgogne Réserve (artikelnummer 5621)
• Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles (5657)
P S 2: Redaktören Gunilla hälsar, apropå en diskussion i podden, att uttalet för den av maraskakörsbär tillverkade kroatiskitalienska likören Maraschino såklart är [maraskino]. :-)
P S 3: Sponsra gärna podden genom Patreon: https://www.patreon.com/join/edwardblom
P S 4: Maila gärna till: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dags för den allra första livepodden! Edward Blom och Mats Ryd spelar denna gång in sitt samtal inför ett hundratal glada middagsgäster på Värdshuset Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm, under inmundigande av en ”klassisk” respektive en ”lyx-”meny som även gästerna kunnat välja.
Samtalet inleds med en diskussion om årets Guide Michelin-stjärnutdelning till Sveriges krogar, inklusive en lovprisning till krögaren och kocken Mathias Dahlgren. Edward förklarar varför han trivs så bra på Expressens kulturfest, Mats spekulerar i att Judas äter margarin, och så funderar Edward på om han borde bli lika jovialisk hemmavid som han är i poddsändningarna,
Eftersom huset som Ulla Winbladh är inrymt i kom till inför den stora Stockholmsutställningen, det vill säga Allmänna konst- och industriutställningen, sommaren 1897 så kretsar dagens temasamtal kring just denna fantastiska händelse och dess kulturhistoria och kvarvarande byggnadsarv.
På ett område stort som två stycken Skansen byggdes utställningen upp, inklusive exempelvis ”Gamla Stockholm” – en miniatyr av den medeltida stadskärnan som stockholmarna kunde vandra omkring i eller dricka tysk öl vid.
Edward kallar Stockholmsutställningen för ”den stora trumpetstöten”, som användes för att övertyga såväl utlänningar som, inte minst, svenska folket, om att Sverige vid slutet av 1800-talet blivit en modern och innovativ industrination. Både Mats och Edward fantiserar om hur en nutida Stockholmsutställning skulle kunna byggas upp på Gärdet i 1890-talsromantisk anda, med förankring bakåt men framåtblickande – och Edward kommer in på ett av sina favoritämnen, nämligen hur 1800-talet är ständigt underskattat i den allmänna historiesynen.
En lyssnarfråga om skärgårdsmat handlar om såväl strömming som grisar och måsägg, och en annan om Ekerökrogar – vilket får Mats och Edward att drömma om fler landsbygdsrestauranger och kvarterspubar.
Sponsra gärna podden! Här är länken för mer information: https://www.patreon.com/join/edwardblom
Maila gärna redaktionen! Adressen är: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
De både gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd knogar på under oxveckorna; under denna inspelning rör de sig hastigt från den finska burkölen till en flaska Crozes-Hermitage.
Rhônevinet får dem att dra sig till minnes de legendariska vinutlåtandena i och utanför TV-rutan av Carl-Jan Granqvist – några av dem välspridda klassiker, och andra så snuskiga att Mats inte ens vågar citera dem.
Trots den gröna vintern är det snart dags för sportlov, och det glada poddsamtalet om sportlovets kulturhistoria och praktik visar att sportlov kan handla om betydligt mycket mer än att blott åka skidor nerför backar. Man kan exempelvis som Edward läsa Kafkas ”Processen” när man står i liftkö och sitter i liftkorgen, och man kan ägna sig åt att vara kock till sina slalomåkande kamrater, som Edward också gjort. Eller man kan använda sportlovsveckan till att beta av fjorton museer eller åka till Tel Aviv!
Från Kafka är steget inte långt till Shakespeare, Lagerlöf och världslitteraturens övriga klassiker, som Edward berättar om sitt förhållande till apropå en lyssnarfråga. Mats lovprisar Tove Janssons ”Sommarboken” och Edward berättar om hur hans syster och föräldrar läste högt för honom innan han tog steget över till att själv läsa – Hamlet.
Sedan är det dags för ett långt, underhållande och eldfängt samtal om hur man som nybörjare bäst lägger upp toastmasterskapet på ett bröllop, också detta apropå en lyssnarfråga. Det visar sig att Mats och Edward – som både axlat rollen som ”skålmästare” på otaliga bröllop – är ense om mycket men långt ifrån allt, och i podden får ni ta del av deras syn på allt om hur man bäst fördelar de olika talen under en bröllopsmiddag, vilka som får tala långt och vilka som inte får tala alls och om vad som, åtminstone enligt Edward, är fullständigt förkastligt i bröllopsfesttalarsammanhang. Mats avslöjar sina bästa knep för att få till en bra stämning bland bröllopsgästerna, exempelvis att ställa till med fyrverkeri!
Maila gärna poddredaktionen, adressen är [email protected]
Sponsra gärna poddens kommande sändningar, läs mer här: www.patreon.com/join/edwardblom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter ett inledande samtal om Edwards vedermödor som småbarnsfar, om den uteblivna vintern och om kall, ljus, finsk burköl kommer en av poddens två nyheter: dags för livepodd inför publik!
På kvällen den 18 februari kan den hugade äta en middag på Ulla Winbladhs värdshus i Stockholm medan Mats och Edward spelar in ett kommande poddavsnitt. (Meny och annan information, se längst ner.)
Denna episods huvudtema är kallbadhusens kulturhistoria, om vilken det finns massor att berätta – de båda gastronomerna kommer in på allt från medeltida badstugor, 1800-talsbalneologer och 1970-talsvillabastubyggen till funderingar om hur det vore att bada i öl och hur cigarrökning och cigarrförbud borde höra samman med lögning.
En lyssnarfråga om en flaska Chateau Petrus från 1994 får Mats och Edward att avslöja en mängd kloka och användbara tips för hur man bäst avnjuter en flaska riktigt bra vin.
Avslutningsvis kommer poddens andra nyhet: att det nu går att sponsra ”Edward Bloms smörgåsbord”. Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom
P S Mer information om livepodden
Restaurangen serverar menyer, med edwardiansk/ullawinbladhsk mat. Edward och Mats poddar!
Datum och tid: tisdagen den 18 februari klockan 19
Plats: Värdshuset Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm
Bordsbokning: https://www.ullawinbladh.se/oppettider
Edwards poddmeny ”klassisk” 640:-
• Gubbröra med knäckebröd, smör och potkäs
• Smörstekta, fläskfyllda kroppkakor
• Osttallrik
• Punschparfait med varma hjortron
Edwards poddmeny ”lyx” 790:-
• Gåsleverterrin med fikonmarmelad och rostade hasselnötter
• Västerbottengratinerade skaldjursqueneller med vitvinssås, sauterad spenat och kokt potatis
• Osttallrik
• Mörk chokladmousse smaksatt med rom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dags för den stora, av så många poddlyssnare efterlängtade, absintspecialavsnittet! Edward Blom och Mats Ryd avhandlar denna gång allt som är värt att veta om den mytomspunna, gröna drycken och dess kulturhistoria (samt såklart deras egna absintminnen) utifrån den samling absintflaskor som råkar finnas hemma hos Edward.
Vidare visar det sig att Edward är lite sugen på en framtida karriär à la Rupert Nyblom, det vill säga att uppträda som punschdrickande ”student” på marknader eller kanske någon freak show – och Mats bidrar, så här i de kanske ännu obrutna nyårslöftenas era, med en gymbetraktelse där såväl ”Nakenfisen” som ”Flippflopp-mannen” figurerar.
Medan väggarna i Edwards kök blir allt mer giftpaddsgrönt avhandlas en lyssnarfråga om favoritställen i Göteborg, varav ett visst ölsjapp där Edward och hans vänner en gång blev tagna för artillerister.
Maila gärna poddredaktionen! Adressen är: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett underbart, förtrollat och sagolikt nytt år, är poddens förhoppningar inför det nya året! Mats Ryd hyser enorma förhoppningar på ett magiskt 2020, och tror att alla blir varmare, snällare, ärligare och mindre kränkta framöver. Edward Blom drar till med ett nyårslöfte, nämligen att han ska bli mer jovialisk till vardags under det nya året.
Sedan berättar han initierat om nyårsfirandets kulturhistoria, och om hur flärd och dekadens tog sig in i Sylvesternattens fester.
Därefter jämför Edward och Mats sina nyårsmenyer: dels en autentisk från 2011 då Edward och hans hustru avnjöt en sjurättersmeny på tu man hand och dels Mats ultimata nyårsmeny som innehåller allt från Ostron Rockefeller till rådjursstek och citronsorbet.
Som avslutning deklamerar Edward ”Nyårsklockan” av Alfred Tennyson, uppflugen på en barnpall i sitt kök.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta avsnitt av ”Edward Bloms smörgåsbord” börjar som ett hemma hos-reportage, men utvecklas mycket snabbt till en ”julspecial” eller rentav: uppesittarkväll i förskott. Edward berättar i bästa matradiostil – ja, nästan som en fotbollsreferent – vad som händer i hans pärlspontförsedda kök, där han bjuder på mumma ur en griskaraff medan han och Mats julstökar genom att lägga in portersill och kärna smör.
Edward slår hål på den svenska myten om att inlagd sill måste innehålla socker, och Mats talar om hur ”imperfektion blir perfektion!” i krusen med heminlagd sill. Sedan tipsar de om vad man kan göra med sin kärnmjölk, och berättar om hur de förlustade sig med sake, ostron och hummersoppa på Nobel-efterfesten häromveckan.
En vinter bakom så kallade svenska gardiner tillönskas producenten av så kallad kycklingjulskinka, och Edward passar på att veva igång mot alla tveksamma krogar som serverar exempelvis färsrätter de påstår är Wallenbergare eller andra övergrepp mot vad som borde vara namnskyddade maträtter.
Därefter är det dags att börja röka årets julskinka, enligt skånsk modell. Men först levererar Edward en smärre utläggning om ungefär hela Sveriges olika mattraditioner och hur de skiljer sig åt – allt för att förklara varför den skånska gastronomin är något alldeles särskilt och annorlunda.
Så träder poddens eminente ljudtekniker Henrik Insulander äntligen in framför mikrofonen, och berättar initierat om hur man grillar och varmröker sin julskinka eller lax i en helt vanlig klotgrill (något han själv brukar göra iförd cykelhjälm på huvudet och med en Lumumba i handen!). Vi får lära oss allt om så kallad indirekt grillning, tändningsrör och rökspån, och den poddlyssnare som efter att ha hört allt detta inte själv lägger sin skinka på klotgrillen är förmodligen inte född.
Innan det är dags för Edward och Mats att önska alla poddlyssnare ”God jul” så berättar de båda gastronomerna hur de själva äter sig igenom julaftonen.
Edward lovar i programmet att dela med sig av sitt recept på portersill. Det hittar ni här (och i kokboken ”Kokkonst för livsnjutare”):
http://www.edwardblom.se/kokbocker/edward-bloms-portersill
Maila gärna till: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En alltmer krullig Edward Blom inleder med att förklara varför han aldrig lyckas klippa håret nuförtiden, trots att hans frisör ligger i poddstudions grannkvarter.
Denna gång testar och/eller diskuterar han och Mats Ryd annars olika alkoholfria drycker som kan passa på julbordet: öl, shandy, julmust och enbärsdricka.
Och apropå julbord och en lyssnarfråga berättar Edward varför de flesta svenskar firar julafton snarare än juldagen, och att även adventsdagarna av samma skäl egentligen inleds redan på lördagsaftonen.
En lyssnarfråga från förra veckans episod, om varför det tycks vara en svensk kulturyttring att inte bjuda gäster på middag även om värdfolket själva äter, får en fortsatt diskussion i detta avsnitt, där aspekter som 1970-talets matpriser, skuldkänslor/reciprocitet och värdet av att låta barn upptäcka andra familjers middagskulturer diskuteras.
Veckans mest ambitiösa lyssnarbrev innehåller en lång planerad meny med delikatesser – det börjar med benediktinska ägg för att sluta med en charkbricka! Godsakerna har fantiserats fram av en blivande 25-åring, som får Mats och Edward att börja inse att man inte måste planera sin död för att klura ut optimala menyer (och så minns de vällustigt hur de ändå listade sin sista måltid, lyssna gärna än en gång på Episod 44!).
Något oväntat kommer samtalet in på bokashi och andra former av kompostering. Sedan passar Edward på att påminna om sitt bästa julklappstips: den egna boken ”I full blom” – och Mats passar på att påminna om Edwards jullåt: ”Nu lagar vi julen”. Och så tillönskas alla lyssnare en fin Luciadag!
P S Här är dryckerna som Mats och Edward provade denna gång, samtliga alkoholfria:
Fentimans Winter Shandy (11900)
Dufvenkrooks julmust med enbär (19016)
Nygårda julmust lagrad på konjaksfat (11937)
Mariestads Strong Ale (19017)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vilken dryck som som passar bäst till cigarrer och olika sätt att inmundiga tequila är några av poddens samtalsämnen. Mats drar mezcalens i allmänhet och tequilans i synnerhet kulturhistoria, och Edward berättar mer eller mindre glada tequilaminnen från 80-talet.
Eftersom Edward nyligen besökt Gotland, för att hålla föredrag om Visby Köpmangilles 325-årsjubileum och av bara farten hälsa på i Gotlands bryggeri, kan de tu gastronomerna inte låta bli att romantisera hur det är att så här års vandra omkring mol allena i medeltida stadskärnor. (Om ni ser någon i decembermörkret som strosar genom Gamla stans gränder i Stockholm med hörlurar i öronen så är det säkert Mats som lyssnar på Mozartmusik.)
Den här gången är det Mats som varit arg på något i veckan som gått, närmare bestämt på ”Mobilmannen” – den människotyp som, utan att skämmas, talar så högljutt i sin mobiltelefon under tågfärder att alla i hela vagnen involveras i managementklyschor, affärshemligheter och sentenser som ”att prata om diskussionen som ledde fram till beslutet”.
Edward får därmed anledning att tala om mobiltelefonetikett på tåg. Vilket leder över till lyssnarfrågan om hur man gör när inbjudna vänner och bekanta felaktigt tror att de får ta med sig sina vänner och bekanta till ens glöggfest (enligt Edward är det OK att ödmjukt be att få ta med gäster från utlandet och så kallade ”span”, men där går gränsen).
Avslutningsvis konstaterar de båda gastronomerna att de ser fram emot att gå på efterfest och att döden är en förutsättning för livsglädje – och så går Edward raskt igenom skillnaden mellan rompunsch och arrakspunsch.
Brev med glada tillrop, etikettfrågor och annat kan sändas till: [email protected]
I podden provades denna gång: José Cuervo Platino De La Familia (8183901)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward och Mats mumsar vidare på julbordet på värdshuset Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm.
Eftersom det snart är advent berättar Edward om adventsfirandets kulturhistoria, med allt vad det innebär av fasta, Lucia, stjärnor, ljusstakar och kalendrar.
Mats berättar om ett besök i filmmusikens förtrollade värld, där han fått träffa Hans Zimmer som bland annat komponerade musiken till Lejonkungen, och om den armeniska dudukens viktiga roll i filmer.
På julbordet noterar de att där finns konfekt och struvor, varifrån steget inte är långt till den utrotningshotade spettekakan – vilken får Edward att berätta om ett besök på ett skånskt spettekaksbageri och Mats att uppmana till stödköp.
Den första lyssnarfrågan handlar om etikettsbrottet att inte låta inbjudna gäster, vare sig de är barn eller vuxna, vara med om familjens måltider. Är det typiskt svenskt? undrar lyssnaren, och även om Edward inte riktigt besvarar det slår han fast att det handlar om ”ett fruktansvärt barberi”. Han noterar även att kombinationen oxfilé och falukorv på en spontan middag kan ge en vänner för livet.
Kökschefen Magnus Blomberg talar vidare om sin kärlek till den svenska husmanskosten, och konstaterar att det inte är helt lätt för restauranger att rekrytera kockar som kan lägga band på sin experimentlusta när det gäller husmanskost. Plötsligt handlar samtalet om brunsås, och Edward blir så i gasen att Mats får avbryta med ännu en lyssnarfråga: om skillnaden mellan pilsner och lager. Slutsatsen, efter en synnerligen lång bryggarutläggning via bland annat Böhmen och Irland, är att det viktigaste är att alla är glada.
Via ett samtal om att restauranggäster borde få blanda sin egen julmumma vid bordet blir det en lång rad tips på öl som passar bra att dricka i november och december – och en dikt, eller kanske lyrisk prosa, skriven och deklamerad av Edward: ”Resa i adventstid”!
Skriv gärna till redaktionen: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Snart är det dags för julbordssäsongen, så för alla poddlyssnares skull äter sig Edward Blom och Mats Ryd igenom julbordet på Restaurang Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm – tillika denna episods sponsor.
Här, och i en kommande episod, får ni i god tid lära er knepen för hur man optimerar sin julbordsupplevelse!
Edward kommer direkt från en bensinmack i Huddinge där han ätit sin egen älgkorv, och Mats har fördjupat sig i senaste nytt på fordonsfronten. Senhösten bjuder på ”duggregn i sidled” – men på Ulla Winbladh råder redan så mycket mys, med glögg och silltallrikar, att den prosaiska verkligheten snart är glömd och Edwards hjärta fylls med julstämning.
Inte nog med det, han avslöjar att till och med han faktiskt börjar vänja sig vid en sådan nymodighet som currysill – och så lanserar han ett helt nytt ord, nämligen ”baksmull”.
Fast än är det ju inte riktigt adventstid, och än mindre juletid. Därför lanserar Edward och Mats även en strategi för att mota undan alla som börjar sätta upp adventsljus och julgransbelysning redan i mitten av november, nämligen att blåsa upp Mårten gås- eller Thanksgivingfirandet mer i Sverige. Edward berättar initierat om hur den sistnämnda helgen har sina rötter i de europeiska tacksägelsedagarna och i Mårtensfestandet med gåsmiddagar, och att Thanksgiving-dagen (i år den 28 november) fick sin nuvarande form först i det sena 1800-talets USA.
De båda gastronomerna slår också ett slag för skyltskåp och snyggare julskyltning i livsmedelsbutikerna under december och, kanske lite oväntat, för mimosasallad! Edward avslöjar vad han tycker om att det blir alltmer veganska inslag på restaurangernas julbord, och berättar om såväl restaurangen Ulla Winbladhs som den historiska musan Ulla Winbladhs bakgrund – och av bara farten även om Djurgårdens kulturhistoria.
Tillsammans med köksmästaren Magnus Blomgren hyllar de även husmanskosttraditionen på Ulla Winbladh, och bjuder på några knep för hur man lagar riktigt god burgundisk köttgryta så här på senhösten.
Mats lyssnar roat på hur Edward storögt berättar om att barnen numera får leksaker och ballonger på McDonald’s, och när han berättar om årets julklappar i såväl flytande som fast form (och även om denna etikettskurs som det utlovas en länk till:
https://www.bonnieronlinekurs.se/onlinekurs-i-vett-och-etikett-med-edward%E2%80%93blom).
Skicka gärna frågor eller annat till poddens redaktion: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu är den kalla årstiden här, och därmed är det dags för de härliga värmande, ofta kryddade dryckerna! Mats Ryd har bullat upp med ”hot buttered rhum” som han bjuder Edward Blom på, och de talar om läckerheter som ”Lambswool”, Glühwein, mulled wine, brûlot, glögg och dessas historiska föregångare – som man enligt Edward kan smutta på egentligen ända från den första höstkylan i september till april.
Men nu är det november, och större delen av poddsamtalet handlar denna gång om hur man ska härda ut i senhöstmörkret. Edward slår ett slag för denna tid som den ”normaltid” då man, till skillnad från på sommaren och till julen, faktiskt kan bjuda sina vänner på vällagade middagar, gärna med grytor, och de båda gastronomerna rekommenderar även en rad härliga höstviner.
Tryffel på finrestaurang eller på bensinmacken (där Edward nyligen lanserade sin egen älg- och fläskkorv med tryffelmajonnäs och rostad lök), beaujolais nouveau-viner, gåsslakt, vissa filmer och romaner är några av tipsen de ger för bästa höstmyset.
Mats lär ut konsten att få perfekta popcorn, och Edward berättar om varför morbror Arne misslyckades kapitalt när han en gång på 70-talet skulle poppa popcorn.
”Äkta marschmallows” (det vill säga godis gjort på roten av läkemalva) efterlyses av Mats, liksom ”Solomon Gundy”, det vill säga jamaicansk böcklingpastej (!). Dessutom försöker han förgäves locka Edward till att gå igång på konceptet ”badkarspicknick”. Edward å sin sida berättar om varför han tänker köpa en klyvyxa, och varför det luktar nejlika på tandvårdsmottagningar.
Apropå en lyssnarfråga om årets förestående julbord berättar Edward om sina planer för att bevista och aväta sådana. En annan lyssnare undrar om räkmackor, och en tredje om plankstek och plankstekssyltor – vilket får Mats och Edward att tipsa om krogar där man kan få mat under hundralappen, eller nästan i alla fall.
Maila gärna till poddens redaktion: [email protected]
P S Edwards i poddens början omtalade frisyr kan beskådas här:
https://www.instagram.com/p/B44g-aQhZcV
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nyanländ från ett boksigneringsevenemang i Karlskoga och med endast en tonfisksallad i magen dimper Edward Blom ned framför poddmikrofonen, där Mats Ryd bjuder berlinska burköl och glatt berättar att podden nu fått över en miljon lyssningar!
Vi lyssnare uppdateras på läget för poddens älghjärna – som just nu ligger i Edwards frys, varifrån glass och kryddgrönt trängts ut till förmån för den gigantiska älgskallen från ett jaktlag i Katrineholmstrakten. (Uppföljning utlovas i en januaripodd.)
Mats demonstrerar en skapelse av hans privata parfymör, och Edward avslöjar vad en Edward Blom-parfym borde innehålla.
Sedan handlar det, apropå helgens 30-årsminnesdag, till stor del om Berlinmurens uppgång och fall: Edward berättar Berlinmurens kulturhistoria, eller vad man ska kalla det, och även om när han som storögd 19-åring och korrespondent-wannabe begav sig till Berlin i november 1989, när det verkade och blev uppenbart att muren skulle falla.
I ett lyssnarbrev röjs ”det värsta etikettbrott” Edward någonsin har hört talas om – detaljerna ska inte avslöjas här, men det handlar i alla fall om en så kallad doggy bag i Washington – och ämnet ”flaskstorlekar” avhandlas också.
Här är blogginlägget Edward nämner under samtalet:
http://www.edwardblom.se/2019/10/09/rapport-fran-berlinmurens-fall-november-1989
Edwards Fars dags-tips:
https://www.dukadebordet.com/se/sv/mkd-4634_Edwardsglas
https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=yes&search_word=edward+blom
https://www.adlibris.com/se/sok?filter=author%3AEdward%20Blom
Maila gärna redaktionen: [email protected]
I denna episod avnjöts dessa ölsorter, med Systembolagets artikelnummer inom parentes:
• Stone (88742) Go To India Pale Ale
• Stone White Ghost (1597) Berliner Weisse
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
"Edward Bloms smörgåsbord” beräknas med detta avsnitt nå en miljon lyssnare, och det firar de båda poddarna med en skål i svensk whisky och serbisk rakija.
Japp, Mats och Edward är kvar i källaren på Restaurang 19 glas i Gamla stan – tillsammans med en massa mer eller mindre dammiga vinflaskor och IT-konstnärerna från det sponsrande företaget Agical.
Mats rapporterar direkt från ett krabb- och hummerfiske på västkusten, och Edward avslöjar vad som kan hända om man likt en katolsk diakon han känner häller oxiderat vin i krabbskalen – vilket får Mats att kontra med hur han och andra Grythyttestudenter en gång försökte kartlägga vilka viner som blir bäst i en burgundisk köttgryta.
Den svenska nationalbarden Carl Michael Bellman (1740–95) står i centrum för samtalet. Edward introducerar initierat till hans komplexa person och komplicerade liv, skildrar hur skalden blandar högt och lågt – och hyllar inte minst till hur Bellman lyckades skildra såväl glädjen som tragiken i alkoholen. Bellmans tid på vischan i Gnestatrakten och hans förhållande till bland annat ordensliv och rökning avhandlas också.
Sedan dyker 19 glas-krögaren Peter Bennyson upp, och talar om vad han velat skapa med sin restaurang och vinbar.
Dagens lyssnarfråga är inte en fråga utan snarare ett påpekande, om att man inte bör säga ”Västerbottenost” utan ”Västerbottensost” – vilket får igång Edward så till den milda grad att han jämför med vilket oromantiskt elände som skulle uppstå om folk tvingades säga ”champagnesvin”.
Maila gärna poddens redaktion, på: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podden sätter igång igen! Som ni har längtat (och vi).
Just det, efter ett ganska långt uppehåll sitter Edward Blom och Mats Ryd nu återigen framför mikrofonerna och med klirrande glas framför sig.
Denna gång har de – på inbjudan av avsnittets sponsor, mjukvaruföretaget Agical – hamnat i Gamla stan i Stockholm, närmare bestämt i källarvalven under restaurangen ”19 glas” där det bjuds sicilianska vulkanodlade naturviner och mycket annat.
Edward har på sistone varit upptagen med att skriva, redigera och lansera sin bok ”I full blom”, vilket han berättar om för Mats, då han även passar på att hylla sin skickliga förlagsredaktör.
Som vanligt kastar sig de båda poddarna mellan samtalsämnena med en halsbrytande fart. Edward reder exempelvis ut skillnaden mellan smält ost och smältost, och berättar inget mindre än raketostens kulturhistoria samt om varför Jan Guillou nyligen bjöd honom på vit Bourgogne – och spår att poesiuppläsningar kommer att ta över musiktalangtävlingarnas roll.
I detta avsnitt avhandlas tre rejäla lyssnarfrågor: hur man bäst avnjuter Biff Rydberg, om det är tillåtet att äta pannkakor på onsdagar samt vad ett brännvinsbord på ett vinterbröllop bör bjuda på. Dessutom läser Edward ett lustfyllt skrivet avsnitt om sillens magi ur sin bok!
Skriv gärna till poddredaktionen: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta avsnitt – som är inspelat på Cavabaren på Jakobsbergsgatan i Stockholm – av ”Edward Bloms smörgåsbord” tillägnas förstås midsommarhelgen, med allt vad den innebär av mat, drycker och kulturhistoriskt betingade riter.
Edward går igenom varför vi överhuvudtaget firar midsommar (och andra solhyllande högtider). Han förklarar varför det är ungdomens särskilda helg, och varför man ska äta äggost och ostkaka till midsommaren snarare än enbart moderna påfund som sill och färskpotatis. Han tipsar också om vad man kan göra med de sju blommorna — om man inte bara vill lägga dem under huvudkudden utan dricka dem!
Mats försöker, med anledning av en lyssnarfråga, pumpa Edward på särskilda ”guilty pleasures”, och det visar sig faktiskt finnas några få sådana – som CocaCola och tysk mjukost vid baksmälla. Men inte många, i Edwards fall! Själv talar sig Mats varm för att äta nachos med jalapenos i utrört cheddarostpulver.
Andra lyssnarfrågor handlar om restaurangtips i Prag, Krakow och Riga, och om hur man beter sig korrekt med vatten och bestick vid middagsbordet. Avslutningsvis önskar Mats och Edward alla sina lyssnare en riktigt härlig midsommar (Edward genom att spontant deklamera lite poesi).
P S 1 Avsnittet finns även filmat: https://youtu.be/0AJ0OqDNsF4
P S 2 Namnen på krogarna som Edward tipsar om:
• U Hrocha på Thunovská på Lillsidan (Mala strana) i Prag
• Pod Aniołami i Krakow
• Milda och Kas dārzā i Riga
(Övrig information om t ex exakta adresser får ni googla fram!)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Var är Edward? Han har visst gått vilse bland studentflaken i Sommar-Stockholm – men Mats går det ingen nöd på eftersom han sitter på Cavabaren och väntar, med ett glas svalkande spansk vermouth med soda framför sig. Han får under tiden sällskap av köksmästaren Juan Torrens, som stolt berättar om sin fina sobrasada (mallorkinsk korv). Poddens första fem minuter är således på engelska.
När Edward väl dyker upp, efter att ha lyckats förväxla Jakobsbergsgatan där Cavabaren ligger med Jakobsgatan, så uppdaterar han oss på hur det går med hans manusskrivande – och berättar om försommarens alla begivenheter med studentmottagningar, födelsedagsuppvaktningar och rhododendronplantering.
Tillsammans försjunker Mats och Edward i sina minnen av spansk mat, så som den serveras i exempelvis Galicien, Barcelona och Baskien, exempelvis ”bikini” eller ”grillade sandvikare”, som Edward kallar dem. Mallorcas mat, som podden även tidigare varit inne på, är naturligtvis med till stor del.
Mats går igenom skillnaden mellan pintxos och tapas, och vad man måste tänka på om man ska beställa öl i Spanien. Friterad bläckfisk, boquerones och ännu mer sobrasada hamnar på bordet, vilket får de båda gastronomerna att både smaska och sucka av välbehag.
Podden handlar ju inte bara om mat och dryck utan understundom även om kulturhistoriska fenomen, och denna gång råkar Edward – av alla ämnen – komma in på mensurfäktningens ursprung, med anledning av att Mats minsann blivit klubbmästare i svartkrut sin skytteförening.
Edward reder ut hur det går att kombinera längtan efter ängsblommor på tomten och hypokondri – det går inte alls, visar det sig, eftersom hypokondrin är välgrundad när det kan finnas smittospridande fästingar i trädgården.
Veckans lyssnarfråga handlar om vitlök och vitlöksmyter!
Poddinspelningen har filmats och går att – i en aningen längre version – beskåda här: https://youtu.be/ugI-3owOnUI
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Marskens snaps” finns i de till brädden fyllda provarglasen i denna poddepisod, det vill säga den finske krigshjälten Gustaf Mannerheims snaps – Marskin Ryyppy.
Vilket får Edward att tala något om det kryddade brännvinets kulturhistoria, och Mats att dra sig till minnes hur han och en PR-kompanjon kuppade Helsingfors Marathon-loppet genom att låta en företagsmaskot springa omkring i täten, och hur det gick till på lyxhotellet där både företagsrepresentanten, maskotskådespelaren och de själva delade rum.
Vidare funderar de båda gastronomerna på hur de ska låta vandrande älgar inspirera dem till nya stordåd framför kameran, apropå SVT:s framgångar med långsam-TV och webbkameror i älgskogen. Kanske går det att upprepa tricket med en riktigt utdragen måltid? Som Mats konstaterar: ”Är man roligare än en älg, då har man kommit långt.”
Huruvida pastis är ett så kallat degenererat varumärke eller ej försöker Edward reda ut, apropå förrförra episodens dryck. Från pastis via anisette är steget inte långt till en språkhistorisk utläggning om att ordet ”arrak” ursprungligen är ”saften” på arabiska, och att det syftar på alkohol (som förstås också är ett arabiskt ord).
Men apropå alkohol: vilket sorts vin drack Jesus och hans lärjungar egentligen under sin allra sista måltid? Det började en lyssnare fundera över under påsken, vilket föranleder Mats och Edward att gå igenom de olika mer eller mindre njutbara viner som dracks i forna tider.
Och sedan får en annan lyssnarfråga dem att gå igång riktigt ordentligt på temat ”minnesvärda måltider och varför man minns dem”. Det visar sig finnas så mycket att prata om kring detta att det får bli en ny poddföljetong, men i denna episod kretsar minnena kring bland annat: Edwards mormors repertoar av tio fantastiska husmanskosträtter, varför Mats njöt av en polarbrödsklämma och coca cola i Kiruna, hålet i väggen som faktiskt serverade honom världens bästa fajitas i Mexiko, lyxrestaurangen i Östberlin där Edward smorde kråset som tonåring och som fick honom att börja flambera (och sånär bränna ner radhus och TV-studior).
Inslaget finns även att avnjuta i filmad version här:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podden fyller jämnt, närmare bestämt 50 – avsnitt.
Och nu är Edward tillbaka framför poddmikrofonen igen, efter två episoders frånvaro på grund av bokmanusskrivande!
Denna gång är det den klassiska sommardrycken Pimm’s som Mats häller upp i glasen, vilket får de tu dryckeskonnässörerna att tala trädgårdsfester i allmänhet och trädgårdsfester med Pimm’s i synnerhet. Edward förklarar varför man med fördel har frysta jordgubbar i sin bål, och varför han nyligen blev tvungen att genomgående omnämna ”Pimm’s” som ”den engelska örtcitrusaperitifen”.
Denna episod domineras av många intressanta lyssnarbrev, om allt från solros- och pumpafrön till hur man ska välja champagneglas och hur man får tag på goda ostar även när man bosatt sig på vischan.
På en lyssnares önskemål talar de om engelsk mat och om varför den – oförtjänt – fått så dåligt rykte. Edward tipsar om vilka varor man kan shoppa med sig hem från Storbritanniens livsmedelsbutiker, och Mats spår en renässans för varma drinkar.
Edward berättar om när någon hög chef på Sveriges Radio ville stuva om i hans Sommarprogram så att det skulle ha blivit ”fake news”. Här i podden är som bekant alkoholromantik till skillnad från i etern inte bara tillåten, utan till och med påbjuden, så en del sådan blir det också. Men det blir även konsumentjournalistik, som när Edward och Mats reder ut hur det är med färgtillsatser i exempelvis rosévin.
Hur man pratar med varandra i förhållanden är nästa diskussionsämne, och apropå förhållanden och goda ostar får vi än en gång höra historien om när Edward fick ostar på posten under sin bröllopsresa – samt får veta att hans fantomsmärtor efter utebliven portugisisk spädgris består!
Avslutningsvis läser Edward som vanligt en dikt, denna gång är det Oskar Levertins (1862–1906) ”På judiska kyrkogården i Prag”.
Som nämndes i podden går det bra att skicka mail, till: [email protected] Ställ frågor till Edward och Mats (eller kanske frågor om Edward till Gunilla!) eller kom med glada tillrop och förslag på ämnen.
Du hittar även podden som film på Youtube: https://youtu.be/-hsoDxSOBS0
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward sitter hemma och tokskriver på sin bok som har deadline inom kort. Hans hustru (tillika poddens redaktör) Gunilla Kinn Blom rycker därför för andra gången ut till sin makes hjälp och tar över platsen bredvid Mats i studion. Tillsammans tvingar Mats och Gunilla i sig icke obetydliga mängder så kallat ”blått vin” och diskuterar hur detta kan få plats på Systembolagets hyllor (istället för Buttericks) när så många intressanta drycker aldrig kommer in där.
Dock närvarar Edward i allra högsta grad, men såsom diskussionstema: Det berättas exempelvis om hur han tar med champagne och kräftor till bergstoppar, hur han råkade glömma de överblivna ostarna efter Gunillas och hans bröllopsmiddag och blev så förtvivlad att dessa fick sändas efter per post till deras bröllopsresedestination. Och Mats och Gunilla planerar en blind snapsprovning Edward ska få genomdricka när han är åter i studion.
Mats intervjuar Gunilla om hennes liv som utrikeskorrespondent och hennes roll som redaktör för ”Edward Bloms smörgåsbord”. De diskuterar varför svenska sommelierer är så framgångsrika – och så kommer de åter in på Öland: Amerikahus i Böda, utflykter till Blå Jungfrun och när Mats gode vän gjorde en bättre entré än sorti i Byxelkrok ...
Mycket nordamerikansk mat blir det också: Gunillas möte med Grant Achatz på restaurangen Alinea under molykulärgastronmins första år, ankflottsfriterad pommes frites i Chicago, amerikanska mattrender som tas över av svenskar – och när Gunilla, inför en förstummad publik av språkkurskamrater, höll föredrag i Mexiko om svenska barnfamiljers fredagsmys med tacos.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Eftersom Edward sitter hemma och sliter med sitt stora bokmanus har Mats denna gång istället fått sällskap av Edwards hustru: Gunilla Kinn Blom, tillika poddens redaktör. Då även hon är en vältalig gourmet (som gjort en hel del radio i sina dagar) hindrar detta på intet sätt podden från att som vanligt flyta runt bland skär av pastis- och Chateau Musar-glas och små kobbar av chokladpudding och trollsoppa. Den senare lagad av trollet Plupp, det vill säga Magnus Nilsson på Fäviken, vars stängning senare i år vi alla sörjer.
Öland, Dalarna, Örebro, Östtimor, Libanon, Haiti, Jemen och USA hör till de platser som omnämns i rasande tempo, när Gunilla berättar såväl om sin bröllopsresa med Edward som olika reportageresor. Hur det går till i det Blomska hemmet: vem som handlar, vem som lagar maten, vad Edward egentligen gör vid spisen är andra teman som behandlas.
Mats och Gunilla talar om hur de längtar till Paris restauranger. Men endast en gång saknar de båda poddarna Edwards närvaro, nämligen när de funderar på vilket svenskt brännvin det är som smakar anis. [Det är naturligtvis ”Nyköping”. Edw. anm.] Annars skålar de på som om inget har hänt och låter Edwards enda bidrag denna gång vara att skriva denna resumé.
Podden går även att se inspelad som video här: https://youtu.be/KZZK20BWeW4
P S Den dryck som inmundigades denna gång var Ricard Pastis de Marseille.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Stockholm är lyckligt lottat”, konstaterar Edward Blom när han sitter med sin parhäst Mats Ryd på Prinsens uteservering och smörjer kråset. Prinsen är nämligen en av huvudstadens relativt många kvarvarande 1800-talskrogar, och Edward berättar om dess historia – som visar sig innehålla en rad framstående kvinnliga krögare, såsom Augusta Wilhelmina Forsberg som drev Prinsen i hela 47 år.
Wallenbergare, Biff Rydberg, vitello tonnato, crème caramel och dessertostar finns bland de härligheter som hamnar i duons magar eller repliker, och Mats berättar om hur en så kallad ”grand dessert” på en Guide Michelin-restaurang i Frankrike förändrade hans liv när han var sisådär tolv år. Tillsammans försöker de hitta på någon liknande berättelse om Edward, som skulle kunna passa som svar på den eviga intervjufrågan om när han egentligen började uppskatta god mat – och kommer fram till att något påhitt om grodlår och portvin i kombination kanske skulle göra susen.
Vidare får vi veta vilka tre ”lager” av selfiejägare som Edwards kändisskap medför, och vilken dialekt han egentligen talar på tyska. En lyssnarfråga om morkullejakt får äntligen sitt svar, med utvikningar både mot franskan (morkulla=bécasse des bois; beckasin=bécassine) och till Bellman. Samme lyssnare tipsar dessutom om hur man bäst tillreder en annan pippi på grillen, nämligen så kallad ”Spatchcock chicken”.
De två gastronomerna talar sedan vällustigt om den typ av restauranger som endast serverar en enda slags rätt, men till perfektion, och Edward kommer in på att andra typer av restauranger inte får ha alltför korta menyer — och framför allt får de inte utlova rätter på griffeltavlor eller annorstädes som vid beställning visar sig vara slut. (Särskilt om det är helgrillad spädgris som utlovats så får han fantomsmärtor, som kan kännas av i månader!)
Mats berättar om den märkliga brygden ”förkylningspunsch”, och så för ännu en lyssnarfråga in samtalet på det intressanta samtalsämnet smakupplevelser, om hur näsor, tungan och minnen samspelar för att optimera sådana.
Edward avslöjar att han inte är en katt- utan en hundmänniska, Mats bjuder på kubanska cigarrer – och så får särskilt yngre poddlyssnare veta varför de absolut inte ska lägga sina pengar på pensionsförsäkringar.
Det avslutande, folkbildande poemet som Edward deklamerar är denna gång ”Hon glänste som en glädjesyn” (av William Wordsworth 1770–1850; i tolkning av Anders Österling).
All korrespondens kan sändas till: [email protected]
Kan även ses på Youtube: https://youtu.be/UCefFjN3QXE
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Våren är här, fasteperioden är över – och därmed är det dags att inta uteserveringarna! Edward Blom och Mats Ryd firar den varma och ljusa årstidens inträde utanför den klassiska krogen Prinsen på Mäster Samuelsgatan i Stockholm, med att skåla i rosévin och mumsa på Toast Pelle Janzon och Biff Rydberg.
Edward berättar om sitt påskfirande den gångna helgen, med ägg gömda på tomten av haren, släktmiddag, midnattsmässa och lammstek med goda vänner. Mats har besökt Mallorca, där han bland annat såg kyrkliga processioner.
Rosévinets kulturhistoria – och dess eventuella likhet med Foppatofflor – är ett givet samtalsämne, men de två gastronomerna kommer också in på matminnen från Mallorca, där Edward med värme minns hundratals fisksorter i färskvarudisken och hur han fyndade lammhjärnor i halva priset-lådan. Bläckfisk och den korv som går under namnet ’sobrasada’ är andra kära, mallorkinska minnen för dem båda.
Så dyker Prinsens ’grand old man’ Gerhard – anställd sedan 1976 – i egen hög person upp i samtalet, och minns hur Edward hängde i lokalerna redan som femtonåring. Edward å sin sida minns hur han och hans vänner drömde om att en dag bevärdigas med personliga tennbägare i baren.
Från rosévin är steget inte långt till att tänka på vårens och sommarens kommande picknickmat och grillaftnar, och trots den gemytliga stämningen kan Mats och Edward inte undvika att gruffa en smula över fenomenet plastblommor.
Brev och annan feedback kan med fördel skickas till: [email protected]
P S Detta poddavsnitt har producerats i betalt samarbete med Contemporary Wines med rosévinet Madame Cuvée.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ljummen Trocadero är drycken för dagen. Så kontrasten kunde inte vara större, när Mats Ryd och Edward Blom vällustigt dagdrömmer om vad de skulle vilja äta och dricka under sin allra sista måltid i livet.
Det är nämligen ingen hejd på vilka lukulliska läckerheter de fantiserar om! Kaviar, tofsvipeägg, nykoagulerade havskräftor, skaldjursplatåer, grillat kött, chokladmousse och mycket mycket annat, och drycker av yppersta klass därtill. De föreställer sig rentav vissa inslag av gastronomisk experimentlusta när de ligger på sitt yttersta. De respektive livsavslutande måltider de fantiserar ihop tillsammans skulle garanterat göra att de dör lyckliga (även om Edward påminner om att man ju även har en näst sista måltid att tänka på, för att inte tala om vad som skulle kunna hända ifall de skulle hamna i gourmeternas himmelrike).
Eftersom en lyssnare har efterlyst resonemang om alkoholens roll i deckarlitteraturen bjuds alla lyssnare in att bidra med tips – liksom all respons och alla önskemål kan dessa tips mailas till: [email protected].
Episodens etikettfråga kretsar kring hur man ska göra med middagsgäster som eventuellt behöver övernatta, om middagsvärden bor så att det blir knepigt med kommunikationerna hem – och Edward avslutar med att läsa ”Näktergalen” av Erik Johan Stagnelius (1793–1823).
Detta avsnitt av Edward Bloms smörgåsbord går även att beskåda på YouTube: https://youtu.be/CmHzanfwBM8
Menyerna och dryckerna i sin helhet kommer – så småningom! – att finnas här: http://www.edwardblom.se/2019/04/11/poddepisod-44-edward-bloms-sista-maltid
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En nyklippt Edward berättar om sin skräck för att någon damfrisör skulle råka få honom att se ut som Mitch Cooper i ”Dallas”, och Mats dukar upp med vad han kallar ”parkbänkslager”. Denna gång handlar dryckesprovningen nämligen om alkoholfria ölsorter.
En förestående Lissabonresa bäddar för viss reseromantik – men Edward bävar ändå för hur det ska gå att resa med en massa barnvagnar (och ännu fler väskor) och funderar på att använda något som varken han eller hans hustru reste med ens som tågluffare på det glada 80-talet, nämligen ryggsäck.
Reseromantiken når oanade höjder när Mats nämner utrikeskorrespondenten Winston Churchills rese-barskåp, och Edward kommer in på Sven Hedin och varför man alltid ska resa med frack i bagaget. Vilket får Mats att berätta om hur han och några glada vinprovarvänner tvingades dra på sig rosa badbyxor på en societetstillställning i Chianti.
Smaklökarna försämras med åldern, konstaterar Edward med sorg i rösten, vilket får Mats att inse varför somliga gäster han trakterat med champagne klagat på att den varit sur. Edward avslöjar dessutom att han skriver på ett nytt bokmanus, berättar om sina (snudd på obefintliga) TV-vanor, om söndagsmiddagarnas kulturhistoria och ger oss dessutom sina bästa flamberingstips.
Vidare får vi genom Edwards reseminnen lära känna den märkliga och förtryckande tidskapsel som var DDR, och vad det landet skapade för kulinariska traditioner – såsom Ketwurst, schnitzel gjord på korv, soljanka och Schwedeneisbecher. Edward berättar också om varför svenska bryggerier exporterat öl till Tyskland och beklagar att det varken tycks finnas alkoholfri stout eller Porter.
Detta avsnitt kan även avnjutas i filmad form, nämligen här: https://youtu.be/Ya3DLW70g6U
P S Dryckerna i denna episod:
• Carlsberg Non-alcohol
• Kronenbourg Bière blanc 1664
• Mariestads alkoholfria öl
• Estrella Damm *)
• Einbecker Brauherren
• Eriksbergs Hovmästarlager
*) 0,0 % alkohol; övriga i listan 0,5.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Havredryck istället för champagne!? Ja, man kan förstås skåla i vad som helst, och denna gång är det fyra sorters havredryck som fyller Edwards och Mats’ bägare. Det är ju fortfarande fastetider, det vill säga läge för späkning. Vilket inte hindrar de båda gastronomerna att ta sig an provningen med initierade proffsgommar (och de kan heller inte låta bli att spekulera om vilka drinkar som skulle lämpa sig att komponera med havredryck).
Förutom fasta är det vår, vilket får Edward att tala om jakten på den perfekta gräsmattan, rosbeskärning och mycket annat som får Mats att undra om detta håller på att bli en trädgårdspodd, och Edward att sakna P1:s ”Trädgårdsdags”. Vilket får Mats att i sin tur sakna P2-programmet ”Alltid på en söndag” med Vassilis Bolonassos, och ännu ett önsketema för en framtida poddepisod har fötts: om radioprogram vi saknar och får fantomsmärtor av.
En lyssnare tar över en stor del av programmet medelst en inmailad liten uppläxning om uttal och uttryck, vilket får Edward att lära åtminstone poddens redaktör ett för henne nytt ord: ”anakolut” (en osammanhängande och ofta ogrammatisk konstruktion, vanlig i så kallat oreflekterat talspråk såsom poddprat).
En annan lyssnare efterlyser små tips för att ett hem ska kännas generöst och välkomnande, vilket får igång både Edward och Mats ordentligt med tips på gästtofflor, vattenflaskor, fruktskålar och mycket annat.
Edward berättar också om hur det gick till när han äntligen blev kvitt sitt beroende av att rota i andras badrumsskåp efter öronpinnar, sedan en väninna gillrat en fälla med … Lecakulor – och så deklamerar han Bo Bergmans ”Brev på elden”.
P S Dessa drycker inmundigades:
• Arlas mjölk- och havredryck
• Oatly havredryck mellan
• ICA:s havredryck, ekologisk
• Garant havredryck, ekologisk
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward Blom inleder denna episod med att slå fast att det är ”samma fulla fart som nästan jämt” och introducerar verbet ”att fullfarta”. Han berättar också om varför han skulle vilja dricka champagne på en viss toalett, och apropå sina tre barn resonerar han om sömnbehov.
Mats Ryd bjuder på sin hemgjorda ingefärsdricka – ginger beer – som lär smaka som drycken gjorde på 1750-talet, och berättar lycksaligt att han nyligen besökte och åt på den trestjärniga restaurangen Frantzén i Stockholm för inte mindre än tredje gången i sitt liv.
Möjligen är det läge att införa en mea culpa-vinjett? Om inte annat blir det denna gång två rättelser – apropå en felaktighet i ett tidigare avsnitt om Systembolagets sockerhaltsmätningar, och apropå att man inte får göra sig lustig över andras namn.
Avsnittets kulturhistoriska tema är våfflor. Edward berättar hur det kommit sig att den katolska Mariadagen, Vår fru-dagen, blev våffeldagen, och hur oblater, Bellmans epistlar och nationalromantiken hänger ihop med våffelätande. Dessutom får vi veta vad som krävs för att grädda goda våfflor – värme och smör är grundingredienserna! – och att teflon är ett nervgift. Mats berättar om hur det gick när han försökte renovera ett semiantikt våffeljärn och om när han besökte en våffelstuga i Nikkaluokta, och Edward förklarar varför det inte finns samma behov av att göra ätbara lustifikationer av våfflorna som av semlor.
Flera lyssnarfrågor handlar denna gång om fastan och påsken, exempelvis om hur fromma katoliker får ihop det där med att fira Irlands nationalhelgon S:t Patrick fast helgondagen brukar infalla under fastetid. Mats får lära sig vad som menas med ”den himmelska födelsedagen” och Edward berättar om hur han helgar vilodagen.
Lite alkoholromantisk nostalgi var oundvikligt även i denna episod, och denna gång handlar den om grosshandlardrinkar och andra groggar.
Allt avslutas med att Edward deklamerar poesi, närmare bestämt ”Moguls kungaring” av Verner von Heidenstam!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna gång provar Edward Blom och Mats Ryd drycker som smakar vitvinsvinäger med bakjäst och socker! Nej, riktigt så illa är det inte – men genren ”alkoholfria, vita viner” innebär förstås ett visst risktagande. Fyra sorter utvärderas, och de två gastronomerna resonerar även kring andra alkoholfria drycker såsom svartvinbärsmust, pressade blåbär och äppeljuicer.
En lyssnare som frågat om Edwards eventuella fortsatta musikkarriär får honom att börja sjunga Lennart Hellsings ”Nicko Ticko Tinn Tiralla”, och Mats spekulerar i om inte Familjen Trapp vore en bra inspirationskälla i sammanhanget.
En annan lyssnare får igång Edward ordentligt, genom att fråga om vilken snabbmat han föredrar. Här får alla äntligen ta del av vad Edward egentligen anser om maten som serveras på McDonald’s, om hamburgare, korv och kebab – och Mats tipsar om var i Stockholm man kan hitta ”en gudomlig kalvkebab”.
Sedan är det dags för dagens matkulturhistoriska tema, nämligen allmogeföda – vilket i praktiken under seklernas lopp var ungefär detsamma som säd i olika former. Edward berättar hur missväxt som ledde till magra sädesskördar kunde innebära att bröd fick bakas inte bara på bark utan även på exempelvis löv, halm, vitmossa, malda nötskal eller daggmask. (På ett märkligt sätt lyckas han faktiskt i det sammanhanget även komma in på hur han i fem år tog trumlektioner med ”Lili och Susie” Päivärintas far Paavo som lärare, och bara tanken på att se Edward försöka spela trummor får Mats att fnissa förtjust.)
Ännu en lyssnare får veta att ”att göra något Von Hofvens” förmodligen var ett hörfel och att det snarare var uttrycket ”von oben” Edward en gång använde. För säkerhets skull påpekar han att det inte är sådan han vill framstå när han besvarar etikettfrågor, och passar på att efterlysa fler sådana från lyssnarna.
På smörgåsbordet serveras även ljuva matminnen av ett enormt, rullande parmesanosthjul och av bulgariska, tyska, kroatiska och andra fruktbrännviner, exempelvis Edwards favoritdito framställt från Moseldalens ”Rote Weinbergpfirsich”. Och så får alla veta vad som menas med en ”dra åt helvete”-smörgås!
Skicka gärna glada tillrop, etikettfrågor, programförslag, persikobrännvinsflaskor och annat roligt till: [email protected]
P S Dessa alkoholfria viner testades av Mats och Edward:
Santa Monica Organic White
https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/santa-monica-organic-white-197701
Natureo
https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/natureo-191201
Torres Santa Digna
https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/torres-santa-digna-198701
Leitz Eins Zwei Zero
https://www.systembolaget.se/dryck/alkoholfritt/leitz-eins-zwei-zero-1190101
Denna episod går även att titta på på YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=3hy67drHhQo&t=105s
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna gång finns podden även filmatiserad! Kolla här: https://youtu.be/gbNp4Xyye-0
Nu har fastan inletts, och därmed blir det paus i alkoholromantiserandet i ”Edward Bloms smörgåsbord” ända fram till påsk. Eller, kanske det dyker upp lite alkoholromantik här och var i denna episod, förresten – men det är i alla fall betydligt mindre än vanligt.
Edward Blom och Mats Ryd har denna gång spanskt mineralvatten i glasen. Mats avslöjar att han håller på att göra egen ginger beer, och förutom ginger ale och root beer råkar han komma in på smurfarnas favoritväxt: sarsaparill! Edward drar den svenska nykterhetsrörelsens kulturhistoria, och Mats berättar om när han var på svartklubb i något obestämt land vid Gulfen.
Vi får veta vad fläskkorv, lakritspipor och elefantöl kan ha gemensamt, och Edward slår hål på myten om att EU:s glöggförbud är en myt. Plötsligt kommer de in på ämnet ”tårtor”, och av bara farten så smått på slaveriets framväxt och kopplingen till sockrets under 1800-talet framväxande popularitet.
”Tänk att leva före vispgräddens tid!” suckar Mats, som även hotar Edward med att passa på att ta med sig en Château d’Yquem-flaska till någon av de närmaste poddinspelningarna.
Lyssnarna bidrar med att skicka roliga exempel på skådegrönsaker och annat tallriksgarnityr som är värre än ärtskott, och avslutningsvis kommer flera annorlunda tips på hur man kan tillaga kyckling.
P S Mineralvattnet som dricks i denna podd heter: Vichy Catalan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta avsnitt av ”Edward Bloms smörgåsbord” har två stora teman: den förestående fastan, och hur man som gäst eller värd hanterar olika dieter på middagsbjudningar.
Edward befinner sig fortfarande tillsammans med Mats Ryd på Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm. Efter att ha frossat i Toast Skagen, sjötunga, ostar och desserter är de två gourmanderna så dästa att de inte orkar konsumera så mycket annat än mintsnus och uppiggande Fernet-Branca.
Men det är ändå dags för karneval- och fastlagsfirande, det vill säga veckan före fastan då man bör äta massor av godsaker – ”allt annat vore okristligt”, som Edward säger – så i denna anda går samtalen. Exempelvis om hur oxtalg är bättre än till och med ankflott.
Mats drömmer om äventyrsfyllda mumintrollssommarlov, och Edward kommenterar födelsen av miljöpartiet Vändpunkt samt reservoarpennor och semlor.
Apropå en lyssnarfråga om hur man kan lagra exempelvis hushållsostar även när man bor trångt levereras en rad handfasta tips om matlagring, såsom att bygga jordkällare i barnvagnsrummet eller låna en kompis sommarstuga.
En annan lyssnare kommer med smarta knep om hur man kan förbättra vissa rätter med citron eller bakpulver, och Edward talar om skålandets kulturhistoria och vad som är värre än att inte besvara en skål.
Så följer ett långt och fylligt samtal om en av samtidens stora diskussionsfrågor: alla de olika kosthållningar och dieter som förekommer i nutiden, och hur hemmakockar tvingats bli restauratörer för att tillfredsställa sina gäster vare sig de är veganer, glutenintoleranta eller håller kosher. Edward förklarar varför det inte riktigt håller att avfärda gästernas önskemål – och påpekar att det inte är gott värdskap att låta gästerna behöva peta i maten, gå hem omättade eller bli sjuka. Mats drar fram den franske sociologen Claude Fischlers resonemang om att graden av kulturkrockar kring middagsbordet hänger ihop med om deltagarna tillhör en protestantisk eller katolsk sfär; Edward avslöjar att han har nära vänner och släktingar som är veganer, och berättar om när han i en kokvrå lagade en trerättersmiddag åt gäster med vitt skilda dieter.
Avslutningsvis får lyssnarna många tips om hur de kan fira karneval med hjälp av tokiga kläder, glitter i håret, att dansa på bordet, eller äta blodpannkaka eller ål och kål – samt till sist en kärleksförklaring av Edward.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Ni kan väl aldrig tröttna på att höra oss smacka av njutning!” utbrister Edward Blom i denna veckas episod, som spelas in på den klassiska fiskrestaurangen Lisa Elmqvist i Östermalmshallen i Stockholm.
Nej, det kan vi förstås inte. Denna gång är det bland annat Toast Skagen och Sole meunière, det vill säga sjötunga, som Edward och hans poddkollega Mats Ryd avnjuter tillsammans med en gäst – nämligen Frida Calderon, som vann tävlingen om att få vara med vid ett inspelningstillfälle (www.instagram.com/p/BtAuZrthUbB).
Familjeträd, dalmasar och bebisnamn är bara några av samtalsämnena som dyker upp innan Edward går in på dagens kulturhistoriska tema, eller rättare sagt näringslivshistoriska: torgmarknadernas, basarernas och saluhallarnas framväxt. Detta förstås med anledning av inspelningsplatsen.
Mats lanserar idén att rika knösar skulle kunna investera i skaldjursfiskebåtar istället för i travhästar, och Edward funderar över om det koreanska fenomenet mukbang – att videofilma och sända sina måltider på nätet – skulle kunna vara något för podden.
Byggnadsstilar som funkis och framför allt nyfunkis får sin släng av Edwards ilska, men han konstaterar ändå att utvecklingen i världen inte bara går åt fel håll eftersom det där med ärtskott på alla restaurangportioner håller på att försvinna.
Sedan fortsätter diskussionen om årets Guide Michelin-stjärnor, poängen med måltidsformen ”lus” (lunch utan slut) och skotsk vis à vis irländsk whisky, och Frida får rådet att palla sockerbetor för att försöka få till fortifierad gotlandsdricka (!). Inte bara Gotland utan även Öland dyker upp som samtalsämne, mer specifikt även drömmar om ålkroppkakor och ett framtida kroppkaks-battle.
P S Denna episods dryck: Pascal Jolivet Pouilly-Fumé (vitt vin; ej på Systembolaget)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad ska man egentligen dricka när man lyssnar på ”Edward Bloms smörgåsbord”? Det undrar en lyssnare, så det reder Mats och Edward omsorgsfullt ut i detta avsnitt.
Själva provar de, under samtalets gång, flera olika sorters Session IPA av mellanölsstyrka, och diskuterar hur snabbt trenderna vad gäller såväl öl som kaffe skiftar numera.
Apropå lyssnare så har flera sådana bett de båda gastronomerna om råd för hur man ska få till stora gastronomiska upplevelser även när man har begränsad budget – och därför levererar de massvis av oundgängliga tips på hur man får till god mat med små medel. Köttgryta tillagad i tryckkokare, Julia Childs löksoppa, rätter av surkål och strömming, samt friterade pizzabitar i sallad är bara några av deras idéer. Mats berättar om hur han tillreder orrskrov, och Edward drar sig till minnes hur han en tid som student levde flera dagar på enbart salt sill, fetaost och äppelvin. Dessutom tipsar de tu om olika sätt på vilka man för en ringa penning, eller rentav gratis, kan hamna på diverse mingel med vin och mat.
Avslutningsvis får vi veta vilka kötträtter som är Mats tre favoriter, och vilka tio som är Edwards dito. Edward berättar om hur det kan gå till i gourmeternas himmelrike, och förklarar dessutom varför mosad potatis under vissa omständigheter upphäver alla etikettregler – och att ”béarnaisesås” i butikerna alltsomoftast är en vidrig styggelse.
Blotta tanken på spansk spickeskinka, jamón ibérico de bellota, får till sist Mats att utropa: ”Fler grisar i ollonskogen!”
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Med en elvisp inleder Mats Ryd denna episod av ”Edward Bloms smörgåsbord”. Det vankas Irish coffee, och lyssnarna får veta hur man gör en perfekt sådan – bra att veta, inte minst för den som har svårt att stå ut med de innevarande ”oxveckorna”. Det vill säga, den mörka, kalla och panka period mellan jul- och påskfirande, som blir ännu längre för dem som envisas med att sluta fira jul redan före nyårsafton.
Edward berättar om sin vardag på sistone, med såväl snöskovlar som magsjuka och en William Morrisutställning på det – och om hur en föräldraföreläsning fått honom att fundera på fenomenet ”lågaffektivt bemötande”, vilket i sin tur får Mats att börja tala om uppvridbara ankor på styrelsemöten.
Fasta, karnevalsfirande, botaniska trädgårdar, bastubad och sunkpubar – Mats och Edward har gott om tips för hur man står ut med oxveckorna, och hur man fyller på fettdepåerna så här års.
Mats föreslår dessutom att man ser filmer som ”Okänd soldat” för att känna att livet ändå kunde vara värre, mycket värre – och Edward tycker att man ska ordna middagsbjudningar och laga sig igenom sina ”Nya nordiska köket”-kokböcker under denna årstid, som varken är jul eller sommar utan snarare (faktiskt) något slags normaltillstånd. Självklart tipsar de tu även om drycker som kan passa så här års, och Mats hävdar att det estniska ordspråket ”allt som inte går att bota med bastu, surkål eller tjära är obotliga sjukdomar” stämmer.
Lyssnarfrågan denna gång handlar om en knasig svåger som alltid returnerar de presenter han får, vilket får Edward att tala om universella teman såstom gåvor och tacksamhetsskuld – och hur man ska hantera en sådan svåger.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Krogveckan” är i full gång, och Edward Blom och Mats Ryd fortsätter sin upptäckt av asiatiska smaker i form av mat och drycker på Miss Voon på Sturegatan i Stockholm (ett restaurangbesök som inleddes i episod 33).
De diskuterar såväl chili och sichuanpeppar som huruvida kockar i regel är extroverta eller introverta – och Mats myntar, apropå en hälleflundra med läcker smörsås smaksatt med chilipasta och rökt vinäger och toppad med avrugakaviar, uttrycket: ”Att rata en smörsås är som att riva en kakelugn”.
Edward berättar om 1800-talets tonårsidol Sigge Wulff, och Mats avslöjar sina drömmar om att få röka på balkongen mot att bjuda grannen på glögg i sommar. Från sommarglögg är steget inte långt till sangria, och Miss Voons restaurangchef Jonas Svensson berättar om när han försökte få stockholmarna att dricka ”sakegria”, samt hur han tycker att restaurangutbudet förbättrats under hans år i branschen.
Åter till den asiatiska maten! Edward och Mats talar om sina kulinariska färdtåg i Österlandet, med besök i bland annat Kina, Singapore och Malaysia, och hur de upptäckt olika asiatiska kök på svensk hemmaplan. Dessutom ger de vissa shoppingtips (och Mats tipsar även om bloggen www.thewoksoflife.com).
Veckans etikettdiskussion avhandlar huruvida man ska äta desserter med gaffel eller sked. Uttrycket ”göra en Edward” definieras denna gång som att ”boka ett resataurangbesök per kväll”, åtminstone under Krogveckan, och avslutningsvis slår de båda gastronomerna ett slag dels för spontanätande på krogen, dels för att äta i bardisken.
P S Tävlingen – i samarbete med Bookatable – om att få vara med om en framtida poddinspelning pågår till och med den 1 februari! Se: www.instagram.com/p/BtAuZrthUbB
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Magnoliablad, sake och ponzo – denna gång besöker Edward Blom och Mats Ryd den pan-asiatiska restaurangen Miss Voon på Sturegatan i Stockholm. De båda gastronomerna fördjupar sig i asiatisk fusion-matlagning samt risdrycker och tyska Rieslingviner, och varför de passar så väl till asiatisk mat. Kökschefen Jonas Svensson gästar podden och berättar hur han och hans personal byggt upp de olika smakerna och rätterna på menyn med inspiration från olika restauranger i inte minst USA.
Edward slår ett slag för att alla på svenska borde kalla kinesiska ”jiao zi” och ”wonton” för ”degknyten” – istället för det gängse ”dumplings”, som ju egentligen är engelska för mer eller mindre stabbig ”klimp” – och Mats talar sig varm för läsning av ”On Food and Cooking” av Harold McGee. Edward drar även en halsbrytande parallell mellan sake och buffelmozzarella, och berättar om när han kallades till en rättegång som expert på vad som händer när smak- och hörselsinnena krockar – och om varför han nyligen fick lära sig göra marsipanrosor.
Med denna podd introduceras även Krogveckan (som egentligen är två veckor: 25 januari–10 februari) och Mats och Edward talar om vilka Stockholmskrogar de lockas av att besöka. Ganska många, faktiskt!
Lyssnarna bjuds även in att tävla om att få vara med om nästa poddinspelning; se Edwards instagramkonto för mer information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Dags för 2019 års första ”Edward Bloms smörgåsbord”-episod, vilket Mats Ryd inleder med att bjuda på ett vin från delstaten Washington i nordvästra USA vars upphov han berättar om. Han och Edward passar på att jämföra Systembolaget med en zoobutik, innan de redogör för hur de på varsitt håll firat jul och nyår.
Nyårsaftonen innehöll bland annat en ankleverorgie med Château d’Yquem för Mats del, och en vegansk buffé för Edwards – som tog igen animaliebristen på en fest på trettondagsaftonen på Skara stadshotell, där han fick njuta av såväl anklever som ostron plockade från underbara isskulpturer (bildbevis: www.instagram.com/p/BsQ7y9YBM9l).
Därifrån är steget inte långt till intressanta resonemang om nyårslöften och träning, vilket får Edward att tänka på den romerska devisen om ”en sund själ i en sund kropp”.
Ärter och fläsk känns som en bra rätt för januari månad, och Edward berättar både om ärtsoppans historia, varför den förknippas just med torsdagar och om varför den ibland ledsagas av varm punsch.
Därefter går de båda gastronomerna loss på det underbara ämnet ”dessertviner”.
Apropå en fråga från en lyssnare på väg till huvudstaden räknar Mats och Edward upp sina älsklingsrestauranger i Stockholm. En ganska lång lista på krogar, barer och korvmojar, blir det! Edward gör rentav sin egen Oscarsgala och korar ett 30-tal Stockholmskrogar som vinnare i inom olika kategorier – om än med reservationen att han ändå säkert glömt några av sina favoriter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett citat om hängivenhet av Verner von Heidenstam får rubricera 2018 års sista riktiga poddavsnitt, där Edward Blom och Mats Ryd diskuterar och problematiserar det knepiga begreppet ”livsnjutare”. Edward förklarar varför han inte självklart vill kallas så, och svarar på frågan om huruvida han är en ”beroendemänniska”. Mats resonerar kring hur ”njutning” och ”skam” relaterar till varandra, och begreppet ”livslovare” lanseras.
Men detta är först en bit in i samtalet, som äger rum medan de tu gastronomerna dricker julöl och äter världens – enligt Mats – godaste efterrätt: julpuddingen på ”Rolfs kök” i Stockholm!
Edward drar krogminnen från Trier och en anekdot om när en pitbull-terrier slickade honom i skägget, innan han kommer in på förjulfestandets kulturhistoria och hur det förr i tiden faktiskt var förbjudet att fira jul med sina vänner och grannar.
Sedan handlar det om vinterns alla härliga drycker och julens i synnerhet, som öl, mumma, julmust och glögg (och dess stygga kusin Feuerzangbowle). Varning! Alkoholromantiken når denna gång sällsynt höga höjder – eller kanske låga, eftersom Edward påstår att han brukar sitta flera timmar under granen med sin julölsfyllda tomtesejdel.
Vi får också förklaringen till varför arabisk umgängeskultur är så inriktad på extrema sötsaker, och varför nykterhetsrörelsen är så inriktad på kaffe och kakor (om det nu behövs någon förklaring, när alla vet att summan av lasterna är konstant).
Vidare bekänner sig Edward som ”tant” och berättar om sitt senaste Wedgwoodporslinsfynd på en loppis i Sundsvall. Sedan blir det lyxsnus och snusets kulturhistoria för fulla muggar, bland annat med citat ur 1700-talsverket ”Tal om läckerheter” och snusminnen från Idaho och Skogaholms herrgård på Skansen (där Erik Haag en gång lurade i Edward snus späckat med kaliumkarbonat)
Flera läsarbrev besvaras, bland annat handlar det om sköldpaddssoppa, Johannisfil och lagring av viner – och så fortsätter gjutjärnspannediskussionen med ett initierat inlägg, vilket får Edward att vricka tungan på ordet ”polymeriseringspotential”.
Alla poddlyssnare önskas en härlig julhelg med lagom mycket mat och dryck – och tid att lyssna på gamla poddavsnitt. ”Edward Bloms smörgåsbord” börjar igen efter helgerna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Denna gång sitter gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd på den legendariska Stockholmskrogen ”Rolfs kök”, vars ägare Johan Jureskog medverkar för att berätta dess snart 30-åriga historia – och så avslöjar han hur mycket oxkind som konsumeras där varje vecka.
Det visar sig att en av Mats’ få jultraditioner går ut på att njuta av restaurangens knapriga grishuvud, vilket de såklart gör under poddinspelningen – men först efter att ha hängett sig åt en härlig portion sill. Tuggorna varvas med initierade, entusiastiska och kunskapsspäckade utläggningar om sillens och strömmingens kulturhistoria och kulinariska ställning, och med en och annan anekdot. Trots att kräftsäsongen ännu är mycket långt borta dyker det faktiskt även upp en hink svenska flodkräftor i berättelserna. Med sill- och grishuvudsmåltiden fortsätter det julmatstema som funnits i de två närmast föregående podd-episoderna.
Dessutom får vi höra talas om ”efterfesternas efterfest”, nämligen Students’ Nobel Night Cap på Handelshögskolan som Edward bevistade natten före inspelningen där han förutom av gott sällskap njöt av bland annat ostron, Skagenröra och helstekt gris – en enligt Mats något dekadent tillställning, som får Edward att tänka på Herman Hesses ”Stäppvargen” och att minnas en gång för länge sedan då han drog till Katarinahissen för att dricka Pommac och absint.
Episoden avrundas med tips på Edwardjulklappar.
Podden drivs mer eller mindre ideellt, men Edward blir glad om lyssnarna visar sin uppskattning genom att bidra till hans insamling hos den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas (gironummer 900-4789; Swish 9004789; märk gärna bidraget ”Edward Blom”). Mer information om Caritas verksamhet: www.caritas.se
Lyssnarfrågor, önskemål och förslag till programmet kan mailas till: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Edward Bloms smörgåsbord”, som nu blivit Sveriges mest avlyssnade matpodd, är tillbaka med ett nytt, härligt avsnitt!
Här fortsätter Edward Blom att entusiastiskt borra ner sig i julmatens historik och sedvänjor i den fantastiska miljön på Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm. Han och Mats Ryd har nu hunnit till det småvarma, men de inleder med att avnjuta en tallrik grisfötter tillagade med slarvsylta, anklevermousse, murklor och madeiraglace – och fortsätter bland annat med Linjeakvavit och läckra ostar.
Poddens redaktör Gunilla Kinn gästar inspelningen tillsammans med matbordsdebutanten Zacharias, fyra månader, och talar bland annat om vilka julrätter som kan tänkas falla bebisar i smaken.
Att det är julmat som ligger på faten hindrar inte de båda gastronomerna från att återigen drömma om hur de skulle kunna tillaga älghjärna, och de lyckas även avhandla gjutjärnspannor (igen!), pariserhjul och drinkbordsförseddda rutschkanor innan de återvänder till julbestyren och Edwards bästa tips för desamma.
Mats Ryd berättar, på lyssnarnas begäran, mer om sig själv och om hur han körde sin Volvo 240 i skytteltrafik mellan ekonomiföreläsningarna på Handels i Göteborg och Rieslingprovningarna i Grythyttan.
Sänd gärna lyssnarfrågor och kommentarer till: [email protected]
Bidra – om ni uppskattar podden – gärna till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella organisationen Caritas: bankgiro 900-4789 eller Swish 9004789 (märk helst bidraget ”Edward Blom”). För information om var Caritas verkar och vad pengarna användas till, se: www.caritas.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward Blom är i sitt esse när han får tala om det han älskar kanske allra mest: julbordsmaten och dess långa historik. Det hela blir inte sämre, utan tvärtom fantastiskt mycket bättre, av att han gör det i den märkliga och underbara miljön i det gamla Riksarkivet från 1880-talet på Riddarholmen i Stockholm – ett hus där Edward, under sin tid som arkivarie, faktiskt rentav tjänstgjort som spöke.
I matsalen ”Riksarkivarien” docerar Edward om hur man bäst approcherar ett julbord, sekonderad av sin gastronomkompanjon Mats Ryd, med de klassiska sju serveringarna eller ”turerna”. Tillsammans fröjdas de av läckerheter som sill, lax och lutfisk, medan de diskuterar vad som är rätt och fel på julbordet, vad man ätit historiskt till julfirandet, varför julen är fel tid att äta vegetariskt, vad som skilt allmogens julbord från övreståndens och varför dessa skillnader försvann under 1800-talet.
Mats slår ett slag för den estniska rödbetssalladen ”rosolje”, och Edward är liberal nog att tillåta en klassisk midsommarrätt som lerpottasill på julbordet. Annars är de rörande överens om att mattraditioner är till för att följas, och att ingen ska behöva äta semla eller sparris i november – Mats kallar det ”mindfulness”, och Edward tycker att alla borde ha matkalendrar på väggen.
Episoden avslutas med en spänd förväntan på Riksarkivets grisfot, och julmatshistoriken fortsätter i Episod 28.
Lyssnarfrågor kan sändas till: [email protected]
Bidra – om ni uppskattar podden – gärna till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella organisationen Caritas: bankgiro 900-4789 eller Swish 9004789. (Märk gärna bidraget ”Edward Blom”.) För information om var Caritas verkar och vad pengarna används till, se gärna www.caritas.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podden blir i dagarna ett år, vilket firas med gyllene Blanc de blancs-droppar! Edward Blom berättar om när han var i Uppsala och på arbetstid sabrerade champagneflaskor med sitt indiansvärd, och sedan drack upp slattarna i en paviljong tillsammans med glada Snerikes-studenter. Tillsammans med Mats Ryd hänger han sig fortsatt åt alkoholromantik, men än mer åt njutningsfyllda utläggningar om delikatesser i form av mat.
En lyssnare undrar vad de tu gastronomerna tycker är mest över- respektive underskattat i matväg. Sillunch, oxfilé, kroppkakor, kåldolmar och fläskytterfilé finns bland exemplen (vad de är exempel på får ni lyssna till själva).
Edward drar en anekdot om när han blev erbjuden att köpa en vägkrog och Mats berättar om vad han fick erbjudande om när han var på nattklubb i Kiruna – och så diskuterar de källkritiskt apropå ännu en lyssnarfråga både vad som var Stockholms första och vad som kan vara dess nu kvarvarande äldsta pizzeria.
Eftersom en annan lyssnare efterfrågat deras respektive ”Bucket list” får vi veta vad som finns på dem. Med anledning därav introduceras den gamle litteräre hjälten deckaren Edwardo Eldfalk och hans livdryck Chateau d’Yquem, och Mats berättar om hur han drömmer om att åka på gastronomiska äventyr i spanska Galicien.
Poddredaktionen har för övrigt ännu inte fått någon lyssnare att skicka en älghjärna till sig, men försöker nu istället att efterlysa pensionerade sköldpaddor och snöripor.
Alla som uppskattar podden och vill att den ska få leva ännu ett år får gärna bidra till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella katolska biståndsorganisationen Caritas för att göra honom glad. Sätt in en slant på bankgiro 900-4789 eller swisha till 900 4789 (märk insättningen ”Edward Blom”).
Skicka gärna frågor och annat till: [email protected].
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt av ”Edward Bloms smörgåsbord” förklarar Edward Blom på vilken (enda) punkt han är mer liberal än etikettgurun Magdalena Ribbing.
Han och Mats Ryd avhandlar med stor entusiasm toddyns kulturhistoria, och går igenom dess resa från Indien till amerikanska Södern, Skottland och vidare ner i deras egna strupar, samt ger allehanda tips på hur och när man bäst avnjuter sin varma toddy – nu när säsongen för vinterdrycker har börjat.
Edward berättar om den utställning med julkrubbor från Krakow han nyligen såg på Hallwylska palatset, och om hur hans son fick honom att baka en pumpapaj.
Mats lyssnar häpet och oförstående på Edwards argument för att installera en gammaldags, hederlig telefon ansluten till kopparnätet, men blir ändå lite sugen på att gå på personalfest med installationsteknikerna.
Vidare avslöjas att den barrunda som följde på förra poddens inspelning för Edwards del slutade på en FF-fest för några tonåringar och för Mats’ del med en Schnitzel Holstein.
Mats ger oss sitt kanske bästa knep för att känna sig ung (tyvärr får det dock ens bankkort att se ut ”som ett lantchips”) och de båda gastronomerna besvarar en lyssnarfråga från Albin i Säffle om gjutjärnspannor på det mest förtjusande nördiga vis.
Edward vill till sist gärna berätta om vad han förargat sig på på sistone: att Arla trycker ”God jul” på paketen även när mjölken i dem går ut redan före första advent.
Lyssnarfrågor och glada tillrop: [email protected]
Bidra – om ni uppskattar podden – gärna till Edwards insamling till välgörande ändamål genom den internationella organisationen Caritas: bankgiro 900-4789 eller Swish 9004789.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd fortsätter sin kaviarorgie på Löjromsbaren, i Nordic Light Hotel i Stockholm.
Denna gång får de smaka såväl störrom som sillkaviar, samt en massa andra läckerheter i fast och flytande form – alltmedan de avhandlar rommens kulturhistoria och drömmer sig tillbaka till den svunna tid då både löjrom, störrom och anklever hade ett humant prisläge.
Edward ägnar sig åt vad Mats kallar ”produktutveckling” då han spekulerar i hur en viss inälva skulle kunna tillredas och serveras för att knocka tyska turister – nämligen älghjärna. Plötsligt har de hamnat i en vinkällare där de avnjuter amerikanska viner, drar sina bästa kylrumsminnen (inte helt förvånande handlar Mats’ kylrumsanekdot om när han skulle skaffa hummeragn) och ger lyssnarna råd om hur man anlägger sin egen vinkällare.
De delar även med sig av sina bästa tips för att mysa av hösten och njuta av november – och då handlar det inte om att tjuvstarta julfirandet. Sist men inte minst svarar Edward på en lyssnarfråga om hur man bör leva studentlivets glada dagar i Heidelberg.
Här finns bilder från inspelningen på Löjromsbaren:
Som Edward nämner i podden blir han glad om lyssnarna visar sin uppskattning genom att bidra till hans insamling hos den katolska välgörenhetsorganisationen Caritas (gironummer 900-4789; Swish 9004789; märk gärna bidraget ”Edward Blom”).
Lyssnarfrågor, önskemål, förslag till programmet samt erbjudanden om älghjärnor kan mailas till [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Edward Blom och Mats Ryd har inte tillstymmelse till höstlov, utan arbetar hårt för att leverera ännu ett smörgåsbord fyllt av kunskap, kulturhistoria och småprat om de läckerheter de äter.
Denna gång angriper de ett tjugotal rom- och kaviarburkar med stor entusiasm, beledsagade av rårakor, krabbrillette och andra passande maträtter och drycker – allt på Löjromsbaren i Nordic Light Hotel i Stockholm. Mats förklarar initierat varför Kalix-löjrommen är världens kanske allra bästa kaviar och varför rom är rena rama hälsokosten, medan Edward stundtals blir så tagen av det han äter att han mest sitter och smackar lyckligt.
Vidare berättar Edward om hur han firade sin 48-årsdag, och om den föreställning han nyligen såg på Stockholmsoperan: allkonstverket Tristessa, ett verk med fascinerande identitetsteman och med musik på en gång så vacker och bombastisk att den ännu sitter kvar i hans kropp. ”Wagner möter Mad Max”, sammanfattar Edward.
Han berättar även om sina allmänna operapreferenser, och om den galna serie av händelser som inleddes i Operans guldfoajé, fortsatte med tåg till södra Tyskland och avslutades först tre dygn senare – i samma kavaj.
Eftersom samtalet äger rum strax före Halloween- och Allhelgonahelgsdagarna talar Edward om dessas kulturhistoria och om hur man bäst firar dem, och om Mercedeshuset på Vasagatan de befinner sig i. Och apropå Vasagatan talar de vidare om tågets och centralstationernas betydelse för restauranglivets framväxt – såväl ostronen på Grand Central Station i New York och järnvägsnätet i Singapore som flamberingsspriten på Tre Remmare i Stockholm får vara med på varsina hörn.
Här finns bilder från Löjromsbaren:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mats Ryd och Edward Blom fortsätter sina kulinariska och kulturhistoriska utsvävningar på Bobergs matsal på NK i Stockholm. Denna gång hinner de med både efterrätt/ost och vickning (japp, vickning mitt på blanka eftermiddagen – i form av Toast Skagen).
Edward berättar om sina äventyr på Oktoberfesten i München, och om när Lyckoslanten var på besök hemma hos honom, nyligen. De kommer in på såväl NK-varuhusets fascinerande historia som på läckerheter som Flamkuchen, pizzor, Haxe och kalkon – samt snaps, konjak och armagnac.
Mats imiterar Carl Jan Granqvist, såsom denne lät när han just ätit undermålig kebab – och Edward slår fast att alkohol liksom barn är lika naturliga beståndsdelar av alla högkulturer, även samtidigt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Omgivna av arabesker, boaseringar och vindruvsklasreliefer njuter Edward Blom och Mats Ryd av underbara maträtter och drycker i Ferdinand Bobergs matsal på NK i Stockholm.
De tu befinner sig verkligen i sitt esse, när de lidelsefullt berättar såväl om den vackra inredningen från 1915 som om det de får på tallrikarna: Skagenröra, oxtartar, gräddstekt långarygg och (konjaks-, mejrams- och portvinskryddad) blodpudding. De konstaterar att Bobergs matsal är en av mycket få exklusiva restauranger i Stockholm som är öppen enbart för luncher, och Edward drar kort de långa affärslunchernas kulturhistoria – varpå Mats kommer in på uttrycket ”att ta en liten morfar”.
Gastronomerna tvistar om hur stor del av mänsklighetens lycka som utgörs av smör, sjunger gubbrörans lov och lyckas rentav komma in på ice cream soda medan de talar om vilken typ av restauranger som bäst skulle representera någon fas i deras respektive liv. De konstaterar att det mesta vinner på att man tillsätter någon form av animaliskt fett – som talg, ister eller ankflott – och särskilt barnmat och grönsaksrätter.
Edward förklarar även sin kärlek till Ferdinand Bobergs arkitektur, och sist men inte minst svarar de på en lyssnarfråga om svenskans (och estniskans) vackraste ord.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Höstmörkret sänker sig över landet, och eftersom temat är ”jakt” bjuder Mats Ryd på ett tämligen dyrt Riojavin – vilket för in Edward Blom på ämnet budgetviner (och om hur drycker som en gång varit inne snart blir hånade, och vice versa).
De båda gastronomerna resonerar om sin kluvenhet kring jagande och dödande, och Edward för fram tesen att varje person som äter kött för att inte hyckla själv måste ha slaktat ett djur eller åtminstone varit med och jagat djur någon gång. Han berättar även om hur han själv ber en tacksägelsebön när han dödar en fisk eller fäller en tall – och om när han var med om en andjakt och en Hubertusritt. Rävar, älgkalvar och (dubbelpanerade) spindlar är några av de djur som nämns i sammanhanget, och vidare slår både Mats och Edward flera slag för servering på uppläggsfat istället för tallriksservering. Flera lyssnarfrågor besvaras, bland annat om huruvida man kan ta med sig en plunta att dricka snaps ur på företagets julbord.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Episod 20:1
Det tjugonde avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” inleds med att Mats förargar sig över bristen på så kallad rököl – en dryck med medeltida anor som det vore en kulturgärning om fler konsumenter upptäckte. Han passar även på att jämföra Systembolaget med Donald Trump, och bjuder Edward på Schenkerla Rauchbier. Edward nämner även den gotländska kulturdrycken dricku, tipsar om den ölfestival som äger rum på Nackastrandsmässan i helgen, Stockholm Beer & Whisky – och, apropå Bamberg varifrån inte bara rököl utan även hans familjepräst kommer, berättar han om hur hans yngste son nyligen blev döpt i en kristallskål.
Sedan fortsätter de båda gastronomerna att i ett rasande tempo tala om höstens alla högtider, och om hur dumt det är att många prompt ska fira jul och äta semlor i förtid när det finns så oerhört mycket annat att fira under hösten: svamp, ål och andra feta fiskar, hummer, Halloween, Mårten Gås och Thanksgiving, exempelvis. Apropå höstens slaktfester kommer de in på när Edward blev serverad kyckling tillagad i en urinblåsa från en restaurang på Paul Bocuses restaurang i Lyon för några år sedan, och Bocuse svenske motsvarighet Tore Wretman ger upphov till en diskussion om pepparrot.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I den andra delen av den nittonde episoden inleder gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd med att tala om syrade delikatesser, som picklad svamp och hur man kan göra en pytt-i-panna godare med lite kimchi.
Edward konstaterar att han som gammal stofil ändå påfallande ofta lyckas hamna rätt i trendfåran, som när han efter att i åratal känt sig ensam om att göra bryggkaffe plötsligt upptäckte hur anemiska hipstrar i Williamsburg i New York serverade ”drip coffee”. Mats å sin sida talar om hur han vill ha två koppar espresso som ”en käftsmäll” till sina 18-rättersmenyer.
Som av en händelse kommer de sedan in på öl: Edward berättar vilka ölsorter man bör och inte bör dricka när man exempelvis klippt gräset, medan Mats avslöjar att han faktiskt gillar så kallad fulöl.
Därifrån är steget inte långt till snaps och brännvin, men där får Edward naturligtvis inte göra någon reklam för sin egen högtidssnaps utan talar sig varm för andra sorter – exempelvis sådan som hjälper mot gikt. Han kommer även in på skillnaden mellan ’kräftkalas’ och ’kräftskiva’.
Inte helt oväntat kommer de sedan in på att tala om den glada folkfesten i München som de båda älskar att frekventera: Oktoberfesten. Där det ju inte bara dricks en massa öl, utan även äts kringlor, obazda, saltgurka och rättika – för att man ska kunna dricka mer öl.
I podden meddelar Edward att så långt lagret räcker går det fint att helt gratis få prova de kaffekapslar han varit med om att ta fram. (Adressen för erbjudandet är www.minespresso.com)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Äntligen är ”Edward Bloms smörgåsbord” tillbaka!
Edward och hans poddkompanjon Mats Ryd har laddat upp med samtalsämnen och ädla drycker inför höstens avsnitt, som alla kommer att vara delade i två – och därmed kommer podden på allmän begäran även att dyka upp varje vecka.
Denna gång har de båda gastronomerna nyazeeländsk pinot noir – eller Spätburgunder, som Edward föredrar att kalla det – i glasen. De uppdaterar varandra på sommarens förehavanden, och det tar inte ens sex minuter av podden innan de kommer in på grillminnen med ”knappt koagulerade havskräftor” och grishjärta. Edward citerar Karl Gerhard och berättar om hur galet det var att delta i sommarens DJ Battle i Almedalen – och hur kaotiskt villalivet blivit med tre småbarn. Dessutom drar han reseminnen från Köln och Haiti (!) och förklarar varför han sedan länge är lovad en resa till skånska Mölle av sin fru. Mats berättar hur man bäst anrättar sin kantarellsmörgås – på en skiva smörstekt levainbröd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det sista poddavsnittet före sommaren träffas Edward Blom och Mats Ryd på klassisk krogmark, nämligen ”Bakfickan” i Stockholm – inte bara Operakällarens och Operans informella matställesdel, utan även under långa tider något av Edwards vardagsrum. Eller matsal.
Här berättar Edward om hur han som yngling hängde på Bakfickan med sina vänner flera dagar i veckan, och hur de åt endast smör, ost och Finn Crisp för att kunna maximera sitt intag av vin – och hur skräckslagna de alla var när de trodde att lokalen skulle renoveras.
Mats och Edward tycker att de begår en kulturgärning genom att inta lunch på Bakfickan, och minns Tore Wretman och hans insatser för Stockholms restaurangliv över varsin Öjebytoast samt ekivoka pilgrimsmusslor respektive halstrad råbiff – samt porskryddad ”stenborgare”.
Mats drar osannolika anekdoter om hembränning, om när en champagnesugen Carl-Jan Granqvist hamnade i hans tvättstuga och om när de åt kondenserat nunneinnanlår. Edward å sin sida redogör för sina vedermödor med villalivet (häckbevattning och avloppsrensning) men avslöjar också sin 80-talsfaiblesse för Samantha Fox.
När de två gastronomerna kommer in på opera, och Mats berättar minnen från när han såg ”Aida” i New York, förklarar Edward varför han inte är wagnerian och vad han egentligen tycker om hårdrock. De lyckas även avhandla så vitt skilda ämnen som magnumflaskor och slukhål, och Edward delar med sig av sitt bästa tips för att resa kostnadsfritt om man exempelvis är pank student. Samt, med anledning av en lyssnarfråga, av sina rakrutiner!
Edward blir glad om så många som möjligt av poddens lyssnare tackar för inspelningen genom att skänka en slant till den internationella, katolska bistånds- och välgörenhetsorganisationen Caritas, gärna med ett bidrag märkt ”Edward Blom”. Bankgironumret är 900-4789 (och det går även bra att swisha till: 9004789)!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta det sjuttonde avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” avnjuter Mats och Edward japansk sake, diskuterar det tyska bruket med dubbeldoktorer – och skålar för Mark- och miljödomstolens beslut att sätta stopp för planerna på att riva de kulturhistoriskt viktiga 1800-talsbyggnaderna på Blasieholmen i Stockholm.
Edward avslöjar sensationella familjenyheter, vilket i sin tur får Mats att avslöja sin fascination för namn.
Sedan berättar de båda gastronomerna om sina erfarenheter av Sveriges enda Michelin-trestjärniga restaurang, det vill säga Frantzén i Stockholm. Är maten som serveras där ”duttig, futtig och fjantig” (vilket Edward ofta befarar när han råkar hamna på krogar i kulinarisk frontlinje)? Nej, snarare serverades han ”kanapéer såsom de görs i himlen” hos Frantzén, där besöket var något av ett allkonstverk och Mats fick stifta bekantskap med en ”Instagramlåda” av högklassiga råvaror.
Veckans lyssnarfrågor handlar om så speciella ämnen som granskottsbrännvin och surdegsbröd, vilket får Mats och Edward att av bara farten avhandla brännvinskryddning i största allmänhet och Socialstyrelsens samt Brödinstitutets uppmaningar om att man bör äta 6–8 skivor bröd i synnerhet. ”Svenska folket älskar att bli hunsade!” konstaterar Edward apropå myndighetsrekommendationer, och han och Mats lovar att fortsätta poddens alkoholromantiska inriktning.
Avslutningsvis uppmanas lyssnarna att skänka en slant till den internationella, katolska bistånds- och välgörenhetsorganisationen Caritas, gärna med ett bidrag märkt ”Edward Blom”. Bankgironumret är 900-4789 (och det går även bra att swisha till: 9004789)!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det sextonde smörgårdsbordsavsnittet dricker Edward Blom och Mats Ryd rosévin och mumsar på mandlar. Edward är förvisso allergisk mot de sistnämnda och får mest nöja sig med att sukta efter dem, vilket får Mats att till sist efterlysa en mandelfysiolog. De diskuterar huruvida rosévinet är på väg ut eller ej, och jämför med andra somriga trenddrycker såsom Aperol Spritz och Campari Soda.
Många anekdoter blir det förstås! Mats drar seglarminnen från Medelhavet och matminnen från San Sebastián, där han en gång rentav fick acne av för hög konsumtion av anklever. Edward berättar om den dramatiska tillvaron som nybliven villaägare i förorten, där han brottas med kompostlådor och pysslar med pallkragar. Vi får veta varför det är bra att ha en bergsingenjör som granne, och hur horror vacui – ’skräcken för tomrummet’ – kan appliceras på villalivet. Edward förklarar att han inte är särskilt road av att rensa ogräs i rabatterna – eller ”plocka kvickrot ur nejlikborst”, som han uttrycker det – men däremot vill att det ska kännas som att gå omkring i en visthusbod när man rör sig i hans trädgård. Han funderar på vilket helgon man ska be till om man behöver hjälp med att montera gräsklippare, och härmar de fåglar han hört på tomten.
Mats berättar om sina veteransbilsäventyr, och vi får veta vilka som är de två lyckligaste dagarna i en veteranbilsägares liv (gissa!).
Eftersom en av lyssnarfrågorna handlar om calvados sjunger Edward en Lars Demianvisa – och så letar sig calvadosen in även i ett ganska komplicerat studentminne. Dessutom får vi stifta bekantskap med den litterära figuren och privatdetektiven Eduardo, som till skillnad från Edward brukar dricka slottsvinet Château d’Yquem.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det femtonde ”Edward Bloms smörgåsbord” har de båda gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd hamnat i den stimmiga barmiljön på Stockholmskrogen Bar Central, som faktiskt också utgör själva poddens vagga.
Över en kullrig sejdel pilsner njuter de av varsin wienerschnitzel, med allsköns tillbehör såsom smetana, honung och sardell- och kaprissmör. Äntligen är det dags att ägna ett helt avsnitt av podden åt denna underbara maträtt, som brukar vara gigantisk även i barnversioner!
Edward berättar om wienerschnitzelns och wienerschnitzelgarnityrets historia, men även om pilsnern och dess ursprung i det tysktjeckiska Plzen – och som av en händelse kommer de även in på begreppet ”pilsnerfilmer” (och diskuterar bland annat huruvida filmskådespelaren och sångaren Edward Persson har åldrats med värdighet eller ej).
Naturligtvis slår de fast att wienerschnitzel ska lagas av tunt kalvkött, paneras i mjuka brödsmulor och stekas – eller friteras – i smör och inget annat, och Edward förklarar varför han blir ”så otroligt ledsen” när kristidsprodukten margarin hamnar i hans väg.
Dessutom avslöjar Edward hur han är som bilförare och drar en glad anekdot från Plzen som bland annat involverar en trenchcoat.
Episodens sponsor MatHem publicerar Edwards mödosamt framtagna recept på wienerschnitzel här (finns även i kokboken ”Kokkonst för livsnjutare” av Edward Blom och Gunilla Kinn Blom):
https://www.mathem.se/recept/akta-wienerschnitzel-av-edward-blom-o-gunilla-kinn-blom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det fjortonde smörgåsbordsavsnittet talar Mats Ryd och Edward Blom om sina favoritprimörer, som sparris, färskpotatis, ramslök, nässlor och vårkyckling. Edward förklarar på vilket sätt svenska livsmedelshandlare gör helt fel när de säljer tysk, vit sparris, och även varför det är ett extremt grovt och omoraliskt etikettsbrott att spruta minsta droppe champagne (eller för delen dåligt bubbel) någonstans.
De talar om sina erfarenheter av Franska rivieran, till exempel i Nice där Edward nyligen deltagit i en palmsöndagsprocession medan Mats förtjust drar sig till minnes när han besökte en bastuklubb i samma stad.
Vidare berättar Edward om hur det är att ha flyttat till hus, talar om varför någon borde köpa hans fina lägenhet och hur man bör inreda ett hem från tidigt 1930-tal.
Sedan talar de tu länge och vällustigt om koreansk mat och koreanska drycker, efter sina besök på krogar och restauranger i Seoul.
Dessutom kommer två finfina erbjudanden, både för den som blir kund i programmets sponsor MatHem och för den som köper Edwards lägenhet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I den trettonde episoden av ”Edward Bloms smörgåsbord” inleder Edward med att efterlysa sin borttappade mobiltelefon (åh nej!) och berätta om hur det var på Melodifestivalens efterfest häromveckan. Sedan gör han och Mats Ryd en riktig djupdykning i 70-talets mat och dryck – ”jätteintressant, för det finns så många olika trender”, som Edward säger.
Först berättar han om mellanölens korta historia – om varumärket ”Three Towns” och hur drycken förbjöds på grund av överdrivna föreställningar om ungdomens mellanölsfyllor – och bryggeriernas utveckling på 70-talet. Sedan handlar det till största del om mattrender (och lite om maskrosvin).
Det började 1967 med klassikern ”Kom in på en öl och en smörgås”, med recept som bidrog till att göra sällskapslivet mer informellt. Sedan fortsatte de kulinariska infallen i en rasande fart med kinakrogar, pizzerior, hälsokostbutiker och mycket annat.
Svenskarna lagade ”exotisk mat” som moussaka, fyllda paprikor och indonesiska grytor; pulverrätterna slog igenom likväl som Mudi-mums politiskt medvetna mat (gärna nedsköljd med algeriskt rödvin). Fransk husmanskost blev i svensk tappning vanligt folks lyxmat, och det klipptes persilja över det mesta. Edward lanserar en teori om hur 70-talets kulinariska experimentlusta i Sverige bäddade för senare innovationsförmåga och crossovermatlagning.
I förra episoden utsåg Edward sina tyska favoriträtter. Denna gång korar Mats med skräckblandad förtjusning ”70-talets mesta rätt” – listan innehåller såväl chili con carne, Africana som ”Hirams drömskinka” – och Edward reder ut varför god mat så ofta är brun samt slår apropå ostfondue fast att ”all smält ost är god”
Programmet innehåller även ett blommigt erbjudande till lyssnarna från episodens sponsor MatHem.
Här finns receptet på ”Kreolskans söndagsgryta”, som Mats berättar om: http://blogg.alltommat.se/jenkfood/tag/kreolskans-sondagsgryta
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Trots bihåleinflammation, snö och annat elände skådar Edward Blom det berömda ljuset i tunneln.
På grund av den pågående fastan håller sig han och Mats nyktra och ovanligt lite alkoholromantiska, och låter istället romantiken rikta sig mot sagoslott och barocka gravmonument. (Eller, det var i alla fall tanken – men en hel del alkoholromantik letar sig ändå in i deras samtal, och en och annan anekdot – exempelvis om världens äldsta bryggeri: Weihenstephaner som grundades redan 1040.)
Edward berättar om tankarna bakom den kristna fastan, och även vad det innebär att vara propagnostiker, det vill säga ansiktsblind.
Avsnittets höjdpunkt är när Edward drar en lista över sina tio favoriträtter ur den tyska gastronomin – nej, det räcker inte! Femton rätter blev det, nej, rentav sexton! Frankfurter Grüne Sauce, Butterbrot, Wurstsalat, Hasenpfeffer, Mettbrot, ”blå forell”, tysk korv och många andra rätter hamnar på listan – som faktiskt toppas av en viss, synnerligen veganvänlig rätt (även om Edward föredrar att äta den vegetarisk, det vill säga med hollandaisesås). Vilken rätt det är får ni höra själva i podden. Men: det är inte konstigt om ni som lyssnar börjar längta lika mycket efter att möta våren i Tyskland som Edward gör...
Bör man som gäst ta av sig skorna? Det utreder Edward, som svar på en lyssnarfråga. Men framför allt talar han och Mats mycket om hur man som värd handskas med dagens alla dieter – med vegetariansm, veganism, glutenfria pannkakor, fläskfritt och mycket annat.
Detta avsnitt sponsras av livsmedelsleverantören MatHem, där Edward köper bland annat mineralvatten och blöjor och Mats handlar bläckfisk – och alla som lyssnar får ett fint erbjudande om rabatt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I denna episod talar Edward och Mats om karnevalsfirandet, som kulminerar på Fettisdagen och om hur det kan gå till i exempelvis Venedig, Rio, Köln och New Orleans. Edward drar anekdoter från sina egna firanden i Tyskland och USA genom åren, och de provar den tyska karnevalsdrycken Kölsch.
Edward berättar om fastlagens, det vill säga den svenska karnevalens, kulturhistoria – och givetvis diskuterar de semlor och semleätande.
Dessutom: allt om Edwards vecka med Melodifestivalen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det tionde avsnittet av ”Edward Bloms gästabud” handlar om sex, droger och rock’n’ roll – eller kanske inte riktigt, det visar sig vara Mats Ryds omskrivning för ”musik”.
Så det är Edwards musiksmak som står i centrum, så här inför första delfinalen av Melodifestivalen! Han berättar om hur han genom åren lyssnat på skiftande genrer: från barnvisor, Povel Ramel och schlagerpop via synt och disko till opera, klassisk musik och 30-talskupletter, visor och jazz. Dryckesvisor, inte minst av Bellman, ligger Edward särskilt varmt om hjärtat att sjunga – men att han skulle vara med som artist i Melodifestivalen förvånar honom själv lika mycket som de flesta. Han jämför med hur paff han skulle bli om en popsångerska fick vara med i ett mästerskap om att förteckna arkiv eller slå arkivknutar.
Vidare förklarar Edward att han inte har för avsikt att bli turnerande artist, men att han ändå är lite avundsjuk på exempelvis killarna i gruppen ”De vet du”.
Mats och Edward reder ut varför dansbandens scenkläder är så spektakulära, och Edward ifrågasätter varför det är omöjligt att göra skatteavdrag för arbetskläder som man i TV förstör genom att fiska ål och besöka spettekaksbagerier – samt lyckas, apropå myndighetsregler, komma in på det gamla varietéförbudet.
De hinner med ett stort antal etikettsfrågor från lyssnare, såsom när man egentligen ska lägga ner servetten i knät. Mats slår ett slag för vikta servetter, och Edward för såsskedar!
Dessutom avslöjar Edward att ”När man festar festar man” faktiskt lyckats få en platinaskiva (vilket motsvarar 5,4 miljoner nedladdningar på Spotify).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ostron är temat för den nionde episoden av Edward Bloms smörgåsbord! Mats och Edward dricker Guinness-porter, och provar och talar ostron så det står härliga till. De kommer in på såväl ostronens kulturhistoria som sina allra bästa ostronminnen – från New York (där Mats och några kamrater en gång smällde i sig 302 ostron), picknickar, en villakällarverkstad på Ekerö (där Edwards pappa en gång använde skruvstädet för att öppna ett rumsvarmt ostron) och från BB (där Edward och Gunilla mumsade på ostron för att fira sin dotters födelse).
Såväl ostronrookies som rutinerade ostronätare får lära sig en hel del om såväl myter och fördomar kring ostron som dryckestips till de ädla skaldjuren – liksom om musslor, som är något av fattigmansostron.
Edward förmedlar även tågluffarminnen från ett bryggeri och en krypta i Dublin, och berättar om alla sina bestyr inför Melodifestivalen (och med sina skosnören). Veckans lyssnarfråga handlar om vad som är gott värdskap vid spontana kvällsbjudningar.
(Från och med denna episod kommer podden varannan vecka, eftersom Edward är pappaledig på deltid under våren.)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta åttonde, kulturhistoriespäckade avsnitt av ”Edward Bloms smörgåsbord” lovprisar Mats och framför allt Edward ett ofta missförstått och ringaktat århundrade: 1800-talet. Edward älskar konsten, arkitekturen, näringslivsutvecklingen, livsstilen och inte minst gastronomin som förknippas med det seklet!
Här förklarar han varför, och varför det är ett tankefel att enbart lyfta fram hur fattigt många levde då (ledtråd: de flesta människor hade det mycket värre på det romantiserade 1700-talet).
Edward hoppas på en renässans för det dynamiska 1800-talet, och ondgör sig över att det ännu förekommer att byggnader från den tiden – Sveriges ”Gründerzeit” – rivs, eller hotas av rivning, i våra dagar. Som till exempel tullhusen på Blasieholmen och Astoriahuset i Stockholm.
Mats och Edward går igenom en trettondagsmeny från Hotel Rydberg anno 1882 – med smörgåsbord, Jerusalemsoppa, gösfilé à la Soto Maior, hammelsadel eller skinka med legymer, stekt fågel och glasspudding samt delikata drycker.
De förundras även av gösfilérättens möjlige skapare: herr Antonio da Cunha de Soto Maior. Han var Portugals (inte Brasiliens, som de råkar påstå) sändebud i Sverige under flera decennier, och hans fascinerande liv i Stockholms innekretsar – fullt av damer, dueller och diplomati – får de kanske anledning att återkomma till.
Förutom 1800-talets lyxigare restauranger talar de även om hur ölhallarna växte fram i Sverige, med inspiration från tyska Bierstuben – och med anledning av att julen snart börjar närma sig sitt slut förklarar Edward varför det blir helt fel att äta saffransbröd, ”semmelwraps” och ”semmelnachos” vid fel tidpunkter.
Avslutningsvis får Mats inför sitt gymbesök ett mycket edwardianskt träningstips, med inspiration från självaste Bellman!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I episod sju av ”Edward Bloms smörgåsbord” smälter Mats och Edward julmaten och det mer eller mindre dekadenta nyårsfirandet, och konstaterar att det är läge för julbordsrester så länge mellandagarna pågår.
På förekommen anledning kommer de även in på hur man kan kurera sina baksmällor, och Edward avslöjar sina bästa knep (efter många års övningar). Han avslöjar även hur det egentligen är med den ökända smälta osten som många förknippat honom med – mest ett minne från den galna ungdoms- tiden, visar det sig.
De sjunger den jästa fisksåsens lov, särskilt om det är worcestershiresås, och berättar Bloody Maryns kulturhistoria. Mats lovprisar även sin japanska mandolin, och Edward delar med sig av massor av tips från sitt studentliv på hur man drygar ut kassan och lever på stor fot även när man är som mest pank.
En av dagens lyssnarfrågor handlar om hur en vanlig dag i Edwards liv ser ut, och han beskriver sig i svaret bland annat som ”ofrivillig entreprenör” och berättar varför han avböjer alla förfrågningar om att göra videohälsningar.
Med anledning av att den 4 januari var dödsdagen för den förromantiske poeten Bengt Lidner (1757–1793) deklamerar Edward även ur hans verk ”Grevinnan Spastaras död”, och berättar om den fantastiska traditionen bland hans vänner att ha årliga, överdådiga middagar och rundresor med hyrverk i Lidners anda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I denna sjätte episod berättar Edward om det glamorösa nyårsaftonsfirandets inte så väldigt långa kulturhistoria. Det talas en hel del champagne! Mats och Edward kommer förstås in på såväl hummer som andra skaldjur, oxfilé, grand dessert och andra läckerheter man med fördel äter till nyårsaftonsmiddagen, men också på sina mer bisarra minnen från olika nyårsaftnar.
Som när Mats tillbringade årsskiftet i Amazonas regnskogar som var så fuktiga att hans smoking täcktes av gröna alger och när Edward somnade i en snödriva på nyårsnattsspaning efter Joseph Martin Kraus grav i Solna. Edward - som ju gillar att sätta eld på saker och ting - berättar om sina mest vådliga maxipuff- och fyrverkerieskapader, och förklarar varför han tycker att man borde vara max 18 år för att få syssla med raketer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När det drar ihop sig till julhelg berättar Edward för Mats om hur hans julaftonsfirande brukar se ut, hur han ser på tomtetraditionen och vad som står överst på hans önskelista (som tur är något som Mats har en specialleverantör för).
De båda gastronomerna provar sig raskt igenom ett stort antal julöl:
• Lusselelle från Brekkeriet
• Nils Oskars julöl
• Wisby julbrygd
• Oppigårds Winter Ale
• Carnegie Porter
• Fuller’s Winter Ale
• Mysingen midvinterbrygd
• S:t Erik Vesper Ale
• Hibernation Ale
• Harvey’s Christmas Ale
• N'Ice Chouffe
och korar vilka öl som passar bäst att dricka ”till julmaten respektive ”under granen” (!). Edward kommer oundvikligen in på de olika ölsorternas och bryggeriernas historia mellan klunkarna.
Dessutom berättar Edward vilken Stockholmspolitiker som gjort honom riktigt arg under veckan, och hur han lägger in julens godaste sill. Här finns hela receptet på den:
www.edwardblom.se/kokbocker/edward-bloms-portersill
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det fjärde avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” borde kanske snarare heta ”Edward Bloms julbord”, för den här gången står den klassiska julmaten i fokus.
Mats bjuder på sin favoritsherry, medan han och Edward går igenom de olika julbordsrätterna – från det allra mest ursprungliga som smör, bröd och öl till moderniteter som köttbullar och julskinka. Ingen kan tala om julfirandet med samma intensitet och kunskap som Edward! Här delar han med sig av såväl jultraditionernas historia som en hel del åsikter – till exempel om varför hälsofantaster bör äta surkål på julaftonen, varför man inte får julpynta hemmet förrän sent på kvällen den 23:e, och vilka två irriterande företeelser som riskerar att förstöra julbordsätandet på lokal.
Mats försöker få Edward att avslöja sina tre favoriträtter på julbordet, vilket går sådär – men vi får veta att han gärna ”värmer på en karp” under mellandagarna och att det minsann inte bara är för att han är konservativt lagd som han värnar om julens magi.
Dessutom berättar Edward om den mischmasch av kulturtraditioner vi kallar ”Lucia”, svarar på en lyssnarfråga om vad bebisar får äta på julbordet och bjuder på sitt bästa recept på julmumma. Vi får också lära oss Mats pappas magiska knep för att få hela huset att dofta jul!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I tredje avsnittet av ”Edward Bloms smörgåsbord” korar Edward Blom och Mats Ryd Systembolagets näst godaste glögg, genom att prova sig igenom ett antal sorter. Det visar sig att de har varsin favorit. Mats lanserar en programidé om en särskild glöggsåpa, inspirerad av TV-klassikern Falcon Crest, och Edward redogör för de olika varma vindryckernas kulturhistoria: som glögg, Glühwein, vin chaud, mulled wine och Feuerzangenbowle.
Mats berättar om sin årliga tradition att äta grishuvud följt av flamberad, engelsk pudding, och Edward om hur hektiskt han hade det förra veckan – då han hamnade i såväl en SVT-bunker som i Sveg och på släktens pepparkaksbak, och om varför han borde gå på kurs tillsammans med Kikki Danielsson.
Edward avslöjar hur han räddade sin Melodifestivalinspelning med hjälp av korv och snaps. Han drar sig även till minnes hur han för några år sedan vållade eldsvådor i inte mindre än två direktsända TV-uppesittarkvällar – samtidigt! Dessutom besvarar han en lyssnarfråga om hur man etikettsmässigt hanterar de så viktiga mellanläggen under en bättre middag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2. Tweed – en överlevnadsguide i vintermörkret
Andra avsnittet av Edward Bloms smörgåsbord, i vilket Edward och Mats hyllar tryffelns förmåga att skänka njutning, Mats bjuder på barley wine och en halsflussrosslig Edward beklagar sig över kvällstidningar som påstår att han ”rasar” när han bara är en smula irriterad. Vidare deklamerar Edward poesi som passar bra när man känner sig melankolisk, och listar fem attribut att ta till för att mysa under mörka och ruggiga dagar – bland annat en vattenflaska, som utses till alternativ ”årets julklapp”. Mats berättar om sin tid på en internatskola i Kuwait, och Edward om när han studerade interkulturell hermeneutik i Tyskland – och hyllningar till såväl Narniaböckerna som Harry Potter och Tolkien bidrar till episodens brittiska tema.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1. S:t Martin och hans gäss
Första avsnittet av Edward Bloms smörgåsbord, i vilket Edward och Mats diskuterar vilka fåglar som lämpar sig bäst på matbordet och vad som hände när Edward blev sugen på svankött. Mats skålar för den nya podden i bourgognevin, och avslöjar vilken glassbar i Rom som får honom att hamna i koma; Edward förklarar varför man ska bjuda bebisar på jäst fisk och berättar hur han vill odla sin trädgård. De två gastronomerna tar också ställning för att barn bör få heta Pilzner.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.