Vilka är vinnare och förlorare i pensionssystemet och hur länge måste man jobba? Och vad innebär det att mängder av PPM-fonder nu slängs ut från fondtorget?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns tydliga vinnare i pensionssystemet. Framförallt män som är födda tidigt under 1900-talet. Och den “arvsynd” som lever kvar från det gamla systemet innebär att yngre generationer fortfarande går miste om avkastning. Totalt kan det handla om tusentals miljarder, enligt en beräkning som Jacob Lundberg på Institutet för näringslivsforskning gjort.
Pensionsåldrarna stiger
Samtidigt behöver vi jobba allt längre upp i åldrarna. Hur länge måste de som är unga idag jobba för att få en dräglig pension? Och vad är det viktigaste att tänka på när det gäller den framtida pensionen? Mats Wester, journalist och pensionsexpert, ger tips. Hör till exempel hur du gör för att inte råka blåsa barnen på miljoner, ifall du skulle dö i förtid.
Spararna flyr USA-fonder
Efter alla utspel från Donald Trump flyr nu de svenska fondspararna från sina tidigare favoriter, USA-fonderna, och köper Sverigefonder istället.
Hundratusentals får brev om fondbyten
Samtidigt är det fler hundra tusen sparare som bytt fonder utan att de kanske ens vet om det. Då handlar det om PPM-fonder. För just nu pågår en gigantisk upphandling av det nya fondtorget inom premiepensionssystemet.
Kritiker varnar för problem
Tanken är att höja kvaliteten och avkastningen för pensionsspararna. Men det finns kritiker. Upphandlingarna riskerar att försämra konkurrensen och mångfalden bland fonder och fondbolag, något som i förlängningen drabbar spararna, säger Fredrik Hård på Fondbolagens förening.
Programledare och producent:
Hanna Malmodin
Medverkande och röster i programmet:
Mats Wester, journalist och pensionsexpert
Jacob Lundberg, forskare IFN
Monica Zettervall, pensionsexpert Pensionsmyndigheten
Fredrik Hård, ekonom Fondbolagens förening
Daniel Edencrona, pensionssparare som stämt staten
Martin Mörk, byråchef Justititiekanslern
Erik Fransson, Fondtorgsnämnden