215 avsnitt • Längd: 55 min • Veckovis: Onsdag
En Beroendepodd av The House
Författaren och journalisten Rebecka Åhlund djupdyker i ämnen som rör beroende och medberoende. Tillsammans med människor i tillfrisknande, The House terapeuter och andra experter tar hon sig an beroendesjukdomen från olika håll, svarar på frågor och nyanserar bilden av en av våra vanligaste folksjukdomar.
Poddens återkommande experter är Robert Bohman och Felix Granander från The House. De delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter, och svarar på lyssnarfrågor. Har du förslag på en gäst eller en fråga till Robert och Felix? Maila: [email protected]
The podcast En Beroendepodd av The House is created by The House. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Roger hade en hemlig ritual kring att dricka i bilen. När han hittade på den rörde det sig om en folköl på vägen hem. När han blev påkommen var det vodka. Han berättar om skuldkontot som nollställdes på söndag eftermiddag, om att 12-stega och steka hamburgare samtidigt och om att 17 år nykter smygångra att man aldrig levde något riktigt rövarliv.
Som barn ville James Andersson bli ninja när han blev stor. Istället förde hans ständiga jakt på kickar med sig en karriär som missbrukare och kriminell- ofta överlappande. Alla hade gett upp på honom när en fortfarande okänd välgörare skickade Stora Boken till honom i fängelset. James började läsa, och det blev början på ett helt nytt liv.
Jesse var 16 år och djup i Blackeberg när han började dricka, och han älskade verkligen ruset. Tillvaron mellan fyllorna kändes snart poänglös. Men under årens lopp upptäckte han både vad han egentligen sökte, och vad som fick honom att må bra på riktigt. Vi pratar om puttrande vinhinkar i källarförrådet, andlig utveckling genom att dammsuga hos farmor och om att vilja vara i verkligheten.
Gott nytt år! Frågelåda! Det ligger kokainsmulor på golvet och han är klart påtänd, men blånekar. Hur kan flickvännen nå fram till honom? En bekymrad moster ser sin åtta-åriga systerson knarka dataspel och socker, vad kan hon göra? The Houses Robert Bohman svarar. Vi talar även om simning, att nå sin absoluta botten och korkade nyårslöften.
Det viktigaste i livet- våra relationer- tror vi av någon anledning ska fungera av sig själva. Det är sällan så enkelt. Inför sin relationskurs på The House berättar Alicia Ahlström och Anna Setréus om att knarka drama, bygga tillit, hur en SUND relation kan se ut och om att i vredesmod rymma hemifrån fast man är vuxen. (Och nästan genast ringa från Odenplan och fråga varför killen inte hört av sig.)
”Bara en mellanöl” skriven av Anais Gonzales Cruz och Robert Bohman. Dagen till ära sänder vi en repris av den uppskattade julspecialen där vi besöker Robert Bohmans julhistoria.
Vi på The House tänder även ett ljus för alla som sitter ensamma eller där julen inte är fylld av värme och gemenskap. Vi önskar alla våra lyssnare en god jul!
Liksom 80 miljoner andra människor i världen, var Adam fast i speldjävulens grepp. Smusslande, lögner och ständig ångest till trots, fortsatte han gambla "nykter" tills han spelat bort 6.4 miljoner ur sitt och sina vänners företag. Efter fängelsestraff och ett rejält omtag i 12-stegsprogrammet är han idag fri från både substanser och spelberoende, och arbetar med att hjälpa andra ur spelmissbruket.
Hon var så trött på pundarlivet att hon tackade polisen som grep henne. Där och då började vägen mot tillfrisknande. Isabella Broman berättar om att gola ner sig själv, om en familj som aldrig gav upp hoppet om henne- och om det lilla äckliga monstret som bor i hennes hjärna, äter ostbågar, slickar sina smutsiga fingrar och väser: "Snart har vi henne igen."
Frågelåda! Hur motiverar man sig till att hålla fast vid nykterheten i början? En ungdomstränare kan inte sluta kröka, men måste få ordning på det innan han får sparken. Och: hur kan arbetsgivare hjälpa sina medarbetare med beroendeproblem? (Det är inte bara en skyldighet, utan en win-win för alla!) The Houses experter Anna Setréus och Markus Enochson svarar.
Till Ersta Vändpunkten kommer anhöriga till beroendesjuka för att få hjälp, och för att få förstå att de inte är ensamma. Soma Catomeris är psykoterapeut och socionom. Han berättar om barn som blir rädda när någon tuggar tuggummi, om att bita sig i tungan för att inte ge "goda råd" och om hur self care ibland är att undersöka vilken sorts chips man gillar.
När skådespelaren Eli Frankel just skulle ha sin 40-årskris, kom livet störtande från alla håll samtidigt och han bröt ihop. Sedan bröt han ihop lite till när läkaren visade katastrofala provsvar som tvingade Eli att göra slut med alkoholen. Snart har han varit nykter i sex år. Det har varit piss men också helt okej och ibland riktigt bra. Han berättar om att räkna andras glas, identifikationen i 12-stegsrummen, att rejva nykter och om hur man spelar full.
Sveriges kanske mest tongivande musikjournalist Andres Lokko litade på en kompis som sa: "We're not alcoholics, we're problem drinkers!" Men efter att ha blivit dumpad två veckor efter sitt eget bröllop, övergick oproblematiskt rolighetsdrickande i problematisk självmedicinering. Andres berättar om interventionen som förde honom till ett nikotinkloster, om den nyktra alkoholist-hatten, och om att återuppfinna sin humor när man blivit en person som är nöjd med att sitta på en stol och tänka: "Här sitter jag på en stol."
Mary Lee Copeland växte upp i en fattig familj i Virginia under de rasistiska Jim Crowe-lagarna, en barndom präglad av övergrepp, missbruk och våld. Hennes första drog, förutom whisky vid sex månaders ålder, var att berätta historier. Det var en överlevnadsstrategi- och vilket liv det blev. Mary Lee berättar om att ha "sitt eget lilla program", om alkoholism som en progressiv sjukdom, och om att använda sina värsta upplevelser till att hjälpa andra. (Observera att det här avsnittet är på engelska, och delvis engelska på boråsiska.)
Legalize it? På senare år har flera länder legaliserat eller dekriminaliserat cannabis. Attityden till gräs på hemmaplan har förändrats enormt på kort tid. Tillsammans med Markus Enochson, verksamhetschef på The House och musikproducent, går vi igenom myterna, sanningarna och forskningsrapporterna. Vi talar även om nyktert skapande, 420-kultur och när Keith Richards fick en kokosnöt i huvudet. (Länkar till kalla fakta finns i En Berondepodds Insta-bio.)
Som 16-årig baskettjej flyttade Kristina Kumlin till Paris. "Du måste gå ner i vikt", sa modellagenturen, och hon ersatte tröstätar-kakorna med kokain. Det funkade. Men efter åratal av modellande, jet set life och ganska pissigt mående, ringde hon hem och sa: "Jag har gått på kokain i sex år. Mamma, hjälp mig." Kristina talar om gurus, att gå upp i saker, att börja äta kött igen och kvantfysik. Hon är även vår enda gäst hittills som hjälpt Ivanka Trump med franskaläxan.
Frågelåda! Ska jag köpa ut alkohol till min tonåring, eller riskera att han får i sig fulsprit som han köpt av någon främmande skummis? Om man alltid vill ha mer efter 2,5 glas vin- är det då vinets fel? Och hur hjälper man sin bästa vän ur ett djupt medberoende med värdelös dude? The Houses experter Robert Bohman och Felix Granander svarar. (Bonus: Kan 8 års nykterhet leda till ökad tolerans för... hackspettar?)
Johan Croneman är omtyckt krönikör, fruktad kritiker och någorlunda nykter alkoholist. Han kan vara hyfsat glad på morgonen, och närmast suicidal två timmar senare. Förr hette medicinen vodka. Hur gör han nu? Han berättar om att shotta surt rödvin medan man väntar på indisk take away, om skam, ensamhet och om att vilja paja allt när det är för trevligt. Dessutom tjatar Rebecka tills Johan, ateist sedan 50 år, eventuellt går med på att testa 12-stegsmöten igen.
Det tog lång tid för Bebban Stenborg att utveckla alkoholism, trots rockstjärneliv och bag-in-boxar som ingen såg. Skräcken hon drabbades av som nybliven mamma blev övermäktig. Den lättade bara med hjälp av spritflaskan hon höll gömd i ett skåp. För två år sedan blev hon påkommen, konfronterad och... nykter. Men varför, hur, och för vem? Bebban har just insett att det är dags att börja om. Vi talar även om wine moms, Antabus och att vara en alkis-pick me.
Jonas Frank självmedicinerade panikångest och kass självkänsla med alkohol i många år. Efter en sommar med vin varje dag förlorade han kontrollen. Vad härligt med iskall rosé på balkongen en vanlig vardag! Mindre härligt att sedan hämta på förskolan och bli genomskådad av sin femåriga dotter. Jonas talar om att kapitulera på sitt livs andra 12-stegsmöte, om att vilja ha mer av nykterheten och om att, till slut, tycka att man själv är bra.
Frågelåda! Kan en nykter alkoholist prova magic mushrooms för en andlig upplevelse, eller är det smart att låta bli? Hur kan en före detta pundare hantera smärtlindrande medicin efter en operation för att minska risken att trilla dit igen? Och så undrar en mamma till en nyss utflugen son, vars lägenhet ser ut som en kvart, om hon ska säga något- och i så fall vad? The Houses Robert Bohman och Felix Granander svarar.
I genomsnitt en gång per dag konstaterar vi att vi är beroende av våra smartphones. Sedan fortsätter vi scrolla. Sven Rollenhagen är socionom och arbetar med digitala missbruk och hemmasittare. Han berättar om World of Warcraft-återfall, hur svårt det kan vara att hålla sig till "lagom", sociala medier som trigger för beroendesjukdomen och ungar som inte varit i skolan eller träffat en kompis på två år- eftersom internet helt enkelt är roligare.
Varje morgon vaknar Giuseppe med ro i sinnet och pratar lite med gud. Så har det verkligen inte alltid varit. Livet som småkriminell och substansberoende verkade utstakat i förväg, fram till vändningen för snart fem år sedan. Giuseppe berättar om att bli portad från en hel stad, om att vara ett mirakel och om att äntligen kunna bli en riktig farsa.
André Marx är läkaren som levererar en jobbig sanning: den kemiska obalansen i hjärnan- som ofta påstås vara orsaken till depression- är en myt. Ändå står 1.2 miljoner svenskar på antidepressiva mediciner, och de är bland det första som erbjuds på många beroendekliniker. André berättar om läkemedelsförtrollning, avtrubbning och hur skadligt antidepp faktiskt kan vara för personer med ett beroende.
The Houses egen Robert Bohman smet in på sina barns förskoletoalett och tog kokain från det låga lilla tvättstället. Men sedan 23 år lever han "världens bästa efterfest" och har vigt sitt liv åt att hjälpa människor tillfriskna. Vi pratar om konst, skam, kärleken till Berlin, hur det är att arbeta med döden flåsandes i nacken och när det egentligen är dags att tatuera sig i ansiktet.
Frågelåda! Hur ser vi egentligen på kritiken att vi skulle spela ner Gud och avvika från Stora Boken och originalprogrammet? Varför har The House valt att ta bort Gud från behandlingsprogrammet?
Om Steg 9 innebär att jag riskerar fängelse, ska jag ändå genomföra det? Och slutligen: Är sex- och medberoende verkligen sjukdomar, eller handlar det bara om vad andra tycker? Robert Bohman och Felix Granander från The House svarar på era frågor.
Anna Ternberg växte upp med en mamma som bryggde maskrosvin och kunde vara helt olika personer beroende på berusningsnivå. Senare blev Anna själv en mamma som sänkte en bag-in.box, skämdes och somnade. Vi pratar om moderskap och beroende, användbara skuldkänslor, den nyktra, skarpa blicken. Och om när Anna var 13 och vägrade ligga med Nikki Sixx.
Caroline Geijer var absolut inte religiös. Men i 40-årsåldern började något skava. Det som varit hennes tillvaro dittills, verkade plötsligt så... tomt? Caroline gjorde "livsstegen", en form av 12-stegsprogrammet för icke-beroende, och det förändrade allt. Vi pratar jättelänge om att det inte går att prata om gud, om hur det är att byta bana och om att lägga ut sin andliga utveckling på Instagram.
Ingen anade att Thea Kanon var alkoholist. Hon drack finvin under radarn, skötte jobbet, tog hand om barnen. Under en rejäl bender öppnades en magisk portal. Plötsligt visste hon att alkoholen hon älskat sedan sin första fylla vid sju års ålder, inte var för henne längre. Thea berättar om att kärleksfullt fatta svåra beslut, om ödmjukhet och om att "guda ordentligt"
I sin bok "Arvet" berättar The Houses egen Felix Granander om usel självkänsla, att ärva 400 miljoner på sin 18-årsdag och att köra så hårt att man är redo för rehab vid 20 års ålder. Vi pratar om att vara känd som "Stenbecks okände son", uppvaknanden, världens bästa bok och vad en liten dvärgspets kan betyda. Och hundra saker till!
Först stökig kickerstjej, sedan glammig Stureplanstjej. Sedan blev förfesten efterfest utan någon fest där emellan. Kokainet var Odette Magrinis bästa vän, tills det var den enda vän hon hade kvar. Höggravid, clean sedan över ett decennium och tillfreds med livet berättar hon om vad som gills på riktigt.
Frågelåda! Är det vanligt att bli lite mallig efter en tids nykterhet?
Hur hanterar man att ens partner absolut inte vill sluta dricka när man själv tar sina första, vingliga steg mot tillfrisknande?
Och hur väljer man egentligen sponsor- vänta så länge man kan, eller?
Robert Bohman och Felix Granander från The House svarar.
Manne Forssberg verkade i en stark tradition av att dricka så mycket som möjligt, så ofta som möjligt. Till slut började till och med alkisarna på det lokala sunkhaket att ifrågasätta hans eviga supande. "Du är för ung för att vara här, med oss", sa de. Idag är han nykter, pappafluencer och springer med Jesus.
José Saxlund började dricka när han var 17 och ett halvt. Det blev dåligt direkt. Ett halvår senare upptäckte han hardcore och sedan dess har han varit straight edge. Han berättar om att alltid dejta nykter, att vara en beroendeperson utan att ha utvecklat sjukdomen och om andra kickar. Samt två alkohol-experiment han utfört i sin egen kropp.
Leonidas Aretakis är journalist och författare med psykedeliska droger som ett av sina specialområden. Han berättar om rusets historia, hur den svenska (stränga) synen på missbruk formades och när Flashback blir sjukvårdsupplysning. Och vad skulle kunna hända om Putin tog LSD? Ordet "kraniepudding" förekommer i detta avsnitt!
Om alkoholfri öl ändå kan innehålla alkohol- vad bjuder man på då, undrar en omtänksam festfixare?
Hur olika kan beroende-genen slå i samma syskonskara? Och hur blir man egentligen beroendeterapeut? (Och blir man inte galen på klienternas snicksnack och återfall?
Svar: Nej.) The Houses Robert Bohman och Felix Granander svarar.
När Josefin var elva år fick hennes mamma cancer. Josefin besvärjde skräcken med magiskt tänkande, nojor och märkliga ritualer. Mammans sjukdom övergick i psykisk ohälsa, och Josefin levde under många år i ett djupt medberoende. I veckans avsnitt berättar hon hur hon gjorde sig fri, om havet och hur hon hjälper andra genom en musikalisk föreläsning.
Philip tog på sig svart kostym mitt i sommaren. Han skulle till beroendemottagningen: det var en sorgens dag. Knarkandet och supandet var väl bara en sorts äventyr, en upptäcktsfärd som hörde till att vara ung? Inte kan man vara missbrukare när man är bara 22 och dessutom professionell dansare? Men det kunde man tydligen. Och man kunde tydligen bli nykter också.
Sorgen efter mammans död drev Alicia djupare in i hårt festande, eller ja, missbruk. Till slut hade hon ingen att ringa, ingenstans att gå. Hon berättar om en skakig resa mot tillfrisknande, att ha män som sin akilleshäl, viktiga återfall och att inte orka ljuga en sekund till. Om försoning, sårbarhet och att äntligen kunna välja något annat än kaos.
Frågelåda! Finns det alltid ett skäl till ett beroende, eller kan man bli missbrukare helt enkelt för att man gillar att supa? Kan jag vänta tills efter svensexan, bröllopet och honey moon med att försöka bli nykter? Och varför är det viktigt att bli nykter och ren "för sin egen skull"? The Houses Robert Bohman och Felix Granander svarar.
Gunnar Ardelius hade hittat det perfekta upplägget: författare på dagen, alkoholist på natten. Han var gapig, otrogen och en gång cyklade han nerför en trappa i Göteborg. En vit månad blev inkörsporten till tyngre nykterhet. Gunnar berättar om att krackelera, att våga öppna känsloburken och att man hittar det man letar efter.
Frågelåda! Hur många svenskar påverkas egentligen av beroendesjukdomen? Kan man åka till Barcelona med ett partygäng när man precis slutat supa? Och kan man räkna sig som nykter och ren fast man går på antidepressiva eller adhd-medicin? The Houses Robert Bohman och Felix Granander svarar.
Som trummis i bandet Randy hade Fredrik Granberg ett perfekt upplägg för att supa på jobbet. Mindre glamouröst att sitta ensam med TV-spel och fjorton bag-in-box rödvin i skåpet, men det var så det blev till slut. Men det var inte slutet!
Robert Bohman och Felix Granander från The House svarar på era frågor: hur planerar man egentligen en intervention? (Ledtråd: inte som på film!)
Är det lugnt att "bara köra" i perioder om man har andra perioder där man enbart tränar och jobbar? Och: finns det någon särskild 12-stegsgemenskap för den som är beroende av Treo?
Peter Mokrosinski är filmfotograf med över 60 filmer och flera Guldbaggar i bagaget. Drickandet var hans ventil, guldkant och meditation. På julafton för fem år sedan drack han vodka till lunch och hamnade på akuten- två gånger.
Hanna Hellquist är författare, DN-krönikör och radiopratare. Hon berättar om att vara ensam i sommarstugan med en bag-in-box, att få ett ultimatum från sin arbetsplats och nyktra dejter som slutar när hon säger: "Blir det nåt här tror du, för annars går jag hem och sover." Missa inte!
Vill du ställa en fråga till The House? Hör av dig genom DM eller på [email protected]
Frågelåda med Robert och Felix! Kommer cannabis att legaliseras i Sverige, hur pratar man med sin unge om den börjat dricka på ett oroande sätt och kan en kokainist som tillfrisknar någonsin fortsätta med andra droger? Dessutom kapar Rebecka podden. Missa inte. Vill du ställa en fråga till The House? Hör av dig genom DM eller på [email protected]
Robert Maier Ericsson är författare och gästar veckans avsnitt för att dela sin lifestory med The House terapeut Anna Setreus. Marcus berättar om hur han använde alkohol för att döva den inneboende oro han känt sedan han var liten. Oron utvecklades senare i livet till ångest och depression, som gick hand i hand med hans missbruk av alkohol och droger. Robert berättar om vändningen och om hur han idag förstår att de handlingar han då såg som svek var rena kärleksförklaringar.
En Beroendepodd produceras av The House Rehab.
Besök oss på: https://www.thehouserehab.com/
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/enberoendepodd/
Kontakta oss: [email protected]
Det här avsnittet av En Beroendepodd gästas av Markus Enochson som är verksamhetsansvarig på The House Stockholm. Markus är just nu aktuell i SVT-programmet “Lerin på Lofoten”, där han delar med sig av sin livshistoria och om sin väg ur ett tungt drogberoende. I studion finns också Robert och Felix och tillsammans pratar de om hur drogernas framfart i Stockholm och vilka nya drogtrender vi ser.
En Beroendepodd produceras av The House Rehab.
Besök oss på: https://www.thehouserehab.com/
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/enberoendepodd/
Kontakta oss: [email protected]
I årets första avsnitt av En Beroendepodd gratulerar vi Robert Bohman till 23 års nykterhet. I studion finns också Felix och Anna Setreus. Januari är den månad på året då flest söker hjälp för sitt beroende. Tyvärr spricker nyårslöftet om nykterhet lätt för de som inte får rätt hjälp i tid. Tillsammans ger trion handfasta råd och utforskar samtidigt relationen mellan sex, lust, nyfikenhet och nykterhet. En riktig nystart, full av insikter och inspiration, som vi vill dela med dig som lyssnar. Den 31 januari tar vår nya spännande programledare över så håll utkik!
En Beroendepodd produceras av The House Rehab.
Besök oss på: https://www.thehouserehab.com/
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/enberoendepodd/
Kontakta oss: [email protected]
Vi har kommit fram till årets sista avsnitt av podden och Nemo har besök i studion av Robert och Felix, i ett samtal om hur du som nynykter kan tänka för att göra den haussade nyårskvällen lite lättare. Felix berättar om sin första nyårskväll som nykter och Robert delar med sig av sitt livs sista återfall, som inträffade just i mellandagarna för 23 år sedan.
Efter drygt tre år och 161 fantastiska avsnitt har Nemo valt att lämna över taktpinnen till en ny programledare. Vi ser fram emot att presentera podden nya profil, som kliver in den 31 januari. Fram till dess fortsätter En Beroendepodd som vanligt att rulla på varje vecka, med The House experter och inspirerande livsberättelser.
En Beroendepodd produceras av The House Rehab.
Besök oss på: https://www.thehouserehab.com/
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/enberoendepodd/
Kontakta oss: [email protected]
”Bara en mellanöl” skriven av Anais Gonzales Cruz och Robert Bohman. Dagen till ära sänder vi en repris av den uppskattade julspecialen där vi besöker Robert Bohmans julhistoria. Vi tänder även ett ljus för alla som sitter ensamma eller där julen inte är fylld av värme och gemenskap. Vi önskar alla våra lyssnare en god jul!
Magnus Rösiger gästar podden och berättar om sina mörka år med våld, missbruk och destruktivt sex. En dag sa hans man ifrån, vilket blev startskottet för en livsviktig vändning och något väldigt vackert. Idag har Magnus varit nykter i många år och hjälper människor att tillfriskna genom sitt engagemang i tolvstegsvärlden. Magnus är ett skolboksexempel på hur vi som människor kan förändras.
En Beroendepodd produceras av The House Rehab.
Besök oss på: https://www.thehouserehab.com/
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/enberoendepodd/
Kontakta oss: [email protected]
Philip Svensson kommer förbi podden det blir ett samtal om ambivalenta känslor kring sin barndom, faderskap, våld, utanförskap, spelmissbruk, annat missbruk, bekräftelse, kickar, läkning och att till slut landa i någonting väldigt fint och bra!
I veckans avsnitt blir det ett hederligt frågeavsnitt med självaste Robert Bohman och Felix Granander, vi försöker som vanligt ta in era frågor.
och besvara dom så noga som möjligt. Missa inte att följa oss på Facebook & Instagram om du inte redan gör det!
RC-droger/design-droger/internet-droger svämmar över i många svenska städer. Ändå pratas det förvånansvärt lite om den här typen av droger. Jesper Nordberg var djupt nere i drogträsket men är idag nykter. Han vill dela med sig av sin resa för att belysa hur enkelt det är att få tag på de här, många gånger lagliga, men farliga drogerna. Nemo kan själv relatera till Jespers berättelse då RC-droger var även hans huvuddrog. Veckans avsnitt av En Beroendepodd blir därför extra personlig och både Nemo och Jesper hoppas på att kunna hjälpa många där ute.
En Beroendepodd produceras av The House Rehab.
Besök oss på: https://www.thehouserehab.com/
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/enberoendepodd/
Kontakta oss: [email protected]
Veckans avsnitt av En Beroendepodd gästas av Instagramprofilen “Finansjullan”. Hon delar med sig av sin livshistoria, som under många år var en berg- och dalbana kantad av missbruk. Genom sin medverkan i podden vill Jullan inspirera och sprida hopp om att du faktiskt kan påverka ditt eget liv.
En Beroendepodd produceras av The House Rehab.
Besök oss på: https://www.thehouserehab.com/
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/enberoendepodd/
Kontakta oss: [email protected]
Jessica Karlén är standup-komikern och artisten som just nu är aktuell med föreställningen "Queen and sober". Nu tittar hon förbi podden för att berätta sin otroliga livshistoria samt vägen fram till denna grymma föreställning! Häng med!
I veckans avsnitt blir det ett hederligt frågeavsnitt med självaste Robert Bohman och Felix Granander, vi försöker som vanligt ta in era frågor
och besvara dom så noga som möjligt. Missa inte att följa oss på Facebook & Instagram om du inte redan gör det!
Alexandra Holm driver inte bara ett fantastiskt, populärt och ack så viktigt inspirations-konto för alkoholfria alternativ på Instagram. Hon sitter dessutom på en smått otrolig livshistoria där hon tagit sig ur ett tungt missbruk. Och denna historia får ni höra i veckans avsnitt!
Det här känns stort och fint! Komikern och programledaren Karin Adelsköld tittar förbi ”En Beroendepodd” och för första gången någonsin så berättar hon offentligt om sin alkoholism och hur hon tog sig ur det… En stor ära att hon ville ta detta viktiga och vackra steg just hos oss. Detta vill ni INTE missa!
Christoffer Daal har slagit ner som en bomb på den den alkoholfria dryck-himmelen med den stora succén JÄRN. Men hur såg den minst sagt krokiga vägen dit ut? Och varför började han brinna så pass mycket för just alkoholfria alternativ? Lyssna på veckans mycket intressanta avsnitt för att få ta del av svaren!
Med över 50.000 följare på Instagram så har Didrik Gammelby blivit en slags tillfrisknad-beroende-inluencer. Detta har även vi märkt av då ni är MÅNGA som har önskat honom till podden! Och nu gästar han ”En Beroendepodd” för att dra sin lifestory för första gången! Spänn fast säkerhetsbältet!
Karoline Björkmans man Andreas (Nemos sponsie) gästade podden för en tid sedan men nu är det Karros tur att berätta sin story utifrån den anhöriges perspektiv. Och detta blev ett väldigt starkt, smärtsamt och VIKTIGT samtal om medberoendets vansinne och inte minst - hur man tillfrisknar från det! Detta vill ni INTE missa!
Joakim Johansson AKA Zorbas Newton är en av Instagrams roligaste. Han är också ständigt aktuell i morgonradio-kollektivet "Gott Snack". Men i veckans avsnitt så får vi se en helt ny sida av Zorbas. Här får vi åka med på en väldigt stark och intensiv livshistoria om en person som äntligen, efter mycket om och men, hittade ut ur missbrukets mörka klor...
Andra och sista avsnittet från USA gästas av den fantastiska Dr David Wiss! En väldigt gripande livshistoria som skiljer sig markant från den förra gästen från Los Angeles.. Men ändå MINST lika stark! Lyssna och inspireras! OBS. På engelska!
Den oefterhärmliga tatueringsprofilen Jesper Lagergren kommer förbi podden och bjuder på en riktigt häftig livshistoria! Det blir ärligt, inspirerande och väldigt fint! Detta vill ni INTE missa!
Veckans gäst är kaffe entreprenören och tolvstegs-kompisen David Svanfeldt, vi tar upp väldigt intressanta historier kring Davids drogmissbruk samt sin tuffa period om hans dotter' bortgång. Detta vill ni inte missa!
”En Beroendepodd” goes international! Jag åkte på tolvstegs-konvent i Kalifornien och väl där fick jag chansen att intervjua två fantastiska amerikaner! Först ut är Jackie som verkligen är ett livs levande mirakel. Detta vill ni INTE missa! OBS. Avsnitt på engelska! Hoppas det funkar för alla våra lyssnare!
I veckans avsnitt blir det ett hederligt frågeavsnitt med självaste Robert Bohman och Felix Granander, vi försöker som vanligt ta in era frågor
och besvara dom så noga som möjligt. Missa inte att följa oss på Facebook & Instagram om du inte redan gör det!
Denna veckan träffar vi Nicke som berättar om sin brokigare uppväxt delvis kantad av våld, droger och kriminalitet till hur han tillslut lyckades hitta vägen framåt. Detta avsnitt får ni inte missa!
I veckans avsnitt träffar vi Linda Boqvist, vi pratar bland annat om den kända nykterheten för att fortsätta sprida hopp! Glöm inte att höra av er med önskningar och undringar till oss på Instagram om det dyker upp när du lyssnar, @enberoendepodd heter vi där.
Veckans gäst är poddaren och tolvstegs-kompisen Johan Reunanen, mannen bakom både ”Alkispodden” samt ”I tolfte timmen” som han gör ihop med Gustaf Skarsgård.
I veckans avsnitt träffar vi Karin Svensson som är aktuell med sin nya bok "Dags att nyktra till". Detta samtal innehåller historier om hur Karin hittar stöd för att sakta men säkert förändra synen på sig själv och sina gamla fördomar om alkohol- och drogberonde.
I veckans avsnitt blir det ett hederligt frågeavsnitt med självaste Robert Bohman och Felix Granander, vi försöker som vanligt ta in era frågor
och besvara dom så noga som möjligt. Missa inte att följa oss på Facebook & Instagram om du inte redan gör det!
I veckans avsnitt träffar vi Salim från Elitstyrkans hemligheter och pratar om hopp och framtid. Ett varmt avsnitt där vi får höra Salims historia, från att ha känt sig svag till att vara så pass trygg i sig själv att han har viljan att hjälpa andra. Glöm inte att följa oss på Instagram om ni inte redan gör det. Era reviews betyder också oerhört mycket för oss, ni får gärna lämna en där ni lyssnar på poddar!
I veckans avsnitt träffar vi karismatiske Dajana Lööf och får höra hennes berättelse. Vi pratar om allt från gemenskapsmöten till meditation. Diana som är väldigt öppen med sin berättelse passar på att dela just för att andra ska få upp ögonen de möjligheter som finns.
I veckans avsnitt gästar Rasmus Risland som bland annat är med och producerar podden, tillsammans med Felix Granander.
I veckans avsnitt träffar vi Fredrik Siösteen, vi pratar bland annat om den kända offerkoftan och nykterhet för att fortsätta sprida hopp! Glöm inte att höra av er med önskningar och undringar till oss på Instagram om det dyker upp när du lyssnar, @enberoendepodd heter vi där.
I dagens avsnitt möter vi Eva Linder och pratar om ett väldigt viktigt ämne, medberoende. Har du frågor kring medberoende? Gå in och skicka ett DM till oss på Instagram, så kommer vi att ta upp det i ett kommande avsnitt. Detta vill ni inte missa!
I veckans avsnitt träffar vi Anna Setréus och Robert Bohman för att ta upp lite frågor som trillat in från er lyssnare.
Ett fint öppet samtal som förhoppningsvis kan besvara några vanligt förekommande funderingar.
I dagens avsnitt träffar vi fenomenet & YouTubern @hejainternet, eller som han egentligen heter - Joakim Kvist. Vi pratar Psykisk hälsa & nykterhet!
I den här veckan har vi en så stor gäst att vi knappt behöver en introduktion. En otrolig karaktär, Gudrun Schyman. Gudrun har själv pratat och föreläst öppet om sin beroendeproblematik och hur hon förlorade sin far till alkoholismen i tidig ålder. Vi pratar om saker som berör både huvud och hjärta.
TBA
Hur går man vidare från det allra värsta tänkbara som en människa någonsin kan få uppleva - Att förlora sitt barn? I dagens avsnitt får vi höra Liselott Hedmans berättelse. Om du eller någon du känner mår dåligt finns det hjälp att få. Tveka inte att prata med någon!
I veckans avsnitt träffar vi Hanna Brännström, Enhetschef på Maria Ungdom för att prata om beroendesjukdomen och hur den påverkar lite yngre människor. Ett lärorikt avsnitt som inte bör missas om man vill få lite inblick i ämnet.
I veckans avsnitt träffar vi Lotta Borg Skoglund som bland annat gästar i Nemos bok på ämnet beroende och ADHD som vi diskuterar i dagens avsnitt. En mycket önskad gäst, detta vill ni inte missa.
I veckans avsnitt får vi höra Klaras story, hon har snart 10 år nykter trotts att hon jobbar som DJ mitt i utelivet. Vi spolar tillbaka bandet och lyssnar på hennes resa.
Eftersom att efterfrågan var stor efter förra frågestunden valde vi att bjuda in Felix och Robert i studion än en gång för att gå igenom så många av era frågor som möjligt. Glöm inte att följa oss på våra sociala kanaler där ni alltid kan skicka in era frågor till oss.
I veckans avsnitt träffar vi hockeyikonen Erik Grankvist som sedan några år är nykter av flera anledningar. Det blir ett öppet, ärligt och modigt avsnitt, detta vill ni inte missa!
I veckans avsnitt träffar vi Jonathan Palmqvist som du kanske känner igen från tv programmet Elitstyrkans Hemligheter, vi pratar om hans, i tidig ålder fallenhet för saker man inte får göra, samt hans lite komplicerade relation till sin far och hur allt tillslut ledde till nykterhetsdatumet 2018. Ett ärligt och öppet avsnitt ni inte vill missa.
I veckans avsnitt gästar Robert Bohman och Felix Granander. Eftersom att det fullständigt väller in förfrågningar och DMs nu för tiden känner vi att det behövs ett helt avsnitt för att kunna djupdyka lite mer i vissa frågor och ämnen. Låt oss veta om ni gillar det och vill att vi gör det igen, kanske med specifika teman?
Den här veckan möter vi Therese, annars känd som Drömhus och för höra hennes berättelse som kantas av ett starkt medberoende och hur hon tillslut hittade vägen ur det. Varmt och hjärtligt, detta vill ni inte missa!
Veckans avsnitt blir verkligen speciellt. Vi träffar Andreas Björkman som gjort som gick från att använda droger dagligen (till och med på jobbet och i bilen) till att bli helt fri från både alkohol och droger. Hans väg till tillfrisknande korsade dessutom Nemos, på ett speciellt sätt... Detta vill ni inte missa!
Från att sno sin pappas dyra whiskey någon gång då och då till att det togs med till skolan och alla andra tillfällen som gavs, Camillas beroende började i unga år och eskalerade fort. Hör hennes unika berättelse och hennes väg till nykterheten.
Adams lite stökiga liv är tänkt att förändras när filmstudierna påbörjas på annan kontinent, men det tar inte lång tid tills han hamnat ännu djupare i ett beroende än tidigare. Hör om de unika ögonblicken som påverkat honom och hur han tillslut fann vägen mot nykterheten i veckans avsnitt av podden!
Fortsättningen på förra veckans avsnitt med Alexander Strandberg! Del 2 av 2.
Äntligen! En av de mest önskade gästerna under vintern... och vilket avsnitt det blev! Alexander Strandberg som många kanske känner igen från senaste säsongen av Robinson gästar podden. Vi brukar hålla vårat format runt en timme men denna konversation bara flöt på, därför presenterar vi nu denna gäst i två delar. Här är avsnitt ett av två med Alexander Strandberg. Häng med i en väldigt unik berättelse!
Ledarskapsexperten Alexander Holmberg gästar podden och använder både hjärta och hjärna när han tar oss med i en berättelse om hans liv där ett tidigare missbruk fanns med i bakgrunden. Alexander väver ihop lärdomar och kunskap med sin berättelse på alldeles unikt sätt, detta vill ni inte missa!
I veckans avsnitt pratar vi med Alexander Erwik, tidigare chefsredaktör på Finest.se om hans livshistoria och den lite dolda kopplingen till missbruk genom åren - Ett spännande avsnitt ni inte vill missa!
Youtubern Lisette Alfredsson gästar podden och berättar om en smått förvirrande uppväxt och en beroendeproblematik som under flera år smög sig på bit för bit. Ett spännande avsnitt för dig som kanske går och funderar på om festandet faktiskt börjat bli ett problem.
Julafton är här och vi vill passa på att bjuda på någonting extra för den som känner att den behöver, eller vill det. I år får ni följa med i Robert Bohmans julsaga vid namn "Bara en mellanöl". Vill du kanske läsa någonting extra på julafton kan du gå in på The House hemsida och bläddra bland mängder av artiklar om just beroende och medberoende. Vi önskar er alla en riktigt god jul!
I veckans avsnitt gästar Olivia från barnrättsorganisationen Trygga Barnen och Robert Bohman, vi pratar om julen och hur man bör tänka en extra gång vad gäller alkohol (och droger) runt barn. Välkomna in i värmen för ännu ett hjärtligt avsnitt.
Denna veckan träffar vi Socialpedagogen och Coachen Per Buténas som berättar om sin lite brokigare uppväxt delvis kantad av våld, droger och kriminalitet till hur han tillslut lyckades hitta vägen framåt. Hör Pers tankar om att repa sig från återfall och hans lärdomar under resans gång, en hjärtlig och öppen diskussion. Detta avsnitt får ni inte missa!
Angelica gästar podden i ett avsnitt som tar oss genom en unik resa från att växa upp med en moder som har en väldigt speciell sjukdom, till att senare i livet inse hur det har påverkat henne att själv.
Pamela var en av stockholms första kvinnliga DJs och fann sig själv plötsligt i ett ständigt pulserande nattklubbsvärld, där droger blev en central del av livet. Närheten till droger i kombination med vad hon jobbade med gjorde att hon under en lång tid blev fast i ett beroende som bara fortsatte att fördjupas. Tillslut tog hon farväl av sitt jobb och spenderade månader på ett Rehab, men vändningen kom och DJ Pamela hittade tillbaka till musiken. Missa inte detta avsnitt!
Fredrik Lie delar med sig av en resa som ledde honom rakt ner i mörkret under en lång period, för att sedan vända och ta honom till ett drogfritt och vackert liv. Idag delar Fredrik med sig och hjälper andra som håller på att hamna på samma bana.
Denna vecka träffar vi Johanna Öjersson som varit nykter i lite över 11 år. Vi får höra om hennes resa som började med alkoholism redan i tonåren och hur hon tillslut har hittat rätt väg i livet. Följ med!
Podden fyller 100 avsnitt och det ska givetvis firas på ett alldeles speciellt sätt! Nemos mamma gästar podden för att dela med sig av hur hon upplevde hans missbruk, men också berätta lite om sina egna erfarenheter i kampen mot beroendesjukdomen… Detta får ni inte missa!
Denna vecka träffar vi äntligen Calle Östlund, Nordic Creative Director på Warner Bros. Discovery. Det blir en hjärtlig och ärlig diskussion och vi får höra hur Calle, efter att länge ha känt ett hål inom sig tillslut fick hjälp av experter att hjälpa sig själv, på flera plan. Vad var vändpunkten, vad var de avgörande orden såhär i efterhand? Missa inte!
I veckans avsnitt träffar vi beroendeterapeuten Malla. En unik resa från veckor utan sömn, i minst sagt speciella förhållanden till att bryta band med nästan hela sin bekantskapskrets för att hitta vägen till tillfrisknandet. Följ med!
Vi träffar Anna Setréus som är en av terapeuterna på The House och pratar om allting från hennes ungdom till hur hon brinner för att hjälpa människor. Missa inte vårat prat om korsberoende och annat som kanske inte nämns lika ofta.
Denna vecka är vi i Göteborg och träffar mycket efterlängtat Robert Laul som tar oss med på en resa från ett hektiskt liv som sportjournalist i Stockholm. Vi pratar om alkoholproblematiken som hängde över axeln under hans aktivaste år och hur han tillslut hittade en vändning. Följ med!
Veckans avsnitt är den andra delen av fördjupningen inom de 12 stegen där Hedén, Bohman och Granander tar er från steg fyra hela vägen till det tolfte och sista steget.
Skådespelaren Peter Eggers gästar podden och berättar en ärlig, stark och gripande livshistoria om hur ett barn och ett ultimatum från en livspartner blev början på vändningen..
De 49 första avsnitten producerades av Nemo Heden och Magnus Hedman. The House stod inte bakom produktionen eller val av gäster utan svarade endast på frågor i varje avsnitt.
Magnus Hedman och Nemos Hedéns gemensamma resa började på en mörk scen i Gislaved hösten 2010. Det var sprit, droger, dekadens och misär. Den kvällen skulle dock bli startskottet på en relation som idag är något helt annat. För idag, exakt 10 år senare har Nemo varit nykter och drogfri i 5 år och Magnus i 3 år.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.