The podcast Etologinytt is created by Per Jensen. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Kan din hund smittas av Covid-19? Och hur mår hunden och vi själva egentligen i dessa tider av social isolering? Möt psykiatrikern och hundtränaren Åsa Nilsonne.
Lina Roth och Ann-Sofie Sundman berättar om sin forskning som visar att hundars stressnivåer speglar dem hos deras ägare. Plus annat smått och gott från forskningsfronten.
Möt vår nyaste doktor i hundetologi - Ann-Sofie Sundman. Vi hör ett samtal om vad hennes avhandling handlar om och dessutom ett samtal mellan Mona och mig om ny forskning under en hundpromenad i skogen.
Senaste nytt om relationer mellan hund och människa. Hör vad forskningen har att säga om fördelarna med att låta hunden sova i din säng och om betydelsen av vård- och epilepsihundar. Möt också Katja Nilsson, genetiker och hundforskare från SLU.
Vad forskningen har att berätta om hur man ska se på relationen mellan hund och ägare. Handlar det om dominans och ledarskap eller förtroende och anknytning? Möt bl a etologen och relationsforskaren Therese Rehn
Om de gener som gjort våra hundar till de sociala stjärnor de är. Möt två forskare som använder den moderna DNA-tekniken för att kartlägga skillnaderna mellan hundar och vargar.
Hur vet man om hundar, grisar och andra djur tänker och är medvetna? Att de inte bara är reflexmaskiner eller små instinktsautomater? Ett stort och svårt ämne som vi belyser med hjälp av Åsa Nilsonne, Ann-Sofie Sundman och Donald Broom. Slutsats: Hundar och grisar är smarta!
Möt språkforskaren Berit Aronsson, zoologen Lina Roth och den unga biologen Johanna Axelsson - alla ägnar de sig åt forskning kring samtalet mellan hundar och folk. Och möt Majken. Hon struntar i forskningen och samtalar i stället.
Hur gör hundar när de räknar? Kan kycklingar addera och subtrahera? Och vad är det för märkliga töntar som vandrar på Kungsbackas trottoarer? Möt kognitionsforskaren Georgio Vallortigara och entusiasterna i föreningen Hundtöntarna.
Möt Lina Roth, docent i zoologi och specialist på synsinnet. Förutom sanningen om hundens färgseende får vi veta en mängd intressanta saker om hundarnas syn på världen. Vi får också möta supermopsen.