Måste våra dåliga erfarenheter styra våra liv och vår framtid?
Eva Berlander möter författaren och sjuksköterskan Birgitta Stiefler.
”Hela kroppen är på helspänn. Varje fiber är aktiverad ifall den akuta faran skulle närma sig. Fast faran är redan här när jag med uppspärrade ögon tittar på de kaklade vita väggarna runt mig inne i rummet på sjukhuset. Hjärtat bultar hårt innanför det unga och sköra bröstbenet. Den tunga dörren stängdes just och jag är helt ensam med de vita kakelplattorna och det sterila, kalla stålet. Paniken väntar inte på att bli inbjuden. Den knackar inte snällt på dörren och väntar på mitt svar. Den vräker sig i stället genom den något porösa fogmassan mellan plattorna som ska förhindra otäcka och oinbjudna ljud att tränga över på andra sidan.”
Stycket ovan kommer från boken Flickan med grå klänning, skriven av sjuksköterskan Birgitta Stiefler. Birgitta är dagens gäst i Evas relationspodd.
Denna modiga och generösa kvinna har varit med om många svåra saker som barn och tonåring. Hennes liv är kantat av skräckupplevelser, förvirring och stort utanförskap. Tillsammans pratar de om vad trauma (stora och små) gör med oss människor och vad vi kan göra för att läka våra sår.
Trauma betyder skada. Ett psykiskt eller fysiskt trauma är ofta ett resultat av en chockartad och smärtsam upplevelse som skapar så mycket stress och överväldigande känslor att de blir svåra att hantera.
De flesta av oss har med oss det vi kan beskriva som ett litet t (trauma). Vem har inte känt sig utanför, lämnad, otillräcklig, annorlunda, ohörd eller oförstådd? (Som vuxen eller som barn).
Några av oss har vuxit upp med större T:n (trauma) och utsatts eller bevittnat misshandel, våld, övergrepp (emotionella och/eller fysiska) missbruk, fattigdom, krig, depression, mobbing, försummelse eller stark oro och ångest.
Erfarenheter som format och formar vårt sätt att se på oss själva, våra nära relationer, våra företag, vårt samhälle och på världen i stort. Upplevelser som visar sig i vårt sätt att kommunicera – både med oss själva och med varandra.
I Eva Berlanders podcast och i hennes böcker, distansutbildningar och livemöten, vill hon genom linsen av forskning, visa dig varför vi har en tendens att känna det vi känt, tänka det vi tänkt och göra det vi gjort, trots att det sällan leder oss dit vi vill. Hennes syfte är att ”tända din hjärna” för hopp, motivation och välmående. På resan får du ”se” hennes framgångsrika arbete med individer och par. Självklart får du tydliga kommunikationsverktyg i din hand samt spännande övningar att göra.
Den härliga insikten är att våra dåliga upplevelser INTE behöver styra våra liv och vår framtid! Nyckeln är dock engagemang, medvetenhet, forskning, nya val och en öm smekning på kinden.
Som vanligt ska du känna dig varmt välkommen att lyssna!