Denna veckan delar Cecilia med sig av hälsotips om fermentering.
Fermentering är en process som människor har använt sig av i tusentals år.
Människor fermenterade livsmedel så tidigt som 6000 f.Kr. i Mellanöstern.
Fermentering användes då som en metod för att bevara livsmedel, eftersom det hindrade bakterier och mögel från att förstöra maten, men vill vet idag att fermentering inte bara är praktiskt för att det konserverar. Fermenterad mat är väldigt hälsosamt.
Här är några av hälsofördelarna med fermenterade mat:
1️⃣ Den hjälper oss med näringsupptag
2️⃣ Gör olika typer av näringsämnen tillgängliga
3️⃣ Skapar en bra sammansättning av bakterier i vår tarm
4️⃣ Hjälper till med matsmältning
5️⃣ Tillför både probiotika och prebiotika
6️⃣ Motverka både förstoppning och lös mage
7️⃣ Antimikrobiella funktioner
8️⃣ Stödjer mentalhälsa
9️⃣ Påverkar kognitiva funktioner
🔟 Bra för benhälsa
Följ oss på Instagram @fantastiskhalsa för att se vilket ämne vi tar upp i nästa avsnitt och få med dig tips och inspiration som vi delar där. Besök oss också på www.fantastiskhalsa.com där hittar du mer samlad information om