Aldrig förr har kvinnor haft så stora möjligheter att välja eller att välja bort barn ett val som verkar bli allt svårare. Vad innebär moderskapet 2018? Och hur kan vi relatera det till Simone de Beauvoirs tankar?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att skaffa eller inte skaffa barn. Den frågan uppfyller huvudpersonen i kanadensiska Sheila Hetis omdiskuterade roman ”Moderskap”, som kom på svenska tidigare i höstas.
I artiklar har bokens filosofiska anslag lyfts fram och Sheila Heti har själv i intervjuer konstaterat att frågan om moderskap eller inte är ganska ny. Hon har dessutom citerat en vän som konstaterat att om män kunde föda barn hade det här varit en central fråga inom filosofin. ”Då hade redan Platon skrivit om det.”
I Filosofiska rummet tar vi avstamp i Sheila Hetis autofiktiva roman för ett samtal om moderskapet 2018.
”Vi lägger extremt mycket i moderskapet som vi inte hade behövt. Vi ska göra att barnen är lyckliga, och människan är ju inte lycklig. Så det är en omöjlig uppgift”, säger författaren Agnes Lidbeck, som själv har skrivit om en mamma i hyllade romanen ”Finna sig”.
Ulrika Björk, lektor i filosofi, funderar på författaren och filosofen Simone de Beauvoirs tankar om moderskap i dag. Och vad kan man säga om frågan att skaffa barn eller inte i skenet av klimatförändringarna? ”Då får vi prata om Moder Jord och lyfta hela frågan till något annat än den enskilda människans beslut”, menar etikprofessorn Susanne Wigorts Yngvesson.
Medverkande: Ulrika Björk, lektor i filosofi vid Södertörns högskola, Agnes Lidbeck, författare till romanerna "Förlåten" och "Finna sig" och Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik vid Enskilda högskolan i Stockholm, som också medverkar i antologin ”Ingens mamma: tolv kvinnor om barnfrihet” (2013).
Programledare: Tithi Hahn.
Producent: Lina Kalmteg.