79 avsnitt • Längd: 55 min • Månadsvis
Politiskt oberoende podcast av Nyhetsmagasinet Fokus. Spänstiga samtal om aktuella ämnen.
Programledare: Mikael Timm
The podcast Fokuspodden is created by Nyhetsmagasinet Fokus. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Millennials och generation Z slår bottenrekord i barnafödande. Enligt fembarnsmamman Anna Nachman gör barnlöshet oss till ansvarsskygga förvuxna tonåringar – och att det skulle kosta miljoner att skaffa barn är överdrivet. Men om det inte är en fråga om pengar, vad är då orsaken till att vi skaffar allt färre barn?
Programledare: Blanche Sande och Sakine Madon
Islamister har fällt den syriska regimen, Sverige har gått med i Nato, Trump har vunnit valet i USA och dödsskjutningarna fortsätter. Fokuspodden utvärderar året som gått tillsammans med Axess chefredaktör Nina Solomin. Programledare: Blanche Sande och Sakine Madon.
I Fokuspodden blir det kulturpanel med Torbjörn Elensky och Claes Wahlin. Vi diskuterar Belcanto-traditionen, om handlingens roll i opera och om operan som ett allkonstverk. Programledare: Mikael Timm.
Tristram Shandy av Laurence Sterne är en av upplysningstidens stora verk. Hur välplanerad kan romanen tänkas vara? Och så talas det om pikareskromanen som genre. Gäster: Klara Klingspor, frilansskribent och redaktör och Stephen Farran-Lee, förläggare och kulturjournalist. Programledare: Mikael Timm.
Är kultursidorna lika identitetsbärande i dag eller liknar de alltmer varandra? Och varför har debattmaterialet blivit viktigare på kultursidorna? Det diskuterar en kulturpanel bestående av Mattias Berg, kulturjournalist och tidigare kulturchef på Sveriges Radio, Kristina Riegert, professor i journalistik vid Södertörns Högskola. Programledare: Mikael Timm.
Fokuspodden är tillbaka med en kulturpanel bestående av Jan Stolpe, litteraturkritiker och översättare, Martin Jonols, författare, dramatiker och skådespelare samt Anneli Dufva, dramaturg och kulturjournalist. Panelen kommenterar Nobelpriset i litteratur som i år gick till den sydkoreanska författaren Han Kang.
Nästa ämne för panelen att avhandla är nytolkningar av klassiker. Varför måste man alltid göra något nytt av en klassiker på teatern? Räcker det inte med att bara spela den precis så som den är skriven? Om mode i regi, metateater och hur vi moderniserar kulturarv.
Programledare: Mikael Timm
Hur mycket tid är det rimligt för en kulturproducent att ragga bidrag? Kulturminister Parisa Liljestrand vill ha mer kultur för pengarna. Ändå har kulturbudgetens andel av regeringens totala budget sänks till 0,65 procent – den lägsta siffran på över 20 år. Hur stor andel av statens budget bör egentligen gå till kultur? En kulturpanel samlas i Fokuspoddens studio för att diskutera kultur, bildning och budget.
Programledare: Mikael Timm, manusförfattare och kulturredaktör på Fokus. Gäster: Madeleine Grive, kulturproducent och chefredaktör på tidsskriften 20TAL, Claes Wahlin, litteraturvetare och mångårig teater- och litteraturkritiker.
Befinner sig svensk spelfilm i en kris? Har strömningstjänster och hyrköp urholkat kvalitetskonceptet? Och har dokumentärfilmen gjort större framsteg än spelfilmen? Fokuspodden är tillbaka med en ny programledare: Mikael Timm, manusförfattare och kulturredaktör på Fokus.
Gäster: Jan Göransson från Filminstitutet och Hynek Pallas, filmkritiker och krönikör på Göteborgsposten.
Är det gångbart att med politiska medel tvinga medborgarna att blanda sig - och minskar eller ökar detta motsättningen mellan olika grupper i samhället? Hur kommer det sig att Socialdemokraterna nu lägger en rad förslag som de tidigare förkastat, när det kommit från borgerligt håll? Vilket ansvar har individen som kommer ny till ett land? * Dokumentären på SVT om det 70-åriga paret som har fått småbarn genom en surrogatmamma har väckt debatt. Är surrogatverksamhet en välsignelse – eller förkastlig exploatering? * Fångutväxlingen mellan Sverige och Iran, var den lyckad eller olycklig? * Vad beror de nationalistiska högervindarna i EU-valet på? Gäster: Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT, Thomas Gür, skribent och företagare, Maria Hind Alias, föreläsare och skribent. Programledare: Nina Solomin. //Rättelse: Lawen Redars grupp hade när avsnittet spelades in i juni 2024 inte lagt fram något förslag om att lägga ner illa fungerande skolor och sprida ut eleverna i andra områden. //
Veckan före EU-valet har partierna tagit ut svängarna och en del drastiska utspel har gjorts. Vi diskuterar Ebba Buschs uttalande att islam måste anpassas till Europa och att de som inte vill det bör återvandra, varför använder Jimme Åkesson begreppet "folkutbytet"? Dessutom: ska transkvinnor som genomgått manlig pubertet kunna tävla mot kvinnor i simtävlingar? Och vilken dag är Sveriges riktiga nationaldag? Gäster: Sofia Nerbrand, politisk redaktör Kristianstadsbladet, Omar Makram, poddare och föreläsare, Lina Stenberg, socialdemokratisk ledarskribent. Programledare: Nina Solomin, Fokus.
Det nya begreppet våldtäkt - domare kallar samtyckeslagen för rättosäker. Går den för långt? Universitetskanslerämbetet (UKÄ) har utrett den akademiska friheten – hur ska man tolka rapportens slutsatser? Är den nya Public service-utredningen ett hot mot demokratin och hur vänstervridna är PS-bolagen? Var det rätt av Norge att erkänna Palestina eller är det ett sätt att belöna Hamas för den blodiga massakern? Och till sist: sommarens shortsdebatt - finns den? Och hur ska vi egentligen vara klädda på kontoret i sommarvärmen? Bör män raka sina ben när de har Pradashorts? Gäster: Anna-Karin Wyndhamn, skribent och dr i pedagogik, Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen och Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet. Programledare: Nina Solomin.
Kulturpanel diskuterar vår tids radikala ideologier. Hur började unga studenter att betrakta terrorgrupper som hjältar och frihetskämpar, vilka likheter finns mellan sjuttiotalets radikala vänstervåg och dagens palestinaprotester på universitetscampus i USA och Europa. Kommer samma rörelse att sprida sig till Sverige? Är det alarmism att varna för upplopp i Malmö under Eurovision? Har Jerry Seinfeld rätt i att komedin är död och att det är wokes fel? Gäster: Sten Widmalm, professor i statskunskap, Tobias Persson, komiker, Bengt G Nilsson, författare och skribent. Programledare: Nina Solomin.
Är störningar av politiska möten och spektakulär civil olydnad det nya chica? Vad menade Chang Frick med sin instruktionsvideo om hur man skjuter gangstrar? Vilka effekter från mordet på Mikael i Skärholmen och misshandeln i Hässelby villastad på människors civilkurage och lust att ingripa? Går vi mot en framtid där medborgargarden är det nya normala? Varför är N-ordet så känsligt och gjorde Kulturhuset rätt som bad om ursäkt till Barakat Ghebrehawariat som stormade ut från ett panelsamtal där N-ordet nämnts? Gäster: Chang Frick, provokatör, Hanif Bali, moderat och Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet. Programledare: Nina Solomin.
Vilka chanser har nya partiet Folklistan som frontas av Jan Emanuel och Sara Skyttedal i valet till EU-parlamentet i juni? Vad är deras styrka och kan de leda till att Ebba Busch får avgå? Anna Kinberg Batra har på sin nya tjänst som landshövding i Stockholm anställt sina vänner till höga löner. Kommer hon att kunna sitta kvar? Energimyndigheten sparkade aktivistisk tjänsteman efter Fokus granskning – rätt eller fel? Nationalekonomen som måste mörka en del av sin forskning. Har dricks på krogen blivit obligatorisk och har vi har reglerat bort glädjen i det här landet? Gäster: Daniel Suhonen, tankesmedjan Katalys, Henrik Jönsson, medieentreprenör och debattör, Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT. Programledare: Nina Solomin
Gäster: Johan Hilton, författare och kulturchef Göteborgsposten, Torbjörn Elensky, författare och skribent i Fokus, Mikael Timm, författare och skribent i Fokus. Programledare: Nina Solomin. Hur gick det till när en medierna slängde sedvanliga publicistiska principer över bord och hängav sig åt metoo-jakten? Benny Fredriksson var vd för Kulturhuset Stadsteatern. Under den ödesdigra hösten 2017 lyckades personer han kommit på kant med koppla hans ledarskap till vågen av anklagelser om sexuella trakasserier i teatervärlden. Detta trots att Fredriksson inte gjort sig skyldig till något sådant. Aftonbladet publicerade anonyma andrahandsuppgifter, flera av dem falska. Det fick Fredriksson att lämna VD-posten. Ingen trädde ut till hans försvar. Inte lång tid senare tog han livet av sig. Är majoriteten av oss flockmänniskor som inte vågar säga ifrån under ett drev? Och vad fick medelålders kulturkvinnor att älska raseriet och vädra blod under metoo? Dessutom diskuterar kulturpanelen klimataktivism som drabbar klassisk konst, kultursidornas förfall och medelklassens köksrenoveringar.
Politisk panel med Paulina Neuding, SvD, Widar Andersson, Folkbladet och Dick Erixon, Riks. Senaste tidens politiska händelser och snackisar analyseras och diskuteras med tre ledarskribenter. Nato - en glad nyhet eller ej? Varför ville inte Magdalena Andersson släppa taget om statsminister Kristersson? Den nya könsbyteslagen ger 16-åringar rätt att byta kön utan någon diagnos. Alla Tidöpartierna är för fri hyressättning i nybyggen – utom SD. Ett antal nya myndigheter har upptäckts vid en inventering. Statliga bidrag har gått till islamism – är det självklart att civilsamhället ska finansieras med bidrag? Israel- Hamas: hur har medierna hanterat kriget hittills? Programledare: Nina Solomin
Mer än hälften av svenskarna självcensurerar sig. Det är främst män som röstar på SD som känner att de inte kan säga vad de vill i fikarummet, medan miljöpartister och vänsterpartister känner sig betydligt friare att uttrycka sina åsikter. Vad beror det på? Professorn i statskunskap Sten Widmalm berättar om en ny rapport i ämnet han tagit fram med två kolleger. Fler ämnen som dissekeras av gästerna: Inslaget i SVT:s Agenda där högerlutande män utmålades som ett problem, könssegregerade badtider som ska införas i Järva, Magdalena Anderssons serie av politiska misstag - vad händer inom S? Gäster: Sten Widmalm, professor i statskunskap, Karin Olsson, stf chefredaktör och ansvarig utgivare Expressen, Katarina Barrling, docent i statskunskap och författare.Programedlare: Nina Solomin, kulturchef på Fokus.
Tre gäster som älskar språk får lägga ut texten om sina favoritämnen. Är det en politisk markör att lägga sig till med ortensvenska fast man egentligen inte pratar det – eller är det ett tecken på att man är ett språkligt geni? Bör ortensvenskan slipas bort i den svenska skolan eller vore det ett rasistiskt övergrepp att tvinga på barn standardsvenska? Har ungdomar börjat språkslarva mer än tidigare generationer och vad innebär det i så fall för svenska språket att de inte vet hur man pratar eller skriver korrekt. Många universitetskurser lagt bort svenskan till förmån för engelskan, vad får det för konsekvenser för Sverige? Ett avsnitt med mycket kärlek, bråk och språk. Gäster: Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen, Anna-Karin Wyndhamn, dr i pedagogik och Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms unversitet. Programledare: Nina Solomin
Tre gäster med humor, stil och flärd dissekerar nutidens politiska snackisar och smärtpunkter. Vänstern har slutat prata om högern som ett hot om fascism för att istället mobba Kristersson för att han är töntig. Kommer Magdalena Andersson att kunna tiga ihjäl Jamal El Hajs Hamasflirtande trots att det finns bildbevis? Annika Strandhäll (S) vill ha minskad arbetstid, är det en bra idé? Varför hittade man inga spår av kokain i riksdagen hos Moderaterna? Hur påverkar det bilden av Sd att Jimmie Åkesson reser till Israel för att diskutera hur man kan bekämpa antisemitismen? Vad säger det om Mp:s migrationspolitik att partiets enda just nu arbetande språkrör inte vet vad ett humantärt visum är? Gäster: Patrik Kronqvist, politisk redaktör på Expressen, Dick Erixon, publisher på Riks och Samtiden, Henrik Jalalian politisk redaktör på ETC. Programledare: Nina Solomin, kulturchef på magasinet Fokus.
Lars Trägårdh tackade först nej till uppdraget som ordförande för den statliga kommitté som ska ta fram en svensk kulturkanon. Han berättar om sitt nya uppdrag och sin höga tröskel för att alls arbeta för staten. Trots programledarens försök att tala om klassikerlistor tycks Trägårdh mer inne på ett nationellt kompendium. Chang Frick tycker att kurderna och iranierna måste vara med i en svensk kulturkanon. Han håller också med vänstermannen Göran Greider om att ÖB är sugen på krig. Anna Nachman förklarar varför hon använde begreppet Tjej-Hitler i en krönika som startade ett bråk. Detta och mycket mer avhandlas i detta avsnitts kulturpanel. Programledare Nina Solomin.
En politisk panel summerar 2023. Vilket var årets succé? Årets bottennapp? Årets överraskning? Gäster: Enna Gerin, biträdande chef tankesmedjan Katalys, Dick Erixon, publisher för Riks och Samtiden och Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin
Cirka 40 procent av svenskarna är villiga att försvara Sverige militärt vid ett angrepp. I Finland är siffran den dubbla. Det finns en stor könsskillnad vad gäller svenskarnas försvarsvilja. Allra mest redo är högerlutande män – kvinnor är inte alls lika sugna på att hålla gränsen med militära medel. Det visar en ny rapport som gjorts av statsvetarna Sten Widmalm och Thomas Persson åt Myndigheten för psykologiskt försvar. Hur viktig är känslan av nationell sammanhållning för försvarsviljan? Och hur påverkas den av att Sverige är ett segregerat land? Gäster: Sten Widmalm, professor i statskunskap Uppsala universitet, Fredrik Bynander, chef vid centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus.
En gång i tiden var Danmark Sveriges lillebror, och för tjugo år sedan sågs danskarna som rasister. Nu är deras valuta mer värd än vår, och svenska politiker åker i skytteltrafik ner till Danmark för att se hur man har burit sig åt för att stävja gängkriminalitet och segregation. Hur kommer det sig att Danmark är på väg åt rätt håll medan Sverige fortfarande söker lösningar på eskalerande samhällsproblem? Vilka har vägvalen i Danmark varit. Stämmer det att danskar är mindre konflikträdda än svenskar och beror det i så fall på att de är småfulla hela tiden? Gäster: Lars Åberg, författare och skribent, Susanna Birgersson, skribent och författare. Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus.
Studier visar att intelligenta människor lever längre. Men vad är egentligen intelligens? Att vara snabb i huvudet och orolig är tecken på intelligens. Detsamma gäller humor. Professor Bo Melin som forskar på intelligensens betydelse för våra liv skiljer på kristalliserad intelligens och flytande. Ett böljande samtal om detta plus personlighetstester, Kina, Hitler och moral. Förutom Bo Melin medverkar Mats Holm, vetenskapsredaktör Fokus och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.
Dagarna efter Hamas blodiga terrorattack på civila israeler den 7 oktober 2023 förekom det triumfatoriska propalestinska demonstrationer i städer över hela världen, också i Europa och USA. I Stockholm anslöt både västerradikala och nynazister till en Palestina-demonstration där man skanderade "krossa sionismen". Vi diskuterar traditionen av Israelhat inom vänstern och den statligt sanktionerade antisemitismen i många muslimska länder. Hur ska Sverige hantera den hos nya svenskar? Och hur har medierna lyckats med källkritiken i kriget mellan en terrororganisation och en demokrati baserad på västerländska ideal? Gäster: David Andersson, författare och redaktör Axess, Mustafa Panshiri. författare, föreläsare och poddare i Sista måltiden, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus.
Välkomna till en timmes ansvarsutkrävande - eller blame game. Med Nalin Baksi, som var varnade för utvecklingen för mer än tjugo år sedan. Vi nystar i vad och vem som förvandlat världens tryggaste land till något helt annat. Hur hamnade vi här? Vilka politiska beslut har lett till att Sverige numera har barnkriminella med tunga vapen - och att vi har en organiserad brottslighet som infiltrerar myndigheter och är direkt systemhotande? Gäster: Nalin Baksi, tidigare Socialdemokratisk riksdagsledamot, Henrik Höjer, vetenskapsjournalist, Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.
Hösten startade med kulturbråk i Norrköping och med att Nationalmuseum hotade med att flytta från huvudstaden om de inte fick mer stöd. Kulturpolitik kan inte bli konkretare än så. Men få politikområden är så stagnerade som kulturens, oavsett regeringens politiska färg. Vi talar om hur kultur bäst finansieras för att bevara sitt oberoende och om vem den där föraktade kultureliten egentligen är. Gäster: Lars Anders Johansson aktuell med en nyutgåva av sin bok om Sveriges kulturpolitik sedan Gustav Vasas tid och Torbjörn Elensky, författare och skribent. Programledare: Nina Solomin.
Situationen i flera svenska skolor har blivit ohållbar. En minoritet av elever med normbrytande, antisocialt beteende får sabotera för den skötsamma majoriteten. I sin bok "Brottsplats: Skolan" beskriver Vesna Prekopic en skolvardag präglad av våld och hot och ett förolämpande språkbruk. Hon upplevde allt själv när hon tog uppdraget att vara rektor i en nystartad skola i ett utsatt område. Ett år senare hade hon förändrat sin uppfattning om mycket vad gäller skolan. Förutom Vesna Prekopic är också Magnus Henrekson gäst, nationalekonom vid IFN och ansvarig för den nya statliga utredningen om betygssystemet som startade i augusti. Medverkar gör också Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus, som även avslutar med en politisk spaning där han analyserar de senaste opinionsundersökningarna. Programledare: Nina Solomin.
Vad har högermännen Hanif Bali och Henrik Jönsson gemensamt med vänsterfeministerna Kajsa Ekis Ekman och Gudrun Schyman? De har alla stuckit ut hakan och varit obekväma offentligt. Och de talar alla ut i Fokus nya podcast: Tala ut!
Finns där poddar finns.
Forskning om hur vi kan leva längre och hålla oss friska är ett fält som får mycket finansiering från bland annat tech-miljardärer med dödsångest. Målet är att ge människor väsentligt längre liv och dessutom rentav rulla tillbaka åldrandet. För detta ändamål studerar forskningen allt ifrån DNA till kosttillskott och livsstil i allmänhet med rätt motion, diet och allmän meningsfullhet. Vi pratar om bland annat longevity-gurun David Sinclair i USA som äter ett mål mat om dagen, vi talar om zombieceller, vinsterna med fasta och den nya mirakelmedicinen som får alla att gå ner i vikt. Gäster: Erik Hörstadius, skribent, Johan Frostegård, professor i medicin vid KI och hälsoingenjören Ewa Meurk, föreläsare och författare. Programledare: Nina Solomin.
Detta är sista avsnittet av Fokuspodden för säsongen. I sommar släpps vår nya podcast Tala ut! I Fokus varje onsdag med start 21 juni. Missa inte när stridbara profiler berättar sin bästa historia. Finns där poddar finns.
21 juni Hanif Bali, 36, tidigare moderat riksdagsman och känd twittrare
28 juni Kajsa Ekis Ekman, 43, feminist och författare
5 juli Henrik Jönsson, 48, entreprenör och youtuber med mer än hundratusen följare
12 juli Sofie Löwenmark, 42, grundare av doku.se som granskar islamism
19 juli Dan Korn, 60, chefredaktör Bulletin, hobbyantropolog, författare
26 juli Nalin Baksi, 56, psykiatrisjuksköterska, tidigare riksdagsledamot för S
2 augusti Gudrun Schyman, 75, tidigare partiledare Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, kommunalpolitiker i Simrishamn
9 augusti Johan Hakelius, 55, författare och politisk chefredaktör Fokus
Hur har det gått för Tidöpartierna sedan de kom överens? Har demokratin nedmonterats? Vår politiska panel får hissa, dissa och berätta vad som förvånat under de senaste åtta månaderna. Dessutom, då juni är vår mest nationalistiska månad, blir det het debatt om studenternas flaggviftande och svenskhet. Hur påverkas vår bild av svenskheten av att vi numera är ett land där en femtedel av medborgarna har rötter i andra länder? Gäster: Lotta Ilona Häyrynen tf politisk redaktör på Arbetet, Dick Erixon, chefredaktör på Samtiden, Johan Hakelius politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus.
I hyllade reportageboken "Imperiets barn" skildrar författaren Liza Alexandrova-Zorina den rysktalande diasporan i Sverige, ett skuggsamhället med egna regler eller snarare en laglöshet. I denna värld luras arbetsmigranter på sin lön och bor med usel logi. Svarta städjobb förutsätter att kvinnan är villig att också ställa upp på sexarbete, ofta blir kvinnliga migranter utsatta för våldtäkt. Många som tillhör denna subkultur är papperslösa och har ingen rätt att vistas i Sverige. Henrik Sjögren har närmat sig skuggsamhället från ett annat håll, i sin Fokusgranskning av Migrationsverket. De brister i systemet som blottas där är en förutsättning för att denna parallella och brutala värld i Sverige ska växa och frodas. Dessutom blir det en politisk spaning om Magdalena Anderssons politiska krigsförklaring.
Samtalet spelades in inför publik under Stockholms bokhelg 2023, på Volante förlag i Gamla stan. Gäster är Liza Alexandrova-Zorina, Henrik Sjögren, reporter på Fokus och Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare är Nina Solomin, kulturredaktör på Fokus.
Om ni gillar de samtal ni hör i Fokuspodden blir vi jätteglada om ni betygsätter oss i Spotify eller er podcast-app. För ett fantastiskt prenumerationserbjudande, gå in på www.fokus.se/podderbjudande.
"Om Donalt Trump gillar sekelskrifte kan ingen annan gilla det och i Sverige är det SD som har den rollen." Arkitektur och stadsbyggnad är föremål för en het debatt – rentav ett kulturkrig. Trots att många människor gillar historiska stilar med krusiduller är det sällan så det byggs. Vi reder ut varför huskropparna i miljonprogrammen uppfattas som omysiga, om arkitekter utbildas till att vara för mycket solospelare och huruvida utseende och skönhet är viktigt för att människor ska må bra i sin boendemiljö. Dessutom: Politisk spaning om Socialdemokraternas lotteri - handlar allt om att SD vill tvåla till sin främsta konkurrent? Gäster: Lars Anders Johansson, skribent mm som bevakar arkitektur för Fokus, Kerstin Barup, arkitekt och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare Nina Solomin.
Det används ofta nedsättande – uttrycket "vita, medelålders män". Vi har kommit långt med jämställdheten sedan femtiotalets strikta könsroller, men fortfarande är det gångbart att använda män som skällsord och att förlöjliga män på olika sätt. Innebär detta fortfarande att slå uppåt? Eller sparkar man snarare neråt, mot pojkar som klarar sig sämre i skolan, mot incelmän som är förlorare på äktenskapsmarknaden? Något med manligheten och mansrollen håller på att processas kollektivt, det märks inte minst på tidningarnas kultursidor där toxisk maskulinitet döms ut samtidigt som känsliga, sköra män framställs som löjliga. Är det fortfarande kul? Dessutom: politisk spaning om en vårbudget som är intressantare än vad man skulle kunna ana. Gäster: Erik Hörstadius, skribent, Niclas Järvklo, idéhistoriker, Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin
Kan alkohol få fart på skrivandet? Och är det möjligt att räddas av ett mirakel när man är långt inne i ett missbruk? Mångfaldigt prisbelönta finlandssvenska författaren Monika Fagerholm hade druckit i flera år – och förknippade det med sitt skapande – när hon till slut hade nått sin botten. Vändpunkten kom på ett oväntat sätt. I detta avsnitt samtalar hon med Joel Halldorf, skribent och kyrkohistoriker och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus om mirakel, kreativitet, ångest och människans behov av att förlora kontrollen. Dessutom Hakelius politiska spaning: Därför kommer SD att bli bråkigare.
Gäster: Monika Fagerholm, författare, Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus
Programledare: Nina Solomin, kulturchef Fokus
Visar Dagens Nyheters rekrytering av liberalkonservativa opinonsskribenten Alice Teodorescu Måwe att väggarna i åsiktskorridoren har slagits ut och att den svenska debatten fått en öppnare planlösning? När hon började som politisk redaktör på Göteborgsposten 2015 sade journalister uppbragt upp sig. Är hennes steg in i DN:s värme också ett steg mot att bli folkkär? Och vilka frågor och åsikter är det som inte ryms i medierna i dag - får tex glesbygdens invånare komma till tals i de stora medierna? Dessutom: Johan Hakelius undrar vart KD:s kristna förlåtelse har tagit vägen. Gäster: Alice Teodorescu Måwe, opinionsskribent, Lotta Gröning, opinionsskribent & Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus.
Jens Ganman och Mustafa Panshiri har rest runt i Sverige och mött människor som sällan skildras i medierna. Frågan de har med sig är om svenskarna har ångrat sin generösa migrationspolitik. Nu kommer deras bok "Det lilla landet som ångrade sig" - boken som beskriver deras möten i olika delar av landet. De har också rest till Finland för att påminnas om hur Sverige var en gång – och till Frankrike för att se hur Sverige eventuellt kommer att bli. Men vilka är egentligen Ganman och Panshiri? Vad har de för bakgrund och hur aktivistiska är de? Dessutom politisk spaning: hur smärtsamt är det för SD att byta väljarbas? Gäster: Jens Ganman, journalist och författare, Mustafa Panshiri, föreläsare och författare och Johan Hakelius politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus.
Migrationsverket gör ingen säkerhetsprövning av tolkar eller asylutredare. Att det inte förekommer beror på politiska beslut. Risken för infiltration från regimer som vill ha information om flyktingar är stor. Dessutom finns problem på Migrationsverket med anställda som inte talar tillräcklig svenska och det finns brister på förvaren. Har gymnasielagen varit en human lag – eller gör den bara de unga männen från Afghanistan som bott här i flera år men ännu inte fått permanent uppehållstillstånd olyckliga? Vi samtalar om Henrik Sjögrens granskning av Migrationsverket i Fokus magasin. Gäster: Anna Högberg, jurist Migrationsverket, Henrik Sjögren, reporter Fokus, Per Brinkemo, författare och föreläsare, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.
Varför är det så svårt för många unga män och kvinnor att hitta någon att bilda familj med - och hur kan man komma till rätta med det? I Singapore hjälper staten till med att para ihop ungdomar. I Sverige slutar hälften av alla äktenskap i skilsmässa. Vi pratar om huruvida det är okej med otrohet och om hur synen på en livskamrat för många ersatts av ett konsumtionstänkande. Dessutom en politisk analys av Socialdemokraternas gangsterhärva. Gäster: Dominika Peczynski, PR-konsult och grundare av den första dejtingsajten i Sverige, Stefan Krakowski, författre, skribent och psykiater, Josefin de Gregorio, författare och kulturskribenten bakom begreppet "kanskemannen" och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.
Hemmahos-rån är ofta brutala, med vapen och misshandel. De drabbade är människor i förmögna områden som Östermalm, vilka förövarna vet har tillgångar. Medan vanliga personrån är på nedgång, har hemmahosrånen inte minskat. Kan denna typ av brott komma att spridas till vanliga medelklassfamiljer? Vi diskuterar också gängkriget som fn pågår i Stockholm, med bomber, granater och skjutningar. I New York lyckades man få ner brottsligheten på nittiotalet genom att ingripa vid småbrott som tunnelbaneplankningar – är det ett gott exempel som kan tillämpas på dagens Sverige? Det diskuterar Anders Göranzon, polis, Sven Granath, kriminolog, och Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. Dessutom förklarar Johan varför drevet mot PM Nilsson varit så stort och envist. Programledare: Nina Solomin.
"Jag blir galen på att alla säger hovsamt." Varför är språkliga förändringar så känsligt? Två militanta språkpoliser och en progressiv språkredaktör drabbar samman i ett uppsluppet kulturkrig kring språkliga frågor. Vi utgår ifrån nyordslistan för 2022 och färdas vidare till språkliga käpphästar och fallgropar. Dessutom Hakelius politiska spaning om Centerns nya partiledare. Spelar det någon roll att han skallat folk som ung? Gäster: Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen, Blanche Sande, reporter Fokus och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
Vad hände under det politiska året - och vad väntar 2023? Kris, kaos. krig och paradigmskifte. Men också slottspartier, vandel, elprisstöd och mod. Det är orden som sammanfattar 2022 enligt Fokus nyårspanel. Regeringen Kristerssons första två månader vid styret betygsätts och dessutom får vi veta vad som kommer prägla 2023. I panelen: Linn Svansbo, S-debattör och vice ordförande i Reformisterna. Alice Teodorescu, blåfärgad borgerlig debattör och skribent. Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Jon Åsberg, chefredaktör Fokus. Vi hörs igen den 13 januari!
"En del tror på tomten och andra tror på Gud", sade en lärare när hon skulle förklara Joel Halldorfs kristna tro för klasskamraterna på 1980-talet. Länge var kristen tro något som krockade med det moderna projektet och som sågs med skepsis. Men håller detta på att ändras? På DN:s kultursida vittnar sekulära skribenter om att de bär kors eller längtar efter en tro. Samtidigt rensar svenska skolor ut Luciafirandets kristna inslag, och vid avslutningar debatteras om det är rätt att vara i kyrkan. Vad innebär att vi har en stor grupp muslimer i Sverige i dag - kommer kanske skiljelinjen i framtiden att gå mellan sekulära och religiösa snarare än mellan olika trossamfund och religioner? Gäster: Joel Halldorf, krönikör i Fokus och professor i kyrkohistoria, Annika Borg, kyrkoherde i Värmland och Johan Sundeen, idéhistoriker och katolik som skrivit boken "68-kyrkan", om marxismens marsch genom ett kristet ledarskikt. Programledare: Nina Solomin.
Meritokrati handlar om att den som är mest kompetent och begåvad ska få positionen. Det systemet har gett västvärlden välstånd, jämställdhet och demokrati. Men i dag är den meritokratiska idén utmanad från både woke-vänster och Trump-höger. Kritikerna menar att det inte är de bäst lämpade som har framgång i dag utan att det beror på nätverk och bakgrund, men att vi fortfarande lever i föreställningen om att de faktiskt förtjänat sina positioner. Eliten blir därmed självbelåten. Är kritiken befogad? Och hur står det till med meritokratin inom kulturvärlden, universitetsvärlden och politiken? Är det tabu idag att tala om begåvningar, för att det låter elitistiskt? Gäster: Torbjörn Elensky, författare och kulturskribent, Anna Victoria Hallberg, litteraturvetare vid Södertörns högskola och Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör vid socialdemokratiska Sydöstran. Programledare: Nina Solomin.
Efter 55 går många in i en ny fas i livet. I en ny bok, "Alla dessa dagar som kom och gick", skildras mäns övre medelålder naket och självrannsakande. Joachim Berner, tidigare chefredaktör på bland annat DN och Expressen, har varit med om ett fall från hög höjd i karriären och blev sedan andligt sökande. Johan Norberg, jazzmusiker som spelat med stora stjärnor, tackade nej till flotta erbjudanden funderar på om han fegat ur. Joachim Berner står på huvudet och drar tarotkort – medan Norberg fyller upp livets tomhet med familj och barn. Att gå in i en ny livsfas är en omställning - hur hanterar man det bäst? Programledare: Nina Solomin.
Siffror från BRÅ visar att utsattheten för brott har minskat de senaste tre åren. Samtidigt slår vi rekord i dödsskjutningar och sprängningar. Vi pratar om hur vi har det med tryggheten i Sverige, vilken påverkan personrånen har på unga personers politiska sympatier och var det säljs knark i Borrby. Och vilken effekt på befolkningen får ett större yttre hot som risken för världskrig? Med tre skåningar i studion reder vi dessutom ut huruvida Skåne bli en egen stat.
Gäster: David Eberhard, överläkare i psykiatri, Ann Heberlein, författare och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin, kulturredaktör Fokus.
Konstkritikern Mårten Arndtzén har skrivit en bok om Lars Vilks, Moderna museet och Rondellhunden: "Kombinationen av rädsla och politisk motvilja höll Vilks effektivt ute från konstvärlden i 14 år", säger han i detta poddsamtal. "Vi ska inte glömma att motståndet mot Vilks också handlat om pur rädsla", säger Karin Olsson, bitr chefredaktör på Expressen. "Ärligt talat räcker det med att vara vit medelålders man för att att vara körd i konstvärlden - du behöver inte ens rita rondellhundar", konstaterar Johan Hakelius. Dessutom gör han en politisk spaning om hur det är med partierna på vänsterkanten - kommer C att fortsätta köra huvudet i väggen? Sitter Nooshi Dadgostar löst eller ej? Varför gillade ingen Mp i valrörelsen? Programledare: Nina Solomin
Det ska bli lättare att byta juridiskt kön, enligt ett lagförslag från den avgående regeringen. Men är det oproblematiskt att alla från 16 år ska kunna byta kön utan diagnos eller utredning? Dagens gäster anser att föreställningen om att könet sitter i hjärnan och är frikopplat från biologi handlar om ideologisk övertygelse och saknar vetenskaplig grund. Emelie Köhler har själv påbörjat ett könsbyte och ångrat sig. Tanja Olsson Blandy har i många år arbetat med jämställdhetsfrågor inom Regeringskansliet och har följt den nya könsbyteslagens väg från spektakulära utredningar till dagens förslag. Vilka slutsatser kan Sverige dra av att Storbritannien har stängt landets transvårdsklinik? Och hur lämpligt är det att RFSL med sin radikala agenda i transfrågan haft en så central roll i de statliga utredningarna? Gäster: Emelie Köhler, Tanja Olsson Blandy och Johan Hakelius. Programledare: Nina Solomin.
Vad är egentligen nationalism? Är den sund eller skadlig? Hur förhåller den sig till idén om nationalstaten? Och varför är det så svårt att prata om de här frågorna i Sverige?
Gäster: Mauricio Rojas, docent i ekonomisk historia, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna och just återinvald i Riksdagen. Björn Östbring, doktor i statsvetenskap, aktuell med boken ”Nationalstaten” på Fri Tanke förlag. Johan Hakelius, politisk chefredaktör, Fokus.
Programledare: Jon Åsberg
En frihetlig feminist-socialist och två vita medelålders män analyserar valrörelsen 2022: problemen, skamgreppen, klädstilarna, korvarna. Var Magdalena Anderssons uttalande om Somalitowns rasistiskt? Vad kännetecknar en valrörelse som addresserar gigantiska problem – som nästan alla partier varit med och skapat? Vi klämmer på alla ömma punkter. Dessutom: Vem vinner nästa val – 2026? Gäster: Anna-Klara Bratt, chefredaktör Fempers Nyheter, Erik Hörstadius, redaktör Fokus, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
Det konstiga är inte att så många, oftast män, intresserar sig för det olösta statsministermordet, utan att de ofta avfärdas som foliehattar eller konspirationsteoretiker. Det säger författaren Lena Andersson, aktuell med en "konspirationsroman" baserad på mordet på Olof Palme. Vad berättar hanteringen av Palmemordet – och Estoniakatastrofen för den delen – om Sverige? Gäster: Lena Andersson, författare, Mats Holm, redaktör på Fokus, Johan Hakelius politisk chefredaktör på Fokus. Programledare: Nina Solomin.
Politiker från höger till vänster har börjat flirta med vanligt folk. För tretton år sedan ansågs sådant vara nazistiskt. Vad beror denna omsvängning på? Dessutom berättar Chang Frick om sin avsky för medelklassen, Lotta Gröning om maktelitens identitetskris och Johan Hakelius analyserar Daniel Suhonens (S) angrepp på sitt eget parti. Gäster: Chang Frick, Nyheter Idag, Lotta Gröning, riksdagskandidat L, Johan Hakelius, Fokus. Programledare: Nina Solomin.
Vad styr forskningen om mat och varför har fett varit så förbjudet? Det finns ett motstånd inom kostforskningen inför att undersöka vissa områden. Dessutom: Vad är fejkad mat? Är kaffe nyttigt och ger ett långt liv. Konsten att vinna biggest loser. Smör och vispgrädde - inte så farligt som du tror. Ett mumsigt sista avsnitt för säsongen. Fokuspodden är tillbaka i början av augusti!
Gäster: Ann Fernholm, författare till boken Fejkmaten, Erik Hörstadius, redaktör Fokus och vinnare av Biggest Loser, samt Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
Är självcensur en svensk folksjukdom? Och går den i så fall att bota? Författaren Torbjörn Elensky och Sakine Madon, politisk chefredaktör på UNT och aktuell med boken ”Inget är heligt”, diskuterar den märkliga omständigheten att svenskarna är världens mest rationella och individualistiska folk, men samtidigt livrädda för att påpeka problem eller tycka olika.
Programledare: Jon Åsberg. Sidekick: Johan Hakelius.
Namnet på utställningssalen Vita havet är inte rasistiskt, skrev en professor på Konstfack i en debattartikel i DN 2021. För det fick hon betala ett högt pris, trots att hon hade rätt i sak. Hur går det till när aktivister med extrema åsikter får stöd inne på en myndighet? Varför är det så få som säger ifrån? Gäster: Sara Kristoffersson, professor i design på Konstfack, Lars Åberg, journalist och författare och Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.
Vilka språkfel retar upp svenska folket allra mest? Vilket ord stör sig Sverigedemokrater på – och vilket ord får Johan Hakelius blodtrycksmätare att börja brumma? Vi pratar om varför ”Fokus” är ett problematiskt uttryck och om varför myndigheter bör undvika en ideologisering av språket. Ett alldeles för flamsigt och underhållande avsnitt om språk och politik. Dessutom en seriös spaning om Vänsterpartiets knepiga läge inför valet. Gäster: Anders Svensson, chefredaktör Språktidningen, Mats Holm, redaktör Fokus, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin
På kort tid har Sverige genomgått stora förändringar. Det skapar en saknad hos många svenskar, efter ett folkhem som inte längre finns. Är den känslan pinsam? Och varför vill Nationalmuseum dekonstruera Anders Zorns verk Midsommardans? Gäster: Katarina Barrling och Cecilia Garme aktuella med boken Saknad. På spaning efter landet inom oss, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Dessutom den sedvanliga inrikespolitiska spaningen – borde M och S gå ihop i en samlingsregering? Programledare: Nina Solomin.
Kriget i Ukraina beror till stor del på att Väst inte enades mot Putin när Ryssland annekterade Krim 2014. Nu måste EU och USA börja planera för en relation till Ryssland efter kriget, så att inte landet blir ett nytt Nordkorea vid vår gräns. Och hur ser den historiska relationen ut mellan Ukraina och Ryssland? Gäster: Carolina Vendil Pallin, FOI, Peter Johnsson, författare till Ukraina i historien, Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Jon Åsberg
6 av 10 svenskar är beredda att aktivt försvara Sverige vid en utländsk invasion. Allra minst försvarsvilja har unga människor. Men alla svenskar mellan 16-70 tillhör enligt lag totalförsvaret. Föräldrar förväntas i en krigssituation lämna sina barn på dagis för att strida eller göra den uppgift som de fått. Är det ett realistiskt scenario, i vårt individualistiska land? Gäster: Arméchef Karl Engelbrektson, kolumnist Susanna Popova, pol chefred Fokus Johan Hakelius. Programledare: Nina Solomin.
Borde poddar och sociala medier styras upp mer? Eller ska vaccinskeptiker få sprida sina tvivel ohämmat? Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke, kolumnist Anna Björklund och Fokus Johan Hakelius diskuterar bla Joe Rogan och Alexander Pärleros, som kritiserats hårt för att de haft vaccinskeptiska gäster i sina poddar. Var går gränserna för yttrandefrihet och vem bestämmer vad som är skadlig information? Dessutom: vad menade Anna Björklund med att skriva att hon hatar Annie Lööf? Och spred Aftonbladet desinformation när de publicerade Jan Guillous krönika om islamistgranskaren Sofie Löwenmark? Programledare: Nina Solomin
46 avlidna i 305 skjutningar förra året. Sprängningar. Barnfamiljer rånas i hemmet. Går spiralen att bryta? Ja, med rätt åtgärder. Det säger Paulina Brandberg, Årets svensk och åklagare samt Anders Burén, tidigare hög polischef.
Är vi på väg in i ett paradigmskifte där hudfärg och representation blir viktigare än meriter? Och varför har TV 4 en språkskola där man undervisar tittarna om vilka ord de ska använda? Vi kikar närmare på den identitetspolitiska idévärld som fått allt starkare fäste på många områden i samhället. Gäster: Anna-Karin Wyndhamn, Göteborgs universitet, Johan Hakelius, Politisk chefredaktör Fokus. Programledare: Nina Solomin.
Magdalena Andersson kommer att sitta kvar. Länge. Det är en av slutsatserna i Fokus nyårspanel, som sammanfattar 2021 och blickar fram mot valåret 2022. Gäster: Lotta Gröning, riksdagskandidat för Liberalerna, Linn Svansbo, vice ordförande Reformisterna, samt Johan Hakelius, politisk chefredaktör för Fokus. Programledare: Jon Åsberg
”Jag liknar alltmer en piggvar.” ”Blir alltmer spolformad.” Kvinnor startade skönhetsdebatten - men vad säger de medelålders männen? Hör författarna Mikael Timm, Mats Holm och Johan Hakelius berätta naket och ärligt om åldrande, utseendekomplex och falnande skönhet. Dessutom: politisk spaning och julkantat extramaterial. Programledare: Nina Solomin.
Hon har svept döda kroppar, pratat med ledsna anhöriga och organiserat begravningar i tio år. Anna Nachman berättar varför detta har fått henne att känna sig mer levande än någonsin. Dessutom: Erik Hörstadius funderar över Public Service och hur journalistik bör bedrivas. Programledare: Nina Solomin
”Killarna försvann in i porr och spel och kom aldrig tillbaka", säger Anna Björklund om hur det var i skolan på 00-talet när iPhone kom. Anna-Lena Lodenius berättar om Sveriges mest porrliberala era - då aktivister krävde samlagsrum på skolorna och studenter låg med varann offentligt. Barnpornografi blev tillåtet. ”Länder där alkohol och porr är lagligt är bättre länder än de med förbud”, konstaterar Erik Hörstadius, politisk redaktör på Fokus. Har han rätt? Programledare: Nina Solomin
Författaren Lena Andersson fick som barn lära sig att vara tacksam mot Staten och socialdemokratin. Ex-polisen Mustafa Panshiri är tacksam för att han får leva i Sverige – det provocerar många bland andra generationens invandrare. Politisk spaning med Johan Hakelius: Nya cementvänstern ska locka över betongsossarna. Programledare: Nina Solomin.
Knarkhandeln växte och bilarna brann, sedan lämnade han miljonprogrammet. ”I vissa områden i Sverige har vi i dag en failed state. Det är jävligt allvarligt”, säger Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys. Sofie Löwenmark, Doku, beskriver förslumningen av Göteborg. Johan Hakelius gör en färganalys av Miljöpartiet. Programledare: Nina Solomin
Vad är kärlek? Ann Heberlein och Jens Liljestrand svarar på frågan. Det handlar om hundar, och om att gnugga ryggrad med en annan man på tantrakurs i en svensk skog. Dessutom: Politiska spaning med Johan Hakelius: Resonemangsäktenskapet mellan M och SD. Kommer det att störas av S uppvakting från vänster? Programledare: Nina Solomin
Det är ingen stor grej att skjuta ihjäl någon, tycker gängkriminella idag. Hur viktigt är det att brottslingar får sitt straff – och att brottsoffret får upprättelse, eller rentav hämnd? Gäster: Per Bauhn, professor i praktisk filosofi och Paulina Brandberg, åklagare. Dessutom: Könssegregationen i svensk politik. Siktar C på att bli ett kvinnoparti? Politisk spaning med Johan Hakelius. Programledare: Nina Solomin.
Vad vill Fjodor Dostojevskij egentligen med sin roman ”Anteckningar från källarhålet” (i nyöversättning: ”En underjordisk dagbok”)? I sista avsnittet av Karantänpodden pratar Nina van den Brink och Mats Holm om den sista delen av romanen och funderar över hur villkoren för den kärlekshistoria som nästan inträffar ser ut. Och är romanen verkligen nihilistisk?
Nina van den Brink och Mats Holm läser vidare på Fjodor Dostojevskijs ”Anteckningar från källarhålet”. I detta tredje avsnitt är det de fem första kapitlen i romanens andra del som får oss att fundera Källarmannen får oss att tänka på klassåterträffar och en duellerande inställning till livet. Vi funderar också över vad som hänt med romanen när den nyöversatts och fått en ny titel: ”En underjordisk dagbok”.
I del 2 av Karantänpodden diskuterar Mats Holm och Nina van den Brink hur Källarmannen söker sin frihet i en värld där förnuftet härskar.
Lyssna på första avsnittet här!
Källarmannen i Fjodor Dostojevskijs verk ”Anteckningar från källarhålet” är en av litteraturens stora gestalter. Från ett tillstånd av självvald isolering utformar han sina idéer om livet och mänskligheten. Nina van den Brink, kulturredaktör, och Mats Holm, reporter, läser och diskuterar vad det ryska mästerverket har att säga oss i tider av mer påtvingad isolering.
Den gröna matbranschen är hetare än någonsin. Alla större matvarukedjor vittnar om en efterfrågan från sina kunder samtidigt som att Silicon Valley-företag som Impossible Foods och Beyond Meat driver utvecklingen av köttsubstitut.
Hur ser framtiden ut för växtbaserat protein? Och hur kommer det sig att till och med Scan håller på att utveckla ett vegetariskt alternativ?
I veckans Fokuspodden medverkar ekonomiredaktör Emanuel Sidea och matkännaren Gustaf Nilsson.
I Fokuspodden är det testosteron-läkemedel som diskuteras. Ett nödvändigt preparat eller äter svenska män det i överdrivna mängder?
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.