Att återupprätta ett totalförsvar för med sig en mängd praktiska frågor om hur olika aspekter av totalförsvaret ska fungera. En av dessa är hur säkerhetsprövningen av totalförsvarspliktiga ska se ut framöver. Så som systemet ser ut idag kan säkerhetsprövningar av totalförsvarspliktiga genomföras löpande under en period som kan omfatta flera årtionden.
Samtidigt krävs ett samtycke från den säkerhetsprövade individen, något som belyst frågan om de som till exempel rycker in i Försvarsmakten har tillräcklig information för att kunna göra ett informerat val – och vad som händer om man vägrar att lämna sitt samtycke.
För att få klarhet i detta tillsatte Regeringen tidigare i år en utredning ledd av Margareta Bergström. Uppdraget förutsätter en fortsatt säkerhetsprövning, men att den ska kunna ”genomföras på ett ändamålsenligt och effektivt sätt”. Samtidigt ska förslagen också säkerställa att kravet på samtycke inte urholkar totalförsvarsplikten.
Folk och Försvar-podden handlar i det här avsnittet om utmaningarna kring säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga.
MEDVERKANDE
Margareta Bergström, särskild utredare, utredningen Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga
Sven Blomberg, ledamot, Pliktrådet
Henrik Häggström, senior analytiker, Försvarshögskolan
Avsnittet är producerat av Daniel Kjellén. Klippning och ljudbearbetning: Blue3. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.