100 avsnitt • Längd: 60 min • Månadsvis
En ocensurerad podcast om rätten att bestämma över sin egen kropp och föda på egna villkor. Samtal och intervjuer om kvinnohälsa, graviditet, födande och föräldraskap.
En podd av och med fyra erfarna engagerade doulor, i olika konstellationer. Här får du ta del av samtal mellan oss och våra gäster, om att doula, vardagen och livet som kvinna, mamma och förälder. Om att vara gravid och postpartum, svåra och härliga känslor och upplevelser, relationer, systerskap, erfarenheter av förlossning på olika platser och hur vi kan stötta kroppen, sinnet och varandra.
The podcast Förlossningskanalen is created by Doulagruppen. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Det här avsnittet har vi besök av Maja Larsson som är journalist och författare och vi pratar utifrån hennes bok Kläda blodig skjorta. I samtalet tar vi oss genom barnafödandets historia i Sverige under de senaste 150 åren och får följa utvecklingen från 1800-talets hemförlossningar till dagens moderna sjukhus, och förlossningshem och riskfyllda kejsarsnitt. Hur Sverige blev det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Men också varför en del kvinnor längtat hem igen?
Vi pratar inte bara medicinska framsteg utan också hur politik, ekonomi och kultur har påverkat kvinnors upplevelser av att föda barn. Om förändring, kamp och den ständiga strävan efter bättre vård och villkor för födande kvinnor.
Lika aktuell nu, som då!
Vi nämner även stadsvandringen I barnmorskans spår av Stockholms Kvinnohistoriska
Vi som producerar Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på doulagruppen.se och på Instagram @doulagruppen
Stötta våra löpande kostnader i Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90 och märk donationen med “podd”.
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
I det här avsnittet får ni lyssna på en födsloberättelse om att tidigt veta vad man vill, våga staka ut sin egen väg och göra det på sitt eget sätt. Om att inte berätta om att man tänkt föda första barnet hemma (på en ort där hembarnmorskor inte finns i närheten), förneka att födseln faktiskt är igång och att sedan föda i kraft, inre tilltro och med ett primalt urvrål. Förundran och rysning utlovas.
I dagens avsnitt pratar vi om krystfasen! Ett stort, spännande ämne.
Vi pratar om att som födande vara expert, förlossningsställningar, varmt och vått, hands off, forskning, öva på att krysta, insikter och en hel del annat.
Foto: Li Lövebrant
Ett öppet, ärligt och personligt samtal om motstånd, förberedelse på olika nivåer, mansarbete, ta ansvar, livsstilsförändringar, ta hjälp av en doula, bli pappa, detoxa dopamin, möjligheter, behov, förlora ett barn, pojken och mannens energi och beslutsfattande. Ja ni hör ju: ett måste att lyssna på och tipsa vidare om!
Här kommer ett avsnitt efterfrågat från er lyssnare. Om att önska, begära, drömma om eller kräva ett kejsarsnitt, en magfödsel. Om riskbedömning, kontroll, forskning och kultur.
Ja, detta är några av de saker vi talar om i dagens avsnitt.
(vid ca 7 minuter säger vi “tillgång till vård”, vi menar såklart tillgång till stöd och rätt vård för den individuella kvinnan)
Avsnitt vi nämner:
BB-krisen, avsnitt 21
Familjevänlig kejsarfödsel, avsnitt 77
Rutin, indikation, risk, statistik och forskning, avsnitt 106
Oxytocin, avsnitt 111
Födas och att föda, avsnitt 119
SBU-länk vi pratar om: Kejsarsnitt på kvinnans önskemål – fördelar och nackdelar för kvinna och barn (sbu.se)
I det här avsnittet får ni lyssna till Doulagruppens egen Morlin Schubert om hennes tankar inför sin tredje födsel. Vi pratar om allt från att inte bli daterad på ultraljud och stödpersonens roll till att föda själv, förlossningsdrinken, ta emot stöd, föda för sista gången och mycket mer.
Morlin nämner att man i Sverige behöver boka KUB själv, en liten rättelse är att det är olika beroende på vilket län man bor i.
Du kan lyssna på Morlins tidigare två födsloupplevelser i avsnitt 55 & 56.
Emilia Bergmark-Jiménez är tillbaka i podden! Denna gång för att prata om sin nya bok Födas och att föda. Samtalet kommer dock att handla om så mycket mer än “bara” en bok.
Vi pratar om att erkänna rädslor, ta ansvar, verkligen lyssna, att förbereda sig “traditionellt” men ändå inte ha en aning. Och om att man kan gå från att tänka “hur kan man vilja föda någon annanstans än på sjukhus? Borde inte alla till och med föda med kejsarsnitt?” till… ja, något helt annat! Lyssna så får ni veta mer. “En upplivande förflyttning” helt klart.
Det existentiella, personliga, sociala, medicinska och politiska… allt detta kläms in i detta extra långt avsnitt. Ett innerligt samtal om vad födandet faktiskt är/kan vara.
Äntligen får födandet plats i det offentliga rummet: Emilias bok blir nämligen en utställning på Fotografiska i Stockholm. Missa för tusan inte det!!
Lyssna på Emilia i tidigare avsnitt: nr 69 & 70.
Foto: Henrik Nielsen
Det finns många förlossningsberättelser att lyssna på. Många gripande berättelser om hur det var att föda, steg-för-steg.
I det här avsnittet får ni istället lyssna på en personlig och innerlig berättelse om tre olika födslar där känslor, reflektioner och hur olika man kan tänka och förbereda sig inför födseln vävs ihop.
Ett extra långt avsnitt om hur nyfikenhet och öppenhet leder till utveckling, om att oplanerat bli gravid, få två barn tätt, vilja föda ifred och såklart mycket mer.
Avsnittets storyteller är Susannah Rickman (@liv_moder)
De birth workers vi pratar om som var med när Susannah födde var Anna Bergman, Ulrika Casselbrant & Helena Maass.
Vi nämner även Kristina Turner & Yolande Norris-Clark.
I det här avsnittet är Lina Lundkvist tillbaka, denna gång för att prata om fertilitetsförståelse. Lina jobbar som handledare i fertilitetsförståelse på @fertilitetskoll och fertilitetskoll.se.
Vi pratar om mens, sekret (som borde få mer cred) och hur hela befruktningen kan bli en annan berättelse än den vi är vana vid. Vi pratar om att fertilitetsförståelse inte bara kan användas för eller emot att bli gravid, utan att menscykeln även är ett hälsotecken som kan användas för att öka hälsan eller leva cykliskt. Bilden man får med sig från skolan av hur man blir gravid stämmer ofta inte överens med hur det ser ut på riktigt, och är mens en börda, eller ej?
Vi som producerar Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på doulagruppen.se och @doulagruppen
Stötta våra löpande kostnader i Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90 och märk donationen med “podd”.
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram: @forlossningskanalen
I det här avsnittet pratar Morlin med Elisa Corubolo och Elisabet Ulén från vårdformen “Min barnmorska” vid Huddinge sjukhus om vårdformen Caseload midwifery. Om att jobba inom “Min barnmorska”, om vilka som föder med “Min barnmorska”, och om varför det är en så uppskattad vårdform. Forskningen visar i alla fall att det blir bättre utfall!
Tyvärr är ljudet inte det bästa, eftersom rummet på barnmorskemottagningen hade för lite fluff för att mjuka upp, vi ber om ursäkt för det och ska försöka spela in avsnitt med fler än en gäst digitalt framöver.
Vi som producerar Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på www.doulagruppen.se, @doulagruppen och @forlossningskanalen
Stötta våra löpande kostnader i Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90 och märk donationen med “podd”.
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram, @forlossningskanalen
I det här avsnittet pratar Morlin med Lina Lundkvist om hennes graviditet med hyperemesis gravidarum, extremt illamående och/eller kräkningar under graviditet. Lina jobbar som handledare i fertilitetsförståelse på @fertilitetskoll och fertilitetskoll.se och insåg först efter att hon hade fött att hon hade hyperemesis. Vi pratar definition/diagnos, bemötande, peer support och så pratar vi absolut INTE tips och knep för att må bättre i sin hyperemesis! ;-)
Facebookgruppen vi pratar om heter “Hyperemesis gravidarum Sverige”.
Vi som producerar Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på doulagruppen.se eller @doulagruppen
Stötta våra löpande kostnader i Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90 och märk donationen med “podd”.
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram, @forlossningskanalen
I det här avsnittet pratar Morlin och Åsa om Golden Hour; vad det är, hur en ostörd sådan kan se ut och varför den är så viktig. Men också om att den inte alltid respekteras och vilka rutiner som brukar utföras den första tiden efter att bebis är född. Vi ger såklart också tips på vad du själv kan göra för att skapa en så ostörd Golden Hour som möjligt. Och så går vi igenom de nio stegen som beskriver det nyfödda barnets kompetens att själv ta sig till bröstet och börja amma.
Vi som producerar Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90 så vi äntligen kan köpa bättre inspelningsutrustning.
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
Barnmorskan Ateka är på besök från Belgien och gästar podden för att berätta om sina tre väldigt olika födslar: en kejsarfödsel, en vbac och en hemfödsel.
Om att vara "den första pannkakan", föda i ett annat land, studera till barnmorska på ett nytt språk, ljuga om sitt bf-datum, föda med en barnmorska man känner men inte gillar, likheter och olikheter mellan länderna, följa sitt hjärta och sin vilja, arbeta som barnmorska i Pakistan och mycket mer. Ja ni hör ju...
Lyssna och njut till detta extra långa avsnitt!
Vi vill bara förtydliga att ibland när vi säger ordet får gör vi citationstecken (som ni såklart inte ser).
I det här avsnittet får ni möta Maria Borda och Opokua Britton Cavaco, som just kommit ut med sin nya bok - Det nya livet. Och det blev ett fint samtal (tyvärr igen med varierande ljudkvalitet) om den första postpartumtiden, hur vi ser på, och hanterar, den i olika kulturer. Men också många härliga tips på vad vi kan lära oss av andra kulturer och hur vi bättre kan finnas där för den som nyligen fött och blivit förälder. En viktig bok som vi rekommenderar alla att läsa.
Är du mer nyfiken på så hittar du de båda fina författarna på Instagram @mariaborda.se och @curlydoula och förlaget heter @mondialforlag
Vi som producerar Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90 så vi äntligen kan köpa bättre inspelningsutrustning.
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
I det här avsnittet får ni lyssna till en av våra idoler, ingen mindre än professor Kerstin Uvnäs Moberg som forskat på oxytocin i hela 40 år! Vi tar tillfället i akt att ställa de frågor vi möter i vårt doulande och de frågor ni lyssnare skickat in.
Så samla kunskap om hur kroppen fungerar under en födsel genom att lyssna till Kerstin och hennes imponerande kunskap om oxytocinets roll i människans liv. Och såklart fokuserar vi på födandet och tiden efteråt.
Kejsarfödsel, igångsättning, syntetiskt oxytocin, amning, anknytning och mycket mer berörs också.
Ber om ursäkt för att vi missade att en telefon ringde (vibrerade) vid ett tillfälle.
Kerstin finner ni på instagram @kerstinuvnasmoberg och på www.kerstinuvnasmoberg.se
Hennes nya bok vi pratar om och som hon skrivit tillsammans med Magdalena Bolling heter Medfödd och finns att beställa på nätet eller köpa i butik.
Vi som producerar Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
I Sverige idag föder de allra flesta på sjukhus. Här kommer ett avsnitt med en väldig massa saker om vad som kan vara bra att veta, för dig som är gravid och planerar att föda på sjukhus.
Vi pratar bland annat om att välja klinik, förlossningsbrev, sjukhusets rutiner, dina rättigheter, hur man är ett bra stöd, om att skapa goda förutsättningar för kroppen och mycket annat.
Vi tipsar om Förlossningskanalens avsnitt 76 Hemlik sjukhusfödsel https://forlossningskanalen.podbean.com/e/76-hemlik-sjukhusfodsel/
Och Förlossningskanalens avsnitt 23 och 24 med Linda Morge del 1 och 2 https://forlossningskanalen.podbean.com/e/linda-morge-del-1/
https://forlossningskanalen.podbean.com/e/24-linda-morge-del-2/
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
Eftersom kvinnohälsa ligger oss varmt om hjärtat och är en del av denna podd så tar vi oss i detta avsnitt vidare genom jungeln av terapiformer och pratar om ljusterapi. Såklart görs kopplingar till både fertilitet och återhämtning efter födseln. Vi pratar även om melatonin, myom, endometrios, cellförändringar, infektioner, stamceller, klimakteriet mm!
Lär dig mer om ljusterapi och dess fantastiska effekter med näringsterapeuten Jonna Höglund!
Jonna hittar du på instagram: @ljusmedicin_
och på FB: https://www.facebook.com/naringsmedicin.se
Jonna Höglund och Nordiskt näringscenter har ett erbjudande till dig som lyssnare för kursen Ljusterapi & Ljusmiljö för Fertilitet, Lust & Kvinnohälsa! Du får introduktionsföreläsningen Ljus & Mörker gratis när du anmäler dig.
Följ länken https://naringscenter.se/kurs/ljusterapi-intro-och-fertilitet/, skriv in rabattkoden LJUSKURSER så får du tillgång till både Ljusterapi & Ljusmiljö för Fertilitet, Lust & Kvinnohälsa och introduktionsföreläsningen Ljus & Mörker.
Appen för dator vi nämner som reglerar ljusfärger efter dygnet: https://justgetflux.com Den är gratis att ladda ned och att använda.
Avsnittet är sponsrat av Betiyon och med koden FORLOSSNINGSKANALEN25 får du 25% rabatt på din första beställning av dessa fantastiska oljor! Gäller en vecka från att detta avsnitt släpps. Tack Molly och Betiyon!
www.betiyon.se @betiyon_official
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Vi delar mer holistisk information och erfarenhet om graviditet, födande och föräldraskap i vår digitala tjänst GRAVIDRESAN Online Community som du hittar här https://www.gravidresan.nu/
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
Att vara gravid innebär för många en enorm förändring. En graviditet kan innefatta så många olika känslor, de kan skifta snabbt, vara svåra att förstå och ibland golva en totalt.
I dagens avsnitt pratar vi om hur det kan upplevas att vara gravid, vilka känslor och behov som kan uppstå och hur man som stödperson kan finnas där. Och än mer såklart!
Avsnittet är sponsrat av Betiyon och med koden FORLOSSNINGSKANALEN25 får du 25% rabatt på din första beställning av dessa fantastiska oljor! Gäller en vecka från att detta avsnitt släpps. Tack Molly och Betiyon!
www.betiyon.se @betiyon_official
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Vi delar mer holistisk information och erfarenhet om graviditet, födande och föräldraskap i vår digitala tjänst GRAVIDRESAN Online Community som du hittar här https://www.gravidresan.nu/
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
I det här avsnittet diskuterar vi de fördomar och missuppfattningar ni skrivit in till oss att ni fått höra eller kanske själva sagt, tänkt eller känt. Anna går igång och Åsa håller balansen, som vanligt helt enkelt.
Avsnittet är sponsrat av Betiyon och med koden FORLOSSNINGSKANALEN25 får ni 25% rabatt på er första beställning av dessa fantastiska oljor! Gäller en vecka från att detta avsnitt släpps. Tack Molly och Betiyon!
www.betiyon.se @betiyon_official
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Vi delar mer holistisk information och erfarenhet om graviditet, födande och föräldraskap i vår digitala tjänst GRAVIDRESAN Online Community som du hittar här https://www.gravidresan.nu/
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
Doulagruppens Morlin och Åsa pratar om vad en rutin egentligen är och vad motsatsen är. Vi pratar även om hur statistik tas fram, hur den används, hur man kan tänka kring värdering och uppskattning av olika risker. Ett fullspäckat och matigt avsnitt som hjälper gravida att navigera sin väg igenom mödra- och förlossningsvårdens alla beslut.
Det här avsnittet spelades in för ett tag sedan, när vi fortfarande hade vårt gamla namn därför säger vi "välkommen till Doulapodden", men vi tycker avsnittet är för viktigt för att inte släppa. Så trots namnförvirring kommer det här!
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Vi delar mer holistisk information och erfarenhet om graviditet, födande och föräldraskap i vår digitala tjänst GRAVIDRESAN Online Community som du hittar här https://www.gravidresan.nu/
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
Tvåbarnschock. Va!? Är det en grej? En del känner verkligen av det, andra inte alls.
En del tycker att det svåraste är att gå från inga barn till det första. Den omställningen pratas det ändå om en hel del. Men att gå från ett barn till två, eller flera, hur upplevs och känns det? I det här avsnittet och samtalet delar Anna R Landaeus och Cecilia Lindh med sig av sina erfarenheter, upplevelser, känslor och tips om vad som har funkat för dem när familjen växer.
Är du nyfiken på Annas arbete så hittar du henne på Instagram @starkakvinnorgenomlivet
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Vi delar mer holistisk information och erfarenhet om graviditet, födande och föräldraskap i vår digitala tjänst GRAVIDRESAN Online Community som du hittar här https://www.gravidresan.nu/
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
I det här avsnittet firar vi att Sverige äntligen får sin första barnmorskeledda enhet! Ett birth center med barnmorskor som du, innan du ska föda, får chansen att lära känna.
Hur uppkom idén och hur får man drömmen att bli sann? Varför behövs ett birth center, vilka får föda där, vad kostar det, hur många födande/år räknar de med att ta emot och vad möter ni för skepsis? De här och många fler frågor får ni svar på av Johanna Sedeborn och Cita Lundin, barnmorskor och grundare av Barnmorsketeamet.
Barnmorsketeamet är aktiva i Göteborg och ni når dem via hemsidan www.barnmorsketeamet.se samt på @barnmorsketeamet
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Vi delar mer holistisk information och erfarenhet om graviditet, födande och föräldraskap i vår digitala tjänst GRAVIDRESAN Online Community som du hittar här ttps://www.gravidresan.nu/
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
När Anna-Karin och Johans första barn föddes gick det snabbare än de hade kunnat föreställa sig. Vi pratar om en regnbågsgraviditet, färdknäppen, att lyssna inåt och att för guds skull inte glömma att fotografera. Om golden hour, underbemannad förlossningsvård och släktens reaktioner. Lyssna på Anna-Karin och Johan om deras omvirvlande resa till föräldraskap.
(Obs, avsnittet spelades in för ett år sedan).
Vi delar mer holistisk information och erfarenhet om graviditet, födande och föräldraskap i vår digitala tjänst GRAVIDRESAN Online Community som du hittar här https://www.gravidresan.nu/
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Som vi längtat efter denna bok och detta samtal med författaren och födelseaktivisten Kristina Turner och journalisten, författaren och doulan Maria Bengtsson.
Vi är så glada över att äntligen få sitta i samma rum och prata om boken de skrivit tillsammans - Revolution i BB-fabriken - vem boken riktar sig till och varför den är viktig, men också om vad det är som är så grundläggande problematiskt i dagens förlossningsvård. Hur problemen har uppstått och hur vi kommit att acceptera att det ser ut som det gör. Såklart pratar vi även om det friska födandet och hur man kan förbereda sig inför en fysiologisk födsel. Och om att återta makten över kroppen!
Ljudet är tyvärr inte det bästa (i början speciellt, sen blir det bättre!), men vi hoppas att samtalet ändå värmer och inspirerar.
Boken heter Revolution i BB-fabriken - Hur du tar tillbaka makten över din kropp och föder friskt i ett sjukt system av Maria Bengtsson och Kristina Turner
Vi delar mer holistisk information och erfarenhet om graviditet, födande och föräldraskap i vår digitala tjänst GRAVIDRESAN Online Community som du hittar här https://www.gravidresan.nu/
Stötta Förlossningskanalen genom Swish till 123 507 82 90
Bli Förlossningskanalens patreon https://www.patreon.com/forlossningskanalen
Lyssna på, följ, ratea och dela Förlossningskanalen i din podcast-spelare eller på Instagram @forlossningskanalen
Vi som driver Förlossningskanalen är Doulagruppen och oss hittar du på https://www.doulagruppen.se/ eller på Instagram @doulagruppen
Här kommer ett efterlängtat avsnitt med barnmorskan och influencern Asabea Britton.
Eftersom Asabea vid inspelningstillfället är gravid med sitt tredje barn pratar vi såklart om förberedelser inför födseln. Men också om hur hennes syn på födande har ändrats över tid, vad svensk förlossningsvård saknar och skulle behöva, debatten om hemfödslar och free births och om varför vi doulor inte alltid välkomnas med öppna armar.
Vi hann också med några lyssnarfrågor, dock inte alla. Vi ber om ursäkt för det och tar med oss dem till ett annat avsnitt.
Här kommer avsnitt 100 av Doulapodden! Och i detta avsnitt svarar vi på de frågor vi fått in från er via Instagram.
Från och med avsnitt 101 byter Doulapodden namn! I det här avsnittet avslöjar vi till vad...
I det här avsnittet berättar Anna om första tiden efter födseln. Hur hon hade förberett sig, hur det sedan blev och hon svarar också på frågorna från er lyssnare.
Anna delar generöst med sig av sitt bröl-ljud och postpartum-tiden diskuteras också generellt.
Här kommer avsnittet om Doulagruppens Annas födsel av sin dotter.
Ett ärligt avsnitt om en doulas hemfödsel innehållande rädsla och dödsångest men också stöd, kraft och obeskrivlig lycka.
Nästa vecka kommer del 2, om tiden efter födseln.
Ett samtal mellan Doulagruppens Morlin Schubert och barnmorskan Märta Cullhed Engblom om doulans och barnmorskans samarbete och de utmaningar man kan möta.
Vad händer när den födande blir en graf, hur kan professionerna närma sig varandra och samarbeta och borde inte samtycke vara en självklarhet?
Boken som nämns är skriven av Rachel Reed och heter Reclaiming childbirth as a rite of passage.
Stötta oss gärna genom att swisha valfritt bidrag till: 123 507 82 90
Stort tack!
I det här avsnittet pratar vi med doulorna Xana De Silva och Mirali Rabb om hur det kan vara att ha autism och vara gravid, föda barn och bli förälder. Avsnittet är både för dig som har autism, lever med någon som har det eller ska vara med på en födsel där kvinnan/partnern har autism. Många konkreta tips och riktigt bra information utlovas!
Xana & Mirali hittar ni på:
@foraldermeddiagnos
@aktiv.baby
@miraliv.se
Livscoachen och kreatören Mia Andersson gästar det här avsnittet av Doulapodden. Vi pratar om hennes graviditet, hur hon som självstående förberedde sig för att föda hemma och ta emot sitt första barn. Vi utgår givetvis från vad som kändes avgörande för Mia, men som även kan inspirera dig som önskar en ostörd fysiologisk födsel utan medicinsk inblandning. Vad som kan vara bra att känna till och hur goda förutsättningar kan skapas för att få en stärkande upplevelse av att föda.
Ni hittar Mia på:
https://miamandersson.com/
@miamargaretha
Herbalistan Carmela Guida som driver Örtfabriken gästar i det här avsnittet Doulapodden. Vi pratar om hur örter kan stötta fertilitet och under postpartum. Men fokus ligger på hur örter kan stötta hormonell balans. Ett avsnitt för att finna inspiration och alternativa lösningar på hormonella problem, och mycket annat. Ni får bland annat höra om Munkpeppar, en mycket spännande ört. "Spännande" används för övrigt x antal gånger i avsnittet av entusiastiske Anna.
Carmela hittar ni på:
@ortfabriken
www.ortfabriken.se
Och titta här! Ett erbjudande från Carmela och Örtfabriken:
Välkommen in i Örtfabrikens örtiga värld. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för inspiration eller följ på Instagram. Om du är nyfiken på våra örter så ber vi dig använda koden DOULA för fantastiska 20% under juni månad. Vi vill särskilt lyfta fram vår tinktur Happy Hormones.
Carmelas faster har plockat Munkpeppar där den växer hos släkten i södra Italien. Just nu puttrar en tinktur hemma hos Carmela (det tar ca 4 veckor för en tinktur att bli redo). Endast i juni går det att köpa tinktur av Munkpeppar, 50ml. Mycket liten upplaga och mest för att det är roligt och då Carmela gör till sig själv. Hör av dig via [email protected] om du vill köpa en flaska.
Ni ska nu återigen få lyssna till barnmorskedoulan Märta Cullhed Engblom. Vi har tidigare spelat in ett avsnitt med samma namn (nr 26) men tyvärr blev ljudet väldigt dåligt i det avsnittet. Därför spelade vi in avsnittet på nytt och det blev en blandning av upprepning (med bra ljud) och en massa nya tankar kring vad en fysiologisk födsel är, vad som kan störa och vad som gynnar en sådan.
Vi pratar även om igångsättning, interventioner, vaginala undersökningar, hormoner, skam, uppbyggnaden av vården, vad den födande behöver och massa annat.
Märta hittar ni på:
www.fodamedstod.se
@fodamedstod
Ett avsnitt i två delar om patientlagen och din rättigheter som födande med ingen mindre än den legendariska barnmorskan Gudrun Abascal!
Ni får också höra om när Gudrun föddes, hennes karriär och en hel rad historier från hennes arbete genom åren.
Om rädsla, risktänk, förbereda sig, vikten av att lyssna, att göra eller icke göra som barnmorska och en hel del annat diskuteras.
Du når Gudrun på: [email protected]
Länkar för mer information om dagens ämne:
https://www.birthrightssweden.se
Patientlag (2014:821) Svensk författningssamling 2014:2014:821 t.o.m. SFS 2023:42 - Riksdagen
Ett avsnitt i två delar om patientlagen och din rättigheter som födande med ingen mindre än den legendariska barnmorskan Gudrun Abascal!
Ni får också höra om när Gudrun föddes, hennes karriär och en hel rad historier från hennes arbete genom åren.
Om rädsla, risktänk, förbereda sig, vikten av att lyssna, att göra eller icke göra som barnmorska och en hel del annat diskuteras.
Fram till 32 minuter är avsnittets ljud sådär, sen blir det bättre!
Du når Gudrun på: [email protected]
Länkar för mer information om dagens ämne:
https://www.birthrightssweden.se
Patientlag (2014:821) Svensk författningssamling 2014:2014:821 t.o.m. SFS 2023:42 - Riksdagen
Två förlossningsberättelser uppdelade i två avsnitt.
Del 2: Om en vbac (vaginal birth after c-section) och att inte uppleva smärta. Om sår och läkning, stöd och kontroll.
Två förlossningsberättelser uppdelade i två avsnitt.
Del 1: Om en första graviditet och födsel. Om rädslor, om att känna att man behöver kvala in på förlossningen, om bristen på kommunikation, om att tro att man inte kommer att överleva.
Disa arbetar med sexualupplysning, fertilitetsförståelse, hon föreläser och mycket mer. Hon har dessutom en fantastisk kanal på boon.tv/wahini där man hittar massor av material inom hälsa, läkning mm.
Det här avsnittet handlar om cellförändringar, hur man upptäcker att man har det, hur det behandlas av vården och hur man kan tänka och göra om man inte vill konicera (operera). Avsnittet är fullspäckat med information, forskning, tankar och diskussion om just cellförändringar och HPV: varför och hur man får det och mycket mer. Kunskap och tips kring östrogendominans, ägglossning, gyn-besök, kost, livsstilshälsa, läkning generellt och mycket mer utlovas.
Och ta del av Disas egen resa från högsta graden cellförändringar till helt frisk!
Disa Mineur som är kunskapsbanken i avsnittet hittar ni här:
https://boon.tv/wahini
https://www.wahini.se/
Instagram: @hormonhexan
Facebook: Cellförändringar- läka naturligt
Vi vill också tipsa om:
På förfrågan kommer här ett avsnitt där Morlin ställer frågor till Anna om hennes tankar och känslor under graviditeten och inför födseln. Vi hinner även med lite prat om postpartum-tiden.
Behöver doulan en doula och församtal? Vad har överraskat mest denna graviditet? Vad har varit jobbigast/härligast? Varför föda hemma? Detta och mycket mer...
www.doulagruppen.se
@doulagruppen
@doulapodden
@gravidresan.nu
Ett avsnitt om två födslar, en på sjukhus och en hemma. Om att må dåligt under graviditeten, tänka om, tänka nytt och planera för en helt annan typ av upplevelse gång två.
Lyssna till Malin som öppenhjärtligt delar med sig av två olika upplevelser och kom ihåg: det finns stöd att få.
Här kommer det sista av våra fyra personliga avsnitt med ingen mindre än Dolores!
Vi pratar om allt från doulande, födande, frukost, musik och Argentina till mäns våld mot kvinnor och demonstrationer.
Länkar:
Studien Kvinnors trygghet – ett jämställt samhälle fyllt av våld:
https://www.roks.se/sites/default/files/2022-11/Roks%20rapport%202022_webb-enkelsid.pdf
Kvinnofridslinjen:
Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige:
Unizon:
Vi fortsätter med de personliga avsnitten och nu är det dags för er att lära känna Åsa Ekman lite bättre.
Avsnittet berör ämnen som att drivas av lust, föräldraskap, livsförändringar och födande och doulande såklart.
Boken vi pratar om i avsnittet är: Reclaiming childbirth as a rite of passage av Rachel Reed.
Sex and birth coach Erika Alsborn kom till Doulapodden för att prata om hur sex och födande hör ihop och avsnittet blev minst sagt spännande.
Vi pratar om njutning, sex under graviditet och födsel, orgasmic birth, klitoris, klipp (episiotomi), kontakt med sin egen kropp, sex och lust som gravid och mamma, hora-madonnakomplex, kvinnokroppen och födande i stort.
Nyfiken? Tune in!!
Erika hittar ni på:
@erikaalsborn
erikaalsborn | Pico
Här kommer en efterlängtad fortsättning på avsnitt 74 där Filippa Odevall gästade podden.
Vi pratar ännu mer om bristningar, knip, framfall, klipp (episiotomi), smärta, bäckenbottenmassage, flöde, läkning, krystfas och mycket mer.
Allt detta med ett helhetstänk och fokus på att förebygga, läka och behandla.
Filippa hittar ni på:
Hemsida: www.moonrise.health
Youtube: Filippa Odevall for Moonrise
Instagram: moonrise_hq
I det här avsnittet får ni lära känna Morlin Schubert. Vi pratar såklart doulande och födande men också personliga saker så som uppväxt, föräldraskap, skillnader mellan Tyskland & Sverige och mycket mer. Och självklart svarar Morlin på de frågor som ni skickat in.
Under hösten/vintern får ni lära känna oss i Doulagruppen lite bättre genom personliga intervjuer.
Först ut är Anna Bjelkefelt, grundare av Doulagruppen och producent av Doulapodden.
Anna svarar bland annat på frågorna: "varför blev du doula?", "vad är det jobbigaste du varit med om som doula?" och "vad hade du gjort om du inte arbetade som doula?
Hon svarar även på de lyssnarfrågor ni skickat in.
PLUS! En riktigt rolig sak delas i slutet av avsnittet...!
www.doulagruppen.se
www.gravidresan.nu
@doulagruppen
@doulapodden
Gäst i detta avsnitt är Sandra Aggemo, stress- och livscoach, doula och mycket inspirerande!
Ett magiskt samtal om att förlösa sina känslor och hur du som gravid, födande och birthworker kan ha nytta av det. Och alla ni andra såklart.
Beskrivande ord av detta avsnitt: personligt, aha-upplevelse, djup, nyfikenhet, leva fullt ut, våga och utveckling.
Topp tre bästa avsnitt so far, missa inte detta!
Sandra hittar ni på:
@sandraaggemo
www.sandraaggemo.se
Kära lyssnare!
Här kommer en sommarhälsning med lite information om vad som kommer härnäst i form av webbinariedagar, utbildningar mm.
Kram från oss i Doulagruppen
@doulagruppen
@doulapodden
@gravidresan.nu
Anna Landeaus (@starkakvinnorgenomlivet) gästar Doulapodden för att i detta avsnitt berätta om sina tre väldigt olika upplevelser av att föda genom magen. Vi pratar också om varför familjevänlig kejsarfödsel borde vara standard, hur det går till, hur man kan tänka kring träning efteråt och mycket mer!
Jasmin & Lisandro kom till Doulapodden för att, på begäran av er lyssnare, dela sin positiva förlossningsupplevelse.
Hur kan man göra för att få en så positiv upplevelse som möjligt, trots att omständigheterna (sjukhus) kanske inte är de mest optimala för den födande kroppen?
Jasmin & Lisandro födde sitt första barn på sjukhus inom projektet Min barnmorska och med stöd av en doula. Lyssna till deras berättelse i detta extra långa avsnitt!
Hur kan det vara att vänta barn, föda och bli mamma utan att ha sin egen mamma i livet? Vad för tankar och känslor kan väckas när man inte har det där stödet från familj och omgivning som man behöver? Hur kan det kännas att sakna det när man går igenom en sådan stor transformation som det innebär att bli förälder?
Allt detta och mycket mer i dagens avsnitt med Kathleen Lönnkvist: doula, undersköterska och mamma till tre.
Stötta podden genom att swisha valfritt bidrag till: 123 507 82 90
Stort tack!
Filippa Odevall är bland mycket annat yogalärare och grundare av Woman Cycles - numera omdöpt till MoonRise.
I det här avsnittet får ni höra om Filippas två födslar, hur hon läkte sin förlossningsskada naturligt och om hur hon nu börjat utbilda andra.
Lyssna för inspiration och hopp.
Filippa hittar du på:
Instagram: @filippaodevall
Hemsida: https://womencycles.com/
Snart på: www.MoonRise.health
YouTube Filippa & Healing
Metoder vi pratar om i avsnittet:
Hypopressives - https://www.youtube.com/watch?v=686ZPKu33fk
Vaginal Steaming - https://www.youtube.com/watch?v=mB6vDJcPHSk
Diet - https://www.youtube.com/watch?v=jcfPQ_SEZBk
Scar Tissue Remediation - https://www.youtube.com/watch?v=_yZxBwjA-BU
Gillar du podden? Stötta oss genom att swisha valfritt belopp till:
123 507 82 90
Vårt fjärde avsnitt med poddens expertkommentator barnmorskedoulan Märta Cullhed Engblom, aka @fodamedstod.
Vi ställer frågor som: Har det friska födandet hamnat på fel plats? Vad är det största hotet mot födande idag? Varför dog så många födande “förr”? Vad innebär övermedikalisering och vad finns det för risker med det? Och kanske framför allt diskuterar vi optimala och suboptimala förutsättningar, onödiga interventioner, risktänk, förlossningsupplevelsen och Är det farligt att föda?
Lyssna och lär.
Ett djupt personligt avsnitt från två doulor som båda gått igenom en förlossningsdepression. Vi nämner red flags, förebyggande, behandling och förlossningsdepression hos partners.
I början av avsnittet får ni också kort fakta om skillnaderna mellan baby blues, förlossningsdepression/postpartum-depression och psykos och hur dessa kan te sig samt vad post partum depletion egentligen innebär.
Tack Maddy från @doulorna för att du delade så öppet och personligt om ett viktigt ämne som vi bara måste prata mer om i samhället.
I dagens avsnitt får ni lyssna till Anna som är barnmorskedoula. Vi samtalar om barnmorskans roll, bli barnmorska och jobba i Australien, skillnader och likheter mellan länderna, kvinnors förmåga att föda och deras behov, medberoende, medikalisering, rädsla, post partum, förhålla sig till systemet och mycket mer.
Vi berör även frågorna vad är en intervention och vad är en naturlig födsel?
Anna finner ni på www.thenaturalbirthcourse.com och @the_spiritual_midwife
(ps. avsnittet spelades in i december 2021)
Ett avsnitt i två delar med fotografen, författaren och doulan Emilia Bergmark Jiménez om att föda barn, bli förälder och allt vad det kommer med. Om att tro att man är förberedd inför förlossningen, att amma eller inte amma, att sova eller inte sova. Vi hinner även med lite snack om Emilias nya projekt Svenska förlossningar och hennes bok En förälders födelse.
Stort tack till Butik Kalcit för sponsring av dessa två avsnitt!
www.butikkalcit.se
Vill du också sponsra doulapodden och marknadsföra din business? Maila [email protected]. Det går också att swisha valfritt belopp för att stötta podden: 0734 034733. Skriv då “doulapodden” i meddelandefältet. Tack!
(vi ber om ursäkt för burkigt ljud)
Ett avsnitt i två delar med fotografen, författaren och doulan Emilia Bergmark Jiménez om att föda barn, bli förälder och allt vad det kommer med. Om att tro att man är förberedd inför förlossningen, att amma eller inte amma, att sova eller inte sova. Vi hinner även med lite snack om Emilias nya projekt Svenska förlossningar och hennes bok En förälders födelse.
Stort tack till Butik Kalcit för sponsring av dessa två avsnitt!
www.butikkalcit.se
Vill du också sponsra doulapodden och marknadsföra din business? Maila [email protected]. Det går också att swisha valfritt belopp för att stötta podden: 0734 034733. Skriv då “doulapodden” i meddelandefältet. Tack!
(vi ber om ursäkt för burkigt ljud)
Mirali Rabb är verksam doula, amningsrådgivare och bosatt i Norrköping men tar uppdrag och stöttar människor landet över.
I detta dubbelavsnitt delar Mirali öppet med sig om personliga erfarenheter av, och sin kunskap kring, att gå igenom graviditet och födsel med funktionshinder, autism och övergrepp i bagaget. Lyssna, det är så fint.
Ni finner henne här:
Instagram: @nyckelpiganssynvinkel
Hemsida: https://nyckelpiganssynvinkel.com/
Mirali Rabb är verksam doula, amningsrådgivare och bosatt i Norrköping men tar uppdrag och stöttar människor landet över.
I detta dubbelavsnitt delar Mirali öppet med sig om personliga erfarenheter av, och sin kunskap kring, att gå igenom graviditet och födsel med funktionshinder, autism och övergrepp i bagaget.
Lyssna, det är så fint.
Ni finner henne här:
Instagram: @nyckelpiganssynvinkel
Hemsida: https://nyckelpiganssynvinkel.com/
Eva Wiberg Itzel, forskare och överläkare på Södersjukhusets förlossning gästar i detta avsnitt Doulapodden för att prata om värksvaghet, värkstimulering och bikarbonatstudien. Hur fungerar egentligen det syntetiska oxytocinet, hur fungerar bikarbonat under födseln och är kvinnor verkligen värksvaga eller är det vården som är “vänt-svag”? Vi diskuterar även individuell bedömning, partogram, pressad förlossningsvård, kvinnovård och mycket mer.
Lyssna och få svar.
Länkar:
Detta är del två med Ulla Waldenström, barnmorska och forskare.
Ulla berättar om starten av ABC och vi diskuterar alternativa vårdformer, småskalighet och mycket annat viktigt och spännande.
Vi efterlyser i avsnittet gynekologer som kan gå i täten för att det är viktigt att främja en positiv och stärkande förlossningsupplevelse. Vi pratar även evidens, medikalisering och rättigheter. Såklart!
(ABC står alltså för alternative birth center)
Ullas blogg: www.bevisadnytta.se
Doulapodden gästas i detta avsnitt av Ulla Waldenström som är både barnmorska, forskare och professor emerita.
Vi pratar induktion, den omtalade Swepis-studien och om det finns tillräckligt med evidens för igångsättning i vecka 41 istället för i vecka 42.
(Missa inte del 2 med Ulla som kommer inom kort)
LÄNKAR:
Ullas blogg där du hittar gott om forskning kring födande: www.bevisadnytta.se
”Reflexioner kring SWEPIS om induktion i graviditetsvecka 41” av Kaj Wedenberg och Ulla Waldenström: https://www.bevisadnytta.se/444872149
Ett avsnitt om hemfödsel utifrån forskning och evidens med barnmorskan Liisa Svensson som är väl insatt i ämnet.
Om att visa intresse för kvinnornas kunskap, titta på evidens och låta de födande bestämma var och hur de önskar föda.
Nu benar vi ut det här med hemfödsel utifrån forskning och evidens en gång för alla. För det finns otroligt mycket forskning gjord just på hemfödslar på flera håll världen över.
Sammanfattningsvis: det är lika säkert för förstföderskor att föda hemma som på sjukhus, och det är t.o.m säkrare för omföderskor att föda hemma än på sjukhus. Självklart gäller detta vissa grupper.
(Vid ca 24 min är det omföderskor i gruppen som Liisa pratar om, inte förstföderskor)
Länkar till forskning:
- Reitsma, A., Simioni, J., Brunton, G., Kaufman, K. & Hutton, E. (2020) Maternal outcomes and birth interventions among women who begin labour intending to give birth at home compared to women of low obstetrical risk who intend to give birth in hospital: A systematic review and meta-analyses. EClinicalMedicine, Vol.21. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100319
-Hutton, E., Reitsma, A., Simioni, J., Brunton, G., & Kaufman, K. (2019) Perinatal or neonatal mortality among women who intend at the onset of labour to give birth at home compared to women of low obstetrical risk who intend to give birth in hospital: A systematic review and meta-analyses. EClinicalMedicine, Vol.14. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2019.07.005
-Bolten, N., de Jonge, A., Zwagerman, E., Zwagerman, P., Klomp, T., Zwart J.J. & Geerts C.C. (2016) Effect of planned place of birth on obstetric interventions and maternal outcomes among low-risk women: a cohort study in the Netherlands. BMC Pregnancy Childbirth, 16(1). DOI: 10.1186/s12884-016-1130-6
-Nove, A., Berrington, A. & Matthews, Z. (2012) Comparing the odds of postpartum haemorrhage in planned home birth against planned hospital birth: results of an observational study of over 500,000 maternities in the UK. BMC Pregnancy Childbirth, 12(130). DOI: https://doi.org/10.1186/1471-2393-12-130
Fler referenser hittar ni här: http://www.födahemma.se/forskning/
Och här även Svenska Barnmorskeförbundets Policydokument Hemförlossning (2020): https://www.barnmorskeforbundet.se/aktuellt/forbundet/policydokument-hemforlossning/
Här kommer ett “kom ihåg-avsnitt” med tips från doulan och förlossningspedagogen Xana De silva om när under födseln man kan göra Aktiv babys tre grundövningar. Allt för att underlätta för bebis och mamma.
För er som inte känner till övningarna: lyssna först på Aktiv baby i avsnitt 12 & 13 där Xana går mer på djupet med vad Aktiv baby är, varför man gör dom och hur.
Det är viktigt, och bra, att veta att ingen av övningarna är farliga att göra, så länge man har koll på vilka kontraindikationer som finns.
Kolla in www.aktivbaby.com för mer information.
I det här avsnittet får du träffa Åsa, Doulagruppens senaste tillskott. Åsa delar med sig av sin förlossningsupplevelse och vi använder den som grund för ett samtal kring vårt nya projekt: Gravidresan online community!
www.gravidresan.nu
@gravidresan.nu
Tre födslar: två på sjukhus, en hemma. Om att föda innan man riktigt är vuxen, om ensamhet, sätta gränser, abort, skuld och att inte bli stöttad i det man vill men ändå finna mod och att föda på sina egna villkor. Och om att ha med äldre syskon under födseln.
Som doulor kan vi inte låta bli att prata smärtlindring, rätt typ av stöd, förberedelse, sjukhusmiljö, allergi mot sjukhussängar, stress under golden hour och en hel del annat...
När BVC nämns menar vi såklart MVC (numera BMM).
Ett avsnitt i två delar om patriarkala strukturer, misogyna arbetsförhållanden, äga sin kropp och sin födsel, sjukhusrutiner, obstetriskt våld och framför allt om kvinnors upplevelser av att föda. Det går inte att blunda för dessa saker längre. Gör din röst hörd.
Men allt är inte svart. Vi pratar också om kvinnokraft, relationell och jämlik förlossningsvård, skapa förutsättningar för en fin förlossningsupplevelse och mycket annat.
Ett avsnitt i två delar om patriarkala strukturer, misogyna arbetsförhållanden, äga sin kropp och sin födsel, sjukhusrutiner, obstetriskt våld och framför allt om kvinnors upplevelser av att föda. Det går inte att blunda för dessa saker längre. Gör din röst hörd.
Men allt är inte svart. Vi pratar också om kvinnokraft, relationell och jämlik förlossningsvård, skapa förutsättningar för en fin förlossningsupplevelse och mycket annat.
Fd Födelsehuset har bytt namn till Birth rights Sweden och detta är en förening alla bör bli medlemmar i: genom engagemang eller som stödmedlem.
Födandet berör alla. Alla föds. Födandet måste bli högre prioriterat. Detta pratar vi om i dagens avsnitt med ordförande Lisel Bello Neaslund.
Lisel berättar om organisationen och hur dom arbetar för en bättre, säkrare och mer jämlik vård.
Och missa inte deras brukarråd den 26 maj (online)
Bli medlem nu -> www.birthrightssweden.se
Del två med Morlin som berättar om sina två hemfödslar. Samtalet kommer också att handla förlossningsvården, att vara projektledare för sin egen födsel och när saker inte blir som man tänkt, trots planering.
Två avsnitt, två födslar. Lyssna och njut.
Äntligen gästas Doulapodden av doulan och pappan Fredrik.
Detta avsnitt hade kunnat bli fem avsnitt eller en hel bok. För hur viktigt är det inte att männen börjar förbereda sig mer och ta ansvar för sin roll under graviditet och förlossning?
Vi pratar om att föda i trygghet, bli pappa, föräldraskapet, ge stöd, förberedelser inför föräldraskapet, mognad, hierarki, manligt & kvinnligt, doulande, födande och mycket annat. Ett mjukt, stärkande och djupdykande samtal ni inte vill missa.
Ord som kom upp när jag redigerade detta avsnitt var inspirerande, framtid och hopp.
Fredrik hittar ni på www.pappadoula.com
Barnmorskans namn som vi frustrerande nog tappade när vi spelade in var Signe Jansson.
I detta avsnitt öppnas dörrarna till något många av er nog inte hört talas om, nämligen kraniosakral terapi. Terapiformen ligger inom ramen för alternativmedicin men används i många länder inom det skolmedicinska fältet. Och detta med mycket goda resultat.
Människan kan så mycket mer om hen bara får tillgång till sina egna resurser...
För att få veta mer, lyssna till dagens avsnitt med Tatiana Gordeeva.
Tatiana når du via: [email protected] och stället som vi pratar om i avsnittet heter Salong Iuveness och ligger på Oxentiernsgatan 25 i Stockholm. Inom kort kommer behandlingar där kunna bokas via bokadirekt.se
Forskning i ämnet hittar ni här:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229921000431
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1360859220301716
Andra avsnittet med Hanna Dabbour, fysioterapeut och expert inom kvinnohälsa.
I denna del får ni tips som: fött genom magen, har bäckenproblem och/eller vill hitta åter till kroppens funktion innan graviditet och födsel. Vi kommer även in på klimakteriet eftersom avsnittet handlar om kvinnohälsa och fysioterapi.
Kan man förebygga förlossningsskador genom att knipa eller vad ska man egentligen fokusera på? Hanna berättar vad evidensen säger och berättar mer om träning efter födseln.
Det blir även en del prat om fysiologisk födsel, eftersom vi bara inte kan hålla oss ifrån det ämnet..
Ni hittar Hanna på www.dabbourphysio.com och på @dabbourphysio på instagram.
Två avsnitt (på svenska) ni absolut inte vill missa.
Hanna Dabbour gästar Doulapodden och vi pratar om allt från bäckenproblem, bäckenhälsa, kejsarsnittsärr, kvinnohälsa i stort och akupunktur till barnmorskeledda enheter och skillnader mellan England och Sverige.
Hanna har en master i fysioterapi och en magister i fysioterapi inom kvinnohälsa. Hennes expertkunskaper kring bäckenet är nästintill oändliga efter 18 år i London och en rad olika arbeten och utbildningar. Är det något hon inte kan skulle man bli förvånad.
Ni hittar Hanna på www.dabbourphysio.com och på @dabbourpyhsio på instagram.
Några dagar är hon dessutom i Doulastudion och tar emot!
(Note: i avsnittet pratar vi om att Min barnmorska-projektet på Huddinge bara är ett projekt men sedan vi spelade in har projektet blivit en bestående vårdform. Underbart tycker vi!)
Ett fint och reflekterande samtal i två delar om två väldigt olika förlossningsupplevelser.
Om att finna trygghet och mod och våga på nytt.
Peppande till dig som ska föda...
Sponsra podden via patreon.com, tack
Ett fint och reflekterande samtal i två delar om två väldigt olika förlossningsupplevelser.
Om att ha en veckas födsel. Om att bli hänvisad, få sovdos flera gånger pga överfulla förlossningskliniker, bli överkörd, se förlossningsvårdens baksida och om att behöva springa med sitt nyfödda barn i famnen och hoppas han ska överleva. Om att resa sig och förstå vad som hände. Om att finna trygghet och mod och våga på nytt.
Tack kära Malin & Marcus för att ni kom och för att jag fick vara er doula. Ni är underbara. (Lilla söta Lotti hörs också klunka mjölk emellanåt)
Äntligen är podden tillbaka efter ett längre uppehåll, framför allt pga fasadrenovering som stört vårt studioljud men också corona som satt käppar i mångas hjul.
Årets första poddavsnitt gästas av barnmorskedoulan Märta Cullhed Engblom som för fjärde gången (!) kommer och delar med sig av sin klokskap.
Fokus är tillit och stöd under födseln och hur lätt det är att störa den fysiologiska processen. Grunden för vårt samtal är Märtas nyutkomna bok Föda barn med stöd, en bok alla blivande föräldrar borde läsa. Men framför allt kanske de som arbetar med födande…
Vi går på djupet kring trygghet, svensk förlossningsvård, kulturen vi skapat och de institutionaliserade bromsar som negativt påverkar födandet. Vi måste förstå att, och varför, det inte bara handlar om att mamma och barn ska överleva…
Känn till dina rättigheter. Ta din förlossning i anspråk.
Detta är del två med Joana, som berättar om födelsen av sin dotter som skedde i hemmet. Lyssna först på del 1.
Vi pratar kring en tänkt lotusfödsel, biologisk förväntan, tilltro till vården, vinstdrivande vård, våga välja det som känns rätt och sant för en själv, utsätta sig, kontrollbehov, ta eget ansvar och mycket mer. Även lyssnarfrågor vi fått in hinns med.
Ett mycket intressant och fint avsnitt, lyssna genast...
När föder man oassisterat? När man är utan medicinskt utbildad personal eller när man är i ett rum fullt av människor som ändå inte gör någon nytta?
Joana kom till Doulapodden för att berätta om sin Birth. För är en hemmafödsel utan barnmorska en “free birth”, en “oassisterad födsel” eller en “självständig förlossning”? Vi pratar om att förbereda och uppleva en födsel fullt ut, att stötta utan att fixa, våga se på sina rädslor, lyssna på sin inre röst, inte ta order, rationella tankar, föda som en schimpans, anus och om att resa till underjorden istället för till stjärnorna. Mycket spännande lyssning utlovas.
En positiv förlossningsupplevelse kan, som känt, läka en tidigare tuff förlossningsupplevelse. Detta möter vi som doulor ofta och det är vad som gör att vårt arbete känns så otroligt meningsfullt.
Anna kom till studion i sällskap med sin lilla Ture för att berätta om sin första födsel (del 1) som egentligen inte var traumatisk där och då men som efteråt väckte nya tankar om hur man önskar sin födsel och om hur man kan förbereda sig på inför en annan typ av förlossning. Vi pratar om ansvar, känslor, upplevelser, stöd och mycket annat.
I denna del (del 2) berättar Anna allt om sin magiska hemfödsel som inte blev riktigt som den var planerad men helt som det var tänkt! Ni förstår när ni lyssnar…
TACK Daniel som redigerat!
www.earthboundmastering.se
Stötta oss via patreon.com, tack!
En positiv förlossningsupplevelse kan, som känt, läka en tidigare tuff förlossningsupplevelse. Detta möter vi som doulor ofta och det är vad som gör att vårt arbete känns så otroligt meningsfullt.
Anna kom till studion i sällskap med sin lilla Ture för att berätta om sin första födsel (del 1) som egentligen inte var traumatisk där och då men som efteråt väckte nya tankar om hur man önskar sin födsel och om hur man kan förbereda sig på inför en annan typ av förlossning. Vi pratar om ansvar, känslor, upplevelser, stöd och mycket annat.
Missa inte del 2, då Anna berättar allt om sin magiska hemfödsel som inte blev riktigt som den var planerad men helt som det var tänkt! Ni förstår när ni lyssnar…
TACK Daniel som redigerat!
www.earthboundmastering.se
Stötta oss via patreon.com, tack!
Del två med doulan och moderkaksinkapslaren Jacqui Wilsson.
Ett nördigt, härligt, inspirerande samtal om det tillfälliga och magiska organet Moderkakan.
Nu får ni veta: hur man kapslar in, vad det kostar, vad man mer kan göra med moderkakan, varför man vill äta den och mycket annat matnyttigt;)
Lyssna genast!
Jacqui hittar ni på forlossningsguiden.se, moderkakan.com och på instagram under namnet jacqui_doula.
Avsnittet har redigerats av Jacquis sambo Daniel. Honom hittar ni här: earthboundmastering.se
Stort tack Daniel!!
När två doulor med samma intressen och utgångspunkt gällande födande träffas är det omöjligt att inte komma in på både det ena och det andra som inte riktigt fungerar och som vi ser när vi doular på sjukhus: tex livmodersammandragande på rutin, golden hour, rätten att välja födsloplats och mycket annat. Ett nördigt, härligt, inspirerande samtal i två delar om det organ som ger liv, nämligen moderkakan.
Gäst: Jacqueline Wilsson, mer känd som @Jacqui_doula. Vi pratar förutom om allt ovanstående om förlossningsdepression och när moderkakan föds fram. I del två går vi in på hur man kapslar in och varför man vill äta moderkakan.
Missa inte detta!
Jacqui hittar ni på forlossningsguiden.se och moderkakan.com
Avsnittet har finredigerats av Jacquis sambo Daniel. Honom hittar ni här: earthboundmastering.se
Stort tack Daniel!!
Detta är den andra delen med barnmorskan Liisa Svensson och doulan Lovisa Rosell. Vi fortsätter att prata om doula som yrke och går djupare in på vad en doula gör, hur man kan tänka när man väljer doula och hur en doula kan förhålla sig till partner, vårdpersonal osv. Vi pratar även om hälsa, förlossningsrädsla, föda under coronapandemin och förlossningsupplevelsen. Lyssna genast!
Mer om Liisa & Lovisas Doulautbildning Trygg förlossning hittar ni på www.doula.nu
Ett kort, spontant och oplanerat snack för att peppa och tipsa alla gravida som väntas föda i dessa väldigt speciella tider. Från mig Anna Bjelkefelt
Ett avsnitt i två delar med barnmorskan Liisa Svensson och doulan Lovisa Rosell.
För alla er som funderar på att bli doula, anlita en doula, träffar doulor i sitt arbete eller som bara vill förstå mer kring varför fler och fler väljer att ha en doula med som stöd under graviditet och födsel.
Om stöd, betydelsen av trygghet när man föder, kofödslar, att se en födsel för första gången, föda hemma, doula vid sjukhusfödslar, bemöta personal, hitta sin doularoll och mycket mer!
Tips! Det finns fortfarande ett fåtal platser kvar på Liisa och Lovisas doulautbildning Trygg förlossning i Stockholm nu i maj 2020. Kolla in www.doula.nu!
Marietta Thunström, hembarnmorska och akupunktör kom till Doulapodden och för att berätta om akupunkturens magiska effekter. Små tunna nålar kan lindra och/eller helt bota illamående, migrän, bäckensmärtor och andra smärtor, gynna fertiliteten, förbereda inför förlossningsstart och mycket annat.
Några teasers: kbt, fertilitet, kejsarsnitt med akupunktur som enda bedövning (!), korta förlossningens tid, trillingar, få information via pulsen, el-akupunktur och kolik.
Ett fint och spännande samtal mellan Marietta och Doulagruppen-Sara!
Marietta hittar ni här: www.egenbarnmorska.se och www.akupunktur.se
Hon är expert inom ett område vi tidigare berört och som inte kan få nog med uppmärksamhet, nämligen bäckenet. I detta avsnitt pratar vi om kvinnohälsa, graviditet och fertilitet, förstå sin kropp, förebygga och behandla förlossningsskador, inte köra över sig själv, underlivsmassage och mycket mer. Åh vad vi önskar att fler kände till att det GÅR ATT FÅ HJÄLP! Lyssna och sprid vidare. Och våga prata med varandra.
Sara hittar ni här: www.spira.one och på instagram: @spira.one
Ett riktigt grymt avsnitt med Rebecca Tiger aka Wildherbarista! Om Snippsauna, också kallat Vaginal steaming eller hukbad. Fokus i det här avsnittet ligger på steaming under graviditet och efter födseln.
Vad kan lindra och t o m helt bota vaginala besvär såsom torra/sköra slemhinnor, rikliga/långa blödningar, mensvärk, oregelbunden mens, svamp, klåda och annan obalans?
Vad kan öka mjölkproduktionen och hjälpa kroppen att läka bättre och snabbare efter en födsel?
Vad kan bidra till ökad sexlust & fertilitet, avslappnad bäckenbotten och minskad användning av läkemedel?Och vem var det egentligen som myntade begreppet wombfulness och vilket språk talar din snippa?
Ja ni… Lyssna och lär. Rebecca är proffs.
Och missa för allt i världen inte Rebeccas workshop i Doulastudion nu på lördag den 14/3. Boka på bokadirekt.se eller genom att maila [email protected]
Rebecca hittar ni på: Instagram: wildherbarista och hemsidan: snippsauna.com
Forskningen vi pratar om: fourthtrimestservaginalsteamstudy.com
Sponsra podden på patreon.com, tack tack tack!
Här kommer andra delen med Maria och berättelserna om hennes andra och tredje födsel.
Om hur det var att börja vara med som doula under sjukhusfödslar, om att ha sex under förlossningen, om att skratta när bebisen kittlar inuti förlossningskanalen och om att ha med storasyskon när den nya familjemedlemmen ska komma. En riktig WOW-födsel som ger gåshud.
Och berättelsen om en tredje födsel: om att packa en väska kan ge värkar, inte själva packandet men innebörden, om att dansa under graviditet och födsel, äta smulpaj på söder med värkar och om hur en hemfödsel gynnar det fysiologiska födandet.
Vi hann även med att prata om “en unik start” och kring förutsättningar under en hemfödsel vs en födsel på sjukhus.
Maria hittar ni på: @fodalugnt och @gravidkroppochsjal
Maria Bengtsson Lenn kom tillbaka till Doulapodden för att berätta om sina tre hemfödslar, en i USA och två här i Sverige. Ett avsnitt i två delar om att långa födslar inte behöver innebära trauma och att det kan vara kul att krysta. Det blir väldigt tydligt att barnmorskornas tillit till Marias förmåga att föda är en stor del av svaret på hur man skapar en trygg födsel.
Maria berättar också om att inte föda en alien, lyssna på sin magkänsla, våga gå sin egen väg, läsa på, känna efter, föda hemma och mycket mer. Lyssna, skratta, gråt och inspireras!
Maria hittar ni på: @fodalugnt och @gravidkroppochsjal
“Amning är oftast ingen hoppas-grej utan en kunskaps-grej”.
Lisen Forsberg, också känd som “babybaby-Lisen” kom till Doulapodden för att prata amning. Vi hann med allt från saker som kan vara bra att veta om amning innan, vanliga fallgropar och myter till signaler, teknik och handmjölkning. Vi är också inne och touchar amning i det offentliga rummet. Och partnern! Hen har också en viktig roll när det kommer till en fungerande amning.
Böckerna vi pratar om är: Amning i nöd och lust och Amning i vardagen.
MISSA INTE Lisens fantastiska blogg där allt om amning finns. Massa bra och pedagogiska filmer bland annat: http://www.babybaby.se/about-babybaby-se-and-me/
På barnmorskebloggen Föda med stöd: http://födamedstöd.se/nej-ammande-foralder-du-ar-ingen-napp/
Detta är andra delen med Ulrika Casselbrant. Avsnitten går att lyssna på var för sig.
I första halvan av avsnittet pratar vi Babypottning:
Vem vill inte slippa bajsblöjor, eksem och barn med förstoppning/diarée? Förutom att babypottning kan vara en lösning på dessa saker så kan det även hjälpa dig som förälder till en enklare kommunikation och närmare anknytning. Detta finns det forskning på och i detta avsnitt får du veta mer om hur, när och varför. Färre blöjor är dessutom ekonomiskt och miljövänligt!
Ulrika berättar också om hur hon först var väldigt skeptisk och hade fördomar kring babypottning, eller EC (elimination communication) som det också kallas och hon ger massor av tips på hur man kan läsa barnet, när det är bra att börja och en hel del annat.
I andra halvan pratar vi babytecken som är perfekt i kombination med just babypottning och ett väldigt bra verktyg för att lättare förstå sitt barn innan hen börjar prata. Det minskar också frustrationen hos ett barn som inte har talet ännu.
Ulrika hittar ni här:
Instagram: @ulrikacasselbrant
Hemsidor: www.blojfribebis.se & www.narabebis.se
Om du trodde att du visste alla fördelar med att bära ditt barn så kommer du nog bli förvånad hur många fler det finns. Ulrika är kvinnan du ska fråga om du funderar över något kring bärande, babypottning eller babytecken.
Förutom expert på dessa områden är Ulrika doula, författare, föreläsare mm. och kom äntligen till oss i Doulapodden för att spela in ett dubbelavsnitt om ovan nämnda ämnen.
I detta avsnitt pratar vi om fördelarna med att bära, aktivt och passivt bärande, motorisk utveckling, anknytning, sjalar, selar och mycket mer. Ni måste bara lyssna!
Ulrika hittar ni på: @ulrikacasselbrant, narabebis.se, blojfribebis.se och hennes podd finner ni här: https://play.acast.com/s/backtobasicsbabiesbodiesbehaviour
Lyssna mer på Ulrika i nästa veckas avsnitt.
Kan vi förstå en graviditet och en födande kropps spirituella resa? Måste vi det och vilka är fördelarna med att reflektera och notera vad som händer under en graviditet och en födsel på ett djupare plan?
I dagens avsnitt får vi äran att lyssna till Kristina Turner som gör en efterlängtad come back i Doulapodden. Förutom författare är Kristina födelseaktivist och hon inspirerar verkligen med sin visdom. Här har ni en kvinna som kan det mesta inom födandet, som verkligen vågar säga vad hon tycker och som alltid står på kvinnans sida.
Vi pratar feminism, gudinnor, kvinnosyn, patriarkat och spiritualitet och hur dessa hör ihop med födandet. Vi pratar gudinnekraft och vi lovar att du efter att ha lyssnat kommer känna dig stärkt i att vi behöver stå enade när det kommer till att skapa en mänskligare förlossningsvård.
Kristina berättar även om sin nya bok hon arbetar på som till stor del handlar om att gravida har rätt till information och fatta egna beslut kring sina kroppar.
Och läs denna mening några gånger högt: “Det gudomliga har inget kön”...
Detta är andra delen med Susannah Rickman som är osteopat, gravidmassör och doula.
Vi kommer in på doulandet och pratar om mother blessing, gravidcirklar, kvinnokraft och mycket mer.
Kan vi inte komma överens om att från och med nu göra mother blessing istället för baby shower med en massa presenter? Eller åtminstone baby shower OCH motherblessig…
PLUS: ett julklappstips till alla er som känner en gravid eller någon som nyss fått barn...
Susannah hittar ni på www.liv-moder.com
Vad kan en osteopat hjälpa dig som gravid, födande och nybliven mamma med och varför är det så bra med gravidmassage? Är det så himla viktigt att knipa egentligen? Här får ni en annan syn på saken… Och Pelvic care, vad är det?
Susannah Rickman är osteopat, gravidmassör och doula och kom till oss i Doulapodden för att prata om detta och om den gravida och födande kroppen. Resultatet blev två fina avsnitt som du bara måste höra! Avsnitt två kommer snart.....
Susannah hittar ni på https://www.liv-moder.com/ och på instagram: liv_moder
Anna Bergman, doula i Doulagruppen och trebarnsmamma om att planera hemfödsel, få beskedet placenta previa men sedan ändå föda vaginalt... men inte hemma.
Och om hur man kan navigera med hjälp av sin egen nyfikenhet och framför allt intuition när man får olika besked från vården.
(Avsnittet spelades in i somras)
@doulagruppen @doulapodden @stottamamma
Barnmorskedoulan Märta Cullhed Engblom gästar oss igen i vad som kom att bli ett riktigt riktigt bra avsnitt. Tyvärr blev ljudet dåligt och avsnittet finns nu att lyssna på med bra ljud (avsnitt 93).
Vi samtalar kring vad en fysiologisk födsel innebär, hur man kan få fler fysiologiska födslar på sjukhus, varför det är enklare att få en epidural och lustgas än kontinuerligt stöd och möjlighet att bada under en födsel. Samt hur fysiologiska födslar och folkhälsa hör samman och mycket mer!
Tyvärr är ljudet inte toppen, vi har verkligen haft problem med tekniken… Men lyssna ändå! Märta säger så mycket bra att vi knappt kunde sortera ut och formulera en kort text...
Märta hittar ni på fodamedstod.se
Följ oss på instagram: @doulapodden @doulagruppen
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.