Simon Mlangeni-Berg är fotograf och konstnär, men även huvudlärare på programmet för gestaltande fotografi vid Gamleby folkhögskola. Tillsammans med en grupp nordiska fotografer driver han fotoboksförlaget Blackbook Publications.
”Jag valde inte den här branschen för att varken vara bäst eller för att tjäna pengar. Utan för att jag ville."
Under uppväxten förvandlades hans intresse för form till passion för det fotografiska uttrycket: ”Jag kunde inget annat så jag började fotografera”. Hans konstprojekt kretsar kring objekt i hans närhet, vilka studeras ingående genom kameralinsen.
Varför är korven perfekt som fotoobjekt och vad kan vi lära oss av surrealisterna? Vi samtalar om trauman och minnen och fotografi som nostalgi. Och att tro på att handen kan göra saker som hjärnan inte förstår.
Vi talar också om hans nyutkomna fotobok ”Various chewing gums”, en reprostudie av åtta tuggummin (med en kärleksfull blinkning till Ed Ruscha). Simon ger sina bästa tips om processen från fotoboksidé till färdig trycksak.
Vem skulle trivas med ett år på programmet för gestaltande fotografi på Gamleby Folkhögskola? Programmet är inte en klassik fotoskola där man betar av olika moment, utan utgår från individens behov. Med internatboende i mörkaste Småland och ett fullt utrustat analogt labb är det en populär utbildning för den som vill fördjupa sig i sitt fotografi och göra konst.