304 avsnitt • Längd: 50 min • Månadsvis
I ”Fri Tanke-podden” samtalar Christer Sturmark med vår tids främsta intellektuella, från Steven Pinker till Åsa Wikforss. Nya avsnitt varje vecka, alltid som ljud, ibland även som video. Presenteras av Fri Tanke.
Signaturmelodin är skapad av Gunnar Muvemba Lidström.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Fri Tanke-podden is created by Fri Tanke. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Gäst i veckans podd är Ola Ahlvarsson – elitkampsportaren som blev entreprenör, internationell affärsman, författare och pappa. Med titlar som världsmästare i kickboxning och medaljer från en mängd internationella tävlingar har Ola utvecklat en disciplin och mental styrka som genomsyrar både hans idrottsliga och entreprenöriella resa, samt hans roll som förälder. Hans nya bok »Mindchange« sammanfattar de insikter och lärdomar han samlat på vägen.
Vad är skillnaden mellan en bra idé och en bra affärsidé? Hur lever man ett harmoniskt och meningsfullt liv? Och hur kan vi uppfostra våra barn för att ge dem styrka och trygghet i ett komplext samhälle?
Köp boken här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/mindchange/
Foto: Peter Knutson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren och konsthistorikern Thérèse von Lampe, dotter till Ulla Sallert – en av de verkligt stora stjärnorna i svensk teaterhistoria. Från sina första föreställningar under 1940-talet hade Sallert en karriär som sträckte sig ända in på 2000-talet. Hon fick ofta frågan om hon skulle skriva sina memoarer, men avböjde alla erbjudanden. Med hjälp av urklipp, fotografier, brev och intervjuer har nu Thérèse von Lampe skrivit berättelsen om en av svensk nöjeshistorias absoluta ikoner.
Hur blev Ulla Sallert till en av svensk teaters mest lysande stjärnor? Vem var hon bakom scenen? Och hur är det att leva som dotter till en så beundrad och offentligt känd förälder?
Köp boken här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/ulla-sallert/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En genomsnittlig svensk ungdom tillbringar idag en stor del av sin vakna tid framför en smarttelefon, surfplatta eller datorskärm. Samtidigt ser vi hur psykisk ohälsa, isolering och extremism sprider sig bland yngre generationer likt en epidemi. I veckans avsnitt, med utgångspunkt i den nyutkomna boken »Den ängsliga generationen«, möter vi Paulina Neuding (författare och ledarskribent på Svenska Dagbladet), Siri Helle (leg. psykolog, författare och skribent) och Joel Halldorf (professor i kyrkohistoria, författare och skribent) i ett samtal om dagens unga och deras digitala livsstil.
Hur påverkar sociala medier, skärmtid och den ökade samhällspressen vårt mentala välmående? Är ångest och depression mer utbrett bland dagens unga än tidigare generationer?
Inspelningen är från ett livesamtal ur talkshowen »Den gyllene grenen« under ledning av Christer Sturmark och Victoria Larm.
Köp Jonathan Haidts bok »Den ängsliga generationen« här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/den-angsliga-generationen/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
In this week's podcast episode, we meet neuroscientist Anil Seth, whose latest book »Being You« (Swedish title: »Att vara du«) delves into the groundbreaking science of consciousness. With new methods, we can now observe the biological processes underlying our self-reflective experience of being a self. It turns out that consciousness appears to be more closely connected to the physical body than we previously thought.
What does it really mean to be "you"? Can the brain be compared to a computer? And what insights does neuroscience offer on the concept of free will?
Här kan du köpa Anil Seth’s nya bok: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/att-vara-du/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Benjamin R. Teitelbaum, författare och professor i musiketnologi och internationell politik. Benjamin är aktuell med boken »War for Eternity« där han följer den amerikanska politikern Steve Bannon, en anhängare av en religionsfilosofisk lära som kallas Traditionalism. Traditionalismen, som grundar sig i motståndet mot modernitetens och upplysningens ideal, har förenat flera högerpopulistiska ledare världen över.
Har dessa idéer även fått genomslag i Sverige? Och vad innebär det för framtiden när en så radikal filosofi får fotfäste bland världens ledare?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är statsvetaren Hans Bergström, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och en aktiv röst i den svenska samhällsdebatten. Hans är aktuell med boken »Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika« (Timbro, 2024) där han ger en djupare förståelse för den politiska utvecklingen i USA, ett land han följt på nära håll i över 20 år.
Hur har den politiska retoriken förändrats i USA? Vad får politiker att plötsligt byta åsikt i avgörande frågor för att gynna sin karriär? Och hur ser framtiden ut för världens ledande demokrati?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Göran K. Hansson, läkare och forskare vid Karolinska Institutet, inriktad på inflammation och hjärt- och kärlsjukdomar. Sedan 1997 har han deltagit i arbetet med att dela ut Nobelpris och är nu aktuell med boken »I Nobels hemliga tjänst«. I boken ger Göran en unik inblick i det svåra arbetet med att utse Nobelpristagare – ett uppdrag som innebär timmar av omfattande läsning på kammaren, långa diskussioner i slutna rum, hemliga telefonsamtal, busringningar, egensinniga akademiker och en och annan bankett i Stockholms stadshus.
Hur går det egentligen till när världens mest prestigefyllda vetenskapliga priser delas ut? Och hur blev Nobelpriset den globala nyhetshändelse det är idag?
Köp Görans bok här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/i-nobels-hemliga-tjanst/
Foto: Stefan Zimmerman
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet och ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien. Ulf är aktuell med boken »Nattens gudar: Den kemiska sömnen och vakenhetens dilemma« där han tar avstamp i Aristoteles texter om sömn och leder oss på en bildningsresa genom kultur och vetenskap. Målet är att närma sig den eviga frågan: vad är sömn och varför är vi så bundna till att sova på natten?
Hur skiljer sig människans sömn från andra djurs? Varför borde vi låta barn och ungdomar sova längre på morgonen? Och vad gör man om man har svårt att somna?
Köp Ulf Ellerviks nya bok här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/nattens-gudar/
Foto: Freddy Billqvist
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
On this week's podcast episode, renowned theoretical physicist and bestselling author Lawrence M. Krauss returns to discuss the ongoing war on science, reflecting on how ideological forces are shaping research and threatening free speech. He also offers insights into the upcoming U.S. election and the rise of political figures like Trump. The episode concludes with an exploration of developments in quantum physics, focusing on entanglement and the transformative potential of quantum computing.
How are ideological forces shaping the way science is practiced today? What fuels the influence of political figures like Trump, even when it defies voters’ interests? And how might quantum computing revolutionize technology and our understanding of the universe?
Lawrence’s latest book: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/universums-olosta-gator/
Lawrence’s podcast: The Origins Podcast with Lawrence Krauss
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren och journalisten Anna Lindman som är aktuell med boken »Det jag trodde var kärlek«. Med utgångspunkt i egna och andras erfarenheter undersöker hon det våld som inte ger blåmärken men som lämnar djupa sår. Genom samtal med både utsatta och experter – psykologer, forskare och utredare – upptäcker Anna slående likheter mellan dysfunktionella relationer och sektpsykologi.
Varför stannar man? Varför är det så svårt att se klart? Och varför tar det sådan tid att bli fri?
Köp Annas bok här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/det-jag-trodde-var-karlek/
Foto: Mikael Lundblad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Peter Gärdenfors, filosof och professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet. Med över 50 års forskning om tänkande i bagaget är Peter aktuell med sin nya bok »Kan AI tänka? Om människor, djur och robotar«. I boken argumenterar han för att det är ganska lite som tyder på att den artificiella intelligensen någonsin kommer att bli lika vass och mångsidig som den mänskliga. AI-tekniken kan hjälpa oss med mycket, men den kan inte tänka som människor och djur gör.
Vad innebär det att tänka? Vad gör människan unik i förhållande till andra djur? Och vad kan vi egentligen veta om djurs inre liv?
Foto: Mikael Lundblad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts förlag och värd för Mediepodden. Olle är aktuell med boken »Skolplattformen« – en fängslande berättelse om ambitionerna bakom det digitala skolsystem som skulle placera Sverige i framkant, men som istället utvecklades till ett kostsamt fiasko.
Hur kan Sverige vara så framstående inom IT-entreprenörskap men misslyckas så totalt med digitaliseringen av offentlig sektor? Och vem bär egentligen ansvaret för detta misslyckande?
Köp boken här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/skolplattformen/
Foto: Mikael Lundblad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Caroline Uggla, doktor i evolutionär antropologi och docent i demografi vid Stockholms universitet. Caroline är aktuell med boken »Familjeformeln« (Natur & Kultur, 2024) där hon beskriver hur människor organiserat sina familjer och sitt barnafödande evolutionärt och i olika kulturer.
På vilket sätt utgör kultur och social inlärning en del av evolutionära förklaringar till mänskligt beteende? Och behöver man verkligen en hel by för att uppfostra ett barn?
Foto: Eva Lindblad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This week's podcast features renowned theoretical physicist and celebrated science writer Lawrence M. Krauss, whose latest book, »The Known Unknowns« (Swedish title: »Universums olösta gåtor«), explores some of the deepest mysteries of the cosmos.
In this thought-provoking episode, Krauss takes us on a journey through the enigmas of cosmology, addressing fundamental questions that continue to baffle even the most advanced scientific minds. How did the universe begin, and what is its true scale? What lies at the core of a black hole? And could time travel ever move from science fiction to science fact?
For those who prefer a visual experience, you can watch the full episode here: https://www.youtube.com/watch?v=0NdxbPxSI2k.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans gäst i Fri Tanke-podden är Dan Israel, en framstående profil inom bokbranschen som bland annat har samarbetat nära med författaren Henning Mankell. Tillsammans grundade de Leopard förlag år 2002 där Dan var förlagschef fram till sin pension. I detta avsnitt delar han med sig av sina tankar om samhällets framtid, konflikten i Israel/Palestina, den växande vetenskapsskepsisen, och sina mest minnesvärda stunder som förläggare.
Hur genomsyrar samhällsengagemanget rollen som förläggare? Och vad gör en bok till en betydelsefull utgivning?
Foto: Victoria Strand
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sverige har blivit medlem av Nato. Är detta någonting radikalt nytt? Eller har Sverige alltid samarbetat med andra västländer? Vad har överraskat med Sveriges ansökan om medlemskap i Nato? Och hur kan man som journalist granska något så hemlighetsfullt som säkerhetspolitik?
I det fjärde avsnittet av »Världen: med Martin Kragh« samtalar Martin med Mikael Holmström, välkänd journalist och författare av boken »Den dolda alliansen. Sveriges hemliga Natoförbindelser«.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur fungerar folkrätten i en värld där stater bryter mot regler och konventioner?
I det tredje avsnittet av »Världen: med Martin Kragh« gästas vi av Marie Jacobsson. Marie är en av landets ledande experter på folkrätt och säkerhetspolitik, och har under sin långa karriär arbetat bland annat på utrikesdepartementet och försvarsstaben, men också som ledamot i FN:s folkrättskommission. Hon är för närvarande bland annat ledamot av permanenta skiljedomstolen i Haag, och docent i folkrätt vid Lunds universitet. Martin och Marie talar bland annat om Rysslands krig mot Ukraina, Arktis, och situationen i Östersjön efter Sverige och Finlands Natomedlemskap.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det andra avsnittet av »Världen: med Martin Kragh« gästas vi av Maria Georgieva, journalist och grävande reporter med erfarenhet av många års arbete i Östeuropa. Med avstamp i de ryska specialförbandens inofficiella hymn diskuterar Martin och Maria rysk säkerhetstjänst och vad som händer nu i Europa när vi ser en ökad risk för sabotage och infiltration.
Hela hymnen går att lyssna på här: https://www.youtube.com/watch?v=1WcySY8S6Wg
Lyssna på avsnittet i din poddspelare eller på fritanke.se!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Innan vi tar en välförtjänt sommarpaus har vi en speciell överraskning för er. Det sista avsnittet innan ledigheten kommer att vara det allra första avsnittet av en helt ny podd, »Världen: med Martin Kragh«, producerad i samarbete med Fri Tanke.
Denna utrikespolitiska podd leds av författaren och Östeuropakännaren Martin Kragh, som kommer att föra djupgående samtal med gäster om vår tids internationella relationer, konflikter och långsiktiga utmaningar.
I första avsnittet samtalar Martin Kragh med Ann Linde, tidigare utrikesminister med lång erfarenhet av politiskt arbete. De diskuterar hur utrikespolitik faktiskt formas, vad vi kan lära oss av Sveriges ansökan till Nato, och de lärdomar om underrättelseinhämtning vi kan behöva dra i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina.
Lyssna på avsnittet i din poddspelare eller på fritanke.se!
Kommande avsnitt hittar du i podden »Världen: med Martin Kragh«.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans podd är säsongens sista livesamtal ur talkshowen »Den gyllene grenen« där Torbjörn Elensky, Victoria Larm, Moa Herngren och Håkan Bravinger diskuterar dramaturgi och det skrivande hantverket under ledning av Christer Sturmark. Alla i panelen är författare som inte är rädda för att blanda genrer eller gå emot konventioner. Från olika perspektiv och skrivtraditioner utforskar de dramaturgins universum.
Vad har alla bra berättelser gemensamt? Vilka ”beats” bör en bra historia ha? Hur skriver man filmiskt och vad utgör egentligen en bra början, mitt och slut?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren Victoria Larm, aktuell med »Den döende slaven« (Norstedts), den tredje delen i romanserien Pestmasken som även innefattar »Den nionde kretsen« (2022) och »Den förklädda guden« (2023). Böckerna tar oss till 1930-talets Europa, en tid präglad av optimism men där generationer av dolda trauman snart gör sig påminda. Larms romaner är en blandning mellan spänning och historia, kryddad med inslag av filosofi, konst och existentiella frågeställningar.
Finns det paralleller mellan 1936 års Europa och vår egen tid? Och hur kan Nietzsches tankar om frihet forma vår förståelse av vad det innebär att vara en fri människa?
Foto av: Christer Sturmark
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans podd är ett livesamtal ur talkshowen »Den gyllene grenen« där Peter Gustafsson, Petri Kajonius, David Sjöström och Leonidas Aretakis diskuterar psykedeliska substanser med Christer Sturmark och Victoria Larm.
Modern forskning visar tecken på att hallucinogena substanser verkar kunna lindra depression, beroende och trauma. Ämnen som psilocybin och DMT, vilka förekommer naturligt i vissa svampar och plantor, ser även ut att kunna bidra till nya genombrott i hjärnforskningen. Samtidigt är lagstiftningen lika hård som mot högst skadliga och beroendeframkallande droger.
Är samhället redo att omvärdera sitt förhållande till psykedelika? Och vad kan dessa substanser lära oss om verkligheten och oss själva?
Se videoinspelningen av samtalet här: https://fritanke.se/video/den-gyllene-grenen-psykedelisk-renassans/
Köp Petri Kajonius och David Sjöströms nya bok »Hög på livet« här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/hog-pa-livet/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Guest on this week’s podcast is physicist Brandon R. Brown, author of »Planck« (Swedish title: »Max Planck«). In Brandon’s award-winning biography we learn of the visionary physicist who went on to outline the fundamental formulas for quantum theory. Planck was awarded the Nobel Prize in 1918, little suspecting that the scientific nation he represented would collapse a few decades later, marking the beginning of a cruel era in Germany's history.
What role did Max Planck play in the development of quantum theory? What was Planck’s relationship with Albert Einstein like? And how did he grapple being an influential German with ideas that ran counter to his government?
Photo by: Lisa Beth Anderson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Petri Kajonius, docent i psykologi och aktuell med »Hög på livet« tillsammans med forskarkollegan David Sjöström. Petri forskar på psykedelikans möjligheter och potentiella risker, både för individ och samhälle. Forskningen är ännu i sin linda, men i studie efter studie visar sig hallucinogena substanser kunna lindra depression, beroende och trauma. Samtidigt bromsas utvecklingen av hård lagstiftning som buntar ihop psykedelika med skadliga och beroendeframkallande droger.
Hur forskar man på psykedeliska substanser på ett lagligt och etiskt sätt? Vad händer i hjärnan när man får i sig psilocybin eller DMT? Och vilken plats har medicinsk psykedelika i ett demokratiskt samhälle?
Foto av: Andreas Olsson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Guest on this week’s podcast is psychology professor and chess master Christopher Chabris. Together with colleague Daniel Simons, he created one of psychology’s most famous experiments: “the invisible gorilla”. Their new book »Nobody’s fool« (Swedish title: »Förd bakom ljuset«) compiles their research on the human mind´s vulnerability to deception and provides the reader with tools to become fraud resilient.
Why are we easily fooled? How do we avoid scammers and when should we question our beliefs?
Photo by: Josiah Lewis
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Jesper Hall, svensk internationell mästare i schack, schackinstruktör och författare till flertal böcker. Jesper arbetar med talangutveckling och schack som ett pedagogiskt verktyg i skolan för att utveckla intellektuella och sociala färdigheter hos barn och unga. Han är också involverad i utvecklingen av programvaran Noctie, där användare kan träna schack mot en AI som anpassar svårighetsgraden baserat på spelarens färdigheter.
I kölvattnet av pandemin har schack fått ett uppsving – vad beror det på? Och hur kommer utvecklingen av AI påverka schackkulturen?
Foto av: Elin Fridh Hall
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäster i veckans podd är Valeria Helander och Sabina Björk, aktuella med I statens våld. Tillsammans har de skrivit boken som för första gången tar ett helhetsgrepp om missförhållandena på de statliga SiS-hemmen.Valeria är flerfaldigt prisbelönt undersökande journalist på SVT, bland annat för Uppdrag granskning. Sabina är beteendevetare och visselblåsaren som arbetade på en central position inom SiS ungdomsvård och larmade om missförhållanden.
Hur kommer det sig att tvångsomhändertagna barn och unga i statlig regi utsätts för våld, kränkningar och övergrepp? Och hur kan det fortsätta år efter år?
Foto av: Simon Rydén
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den medicinska antropologen och författaren Lisbeth Sachs, aktuell med boken Från Hamlet till pandemier. Under sina fältstudier världen över har Lisbeth iakttagit hur vi människor ser på sjukdom, liv och hälsa. Medicinska praktiker styrs överallt av kulturella koder, om det så handlar om demoner, onda krafter eller läkarens sätt att klä sig och hälsa på patienten. Lisbeth menar att vi tolkar vår verklighet utifrån vår kulturella kontext på samma sätt som grammatiken styr vårt tal.
Hur hanterar man skillnader mellan västerländsk medicin och samhällen med annan syn på läkekonst? Och ska man som antropolog ingripa och förändra kulturer där man kan hjälpa människor till bättre hälsa?
Foto av: Dan Hansson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är jazzmusikern Anders Widmark, en av Sveriges främsta pianister och kompositörer. I sitt yrkesliv har Anders arbetat med en rad olika genrer, från klassisk musik, psalmer och 1500-talskoraler till reggae och jazzrock. Den röda tråden är intresset för musik som ett sätt att förmedla känslor och berättelser.
Vad är det som gör musik så lockande att utforska och lära sig? Och vad har Strauss valser gemensamt med Avicii?
Foto av: Mike Eriksson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans podd får lyssnaren ta del av ett samtal ur talkshowen »Den gyllene grenen«. Tillsammans med gästerna Åsa Wikforss, Gustav Söderström och Anders Sandberg diskuterar Christer Sturmark och Victoria Larm AI-revolutionens konsekvenser för samhället, kulturen och människan - och de många etiska dilemman som följer om maskinerna börjar tänka själva.
AI har redan excellerat i att lösa avancerade problem, inte minst medicinska, men producerar också ofantliga mängder desinformation. Under supervalåret 2024, där nästan halva jordens befolkning går till val, kommer AI spela en stor roll i olika påverkanskampanjer. Hur använder och bemöter vi detta? Och kommer smarta maskiner bli ett hot mot mänskligheten?
Se gärna videoinspelningen av poddavsnittet på Fri Tankes hemsida: https://fritanke.se/video/den-gyllene-grenen-medvetandet-manniskan-och-tankande-maskiner/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren Charlotte Al-Khalili, aktuell med kriminalromanen »När allt är över« (Norstedts, 2024). Charlottes karriär började i juridikstudier och maskinteknik innan hon slutligen drogs till skrivandet och mer specifikt till deckargenren. Det var när hennes kollega for illa på jobbet som en längtan efter upprättelse väcktes, att omvandla ilskan hon kände till något kreativt.
Varför blir konsekvenserna av allvarliga brott sällan mer än en siffra i statistiken? Och kan litteraturen hjälpa oss att synliggöra människorna bakom siffrorna?
Foto av: Kajsa Göransson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Björn Wiman, författare och kulturchef på Dagens Nyheter. Björn är aktuell med boken Grinden i Dachau: Sex essäer om det tidlösa hatet mot judarna där han skriver om antisemitismens nya och historiska former, om minnesarbetet efter Förintelsen och om kulturens betydelse. Essäerna inskärper vikten av vaksamhet: där det finns hat mot judar finns det hat också mot andra.
Varför associeras världens alla judar med staten Israel och dess krig i Gaza?
Foto av: Mikael Lundblad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är fotografen, filmaren och konstnären Mattias Klum. Mattias har rest till jordens alla hörn med målet att uppleva och föreviga andra platser och kulturer. Genom sitt arbete vill han överbrygga glappet mellan hjärna och hjärta, få människor att uppleva naturens fulla prakt och uppmärksamma världens stora hållbarhetsutmaningar.
Har något väsentligt gått förlorat i digitaliseringen av fotografi som konstform? Hur är det att arbeta som fotograf och hur blir man en fluga på väggen?
Foto av: Iris Alexandrov
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäster i veckans podd är Sofie Sjöstrand (verksamhetschef på Ge Effektivt), José González (låtskrivare och musikartist) och Erik Angner (professor i praktisk filosofi, aktuell med boken En bättre värld är möjlig).
I januari publicerade Fri Tanke en nyöversatt jubileumsutgåva av Singers moderna klassiker Det liv du kan rädda. Boklanseringen uppmärksammades med ett samtal om vårt etiska ansvar att minska lidandet för jordens alla människor och djur. Ett tillvägagångssätt är det som Peter Singer kallar effektiv altruism. Det handlar kortfattat om att donera så mycket som möjligt så effektivt som möjligt.
Vad är effektiv altruism och hur skiljer det sig från annan altruism? Vilken kritik har riktats mot rörelsen? Och är effektiv altruism vägen framåt för en bättre värld?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är läkaren och författaren Klaus Stein, aktuell med boken »Det vi aldrig talade om«. I mötet med patienter som led av diffusa smärtsymptom reflekterade Klaus över hur trauma kan gå i arv vilket ledde honom tillbaka till förträngda delar av sin egen familjehistoria. I sökandet upptäcktes en tystnadskultur kring mormor Hildes liv och död, morfar Albins tyranniska och våldsamma natur, och inte minst krigen de båda genomlevde.
Hur bygger man upp ett land och ett folk i ruiner? Och hur bryter och bearbetar man det trauma som går i arv?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Eleonora Svanberg som till hösten börjar sina doktorandstudier i matematisk fysik vid Oxfords universitet. Hennes forskning kommer fokusera på matematiska verktyg och hur de kan appliceras på fysikaliska system. Utöver sina studier är Eleonora influencer, grundare av den ideella föreningen Girls in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) och i höst kommer hon ut med sin första bok på Fri Tanke om hur man bygger ett matematiskt självförtroende.
Hur är det som ung svensk kvinna att studera på prestigefyllda universitet i England? Vad är ett matematiskt självförtroende och hur stärker man det? Och vilka framstående kvinnor finns att inspireras av i matematikens historia?
Foto av: Mikael Lundblad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Förutom forskare och lärare är Mårten Svenska Dagbladets juridiske kommentatort, expert åt Statens medieråd och medgrundare och ordförande för Institutet för juridik och internet (IJI).
Hur skiljer sig yttrande- och tryckfriheten åt beroende på vilka medier man använder? Vilka juridiska strukturer är föråldrade och kräver nytänkande idag? Och vad kan filosofen David Hume lära oss i en rättslig kontext?
Foto: Severus Tenenbaum
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är journalisten och författaren Pontus Mattsson, aktuell med boken »Umeå 87: En kvinnas försvinnande och ett Sverige i förändring«. Pontus har sina rötter i Umeå men är för tillfället korrespondent i London och har underi många år arbetat som politikreporter för Sveriges Radio och Sveriges Television. »Umeå 87« är en reportagebok om en brottsutredning i Västerbotten med ett oväntat slut, men det är också ett porträtt av ett Sverige av igår.
Vad hände egentligen med 19-åriga Sara Eriksson? Hur såg världsläget ut 1987, ett år efter mordet på Olof Palme? Och vilka likheter och skillnader ser vi jämfört med dagens Sverige?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är entreprenören och bloggaren Isabella Löwengrip. Sedan barnsben har Löwengrip intresserat sig för läsning och för att på andra sätt förstå sin omvärld. Idag försöker hon föra nyfikenheten vidare till sina barn. Men i sin bransch sticker hon ut – bland många influencers idag är inte vetgirighet det främsta ledordet.
Vad är det som lockar många influencers till pseudovetenskap och New Age? Finns det skillnader mellan kvinnor och män i det avseendet? Och är det fel att tro på något som inte är sant om det gör en lycklig?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Årets sista podd är i två delar och består av en samling samtal från Fri tankes seminarieserie vid bokmässan 2023. Samtalen i del 2 är:
00:00:00 Cancelkultur eller offentlighetens naturliga urval?
Medverkande: Adam Gopnik och Åsa Wikforss
Moderator: Christer Sturmark
00:20:46 Rusväxternas paradox
Medverkande: Magnus Linton och Leonidas Aretakis
Moderator: Christer Sturmark
00:38:54 Världen är allt som är fallet – Om J.R.R. Tolkien
Medverkande: David Thurfjell och John Sjögren
Moderator: Victoria Larm
01:00:16 Debatt: Postmodernismen
Medverkande: Johan Lundberg och Frida Beckman
Moderator: Andreas Johansson Heinö
01:21:34 Vår säkerhetspolitiska situation
Medverkande: Magnus Sandelin och Magnus Ranstorp
Moderator: Catta Neuding
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Årets sista podd är i två delar och består av en samling samtal från Fri tankes seminarieserie vid bokmässan 2023. Samtalen i del 1 är:
00:00:00 Existentiell salong: Att bränna Koranen
Medverkande: Joel Halldorf och Torbjörn Tännsjö
Moderator: Christer Sturmark
00:20:29 Själen är kroppens fängelse
Medverkande: Gunnar Ardelius och Mats Lekander
Moderator: Christer Sturmark
00:40:38 Incels och volcels
Medverkande: Bo Rothstein och Peter Ueda
Moderator: Ludvig Köhler
01:00:36 Digital läsning är inte riktig läsning
Medverkande: Elin Cullhed och Joel Halldorf
Moderator: Christer Sturmark
01:18:15 Nato, Turkiet och Sverige
Medverkande: Patrik Oksanen och Oscar Jonsson
Moderator: Martina Stenström
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet och ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien och Svenska Akademien. I Wikforss senaste bok »Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid« samlas ett urval av hennes kulturartiklar och debattexter från de stormiga åren 2018–2023.
Vad händer med demokratin när populister får makten över politiken? Hur ser hoten mot yttrandefriheten ut när auktoritära krafter växer sig starka? Och hur stärker vi det förnuftiga och demokratiska samtalet i postsanningens tid?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och disputerad i vetenskapsfilosofi och nationalekonomi. Angner är aktuell med boken En bättre värld är möjlig där han i gränslandet mellan filosofi och ekonomi ger både konkreta och visionära tips för hur vi på mikro- och makronivå kan skapa en bättre värld för alla jordens medborgare.
Hur kan vi med ett ekonomiskt förhållningssätt eliminera fattigdom, ändra dåliga vanor, bli lyckliga och ödmjuka, bygga gemenskap och, inte minst, rädda världen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Thomas Hertog, professor i teoretisk fysik vid Universitetet i Leuven och tidigare nära samarbetspartner med fysikern Stephen Hawking. I sin aktuella bok »Om tidens uppkomst« beskriver Hertog hur han tillsammans med Hawking utarbetade en ny teori om universums ursprung, som vände upp och ned på den moderna kosmologin.
Vad existerade innan tidens början? Hur kan naturlagarna vara så väl lämpade att hysa liv i universum? Och är det möjligt att överblicka universum från ett objektivt utifrånperspektiv?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans podd bjuder vi på två samtal från Fri Tankes monter på bokmässan tidigare i höst: “X is good for democracy”, om X, tidigare Twitter, och dess roll i det demokratiska samtalet, samt “Den Gyllene grenen: Freud vs.Jung”, om jungiansk psykologi och psykoanalys
Vad går Elon Musks demokratibegrepp ut på och vilken roll spelar det för X och för oss? I första samtalet möter vi Olle Lidbom, kommunikationschef och medieanalytiker, tillsammans med Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och författare till Filosofiska klarlägganden i en grumlig tid.
I andra samtalet undersöker vi frågan: på vilken sorts rationalitet bygger psykoanalysen och den jungianska psykologin? Vi får höra Per Magnus Johansson, författare och psykoanalytiker diskutera detta med Victoria Larm, författare och jungian.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är juristen och författaren Gunnar Petri, snart aktuell med boken Upplysningen som är den sjunde utgåvan i serien Liberal Idédebatt från tidskriften Liberal Debatt. I sin bok går Gunnar Petri till botten med upplysningens kulturella arv som mer än något annat har format vår samtid. Om vi ska förstå dess nytta och motkrafter måste vi studera dess historia. På spel står inget mindre än vår framtid.
Vad var upplysningen – denna historiska händelse som under 1700-talet satte människans förnuftsförmågor i rörelse och omstöpte kulturer, individer och samhällen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Richard Dawid, teoretisk fysiker och professor i vetenskapsfilosofi vid Stockholms universitet. Dawids forskning fokuserar på filosofiska aspekter av samtida teorier inom högenergifysik och kosmologi och vad han kallar “icke-empirisk konfirmering” (eng. non-empirical theory confirmation).
Dawid menar att det finns en viktig distinktion mellan hur vi förstår teorier inom fysiken och hur fysiker får kunskap om världen. Det senare har att göra med vår förståelse av hur teoribildning som sådan går till. Det här är av särskild relevans för vår syn på de vetenskapliga teorier som inte kan verifieras empiriskt, exempelvis strängteorin.
Kan vi fortfarande säga att en teori är vetenskaplig om vi inte kan testa den empiriskt?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet och aktuell med boken Kameleonter och kosmopoliter. Boken undersöker språk som steget in i en ny kultur och vilka förutsättnignar som krävs för att som vuxen lära sig ett nytt språk. Studien jämför skillnaden hos fransmäns och svenskars inställning till andraspråksinlärning. Det visar sig att svenskar som flyttar till Paris, likt kameleonter, vill bli fransmän i Frankrike, medan fransmän som flyttar till Stockholm är kosmopoliter och vill bli fransmän i Stockholm.
Vilka förutsättningar – både personliga och samhälleliga – krävs för att i vuxen ålder lära sig behärska ett nytt språk? Och vilken betydelse har språket för samtidens stora utmaningar kring migration och integration?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans podd är från prisutdelningen av Win Win Gothenburg Sustainability Award 2023 i Göteborg som presenterades i samarbete med Fri Tanke och Göteborgs Stadsteater. Priset är en internationell utmärkelse som delas ut till en person eller organisation som gjort betydelsefulla insatser för en mer hållbar värld. I år var temat bekämpning av desinformation.
Årets pris gick till Bellingcat som grundades av Eliot Higgins. Bellingcat består av ett nätverk grävande journalister och är en underrättelseverksamhet som tar hjälp av öppna källor, på engelska open source intelligence (OSINT), för att granska information. Nätverket har avslöjat flera uppmärksammade fall av organiserad brottslighet och kränkningar av mänskliga rättigheter.
Dessutom delades dotterpriset Win Win Youth Award ut till sociala medie-profilen Abbie Richards som genom sina kanaler ökat förståelsen för desinformation och konspirationsteorier hos sina miljontals följare.
Podden avslutas med ett panelsamtal med pristagarna, Göteborgs-Postens chefredaktör Christofer Ahlqvist och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.
Hur undviker en underättelseverksamhet som bekämpar desinformation att själva infiltreras av desinformation? Vad är en konspiration och hur hjälper man något som fastnat i konspirationsträsket? Hur ska vi hantera desinformation i framtiden med ett ökat användande av AI-genererat innehåll och vilket ansvar har sociala medie-plattformar?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den tyska ekonomijournalisten Ulrike Herrmann, aktuell med boken Kapitalismens slut: myten om grön tillväxt. Det kapitalistiska systemet förutsätter evig tillväxt i en värld med ändliga resurser, och utgör därför en omöjlig ekvation menar Herrmann. Grön teknikutveckling är inte en tillräcklig åtgärd för att vända utvecklingen, utan krisen kräver omorganisering. Kapitalismen behöver ersättas av en ny ekonomisk modell, och Herrmann ser lösningen i en cirkulär modell inspirerad av den brittiska krigsekonomin från 1939.
Varför måste kapitalismen ständigt expandera och vad händer när den kollapsar? Hur får vi människor att prioritera långsiktig hållbarhet och samarbeta globalt, när det samtidigt regnar bomber i delar av världen? Vad innebär egentligen en överlevnadsekonomi?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är statsvetaren Bo Rothstein, aktuell med boken Grundbulten: Tillit och visionen om en liberal socialism. Rothstein föreslår en politisk riktning som förenar idéen om individens autonomi med social och ekonomisk rättvisa. Den liberala socialism som formuleras skulle utgöra grundbulten i vårt demokratiska samhälle.
Hur kan vi bygga tillit till våra medmänniskor och institutioner? Vad händer när den tilliten hotas? Hur skapar vi ett samhälle och en politik som bygger på förhoppningar istället för fruktan?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är ekonomihistorikern Rikard Westerberg, aktuell med boken Sista striden det är: historien om löntagarfonderna. Med välfärdsreformer som avlöste varandra hade Socialdemokraterna styrt Sverige större delen av tiden sedan andra världskriget. I början av 1980-talet var det så dags för ännu en reform, som gick ut på att demokratisera arbetslivet med så kallade löntagarfonder.
Det svenska näringslivet motsatte sig förslaget och efter flera år av hård debatt och omfattande protester infördes till slut fem urvattnade löntagarfonder. När Bildtregeringen tillträdde 1991 var det första beslutet att avveckla och begrava dem för alltid. Pengarna gick bland annat till att finansiera privata entreprenörer i den avreglerade välfärdssektorn.
Hur gör sig arvet från en av Sveriges mest uppslitande politiska strider gällande idag? Markerade de misslyckade löntagarfondernas början på den nyliberala eran i Sverige? Och vad utgör ett gott samhälle?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är teologen Carl-Reinhold Bråkenhielm och religionsfilosofen Lotta Knutsson Bråkenhielm, aktuella med boken Livsmeningar: en tankebok. Tillsammans undersöker de meningen med livet och hur den påverkas av vår filosofiska, teologiska eller vetenskapliga livsåskådning.
Hur definierar vi mening och vad är ett meningsfullt liv? Är tron på en gudom något som ger eller berövar mening? Kan livslögner vara något bra?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren och journalisten Magnus Sandelin, aktuell med boken Den omhuldade islamisten. Sandelin är medgrundare till sajten Doku och var tidig med att granska islamistisk extremism i Sverige. Idag arbetar myndigheter och organisationer hårt för att förebygga radikalisering samtidigt som det finns en godtrohet som lett till att svenska staten betalat ut stora summor till organisationer som missionerar och rekryterar människor till salafistiska miljöer.
Varför valde många medier att inte rapportera om den ökade islamismen i Sverige? Hur ser diskussionen ut idag? Och fortsätter våldsbejakande islamism att öka?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Joel Hellermark, VD och grundare av Sana Labs som med hjälp av AI erbjuder en individanpassad och interaktiv lärplattform för företag. Syftet är att hjälpa anställda ta del av arbetsplatsens samlade kunskap på ett effektivt sätt.
Hur förbättrar vi lärande med AI och digitala lösningar? Vad är mänsklig intelligens? Och kan den jämföras med den artificiella?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är miljöforskaren Lars Kristoferson, aktuell med den illustrerade barn- och ungdomsboken Alltihopa: En resa genom hela historien från big bang till idag. Förutom studier i astronomi har Kristoferson ägnat sitt yrkesliv åt energi- och miljöfrågor och var tidig med att undersöka människans klimatpåverkan och dess effekter. I Alltihopa får läsaren följa med på en tidsresa vars syfte är att uppmuntra unga att lära sig mer om livets utveckling i universum och fånga intresset för vetenskapen.
Hur tog vi oss hit? Och hur tar vi hand om livet på jorden för att säkra framtiden för våra barn och barnbarn?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den ryska författaren Michail Sjisjkin, aktuell med boken Krig eller fred: Ryssland och väst – ett närmande. En berättelse om den ryska historien, samtiden och framtiden.
Tidigt drömde Sjisjkin om att bli författare och utforska världen. Men redan i tonåren började han förstå att hans föräldrar liksom resten av befolkningen levde likt slavar under den ryska statsmakten. Sjisjkin fann istället friheten i sitt eget huvud och skrivandet och genom att läsa förbjudna böcker. Det var inte en verklighetsflykt, utan ett sätt att stå upp för sig själv och visa motstånd.
Vad är rysk kultur för det ryska folket? Vad driver ryska medborgare ut i krig för att dö och döda? Och vilka spänningar finns det inom Rysslands gränser?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Rysslandsforskaren Martin Kragh, författare till boken Det fallna imperiet som nyligen kommit ut i pocket med ett nyskrivet kapitel. Den ryska invasionen av Ukraina har fortskridit och Ukraina driver en fortsatt stark motoffensiv. Drönarattacker i Moskva, Wagnergruppens myteri och gruppens ledare död i en flygkrasch är några av de senaste händelserna.
Vad håller försvarsviljan uppe i Ukraina? Vad innebär det om Ukraina blir medlem i Nato? Och vad har Ryssland att vinna på senaste tidens koranbränningar i Sverige?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren Atefeh Sebdani, som i sin nyutkomna bok Min hand i min (Albert Bonniers förlag) beskriver sin uppväxt som iranskt flyktingbarn. Atefeh och hennes småbröder skiljs från sina föräldrar som strider för en sektstämplad iransk motståndsrörelse. I Sverige lever sen Atefeh från fem års ålder hos en fosterfamilj som utsätter henne för psykiska och fysiska övergrepp. Samtidigt känner Atefeh ett enormt ansvar för sina småbröder och undrar om och när hon ska återse sin mamma.
Vad får föräldrar att lämna bort sina barn? Hur hanterar man att förlora sin förälder när man inte får gråta, ställa frågor och prata om det? Var finns tryggheten när den inte finns hemma?
Foto av Mili Malinovic
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Cathrine Thorleifsson, ordförande i Norska Extremismekommisjonen som arbetar med att samla information och analysera orsakerna till radikalisering och utifrån det ta fram strategier åt norska staten för att förebygga extremism.
I ljuset av koranbränningen utanför Stockholms moské i slutet av juni, högerextremismens ökade närvaro i det offentliga rummet och den stundande årsdagen för terrorattentat på Utøya är det viktigare än någonsin att ha redskap för att hantera hot mot demokratin.
Hur ska man definiera extremism? Vad gör att människor radikaliseras? Och hur mycket får yttrandefriheten kosta?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Karolina Enquist Källgren, docent i idéhistoria vid Stockholms universitet med ett särskilt intresse för kvantfysik och dess relation till teologi. Kvantfysikens historia tar oss tillbaka till den spanska teologen Xavier Zubiri och inflytelserika fysiker som Albert Einstein, Erwin Schrödinger, Niels Bohr och John Stewart Bell, fram till förra årets nobelpristagare i fysik som belönades för sin forskning om sammanflätade kvanttillstånd.
Kvantfysiken är på många sätt fortfarande ett mysterium med fenomen som är svåra att sätta ord på. Hur bevisar man existensen av något som inte går att observera? Och kan teologin lära oss något om sådana bevis?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckan podd är Beatriz Villaroel, teoretisk fysiker verksam inom fältet SETI-forskning – Searches for Extra-terrestrial Intelligence – och gästforskare vid Stockholms universitet. Som en av 15 lovande unga forskare i världen tilldelades Villaroel förra året L’Oreal-UNESCOs pris “For women in Science”.
Vilka metoder har vi för att leta efter intelligent utomjordiskt liv? Och kommer det att dyka upp spår i vårt solsystem efter okända intergalaktiska civilisationer inom bara några år? Eller har det kanske till och med redan hänt – utan att vi vet om det?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Tommy Andersson, professor i nationalekonomi. I sin nya bok Demokratiparadoxen visar Andersson att varje demokratiskt system har spelregler som gör att politiska valresultat någon mening redan är förutbestämda, vilket motsäger den demokratiska grundidén. Vilka är dessa paradoxer och hur kan de motverkas?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är musikern och artisten Emil Svanängen. Under namnet Loney Dear började för 20 år sedan att ge ut skivor på egen hand, som han skrivit i sitt studentrum. Det har nu blivit åtta studioalbum varav de två senaste ges ut på Peter Gabriels skivbolag Real World Records. Sedan två år tillbaka har han tagit paus från musikskrivandet och spelar istället Bach tre timmar om dagen. Intresset för teknik, matematik och vetenskap är sedan unga år fortfarande intakt.
Foto: Martin Schumann
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Patrik Oksanen, författare, journalist och verksam som strategisk rådgivare vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS). Oksanen är nu aktuell som redaktör och medförfattare till antologin Ryska krigsskepp, dra åt helvete! där en rad välrenommerade försvarsexperter och skribenter diskuterar försvarsviljans karaktär och funktion.
Det fanns en tid då Sveriges beredskap sades vara god, men det är länge sedan nu. Vad är värt att försvara? Och hur mobiliseras försvarsvilja i ett land som inte har varit i krig på 200 år?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckan podd är David Thurfjell, författare och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. I sin nya bok En lockton i ödemarken utforskar och upplöser Thurfjell gränsen mellan religiösa och sekulära uttryck. Trots att vi på rationell väg kan överblicka och förklara allt fler aspekter av tillvaron verkar religionen inte visa några tecken på att försvinna, varför är det så?
Foto: Magnus Liam Karlsson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Julspecial med samtal från Fri tankes seminarieserie vid bokmässan 2022.
00:00:00 Varför gjorde vetenskapen slut med filosofin?
Medverkande: AC Grayling, Farshid Jalalvand
Moderator: Johannes Rex, redaktör Fri Tanke
00:19:21 Civilisationens sista suck
Medverkande: Ulf Danielsson, Jonas Gren
Moderator: Martina Stenström
00:35:01 Därför demokrati
Medverkande: Åsa Wikforss, Mårten Wikforss
Moderator: Christer Sturmark
00:51:53 Tillbaka till tidens början
Medverkande: Ulf Danielsson, Julia Ravanis
Moderator: Christer Sturmark
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Julspecial med samtal från Fri tankes seminarieserie vid bokmässan 2022.
00:00:00 Ingen går med i en sekt
Medverkande: Johan Heltne, Anna Lindman, Joel Halldorf
Moderator: Christer Sturmark
00:20:30 Liberal nationalism
Medverkande: Björn Östbring, Gina Gustavsson
Moderator: Christer Sturmark
00:38:18 Ukrainskt liv under hot: Serhij Zjadan
Medverkande: Nils Håkanson, Dmitri Plax
Moderator: Stefan Ingvarsson
00:56:25 Är konsten fri?
Medverkande: Mårten Arndtzén, Sara Kristoffersson
Moderator: Christer Sturmark
01:16:18 Postmodernismen – ett försvarstal
Medverkande: Frida Beckman, Anna Victoria Hallberg
Moderator: Christer Sturmark
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är neurologen och författaren David Bäckström. I sin nya bok berättar Bäckström om en förmåga som av allt att döma inte har motsvarigheter hos andra djur, åtminstone i dess starka och utvecklade form. Den mänskliga hjärnan är det mest komplexa fenomen vi känner till i universum. Och hjärnans mest särpräglade egenskap kallas: Fantasi.
Fantasi finns att köpa här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/fantasi/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den amerikanske författaren Adam Becker, doktor i kosmologi, och skribent i bland annat New York Times, BBC, Scientific American och New Scientist.
I hans nyutkomna bok Vad är verkligt? återger han kvantfysikens historia i en utförlig skildring av det fåtal fysiker som framhärdat i att finna ett svar på en av naturvetenskapens stora men länge marginaliserade gåtor: Vad innebär kvantteorin för vår världsbild och uppfattning om vad som är verkligt?
Vad är verkligt? finns att köpa här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/vad-ar-verkligt/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Gunnar Hökmark, före detta politiker och ordförande för tankesmedjan Frivärld.
Varför ser vi en politisk utveckling i auktoritär riktning i så många olika länder samtidigt? Finns det en målkonflikt mellan att värna yttrandefrihet och förhindra desinformation? Och vilka är de politiska motståndare han genom åren haft störst respekt för?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kommer vi i framtiden att kunna utveckla medvetna maskiner?
Veckans podd utgörs av andra akten av Fri Tankes idésalong, live från Skeppsholmen i Stockholm. I panelen sitter filosofen Åsa Wikforss, fysikern Ulf Danielsson och Christer Sturmark, bokförläggare på Fri Tanke. Samtalet leds av journalisten Anna Lindman.
Del 2 av 2.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kommer vi någonsin utveckla en tillfredsställande teori om vad medvetande faktiskt är?
Veckans podd är en inspelning av Fri Tankes idésalong, live från Skeppsholmen i Stockholm. I panelen sitter filosofen Åsa Wikforss, fysikern Ulf Danielsson och Christer Sturmark, bokförläggare på Fri Tanke. Samtalet leds av journalisten Anna Lindman.
Del 1 av 2.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäster i veckans podd är författarna och översättarna Nils Håkanson och Dmitri Plax som har översatt den nyutkomna diktboken Antennen av Serhij Zjadan – en av den samtida ukrainska litteraturens starkaste röster.
Dikterna i Antennen berättar om en vardag i ett krig som vill bryta ner språket och därmed själva livet. Boken är rikt illustrerad och består delvis av rimmade rader, delvis av fri vers, med en aldrig förlorad närvaro och blick för vardagslivet, människorna, kärleken – och det ukrainska språket.
Ännu ett år håller man
fast vid dem man har.
Nattliga eldar, som fågelstjärtar.
Vad döden gör? Den skiljer
oss åt,
raserar vårt språk, som
järnvägsbroar.
– ur Antennen
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den amerikanske människorättsaktivisten Bill Browder. Efter att Bill Browders ryska advokat Sergei Magnitskij torterades till döds i ett ryskt fängelse viger Browder sitt liv åt att försöka ställa de ansvariga inför rätta. I mordets spår uppdagas ett intrikat finansbedrägeri av internationell omfattning, som leder via Europa, USA och även Sverige, hela vägen till Vladimir Putin. När Browder och hans team lyckas få flera länder att lagstifta om att frysa oligarkernas tillgångar blir han en av den ryska statens främsta fiender.
Slutligen står Browder i centrum för de ryska påverkansförsöken på det amerikanska presidentvalet 2016, och Putins möte med Donald Trump i Helsingfors 2018.
Browders böcker Tsaren och Mitt krig mot Putin finns att köpa här: https://fritanke.se/profiler/bill-browder/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren, statsvetaren och översättaren Björn Östbring. I sin nya bok Nationalstaten menar Östbring att dagens politiska samtal tyngs av en rad missuppfattningar om vad nationalism faktiskt innebär. Nationen är inte det öppna samhällets fiende. I själva verket har den sedan länge utgjort det oartikulerade ramverk inom vilket den liberala demokratin verkar, i såväl politisk filosofi som praktik.
I Nationalstaten skriver Östbring fram ett tredje alternativet bortom liberal öppenhet och nationalistisk slutenhet: liberal nationalism.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans avsnitt är författaren, Rysslandsforskaren och docenten Martin Kragh. Två dagar efter att kriget bröt ut gästade Kragh podden för att kommentera ett nytt kapitel i Rysslands och Europas historia. I det tvåhundrade avsnittet av Fri Tankes podd återkommer han för att prata om vad vi har lärt oss sedan dess, och vad vi möjligtvis kan vänta oss framöver.
Varför har Ryssland haft så svårt att lyckas med den snabba invasion de föresatt sig? Håller den ryska stridsviljan på att sina? Och är Ryssland på väg in i en djup kris oavsett hur det går på slagfältet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, vars bok Gud: Jakten nyss utkommit i pocketutgåva med ett nyskrivet förord. I boken undersöker Halldorf de religiösa dimensionerna av vår samtid – i såväl politik och konsumtion som religion och radikalisering. Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land, men sökandet efter det heliga finns som en underström också i det sekulära.
Vilken roll har de kristna perspektiven fortfarande att spela i dagens offentliga samtal? Varför trendar katolicismen i kultursverige? Vad betyder egentligen kristna värderingar? Och borde även sekulära trossamfund få statligt ekonomiskt stöd precis som de religiösa?
Gud: Jakten finns att köpa här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/gud-jakten/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“SD är som vi ser det ett allvarligt hot mot demokratin, men ingenting är ödesbestämt. Vi är många fler som vill skydda demokratin och människovärdet. Därför är det nu upp till var och en att ta sitt ansvar för Sveriges framtid. För att möta hoten mot demokratin, och andra utmaningar, krävs en bred politisk samverkan.”
Så skrev de båda f.d. partiledarna i en gemensam artikel på DN debatt häromdagen. I dag gästar de Fri Tankes podd för att fördjupa resonemangen.
När har ett parti gjort upp med sitt förflutna? Vilka typer av nya parlamentariska samarbeten kan bli nödvändiga efter valet? Och har försök att utestänga Sverigedemokraterna från det demokratiska samtalet i själva verket gynnat partiet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den amerikanske författaren och kritikern Adam Gopnik, vars bok Tusen små framsteg : Liberalismen - ett moraliskt äventyr nyligen utkommit på svenska.
Gopnik menar att liberalismen inte är en form av centrism, och inte heller bara ett annat ord för fria marknader eller ett samlingsbegrepp för en uppsättning fri- och rättigheter. Liberalismens grundtanke är betydligt mer ambitiös än så; radikala förändringar med humana medel, vilket gör det till ett av historiens största moraliska äventyr. Tusen små framsteg är ett manifest sprunget ur de människor som skapade och utvecklade den liberala tanketraditionen, från Montaigne och Mill till medborgarrättsrörelsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckan podd är Ola Sigvardsson, som i tio år var Allmänhetens Pressombudsman och senare Medieombudsman. I sin bokdebut Äventyr i etikbranschen berättar han skickligt och oupphörligen intressant om fall som engagerat den svenska allmänheten. Utifrån allmänna medieetiska frågor resonerar Sigvardson kring kända kontroverser som skakat det svenska medielandskapet mellan 2011 och 2021.
Hur står sig det medieetiska systemet idag? Hur skiljer sig Sveriges förtalslagstiftning från jämförbara länders? Och hur mycket ska en offentlig person behöva tåla i medierna?
Äventyr i etikbranschen finns att köpa här från och med den 29 augusti: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/aventyr-i-etikbranschen/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är nationalekonomen Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och senior forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, som nu är aktuell med ett bidrag i antologin Apartheid Sverige. Henrekson har bland annat engagerat sig mycket i skolfrågan och i vad det är som gör att pojkar från invandrarområden oftare slås ut och missar att fullgöra sin skolutbildning.
Har skolans misslyckanden bidragit till den växande gängbrottsligheten? Är det något i skolutvecklingen som nu går åt rätt håll? Och håller samhället på att förlora kampen om våldsmonopolet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH och gästprofessor vid Karolinska institutet. Han är sedan 2003 aktiv inom forskningsprojektet Human Protein Atlas som syftar till att kartlägga människans cirka 20 000 gener och proteiner. Human Protein Atlas består av 15 miljoner webbsidor, en form av wikipedia för människans byggstenar, och är idag en av de tre största biologiska databaserna i världen.
Hur ser Uhléns fortsatta forskning ut idag? Och hur kom det sig att han fick förvalta en enorm summa Wallenbergpengar för forskning?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckan podd är journalisten Janne Josefsson som medverkar i den nyutkomna boken Apartheid Sverige. Vad har hänt med Sverige – en gång känt som världens mest jämlika och demokratiska land? Nu ser vi ökade klyftor, dödsskjutningar av unga, parallella samhällen, eskalerande gängkriminalitet, barnfattigdom och skolelever som går ut utan fullständiga betyg.
“Sverige har blivit ett hårt klassamhälle” skriver Josefsson i sitt förord till boken där en en rad namnkunniga opinionsbildare, ledarskribenter, lärare, ekonomer, författare, politiker och forskare ger sin syn på utvecklingen och på möjliga vägar framåt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäster i veckans podd är Siri Sylvan, doktorand i statskunskap vid Uppsala universitet, och Sten Widmalm, Professor i statskunskap vid Uppsala universitet, som båda är aktuella med antologin Skör demokrati. Den offentliga debatten har under en längre tid präglats av en tilltagande polarisering och framväxande populistiska och extrema krafter i samhället. Men även mer demokratiskt sinnade krafter tycks bidra till utvecklingen.
Är det fria demokratiska samtalet och kunskapssökandet hotat? Och vilka är i så fall lösningarna?
Skör demokrati finns att köpa här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/skor-demokrati/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Frida Beckman, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Med utgångspunkt i Beckmans kommande bok kretsar veckans samtal kring postmodernism. Vad är skillnaden på postmodernism och postmodernitet? Finns det olika typer av postmodernism? Och lever vi i ett postmodernt samhälle?
Frida Beckman är aktuell med boken The Paranoid Chronotope: Power, Truth, Identity. (Stanford University Press) som kom ut i maj 2022.
Foto: Ingmarie Andersson
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Roland Poirier Martinsson, doktor i teoretisk filosofi och författare. I hans senaste roman Fången får vi följa Christian som släpps ut i friheten efter trettio år i amerikanskt fängelse. Han återvänder hem till Sverige som en institutionaliserad outsider och möter en för honom obekant värld och främmande samtid.
Med utgångspunkt i Poirier Martinssons bok kretsar veckans samtal kring de stora omvälvande samhällsförändringarna de senaste trettio åren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren och matematikern Helena Granström. I hennes senaste roman följer vi Ada Seiler, som lämnat sin familj och befinner sig på en klinik i Kaliningrad, den stad som tidigare hette Königsberg. Här levde filosofen Immanuel Kant hela sitt liv och här lade Kurt Gödel fram det ofullständighetsteorem som med utgångspunkt i självreferensens problem kom att tillintetgöra matematikens strävan efter visshet.
Tro oss inte, varnas Ada. Alla vi som jobbar på kliniken ljuger. Det vi säger dig är inte sant.
Köningsberg finns att köpa i din bokhandel.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Kristian Rönn vars filosofiska övertygelser och klimatintresse drev honom att bli entreprenör. För att lösa klimatkrisen menar Rönn att bolag måste förändra sina beteenden och eftersträva andra värden än bara profit: så länge det som ett ekonomiskt system försöker optimera inte överensstämmer med det vi faktiskt värderar kommer ett oetiskt beteende oundvikligen att följa.
Bör staten sätta upp lagar och etiska förhållningsregler som företag måste förhålla sig till? Hur förhåller sig Rönn till transhumanismen? Och vilka filosofiska frågor väckte hans intresse som barn?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren och idéhistorikern Svante Nordin. I det tredje bandet av Filosoferna som nyligen utkommit på Fri Tanke, presenterar Nordin de filosofer som under 1600-talet ställde naturfilosofin på ny grund. Dessutom de upplysningsfilosofer som nästföljande sekel skapade ett nytt begreppssystem för samhället, moralen och religionen, och därmed öppnade dörren till den moderna världen.
Vad markerar startskottet för den vetenskapliga revolutionen? Hur förändras filosofibegreppet under den nya tiden? Och hur förhåller sig egentligen upplysningens omstöpning av samhället till den vetenskapliga utvecklingen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren och opinionsbildaren Sakine Madon. I sin nya bok Inget är heligt aktualiserar hon den svenska yttrandefrihetens historia och använder samtida debatter, däribland fallet Vilks, för att diskutera själva grunden för vårt öppna demokratiska samhälle. Hennes slutsats är att utan rätten att kränka kan yttrandefriheten inte existera.
Inget är heligt släpps den 27 april och finns att förbeställa här: https://fritanke.se/bestall-inget-ar-heligt-signerade-exemplar/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren och journalisten Erik Helmerson som nu är aktuell med romanen Dom därute. Riksdagsledamoten Mikael Petersen är en omärklig trotjänare vars politiska karriär passerat kulmen och inte blivit vad han hoppats. När han börjar höja tonläget i inlägg efter inlägg på twitter blir han snabbt en belastning för partiet, men finner samtidigt en ny beundrarskara i högerradikala kretsar.
I vilken mån kan längtan efter kärlek och gemenskap bidra till radikalisering? och vad gör klickonomin och jakten på likes med debattklimatet? Riskerar debattörer som driver opinion att börja drivas fram av opinionen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Än så länge tycker jag att det är roligt att låta de mörkaste karaktärerna vara dem som i slutändan säger det mest insiktsfulla om kärleken, om livet eller om ömheten.”
Gäst i veckans podd är romanförfattaren Victoria Larm som nyligen debuterat med Den nionde kretsen på Norstedts förlag. Året efter att Kreugerkraschen kastat om tillvaron i den stockholmska societeten står sjuttonåriga Livia Seigel i centrum för en tätnade intrig. När ett bombhot skapar panik bland gästerna på en fest på Riddarholmen och ett värdefullt föremål försvinner börjar trådarna i familjen Seigels gåtfulla förflutna nystas upp.
Larms influenser hämtas ur en brokig kabinett av såväl mytologi och jungiansk psykologi som modern filosofi, kvantfysik och kristen mysticism.
Hur kommer det sig att det mänskliga jagets anatomi framstår vara lika heterogen och undflyende som universell? Kan litteraturen få grepp om människans omedvetna skuggsidor? Och i vad förenas Dostojevskijs, Nietzsches och Jungs människosyn?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är mikrobiologen och vaccinforskaren Farshid Jalalvand. Som kulturskribent har han försökt belysa vetenskapliga och samhälleliga frågor från filosofiska perspektiv, i sin nya bok Apan & filosofen söker han evolutionära svar på några av filosofins centrala frågor.
Trots att naturvetenskap och filosofi idag ofta ses som två väsensskilda discipliner framhärdar Jalalvand att allt vetande har samma grund. Hur förhåller sig egentligen filosofin till vetenskapen? Hur kan människans moral förklaras utifrån evolutionsbiologiska utgångspunkter? Och vad är meningen med livet?
Apan & filosofen finns att köpa här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/apan-filosofen/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckan podd är Mats Björklund, professor emeritus i zooekologi vid Uppsala universitet, som nu är aktuell med boken »Bara en teori«, om evolutionens mekanismer såväl som dess upptäcktshistoria.
Vad lockade Björklund att ägna ett helt liv åt evolutionsbiolog? Vad innebär egentligen evolutionens grundbegrepp variation, selektion och ärftlighet? Och har det skett några betydande omprövningar av evolutionsteorin de senaste tjugo åren?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Bengt Brülde, professor i filosofi vid Göteborgs universitet.
I sin nya bok Rättvisa tillgängliggör Brülde ett forskningsfält som utvidgats snabbt under det gångna seklet, och hjälper läsaren att ta ställning i aktuella rättvisefrågor om allt från skattefördelning, migration och klimatansvar till prioriteringar inom vården, jämställdhet och ansvar gentemot kommande generationer – samtidigt som han också argumenterar för att vissa rättviseteorier är bättre än andra.
Bör rättviseteorier fokusera på rättvisa förutsättningar eller rättvisa utfall? Är meritokrati ett rättvist system i praktiken? Och bör vissa grupper ha rättigheter som inte tillkommer alla individer?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är Åsa Konradsson Geuken, lektor vid institutet för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet, och forskare inom neurovetenskap och neuropsykofarmakologi med fokus på schizofreni.
Vad är egentligen schizofreni, vad kan forskning på människor som är drabbade lära oss om hjärnan, och vilka är de största missuppfattningarna om sjukdomen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det gånga seklet såg två ryska imperier falla. 1917 föll det Tsarryska imperiet och 1991 Sovjetunionen. Vi går nu in i ett nytt kapitel i Rysslands och Europas historia. I tron om att gå till historien som den som restaurerade det ryska imperiet försöker Putin att etablera ett nytt imperium, genom att ge sig på dem han tror sig kunna underkuva. Men kommer historieböckerna i själva verket beskriva Putin som mannen som förstörde och förlorade Ryssland?
Gäst i veckans podd är rysslandskännaren och docenten Martin Kragh, som i april utkommer med boken Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin. https://fritanke.se/bokhandel/bocker/det-fallna-imperiet/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den brittiske filosofen Philip Goff som i sin nya bok Galileos misstag presenterar ett djärvt perspektiv på en av den samtida vetenskapens stora frågor – den svårlösta gåtan om det mänskliga medvetandets natur.
Försöken till svar på medvetandets problem har hittills sållat sig till i huvudsak två huvudsakliga filosofiska positioner: naturalistisk dualism och materialism. Enligt den första är medvetande något kvalitativt annat än den fysiska hjärna som ger upphov till den. Enligt den andra är medvetande inget annat än neurologiska processer, och upplevelsen av att vara medveten inte mer än en illusion. Som en tredje väg mellan dessa två ytterligheter presenterar Goff en teori med rötter i Arthur Eddingtons och Bertrand Russells arbeten: pansykismen, som förordar att medvetande är en fundamental egenskap hos all materia.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckan podd är romanförfattaren och musikern Johan Heltne som nu är aktuell med den omtalade essän Sympati för Djävulen. Under sin uppväxt i församlingen Livets ord mötte Heltne en tystnadskultur som drevs fram av idealet om den goda människan, fri från moraliska brister och misslyckanden. Samma tänkande präglade enligt Heltne också i viss mån den svenska litterära scenen under 00- och 10-talet.
Sympati för djävulen är en berättelse om en extrem religiös uppväxt, den känslostumhet som följde och en väg mot frigörelse funnen i konsten, musiken och den östkristna traditionens vidöppenhet mot människans skuggsidor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är neurologen och författaren Pontus Wasling, aktuell med boken Knaster: medvetandets gåta och illusionen av ett jag. Vissa säger att vårt medvetande är den största gåtan som återstår att lösa. Andra tror att det aldrig kommer att gå att förstå vad det är. Några påstår tvärtom att problemet redan är löst.
Kommer vi någonsin kunna nå längre än att bara konstatera att medvetandet är en serie knastrande impulser i hjärnan?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckan podd är Sten Widmalm, professor i statsvetenskap och redaktör för den nyss utgivna volymen Routledge Handbook of Autocratization in South Asia. När Indira Gandhi utlyste undantagstillstånd i Indien mellan 1975–77 skakades den indiska demokratin i grunden, något som återigen börjat ske sedan Narendra Modi kom till makten 2014. Men vår tids hot mot demokratin inskränker sig inte till Sydasien.
Hur oroande är Modis ledarskap i Indien? Hur står det till med politiseringen av universiteten och den akademiska friheten i Sverige? Och riskerar för stor ekonomisk ojämlikhet att destabilisera demokratin?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans avsnitt är författaren, föreläsaren och poddaren Navid Modiri. Sedan 2018 driver han podcasten Hur kan vi? där han intervjuar oliktänkande, debattörer, forskare och politiker om hur vi kan bli bättre på att prata och leva med varandra trots våra olikheter.
Har vi svårt att vara civiliserat oense, och att skilja på sak och person? Vad är det egentligen som driver Navid i hans arbete? Och har han någon gudstro?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäster i veckans podd är filosoferna och vännerna Peter Singer och Torbjörn Tännsjö. Peter Singer brukar framhållas som en av världens mest inflytelserika filosofer. I boken En värld nu ger han sig i kast med några av vår tids viktigaste frågor och söker en etik för globaliseringens tidsålder. Torbjörn Tännsjö är författare till ett fyrtiotal böcker och en av Sveriges mest namnkunniga filosofer. I Folk & Vilja presenterar han tillsammans med Folke Tersman en ny historia om demokratins djup, räckvidd och yttersta mening.
Vilka stora bioetiska frågor ställer oss pandemin inför? Vilka principer bör styra vårdens prioriteringar; är strikt jämlikhet eftersträvansvärt, eller bör en ung person prioriteras före en äldre? Och hur högt i tak är det egentligen inom akademin?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den brittiske filosofen A.C Grayling. I Filosofins Historia presenterar han en sällsynt heltäckande bild av vårt intellektuella arv, från den västerländska historien såväl som från asiatiska och afrikanska tanketraditioner. I veckans lite längre samtal ges vi en personlig inblick i Graylings liv, från uppväxten i Zambia och Malawi präglad av en stor familjetragedi, upplevelsen av apartheidsystemet, hans tidiga upptäckt av filosofin och senare akademiska karriär.
Hur förhåller sig den antika grekiska och indiska filosofin till varandra? I vad består klyftan mellan analytisk och kontinental filosofi, och har den något existensberättigande? Och vilka få utvalda filosofer skulle Grayling placera på filosofihistoriens parnass?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är den amerikanske författaren och fysikern Brian Greene. Hans bok Till tidens slut, som nyligen utkommit på Fri Tanke, är en svindlande exposé över den moderna kosmologins upptäckter och människans sökande efter mening, givet vetskapen om hennes försumbara plats i universum.
Kommer vi någonsin få en intuitivt förståelig förklaring av kvantfysikens förunderliga rön? Är det möjligt att finna en fundamental och entydig beskrivning av världens struktur? Och hur står sig panpsykismen som förklaring till medvetandets problem?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Om ekonomisk tillväxt, teknologisk utveckling och individuell tillfredsställelse riskerar ekologisk kollaps, vad kan vi då eftersträva istället?
I boken Eudaimonia menar idéhistorikern Klas Grinell att den rådande klimatkrisen inte bara kräver en industriell och teknologisk utan också en kulturell omställning. Med utgångspunkt i Aristoteles eudaimoniska ideal för ett gott liv reflekterar han över nya möjliga sätt att gemensamt förhålla oss till natur, utveckling, självförverkligande, och till varandra.
Hur kan stoff från det antika tankegodset hjälpa oss att ställa de rätta etiska, ekologiska och politiska frågorna idag?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nyligen beslutade Karolinska institutet att byta namn på sal Retzius vid campus Solna. Men vem var egentligen Gustaf Retzius?
Gäst i veckans podd är Nils Uddenberg, docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning, och författare till den stora biografin om Gustaf Retzius. I Skallmätaren: Gustaf Retzius – hyllad och hatad tecknar han en mångfacetterad bild av tidsandan och vetenskapen i Sverige för ett drygt sekel sedan.
Tillsammans med sin fru Anna Hierta drev Gustaf Retzius på för att avskaffa det manliga förmyndarskapet över kvinnor, och för att Sveriges första kvinnliga professor Sonja Kovalevskaja skulle tillåtas inträda i Svenska vetenskapsakademien. Men komplexiteterna i hans liv och livsverk har överskuggats av det rasbiologiska arbetet vid Karolinska institutet. Hur ska vi förhålla oss till historiska personer när deras eftermäle framträder i ett nytt och bistrare ljus?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i Veckans podd är författaren och debattören Hanne Kjöller. I »Handbok för fifflare« granskar hon de kryphål i svensk lagstiftning som gör välfärdssystemen till en bördig mylla för organiserad brottslighet. Med offentliga uppgifter från statliga utredningar, remissvar och rapporter visar hon hur fusket går till och hur riskerna att ertappas ser ut.
Förhoppningen är att regering och riksdag till sist ska fatta de beslut som statliga utredare, tillsatta av såväl borgerliga som socialdemokratiska regeringar, satt överst på sina önskelistor under decennier.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
»Jag gillar idén om the third culture, när konst, musik, vetenskap och filosofi får samverka. Vi behöver inte de här uppdelade dikotomierna, det är falskt, vi ska förena det här.« I veckans avsnitt är det Torbjörn Elensky som intervjuar Christer Sturmark om hans nya bok, skriven tillsammans med författaren och kognitionsvetaren Douglas Hofstadter. I Konsten att tänka klart presenterar Sturmark och Hofstadter en uppsättning enkla tankeverktyg för alla som vill bemästra konsten att tänka klart och få en djupare förståelse för sanning, vetenskap, förnuft och moral.
Finns det någonting vi principiellt inte kan tänka klart om? Finns det en metafysisk om än inte gudomlig verklighet? Och hur påbörjades egentligen arbetet med Douglas Hofstadter?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckan podd är författaren och kemisten Ulf Ellervik. I sin nya bok “Förundran: om vetenskapens små njutningar” skildrar han forskarlivets vardag genom farliga experiment, konsten att njuta av leda, fascination över nya upptäckter och stark förundran – allt i en lustfylld och engagerande kärleksförklaring till vetenskapen.
Vad är egentligen vetenskap och hur tänker och arbetar en forskare i sin vardag? Kan man inom naturvetenskapen tala om bevis, eller endast indicier, om än mycket starka sådana? Och vad handlar årets nobelpris i kemi, fysik och medicin om?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Man har alltid liknat hjärnan med det mest komplexa system som man har. Romarna sa att hjärnan var som ett vattenledningssystem där tankarna flödade, för det var det mest avancerade de kunde komma på. På 1800-talet var hjärnan som en telefonväxel och nu är hjärnan som en datormaskin … Vi har bara metaforer, för vi har inte riktigt någonting som vi kan säga är hjärnans funktion.”
Gäst i veckans podd är Maria Lindskog som är lektor i medicinsk neurobiologi. Vi vet i nuläget inte alls vad psykiska sjukdomar beror på. Det är därför också väldigt svårt att studera deras effekter, och än mindre att mildra dem. Hur ser möjligheterna ut för att hitta ett svar på dess orsaker? Hur långt har neurovetenskapen kommit hittills? Och vilka stora forskningsgenombrott ligger runt hörnet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är författaren Anna Charlotta Johansson som i veckan kommit ut med boken Sydafrika: På andra sidan regnbågen – en lika skarp som ömsint skildring av dagens Sydafrika snart trettio år efter apartheids avskaffande, berättad genom möten med människor i deras vardag, deras hopp för framtiden och ilska över att mycket faktiskt inte blivit bättre.
Hur är försoning möjlig i ett samhälle så präglat av historiska förbrytelser? Hur har politiken utvecklats de senaste trettio åren? Och hur märks spåren efter apartheid än idag?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Det är viktigt att komma ihåg att demokrati är ett ideal. Vi kan inte säga att vi har demokrati i någon fullständig mening.”
Att all politisk makt utgår från folkvalda parlamentariker är den självklara utgångspunkten i en demokrati. Men principen åberopas också när populistiska röster höjs mot det politiska "etablissemanget". Så vilka är egentligen “folket” i folkstyret? Och hur ska vi förstå folksuveränitetens princip om att all makt utgår från folket?
Den frågan ligger till grund för statsvetaren tillika veckans gäst Ludvig Beckmans nya bok. I “All makt åt folket” presenterar han kritiska granskningar av tre gängse uppfattningar i litteraturen om hur folksuveräniteten bör förstås och förverkligas – och föreslår slutligen ett eget alternativ. Allt för att vägleda läsaren i hur vi bör förstå – och kan missförstå – detta demokratins löfte om att all offentlig makt utgår från folket.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Det är intressant hur olika språk kan strukturera världen, i det avseendet är dövas och blindas annorlunda språkutveckling ganska intressant. Den kan belysa att det som vi uppfattar som så självklart och naturligt i själva verket är ganska villkorat och speciellt”.
Gäst i veckans podd är författaren och essäisten Torbjörn Elensky som i veckan utkommit med boken Absolut text. Med sin hängivna fascination för språket, läsande och skrivande rör han sig i sin nya bok från antiken till den digitala tidsåldern för att närma sig sprickan mellan framställning och verklighet.
I vilken mån är den fria tanken bunden av språket? Påverkar våra begrepp och språkliga allegorier vår förståelse av verkligheten? Och kan vi verkligen stiga ur vår egen föreställningsvärld?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäster i veckans podd är Hans Bergström och Mats Svegfors, bland annat tidigare chefredaktörer på Svenska Dagbladet respektive Dagens Nyheter, som nyligen utkommit med boken På andra sidan.
Boken är en brevkorrespondens under den säregna vintern 2020–2021, där Mats Svegfors skriver från ett gammalt brukssamhälle i Bergslagen och Hans Bergström från södra Florida på andra sidan Atlanten. Här avhandlas pandemivinterns historiska tilldragelser – Presidentvalet i USA, britternas slutgiltiga utträde ur EU och stormningen av Kapitolium – mitt i skeendet, och utgör bakgrunden till reflektioner över vår samtid, historia och framtid. Hur står det till med dagens medieklimat i vår allt mer politiserade tid? Börjar Fox News och CNN bli lika goda kålsupare vad gäller bristen på objektivitet och saklighet? Och hur mår den faktabaserade debatten på de svenska ledarsidorna?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Min poäng är att äkta nyheter behövs för att medborgare ska förstå och kunna orientera sig i sin omvärld. Den äkta nyhetsförmedlingen syftar till att få den demokratiska medborgerligheten att fungera.”
Gäst i veckan podd är journalisten Erik Fichtelius som i sin nya bok Äkta Nyheter argumenterar för den faktabaserade och konsekvensneutrala nyhetsförmedlingens centrala roll i en fungerande demokrati. Med utgångspunkt i erfarenheter från ett långt yrkesliv och forskning kring nyhetsarbete i svensk och global kontext framvisar han värdet av faktabaserad och oberoende media, samt hur farligt det blir när auktoritära regimer styr och censurerar nyhetsförmedlingen.
Vad definierar överhuvudtaget en nyhet? Vad är äkta nyheter? Och var går gränsen för journalistikens konsekvensneutralitet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Det som är unikt med Knutby Filadelfia, om vi tittar på den globala sekthistoria vi har, är att den här gruppen imploderar, människorna finns kvar och väljer att prata. De väljer att berätta vad som påverkade dem, hur de valde att agera och hur de ser på det idag – även ledarna.”
Gäst i veckan podd är journalisten och författaren Anna Lindman, aktuell med boken Sekten. Sedan skotten föll 2004 har löpsedlarna och mytologiseringen om Knutby skymt de vanliga människor som fortsatt leva i församlingen. I Anna Lindmans stora reportage möter vi medlemmarna, pastorerna och barnen som för första gången berättar hela historien om Knutby Filadelfia inifrån.
Vad är det för mekanismer som gör en sekt som Knutby Filadelfia möjlig? Hur det gick till när församlingsmedlemmarna som antingen undvikit eller ljugit för journalister under så lång tid plötsligt började berätta? Och hur går man vidare från en sekt där flertalet medlemmar varit både offer och förövare?
Sekten finns att köpa här: https://fritanke.se/bokhandel/bocker/sekten/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Det går inte att beskriva kvantfysiken med ett logiskt, strikt naturvetenskapligt språk, för du kan inte undvika oxymoroner, när du pratar om kvantfysik. Men om man däremot lämnar det språket och anammar ett mer poetiskt språk så kan man faktiskt förklara vad som händer i kvantfysiken.”
Manar kvantfysiken oss att göra upp med vissa av våra försanthållanden om den fysiska verkligheten? Och blir de motsägelsefulla fenomen vi finner på kvantnivå fullt begripliga om vi bara breddar vår förståelse för vad som verkligen är verkligt?
Vi har lärt oss att bortse från mänskliga erfarenheter som kärlek, längtan, motstridiga tvivel och splittrande samvetskval som blott subjektiva föreställningar när vi ger oss i kast med att försöka förstå hur den objektiva världen fungerar. Men i boken Skönheten i kaos tar Julia Ravanis ner den teoretiska fysiken på jorden och jämför den med mänskliga erfarenheter.
Kanske är det i analogi till vardagliga erfarenheter som att på samma gång hata och älska sin familj och att vara kluven mellan två åtaganden samtidigt som vi bäst begriper de motsägelsefulla fenomen som framträder på kvantnivå?
Skönheten i Kaos finns att köpa här: https://www.adlibris.com/se/bok/skonheten-i-kaos-9789127170049
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Markets are human artefacts. They are tools that people create in order to serve their needs ... and we can change what they do if they are not doing what we think they should be doing.”
Gäst i veckans podd är Al Roth, professor i ekonomi vid Stanford University, vars bok “Vem får vad – och varför” nyligen utkommit i svensk översättning. Innan spelteorin vann gehör inom akademin tänkte ekonomer mest på människor som passiva köpare på en självreglerande marknad. Men spelteoretiker som Al Roth framhävde istället hur människor såsom aktiva deltagare faktiskt också formar ekonomin genom sitt deltagande.
Istället för självreglerande är därmed marknader snarare att betrakta som artificiella byggen, styrda av detaljerade regler som konstruerats av människor. Men hur och i vilken utsträckning påverkar spelreglerna utfallen på marknaden? Och i vilken mån kan marknaden egentligen sägas vara fri?
I samtalet deltar också Tommy Andersson, professor i ekonomi vid Lunds universitet.
Al Roths bok Vem får vad – och varför finns att köpa här: https://www.adlibris.com/se/bok/vem-far-vad---och-varfor-9789198045321
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Inom ett par årtionden kommer det att finnas hundratals miljoner, kanske till och med miljarder döda användare på internet. Deras digitala kvarlevor utgör en otroligt rik data. Rikare än någon annan historisk data som vi har haft i vår arts historia.”
Gäst i veckans podd är Carl Öhman, forskare vid Uppsala universitet som disputerat vid Oxford university med en avhandling om digitala kvarlevor. All din digitala aktivitet sparas och finns kvar efter att du har dött. Men vad händer då med all din data? Vem äger den och har därmed juridisk och moralisk rätt att bestämma över den?
När framtidens historiker skriver berättelsen om den arabiska våren eller metoo-hösten kommer data från sociala medier att utgöra de främsta arkiven. Men vad innebär det för oss som samhälle att Facebook, Twitter och Instagram får monopol på att förvalta vår gemensamma historia?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Vi har hamnat i ett system där man mäter upp folk med mycket schematiska kriterier: antal publikationer, antal citeringar. Den riktigt spännande forskningen är ju ofta inte väl citerad eftersom folk inte förstår den. Det här är ett allvarligt problem.”
Gäst i veckans podd är astronomen och professor emeritus Bengt Gustafsson. I boken Vägvisare mot det okända visa han, snitslar han den inte alltid så raka forskarbanan, och delger sina erfarenheter och minnen från barndomens nyfikna experimenterade till universitet, tiden som doktorand och etablerad forskare.
Hur har villkoren för unga forskare förändrats under hans tid inom akademin? Och hur ska man som ung och oerfaren forskare navigera i den akademiska miljön idag?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Människor är inte individer, en katt är en individ. Vi människor är så pass bundna vid kultur att vi förmodligen inte skulle kunna överleva i skogen i några dagar.”
Gäst i veckans podd är författaren och skribenten Jakob E:son Söderbaum. Som ung moderat upplevde han att det fanns en utbredd okunskap om vad konservatism faktiskt innebär och har nu därför skrivit “Modern konservatism” – den klargörande bok han själv alltid önskat läsa och hänvisa till. Enligt konservatismen är traditionen något i sig gott. Den är full av visdom om historiska konfliktlösningar, såsom sociala normer, etikettsregler och nationsgränser.
Men är det inte skillnad på bra och dåliga traditioner? Och kan utveckling verkligen ske utan förändring, eller kan begreppen hållas isär?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
When I was thinking about how neuroscience might impact some of the philosophical questions about the mind, I really had no expectation that we, in my lifetime, would come to learn things that would bare upon the questions of how it is that we have these very strong feelings of what’s right and what’s wrong.
Gäst i veckans podd är neurofilosofen Patricia Churchland, som nyligen utkommit med boken Samvete. I veckans samtal diskuteras neurovetenskapens påverkan på moral- och medvetandefilosofins centrala frågor, och de framsteg som nu görs mot ett svar på medvetandets mysterium. Dessutom avhandlas de sätt på vilka en individs temperament verkar påverka hennes politiska grunduppfattning, varför panpsykism inte är mer än en galen idé och varför Peter Singer har fel på avgörande punkter.
Vilken bäring har vår neurologiska beskaffenhet på våra moraliska intuitioner? Finns det objektiva moraliska värden? Och kan det vara berättigat att relativa även våra mest grundläggande moraliska principer under extrema omständigheter?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
"Being skeptical of received wisdom and going for mad conspiracy theories has got a certain virtue to it. The trouble is that while it is all very well being skeptical, the gold standard is evidence, but they don’t seem to care about evidence.”
Gäst i veckans podd är evolutionsbiologen Richard Dawkins, som med Illusionen om Gud kommit att bli en av världens mest tongivande företrädare för ateism. Den svenska jubileumsutgåva som utkommit under våren ringar in veckans samtal hur boken (nästan inte) kom till, om en ateism som i tysthet växer i den muslimska världen, om relationen mellan sund skepticism och konspiratoriskt tänkande, och vilka evolutionära och existentiella förklaringar det kan finnas för det senare.
Vad av de senaste årens evolutionsbiologiska forskningsrön har förvånat honom allra mest? Och vilken påverkan har den arabiska översättningen av Illusionen om Gud haft i den muslimska världen? Och hur ställer han sig till nya vetenskapliga trender, som panpsykism och utforskandet av psykedeliska droger?
Jubileumsutgåvan av “Illusionen om Gud” finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/illusionen-om-gud/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Jag är så pass gammal att jag inte kommer att leva så länge till. Men jag är jätterädd för vad som kommer efter mig. Historien upprepar sig och det är väldigt svårt att leva med.”
Gäst i veckans podd är Elisabeth Masur, en av få svenska förintelseöverlevare som fortfarande är i livet. I veckans samtal berättar hon sin berättelse om livet innan och efter Auschwitz, om mellankrigstidens växande antisemitism och om oron för att den nu springer fram på nytt.
Om ungdomskärleken och den lilla biografen i barndomsstaden, förflyttningen till ghettot. Om det mörker människan är kapabel till, och om möjligheten att leva ett rikt och lyckligt liv efter att ha genomlevt det ofattbara.
I boken “Hatet mot judarna” är hon en av de överlevare som porträtteras med bilder av Sanna Sjöswärd och texter av Björn Wiman: https://fritanke.se/bocker/hatet-mot-judarna/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“The intellectual property rights were enforced by wealthy nations and wealthy companies against poorer nations. I think that we need a more globally fair system of producing, financing and paying for vaccines, pharmaceuticals and other life-saving drugs.”
Gäst i veckan podd är den australiensiska moralfilosofen Peter Singer, vars bok En värld nu nyligen utkommit i svensk översättning. Han har gjort sig känd som en inflytelserik förespråkare för global rättvisa, effektiv altruism och såväl djurs som människors rätt till fullgoda liv. Hur har hans filosofiska ståndpunkter i frågor om utilitarism, moralens objektivitet och djurens rättigheter förändrats under hans 50 år som verksam filosof?
Om de moraliska frågor som den globala vaccineringen mot covid-19 gör gällande. Om “cancel culture” och det akademiska forumet “Journal of controversial ideas” där författare tillåts publicera kontroversiell forskning under pseudonym, som Singer är redaktör för och medgrundare till. Och om möjliga förklaringar till den groende nationalism och konspiratoriska tänkande som allt mer kommit att prägla vår tid.
Peter Singers bok En värld nu finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/en-varld-nu/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gäst i veckans podd är medicinreportern Amina Manzoor som sedan utbrottet av coronapandemin varit en av den svenska debattens tydligaste röster, och som nu är aktuell med boken ”Pandemier!”
När det visade sig att den nya smittan som spreds i Wuhan var ett coronavirus trodde inte Amina Manzoor att det skulle kunna förorsaka en pandemi. Alla pandemier i modern tid har varit influensavirus, och all vår smittskyddsberedskap är anpassad därefter. Ingen hade heller trott att vetenskapens verkstad kunde jobba så snabbt att ett vaccin skulle kunna framställas på mindre än ett år.
I veckans samtal diskuterar hon de lärdomar som pandemiåret medfört, och kommenterar också den debatt som snabbt blossade upp samma dag som boken gavs ut gällande de händelser som ledde fram till att hon valde att lämna Dagens Nyheter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Tendensen att tycka att kläder blir fulare när de bärs av personer från partier man tycker sämst om finns till både höger och vänster, vad däremot gäller tendensen att tycka att kläder blir vackrare när de bärs av personer från det egna partiet så var den klart starkare hos dem som röstar höger.”
Arvid Erlandsson, docent i psykologi vid Linköpings universitet och specialiserad på hjälpandets psykologi, gästar veckans podd och diskuterar de psykologiska mekanismer som påverkar människors benägenhet att hjälpa. Men också de sätt på vilka våra politiska uppfattningar tenderar att spela in i våra estetiska bedömningar och vår tolkning av information, genom så kallat politiskt motiverat tänkande.
Om den intressanta korrelationen mellan en förstärkt tendens att uppfatta “profound bullshit” som meningsfullt och en försvagad tendens att skänka pengar till välgörenhet. Och om nya forskningsrön i frågan om hur människors benägenhet till politiskt motiverat tänkande förhåller sig till deras förmåga till analytiskt tänkande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Klimatfrågan är ofantligt viktig. Men det finns problem som har att göra med nya teknologier som är av samma dignitet eller möjligen ännu större. Främst av dem sätter jag frågan om hur vi ska leva med artificiell intelligens i framtiden.”
Gäst i veckans podd är matematikern och akademieledamoten Olle Häggström, som är aktuell med boken ”Tänkande maskiner”, om den artificiella intelligensens genombrott. AI är på god väg att revolutionera vår värld, men det definitiva genombrottet kommer först att ske då maskinerna uppnår en generell intelligens som kan mäta sig med människans. Men vad är egentligen skillnaden mellan snäv AI och AGI, det vill säga artificiell generell intelligens? Inbegriper den senare nödvändigtvis medvetande?
Om de etiska frågor och de potentiella faror av existentiell dignitet som AI-utvecklingen gör gällande. Om de politiska insatserna på området, och bristen därpå. Och om riskerna med att bara trycka på gaspedalen utan att blicka ut genom vindrutan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”De vetenskapliga Nobelpriserna är ohotat de största vetenskapliga priserna som finns, inget annat pris kan mäta sig med dem. Idag kan vi se att det beror väldigt mycket på historien …”
Gäst i veckans podd är kulturhistorikern och nobelexperten Gustav Källstrand.
Dynamitkungen som instiftade ett fredspris lade också grunden till vad som kommit att bli en av världens främsta institutioner för främjandet av vetenskap och litterär konst. Men när priset 1901 delades ut för första gången fanns även andra internationella vetenskapspris – varför kom just Nobelpriset att röna sådan framgång?
Om en kavalkad av det gångna seklets vetenskapliga huvudpersoner, om kontroverserna kring Svenska akademien, hundra år före den kris som briserade i början av 2018, och om etableringen av nobelpristagaren som vetenskaplig kändis – en roll som minst sagt spelats bättre av vissa än av andra.
I höst utkommer Källstrands bok Andens olympiska spel: Nobelprisets historia på Fri Tanke.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Jag trodde länge att det här handlade om islam. Men ju äldre jag har blivit, ju mer jag har läst på och träffat kristna, hinduer och judar har jag förstått att det inte är så. Heder fanns långt innan religion.”
Veckans gäst är författaren och journalisten Elaf Ali. I den nya boken Vem har sagt något om kärlek berättar hon sin historia om hedersförtryck och frigörelse. I veckans samtal ger hon en inblick i en uppväxt under strikta regler, med en pappa som både utövade en sträng kontroll i hemmet och blev utslängd ur moskén för att han ifrågasatte den muslimska läran. Om skillnaden mellan hederskultur och religion, om att hitta förebilder och bli en förebild för andra och om att ha en pappa som lärde sig att tänka om.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Henrik Lagerlund: Om Matens filosofi
Är det filosofiskt försvarbart att äta kött? Borde vi se upp med genmodifierade grödor? Och vad är egentligen naturligt?
Veckans gäst är filosofiprofessor Henrik Lagerlund, som nyligen utkommit med boken Matens Filosofi. Mat är inte bara vad som ligger på tallriken, utan ett världsomspännande livsmedelssystem med enorm påverkan på klimat, djur, och människors livs- och arbetsvillkor. I veckans avsnitt ges vi en inblick i Lagerlunds handbok för filosofiska foodies, i vilken han stakar ut vägen mot ett mer etiskt reflekterat förhållningssätt till vårt dagliga levebröd.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Det blev storpolitik ganska snabbt och aggressiviteten fanns där hela tiden i kommunikationen från Trumps team. Jag fick frågan vad jag tyckte om att USA:s president tog upp ärendet. Jag sa att det spelar ingen roll vem som tar upp det, det svenska rättsväsendet måste ha sin gång. Jag skulle kunna lagt till att det spelar ingen roll om Gud fader själv hade ingripit, men det sa jag aldrig.”
Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson berättar i ett personligt samtal med Fri Tankes bokförläggare Christer Sturmark om sin bakgrund och varför han engagerat sig politiskt. Johansson avslöjar också för första gången hur det gick till när Trump-administrationen utsatte den svenska regeringen för påtryckningar i samband med rättsprocessen efter att den amerikanska rapparen ASAP Rocky häktades för misshandel sommaren 2019.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Fotbollen har spelat en roll i att nationalistiska känslor rörs upp och har ibland blivit en del i ett storpolitiskt spel där fotbollsmatcher återigen fått konflikter att eskalera. Men fotbollen kan också vara en dialogyta som hjälper människor förstå varandra bättre mellan grupper, eller mellan länder.”
Gäst i veckans avsnitt är författaren och journalisten Ekim Çağlar som under förra året utkom med boken Fotboll i krig och fred.
Fotboll och politik hänger inte ihop brukar det heta. Men riktigt så enkelt är det inte att skilja dem åt. Historien visar nämligen att både konflikter och fredsprocesser många gånger varit intimt sammankopplade med fotboll. I veckans samtal avhandlas VM-kvalmatchen mellan Honduras och El Salvador som bidrog till 100-timmarskriget 1969, påstådda fotbollsmatcher mellan skyttegravarna i juletid under första världskriget och presidenten tillika AC Milan-ägaren Silvio Berlusconi, som med sitt parti Forza Italia använde sig av fotbollens retorik när han äntrade politiken, eller som han sa: “äntrade planen”.
Denna är vecka är det Martina Stenström, operativ chef för Fri Tanke, som leder programmet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Man tycker sig vara förmer än andra, och att veta bättre än alla andra vad resultaten ska bli. Så varför gå omvägen via experiment och insamlade data när resultaten redan är givna?
Veckans gäst är professor emeritus Kjell Asplund, tidigare generaldirektör för socialstyrelsen och ansvarig den interna utredningen på Karolinska Universitetssjukhuset i fallet Paolo Macchiarini. I hans första bok “Fuskarna” skildrar han några av vår tids mest uppmärksammade fuskare inom läkarvetenskapen.
Om Macchiarinis uppgång och fall, om stamcellsforskaren Woo-suk Hwang, medicinentreprenören Elizabeth Holmes och cancerforskaren Jon Sudbø. Vilka gemensamma drag kan skönjas hos dessa fuskare, och vilka sociala mekanismer möjliggör att även de mest flagranta bedragare kan hinna röna sådan framgång innan de slutligen avslöjas?
Boken Fuskarna finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/fuskarna/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Konstens uppgift är att spegla den variationsrikedom som existerar i världen och att väcka en nyfikenhet inför de här variationerna, en nyfikenhet som också skapar en förundran. Det är något existentiellt i det som inte har religiösa förtecken utan som bara handlar om att älska och uppskatta världen så som den är.”
I veckans podd gästar jazzsångerskan Isabella Lundgren för ett samtal om musiken och filosofin. Om konstens förhållande till de stora existentiella frågorna, om Jung och Nietzsche, om studier i teologi och en övergiven utbildningsväg mot att bli präst. Om den svåra konsten att äga sig själv och vikten av att leta efter sitt varför när man står i ett smärtsamt hur.
Isabella Lundgren är initiativtagare till Fri Tankes musik- och samtalssalonger Klubb Apollo. Senare under våren 2021 utkommer hennes nya skiva Look for a silver lining.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans gäst i Fri tanke-podden är Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi, som under fyrtio år av forskning ägnat sig åt hur molekylerna adenosin och koffein verkar i kroppen. I hans första populärvetenskapliga bok Kaffeologi ger han en samlad och populariserad bild av de forskningsrön som hans långa karriär resulterat i.
Skärper kaffet vår tanke- och minnesförmåga? Finns någon vetenskapligt belagd koppling mellan koffeinintag och ökad oro och ångest? Har kaffet någon märkbar effekt vad gäller att förebygga Alzheimer och Parkinson? I veckans samtal rätas frågetecknen ut.
Boken Kaffeologi finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/kaffeologi/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad har vi skäl att göra, varför gör vi de misstag vi gör och hur formulerar vi en teori som ska kunna ta hänsyn till de misstagen?
Veckans samtal med författaren Anders Hansson ägnas helt åt den brittiske moralfilosofen Derek Parfit. I verket Reasons and Persons från 1984, som enligt många kom att grundlägga ett nytt moralfilosofiskt paradigm i den anglosaxiska traditionen, överger Parfit strikta plikt- och konsekvensetiska ramverk för att istället presentera en normativ teori som söker utröna vad vi har skäl att göra. Hur betydande är hans filosofiska bidrag, vem var han som person och vad kan hans många etiska tankeexperiment lära oss?
Avsnittet innehåller vissa ljudklipp ur avsnitt #100 med Derek Parfit själv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Det finns ett nödvändigt ont, och jag tror att mitt parti är i ett sådant skede, vi måste gå åt ett håll eller det andra och om vi fortsätter att inte gå åt något håll så kommer vi att dö.”
Gäst i veckans podd är Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari.
Om partiet hon gick med i, om ett parti i pågående kris och det ideologiskt djärva parti hon vill se – men även om husfilosofen Nietzsche, och om en gammal vilja att vara konträr. Hur ställer hon sig till Januariavtalet och bör Liberalerna lämna på grund av splittringen i migrationsfrågan?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans samtal kretsar kring den rådande pandemins existentiella betydelse som socialhistorisk situation och vår oförmåga att orientera oss i den oroliga tid den försatt oss i. Har det offentliga samtalet berövats ett gemensamt existentiellt språk i takt med att det religiösa språket blivit allt mer obsolet? Är ett sådant språk något som sekulära och religiösa kan och bör utarbeta tillsammans?
I veckans samtal möts Joel Halldorfs och Christer Sturmarks kristna respektive sekulärhumanistiska perspektiv – som på vissa punkter även visar sig förenas.
Podden spelades in live inför digitalt närvarande publik på samtalsappen Clubhouse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Förintelsen är inte en avslutad händelse, det är en pågående erfarenhet. Minnet av den är inget som finns per automatik utan måste hela tiden återskapas, och man måste hela tiden arbeta för att återskapa det.”
Veckans gäst är författaren och kulturchefen Björn Wiman. Med avstamp i Wimans nya bok Hatet mot Judarna förs samtalet om det kollektiva minnets skörhet, om 1930-talets Tyskland och 2020-talets USA, och om att förtiga eller att göra upp med vårt gemensamma förflutna.
Hatet mot Judarna finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/hatet-mot-judarna/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“När jag sökte efter teman att skriva om så kändes religion och världsbild som spännande ämnen att ta sig an. Vi lever i en väldigt religiös värld och jag hade sett effekterna av att inte tänka klart i min forskning.”
Som musiker har José González rönt stora internationella framgångar men få känner honom som tidigare doktorand vid institutionen för medicinsk och fysiologisk kemi vid Göteborgs Universitet. I veckans samtal som böljar mellan ämnen som låttexter och bioinformatik, föräldraskap och trender i den samtida vetenskapslitteraturen, inledningen på musikkarriären och föräldrarnas flykt från Argentina till Sverige, är det inte endast musikern José González som får komma till tals.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
”Jag tror att man kan se att den kris som demokratin i många länder står inför är kopplad till att mindre fokus lagts på folkbildning och kunskapsspridning”
Så resonerar filosofen och akademiledamoten Åsa Wikforss i ett samtal om den aktuella politiska utvecklingen i USA, demokratins kris och avsaknaden av det gångna seklets folkbildningsrörelser i vår samtid. I årets första poddavsnitt berättar hon om sitt nya bokprojekt ”Därför Demokrati” och bemöter viss kritik som riktats mot boken ”Alternativa Fakta”.
Böckerna som talas om i avsnittet finns här:
https://fritanke.se/bocker/alternativa-fakta-3/
https://fritanke.se/bocker/darfor-demokrati/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Även män och spädbarn kan producera bröstmjölk.”
Varför tycker vi att kroppsvätskor är så äckliga, trots att alla har dem? I detta avsnitt av podden berättar kemisten Ulf Ellervik om alla våra äckligaste kroppsvätskor - från svett till snor och sperma - och ger oss svar på frågorna vi inte visste att vi ville veta. Som hur öronvax bildas och varför vi behöver det, eller hur många liter snor man producerar under sin livstid.
Boken som diskuteras i avsnittet är Ulf Ellerviks Äckligt: Berättelser om slem, snor och andra sekret och finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/ackligt/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Jag tror att psykedelika är ett verktyg för att förstå världen.”
Nära hälften av alla som lever med klinisk depression blir inte hjälpta av de behandlingsmetoder som finns idag. Ny forskning har visat på positiva effekter av psykedeliska substanser i behandlingen av alltifrån depression till missbruk. Ulf Bremberg är doktor i organisk kemi och leder den första kliniska prövningen i Sverige med psykedeliska substanser som behandling mot depression. Hör honom berätta om studien och när vi skulle kunna behandla den första patienten i Sverige.
Boken som nämns i avsnittet är Michael Pollans Psykedelisk renässans som finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/psykedelisk-renassans/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Normer kan omförhandlas men kulturen hänger inte alltid med.”
Vad är misogyni? Är misogyni och sexism samma sak? Och varför finns det ens misogyni? I detta samtal diskuterar Elsa Kugelberg, doktorand i politisk filosofi vid Oxford Universtitetet, och Isobel Hadley-Kamptz, författare och översättare, misogyni i dagens samhälle. Hur bryter man normer och hur ska vi arbeta för att det ska bli bättre i framtiden?
Boken som diskuteras i avsnittet är Kate Mannes Duktig flicka och finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/duktig-flicka/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“När han gick över gatan fick han en snilleblixt som ledde till Nobelpriset i fysik och förändrade hela den teoretiska fysikens historia för alltid.”
Ulf Danielsson, fysiker och ledamot i nobelkommitén, berättar om årets nobelpris i fysik som gick till Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för deras upptäckter kring svarta hål.
Vill du fördjupa dig i universums mörka hemligheter rekommenderar vi Ulfs bok Mörkret vid tidens ände som finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/morkret-vid-tidens-ande-pocket/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Man lär sig genom att leka, man lär sig genom att spela, man lär sig genom att testa själv.”
Jesper Hall är internationellt erkänd schackmästare, aktuell med boken Spela och lär, i vilken han visar hur man med "spelmetoden" kan bli en bättre schackspelare. I podden berättar Hall berättar om schackets historia och vad han menar är den mest utmärkande egenskapen hos de mest framgångsrika unga schackspelarna. Med höstlovet inför dörren, lyssna, lär och utmana ditt barn på schack!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Om vi hade ett vaccin för covid-19 och det bara fanns 500 miljoner doser, vem ska få dem och varför?”
Hur kan man använda all data vi har tillgång till idag för bättre beslutsfattande? Om vi använder matematiken på rätt sätt kan vi hjälpa fler. Detta menar Tommy Andersson, professor i nationalekonomi och aktuell med boken Algoritmmakaren. I detta avsnitt av podden berättar han om hur han gick från att vara helt ointresserad av skolan till att bli professor i nationalekonomi och arbetet med algoritmbaserade beslutsprogram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“De intellektuella är på tillbakagång och har förlorat sin auktoritet.”
De intellektuellas historia har länge varit en framgångssaga, men nu menar Kim Salomon, professor emeritus i historia vid Lunds universitet som har forskat på de intellektuellas historia, att folk hellre läser vad deras vänner på Facebook skriver istället för vad experterna säger. Gör samhällsklimatet att vi inte längre vågar tänka fritt?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Idag har matematiken fått ersätta guds funktion.”
Har vetenskapen blivit vår nya religion? Ulf Danielsson är en av Sveriges främsta fysiker, han menar att tron som många har på vetenskapens oändliga möjligheter idag går att jämföra med religiösa föreställningar. I detta avsnitt av podden talar han om verklighetens komplexitet och drömmen om att vetenskapen ska hjälpa oss att greppa den. Men kommer vi någonsin att helt kunna förstå verkligheten?
Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/varlden-sjalv/
Samtalet finns även som video: https://fritanke.se/seminarium/konsten-att-tanka-klart-ulf-danielsson/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Det är en risk vi gärna tar, att framstå som galna utopister.”
Borde vi vara oroliga för demokratins framtid? Ja, menar filosoferna Folke Tersman och Torbjörn Tännsjö i boken “Folk & vilja: Ett försvar av demokratin i vår tid”. De argumenterar för att vi behöver mer demokratiskt belsutsfattande i samhällets alla sfärer för att engagera medborgarna. Hör Tersman berätta om demokratins kris och våra möjligheter att rädda den sköra skapelsen.
Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/folk-vilja/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Det är viktigt med hårdare straff för att möta det akuta hotet som finns idag.”
Det finns en ny grov brottslighet i Sverige som beror på kultur och bristande moral snarare än socioekonomiska förhållanden. Det menar Fredrik Kärrholm, poliskommissarie i Rinkeby aktuell med boken “Gangstervåld”. Kärrholm argumenterar för hårdare straff som en del av lösningen på problemet. Men det finns ett starkt motstånd mot den typen av åtgärder. Hör Kärrholm berätta i “Konsten att tänka klart”.
Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/gangstervald/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Alla har en livsåskådning, alla tror på någonting.”
Med över två miljarder anhängare är kristendomen världens största religion och dess heliga skrift, bibeln, världens mest inflytelserika bok. Det innebär att även de som inte delar den kristna världsbilden eller livsåskådningen måste förhålla sig till denna religion, som förändrat världen på gott och ont.
Zoologen och forskaren Patrik Lindenfors har skrivit en kort och informativ bok om kristendomen riktad mot unga. Hör honom berätta om hur svensk skola hanterar livsåskådningsfrågor och hur vi ska förstå kristendomens genomslag globalt.
Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/kristendom/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Vi måste försöka förstå människor som inte är som oss själva.”
Libertarianism, cancel culture, apartheid och den famösa scenen när han lämnar TV-studion i protest mot Ny Demokrati. Bengt Westerberg är en av vår tids mest profilerade politiker. Hör honom berätta om sina erfarenheter efter snart 60 år i politiken, vad som format hans socialliberala världsbild och i vilken riktning vår demokrati rör sig i.
Bengt Westerberg bokdebuterar med sina politiska memoarer Westerbergeffekten den 2/9.
Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/westerbergeffekten/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Man mäter inte vad som är bra forskning, man mäter vad som är citerad forskning.”
Vad är bra forskning? Hur används alla de miljarder som staten lägger på forskning? När Macchiarini-skandalen briserade blev författaren och debattören Hanne Kjöller nyfiken på hur det var möjligt att en av Sveriges främsta lärosäten kunde släppa igenom så uppenbart dålig forskning. Under ett par år har hon granskat Sveriges forskningspolitik och kan konstatera att det är stötande hur mycket pengar vi lägger på forskning, och hur lite vi får för de pengarna. Hör henne berätta om problemen och vad vi kan göra åt det.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Det finns en språklöshet inför de existentiella frågorna.”
Ä det möjligt att vara civiliserat oense i en polariserad tid? I “Gud: Jakten” undersöker teologen Joel Halldorf vårt sökande efter det heliga i det sekulära. I ett samtal med Christer Sturmark diskuterar han cancel culture, Trump, Knutby, transhumanism och HBTQ-frågor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hör kvantfysikern Anton Zeilinger, professor i fysik vid Wiens Universitet, diskutera världens största vetenskapliga mysterium och dess filosofiska implikationer. Zeilinger är en av samtidens främsta kvantfysiker och mötte Christer Sturmark för ett samtal om var kvantfysiken befinner sig idag och de filosofiska aspekterna av ämnet. (Vi ber om ursäkt för bristande ljudkvalitet).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
“Kulturen är starkare än biologin...” - Patrik Lindenfors
Är människan styrd av sin biologi eller är hon ett oskrivet blad som formas av sin kultur? Vad är arv och vad är miljö? Under 1900-talet har naturvetenskapens syn på människan ifrågasatts av nya discipliner inom samhällsvetenskapen som sociologi, antropologi och genusvetenskap. I detta specialavsnitt av podden, inspelat under säsongspremiären för idésalongen Klubb Apollo, möts biologen Patrik Lindenfors och historikern Yvonne Hirdman i ett livligt samtal om natur och kultur.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad är aktuellt inom kemi idag? Och vilken betydelse har Marie Curie för kemin i vår samtid? Christina Moberg, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och professor emeritus i organisk kemi vid Kungliga Tekniska Högskolan, gästar podden för att diskutera brett om kemi som vetenskap och framförallt om den legendariska vetenskapskvinnan Marie Curie och hennes liv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Är det för sent att göra något åt klimathotet? Finns det utomjordiskt liv? Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, räds inte att ta sig an jordens och universums stora frågor. I detta avsnitt av podden berättar Danielsson om sitt favoritämne fysik och han avslöjar vilken hans vetenskapliga drömupptäckt skulle vara!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur lever vi lyckligt hela livet? Kan filosofin hjälpa oss finna mening på livets höst? Och hur ska vi förhålla oss till åldrandet? Bengt Brülde guidar. Inspelat söndag 29 september 2019 i Fri Tankes monter på bokmässan i Göteborg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad är andlighet? Vi ser ett växande intresse för nyandlighet. Finns det en icke-religiös andlighet? Eller är andlighet förbehållet kyrkan? Inspelat torsdag 26 september 2019 i Fri Tankes monter på bokmässan i Göteborg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Verkligheten och allting annat. Sanning, individen och den fria viljan - finns det på riktigt? Med Lena Andersson. Inspelat torsdag 26 september 2019 i Fri Tankes monter på bokmässan i Göteborg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Schrödingers skatt. Vad är egentligen liv? Ett samtal om medvetande, materia och gränsen mellan fysik och filosofi. Inspelat lördag 28 september 2019 i Fri Tankes monter på bokmässan i Göteborg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ola Sigvardsson är pressombudsman. Han berättar om yrkesutövandet, idén om pressetik och de verktyg som han som pressombudsman använder vid frianden eller fällanden av pressetiska fall i mediebranschen: vad är försvarbart och vad är det inte? Sigvardsson diskuterar även faktafel, medialt slarv och dålig källhänvisning i svensk media.
Vi beklagar den dåliga ljudkvaliteten i detta avsnitt då vi fick problem med mikrofonerna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I slutet av februari kom nyheten att 1177 Vårdguiden spelat in alla samtal med patienter och att de sedan legat helt öppet för nedladdning på nätet. Skandalen var ett faktum och sökandet efter en syndabock inleddes. Bakom avslöjandet stod en reporter på Computer Sweden, Lars Dobos. Hör honom i veckans podd om efterspelet av avslöjandet, hur övervakningssamhället tar form, målkonflikten mellan säkerhet och integritet samt hans tankar kring framtidens AI och virtual reality.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Astrologi, utomjordingar och kreationism. Varför tror människor på konstiga saker och hur kan vi värja oss mot vetenskapens kritiker? Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi, aktuell med boken Sant, falskt eller mittemellan? I veckans podd pratar hon med Christer om bristen på kritiskt tänkande i offentligheten och hur hon kombinerar forskningen med sitt upplysningsarbete.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad händer i hjärnan när vi mediterar? Och vem är det som egentligen bestämmer i ditt liv? Åsa Nilsonne är professor i medicinsk psykologi och en av de som introducerade mindfulness i Sverige. Med ökad kunskap om hur hjärnan fungerar går det också att tydligare se effekterna av regelbunden meditation. Hör henne berätta om mindfulness utan flum!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Aristoteles har antagligen haft större inflytande på vår filosofiska och vetenskapliga utveckling än någon annan enskild tänkare i historien. Han lade grunden för både filosofiska, naturvetenskapliga och humanistiska forskningsfält: filosofi, fysik, retorik, statskunskap, logik, biologi och dramaturgi.
Torbjörn Elensky har översatt det nya internationella standardverket om den antika filosofen av italienaren Carlo Natalis - Aristoteles. Hör Torbjörn guida oss till Aristoteles rika idéarv.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Många väntar på samtalet. Få får ta emot det. Hur ser arbetet ut bakom kulisserna till världens främsta pris?
Gustav Källstrand, doktor i historia och programredaktör Nobel Center, berättar om missöden - inställda pris och kontroversiella pristagare - och vetenskapliga segrar genom Nobelprisets historia. Inspelat inför publik på NK.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi möter ofta olika former av skepsis mot vetenskapen, från vaccinskeptiker, klimatförnekare till anhängare av ovetenskapliga kostråd. Inte sällan trumfar känslan förnuftet.
Torbjörn Fagerström väjer inte för kontroverser eller debatter. Som forskare och professor driver han frågor där vetenskapen går på tvärs mot trendiga åsikter. Hör honom berätta om hur vi kan bemöta ovetenskaplighet och flum.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hjärnan rymmer hela vår värld: den lagrar minnen, skapar känslor och styr allt som händer i kroppen. Samtidigt är den ett mysterium.
Vetenskapsjournalisten Helen Thomson har rest jorden runt för att träffa och lära känna människorna med världens märkligaste hjärnor. Genom att studera hur de hanterar sin olikhet i vardagen utmanar hon föreställningen om vad det är att vara ”normal”. Hör henne berätta om Sharon som är konstant vilse (även i sitt eget hem), Matar som tror att han är en tiger och Graham som vaknade upp död.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Finns det multiuniversum? Är artificiell intelligens nästa steg i människans evolution?
Max "Mad Max" Tegmark är professor i fysik vid en av världens mest prestigefyllda institutioner – fysikinstitutionen vid MIT, Massachusetts Institute of Technology, i USA. Hör honom berätta om universums natur, matematikens väsen och riskerna samt möjligheterna med artificiell intelligens.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Stress, ångest, depression. Psykisk ohälsa är ett av det moderna samhällets stora utmaningar. Etablerade behandlingsmetoder hjälper inte sällan marginellt och många upplever ingen förändring alls. Vården är i behov av innovation.
Kan psykedelisk vetenskap vara en möjlig lösning på ett av våra största folkhälsoproblem? Hör Filip Bromberg, psykolog och ledamot i Nätverket för psykedelisk vetenskap.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Världens mest slutna land, en auktoritär diktatur som låter folket svälta. Vad finns bakom den slutna fasaden? Vem är Kim Jong-Il, arvtagaren i dynastin som styrt landet i mer än ett halvt sekel? Benjamin Katzeff-Silberstein är doktorand på University of Pennsylvania och en av Sveriges främsta kännare på Nordkorea. Christer mötte honom i ett samtal om landet vi älskar att hata.
Lästips! I våras släppte vi Loretta Napoleonis uppmärksammade Nordkorea där hon argumenterar för att myter och missförstånd grumlar rapporteringen om landet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
De senaste åren har religionen åter gjort sig påmind i debatter om extremism, parallellsamhällen, klockringning och religiösa friskolor. Har Gud återuppstått? Är vi på väg mot ett postsekulärt samhälle? Vi bjöd in Joel Halldorf, kyrkohistoriker, Anna Bergström, forskare i global hälsa och ordförande Humanisterna, och Ivar Arpi, ledarskribent Svenska Dagbladet, till ett samtal om ateismen under 1900-talet och religionens roll i demokratin idag.
Samtalet spelades in i Scalateaterns foajé. Under kvällen lanserade vi den brittiska idéhistorikern Peter Watson Den gudlösa tidsåldern.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad motiverar religiöst våld och terror inom islam? Religiös politisk aktivism, både med och utan våld, har blivit en del av vardagen i både Mellanöstern och i Europa. I veckans avsnitt av podden pratar Christer med islamologen Eli Göndör om hur ideologier som vuxit fram ur islam blir politiskt aktiva eller våldsbenägna.
Eli Göndör är i höst aktuell med boken I Guds namn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Polarforskaren Johan Gunnar Andersson kom som rådgivare till Kinas regering 1914 och tog tillsammans med ledande kinesiska vetenskapsmän upp jakten med stormakterna om att lösa dåtidens stora gåtor om landets naturhistoria och arkeologi. Trots världskrig, stormaktsintriger och inrikespolitisk dramatik gjorde de svensk-kinesiska teamen revolutionerande fynd av dinosaurier, spår av förmänniskor, primitiva stenverktyg och målade lerkrukor från en förhistoria som ingen hört talas om i Kina förut. Vad var det egentligen som de letade efter?
I det här avsnittet möter Christer sinologen och vetenskapshistorikern Jan Romgard i ett samtal om en av de mest rafflande men okända kapplöpningarna i vetenskapshistorien.
Jan är i höst aktuell med Polarforskaren som strandade i Kina.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet spelades in på Fri Tankes sommarmarknad som hölls tillsammans med Timbro förlag den 29 maj. Vi får träffa Hanne Kjöller och höra henne berätta om sin nya bok "23 saker jag vill att ni påminner mig om när jag blir äldre", en bok där Hanne funderar över sitt eget - och andras - åldrande. Hon samtalar med Bengt Brülde som är profesor i filosofi vid Göteborgs universitet som har forskat om åldrande ur ett filosofiskt perspektiv.
Hanne och Bengt pratar om ålderism, vänskap, intelligens, sex, pensioneringen och mycket annat som rör åldrande. Samtalet modereras av Christer Sturmark förlagschef på Fri Tanke.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får vi träffa Jane Goodall och Mattias A. Klum och höra dem berätta om sin nya bok Perpetual Calendar of Life. Boken illustrerar vår enastående värld i form av bild och ord från författarnas många upplevelser och erfarenheter. Samtalet är inspelat på Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan i Stockholm och modereras av Christer Sturmark öfrlagschef på Fri Tanke.
Doktor Goodall och Mattias berättar om naturens skönhet och djurens stora intelligens som de båda bevittnat på nära håll under alla sina resor till olika platser runt om världen. Både Doktor Goodall och Mattias är djupt engagerade i miljöfrågan och bevarandet av ekosystemet och biodiversiteten. De har gång på gång bevittnat människans benägenhet att förstöra sin omgivning och arbetar passionerat för att upplysa allmänheten och styra politiken i en mer hållbar riktning. De berättar för oss vad de tror är de största hoten mot miljön och hur vi tillsammans ska kunna arbeta för att bevara vår fantastiska natur.
Jane Goodall är primatolog, etolog, antropolog och världens främsta schimpansexpert. Hon är också en FN medlare för fred, grundare av The Jane Goodallinstitute och The Roots and Shoots program.
Mattias A. Klum är en internationellt erkänd fotograf, filmare och konstnär. Han är också, bland mycket annat, hedersdoktor vid Stockholms universitet, Senior Fellow vid Stockholm Resilience Centre och styrelsemedlem hos WWF Sverige.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet samtalar Christer Sturmark med Angela Saini som är aktuell med sin bok ”Underlägsen - Den misslyckade vetenskapen om kvinnan”.
Angela Saini är brittisk journalist, programledare och författare. Hon har publicerats i Science, Wired, The Guardian och New Scientist och är en flitigt anlitad programledare i BBC radio.
Christer och Angela pratar om de stora myterna om vad vetenskapen har att säga om skillnaden mellan män och kvinnor, kopplingen mellan biologi, kultur och könsstereotyper, kön och IQ, medfödda könsskillnader, gener och kategoriseringar Darwins syn på kvinnan och mycket annat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Torill Kornfeldt. Torill är vetenskapsjournalist med en bakgrund inom biologi och har särskilt intresserat sig för det snabbt växande fältet bioteknik. Hennes debutbok ”Mammutens återkomst” är en reportagebok som handlar om försöken att återskapa utdöda djur.
Torill och Christer pratar om hur gentekniken börjar närma sig en punkt då vi faktiskt kan återskapa utdöda arter. De pratar om vad som är sanning och fiktion i filmen Jurassic Park och huruvida man kan få fram dinosauriernas egenskaper ur dna hämtad från fåglar. De pratar också om vilken roll CRISPR/Cas9 kan spela när det kommer till att ta fram syntetiska kopior av gener. Torill berättar även om vilka steg vi behöver ta för att kunna föda fram en levande mammut och om hennes speciella resa till Sibirien på jakt efter mammutens ursprung.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med PC Jersild. PC Jersild är en av Sveriges mest hyllade författare och har skrivit närmare 40 böcker. Han har tilldelats många priser bl.a. SvD:s litteraturpris, Litteraturfrämjandets stora romanpris och Gerard Bonniers pris. Han har varit läkare och verksam inom psykiatrin och är en aktiv förkämpe för rätten till dödshjälp i Sverige.
PC Jersild har översatt boken ”Den moderna döden” av Waider Harraich som precis har släppts hos Fri Tanke. Christer pratar med PC om boken och några av de fallbeskrivningar som Harraich skriver om. De pratar också om ”Oregonmodellen”, argumenten för och emot dödshjälp och skillnaden mellan det svenska och amerikanska sjuksystemet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Jonatan Permert med Torbjörn Tännsjö. Torbjörn Tännsjö är professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet och är en av Sveriges mest tongivande filosofer inom bioetik, moralfilosofi och politisk filosofi. Han har tidigare varit föreståndare för Stockholm Bioethics Centre och var även affilierad professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet. Torbjörns senaste bok Vänsterdocenten är ena halvan av hans memoarer och har släppts här på Fri Tanke. Den andra halvan av hans memoarer kommer att släppas senare i höst 2018.
Jonatan och Torbjörn pratar om Torbjörns stora politiska engagemang i den svenska vänsterrörelsen och om hans erfarenheter från den beryktade 68-generationen som han var en del av. De pratar också om etik, utilitarism, moralisk realism, epistemisk relativism och filosofins nytta. Torbjörn berättar även om vad vi kan förvänta oss av hans kommande bok Etikprofessorn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Jonatan Permert med Markus Anderljung. Markus är ordförande för Effektiv altruism i Sverige, en rörelse som arbetar med att svara på frågan om hur vi kan göra största möjliga skillnad om vi vill förbättra världen. Bland rörelsens upphovsmakare kan noteras Peter Singer som har skrivit boken ”Det liv du kan rädda” och William MacAskill som skrivit ”Doing good better”. Markus Anderljung har studerat filosofi vid Cambridge i England och jobbar nu heltid med de effektiva altruisterna.
Jonatan och Markus pratar om vad det innebär att vara en effektiv altruist, varför data och ett vetenskapligt förhållningssätt är så viktigt när det kommer till att välja vilket välgörenhetsprojekt man ska stödja och om de ekonomiska teorier man kan använda sig av för att kvantifiera och mäta olika sätt att göra gott. De pratar också om etisk teori, utilitarism, politisk aktivism, samvete, ”cause prioritisation”, existentiella risker, djurindustrin och mycket annat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med professor Douglas Hofstadter, mest känd för sin bok Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid (GEB) utgiven 1979. Boken belönades med Pulitzerpriset året därpå och har inspirerat tusentals studenter att ägna sig åt datavetenskap och artificiell intelligens.
Douglas Hofstadter är son till fysikern och Nobelpristagaren Robert Hofstadter, och blev själv filosofie doktor i fysik år 1975 vid University of Oregon. Han är professor i bl.a. kognitions- och datavetenskap, vetenskapsteori, filosofi, jämförande litteraturvetenskap samt psykologi vid Indiana University i Bloomington.
I denna intervju berättar han om hur GEB föddes som idé och projekt, och om hans djupa fascination för språk och tänkande som lett till att han talar många språk mer eller mindre flytande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fri Tanke fyller i år tio år! Vi blickar bakåt för att prata om vetenskapsförlaget som började med en enda bok och som växte till att bli en av de mest inflytelserika samhällspåverkarna i bokbranschen.
I det här avsnittet träffas Christer Sturmark, Björn Ulvaeus, Sven Hagströmer och Tomas Björkman för att prata om åren som gått och om förlagets framtid. De pratar om hur det gick till när Fri Tanke skapades för tio år sedan och varför det är så viktigt och givande att ge ut populärvetenskapliga böcker i Sverige. De pratar också om det växande intresset för vetenskap i Sverige och i världen, våra framgångsrika event, vårt stora inflytande i förhållande till vår storlek och vårt Pi-pris i samarbete med Kungliga vetenskapsakademien. De blickar även framåt och pratar om förlagets roll i framtiden.
Vi vill tacka våra läsare och oss själva för tio fantastiska år!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Olle Häggström dagen efter vårt stora event på Cirkus Skandiascen där Nick Bostrom och Daniel Dennett framträdde för att samtala om medvetandet och artificiell intelligens. Olle är professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola och har bl.a. skrivit böckerna Riktig vetenskap och dåliga imitationer och Here be dragons: science, technology and the future of humanity.
Christer och Olle diskuterar Bostroms och Dennetts olika inställningar till AI-frågan. De pratar också om generell artificiell intelligens (AGI), AI-skepticism, maskinmedvetande och fysikalism. Olle berättar också om sitt arbete med klassificering av existentiella risker och om hans idé att starta ett svenskt forskningscentrum kring ämnet.
Du kan köpa Olle Häggströms bok Riktig vetenskap och dåliga imitationer här: http://fritanke.se/bocker/riktiga-vetenskaper-och-daliga-imitationer/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Lena Andersson. Lena Andersson är författare och kolumnist. Hon har skrivit många hyllade romaner och tilldelades Augustpriset 2013 för sin bok Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek.
Christer och Lena samtalar kring några av de mest omdiskuterade ämnena under det gångna året. De pratar om kunskapssynen i skolan, identitetspolitik, separatism, #metoo-fenomenet, distinktionen mellan positiva och negativa rättigheter, rättigheterna hos barn, statens roll i samhället och mycket mer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Jonatan Permert med filmvetaren Jörgen Ovesen. Ovesen har skrivit boken Pojken med de stora ögonen som är den första boken på svenska om Stanley Kubrick och hans verk, skriven som en kritisk hyllning till en av vår tids mest egensinniga och banbrytande regissörer.Jonatan och Jörgen pratar om Kubricks liv, hans filmer och de myter och konspirationsteorier som omger honom. De går på djupet och analyserar Kubricks produktion och diskuterar i detalj några av hans filmer. De utforskar vad det är som gör Kubricks filmer så bra och hur han har lyckats vinna både publikens och filmkritikernas hjärtan. Jörgen berättar om Kubricks koppling till den samtida filosofin, de känslor som hans filmer framkallar och ögonens roll i hans filmer.
Jag vill genast se om alla Kubricks filmer, vilket är ett gott betyg till författaren. Ja, det är kanske bästa möjliga betyg … Boken förtjänar att läsas av både cineaster och alla med minsta intresse för filmens historia.
Jönköpingsposten
… genomgående djupa och välavvägda filmanalyser … lämnar inte någon infallsvinkel åt slumpen. Och det är, minst sagt, fängslande läsning.
ArbetarbladetDu kan köpa Jörgen Ovesens bok Pojken med de stora ögonen här: http://fritanke.se/bocker/pojken-med-de-stora-ogonen/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med filosofiprofessorn Daniel Dennett. Daniel Dennett är en av de mest centrala figurerna i den moderna forskningen kring medvetandet och dess uppkomst.
De pratar om hur människans medvetande och evolutionen hänger samman, människan som ”intelligenta designers”, medvetandeteori, fri vilja, dualism och qualia. De pratar också om artificiell intelligens, moral, religion och Donald Trump.
Daniel Dennett är aktuell med sin nya bok ”Från bakterier till Bach och tillbaka” här: http://fritanke.se/bocker/fran-bakterier-till-bach/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Ulf Ellervik som har skrivit ett antal böcker som blandar kultur, hisnande historier och kemi. Fri Tanke har publicerat hans böcker Ond kemi, Ursprung, Njutning, Den svåra konsten att leva, Livet, kärleken och döden och Glass för kemister.De pratar om livets begynnelse och hur det kan komma sig att vi överhuvudtaget finns till, om evolution, replikering och livets kemi. De pratar också om definitionen av liv och huruvida livet på jorden kan ha kommit med en meteorit från yttre rymden. Ulf berättar hur han har testat att blåsa ”liv” i en blandning naturliga gaser med hjälp av elektricitet. I slutet pratar de också om framtidens liv och huruvida vi kan förlänga våra liv i datorer.
Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet. Han forskar bland annat om botemedel mot cancer och är en starkt engagerad kunskapsspridare inom kemins område. För sitt manus Ond kemi belönades han med π-priset 2010.
Du hittar alla Ulf Ellerviks böcker här: http://fritanke.se/profiler/ulf-ellervik/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Lawrence M. Krauss. Professor Krauss berättar om den vetenskapliga metoden och om varför den vetenskapliga skapelseberättelsen är överlägsen den religiösa. Han förklarar också varför det alltid är de empiriska resultaten som spelar roll i vetenskapen och inte de vetenskapspersoner som tar fram dem. De pratar också om vetenskapliga dogmer, om varför vetenskapen gör oss obekväm och varför det är bra att den gör det.
Lawrence M. Krauss är professor i fysik vid Arizona State University och ansvarig för Cosmology Initiative och Origins Initiative. Han har tidigare skrivit de bästsäljande böckerna Fysiken i Star Trek och Ett universum ur ingenting.Lawrence M. Krauss är aktuell med sin nya bok Den största berättelsen hittills som du kan köpa här: http://fritanke.se/bocker/den-storsta-berattelsen/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Janna Levin. Janna Levin är professor I astronomi och fysik vid Barnard College på Columbia University.
De pratar om betydelsen av upptäckten av gravitationsvågor och om Nobelpriset i fysik. Janna berättar om den fantastiska historien bakom LIGO-projektet och om deras hårda arbete och strävan att försöka mäta gravitationsvågorna. De pratar också om svarta hål, om filmen Interstellar och om Kip Thorne som har betytt mycket för Janna. De pratar även om filosofi, om matematikens elegans, om strängteori och om det kan finnas en ”teori om allt”.
Janna Levin har bidragit till vår förståelse av svarta hål, av kosmologin kring extra dimensioner och av gravitationsvågor i form av rumtid. Bland hennes tidigare böcker märks How the universe got it’s spots och novellen A Madman Dreams of Turing Machines (2007) om Alan Turing och Kurt Gödel.
Hennes nya bok Rymdblues handlar om just gravitationsvågor, och om LIGO-projektet som i år tilldelas Nobelpriset i fysik. Du kan köpa Rymdblues här: http://fritanke.se/bocker/rymdblues
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Maria Ahlsén och Jessica Norrbom. Maria och Jessica forskar på Karolinska Institutet och har båda en bakgrund inom kemi, biokemi och molekylärbiologi. De pratar om vilseledande hälsoråd, om kosttillskott och om bluffanalyser. De pratar också om energi, om kolhydrater och om att lite träning alltid är bättre än ingen träning.
Deras nya bok Frisk utan flum är en motreaktion mot de myter om hälsa och diet som florerar i samhället och som i själva verket försvårar för människor att leva hälsosamt. Det är en bok om hur mycket bättre du kan må bara genom att ändra små saker i din vardag. Inget flum, bara sådant som är vetenskapligt belagt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Åsa Wikforss. Åsa är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet och har precis kommit ut med boken ”Alternativa fakta: Om kunskapen och dess fiender”.
De pratar om den filosofiska kunskapsdefinitionen som har sina rötter i antikens Grekland, om sanningsteori och objektivitet och om kognitiva brister som bekräftelsebias och ”the backfire effect”. Åsa berättar också om hur våra känslor kan påverka våra åsikter och om hur man presenterar information så att den når fram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Babu Gogineni. Babu Gogineni är en indisk humanist, rationalist och aktivist som har tjänstgjort som VD för International Humanist and Ethical Union (IHEU).
De pratar om rationalitet, humanism och ateism, och om hur det gick till när Babu drog självaste Dalai Lama inför rätta, och vann.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Olle Wästberg och Daniel Lindvall som tillsammans har skrivit boken Folkstyret i rädslans tid. De pratar om demokrati och populism och om vilken roll rädsla spelar i dagens samhälle.
Olle Wästberg var ordförande och Daniel Lindvall huvudsekreterare i den statliga Demokratiutredningen som kom 2016. Med stöd av utredningens forskning analyserar de och för fram tankar och förslag på hur demokratin kan reformeras.
Folkstyret i rädslans tid handlar om den auktoritära populismen sveper över världen, uppmuntrad av Donald Trumps valseger. I amerikansk debatt har det talats om ”The Weimar Moment”. Demokratin står inför betydande utmaningar och ingenting tyder på att det är tillfällig kris.
Stödet för den auktoritära populismen kan ses som en protest mot hur det demokratiska systemet fungerar. Det är en rörelse som fångar upp de känslor av maktlöshet, utanförskap och oro som många människor har inför samhällsutvecklingen. Därför måste demokratin utvecklas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Loretta Napoleoni som är författare till Kidnappningsindustrin och Islamiska staten. De pratar om spänningen mellan Nordkorea och USA, om Trump och om den lyckade frigivningen av Johan Gustavsson som varit fången i Mali i nästan sex år. Den svenska staten har officiellt sagt att inga pengar var inblandade i frigivningen, men Loretta menar att det absolut var det.
Kidnappningsindustrin handlar om hur kriget i Syrien, tillsammans med Islamiska Statens framfart, skapat nya affärsmöjligheter i Mellanöstern. Som till exempel att sälja västerländska gisslan till jihadistgrupper, eller att smuggla miljontals flyktingar till andra länder. En mäktig och sofistikerad underjordisk verksamhet levererar dagligen tusentals flyktingar längs med Europas medelhavskust.
I Islamiska Staten tar Loretta oss bakom rubrikerna, och beskriver en organisation som på ett effektivt och pragmatiskt sätt håller på att införa ett nytt sätt att se på nationsbildning. Napoleoni förklarar ingående IS styrka och attraktionskraft i den alltmer destabiliserade Mellanöstern.
Loretta Napoleoni är journalist och analytiker. Hon är expert på finansieringen av terroristnätverk och känd för att ha räknat ut storleken på den globala terroristekonomin.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Lisa Swedén med Malin Haawind som är författare till Sluta skrik för fan. De pratar om att semester inte är semester när man har småbarn, om hur sociala medier skapar bilden av det perfekta föräldraskapet och om varför man får så mycket kritik när man pratar om att det är jobbigt att ha barn.
Sluta skrik för fan är en bok om livet med småbarn. Om de stoltaste ögonblicken som förälder men också (kanske framför allt) de minst stolta. Om hoten, mutorna, trugandet, bekräftelsen, närheten, ömheten och känslan av att bara vilja fly till en plats där ingen kräver något av en. Om att föräldraskap inte är en uppgift eller ett projekt som kan bockas av, utan ett liv som ska levas, med barn. Och i detta ska allas personligheter få plats – både småmänniskornas och de vuxnas.
Malin Haawind är etnolog och journalist, Dra åt helvete är hennes debutbok.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Christer Sturmark med Torbjörn Elensky om gränser. De pratar om gränser i samhället, om jagets gränser och om moraliska gränser.
Torbjörn Elensky är författare, kulturskribent, debattör, librettist och dramatiker. Han har skrivit romaner och novellsamlingar som Myrstack, Döda vinklar och Svensk drömtid, och han medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet med essäer och s.k. understreckare.
Torbjörns nya bok Gränser är en bok om gränser som tar ett vitt grepp runt sitt ämne. För börjar man tänka över gränser, vad de betyder, hur de fungerar, var de förekommer, så visar det sig rätt snart att de landgränser vi vanligen syftar på bara är en liten del av helheten. Våra liv och samhällen präglas av många slags avgränsningar, exempelvis av ansvarsområden, inneslutningar såväl som uteslutningar, definitioner av de ord vi använder för att tala om världen, vår syn på oss själva, på våra kroppar och relationer, på vårt samhälle, vem som hör till och vem som inte gör det, hur vi förstår oss själva och dessutom hur vi kan möta och förstå varandra.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.