57 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
I Gilla Häst-podden pratar vi häst, men vi kommer inte prata galoppombyten, bett, foder eller ge träningstips. Det överlåter vi åt andra. Vi kommer istället prata om hur hästar gör skillnad och vi gör det genom att låta spännande gäster berätta sina historier.
Gilla Häst-podden ryms i satsningen med samma namn, som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. Läs mer på gillahast.se och följ oss gärna i sociala kanaler.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Gilla häst-podden is created by Keep Up Agency. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Ystad Ridklubb är den lilla ridskolan som visat framhovarna i många sammanhang de senaste åren. 2022 fick klubbens ungdomssektion ta emot Ridsportsförbundets trygghetspris. Sedan ett par år tillbaka har de även uppmärksammats för sitt fina samarbete med skolor inom Ystad kommun. Ett samarbete som visat sig bli en riktig win - win - win modell, för såväl deltagare, kommunen och ridklubben. Men också för hästarna!
Hör verksamhetsledare Johanna Cratz berätta om resan från Idé till verklighet. Om HUR man får beslutsfattare att fatta galoppen och våga tänka utanför boxen.
Detta är andra delen i vår mini-serie där vi vill lyfta några av alla fantastiska personer och verksamheter där ute som med en outtröttlig energi arbetar för att sänka trösklarna till stallet och ge fler tillgång till välgörande hästkrafter. I olika nytänkande former.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Rättviks travskola är en av 33 travskolor i vårt avlånga land. Här pågår ett ständigt arbete för att sänka trösklarna till stallet och ge fler tillgång till välgörande hästkrafter. Nu senast genom nytänkande samarbeten med skolor.
Hör Karolina Jakobsson, ansvarig för travskolan i Rättvik, berätta om hur de gjort för att skapa förutsättningar för skolor, anpassade grundskolor och närvaroteam att komma till travskolan på dagtid. Och hur man med små anpassningar kan göra livet lättare för såväl befintliga som nya målgrupper.
Detta är tredje delen i vår mini-serie där vi vill lyfta några av alla fantastiska personer och verksamheter där ute som med en outtröttlig energi arbetar för att sänka trösklarna till stallet och ge fler tillgång till välgörande hästkrafter. I olika nytänkande former.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Karolina Cronberg är utbildad specialpedagog och områdesrektor i Sydvästra Göteborg. Under hösten 2024 introducerade hon en nytänkande och alternativ lärmiljö för elever med lång och oroande skolfrånvaro, nämligen stallet!
För Gilla Häst podden berättar Karolina om resan hit, om att våga tänka utanför boxen och hur man får omvärlden att fatta galoppen när det kommer till stallet som en resurs och möjlighet för att främja hälsa och lärande.
Detta är första delen i vår mini-serie där vi vill lyfta några av alla fantastiska personer och verksamheter där ute som med en outtröttlig energi arbetar för att sänka trösklarna till stallet och ge fler tillgång till välgörande hästkrafter. I olika nytänkande former.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt träffar vi ingen mindre än Margareta ”Maggan” Håkansson, idag 74 år ung, och en legend inom området Hästunderstödda insatser (HUI). I över 30 år har Maggan tagit hjälp av hästen i patientbehandlingar på olika sätt, men också studerat, forskat och spridit kunskap om hur hästar gör skillnad - vilket definitivt bidragit till att fler fattat galoppen!
Häng med på ett samtal som tar sin början i utvecklingen av Hästunderstödda insatser i Sverige, från tidigt 90-tal till där vi är idag och som mynnar vidare ut i forskning, studier, teorier och Maggans personliga erfarenheter och tankar framåt. Ett spännande avsnitt för dig som vill tanka kunskap, klokskap och inspiration - från en av de mest erfarna inom HUI-branschen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hääääng med när Gilla Häst poddens parhästar Malin Andersson och Lisa Thorngren ser tillbaka på året som gått!
Tillsammans med spännande gäster hissar de några av alla fantastiska hjältar, hästar, historier och initiativ som bidragit och gjort skillnad under året. Men det blir också en och annan diss. Med på tråden finns bland andra Per Skoglund från TV4:as Hästonsdag, Paulina Bengtsson från Hälsa med Häst och Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda
Tack alla poddlyssnare för detta år! Tack alla hästar därute som gör skillnad och bidrar till välmående och gör oss till bättre människor.
Gott nytt år önskar vi på Gilla Häst podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I denna miniserie får vi möta några av alla beslutsfattare där ute. De som bestämmer och som kanske har en position, en påse pengar eller på andra sätt kan påverka möjligheterna för att fler ska få tillgång till välgörande hästkrafter.
I vårt tredje avsnitt träffar vi skolcheferna Inga-Britt och Jessica från Båstad kommun som vågar tänka utanför boxen och som under en tvåårsperiod kommer låta utvalda elever få prova på att Lära med Hästar.
Vi undrar såklart, vad var det som gjorde att Inga-Britt och Jessica fick upp ögonen för detta? Vad har de sett för effekter och resultat såhär långt? Och hur får vi fler skolchefer där ute att fatta galoppen? Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Alexandra Anstrell är riksdagsledamoten som förutom sitt förtroendeuppdrag även tagit initiativ till och grundat Riksdagens Hästnätverk - ett forum för att lyfta viktiga politiska frågor för svensk hästnäring. Hittills har Alexandra och hennes kollegor i nätverket inte bara lyckats få upp hästfrågor på den politiska kartan, de har också konkretiserat ett antal målsättningar och genomfört både seminarium och en rad olika studiebesök runt om i landet - bland annat hos Gilla Häst poddens programledare Lisa Thorngren som driver Lära med Hästar (lyssna på den poddintervjun i ”Hästpartiets poddcast” https://spotify.link/mfYj9SGQsDb)
För Gilla Häst podden berättar Alexandra om Riksdagens Hästnätverk, vilka frågor står högst på agendan och vad krävs för att få gehör i maktens korridorer. Vi får också några konkreta tips på hur man krokar arm med sina lokalpolitiker - och får dem att Gilla Häst.
Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sanna Lundell är är för många känd som journalist, författare, bloggare och programledare.
Hon är dotter till musikern Ulf Lundell och har under senare år skrivit både böcker, gjort programserier och radioföljetonger om medberoende och beroendeproblematik.
Men Sanna är också utbildad Natural Horsemanship instruktör och en hästälskare ut i fingerspetsarna! Det är hos hästarna och tillsammans med flocken ute på stall Stora Lundby utanför Stockholm som Sanna själv hämtar sin energi och kraft. Sedan en tid tillbaka finns möjlighet för andra att göra samma sak.
För Gilla Häst podden berättar Sanna om sitt koncept ”Horse Yoga Love”- och framförallt vad hästar kan göra för oss människor, om vi bara är villiga att släppa in dem.
Sanna delar också med sig av sin bästa entreprenörstips, om sina tankar inför framtiden och vad hästarna har betytt för henne själv.
Ett viktigt, inspirerande och varmt samtal.
Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I sitt arbete som polis och förhörsledare inom avdelningen för grova brott har Simone Sandell genom åren mött många utsatta människor.
Hemma på gården tillsammans med sina hästar tankade hon själv kraft och styrka, och började efterhand fundera på om detta skulle kunna var en plats även för andra att göra detsamma.
Idag driver hon Fridstorp hästverksamhet, som på bara några år etablerat sig som en viktig och uppskattad plats dit barn, unga och vuxna kommer för att må bättre.
För att tillsammans med hästar och gårdens andra djur få hjälp och stöttning att läka och stärkas. Simone har under kort tid fått flera fina utmärkelser, bland annat som Årets Hästvän och även tagit emot kommunens Tillgänglighetspris. Hon är utbildad naturhälsoguide, Lära med Hästar handledare och har gått kurser i Humlamaden-modellen. Hon är också mamma till två flickor, varav en "hemmakämpare".
I detta avsnitt delar Simone sin resa. Vi pratar givetvis häst och hur hästar kan bidra och göra skillnad. Men vi är också nyfikna på vad krävs för att bygga upp en verksamhet som Fridstorp. Hur gör man? Och ringer även upp en av Simones många klienter för att höra vad Fridstorp har betytt för henne.
Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När Paulina Bengtsson var 22 år gammal träffade hon en man som utsatte henne för grova sexuella övergrepp. Han dömdes senare till maxstraffet, 14 års fängelse, och kom att beskrivas som en av Sveriges värsta sexbrottslingar.
Idag, 22 år senare, driver Paulina Hälsa med Häst. Hästarna var en avgörande pusselbit för att Paulina själv skulle klara av att läka - och leva. Idag tar hon hjälp av sina fyrbenta kollegor för att hjälpa andra. Och hon har på kort tid byggt upp och etablerat en fantastisk verksamhet.
För Gilla Häst podden berättar Paulina delar av sin historia. Vi pratar om hur mörker kan vändas till ljus. Om hopp, livsglädje och såklart hästar. Vill är också nyfikna på - HUR man gör för att komma igång med en verksamhet som Hälsa med Häst. Vilka är målgrupperna som mår bäst av häst? Och hur får man beslutsfattare att fatta galoppen?
Välkommen till vår andra miniserie för säsongen där vi möter några av alla fantastiska eldsjälar. Praktikerna.De som vill bidra och göra skillnad. Och som gör det - på riktigt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I tredje och sista delen av vår miniserie med Sven Forsling berättar Sven om sin sammanfattning i fem enkla steg vad som hände mellan flickan och hästen på hans hyllade Stall Frossarbo.
Stall Frossarbo tog emot tvångsomhändertagna flickor med olika psykosociala problem och gav dem mod och förutsättningar att komma vidare i livet. Allt med hjälp av hästar. Stall Frossarbo finns inte längre som behandlingshem och eldsjälen Sven Forsling, idag 85 år gammal, är sedan längre pensionär. Men kunskaperna och erfarenheterna som han bär på är livsviktiga.
I den här podd serien har vi fått Svens förtroende att dela några av alla lärdomar och reflektioner från en livstid som chefspsykolog, forskare och inte minst föreståndare för Stall Frossarbo.
Häng med.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I del 2 av vår miniserie med Sven Forsling fortsätter Sven sin personliga berättelse om hans uppmärksammade och hyllade Stall Frossarbo.
Stall Frossarbo tog emot tvångsomhändertagna flickor med olika psykosociala problem och gav dem mod och förutsättningar att komma vidare i livet. Allt med hjälp av hästar. Stall Frossarbo finns inte längre som behandlingshem och eldsjälen Sven Forsling, idag 85 år gammal, är sedan längre pensionär. Men kunskaperna och erfarenheterna som han bär på är livsviktiga.
I den här podd serien har vi fått Svens förtroende att dela några av alla lärdomar och reflektioner från en livstid som chefspsykolog, forskare och inte minst föreståndare för Stall Frossarbo.
Häng med.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkomna tillbaka till Gilla Häst podden - som efter ett kortare upphåll nu drar igång igen i full galopp!
Sommarsäsongen inleds med en miniserie där vi tar med er på en personlig resa tillsammans med Sven Forsling som under perioden 1987-1999 initierade, skapade och drev det uppmärksammade och hyllade Stall Frossarbo.
Stall Frossarbo tog emot tvångsomhändertagna flickor med olika psykosociala problem och gav dem mod och förutsättningar att komma vidare i livet. Allt med hjälp av hästar. Stall Frossarbo finns inte längre som behandlingshem och eldsjälen Sven Forsling, idag 85 år gammal, är sedan längre pensionär. Men kunskaperna och erfarenheterna som han bär på är livsviktiga.
I den här podd serien har vi fått Svens förtroende att dela några av alla lärdomar och reflektioner från en livstid som chefspsykolog, forskare och inte minst föreståndare för Stall Frossarbo.
Häng med.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag, 25 december, är det exakt 2 år sedan Gilla Häst podden såg dagens ljus! Det firar vi genom att bjuda på en kavalkad - ett potpurri - av godbitar från 2022. Vi hyllar och lyfter fram några alla magiska möten, underbara gäster och kloka tankar vi fått ta del av detta år och ser med stolthet tillbaka på hur podden gjort skillnad.
Tack alla underbara lyssnare! Tack alla magiska gäster! Tack alla hästar därute som gör skillnad och bidrar till välmående och gör oss till bättre människor.
Gott nytt år önskar vi på Gilla Häst podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Under Höstlovet, eller förlåt: Hästlovet, 2022 besökte Gilla Häst podden Jönköping Horse Show där vi hade möjlighet att återknyta med några av våra tidigare poddgäster (och även vissa nya)! Vad har hänt sedan sist? Och hur känns att stå i strålkastarljusen på en av Sveriges största hästfester? Undrar vi.
I fjärde avsnittet har vi återträff med Minna från Caprifolens voltigeklubb, som tillsammans med sina 70 voltigörer, 3 hästar, cirkusartisten Annika och en mängd hjälpredare och ledsagare precis genomfört en storslagen show inför fullsatta läktare på Jönköping Horse Show.
Caprifolens voltigeklubb gästade podden i februari 2022.
Lyssna här - https://shows.acast.com/gillahast/episodes/vi-halsar-pa-hos-caprifolen-voltigklubben-som-valkomnar-alla mitt under pandemin,
och sedan dess har mycket hänt i skogarna utanför Våxtorp! Bland annat har man skapat och uppträtt med musikalen ”Hupsy Daisy”, och resan dit har blivit film genom ATG Drömfond https://dromfond.se/valgorande_hastkrafter/
Vi undrar förstås HUR man får ihop en sådan här MAGISK musikal där ALLA kan vara med? Och hur det känns nu, efter att ha uppträtt för 1.500 åskådare? Hääääääng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Under Höstlovet, eller förlåt: Hästlovet, 2022 besökte Gilla Häst podden Jönköping Horse Show där vi hade möjlighet att återknyta med några av våra tidigare poddgäster (och även vissa nya)! Vad har hänt sedan sist? Och hur känns att stå i strålkastarljusen på en av Sveriges största hästfester? Undrar vi.
I tredje avsnittet har vi återträff med en av våra egna storfavoriter: idag 17-åriga Rim Allatar, ”The muslim rider” som genom sitt instagramkonto Rims riding inspirerar unga ryttarinnor världen över att bära slöja i stallet.
Första gången vi sågs i poddstudion var i mars 2021. Redan då tog Rim oss med storm! Idag, 1,5 år senare står hon på scen tillsammans med Lisen Bratt Fredriksson på Jönköping Horse Show och vi undrar såklart - vad har hänt sedan sist Rim? Och hur långt har vi kommit vad gäller en av Gilla Häst poddens hjärtefrågor: att sänka trösklarna till stallet? Hääääääng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Under Höstlovet, eller förlåt: Hästlovet, 2022 besökte Gilla Häst podden Jönköping Horse Show där vi hade möjlighet att återknyta med några av våra tidigare poddgäster (och även vissa nya)! Vad har hänt sedan sist? Och hur känns att stå i strålkastarljusen på en av Sveriges största hästfester? Undrar vi.
I andra avsnittet har vi återträff med en av våra absoluta favoriteldsjälar: Louise E Chatelli från föreningen Sjukhushästen & hans vänner. Louise gästade podden första gången i mars 2021. Idag, drygt 1,5 år senare sitter vi på Jönköping Horse show där Louise tillsammans med minishettisen Snöboll snart ska visa upp Sjukhushästen & hans vänner kan göra skillnad - inför fullsatta läktare. Vi pratar om hur det är att planera och genomföra en liten flickas sista födelsedagskalas. Om djurens läkande, lugnande och tryggande kraft. Om att kämpa och inte ge upp. Och gratulerar givetvis Louise till den välförtjänta Sörmlandsmedaljen!
Hääääng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Under Höstlovet, eller förlåt: Hästlovet, 2022 besökte Gilla Häst podden Jönköping Horse Show där vi hade återträff med några av våra tidigare poddgäster (och även några nya)! Vad har hänt sedan sist? Och hur känns att stå i strålkastarljusen på en av Sveriges största hästfester? Undrar vi.
I första avsnittet har vi återträff vi med författaren, entreprenören och numera TV-seriedrottningen Sophie Jahn, som gästade podden i januari 2022. Vi har också med oss 21-åriga Erik Nordström i studion, en av Sveriges lovande unga hoppryttare. Vi pratar om den mörka och högaktuella TV-serien Nattryttarna, baserad på Sophies bok ”Pappas flicka på hästgården", men också om Eriks krönika från tidningen Ridsport med rubriken ”Nu är det dags att vi män sätter ner foten”. Det blir ett spännande och viktigt samtal om tystnadskultur, om inkludering, om öppenhet och om att Våga Fråga. Hääääng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Gilla Häst poddens bonusavsnitt träffar vi ingen mindre än chefspsykologen, forskaren och eldsjälen Sven Forsling, idag 85 år gammal, som under 80- och 90-talen utvecklade och drev det uppmärksammade paragraf 12-hemmet Stall Frossarbo - Sveriges första erkända behandlingshem med hästen i huvudrollen. I Gilla Häst podden berättar Sven sin historia. Vi får höra om hans uppväxt. Om passionen för travet. Om drivet och viljan att göra skillnad. Och om Stall Frossarbo - vad som hände i mötet mellan flickan och hästen. Sven delar också med sig av värdefulla lärdomar och tips. Detta avsnitt vill du inte missa, häääng med.
Intervjun med Sven gjordes i September 2022 när Gilla Häst podden och Sven Forssling gästade det Fjärde Nordiska Forskningsseminariet kring Hästunderstödda insatser på Stall Kungsgården i Stockholm.
Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till Kvartsamtal med Gilla Hästpodden. Den här gången gästar vi Nordiska Forskningsseminariet kring Hästunderstödda insatser som hölls 16-17 september 2022 på Stall Kungsgården i Stockholm.
I vårt femte kvartsamtal bjuder vi in Marie Gustavsson till studion, universitetslektor och forskare på Linköpings universitet med specialområdena funktionsnedsättningar och funktionshinder. Vi pratar om Maries pågående forskningsprojekt ”Funka till häst” och klurar kring hur vi genom inkludering - på riktigt - kan sänka trösklarna till våra stall och få fler att gilla häst. Hääääng med!
Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till Kvartsamtal med Gilla Hästpodden. Den här gången gästar vi Nordiska Forskningsseminariet kring Hästunderstödda insatser som hölls 16-17 september 2022 på Stall Kungsgården i Stockholm.
I vårt tredje kvartsamtal bjuder vi in Petra Andersson, hästfilosof och nytillträdd ordförande för Organisationen för Hästunderstödda Insatser (OHI), till studion.
Vi svänger oss med några av alla tre-bokstavs-förkortningar som används i ”branschen” pratar om HUI = Hästunderstödda Insatser i allmänhet och om OHI = Organisationen för Hästunderstödda Insatser i synnerhet. Vad är OHI? Vad betyder det att vara medlem eller certifierad genom OHI? Och hur vill OHI som organisation hjälpa till att kvalitetssäkra och tillgängliggöra Hästunderstödda Insatser idag och i framtiden, så att vi kan få fler att Gilla Häst? Häääääng med!
Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till Kvartsamtal med Gilla Hästpodden. Den här gången gästar vi Nordiska Forskningsseminariet kring Hästunderstödda insatser som hölls 16-17 september 2022 på Stall Kungsgården i Stockholm.
I vårt tredje kvartsamtal har vi fått med oss tre av de drygt 70 deltagare som gästade seminariet denna helg in i poddstudion: Johanna Olsson, Jeanette Kobilsek och Anika Larelius, som alla är praktiker inom området hästunderstödda insatser och på ett eller annat sätt tar hjälp av hästen inom skolans värld . Vi pratar om hur hästar gör skillnad och får höra om konkreta insatser och resultat från pågående skolprojekt. Som vanligt försöker vi också spåna kring hur vi kan få fler kommuner och beslutsfattare att fatta galoppen när det kommer till hästen och stallmiljön som en resurs för elevhälsan. Häääääng med!
Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till Kvartsamtal med Gilla Hästpodden. Den här gången gästar vi Nordiska Forskningsseminariet kring Hästunderstödda insatser och passar på att bjuda in så många som möjligt av alla spännande deltagare till poddstudion - både forskare och praktiker. Seminariet hölls 16-17 september 2022 på Stall Kungsgården i Stockholm.
I vårt andra kvartsamtal träffar vi friskvårdskonsult Britt-Marie Bjerre som driver rehab-gården Kluvhult utanför Hässleholm och Mariliis Auli, fysioterapeut på BUP i Hässleholm/Kristianstad. Tillsammans berättar de om hur hästar kan göra skillnad för barn och unga som drabbats av ätstörningar. Vi snackar välgörande hästkrafter, konkreta resultat och om hur denna typ av samverkansprojekt mellan ”hästgården” och BUP kan se ut i verkligheten. Häääääng med!
Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till Kvartsamtal med Gilla Hästpodden. Den här gången gästar vi Nordiska Forskningsseminariet kring Hästunderstödda insatser och passar på att bjuda in så många som möjligt av alla spännande deltagare till poddstudion - både forskare och praktiker. Seminariet hölls 16-17 september 2022 på Stall Kungsgården i Stockholm.
I vårt första kvartsamtal träffar vi Pia Tillberg, verksamhetsledare för Stall Kungsgården som inte bara står värd för seminariet, utan också är en av nyckelpersonerna bakom detta, Sveriges första riktiga ”center” för hästunderstödda insatser. Vi pratar om vad som krävs för att driva igenom och leda en verksamhet som stall Kungsgården, hur hästar gör skillnad och hur vi får fler att fatta galoppen när det kommer till hästen som en välgörande kraft och resurs. Häääääng med!
Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.
Läs mer på gillahäst.se och följ oss gärna i sociala kanaler.
Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att hästar gör skillnad och kan påverka oss människor på mängder av positiva sätt – både fysiskt och psykiskt - det är sedan gammalt. Men hur kan effekterna mätas? Eller kan de ens mätas? Och vad finns det för forskning vs evidens vs beprövad erfarenhet att luta sig mot? Det är ofta här åsikter går isär och diskussionerna stannar av med viktiga beslutsfattare.
I dagens avsnitt träffar vi Henrika Jormfeldt, professor på högskolan i Halmstad, leg specialistsjuksköterska med inriktning psykiatri och psykisk hälsa och ledamot i HETI executive committee The Federation of Horses in education and Therapy International.
Läs mer om Henrika på http://braddaredshast.dinstudio.se
Tillsammans försöker vi fatta galoppen och reda ut begreppen. Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Caprifolens voltigeklubb är en klubb för alla. Här tränar varje vecka ett 50-tal voltigörer, från 2-åringar till 65-åringar, rullstolsburna och icke rullstolsburna, personer med funktionshinder och personer utan funktionshinder. Med hjälp av trygga hästar, peppiga instruktörer, glädje, erfarenhet och tålamod har Caprifolen skapat en klubb i Våxtorps skogar som är unik i Sverige , kanske unik i världen!
I dagens avsnitt berättar Minna, Caprifolens grundare om klubbens snart 20-åriga resa. Vi träffar också voltigören Maja som har down syndrom och Majas mamma Eva som berättar om hur voltige och hästar har gjort skillnad för dem, hur det kändes att uppträda på Falsterbo Horseshow - om att våga och att vinna. Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När 15-åriga Liv Wallenberg i Skurup kom ut som lesbisk startade en våg av hat och hot mot familjen. Mitt i natten kastades smällare mot fönstren, både Liv och hennes familj fick motta dödshot och till och med familjens hund blev måltavla för trakasserierna.
Tröst och styrka, och ork att kämpa vidare, hittade Liv hos hästen Ikaros: ”Han är som ett levande anti-Depp”.
Hör Liv berätta sin historia. En historia om hur man vänder mörker till ljus, hat till hopp - och om hur hästar gör skillnad när livet är som allra svårast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Välkommen till Säsong 2 av Gilla Häst podden! I årets första avsnitt träffar vi Sophie Jahn, högaktuell med boken ”Pappas flicka på hästgården” där Sophie med egna ord berättar om den omtalade Hästgården – berättelsen som slog ner som en bomb genom P1 Dokumentären med samma namn.
För Gilla Häst podden berättar Sophie om hur det var att växa upp i en extremt dysfunktionell familj, om en barndom kantad av fysisk och psykisk misshandel, om att ”våga fråga” och inte minst kärleken till hästarna. Lika stor då som nu. Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25 december är det exakt 1 år sedan Gilla Häst podden såg dagens ljus! Det firar vi genom att bjuda på en kavalkad - ett potpurri - av godbitar från de 20 avsnitt som spelades in under 2021. Vi hyllar och lyfter fram några alla magiska möten, underbara gäster och kloka tankar vi fått ta del av detta år och ser med stolthet tillbaka på hur podden gjort skillnad. Inte nog med att vi nu närmar oss 20.000 lyssningar! Vi är också ödmjukt skitstolta över att vi blev nominerade till ”Årets Podd” genom Guldpodden vilket bidrog till att vi nu kör på med säsong 2!
Tack alla underbara lyssnare! Tack alla magiska gäster! Tack alla hästar därute som gör skillnad och bidrar till välmående och gör oss till bättre människor.
Gott nytt år önskar vi på Gilla Häst podden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I Kvartssamtal med Gilla Häst podden träffar vi spännande profiler inom Hästnäringen som får de dela med sig av sina historier, framtidsspaningar och magiska hästmöten. Vi spånar också kring vad vi inom hästnäringen kan göra för att sänka trösklarna till stallet - och få fler att att gilla häst.
I vårt första kvartssamtal träffar vi gymnasieeleverna Lucas Lindgren och Tim Andersson från Flyinge Hästsportgymnasium, som inte bara valt att satsa på en framtid inom hästnäringen utan som också är killar! Vi pratar framtid och drömmar och funderar kring varför vi ser så få killar på våra ridskolor och hästgymnasium - men nästan bara män i hästsportens världselit? Häng med!
Kvartssamtal med Gilla Häst podden spelades in på Jägersro under Hästnäringens dag 2021. Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS. Läs mer på gillahäst.se och följ oss gärna i sociala kanaler.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det tredje reprisavsnittet för sommaren träffar vi Louise E Chatelli, utsedd till årets Eldsjäl 2020 för sitt arbete med "Sjukhushästen och hans vänner".
Tillsammans med sina hästar och den svartvita border collien Chip besöker Louise svårt sjuka barn och deras familjer för att sprida kraft och glädje när livet är som allra svårast.
För Gilla Häst podden berättar Louise med värme och kärlek om sina arbetskollegor - djuren, hur projektet startade och på vilket sätt Sjukhushästen och hans vänner gör en livsviktig skillnad för barn i livets slutskede.
Sjukhushästen och hans vänner är ett ideellt projekt.
Stöd det viktiga arbetet de gör genom att swisha valfritt belopp till123 433 8133. Mer information finns på www.sjukhushästen.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I fjärde delen träffar vi Moa. Idag 23 år gammal, som sedan 13 års ålder slussats runt mellan psykiatrins olika behandlingsenheter.
I 10 års tid har Moa genomgått allt från dagvård, samtalsgrupper och KBT och elchocksbehandlingar för att få bukt på sina ätstörningar och svår ångest.
I den här berättelsen delar Moa med sig av sin långa och svåra resa. Om vägen tillbaka via Lis-lott och Humlamaden och
om hur hästar kan göra skillnad och ge en ung kvinna tillbaka tro, hopp och livslust.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I den här miniserien tar vi er tillbaka till Humlamaden Grön Rehab, där vi spelade in det allra första avsnittet av Gilla Häst podden. Men den här gången träffar vi patienterna, några av alla de personer som genom Humlamaden fått den hjälp, vård och rehabilitering de behövt för att hitta tillbaka till livet. Och ibland till och med överleva.
I tredje avsnittet träffar vi Joachim och Mårten som som efter år av stress, sömnproblem och ångest blev långtidssjukskrivna med diagnosen utmattningssyndrom och en rad olika tabletter i bagaget. I den här berättelsen får ni höra om Joachim och Mårtens ändlösa resa genom sjukvårdens olika instanser. Om hjärntrötthet och lugnande. Och om hur hästar kan göra skillnad, när man nästan gett upp hoppet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I den här miniserien tar vi er tillbaka till Humlamaden Grön Rehab, där vi spelade in det allra första avsnittet av Gilla Häst podden. Men den här gången träffar vi patienterna, några av alla de personer som genom Humlamaden fått den hjälp, vård och rehabilitering de behövt för att hitta tillbaka till livet. Och ibland till och med överleva.
I andra avsnittet träffar vi Lena och Kristina, som efter en lång karriär inom sjukvården blev långtidssjukskrivna och tappade allt. Självkänsla, identitet, inkomst och livslust. I den här berättelsen får ni höra om deras långa väg tillbaka. Deras kamp mot hjärntrötthet och myndigheter. Men också om hur hästar kan göra skillnad och bidra till tillfrisknande när livet är som allra svårast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I den här miniserien tar vi er tillbaka till Humlamaden Grön Rehab, där vi spelade in det allra första avsnittet av Gilla Häst podden. Men den här gången träffar vi patienterna, några av alla de personer som genom Humlamaden fått den hjälp, vård och rehabilitering de behövt för att hitta tillbaka till livet. Och ibland till och med överleva.
I första avsnittet träffar vi Anna vars dotter bara var 10 år när hon fick anorexia. I den här berättelsen får ni höra om familjens kamp mot denna djävulska sjukdom, men också om hur hästar gör skillnad och bidrar till tillfrisknande när livet är som allra svårast.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I Sverige har vi över 450 ridskolor - i genomsnitt 1,5 per kommun, vilket gör oss unika i världen. Ridsporten är dessutom vår tredje största ungdomsidrott. Över en halv miljon svenska ägnar sig åt hästar på sin fritid.
Men får ridskolan den uppmärksamhet den förtjänar? Och vilken betydelse har denna fritidsgård/läroplats/frisvårdscenter/ledarskapsskola och idrottshall för samhället undrar vi? Och hur skulle den kunna utvecklas till en ÄNNU tydligare resurs och verkligen bli ”en plats för alla”.
Kring detta - och mycket mer - pratar vi med dagens gäster: Åsa och Agneta från Upplandsbro Ryttarförening. Båda med livslång erfarenhet från ridskolans värld som kallats både tjatiga extramorsor och trygga vuxna - och som vet mer om våra barn och unga än de flesta av oss. Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan träffar Gilla Häst podden ryttaren, entreprenören, föreläsaren och coachen Johanna Lassnack som 2013, bara 22 år gammal, grundade Ryttarinspiration. Affärsidén var att coacha unga ryttare och ge dem verktygen för att kunna hantera såväl motgångar som känslostormar och hitta fokus när vi behöver det som mest. Idagär Johanna en av ridsportens mest uppskattade föreläsare som inspirerat och hållit föredrag för tusentals idrottare runt om i hela Sverige. Hon driver podd:en En mental halvhalt, en YouTube kanal med över 60.000 följare och har ett 60 tal adepter som hon coachar mentalt över hela norden. Spännande tycker vi och undrar: vad är det framförallt som våra unga behöver coaching kring? Och på vilket sätt kan hästar göra skillnad när det kommer till mental träning? Hur laddar Johanna själv upp? Och hanterar egna motgångar och svår sorg?
Följ med på ett inspirerande och tänkvärt samtal, där Johanna delar med sig av både professionella och personliga erfarenheter men också ger konkreta tips kring hur vi kan peppa, lyfta och närma oss våra unga.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens avsnitt träffar vi Louise E Chatelli, utsedd till årets Eldsjäl 2020 för sitt arbete med "Sjukhushästen och hans vänner".
Tillsammans med sina hästar och den svartvita border collien Chip besöker Louise svårt sjuka barn och deras familjer för att sprida kraft och glädje när livet är som allra svårast.
För Gilla Häst podden berättar Louise med värme och kärlek om sina arbetskollegor - djuren, hur projektet startade och på vilket sätt Sjukhushästen och hans vänner gör en livsviktig skillnad för barn i livets slutskede.
Sjukhushästen och hans vänner är ett ideellt projekt.
Stöd det viktiga arbetet de gör genom att swisha valfritt belopp till123 433 8133. Mer information finns på www.sjukhushästen.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan träffar vi instagramprofilen och ryttarinnan Rim Alattar, 16 år, som berättar om hur hästar har gjort skillnad för henne. Genom sitt instagramkonto Rims Riding inspirerar Rim inte bara genom sin ridning, utan också genom att bära slöja. Hur är det att vara ung, muslimsk ryttarinna på en svensk ridskola undrar vi. Och får oss även en tankeställare - är ridsporten verkligen så inkluderande och välkomnande som vi vill tro? Ett spännande samtal om självkänsla, rädslor och inkludering.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Många känner igen henne från världseliten inom hoppning. Eller som hästvärldens mäktigast kvinna med familjeföretaget Grevlunda Gård och flera framgångsrika företag i bagaget. Men vem är egentligen OS-ryttarinnan, affärskvinnan och mamman Lisen Bratt Fredriksson? Hur och på vilket sätt har hästar gjort skillnad för henne, både under en strulig tonårsperiod och som en av världens mest framstående ryttarinnor?
Vi pratar också om framtidens ridskola. Och om livet under pandemin. När världen tog en halvhalt och allting sätts på hold, vad gör familjen Fredriksson då?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att hästar gör skillnad för oss människor, det ser och hör vi bevis på varje dag. Inte minst genom de gäster vi möter i den här podden! Men vad finns det för stöd inom forskningen? Hur och på vilket sätt påverkar hästarna oss, rent vetenskapligt?
Det är huvudfrågan i dagens avsnitt där vi träffar universitetslektorn och forskaren Catharina Carlsson.
Catharina har under hela sitt liv arbetat med och studerat hur hästar gör skillnad. Bland annat inom kriminalvården och för flickor med självskadebeteende. Hon är en omtyckt föreläsare och flitigt anlitad handledare och reviewer i vetenskapliga tidskrifter. Själv beskriver hon sig som en Pippi Långstrump! Häng med på ett spännande och filosofiskt samtal tillsammans med ”världens bästa Carlsson”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I premiäravsnittet av Gilla Häst-podden besöker vi Humlamaden Grön Rehab, där man i över 20 års tid har hjälpt människor att läka med hjälp av djur och natur. En behandlingsmodell som visat så goda resultat att den exporterats till Kina!
Vi är nyfikna på vad som händer när man kompletterar ”vanlig” vård med djur och natur? Hur och på vilket sätt hästarna gör skillnad för Humlamadens patienter? Och varför det inte finns möjlighet för fler att få hästar och skogsbad på recept?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.