100 avsnitt • Längd: 45 min • Månadsvis
Global Podd – fler röster från hela världen!
Vi lyfter fram röster och perspektiv som normalt inte hörs, vi pratar Afrika, Asien och Latinamerika. Vi ger dig bakgrund och analys – allt från ett globalt perspektiv.
Programledare:
David Isaksson och Ylva Bergman.
The podcast Global Podd is created by Global Bar. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Tillit är nyckeln när länder ska bygga upp sina institutioner. Men hur ska det gå till i praktiken – och går det att skapa ”öar av integritet” i ett hav av korruption och misstro?
Detta avsnitt av Global Podd är är en inspelning från ett Global Bar Samtal som ordnades den 3/12 2024 i samarbete med Institutet för Framtidsstudier.
Medverkande:
Samtalsledare: David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine.
Med Trump kommer USA återigen att förbjuda bistånd till organisationer som arbetar med abortfrågan runt om i världen. Men vad kommer att hända i övrigt när det gäller kvinnors rätt till sina egna kroppar – och vad är egentligen Project 2025?
Just nu spekuleras det mycket om vad som kommer ske efter att Donald Trump tillträtt som president. Men ett område där vi redan nu vet att mycket kommer att hända är det som kallas sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Frågan är vilka konsekvenser detta kommer att få för fattiga kvinnor runt om i världen, liksom för de som kämpar för HBTQI-rättigheter.
RFSU har gjort en analys av vad Trumps presidentskap kan komma att innebära för SRHR. Rapporten innefattar även en analys av manifestet Project 2025, ett ultrakonservativt dokument på över 4 000 sidor som Donald Trump officiellt tagit avstånd från, men som sannolikt ändå kommer att ha stor inverkan på den kommande amerikanska administrationen.
Medverkande:
Lyssna också på den första delen i vår Trump-special som handlar om Ukraina och Gaza.
Vad händer med stödet till Ukraina under Trump? Om det upphör – kommer Ukraina då att klara sig? När det gäller Gaza har Biden-administrationen varit som en lealös docka i Netanyahus händer. Blir det trots allt bättre för människorna i Palestina under Trump?
Det här är den första av två specialpoddar om världen och biståndet under Trump.
Medverkande:
Programledare:
Den 11 november startar FN:s stora klimatkonferens, COP29, i Baku, Azerbajdzjan. Men vad gör man egentligen på konferensen – och är den verkligen så viktig? Det är precis vad avsnitt 142 av Global podd handlar om. Tillsammans med två gäster som själva ska delta i COP reder Global Bar Magazine ut just detta.
Från de 28 tidigare sammanträdena har två stora dokument; Kyotoprotokollet och Parisavtalet formats. Men även om länderna har lovat anta och ratificera avtalet finns inga juridiska efterföljder, så vilken betydelse har egentligen dessa avtal? Och än idag, nio år efter Parisavtalets uppkomst är länderna inte helt överens, akter ur avtalet förhandlas fortfarande på klimatkonferenserna och i år är inget undantag.
Vem som står värd för mötet varierar mellan och inom de fem olika FN-regionerna. Och i år är det Östeuropas tur. Mitt under brinnande krig behövde Ukraina och Ryssland enas om ett land i deras egen region att infinna sig i. Resultatet blev Azerbajdzjan. Allt detta för att under konsensus kunna besluta om en bättre framtid för vår planet.
Det är en till synes krånglig del av den internationella politiken som Global Podd nu ska tackla. I avsnittet ryms stora som små frågor; vilka har egentligen makten, hur tas besluten på plats och hur tar man sig egentligen igenom de långa dagarna av förhandlingar?
Medverkande:Programledare: Josefine Norin, Global Bar Magazine.
Vad innebär det att ta ansvar som byråkrat? Är det att lyda alla regler blint, eller tvärtom att våga improvisera för att hantera en förändrad verklighet? Hör forskarna Susanna Alexius och Janet Vähämäki om vad besattheten av mätning (Obsessive Measurement Disorder) leder till – och om biståndet har utrymme för pragmatiska byråkrater.
Få verksamheter mäts och kontrolleras så mycket som biståndet. Ändå verkar det inte räcka.
Hur är det att jobba under sådana förutsättningar? Vilken kultur skapar det och finns det något utrymme för den som vågar fatta egna beslut? Samtidigt skapar kontroll och regler också trygghet i osäkra tider.
I boken (går att ladda ner gratis) Obsessive Measurement Disorder or Pragmatic Bureaucracy? Coping With Uncertainty in Development Aid Relations diskuterar Susanna Alexius och Janet Vähämäki styrning, ledarskap och organisering inom biståndet.
Är det bra med pragmatiska byråkrater när mätandet riskerar att bli viktigare än målen? Och inte minst – vågar du bryta mot reglerna?
Medverkande:
Programledare: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.
Kontrolleras biståndet idag av räddhågsna controllers och jurister? Har vi ersatt tanken på solidaritet och tillit med byråkrati, rädsla för att göra fel – och en överdriven kontroll? Eller handlar allt bara om politik? Lyssna på den tredje delen i vår miniserie om biståndets utveckling.
Stödet till Anti-apartheidrörelsen lyfts ofta fram som ett exempel på modigt bistånd som genomfördes trots risk för korruption och misslyckande. Kanske ska man se dagens stöd till Ukraina med samma ögon: ett land där vi inte vet något om hur resultatet blir på lång sikt och där risken för korruption är överhängande. Men varför har vi i så fall inte samma ”riksbenägenhet” när det gäller det stöd vi ger i andra delar av världen.
I två aktuella avsnitt av Global Podd (136 och 139) har Lennart Wohlgemuth och David Isaksson pratat om biståndets utveckling, om ägarskap, styrning och vad som egentligen är nytt (och inte) i regeringens politik. I det tredje avsnittet fokuserar de på risktagande: Borde biståndet ta större risker? Och vems är i så fall ansvaret när det går fel?
Medverkande:
I regeringens nya biståndspolitik har ordet effektivitet en framträdande plats. Men hur ny är egentligen diskussionen och vad avgör om biståndet blir effektivt – eller inte?
I Global Podd 136 samtalade David Isaksson och Lennart Wohlgemuth om biståndets utveckling i stort. Nu gör de tillsammans en djupdykning i ämnet biståndseffektivitet – och frågan om ägarskap. För vem ”äger” egentligen utvecklingen?
Medverkande:
Det har varit ett turbulent halvår för Sida. Men trots den hårda kritik som riktats mot myndighetens ledning kring hanteringen av civilsamhället, UNRWA och den interna förändring finns det ingenting som Sidas generaldirektör Jakob Granit ångrar. – Den kritik du nämner har jag inte hört på annat håll, säger han i Global Podd.
Medverkande: Jakob Granit, generaldirektör för Sida.
Utfrågare: David Isaksson.
I Indien går den ekonomiska utvecklingen i rekordfart, samtidigt som demokratin är på tillbakagång. Nu är det dags för val. Varför är premiärminister Modi så stingslig? Varför slår han ned på oberoende media när han ändå har en så stor majoritet? Lyssna på Kalpana Sankar som tillsammans med Percy Barnevik utvecklade organisationen Hand in Hand och Jonas Hellman – författare till boken Indien är på väg.
Jättestaden Mumbai har fler dollarmiljardärer än Tokyo och Los Angeles. Samtidigt har fattigdomen i Indien på några decennier minskat från 55 till 16 procent. Mellan 2005 och 202 har 400 miljoner lämnat fattigdomen bakom sig – en del med stöd av organisation Hand in Hand. Men alltjämt definieras fortfarande 200 miljoner människor som fattiga, varav 90 procent lever på landsbygden.
Vad kommer att hända framöver? Kan fler lyftas ur fattigdomen. Och vad händer med demokratin och yttrandefrihet. Riskerar Indien att bli ett nytt Kina?
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
Regeringen reformerar biståndet i rekordtakt. Men vad är egentligen nytt i satsningen på näringslivet? Och hur vet man när biståndet lyckas – och inte? Hör biståndsveteranen Lennart Wohlgemuth i samtal med Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.
1956 bildades centralkommittén för svenska bistånd och 1965 bildades Sida. Sedan dess har biståndet genomgått stora förändringar, åtminstone verkar det så. Men vad är egentligen nytt i den nuvarande regeringens satsning på näringslivet? Och vilka faktorer avgör när biståndet lyckas – och inte?
Lennart Wohlgemuth började arbeta på nybildade Sida 1965 och har sedan dess följt det svenska biståndet, bland annat som chef för Nordiska Afrikainstitutet. Idag är han gästprofessor i biståndspolitik vid Göteborgs universitet och ser som sin uppgift att stödja och uppmuntra en ny generation svenskar i deras globala engagemang – för deras skull, men också för Sveriges.
Hur ser han på utvecklingen av det svenska biståndet sedan starten, vad händer med vår kunskap när pengar för utbildning och information försvinner och vem var det – egentligen – som ursprungligen ville koppla bistånd och näringsliv närmare varandra?
Från Bai Bang till big buck – om biståndets utveckling från 60-talet och vad som händer just nu handlar avsnitt 136 av Global Podd.
Lyssna på Lennart Wohlgemuth i samtal med David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.
Hur korrupt är egentligen Sverige? Varför har så många svenska företag fått rekordböter i USA – och hur ska det gå när näringslivet ska sköta biståndet? Om korruption, mutor och svågerpolitik handlar avsnitt 135 av Global Podd. Vi undrar: Hur enkelt är det att muta en svensk?
Det är svårt att få ”perfekta” svenskar att våga prata om mutor och korruption här hemma, konstaterar Parul Sharma som är vikarierande chef för Institutet Mot Mutor som i dagarna fyller 100 år.
Men vad är egentligen en muta och varför finns det ingen enhetlig definition av korruption? Är det till exempel korruption att anställda människor som liknar en själv i den organisation man är chef för? Kan det verkligen vara en muta om du bjuder fritidsförvaltningens chef på en fika?
– Sverige är ett av de länder som gör absolut sämst bevakning av kriget i Gaza. Det säger Expressens krigskorrespondent Magda Gad i Global Podd.
Värderas israeliska och palestinska offer olika? Varför rapporterar vi inte mer om mänskliga rättigheter och varför intervjuas Israelisk militär som vore de oberoende experter?
– I Sverige är frågan starkt polariserad och människor är så snabba på att ensidigt dela material. Därför är det svårare att förstå vad som är sant och jämfört med andra krig, menar Martin Nihlgård som är generalsekreterare på organisationen IM som bedriver biståndsprojekt i Palestina.
Ett 80-tal journalister har dödats i Gaza som därmed blivit världens farligaste plats för en journalist. Men medan svenska medier skickat skyddsutrustning till journalister i Ukraina är stödet minimalt för kollegorna i Gaza.
Vad beror det på? Är det skillnad på journalist och journalist? På död och död?
I avsnitt 134 granskar vi journalisterna – de vars jobb det är att granska makten. Lever de upp till våra förväntningar? Och vad kan vi göra för få en bättre rapportering?
Lyssna på:
Samtalsledare: David Isaksson, Chefredaktör Global Bar Magazine.
Fyra gånger så många människor i världen dör av övervikt som av svält. Ja, det är faktiskt sant: En miljon människor dör årligen av svält, medan fyra miljoner dör av övervikt. Hur hänger dessa problem ihop? Lyssna på Global Podd.
Vad är vi värda att njuta av – och vilket pris är vi beredda att betala för vår njutning? 800 miljoner människor i världen får inte tillräckligt med mat, samtidigt som 2,6 miljarder människor är överviktiga. Hur ska vi hantera dessa båda problem – hänger de ihop – och vilka är det egentligen som dör av övervikt (sannolikt inte i de du tror).
Kanske lyssnar du på detta en aning däst och lite ångestfylld efter för mycket julmat (och dricka...). Men allt är inte kört. Tvärtom - det går att göra mycket för att världen ska äta bättre utan att vi för den sakens skulle behöver deppa ihop.
Om matpsykologi, kalorikonsumtion och vad vi egentligen menar med rikedom handlar avsnitt 133 av Global Podd.
Du möter:
Programledare: David Isaksson.
Sedan den första september är Jakob Granit ny generaldirektör för Sida. Vilka förändringarna vill han göra på Sida? Hur ser han på kritiken kring Palestinabiståndet, nedläggningen av tidningen OmVärlden – och hur vill han genomföra regeringens nya politik på områden som handel och migration?
I Global Podd avsnitt 132 svarar Jakob Granit på tuffa frågor om sina första dryga tre månader som chef för biståndsmyndigheten Sida.
Medverkande: Jakob Granit, generaldirektör på Sida.
Programledare: David Isaksson.
Vad vill Socialdemokraterna med biståndet? Blir det en återgång till enprocentsmålet – och hur ser partiet på frågan om en varaktig vapenvila i kriget på Gaza? Hör Morgan Johansson i Global Podd.
I Global Podd 131 svarar Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson på frågor om biståndet, Gaza-kriget, utvecklingen i Afrika, regeringens reformagenda och hur han ser på regeringens planer för de biståndspengar som förmedlas via partiernas egna stiftelser.
Medverkande:
Kan politiska beslut från Latinamerikas ledare rädda Amazonas? Vem lyssnar på regionens urfolk och vad är orsaken till det allt större våldet?
Nyligen avslutades Amazonas-toppmötet (The Amazon Summit) mellan länderna i Amazonas-regionen. I toppmötets slutdeklaration åtog sig regeringarna att inrätta en gemensam polisstyrka för att bekämpa gränsöverskridande miljöbrott och ett tekniskt organ för att ta fram auktoritativa rapporter om vetenskap med anknytning till Amazonas regnskog.
Men är det tillräckligt?
Medverkande:
· Lennart Kjörling, Brasilienkännare, författare till boken ”Brasilien – vad var det som hände”.
· Maria Rydlund, sakkunnig tropisk skog, Naturskyddsföreningen.
· Alex Brekke, generalsekreterare, Amazon Watch Sverige.
Samtalsledare: David Isaksson.
Neutralitet är grunden för allt humanitärt arbete. Men vad innebär de humanitära principerna i praktiken? Kan Sverige vara neutralt i sitt humanitära stöd till de som drabbas i krigets Ukraina, samtidigt som vi skickar vapen till Ukrainas regering? Och kan någon begära att människor som sett anhöriga och vänner dödas ska kunna ha en neutral hållning när det gäller vilka som bör få hjälp?
I det ryska anfallskriget mot Ukraina ifrågasätts de humanitära principerna av allt fler – samtidigt som andra menar att de nu är viktigare än kanske någonsin.
Vad kommer att hända? Vad kan vi lära av hjälpen till Ukraina och hur kommer det humanitära arbetet att förändras i framtiden?
Det är några av de frågor vi ställer i avsnitt 129 av Global Podd.
Du möter:
Programledare: David Isaksson.
Sebastian Bojassen lämnade fotbollen och blev biståndsarbetare i Colombia. Vad är det som driver honom? Hur gör han för att få de kaxiga tjejerna i laget att samarbeta? Och varför stöder Bajen en fotbollsklubb på andra sidan jordklotet?
I det lilla samhället La Marina i Colombia tränar supportklubben Bajen Fans unga killar och tjejer på planen – men också för ett liv bortom våld, konflikter och fattigdom.
– Vi vill ge ungdomar en bättre framtid – med fotbollen som verktyg. Fotboll kräver ordning och disciplin, regelbundna tider och att man lär sig samarbeta och att anpassa sig till laget. Allt det är saker du har nytta av i livet i övrigt, säger Sebastian Bojassen som för sju år sedan flyttade till Colombia och startade klubben – och biståndsprojektet - Bajen Fans.
I Bajen Fans får alla spela utan att det kostar något. Men det ställs också tuffa krav. Alla som vill spela måste också satsa på skolan och ta ansvar för sina liv, också utanför planen.
– Vi säger: Kom med, spela, var med i laget! Du får skor och chansen att göra det du älskar, men det finns ett krav. Du måste studera och du måste vara med på våra workshops där vi snackar känslor, där du får stöd för att planera och se framåt, så att du sen ska kunna ta dig vidare.
Hör den tidigare Bajen-spelaren Sebastian Bojassen berätta hur allt startade, vad han själv fått med sig från åren i Hammarby och varför just fotboll är bra för att stärka självkänslan bland barn som växer upp i Colombias fattiga och tuffa verklighet.
Programledare: David Isaksson.
– Du kan ju inte ringa när jag kör och berätta det här, vill du att jag ska köra ihjäl mig!!! Helt otroligt, vilken grej! Stort, stort tack till alla, vilken grej! Nu börjar jag nästan gråta!
När Global Bar Magazine får tag på Biståndsdebattens mäktigate 2023, Nuri Kino, är han självklart på väg någonstans.
– Vi har haft en jättetung dag i Syrien och Libanon, för vi känner att vi inte räcker till. Och så ringer du och säger det här. Det kommer att glädja alla volontärer, alla som är inblandade. Det här helt fantastiskt, säger han.
Lyssna på hela intervjun i Global Podd 127.
Är Erdogan världens slugaste politiker och varför kom vikingarna till Turkiet långt före turkarna? Vi tar tempen på Turkiet med hjälp av Kurdo Baksi, aktuell med boken "Endast den som är turk är lycklig” Är det i själva verket Kurdo Baksi som är den lyckligaste turken i världen?
Erdogan och Turkiet har framgångsrikt dominerat den politiska agendan och fått svenska utrikesministrar att framstå som naiva och blåögda. Nu är Finland insläppta i NATO, medan Sverige fortfarande står med mössan i handen och tigger.
Vad händer nu? Drömmer Erdogan om att bli en ny ottomansk sultan, vilka är de svarta turkarna – och förstås - kommer Erdogan att sitta kvar efter valet i maj?
Journalisten, författare, debattören och aktivisten Kurdo Baksi är aktuell med boken ”Endast den som är turk är lycklig”. Hör mer om bokbegravningar, skrämmande vita bilar, Karl den XII:s äventyr och om vad som idag händer i Turkiet.
Avsnitt 126 av Global Podd handlar om Turkiet som i år firar sitt 100-årsjubileum.
Lyssna på: Kurdo Baksi, journalist, författare, debattör och aktivist.
Programledare: David Isaksson.
I Georgien försöker de styrande driva landet allt närmare Ryssland. I Moldavien betalar en oligark fattigpensionärer för att protestera mot EU-närmandet.
Mot maktens män står den unga generationen i Moldavien och Georgien – Generation Z vill tillhöra Europa! Hör mer om de ungas kamp för en framtid i Europa.
När de styrande i Georgien försökte införa en lag om utländska agenter likt den i Ryssland exploderade protesterna. Efter flera dagar av demonstrationer tvingades de styrande den 10 mars att dra tillbaka lagen (som egentligen var två olika).
De unga i Georgien vill få slut på krypandet för Ryssland:
– Georgien är en del av Europa! säger Ana som är 18 år och som själv utsattes för polisens våld.
Även Moldavien skakas av demonstrationer, men av ett helt annat slag. I Moldavien betalar ryska intressen fattigpensionärer för att ge sig ut på gatan – mot regeringen och mot EU.
Vilka skillnader och likheter finns det mellan de två länderna? Vad betyder EU för de unga i Georgien och Moldavien? Hur ser det ryska propagandakriget ut – och vad krävs för att de båda länderna ska bli medlemmar i EU?
Lyssna på:
Programledare: David Isaksson.
What is the role of art in the current global conflict? What happens when artist from Asia, Africa and Latin America meet? What can India learn from Ukraine, and can art help us overcome everyday problems in these troubling times?
In the historic Indian city of Kochi, home to famous spices and with a rich cosmopolitan history, a unique meeting of art from around the world takes place every second year. Join us for the Kochi-Muziris-biennale!
In this episode of Global Podd (entirely in English) David Isaksson takes us to the historic city of Kochi in the India Kerala state, home to the Kochi-Muziris-biennale that attracts as many visitors as the much more known Venice Biennale.
Listen to Mario D’Souza, Director of programs at the Kochi-Muziris-biennale as he explains the role of art in contemporary India and what he believe should be the aim of the biennale.
Host: David Isaksson, editor in Chief of Global Bar Magazine.
Nästan ett år efter att kriget började återvänder vi till Ukraina. Hör svensktalande Vitali Shumchenko om krigets vardag och lyssna på Simon Simonsson från Vasakyrkan i Kalmar som samlar in pengar för att skicka elverksbilar till Ukraina.
Den 30 januari 2022 pratade vi med Vitali Shumchenko om det skulle bli krig eller inte. Den 27 februari pratade vi på nytt - tre dagar in i kriget.
Nu - nästen ett år efter att det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes - pratar vi på nytt med Vitali Shumchenko som alltjämt befinner sig i Kyiv.
Vad har hänt sedan dess? Hur klarar människor vardagen under kriget?
Dessutom - I Kalmar har Vasakyrkan mobiliserat volontärer och företagare samlat in flera miljoner kronor till elverksbilar som nu skickas till Ukraina. Hur får man människor att engagera sig lokalt - och vad kan stora och etablerade organisationer lära sig av eldsjälar som de i Kalmar?
Medverkande:
Programledare:
En vecka efter stormningen – vad händer nu? Vi följer upp vad som nu händer i Brasilien tillsammans med Brasilienkännaren och journalisten Henrik Brandão Jönsson.
Det har gått en vecka sedan Bolsonaroanhängare stormade kongressen, presidentpalatsen och högsta domstolen i Brasiliens huvudstad.
Vad har hänt sedan dess? Är det som skett ett försök till statskupp och hur påverkar det som hänt Lulas roll som nyvald president?
Dessutom – historien om hur Henrik Brandao Jönsson hittade Pelés svenska flickvän och varför bryr sig ingen i Sverige om det som händer i Peru.
Trots Kinas problem med att hantera covid växer landets makt i Afrika. Vad kommer att hända under 2023? Varför blundar ledare i Afrika och i muslimska länder för kinesisk rasism? Och – är unga kineser beredda att ge sig ut på gatorna igen? Hör Kinaspecialisten Jojje Olsson och Josephine Sundqvist från Läkarmissionen i ett samtal om det år som varit och vad vi kan förvänta oss 2023.
Medan världen fokuserar på Ukraina kriget växer Kinas inflytande i Afrika där auktoritära ledare hämtar inspiration från det mäktiga landet i öst. Många i den afrikanska medelklassen ser också Kina som en hävstånd för att utveckla sina länder.
Men allt har ett pris. Kinas kontrollerar idag en stor del av den afrikanska gruvnäringen och när länder inte kan betala tillbaka sina lån - då tar Kina hamnar och naturresurser som pant. Samtidigt växer Kinas inflytande över medier och universitetsvärlden i Afrika.
Vad händer under 2023. Hur kommer covid att påverka Kinas makt i världen, är unga kineser beredda att ge sig ut på gatorna igen – och vad vill Afrikas unga generation?
I avsnitt 121 av Global Podd pratar vi Kina, Afrika och det globala maktspelet.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
När det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes stödde både regeringar och människor i Västafrika den ryska invasionen. Hur är stämningen idag? Finns det forfarande ett stöd för Putins krig? Och varför är synen på Frankrike så negativ hos många i de tidigare franska kolonierna – länder som idag hör till de fattigaste i världen.
I en uppmärksammad artikel från i februari beskrev Malena Liedholm Ndounou hur stödet för Rysslands krig vuxit fram i flera länder i Västafrika. På ett Global Bar-samtal några veckor senare fortsatte diskussionen.
Vad har hänt sedan dess med stödet för Putin? Varför är ilskan mot Frankrike är så stor och varför står demonstranter med ryska flaggor, vecka efter vecka utanför den franska ambassaden i Burkina Faso?
Hör mer om vad som händer i Västafrika, hur jihadistgruppernas terror och hur det ryska kriget påverkar människor i regionen. När kommer människor att tröttna på militärens styre?
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
Vad händer med Ryssland och den ryska identiteten den dag kriget är över?
Kommer landets minoriteter att resa sig och imperiet falla sönder? Nyligen träffades ryska aktivister på en konferens i Berlin. I avsnitt 119 av Global Podd berättar rysslandskännare Stefan Ingvarsson om de diskussioner som nu förs kring ett framtida Ryssland.
Redan i början av 1990-talet skriv den polske journalisten Ryszard Kapuscinski boken Imperiet om det Sovjetiska imperiets sammanbrott. Nu handlar det Sovjetunionens arvtagare Ryssland.
Det pågående anfallskriget mot Ukraina har satt fingerat på Rysslands roll som stormakt och inte minst – vad rysk identitet egentligen innebär.
När kretsen runt Putin bestämde sig för att invadera Ukraina lyfte man locket på en mängd diskussioner ring vad som egentligen är Ryssland, dess identitet, tidigare koloniala krig och förtrycket av minoriteter. Många ser dagens krig mot Ukraina som en förlängning av de koloniala krig Ryssland förde på 180-talet.
I början av december samlades ryska aktivister (både från landet och från exilen) till en fredskonferens i Berlin. Stefan Ingvarsson var med. Här berättar han om de diskussioner som just nu förs bland ryska oppositionella.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
Bangladesh, Somalia och Bolivia – tre länder där klimatförändringarna nu ställs på sin spets. Vad händer? Kan biståndet göra skillnad? Finns det positiva saker som vi aldrig hör talas om? Hör Sidas landschefer berätta om vad som gör just deras länder speciella.
Den 6:e november inleds nästa klimatmöte i Egypten (COP 27) och frågan är om ännu en FN-konferens kommer att leda till något, eller om allt bara (åter) blir tomma ord.
I Bangladesh och Bolivia har fattigdomen kraftigt minskat de senaste 15-20 åren. I Somalia är situationen däremot akut med en väntade svältkatastrof.
Bangladesh, Somalia och Bolivia är alla stora samarbetsländer för det svenska biståndet. En annan sak som länderna har gemensamt är att de alla påverkas av den globala klimatkrisen.
Så vad händer nu? Kan det svenska biståndet göra skillnad? Finns det också positiva saker att berätta från några av världens fattigaste länder?
Lyssna på:
Samtalsledare: David Isaksson.
Hur blir biståndet med Sveriges nya regering? Vilka prioriteringar kommer att göras och vad innebär skrivningarna kring migration? I avsnitt 117 av Global Podd avslöjar Gudrun Brunegård mer om vad vi kan förvänta oss kring biståndets kommande inriktning. Hör också vad forskare och civilsamhället tycker.
Det har bara gått några dagar sedan Sverige fått en ny bistånds- och utrikeshandelsminister i och med utnämningen av Johan Forssell och det dröjer ytterligare en tid innan en biståndsbudget för 2023 presenteras.
Men en del vet vi. För några veckor sedan larmade civilsamhället om stora neddragningar. Nu ser de ut att bli betydligt lägre än planerat. Under 2023 kommer biståndet att uppgå till 0,88 procent för 2023 med ett ökat stöd till civilsamhället. Samtidigt är osäkerheten stor kring vad de skrivningar kring bistånd och migration som står i Tidöavtalet egentligen kommer att innebära.
Hur ska biståndet möta de ökade kraven på effektivitet? Har civilsamhället anledning att jubla över att man nu får större resurser? Hur kan forskningen få större utrymme i biståndet och hur ska ett framtida hälsobistånd utformas?
I avsnitt 117 diskuterar vi biståndets kommande inriktning. Vi avslöjar också vad som (sannolikt) kommer att bli det nya övergripande biståndspolitiska målet.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
Trots stora risker fortsätter protesterna mot kriget. Hör några av de unga ryska aktivister som driver på protesterna och som uppmanar sina generationskamrater att inte ge sig ut i kriget.
Vilka är det som protesterar i Ryssland? Vilka risker utsätter de sig för? Vad skiljer protesterna i Iran från de som börjar växa fram i Ryssland och vad kan vi göra för att stödja proteströrelsen i Ryssland?
– Det handlar om mod – och desperation. Många unga känner att de måste göra något, oavsett vad konsekvenserna blir för dem själva, säger Maria Lakhina i samtalet.
Ungdomsorganisationen Vesna hör till de som under stor risk aktivt arbetar mot kriget och försöker få fler unga att vägra ge sig ut i kriget genom protestaktiviteter runt om i landet. Bland annat uppmanar man unga att inte anmäla sig när de får inkallelseorder.
”Bilderna kommer från Moskva, Voronezh, Nizhniy Novgorod, Podolsk, Belgorod, Kirov och Kurgan. Tack för att ni inte är rädda för att protestera och kämpa för fred och liv på båda sidor av fronten. Ni är modiga människor som inte låter er skrämmas av någonting!” skriver Vesna på sin Telegram-kanal som du kan följa här.
Här berättar de om vad unga egentligen vet om kriget, hur de känner inför det faktum att så många av deras generationskamrater redan dött och vad de tror kommer att hända framöver.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson
Kvinna. Liv. Frihet – de orden hörs nu överallt i Iran. Kommer protesterna att lyckas störta mullornas diktatur? Vad krävs av oss för att den feministiska revolutionen i Iran ska lyckas – och hur vågar de iranska kvinnorna vara så modiga? Lyssna på avsnitt 115 av Global Podd.
Protesterna i Iran har nu pågått i snart en månad och de visar inga tecken på att avta. Tvärtom, trots ett brutalt övervåld fortsätter många unga kvinnor (liksom också män) att ge sig ut på gatorna och utmana mullornas makt.
Du möter:
Programledare: David Isaksson.
Why are old men in Eastern European countries so afraid of Pride and the LGBTQI movement? What can young people do to make them more gay-friendly? What should you think of before you decide to come out of the closet in countries such as Moldova and Georgia and what can we learn from Sweden when it’s come to accepting people just at it is?
Participants:
Host: David Isaksson, Editor-in- chief at Global Bar Magazine.
This episode is part of Echolocation – a special podcast cooperation with between Georgia (Knews), Moldova (Diez) and Sweden (Global Bar Magazine/Global Podd). We aim to create an echo through society by inviting young people to make their voices heard, exchange information and opinions.
Biståndsminister Matilda Ernkrans möter Moderaternas Margareta Cederfelt. Medverkar gör även Martin Nihlgård från organisationen IM. Lyssna på senaste avsnittet av Global Podd!
Nu återstår bara några dagar till det svenska valet - hur kommer utgången att påverka biståndspolitiken i framtiden?
Ska vi ställa hårdare krav på mottagarländer som inte tar avstånd från Ryssland, eller som förtrycker sina egna medborgare? Ska dagens modell finnas kvar där svenska kommuner som tar hand om flyktingar blir de stora biståndsmottagarna? Behövs det hårdare styrning av Sida och de organisationer som hanterar skattebetalarnas pengar – och hur hanterar vi bäst de globala kriserna?
Detta avsnitt av Global Podd är en inspelning av Global Bars biståndsdebatt den 25/8 - alltjämt lika aktuellt som när debatten arrangerades.
Medverkande: Margareta Cederfelt (m). Riksdagsledamot, ledamot av utrikesutskottet och vice ordförande i OSSE-delegationen. Matilda Ernkrans (s). Biståndsminister sedan december 2021, tidigare bland annat minister för högre utbildning och forskning. Martin Nihlgård. Generalsekreterare för organisationen IM.
Programledare: David Isaksson.
Den svenska kultur- och konsertarrangören Selam firar 25 år. Hur har svenskarnas musiksmak förändrats sedan starten?
Vilka afrikanska artister slår bäst i Sverige, hur ökar man mångfalden i den svenska kultursektorn och vilken roll borde kulturen spela för biståndet?
I Afrika blir musikbranschen samtidigt allt mer professionell och artister som Burna Boy når rekordpublik runt om i världen. Nya streamingtjänster är på gång som gör det möjligt för fler afrikanska musiker att få royaltyinkomster och ”alla” vill samarbeta med den afrikanska popens nya världsstjärnor.
Vad händer nu i Afrika? Vem blir nästa Burna Boy – och varför kommer Afrikas bästa heavy metal-band från Togo?
Följ med Teshome Wondimu och Lucy Ilado från Selam – från svenska mötesrum och policydiskussioner – till dansgolvet där Bongo Flava möter Amapiano och alla undrar vem som kommer att nästa riktigt stora artist.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
Eleven years has passed since the Arab Spring rocked the Middle East/MENA region. Now food prices is in on the rise and new protests movements starts to emerge in countries such as Lebanon and Tunisia.
What will happen now? In which way has the region developed since the Arab spring started? What does the new young generation think, any why are so many poor people in the region supporting Russia’s invasion of Ukraine when they themselves are the one suffering the consequences?
Participants:
Moderator: David Isaksson.
– Du fick mig att gråta, mitt hjärta slår så här! Det här hade jag överhuvud taget inte förväntat mig.
Aktivisten och juristen Parul Sharma är årets vinnare i Biståndsdebattens mäktigaste. I avsnitt 110 av Global Podd berättar hon om hur det är att kombinera gräsrotsaktivism – och insamling till människor i nöd – med det politiska påverkansarbetet och vad hon vill göra som folkbildare när det gäller de mänskliga rättigheterna. Intervjuare: David Isaksson.
Hör också Global Bar Magazines reporter Tomas Nordberg om de övriga vinnarna – och hur arbetet med att få fram en vinnare gick till.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
Hur mycket av biståndet kan Sida själva styra? Har Riksrevisionen rätt i sin kritik av Sida och hur fast är myndigheten i New Public Management? Och varför syns Carin Jämtin så lite själv – är det en uttänkt strategi? David Isaksson intervjuar Sidas generaldirektör Carin Jämtin om biståndets roll för att lösa de kriser som världen just nu befinner sig i.
– Jag förstår verkligen den oro som många inom civilsamhället känner och kommer att vara den första att ta kampen för att vi ska kunna ge nya och bättre besked till civilsamhället och folkrörelserna – för det tycker jag de förtjänar! säger hon bland annat i intervjun.
Hör också om givarkonferensen för Ukraina och om den roll ministern vill att näringslivet ska spela för ett stärkt bistånd.
Medverkande:
Programledere: David Isaksson
Music that challenges the power – music that makes people dance, not only with their feet’s, but also with their minds. This is what Pilato from Zambia and GP/Mstaafrika from Tanzania creates. Listen to them and their new song in episode 105 of Global Podd. Freedom of expression has been under constant attack in Tanzania and Zambia. Laws and policies have been used to throttle these rights and freedoms. One group that takes the fight against authoritarian leaders are musicians. But what is the role that music can play in changing the society? And are there any limits in what you can sing about?
In the second episode of the podcast serie Expanding the Space – The fight for freedom of expression in Tanzania and Zambia, we discuss the role of music and why authoritarian regimes are so afraid of good music.Participants:
Host: David Isaksson, editor of Global Bar Magazine.
I november 2021 väckte åklagaren åtal mot två chefer för oljebolaget Lundin för de folkrättsbrott i nuvarande Sydsudan där närmare 12 000 människor dödades.
En månad efter åtalet meddelade Lundin att de säljer sina olje- och gastillgångar i Norge. De lovar samtidigt att det nästintill tomma bolaget ska ansvara för att alla eventuella juridiska krav från Sudan. Inget av det som hände i Sudan ska följa med i försäljningen, trots att vinsten från Sudan investerades i Norge.
Den 31/3 håller Lundin bolagsstämma. Vad kommer att hända nu - och hur ser det juridiska regelverket bakom åtalet ut?
Medverkande:
Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.
Avsnittet är en något kortad inspelning av det Global Bar-samtal som hölls den 24/2.
Hur kommer Kina att agera i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina? Vad krävs för att vi ska kunna stå emot den nya stormakten Kina? Vad vet vi om läget för Gui Minhai och varför är intresset för Tibet så svagt i Sverige?
Medverkande:
Kurdo Baksi, författare, journalist och samhällsdebattör, drivande i kampen för Gui Minhai.
Elyas Arkin, ordförande i Swedish Uyghur Association.
Jojje Olsson, journalist, författare, redaktör för Kinamedia.se
Mattias Björnerstedt, ordförande i Svenska Tibetkommittén.
Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.
Avsnittet är en redigerad inspelning av det Global Bar-samtal som hölls den 2/3 2022.
As Russian forces are becoming more and more brutal people in Moldova are holding their breath, while at the same time assisting tens of thousands of refugees that have already arrived in the country. And in Georgia, people have not forgotten the Russian invasion in 2008. Will Russia try to expand their ground even more?
In this special episode of Global Podd, produced in collaboration with Diez in Moldova and Knews in Georgia, wediscuss the war from the perspective of two of its closest neighbours.
Participants:
Host: David Isaksson.
Host: David Isaksson, editor of Global Bar Magazine.
Coola beats, finkade presidenter och provokativa middagar – i avsnitt 100 av Global Podd utmanar vi dina fördomar om några av världens knepigaste länder. Häng med till Libanon, Honduras och Nigeria – tre länder du trodde att du visste allt om!
Global Podd fyller 100 och vi bjuder på tre roliga och inspirerade spaningar från länder som annars bara bjuder på problem och elände. Vi analyserar den arabiska versionen av filmen Perfect Stranger som alla i Mellanöstern älskar – eller hatar – och som bryter mot de fördomar som många har om hur det är att leva i Egypten eller Libanon.
I Honduras firar människor på gatorna att rättvisa äntligen kan råda sedan USA begärt att den förre presidenten - som satt vid makten fram till den 27:e januari 2022 – utlämnas för narkotikabrott.
Och från Nigeria kommer artisterna Burna boy och WizKid – afrobeats slår stort och visar att Nigeria är långt mer än bara korruption och Boko Harams terror.
Häng med och låt dig överraskas av det som händer i tre länder med garanterat dåligt rykte!
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson
Byråkratin behöver lugn och ro. Också när den är till för att hjälpa. Eller som Parul Sharma säger i Global Podd:
– Jag har sett vad byråkratin gör med det frivilliga engagemanget!
I avsnitt 99 av Global Podd pratar vi medmänsklighet, juridik, desperata flyktingar, fina FN-konferenser och aktivism med Nuri Kino, grundare av A Demand for Action och Parul Sharma, människorättsjurist med också volontär och insamlare.
Vad tycker de om de höga chefslönerna i biståndsbranschen? Finns det någon motsättning mellan att hjälpa enskilda och arbeta för långsiktiga förändringar? Vem har rätt att kalla sig journalist och hur ska man tänka för att komma bort från sitt dåliga samvete?
– Bara gör något! Säger Parul Sharma.
Och Nuri Kino säger:
– Jag är övertygad om att precis alla på ett eller annat sätt kan bidra till att göra världen till en bättre plats.
Programledare: David Isaksson.
Är fredsrörelsen naiv? Domineras medie av krigshetsare? Vi pratar om konflikten i Ukraina med Amanda Wollstad, redaktör för Svensk tidskrift och Agnes Hellström, ordförande för svenska freds. Dessutom – Vitali Shumchenko om hur stämningen är i Kyiv just nu.
När man frågar människor som har allt om vad de önskar i present så brukar svaret bli fred på jorden. Frågan är bara hur fredag ska gå till – och vem styr fredens villkor?
I centrum för stormaktskonflikten står Ukraina, ett land som försöker balansera mellan öst och väst. Så vad händer nu? Är vår rädsla för Ryssland överdriven – och vad tycker de som själva lever i Ukraina?
Global Podd har nått den aktningsvärda åldern av 98 avsnitt. Nu är det allvar - och kanske snart krig!
Du möter:
Programledare: David Isaksson.
Som ung SSU-are var det Matilda Ernkrans dröm att bli biståndsminister. Nu är jobbet hennes – så vad vill hon åstadkomma? Och vad tycker hon om ministerkollegornas utspel om att biståndsmedel ska användas för flyktingåtervandring? I avsnitt 97 av Global Podd intervjuar David Isaksson Sveriges nya biståndsminister Matilda Ernkrans.
Var stödet till Afghanistan ett fiasko och när är det rätt att ställa krav på de länder som tar emot svenskt bistånd? Varför ska vi ha ett enprocentsmålet och är det ens någon idé att fortsätta tjata om de globala målen när alla ändå vet att de inte kommer att kunna uppnås i tid?
Det var i slutet av november som Matilda Ernkrans blev ny minister för internationellt utvecklingssamarbete som det formellt heter. Nu väntar snart en valrörelse där biståndet – kanske – kommer att hamna i fokus och en av hennes uppgifter blir att övertyga de väljare och partier som vill skära ned biståndet.
– Vi måste bli bättre på att berätta vad biståndet gör för nytta och vilja resultat det får. Jag är en person som hatar orättvisor, jag gillar och se resultat och jag tycker att Sverige och världen kan bättre, säger Matilda Ernkrans i Global Podd.
Nu har hon ett nio månader på sig att visa vad hon går för. Vad vill hon åstadkomma – vad vill hon driva och lyfta fram?
I början av januari 2022 utbröt våldsamma protester i Kazakstan och landets ledare kallade in rysk militär. Nu är det tyst om Kazakstan. Men vad var det egentligen som hände? Vilka låg bakom protesterna – och vad händer nu i världens till ytan åttonde största land?
Gulnara Bazhkenova är chefredaktör för den oberoende tidningen orda.kz. som fortfarande är blockerad av regimen. Här berättar hon mer om vad som hände i Kazakstan, om hur landet blev ett centrum för Bitcoin-mining - och vad hon tror om framtiden.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
https://globalbar.libsyn.com/kazakstan-vad-hnder-nu
I början av januari 2022 utbröt våldsamma protester i Kazakstan och landets ledare kallade in rysk militär. Nu är det tyst om Kazakstan. Men vad var det egentligen som hände? Vilka låg bakom protesterna – och vad händer nu i världens till ytan åttonde största land?
Gulnara Bazhkenova är chefredaktör för den oberoende tidningen orda.kz. som fortfarande är blockerad av regimen. Här berättar hon mer om vad som hände i Kazakstan, om hur landet blev ett centrum för Bitcoin-mining - och vad hon tror om framtiden.
Medverkande:
Gulnara Bazhkenova chefredaktör för den oberoende tidningen orda.kz.
Programledare: David Isaksson.
Omicron kopplar greppet, kalla kriget är tillbaka och runt om världen är demokratin på tillbakagång. Men det finns också ljusglimtar - och inte minst – människor att inspireras av som fortsätter att utmana makten! Lyssna på årets första avsnitt av Global Podd.
Det har blivit 2022 och i årets första avsnitt av Global Podd diskuterar vi vad som hänt under 2021 och vad som vi kan förvänta oss av 2022.
Blir 2022 de unga aktivisternas år?
Kommer världen att bli bättre? Vad kommer att hända i Gaza, Afghanistan och Mali och vilken betydelse kan valet i Chile få för resten av världen? Dessutom bistånd till diktaturer, internetövervakning, sexuella övergrepp inom FN. Men också – aktivister som inte ger upp och länder där utvecklingen faktiskt går åt rätt håll.
Vi blickar bakåt och spanar framåt. Och vi säger som musikern och oppositionsledaren Bobi Wine i Uganda: ‘Don’t pay our oppressor. Biståndspengar ska inte användas för att göda förtryckarna.
Global Podd önskar alla ett positivt, demokratiskt och icke-auktoriärt 2022!
https://directory.libsyn.com/episode/index/show/globalbar/id/21646622
Här hör du Bobi Wines senaste låt Ogenda (OBS starkt bildmaterial).
Omicron kopplar greppet, kalla kriget är tillbaka och runt om världen är demokratin på tillbakagång. Men det finns också ljusglimtar – och inte minst – människor att inspireras av som fortsätter att utmana makten! Lyssna på årets första avsnitt av Global Podd.
Det har blivit 2022 och i årets första avsnitt av Global Podd diskuterar vi vad som hänt under 2021 och vad som vi kan förvänta oss av 2022.
Blir 2022 de unga aktivisternas år?
Kommer världen att bli bättre? Vad kommer att hända i Gaza, Afghanistan och Mali och vilken betydelse kan valet i Chile få för resten av världen? Dessutom bistånd till diktaturer, internetövervakning, sexuella övergrepp inom FN. Men också – aktivister som inte ger upp och länder där utvecklingen faktiskt går åt rätt håll.
Vi blickar bakåt och spanar framåt. Och vi säger som musikern och oppositionsledaren Bobi Wine i Uganda: ‘Don’t pay our oppressor. Biståndspengar ska inte användas för att göda förtryckarna.
Global Podd önskar alla ett positivt, demokratiskt och icke-auktoriärt 2022!
Under mer än tio års tid har Petter Bolme följt och rapporterat kring bolaget Lundin och de övergrepp som företaget anklagats för att begått i Sydsudan. Nu har åtal väcks för medverkan till krigsbrott. Hör Petter Bolme berätta direkt från Sydsudans huvudstad Juba om stämningen inför rättegången.
från 1997 till 2003 bedrev Lundin verksamhet i södra Sudan. Bolaget anklagades av bland andra Amnesty International för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro vilket lett till att ca 10 000 människor dödats och många fler fördrevs.
2010 inledde Internationella åklagarkammaren i Stockholm en förundersökning kring misstänkta krigsbrott. Den 11:e november 2021 väcktes åtal mot Alex Schneiter och Ian Lundin och hösten 2022 förväntas rättegången starta.
Hur känner människor i Sydsudan? Minns de fortfarande de som hände? Vad hoppas de att processen ska leda till och hur viktigt är frågan om upprättelse idag?
Samtidigt pågår just nu enorma översvämningar i just de områden där Lundin exploaterade oljan. Den humanitära situationen är återigen akut och ytterligare 800 000 människor har tvingats lämna sina hem.
I avsnitt 94 av Global Podd berättar Petter Bolme, på plats i Juba, om utvecklingen i Sydsudan.
Programledare: David Isaksson.
Was COP26 a success or a failure? What do young people think now and what do they demand of current and future leaders? Listen to young climate activists from Moldova, Georgia and Sweden in episode 93 of Global Podd.
Young people around the world have been protesting and demanding more from the world leaders and Fridays for Future has spread all over the world, also to small towns in Georgia and Moldova.
What do the activist think now when COP26 is all over and the world leaders have started to plan for COP27? What should be done to make sure politicians fulfill their promises?
In Episode 93 of Global Podd, which is a cooperation with Knews in Georgia and Diez in Moldova, young climate activists from the three countries share their view on the climate issue after COP26 and what we need to do now.
Despite everything, are they still optimistic?
Listen to:
Host: David Isaksson.
– Jag ska fira de framgångar vi uppnått, men just nu känns det rent utsagt skit att vi har hamnat där vi är! Hör den avgående biståndsministern Per Olsson Fridh om hur det känns att lämna regeringen.
Efter mindre än ett år lämnar Per Olsson Fridh rollen som biståndsminister. Vilka råd har han till sin efterträdare? Hur ser han på biståndets roll i Afghanistan? Vilken roll kan biståndet spela i valrörelsen och vad innebär M-SD-KD-budgeten för Sveriges internationella engagemang inom klimatområdet?
Global Podd samtalar med Sveriges avgående biståndsminister om ett år som varit oerhört intensivt.
Dessutom: Hur kommer det sig att extremhögern golvade mitten och vänstern i det chilenska valet? Santiagobon och musikskribenten Marcus Nilsson hjälper oss att förstå hur vänstervåg och proteströrelse förbyttes till en fråga om lag och ordning.
Bienvenidos a Global Podd 92!
Du hör:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Hur har civilsamhället förändrats sedan början av 90-talet? Har godhet blivit big business? Hur god behöver man vara för att arbeta i godhetsbranschen – och hur mycket får man tjäna? Lyssna på ett samtal med Sara Damber, aktuell med boken En handelsresande i godhet.
I början av 90-talet startade Sara Damber organisationen Friends. Sedan dess har hon startat, drivit och utvecklat en mängd olika organisationer, både i Sverige och internationellt och arbetat för kommuner, näringsliv och civilsamhället. Nu är hon aktuell med boken En handelsresande i godhet (Ordfront).
Hur ser hon på relationen mellan civilsamhälle och den privata sektorn? Sätter insamlingsorganisationerna krokben för sig själva när de bara vill komma åt vår plånbok? Kan en get vara lösningen på de globala framtidsfrågorna?
Och viktigast av allt – vem har rätt att kalla sig god?
Lyssna på: Sara Damber, grundare av Friends och författaren till boken En handelsresande i godhet.
I samtal med: David Isaksson.
I år har det gått 30 år sedan Sovjetunionens fall. Vad var det som hände och hur kommer det sig att vi trodde att allt skulle gå bra – bara marknadskrafterna fick styra?
När Sophie Heine öppnade fönstret den där augustidagen 1991 såg hon stridsvagnarna rulla förbi, på väg mot centrala Moskva. Det hade hänt något – men vad?
Den där morgonen för trettio år sedan var början på en ny tidräkning, världen efter kalla kriget och Sovjetunionens sammanbrott. Idag hårdnar situationen på nytt och återigen står konflikten mellan stormakterna i fokus.
Hur var det under de första åren? Hur kom det sig att Putin lyckades ta över makten, vad är det som lett fram till situation vi har idag. Och – vilket ansvar har vi för utvecklingen i Ryssland, Ukraina och Belarus?
Vi pratar identitet, Ryssland och Sovjetunionen med:
Programledare: David Isaksson.
Vad var det som hände med biståndets och solidaritetsrörelsens favoritland? Hur kom det sig att den folkliga revolutionen 1979 kunde förvandlades till ett familjeföretag där Daniel Ortega med brutala former fängslar och slår ner alla former av protester? Den 7:e november är det val i Nicaragua – ett val där de ledande oppositionsledarna sitter fängslade.
Vad händer nu? Vad borde Sverige ha gjort annorlunda?
Söndag den 7:e november är det val i Nicaragua, ett val där oppositionsledarna antingen fängslats eller tvingats i exil och där Daniel Ortega och hans fru vicepresidenten Rosario Murillo med största sannolikhet kommer att omväljas på nytt.
Under 80- och 90-talet var Nicaragua ett av Sveriges viktigaste biståndsländer. De unga sandinisterna symboliserade framtiden. Sedan dess har situationen blivit allt värre. Gjorde vi rätt som gav ett så omfattande stöd till Nicaragua? Finns det något kvar av det svenska biståndet – och vad borde vi ha gjort annorlunda?
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
Det globala klimatmötet COP 26 pågår för fullt. Men kommer mötet att leda till något? Kommer världens ledare att avsätta pengar för att stödja de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna? Och varför pratar vi så lite om Himalayas glaciärer och vad som händer när de smälter?
Avsnitt 88 av Global Podd handlar om det stora klimatmötet som just nu äger rum i Glasgow.
Du hör:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Så gott som varje vecka dödas någon i Colombia som kämpar för människors rättigheter. Trots detta finns det människor som vågar stå upp mot militär, gerillagrupper och narkotikamaffia. Två av dem är Luz Marina Becerra Paness och Luis Carlos Montenegro som både fått det årliga Colombianska priset till ledande människorättsförsvarare, ett pris som delas ut av de svenska organisationerna Diakonia och Act Svenska kyrkan. I avsnitt 87 av Global Podd berättar de mer om vad som händer i landet och varför det är så viktigt att Sverige och resten av världen reagerar – och agerar.
Colombia är ett land med ett fantastiskt kulturliv, underbar natur och ett välutvecklat näringsliv med många svenska företag på plats. Men Colombia är också ett land med stora klyftor. Våren 2021 exploderade protesterna på nytt i Colombia som en reaktion på pandemin, fattigdomen och det omfattande polisvåldet i landet.
Vad har hänt sedan dess? Varför ökar våldet, varför protesterar människor i Colombia och hur kommer det sig att övergreppen mot bönder, indianer och andra som kämpar för sina rättigheter inte upphört, trots att Colombia sedan flera år tillbaka har ett fredsavtal mellan regeringen och FARC-gerillan?
Avsnittet är inspelat på plats i Colombias huvudstad Bogotá.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
På Twitter kallar sig själv för El Dictador mas cool del mundo mundial – världens coolaste diktator. I den coola diktatorns El Salvador kan du ta ut Bitcoin ur bankomater, samtidigt som oberoende journalister utsätts för hatkampanjer och våldtagna tioåringar riskerar att dö, eftersom abort är totalförbjudet.
Vad är det som driver Nayib Bukele? Hur kommer det sig att han helt kunde krossa landets politiska system, och varför är någon som vill framstå som så trendig och modern motståndare till alla former av abort, också när mammans liv riskeras?
El Salvadors president Nayib Bukele kom till makten genom fria val 2019. Sedan dess har hans parti fått egen majoritet i parlamentet och nu arbetar han för att – precis som i Ungern och Polen – systematiskt montera ned demokratin, pressfriheten och de mänskliga rättigheterna. Samtidigt har han infört Bitcoin som officiell valuta och gett alla medborgare en digital plånbok med bitcoin för motsvarande 30 dollar.
Men allt går inte den coola diktatorns väg i landet El Salvador. Till det Bukele hatar mest av allt hör oberoende medier – och orädda kvinnoaktivister som kämpar mot en världens hårdaste abortlagar. I Avsnitt 86 av Global Podd möter du två av dem: abortaktivisten Sara Garcia Gross och den grävande journalisten Nelson Garuda.
Dessutom: domaren i Libanon som utmanar makten och varför är det (nästan) bara vita kvinnor som jobbar på Sida?
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
For years people in Georgia and Moldova have heard the sweet voices from Brussels, promising a brighter future as a part of the European family. But besides words, nothing has happened. What do young people in the countries think – and what could happen if the talks lead to nothing?
In Echolocation, a special serie of podcasts created jointly by Knews (Georgia), diez (Moldova) and Global Podd (Sweden) we discuss EU integration from an eastern perspective. This is the second part of our collaboration.
EU integration and migration is a topic that has been actively talked about for the past decade in Georgia, Moldova, Ukraine and other Eastern Partnership participants. Already, thousands of young people from Moldova and Georgia has moved to EU for work and studies.
Recently, Georgia, Moldova and Ukraine, signed a joint declaration in support of integration with the European Union. But what are the chances to join? And if EU continues to delay, how will that affect the countries?
Participants:
Host: Levani Iaganashvili, journalist at Knews in Georgia.
9 av 10 chefer inom biståndet är alltjämt vita och trots att organisationerna pratar om hur viktigt det är med mångfald så händer det väldigt lite. Vad beror det på? Vi diskuterar (bristen på) mångfald och vad organisationerna kan göra redan idag med forskarna Maria Eriksson Baaz och Tobias Hübinette.
Global Bar Magazines granskning visar att fortfarande så är 90-95 procent av alla i biståndsorganisationernas styrelser och ledningsgrupper vita. Varför händer det så lite, trots alla handlingsplaner och utbildningar – och varför är frågan så känslig? Vad kan organisationerna göra – konkret – och de verkligen vill åstadkomma en verklig förändring?
I Avsnitt 84 av Global Podd diskuterar vi bristen på mångfald i de svenska biståndsorganisationerna mot bakgrund av årets granskning.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson och Ylva Bergman
Är det vi ser nu slutet på Europas makt? Kommer världen att domineras av Kina? Vilken roll spelar Latinamerika i det globala systemet och bryr sig någon ens om vad EU tycker? Lyssna på ett samtal om geopolitik med Lena Sellgren, Chefsekonom Business Sweden, Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet och Simona Mohamsson, författare till boken ”Hongkong RIP”.
Hur kommer världen att se ut den dagen vi lämnar pandemin bakom oss. Kommer de geopolitiska konflikterna att dominera världen det kommande decenniet? Är det vi ser nu slutet på den eurocentriska världen och den världsordning som etablerades genom kolonialismen och vad innebär det i så fall för oss?
Världsekonomin är på väg att återhämta sig, Kinas ambassadör har plötsligt lämnat Sverige och klyftorna i världen fortsätter att öka. Samtidigt blir situationen i Hongkong allt värre och nyligen tvingades den oberoende fackliga centralorganisationen till upplösning. Och mitt i allt detta har vi klimatet och det kommande toppmötet.
Vem blir vinnaren i det globala spelet?
I ett samtal inspelat under Global Bar Talks den 27:e augusti diskuterar vi geopolitik och världen efter pandemin.
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
Why are young people more passive in politics that their parents? What changes do they want and how do they look upon their own possibility to influence the society? Listen to three young voices from Moldova, Georgia and Sweden.
Echolocation – bringing your voices together is a special podcast cooperation with between Georgia (Knews), Moldova (diez) and Sweden (Global Podd) we aim to create an echo through the society by inviting young people to make their voices heard, exchange information and opinions.
Listen to:
Host: Alina Gîrnet, journalist at Diez in Moldova.
Vad som kallas en en grön våg drar in över Latinamerika och i Mexiko jublar kvinnor över att abort inte längre kommer att betraktas som ett brott, efter ett beslut från högsta domstolen. I Västafrika har ytterligare en militärkupp genomförts, denna gång i Guinea-Conakry. Vi undrar: Sker militärens maktövertagande med Frankrikes goda minne?
I Mexiko har högsta domstolen beslutat att abort inte längre är ett brott. Beslutet är kulmen på en lång kamp som kvinnor fört i hela Latinamerika och och nu jublar många i Mexiko. Det började i Argentina med Det började i Argentina med en ny lag som gjorde abort laglig och nu sveper det som kallas marea verde – den gröna vågen – över Latinamerika.
I Västafrika har en ny militärkupp precis ägt rum. Den här gången sker den i Guinea-Conakry, ett land okänt för de flesta svenskar. Men varför sker det så många kupper i just Västafrika och vilken roll spelar Frankrike? Är det bara en slump att den senaste kuppgeneralen har en bakgrund i Främlingslegionen?
Dessutom: Myanmar, Tunisien, Nicaragua och Afghanistan.
Du hör:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Varför bryr vi oss så lite om klimatet? Hur ska världen kunna äta sig mätt på ett hållbart sätt? Lyssna på Anders Wijkman, Henrik Brandão Jönsson och Daniel Lindvall i ett samtal som spelades in under Global Bar Talks.
Klimatkrisen är här, men några dagar efter varje ny larmrapport är allt som förr igen och vi återgår till våra vanliga liv.
I september genomförs FN:s Food System Summit. Kritiken är hård från bondeorganisationer runt om i världen som menar att FN går storföretagens ärenden. Samtidigt hotas miljoner människor av svält som en konsekvens av klimatförändringarna – en svält som världens miljardärer enkelt skulle kunna avhjälpa med bara en bråkdel av sina förmögenheter.
Hur gör vi för att åstadkomma långsiktiga förändringar? Eller är det ens meningsfullt att försöka om allt ändå är kört på längre sikt? Den 28/8 diskuterade vi mat och klimat under Global Bar Talks. Här kan du höra samtalet igen.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman.
Hur ska världen äta sig mätt på ett hållbart sätt?
Hör Magdalena Schröder (Moderaterna), Annika Strandhäll (Socialdemokraterna) och Anna Tibblin (We Effect) debattera Sveriges bistånd – idag och hur det borde utformas i framtiden. Podden är inspelad med publik under Global Bar Talks den 26/8.
Styrs biståndet av att vi måste göra av med pengar? Behöver Sida anställa fler byråkrater? Hur hanterar vi korruptionen och hur ska vi undvika talibanerna om vi vill fortsätta hjälpa människor i Afghanistan? Vilka blir konsekvenser om det svenska biståndet minskas från dagens enprocentsmål? Eller tvärtom – borde biståndet öka ännu mer?
Global Podd 79 startar biståndsdebatten inför valet 2022 och vi ställer frågan – spelar det någon roll vad Sverige gör?
Du möter:
Samtalsledare: David Isaksson.
Samtalet är en inspelning från den diskussion som den 26/8 ägde rum under Global Bar Talks – på scen och inför publik. här kan du se samtalet i efterhand.
Hur är det att som kvinna sitta gömd undan talibanerna och inte veta vad som ska hända härnäst? Vi pratar med en kvinnlig aktivist som gömmer sig i Kabul. Dessutom Kinas växande inflytande över Afghanistan och varför misslyckades biståndet med att utveckla landet?
Blev biståndet bara ett bihang till det militära äventyret, ett sätt att rättfärdiga USA:s invasion? Och varför kunde inte ens de som jobbar nära marken se vad som skulle hända den dag den amerikanska militären drog sig tillbaka. Svenska medier frågor oavbrutet om de militära tolkarna, men bryr sig någon om de kvinnliga aktivister som är minst lika utsatta. Är de inte lika mycket värda?
Nu gör en ny stormakt entré på den afghanska scenen. Kina knyter allt närmare band till talibanerna. Vad är syftet? Kan Kina lyckas där USA, Sovjet och dessförinnan innan Storbritannien misslyckats?
Dessutom: Hör mer om Global Bar Talks som äger rum 25-28:e augusti mitt i Stockholm.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Vi hör nästan bara talas om Afrika när det uppstår krig, korruption och konflikter. Men vem bryr sig när det faktiskt fungerar ganska så bra? Som i fallet Zambia.
Den 12e augusti går Zambia till presidentval och och allt pekar på ett jämt resultat. Men också på att valet ser ut att bli lugnt och respektfullt.
Är Zambia ett tråkigt, demokratiskt och ”icke-typiskt” afrikanskt land med problem mest av det vardagliga slaget – som hemma hos oss? Eller finns det en risk att den auktoritära utvecklingen ”spiller över” från grannländerna?
Global Podd har i en serie avsnitt i samarbete med Bloggers of Zambia diskuterat internet och hotet mot yttrandefriheten i Tanzania, Uganda och Zambia.
I avsnitt 77 återvänder vi till Zambia. Vad blev resultatet av diskussionerna om yttrandefrihet? Kan Zambia med sin demokratiska tradition undvika de inskränkningar av friheten på nätet som skett i Uganda och Tanzania?
Dessutom: Unik rättegång mot folkmordsanklagad man från Iran. Och – vilket ansvar har vi för de demokratiaktivister som nu riskerar livet i Afghanistan?
Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
One year has passed since the biggest non-nuclear explosion in the world exploded in Beirut. Still, no one has been held accountable. Victims are demanding justice. The reconstruction of the city has mainly been rebuild by private initiatives.
Global Podd is back in Beirut. The restaurant Mayrig was 300 meters from the explosion and severely hit with injured staff. Soon after the explosion, they decided to, dispite their own suffering, distribute thousands of meals to those in need. Remy, their communication manager tells us what happened.
The explosion took place at 18.07 and that is also the name given to Beirut 607.com that has documented all the people who have died and suffered from the explosion. With beautiful photos and storys in a book and on a website.
Ahmad Mroueh is behind this initiative. He describes that people of many nations died, but that there are still deaths that are not accounted for.
In the podcast, the sectarian system is discussed, run by a political corrupt elite of former warlords. As well as the systematic corruption among the government.
Daraj is an independent media that has investigated the governor for the central bank who is now under investigation for alleged embezzlement and money laundering worth hundreds of millions in Switzerland and France.
Alia Ibrahim also speaks of the international investigation that Daraj has been involved in of the Israeli spyware Pegasus that has suppressed freedom of expression and spied on journalists and human rights activists in the region.
Participants:
Regionalisering, hårdare konkurrens och ökad protektionism – men också ett starkare fokus på hållbarhet. Är det så världen kommer att se ut efter pandemin? Och vad händer med jobben?
I Global Podd 75 spanar vi mot framtiden tillsammmans med Lena Sellgren på Business Sweden och Aleksandar Zuza på IF Metall.
Många spådde att pandemin skulle leda till ett totalt kaos i världsekonomin, men så tycks inte ha skett. Även om pandemin lett till ökad fattigdom i många delar av världen så har återhämtningen gått snabbare än vad många förväntat sig. Och för svensk industri går det fantastiskt bra – inte minst tack vare den fortsatta digitaliseringen och satsningar på ny, miljövänlig teknik. Samtidigt ökar klyftorna också i skatteparadiset Sverige. Det var länge sedan som det lönade sig att arbeta.
Den globala trenden mot ökad regionalisering fortsätter och mycket talar för att protektionismen kommer att växa sig än starkare de närmaste åren i takt med att konflikten mellan USA och Kina växer.
Vad innebär den ökade polariseringen för världsekonomin? Vilken roll spelar EU? Vem får behålla arbetet – och var finns de framtida jobben?
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Den senaste tiden har utvecklingen på Kuba uppmärksammats stort, men vad händer i Latinamerika bortom rubrikerna? Vilka långsiktiga trender ser vi och hur stort är Kinas inflytande?
I Global Podd avsnitt 74 samtalar David Isaksson med Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet i Stockholm.
Är Kina på väg att ersätta USA som den dominerande stormakten i Latinamerika och vad kommer det i så fall att innebära? Hur stort är Bidens intresse för regionen?
De senaste åren har Latinamerika präglats av omfattande sociala protester, men också av en stark misstro mot ledande politiker, oavsett om de är vänster eller höger. Men varför lyckas inte civilsamhället nå hela vägen fram till makten?
I Brasilien blir Bolsonaro allt mer isolerad och frågan är – blir Lula president på nytt? Och förresten – kan man ens tala om vänster och höger i dagens Latinamerika?
I avsnitt 74 av Global Podd samtalar David Isaksson med Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet om ideologi, politik och framtid i Latinamerika. Samtalet blev som en vindlande resa – från Chile i söder till Mexiko i norr. Häng med!
Medverkande: Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet
Programledare: David Isaksson.
Det är sommar och miljoner människor runt om i Europa beger sig mot hav och stränder för att bada, fiska och sola. Men hur står det egentligen till med våra älskade hav? Vi pratar med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Utfiskning, värmeböljor, föroreningar – hur står det till med världens hav? Vågar man bada i Östersjön? Finns det någon fisk kvar i i Medelhavet? Häften av allt luft vi producerar kommer från havet som står för en större del av syreproduktionen än världens regnskogar. Trots detta är kunskapen liten om hur komplext det marina ekosystemet faktiskt är och de risker som finns när allt fler så kallade invasiva arter etablerar sig i våra nordiska vatten.
I Global Podd 73 – inspelat vid Medelhavet och Östersjön – gör vi en djupdykning i världshaven tillsammans med Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Gaza- kriget är över – i alla fall för den här gången – och återigen har Palestina hamnat i skymundan. Vad kommer att hända nu? Varför är förtroendet för den palestinska myndigheten i botten och kan relationen mellan Biden och den nya israeliska regeringen leda till förbättringar? För två månader sedan diskuterade vi återuppbyggnaden efter kriget i Gaza. Nu är det dags för en uppföljning.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
In the third of three special episodes of Global Podd in cooperation with Bloggers of Zambia we discuss cybercrime laws, language and the right to express yourself even if that offends those in power.
How are totalitarian regimes using cyber crime laws on defamation to attack media and activists? And what are the responsibility of journalists and bloggers when it comes to defamation and ethics? Is it ok to use a vulgar language and to compare a dictatorial president to a pair of buttocks?
Participants
Hårdnande förtryck, extrem korruption och ett våld som bara blir värre samtidigt som miljoner människor försöker fly. Vad händer om inget görs? Kommer Centralamerika att explodera på nytt?
Två miljoner centralamerikaner kan vara på väg mot gränsen till USA på flykt undan fattigdom och våld. Samtidigt ökar förtrycket. I Nicaragua fängslas alla som kan tänkas hota Daniel Ortegas maktinnehav inför valet i höst och i Honduras sitter presidentens bror fängslad i USA för narkotikahandel. Under tiden får fria medier och civilsamhället allt svårare att verka i El Salvador, Guatemala, Honduras och Nicaragua.
Kommer Centralamerika att explodera på nytt – 25 år efter fredsavtalet i Guatemala? Vilken roll spelar biståndet och kan korruptionen bekämpas genom ett nytt samarbete som Sverige är med och finansierar?
Vi pratar utvecklingen i Centralamerika med Hans Magnusson, Sveriges ambassadör i Guatemala med ansvar för samtliga länder i regionen.
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Det är en minst sagt brokig israelisk koalition som efter nästan femton år lyckats sparka Netanyahu från premiärministerposten.
Hur kommer det att gå? Blir det ett nytt Gazakrig? Och hur kommer det sig att ingen i Israel bryr sig om palestinierna - trots krig, våld och konflikt?
Mats Gezelius, frilansjournalist och sedan många år bosatt i Jerusalem, hjälper oss att reda ut denna märkliga situation.
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
In the second of three special episodes of Global Podd in cooperation with Bloggers of Zambia we discuss internet regulations. Are they needed, and if so – how should they be regulated, and by whom?
Today we see a trend where social media platforms self imposed regulation effect democracy and human rights activists. At the same time the platforms are more and more following the dictates of totalitarian regimes, closing down opposition accounts.
In this episode we discuss the need (or not) for regulations with:
Host: David Isaksson, Editor-in-chief of Global Bar Magazine and Global Podd.
Elections and freedom of expression
Zambian elections are up-coming. How do new and old laws and regulations affect media and internet coverage of it? With recent examples from Uganda and Tanzania we discuss the recurring crack down on the freedom to speak on internet.
Participants:
Host: David Isaksson, Editor in-chief of Global Bar Magazine and Global Podd.
Free to blog, Free to speak. A special podcast serie on freedom of expression in cooperation between Bloggers of Zambia and Global Bar Magazine (Sweden). Episode 1.
– Oj, vad ska jag säga? Där vart jag mållös! Det är ju fantastiskt, jag vet inte riktigt hur jag ska kommentera det här, förutom att jag förstås blir jätteglad, stolt och hedrad av beskedet!Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, är årets vinnare i Biståndsdebattens mäktigaste. I avsnitt 66 av Global Podd berättar han om sitt engagemang, om Östgruppen och vad han drömmer om att göra den dag Belarus blir fritt från diktaturen.
What happened to the queer community in Beirut after the explosion in 2020, the pandemic and the economic crisis? Will the queer scene rise again and what are the challenges?
This episode of Global Podd goes to the queer community in Mar Mikhael in Beirut. Before the pandemic, the blast and the economic crisis, this was the place to be in the Middle East. It was the most vivid, diverse, creative and queer-friendly hub in the Middle East, with a real sense of community for people from the generally more conservative region.
We are talking to Sandra Melhem, manager and founder of Egobeirut, a renowned gay club, who also opened her home to victims of the blast, and Andrea Najarian, drag performer, whose home was seriously damaged during the blast.
Participants:
Reporter and editor: Ylva Bergman.
När detta publiceras tycks en vapenvila mellan Hamas och Israel vara på väg att träda i kraft. Men vad händer när kriget i Gaza är över? Hur ska de sönderbombade områdena byggas upp, hur ska man hantera sjukvård, el, vattenförsörjning och vad ska man göra med alla skadade och traumatiserade människor? Och inte minst – vem ska betala för återuppbyggnaden?
2014, efter det förra kriget i Gaza, samlades givarna för att diskutera hur återuppbyggnaden skulle finansieras. Hur blir det denna gång? Blir det de stora givarna som EU och USA som återigen öppnar plånboken – bara för att se Israel på nytt förstöra allt det som biståndet finansierat? Eller har världen tröttnat på att betala för denna tröstlösa konflikt?
Dessutom: Är mediebilden av konflikten på väg att förändras när en ung generation i både USA och Israel/Palestina vägrar acceptera den onda, destruktiva cirkeln av hopplöshet?
I avsnitt 64 av Global Podd pratar vi om Gaza den dagen kriget är slut. Medverkande:
Programledare: David Isaksson.
How is the UN system handling reports of sexual abuse by it’s own staff members? What are the complaint structures, and can you trust the internal investigation system the exists in the UN?
Listen to Martina Broström, the whistleblower from UNAIDS on what happened when she was sexually attacked in an elevator by her superior and the devastating investigation that followed.
We are also talking with Paula Donovan, co-director of AIDS-Free World and its Code Blue Campaign to end impunity for sexual exploitation and abuse by the UN – on why most allegations are found unsubstantiated.
And as the bombs fall over Gaza, Lubna Beseisso, living in the city of Gaza, share the horrors of the worst 48 hours in her life.
This episode of Global Podd is in English entirely.
Particiants:
Moderators: Ylva Bergman and David Isaksson.
Varför blir det inget val i Palestina? Hotas yttrandefriheten i Zambia på samma sätt som skett i Uganda och Tanzania? Och vad handlar protesterna i Colombia egentligen om?
Runt om i världen ser vi hur regimer försöker kontrollera internet för att därigenom stoppa folkliga protester. Nu fruktar oberoende medier i Zambia att regeringen ska stänga ned internet inför valet – på samma sätt som skett i Tanzania och Uganda. I Palestina får president Abbas skulden för att valet inte blir av, men vill världen verkligen ha fria val om det blir ”fel” parti som vinner? Och vad kan protesterna i Colombia leda till? Ser vi början på en verklig förändring likt den som skedde i Chile 2019?
Dessutom Nigeria, Myanmar, Libanon, Israel – och varför skriver inte män om våld mot kvinnor?
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Varför agerar inte FN och biståndsorganisationer hårdare när deras medarbetare begår sexuella övergrepp? Varför händer det så lite, trots att FN-chefen gått ut och lovat nolltolerans? Och bryr sig någon om de många övergivna barn som har FN-soldater till pappor? Global Podd pratar med Paula Donovan på kampanjen Code Blue och den tidigare svenska diplomaten Anders Kompass.
2014 slog svensken Anders Kompass larm om FN-soldaters sexuella övergrepp, vilket ledde till att han själv stängdes av från arbetet. Sedan flera år tillbaka driver organisationen Aids-free world kampanjen Code Blue för att stoppa den straffrihet som rådet för FN-personal. Samtidigt kommer nya rapporter om hur anställda på flera biståndsorganisationer begått sexövergrepp.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Då stod Johan Norberg och America Vera-Zavala på var sin sida om barrikaden i den intensiva globaliseringsdebatten. Tillsammans skrev de boken Global rättvisa är möjlig. Vad har hänt sedan dess med debatten kring globalisering, rättvisa och handel? Och vad tycker de idag? Vi sammanförde Johan och America för ett nytt samtal – 20 år senare.
Johan Norberg blev symbolen för den nyliberala synen på utvecklingen, America Vera-Zavala den som representerade vänstern och Attac-rörelsen. Tillsammans skrev de (från varsitt håll) boken Global rättvisa är möjlig som blev en viktig temperaturmätare på globaliseringsdebatten i en tid då 9/11 ännu inte ägt rum och den första smarta mobilen väntade på att tillverkas.
Vad har hänt sedan dess – med debatten, med Sverige och med världen? Hur ser vi på globaliseringen idag?
Vi förde samman Johan Norberg och America Vera-Zavala till ett nytt samtal. Vilka skatter tycker Johan det behövs idag, vad tycker America om hur vänstern förändrats? Står de fasta vid sina åsikter från 2001? och framför allt – blev det någon global rättvisa?
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Should aid be given to authoritarian regimes if they are efficient in reducing poverty? Or do we risk that donor money will keep the dictators in power? The issue of Authoritarian aid is very much in the discussion right now. But what is the right thing to do – Should we stay or should we go when things turn bad?
In articles and in several episodes of Global Podd we have discussed the Swedish aid to authoritarian regimes in Myanmar, Cambodia, Tanzania, Belarus and other countries. As a result of our reporting, Sweden decided last year to close down the support to the regimen in Belarus.
But when can you justify development aid to authoritarian regimes, and when should donors withdraw? How do we decide when to keep relation open as a chance to influence and keep the dialogue ongoing and when should we draw the line and leave? Are we naïve, or just betting against the odds when we invest in countries like Tanzania and Rwanda with the hope to make those regimes change?
These are the topics for the discussion in episode 59 of Global Podd.
Participants:
Moderators: Ylva Bergman and David Isaksson.
Global Podd 58. Tax the Rich!
Går det en vänstervåg över världen? Eller är det bara egenintresse som gör att politiker från Washington till Stockholm vill höja bolagsskatterna? Veckans avsnitt av Global Podd tar avstamp i USA:s finansminister Janet Yellens krav på hårdare beskattning av landets rika och landar i skatteparadiset Sverige där miljardärerna blir allt fler.
Är den omsvängning vi nu ser i världsekonomin det största som hänt sedan den nyliberala revolutionen på 80-talet? Det menar åtminstone Sandro Scocco, nybliven chefsekonom på Vänsterpartiet.
Ett land som redan provat att beskattade de rika är Argentina – Vad tycker folk där?
Dessutom: På tisdag börjar den muslimska fastemånaden ramadan då många ger stora gåvor. Men varför bryr sig inte de ”vanliga” insamlingsorganisationerna mer?
Du hör:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Går vi mot ett nytt kallt krig? Ska vi solidaritetshandla på H&M nu när Kina bojkottar företaget – och hur har barnen det i det enorma lägret för rohingyaflyktingar i Bangladesh? Dessutom El Salvador, Jerusalem, Australien – och hur Ylvas pappa sjökaptenen blev fast i Suez-kanalen när Sexdagarskriget bröt ut 1967.
Kina och Iran har ingått ett långsiktigt samarbetsavtal, samtidigt hårdnar Kinas attityd mot utländska företag. Ser vi början på ett nytt kallt krig där Ryssland och Kina tillsammans försöker omvandla den internationella världsordningen?
I världens största flyktingläger i Cox Bazaar har närmare 100 000 rohingya-flyktingar blivit hemlösa sedan en stor brand brutit ut. Hur klarar sig barnen i lägret?
I Jerusalem börjar börjar livet återvända till det normala, i Australien vägrar politiker att lära från det som händer med klimatet och nu har Mexiko-fått sitt eget George Floyd-fall.
Du hör:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Varför flyr människor från Afrika? Handlar det lika mycket om äventyr som om drivkraften att få det bättre? Och hur kommer det sig att EU ger enorma summor i bistånd till tveksamma länder med huvudsyfte att stoppa migrationen? ”När vägen är kantad av faror är det de modigaste som når fram”, säger en av dem som intervjuas i Anna Roxvalls och Johan Persson reportagebok Till Varje pris som handlar om migrationen över Medelhavet.
Vi ser migranter och flyktingar framför allt som offer – eller som personer som utnyttjar systemet. Men migration kan också vara ett äventyr, djupt rotat i afrikansk tradition om att visa att man faktiskt vågar ge sig iväg – på samma sätt som när driftiga svenskar utvandrade till USA i slutet av 1800-talet.
Faktum är att mindre än hälften av Afrikas migranter rör sig bortom Afrika. De stora migrationsrörelserna är mot städerna – och av de afrikaner som kommer till Europa så är faktiskt bara en fjärdedel ”illegala” migranter.
Hur gör vi för att bättre förstå migrationen – och lämna de gamla låsningarna bakom oss? Global Podds första avsnitt under säsong två handlar om migration – om den kalkylerade risken med färdas i en gummiflotte från Libyen.
Eller helt enkelt: Den starka drivkraften för att skapa sig ett bättre liv.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Ända sedan slutet på det brutala frigörelsekriget mot Frankrike för nästan sextio år sedan har Algeriet styrts av den gamla befrielserörelsen FLN och landet har under långa perioder varit nästan helt stängt. Men sedan två år tillbaka kräver ungdomsrörelsen Hirak reformer – och demokrati!
Vad händer nu i Afrikas till ytan största land? Och vad tycker Algeriets unga om Camus berömda bok Främlingen?
Turkan Omari kom från Afghanistan till Sverige i tioårsåldern. Nu vill hon utmana den schablonfyllda bilden av Afghanistans kvinnor. I projektet Women of Afghanistan delar hon med sig av deras berättelser.
Dessutom: Biståndsdebattens mäktigaste, resa i norra Nigeria, hemskheter i Moçambique och Chiles coolaste musiker som nu också blivit konstnär.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Afghanistan är det största mottagarlandet för svenskt bistånd och en stor del av arbetet genomförs av Svenska Afghanistankommittén. Vad händer nu i Afghanistan – och gör vår våra pengar någon nytta?
De senaste åren har mycket blivit bättre, inte minst för flickor. Frågan är vad som kommer att hända nu. Efter att ha minskat under större delen av 2020, har våldet ökat de senaste månaderna, samtidigt som fredsförhandlingarna inletts mellan regeringen och talibanerna. Nu väntar alla på vad USA kommer att göra - dras de amerikanska soldaterna tillbaka eller inte?
Dessutom: Var är Tanzanias president?
Tanzanias president Magufuli har inte synts till på flera veckor. Ligger han i coma, har han avlidit av covid-19 eller är allt bara ett sätt att lura sina motståndare? Petter Bolme, Tanzaniaexpert och skribent på Global Bar Magazine, reder ut vad som (kanske) hänt - och berättar om maktspelet bakom presidentens försvinnande.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson
I Myanmar fortsätter protesterna trots militärens brutala våld. I den kurdiska staden Erbil dit påven kommer på ett unikt besök lever kristna och muslimer sida vid sida. I Libanon har riksbankschefen ertappats med att ha roffat åt sig två miljarder(!) dollar.
Det har nu gått en dryg månad sedan kuppen och vi ser fruktansvärda bilder, men samtidigt verkar människor långtifrån vara beredda att ge upp.
Under söndagen är påven i kurdiska Erbil, en stad med starka svenskkopplingar och där muslimer och kristna lever sida vid sida. Vad innebär hans besök? Vågar Iraks kristna vara kvar i landet?
Vi pratar med:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Africa has the youngest population in the world, with a median age of 20. Still most leaders are old men. When will change come?
An iconic photo or 22-year-old architectural student Alaa Salah, protesting in Sudan in 2019 symbolise the many changes Africa is going through at the moment.
So how is Africa doing when it comes to women’s participation in the political process?
Why are women having such a hard time getting into politics in many countries, why are the political institutions working against them, and what is the price women have to pay to reach power?Participants:
Host: Ylva Bergman.
Flyktingkaravaner, narkotikakrig och korruption. Vad är det som händer i länder som Nicaragua och Honduras? Hur lyckades makteliten i Guatemala stoppa arbetet mot korruption och straffrihet? Anders Kompass berättar om åren som ambassadör i Guatemala.
Dessutom El Salvador där den unge populisten och Trump-inspirerade presidenten Bukele ser ut att kunna skaffa sig en total makt, sedan både vänstern och högern tappat folks förtroende. De enda som utmanar honom är landets oberoende media. Nelson Rauda, journalist på den tidningen El Faro, berättar om ett land där utvecklingen allt mer liknar den i Ungern.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
Ingenting har hänt – och ändå allt – under detta omtumlande år där världen till synes stått stilla meden vi försökt hantera corona-pandemin. Nu firar Global Podd sitt 50e avsnitt! Ända sedan den 24:e mars 2020 har vi varje vecka diskuterat, granskat och följt utvecklingen i världen utanför västvärldens lilla bubbla.
Hör några av de många som medverkat under året. Följ med till Libanon, Sydafrika, Belarus, Malmö, Uganda och många andra platser när vi sammanfattar, diskuterar – och blickar framåt! Dessutom: Jesper Bengtsson om utvecklingen i Burma/Myanmar.
Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson
Varför blir svenskar så förälskade i Vietnam? Hur gick det med det utskällda biståndsprojektet Bai Bang och hur kommer det sig att hammaren och skäran trivs så bra i sällskap med McDonald’s?
Global Podd avsnitt 49 handlar om en av våra favoritdiktaturer – om människorna, kulturen, partiet, affärerna – och om Vietnams relation till USA, Sverige och Kina.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman.
https://open.spotify.com/episode/4TB6y0JVMIGBKczWghq17f?si=dgROrD06QK6rlsx60iJjuQ
Lyssna på avsnittet i Podcaster
Avsnittet har gjorts i samarbete föreningen Vietnam, Laos och Kambodja som dock inte haft något inflytande över innehållet.
Varför blir svenskar så förälskade i Vietnam? Hur gick det med det utskällda biståndsprojektet Bai Bang och hur kommer det sig att hammaren och skäran trivs så bra i sällskap med McDonald’s?
Global Podd avsnitt 49 handlar om en av våra favoritdiktaturer – om människorna, kulturen, partiet, affärerna – och Vietnams relation till USA, Sverige och Kina.
Medverkande:
Programledare: Ylva Bergman.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.