63 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Celiakisten och kokboksförfattaren Smilla Luuk, samt Svenska Celiakiförbundets ombudsman och celiakiexpert Linus Engqvist Richert diskuterar allt som rör glutenfri kost och livet med celiaki.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Glutenpodden is created by Svenska Celiakiförbundet. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
En av världens främsta celiakiforskare, Daniel Agardh, gästar podden! Varför får vissa celiaki, kan man förhindra celiaki genom att undvika gluten i småbarnsåren och när kommer det medicin/vaccin?
Poddavsnittet spelas in live framför glutenfri publik i Malmö på Det goda livet-mässan i maj 2024.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Han bråkar med företag som glutenfuskar, infiltrerar media med celiakinyheter och påverkar politiker – allt för att göra livet bättre för alla med celiaki. I dagens avsnitt intervjuar Smilla poddens expertröst och celiakiförbundets ombudsman, Linus Engqvist Richert. Vad innebär hans jobb egentligen? Och varför sökte han jobbet, trots att han inte har celiaki?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Har du fått fel mat på restaurang någon gång, så att du blivit sjuk?
Gå in på anmälmaten.nu!
Vi pratar med Caroline som gjorde det och vad som hände, och så träffar vi Maria Svensson som kontrollerar restauranger som fått anmälan på sig.
Ett riktigt detektivjobb!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
85-95% av alla med celiaki känner oro, rädsla eller ångest kopplat till sin celiak.
Därför har vi bjudit in psykolog och författare Björn Hedensjö för ska hjälpa oss med tips och råd och svara på lyssnarnas frågor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Smilla och Linus om att backpacka i Asien. Är det alls möjligt, eller ska den med celiaki hålla sig hemma för säkerhets skull?
Hör vad vår gäst Sofia Ingrao har att säga om saken, och dessutom lite extra restips om Italien!
Sofias tips i Rom : http://www.mangiafuoco.org/
.. och byn på Sicilien heter San Vito lo Capo
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ny termin innebär skolstart, hemkunskapspremiärer och nya skolmatsalsrutiner.
Men vad har man egentligen rätt att kräva av skolan och vad gör man när det går fel?
Lyssnarna har bombarderat Smilla och Linus med frågor i detta Höstterminsstartspecialavsnitt!
Frågor som får svar bland annat genom att Linus leker skolledare och Smilla minns paniken i rösten hos personalen som insåg att skolmaten trots allt innehöll gluten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur vanligt är det med engångsartiklar gjorda av gluten? Och hur farligt är det?
Dessutom delar vi med oss av era skräckexempel på vanliga glutenfällor - vanliga grejer som man inte trodde innehöll gluten innan man läste på innehållsförteckningen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur mycket dyrare är egentligen en glutenfri kost och var ska jag bo för att få bäst stöd och ersättning? Vi djupdyker i lagar och förordningar och navigerar bland procent och kronor - hur kommer det sig att stödet skiljer så mycket mellan olika delar av Sverige?
Glöm inte också att skriva under vår namninsamling om du också känner att det börjar bli dags för politiker och andra makthavare i samhället att ta problematiken med ökade, och just nu skenande kostnader för alla med celiaki på allvar!
https://www.celiaki.se/namninsamling/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad ska du med celiaki egentligen tänka på när du hamnar i en väldigt oönskad situation. Vi gräver och reder ut, och får hjälp av dietisten Elin!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är som en hälsning till ditt yngre nydiagnostiserade jag. Smilla ger tips till sitt yngre jag och ett par av våra lyssnare skickar hälsningar tillbaka till sig själva om sådant som de önskar att de hade vetat när de just fått sin celiakidiagnos.
Vilka fällor ska du se upp med som nybörjare?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Så gör vi skolmaten bättre för oss med celiaki! Vi pratar med Ulrika Hagebö som arbetar som restaurangbiträde på en mellan - och högstadieskola norr om Stockholm. Vi pratar bl.a om placering av maten, dels utifrån ett kontamineringsperspektiv men också för att elever med allergier eller sjukdomar inte ska känna sig annorlunda.
Vad kan man egentligen kräva som celiakist i en skolrestaurang?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Glutendilemman och glutenlycka – här är våra smaskigaste historier från sommaren! Smilla berättar om att ställa obekväma krav på specialmat hos nya killens släktingar och om att sitta fast på tåg och båt i flera timmar utan glutenfri mat. Lyssnarna delar med sig av sina allra bästa och sämsta glutenhistorier: Fantastiskt utbud i Spanien, otrolig pizza på Gotland och tråkiga missar på läger.
Vi snackar även om sommarens stora forskningsnyhet: Ny medicin på gång i framtiden?!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vad skulle du smaka om du fick fuska med din celiaki och kunde äta mat med gluten? Ett nybakat segt surdegsbröd, en Calzonepizza eller en frasig croissant? Vi ställde just den här frågan till er lyssnare, avslöjar era svar i avsnittet, och snackar om den mest eftertraktade förbjudna maten. Vi drar även lyssnarhistorier från tillfällen då det faktiskt fuskats med kosten. Inte att rekommendera! Linus berättar om företagen som fuskar och säger att deras varor är glutenfria när de faktiskt inte är det.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Smilla har blivit sambo! Vi diskuterar hur det är att plötsligt bo tillsammans med någon som inte också har celiaki. Vilka problem och konflikter kan dyka upp?
Måste man äta samma glutenfria mat? Kan man ha samma skärbräda och smörkniv? Ska man låta sambon koka separat pasta eller inte?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi gästas av Elin Rubensson som är en av Sveriges största fotbollsstjärnor. Hon berättar hur det är att vara elitidrottare som inte tål gluten, om ständig oro, resor med landslaget och om huruvida diagnosen skulle vara ett hinder för en utlandsproffskarriär? Och så avslöjar hon svaret på frågan: Vill du helst vinna VM Guld eller bli av med din celiaki?
OBS. Avsnittet spelades in innan corona drabbade oss alla, inklusive fotbollsvärlden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
BONUSAVSNITT. Vi svarar på lyssnarnas frågor live från Mat För Livet-mässan!
Hur är det egentligen med ärftlighet av celiaki? Vilka bakelser kan jag äta? Kan man använda piller för att minska besvären? Kan jag äta kebab? Och vad ska man göra om man känner att livet suger sedan man fått sin diagnos?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi pratar om diskriminering och ekonomi. Alla med celiaki vet att det är dyrare att köpa glutenfritt men vad säger lagen om detta? Får ett café ta ut en extra kostnad för glutenfritt bröd till exempel? Och vad gör man om man erbjuds ett sämre alternativ?
Vi snackar också om bidrag och ersättning man kan få som celiakist.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Allt om de senaste forskningsrönen! Hur funkar maskinen som kan avgöra hur mycket gluten det är i maten? Kan man verkligen rosta bröd i samma rost som andra? Är det vaccin eller medicin på gång som gör att man kan slippa sin celiaki i framtiden? Linus har varit i Paris på världens största forskningskonferens för celiaki, och berättar om de senaste genombrotten inom vetenskapen.
Dessutom tar vi upp lyssnarfrågor, snackar om problemet med kulglass och lösgodis, samt om det är svårt att bli gravid som kvinna med celiaki.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nördigt avsnitt om mjöl och bakning. Vi får besök av Karin Moberg som startade det glutenfria bageriet Friends of Adam. Vilka är de magiska ingredienserna i glutenfritt bröd? Varför är glutenfritt bröd så dyrt? Och varför vaktades det glutenfria Nobel-brödet av vakter?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
PREMIÄR! I vårt allra första avsnitt pratar Smilla Luuk personligt om hur det var när hon fick sin celiakidiagnos. Om symptom, dumma läkare, utanförskap på skollunchen, ärftlighet och om att bli konstigt behandlad på Disneyland.
Vid sin sida finns sidekicken och experten Linus Richert Engqvist som är ombudsman för Svenska Celiakiförbundet.
Glutenpodden med Smilla Luuk produceras av Svenska Celiakiförbundet i samarbete med:
Fria – ”Gluten Free”.
Hans & Greta – ”glutenfritt hantverksbröd".
Friggs – ”glutenfria majs-, ris-, kikärt-, och linskakor”.
Semper glutenfritt – ”gör vardagen enkel med Sveriges bredaste och mest köpta glutenfria sortiment”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.