54 avsnitt • Längd: 65 min • Månadsvis
Vi fokuserar på ett vidare perspektiv av begreppet av ”hälsa” som berör både det psykiska, fysiska och sociala. Allt ifrån mer kunskapsorienterade inlägg om kost och träning till att träffa gäster som gjort olika livsstilsförändringar.
Totte, är hälsocoach, PT, kostrådgivare online. Han är även alkohol -och drogterapeut (KBT) online.
The podcast Hälsa för Livet! is created by En podd med Mia och Totte. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I det här avsnittet träffar vi ”muskelprofessorn”, Daniel Berglind docent i folkhälsovetenskap. Det blev ett samtal där vi hann med en mängd frågor där Daniel slår hål på en del träningsmyter och förklarar hur vi kan träna optimalt beroende på förutsättningar.
Nedan ett axplock av frågorna:
Varför fungerar det inte att träna för att gå ner i vikt? Kan man man vara för ung för att börja styrketräna? Kan man bli för gammal att börja styrketräning?
Hur lite kan man träna för att bli starkare eller bygga muskelmassa?
Hur mycket muskelmassa tappar vi genom åren?
Hur viktigt är det med måltidsfrekvens
Är vågen ett bra verktyg för viktnedgång?
Hur kan man träna om man inte har mycket tid?
Gunnar Bergström är en svensk författare och föreläsare som har specialiserat sig på frågor kring kriminalitet och missbruk. Han är känd för sitt arbete inom området behandling och rehabilitering av kriminella och missbrukare.
I det här avsnittet diskuterar vi hur man kan bryta den kriminella livsstilen. Om olika metoder och program för behandling och rehabilitering, och vikten av att ändra grundläggande attityder och värderingar för att skapa en varaktig förändring.
Gunnar tar praktiska exempel och ger en konkret bild av hur kriminella/missbrukare tänker och agerar, vilket gör det lättare för andra att förstå de komplexa dynamikerna i en kriminell/missbrukande livsstil.
Gunnar har precis kommit ut med en uppdaterad version av sin bok ”Kriminalitet som livsstil 5.0”
I det här avsnittet gästar näringsfysiologen, dietisten och obesitasforskaren Ingrid Larsson oss igen. Vi börjar med en genomgång av vår älskade krydda salt för att sedan tala om varför vi så gärna vill dela in och kategorisera livsmedel som antingen nyttiga eller onyttiga. Vad är "naturliga" livsmedel etc.
Hur mycket salt bör vi äta?
Vilken typer av salt finns det? Vilka är bäst? Är Himalyasalt bättre än det vanliga bordssaltet?
Det dolda saltet i färdigmaten
Högt blodtryck och salt
Vad är det som avgör om ett livsmedel anses vara nyttigt eller onyttigt?
"Nej, modersintinkten är inte helt medfödd", säger Caroline Uggla som är doktor i evolutionär antropologi, docent i demografi och verksam vid Stockholms universitet och Södertörns högskola.
Det blev ett mycket intressant samtal med Caroline i ett ämne som inte bara berör föräldrar utan de som finns runt om. Caroline avlivar en hel del populära myter kring familjen sett utifrån ett evolutionärt/biologiskt perspektiv.
Vi samtalar om föreställningar om vad som är ”naturligt” i familjelivet. Är kärnfamiljen ett traditionellt sätt att leva? Är det lättare eller svårare än någonsin att vara förälder i 2020-talets Sverige?
Ännu en gång gästas vi av näringsfysiologen, dietisten och obesitasforskaren Ingrid Larsson. Den här gången samtalar vi om kroppspositivism och kroppsaktivism. Ett ämne som väcker mycket känslor. Vad händer om vårdpersonalen börjar för att dra sig för att ta upp ämnet fetma eller som det kallas inom vården, obesitas med sina patienter skulle det vara ett större problem än att man känner sig stigmatiserad. Hur kan vi på bästa sätt jobba bort denna stigmatisering?
Går kroppsaktivism ihop med hälsosam livsstil då det ibland tycks som kroppsaktivister uppmuntrar till fetma. Vad säger vetenskapen?
I det här avsnittet träffar vi beroendeläkare Markus Takanen för tredje gången. Den här gången om läkemedelsberoende. Vilka är de vanligaste typerna av läkemedel som människor blir beroende av och varför? Vilka faktorer kan öka risken för att utveckla ett läkemedelsberoende? Hur skiljer sig behandlingen för läkemedelsberoende från andra former av beroende, som till exempel alkohol- eller narkotikaberoende?
Vilka fysiska och psykiska konsekvenser kan uppstå på grund av långvarigt läkemedelsmissbruk?
Finns det några specifika strategier eller metoder som har visat sig vara effektiva för att behandla läkemedelsberoende?
Hur kan samhället arbeta för att förebygga läkemedelsberoende och stödja personer som redan är drabbade?
Finns det några vanliga missuppfattningar om läkemedelsberoende som du skulle vilja rätta till?
Vilka resurser finns tillgängliga för personer som söker hjälp för läkemedelsberoende, och hur kan de få tillgång till dem?
Hur påverkar läkemedelsberoende familjer och nära och kära till den som lider av det?
Vad kan vi göra som samhälle för att minska stigmat kring läkemedelsberoende och öka medvetenheten om problemet?
Vi har behandlat ämnet beroende ur flera perspektiv tidigare, inte minst i avsnittet med Joar Guterstam, beroendeforskare. I det här avsnittet fokuserar vi på spelberoende.
Stefan Sandström har arbetat i 40 år med missbruksbehandling och i januari kom hans senaste bok som heter "Spelmissbruk".
Vill du få mer kunskap kring spelberoende ska du lyssna på det här avsnittet. En sak som många inte känner till är samsjukligheten när det gäller spelberoende. Majoriteten av de som har ett spelmissbruk har ett alkoholberoende, drogmissbruk, ångestsyndrom, bipolaritet.
Sundqvist och Wennbergs studier (2022) visar att bland alla spelare under 25 år var risken för generaliserat ångestsyndrom tre gånger högre än för normalpopulationen.
Lyssna och lär OCH dela avsnittet för att hjälpa.
I detta avsnittet gästas vi av professorn i psykiatri, Christian Rück i ett allvarligt samtal om självmord. Ett tungt och viktigt avsnitt. Titeln på vår "Hälsa för Livet", har sällan varit mer passande.
Förtext till Christians bok "Ett liv värt att leva - varför självmord blev människans följeslagare
Sverige var först i världen med att införa en nollvision för suicid, men har ett brett folkligt stöd för dödshjälp. Vem har rätt att dö och vad kan vi lära oss av att självmord existerar? Kan vi bättre förstå livet, med all dess skönhet och bräcklighet, genom att ställa det mot det obehagligaste? Samtidigt beskrivs det hoppfulla – hur människan finner sin livslust, sin känsla av meningsfullhet.
För vad är egentligen ett liv värt att leva?
För tredje gången gästar vår favorit Ingrid Larsson vår podd. Hon är Näringsfysiolog, docent i experimentell klinisk nutrition.
Den här gången berör om sockermolekylen ur flera aspekter. Vi börjar med om barn blir hyperaktiva av socker. Sedan den grundläggande frågan vad ÄR socker rent molekylärt. Vad säger Ingrid om sockerberoende och är socker i sig själv skadligt för hälsan?
Ingrid är djupt förankrad i vetenskap och i det här avsnittet slår hon med akademisk skärpa hål på flera rent ovetenskapliga myter. Fakta är inte gissingar och åsikter och vill du grunda ditt vetande på det vetenskapen säger ska du lyssna på det här avsnittet.
Ett befriande och kunskapsorienterat samtal med läkaren och forskaren Martin Carlsson. I vår podd är det alltid forskning och evidens som är i fokus och inte känslobaserat tyckande. Martin lyckas med säker hand förmedla budskapet kring vad som fungerar för en framgångsrik viktnedgång med läkemedel.
Några av frågorn som vi berör i samtalet, fördomar, myter kring fetma och läkemedel för fetma. Hur fungerar själva läkemedlet? På vilket sätt påverkar det aptitregleringen? Är medicineringen livslång? Vad kostar det?
Vi talar om det evolutionära perspektivet, att vi är programmerade att stoppa i oss mat när det finns tillgängligt, vilken roll gener spelar in för fetma. Vilka biverkningar finns det?
Hur påverkar fetma testosteron hos män? Kommer det nya läkemedel, kostnader och eventuell subventionering i framtiden. Detta och mycket mera i samtalet med Martin.
Nej, avsnittet handlar inte doping utan laglig behandling med testosteron.
Mikael Lehtihet, endokrinolog, överläkare och forskare gästar oss i podden för ge oss evidensbaserad kunskap i ett ämne som omgärdas av mycket åsikter och gissningar. Vi fokuserar som vanligt på fakta och vad forskningen säger. HÅLLTIDER:
Vi träffar i detta avsnitt Lotta Borg Skoglund som är överläkare och docent i psykiatri. Lotta ansvar även för en forskargrupp som tittar ADHD och könskillnader.
Det blir ett samtal högt och lågt om diagnosen ADHD, missuppfattningar, vart är vi på väg i forskningen. Frågor vi bland annat avhandlar är:
Vad finns det för behandling mot ADHD? Vad finns det för adhd-medicin att ta? Vad finns det för biverkningar på ADHD-medicin? Finns det risk att utveckla missbruk med ADHD-medicin? Är fysisk träning bra mot ADHD? Kan ADHD växa bort? Vad är det för skillnad på ADHD och ADD? Kan ADHD innebära positiva saker?
Är ADHDärftligt?
Mikael Ressem är idag en väldigt framgångsrik författare. Vi har båda läst hans böcker som är både spännande och kryddade med härlig humor. Han har även skrivit en bok om sin diagnos ADHD och det är orsaken till att vi ville ta ett snack med honom för att få hans personliga berättelse. Mikael fick diagnosen i vuxen ålder och hade länge känt att det skavde i livet på olika sätt. En läkare talade om för honom att han omöjligt kunde ha ADHD och vara chef som Mikael var vid det tillfället. Lyssna på ett skönt samtal med en skön snubbe.
Totte berättar i ett öppenhjärtigt samtal med Mia om varför han skriver en bok om sitt liv. Vad handlar den om? Han läser några korta stycken ur boken som berör, smärtar, får oss att skratta och ger hopp. I slutet på avsnittet delar Mia med sig av en händelse ur sitt liv som väldigt få tidigare känt till. Ur boken:
Jag valde frihet. Jag valde livet. Jag har även valt öppenhet. I många år levde jag i raka motsatsen. I en kvalmig lögn och en uppdiktad fabel om mig själv. I verkligheten kände jag mig död inombords. Avstängd. Avskuren från livet. Bedövad. Livet pågick, men jag ville inte delta. Jag trodde jag deltog, men allt var en del i självbedrägeriet i mina försök att lura mig själv och min omgivning.
Jag hade legat med dropp, min kropp var i limbo och nerverna trasiga
Beroendeläkare Markus Takanen gästar podden för en andra omgång. Vi samtalar kring forskningen om psykedeliska substanser och effekten av den psykedeliska substansen psilocybin som finns i olika svampar. Kan det hjälpa mot t.ex. depression, användas i behandling för olika beroenden, medicinska aspekter.
Vi berör även cannabis som läkemedel för till exempel smärtlindring. Vad säger forskning idag om cannabinoider som psykofarmaka. Risker och möjligheter?
Världens bästa Anki förklarar och svarar på frågor om E-ämnen. Vi ska vara medvetna om vilka E-ämnen vi stoppar i oss men veta att alla är godkända, se helheten och äta balanserat, varierat och näringsrikt.
PS När Anki pratar om citronsyra och askorbinsyra, så blir det en hopblandning. Rätt är att citronsyra är E330, och att det är denna tillsats som extraheras från mögelsvamp DS
Inte stirra oss blinda på detaljerna.
00.02:35 Vad är E-ämnen?
00:06:13 Naturliga E-ämnen?
00:07:55 Myter runt E-ämnen
00:14:00 Vad är E300
00:23:20 Vilka är de vanligaste och finns det farliga E-ämnen?
00:33:40 E-ämnen som påverkar hälsan på lång sikt
00:38:14 Ovanlig kanel/vanlig kanel
00:45:25 Osäker på E-ämnen, vart kan man vända sig
"Jag kände skam, men på något sätt mådde jag bra efteråt"
Dagens gäst är arbetsterapeuten Gustav Eriksson som i över 10 år led av bulimi. Han strafftränade, hetsåt och kräktes för att hantera negativa känslor.
Det blev ett öppet och känslosamt samtal där Gustav berättar om hur han vände sin diagnos, blev fri från ätstörningen, fri från dåliga tankar och började acceptera sig själv.
Ett samtal med Daniel Küng och hustrun Jane. För 10 år sedan hamnade Daniel i en depression. Han slutade träna, fick problem med potensen. 2018 konstaterades ett blåsljud på hjärtat och blodtrycket mättes upp till 235/165. Det föranledde en sju timmar lång öppen akut hjärtoperation, med två trasiga hjärtklaffar och en dubbel bypass. Efter detta gick Daniel upp i vikt och var nära att få diabetes typ 2.
Hör hur Daniel vände på livet där fetmamedicin, testosteronbehandling och en kärleksfull omgivning spelade en avgörande roll.
Vi har äran att återigen gästas av näringsfysiologen och fetmaforskaren Ingrid Larsson. Ätstörningar utgör svåra och komplexa sjukdomsfenomen. Det finns stora individuella skillnader där biologiska, psykologiska och sociokulturella faktorer samverkar. Inte minst innebär det ett stort lidande hos den som drabbas och närstående. De kan också medföra allvarliga somatiska och psykiatriska komplikationer. I det här avsnittet reder Ingrid ut de olika begreppen och vad som förenar och skiljer de olika ätstörningarna åt.
Ingrid är näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhus och docent i experimentell klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin. Göteborgs universitet.
HÅLLTIDER
Gästen som påstår detta är Mikael Göransson. Stämmer detta? Enligt professor, diabetesforskare Kerstin Brismar : "inte alla, men många kan bli fria från diagnosen diabetes typ 2. Speciellt i ett tidigt skede, efter man nyligen fått veta att man har diabetes. Om man till exempel går ned i vikt och framför allt minskar bukfettet. Flera studier av överviktskirurgi har visat detta".
Samma sak gäller gäller med en livsstilsförändring där man går ner i vikt. Hör Mikael Göransson berätta om sin hälsoresa, vilket över tid baseras på individuella förutsättningar, stöd från evidens och vetenskap inplanterad på honom själv. Att nå sitt mål "Mitt livs bästa form". För övrigt är Mikael en jäkel på mat och just nu matredaktör i "Hemma med Ernst".
Jag haffade Anki för en snabbis igen. 15 minuter om det överhajpade ämnet bockhornsklöver. Idag rullar reklamen om tillskottet om det svindyra Maxulin som innehåller ämnet. PENGAR I SJÖN! Lyssna på näringsfysiolog, Anki Sundin och spara dina pengar.
Vår gäst den här gången är Erik Dunåker. Han är dietist som via sitt Instagramkonto Herr Aspartam presenterar fakta och forskning på ett lättillgängligt sätt. I det här avsnittet fokuserar vi på ämnet fetmamediciner och enligt Erik är det fråga om en revolution som kommer att rädda många liv. Vi talar även om saltintag och vilket bröd som bäst för hälsan. HÅLLTIDER ERIK
00:00:00 Försnack
00:05:50 Vem är Erik Dunåker och hur kom det sig att han valde Herr Aspartam som namn för sitt konto på Instagram.
00:18:35 Hur mycket salt bör vi äta?
00:21:40 BMI är för majoriteten ett väldigt bra mått för att mäta kroppsfett. Det finns undantag och den gruppen är i minoritet.
00:30:00 Vad är fetmamediciner? Hur fungerar dem? Biverkningar. Fördelar med fetmamediciner. Vad säger forskningen? Framtiden?
00:40:30 Hur jobbar Erik som dietist med patienterna som medicineras med fetmamedicin? Vilken kost rekommenderas? Beteendeförändring och inte bara medicinering.
00:43:20 Vad kostar läkemedlen? Hur länge ska man ta medicinerna?
00:49:00 Är det inte bara skärpa till sig?
00:53:40 Hur går en behandling till i praktiken?
01:03::12 En viktig fråga. Vilket bröd rekommenderar Erik för hälsan.
01:10:30 Erik avslutar med att ge oss tre tips för en hälsa för livet.
01:14:03 Eftersnacket
Det blev ett härligt och öppet samtal om hur vi kan höja vår livskvalité med Magnus "Jycken" Cedenblad. Magnus är MMA-fightern i UFC som efter att drabbats av skador omskolade sig till till KBT-terapeut. En förträffligt välformulerad snubbe med hjärtat på rätt ställe. En som man vill bli polare och hänga med.
Idag hjälper Magnus människor till ett välmående och en hälsa för livet. Vi pratar om hur en sämre hälsa begränsar oss och även hur små förändringar kan göra stor skillnad i livet och öka livskvalitén. Det är alltid individens förutsättningar som styr och att varje förändring sker i vårt "huvud".
Hålltider: 00:00:00 Försnack
00:04:55 Magnus berättar om sin bakgrund.
00:08:55 Övervikt och förändring, vad betyder det?
00:17:00 Vad innebär begreppet "Hälsa"?
00:22:15 Vilka framgångsrika metoder vid viktnedgång finns det?
00:27:24 Hur kan vi förändra våra beteenden, acceptera våra tankar och känslor?
00:39:04 Vad innebär motivation?
00:49:08 Hur kan snabb viktnedgång vara till fördel?
00:52:40 Styrketräning vid viktnedgång, träningsfrekvens. Sätts ribban för högt för att nå hälsovinster.
01:04:33 Magnus 3 tips för en "Hälsa för Livet"
01:06:29 Eftersnack
01:09:21 Slut.
Vår gäst är Johan Wicklén. Reporter på SVT och författare till boken "Vi ger oss aldrig - Så gick det till när Sverige förlorade kriget mot knarket"
Det blev ett spännande avsnitt där vi avhandlade en mängd intressanta frågor kring innehållet i boken. I Vi ger oss aldrig möter läsaren politiker, gangsters och forskare, poliser, brukare och riskkapitalister. Boken är en ögonöppnare och handlar om ett system och en drog - cannabis - som i Sverige betraktats som den farligaste av dem alla. Johans bok berättar om en historia kantad av propaganda och politisk populism. Är det dags för Sverige att legalisera/avkriminalisera cannabis. I vissa länder, har detta redan genomförts. Vad säger forskningen? Är det ett tecken på att man gett upp kriget mot narkotikan? Har tiden kommit för en ny narkotikapolitik? Är all knark bajs - lika farlig?
Det och mycket mer diskuteras i dagens avsnitt som ni naturligtvis inte vill missa.
Gäst idag är överläkaren, beroendeläkaren Markus Takanen. Ämnet är behandling via LARO. Ett ämne som många gånger väcker heta känslor och omgärdas av en del felaktiga föreställningar och missuppfattningar.
Markus guidar oss i det här avsnittet i hur behandling för opiodberoende via LARO ser ut, vad forskningen visar, praktiskt tillämpning, hur medicinering fungerar och mycket mer. Se hålltiderna. HÅLLTIDER
Ett avsnitt med den välformulerade polisen från Borås Nadim Ghazale Han blev i veckan utsedd till årets talare i organisation.
Han har även krönikör för Borås Tidning, har skrivit en bok, varit sommapratare medverkar i Veckans Brott. Han är en skön fläkt i rättsväsendet skrud och uttalar sig ofta rakt, rättframt och inte minst evidensbaserat. Något vi i podden gillar alldeles särskilt mycket. God lyssning.
SPOILER. Nej, säger Anki och förklarar HUR hon menar.
Hör på när världens bästa Anki förklarar det här på 15 minuter. Kort och gott och snabba puckar.
Anki (Ann-Kristin) Sundin är nutritionist med en magisterexamen i näringslära från KI och SU, samt en MBA från Stockholms Handelshögskola. Hon har en bakgrund som föreläsare och författare inom kost och nutrition med fokus på idrottsnutrition, och har också arbetat som konsult inom livsmedelsbranschen i många år. Nu håller hon en anställning inom Lantbrukarnas Riksförbund som nutritionsexpert på branschenheten Mjölk.
Anki vill vara tydlig med att hon alltid försöker vara så objektiv hon kan i sin tolkning av forskningen, men att hennes anställning formellt gör henne jävig när hon diskuterar mjölk och mjölkprodukter.
Dagens gäst är Ola Wallengren, överdietist, medicine doktor. Han arbatar på enheten för Klinisk Nutrition, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg. Ola har genom åren deltagit i ett flertal poddar. Hans specialintresse har alltid varit att optimera sin styrketräning på olika sätt.
Det han inte kan om proteiner är inte värt att veta. Han guidar oss med säker hand genom våra frågor. Se innehållet nedan. Nu slipper Mia och jag svara på frågor om proteiner i framtiden. Vi kommer helt enkelt att hänvisa till det här avsnittet.
HÅLLTIDER
00:06:25 Hur viktigt är det med kolhydrater före träningspasset för prestation?
00:13:20 Vad har proteinet för funktion i kroppen? Essentiella och icke-essentiella aminosyror.
00:19:28 Hur mycket protein behöver vi? För överlevnad, i samband med styrketräning, när man blir äldre etc.
00:22:16 Finns det någon övre gräns för proteinintag?
00:27:10 Behovet av protein ökar när man ligger på kaloriunderskott
00:33:10 Hur viktigt är det att man sprider ut sitt proteinintag över dagen? Vad händer om man äter allt i en eller två måltider?
00:43:21 Kissar man ut proteinet om det blir ”för mycket”? Proteinfisar?
00:47:09 Är det viktigt att öka proteinintaget när man blir äldre? Vikten av styrketräning när man blir äldre.
00:50:30 Vad innebär det att ”muskeln blir full”, det som kallas ”muscle full”?
00:54:47 Du behöver inte ta ditt protein i direkt anslutning till passet. Vänta gärna 30-45 minuter.
00:59:48 Är tillskott av aminosyran Leucin en bra idé? BCAA som tillskott är värdelöst för muskeltillväxt. Vi behöver alla essentiella aminosyror för att vi bygga muskler.
01:07:57 Vad är bäst? Vanlig mat eller proteinpulver?
01:11:56 Långsamt, snabbt protein.Vassle och kasein.
01:16:30 Kollegan och näringsfysiologen Ingrid Larsson ställer en fråga till Ola om vegetabiliskt protein. Är svampprotein bra?
01:25:47 Eftersnacket
I det här avsnittet har vi haffat Orest Lastow för en pratstund. Han är en ny favoritförfattare för oss båda
Orest Lastow föddes 1964 i dåvarande Tjeckoslovakien, växte upp i Rosengård och bor nu utanför Lund. Han är civilingenjör i teknisk fysik och doktorerade i aerosolfysik i London. Numera arbetar han som forskningschef, föreläser på vetenskapliga konferenser och skriver böcker.
Trivia - Inför nästa pandemi Orest har uppfunnit ett tjugotal inhalatorer och står bakom cirka 50 patentansökningar och ett flertal forskningsartiklar och böcker. – Nästa gång det är allvar så ska vi vara redo att vaccinera eller behandla så stora grupper som möjligt med en inhalationsprodukt för näsa eller lunga. Vi ser framför oss en enkel inhalationsprodukt som till och med kan skickas ut med brev.
Elenors livshistoria är något av det starkaste livsöden jag hört genom alla åren och av alla människors historier jag tagit del av den som att gråta både tårar av glädje och sorg. Elenor ingjuter, mod, hopp och livskraft. Kort sagt en enastående vacker människa på alla sätt. Jag, Totte har känt Elinor sedan vi båda blev nyktra för 10 år sedan. Hon var 26 år och jag 48 år. Detta är ett avsnitt vi kan lova inte lämnar någon oberörd. Det gör ont lyssna på och är samtidigt en underbar berättelse om att det aldrig någonsin är kört.
"Marken jag stod på var stabil men plötsligt raserade allt", säger Elenor Lyssna på en juvel som reste sig ur askan.
SPOILER. Nej, WHO säger INTE att aspartam är cancerframkallande och har INTE ändra något i sina rekommendationer. Att kvällspressen totalt vilseleder är inget nytt under solen. Hör på när världens bästa Anki förklarar det här på 15 minuter. Kort och gott och snabba puckar.
Anki (Ann-Kristin) Sundin är nutritionist med en magisterexamen i näringslära från KI och SU, samt en MBA från Stockholms Handelshögskola. Hon har en bakgrund som föreläsare och författare inom kost och nutrition med fokus på idrottsnutrition, och har också arbetat som konsult inom livsmedelsbranschen i många år. Nu håller hon en anställning inom Lantbrukarnas Riksförbund som nutritionsexpert på branschenheten Mjölk.
Anki vill vara tydlig med att hon alltid försöker vara så objektiv hon kan i sin tolkning av forskningen, men att hennes anställning formellt gör henne jävig när hon diskuterar mjölk och mjölkprodukter.
Vi gästas i dagens avsnitt av Elin Lindsäter leg. psykolog som i 10 år bedrivit forskning i olika behandlingsmodeller och de sista åren specialiserat sig om utmattningssyndrom. Det blev ett intressant samtal där vi bl.a får veta hur forskningen ser ut idag gällande utmattningssyndrom. Elin hjälper oss på ett förståeligt sätt reda ut begrepp, vilka utmaningar det finns och naturligtvis krossa någon myt.
Vilka varningssignaler och symptom skall man vara aktsam på och är stress positivt. Hur viktig är fysisk aktivitet och träning vid utmattningssyndrom
Lyssna
Hålltider
0:00:00 Intro
0:00:06 Elin berättar om sig själv
0:07:55 Varför heter det utmattningssyndrom idag och inte utmattningsdepression, utbrändhet?
0:13:06 Vanliga myter om utmattningssyndrom?
0:16:38 Vad vet vi om begreppet binjureutmattning. Är träning bra eller dåligt när man fått diagnosen utmattningssyndrom?
0:26:30 Vilka är de vanligaste symtomen?
0:29:35 Stress är i grunden alltid något positivt?
0:35:57 Viken typ av medicinering finns och hur fungerar den?
0:38:55 Hur är stigmatiseringen gällande utmattningssyndrom idag. Vart söker man hjälp och hur kan man hjälpa någon som medmänniska?
0:50:18 Vilken typ av behandling finns att tillgå? Vilka drabbas mest, kvinnor eller män? och ökar diagnosen i samhället idag?
1:03:17 Varningssignaler!
1:08:24 Hur ser Elins forskning ut idag?
1:13:38 Elins tre tips för att undvika hamna i utmattningssyndrom.
1:19:34 Eftersnack
01:21:50 Slut
I det här avsnittet är Totte gäst i podden. Han berättar om sin bakgrund i Kriminalvården och en nästan 30-årig karriär med olika uppdrag inom organisationen. Fokus i det här avsnittet ligger på vad KBT-baserade behandlingsprogram inom Kriminalvården innebär. Sedan några år har Totte arbetat med olika behandlingsprogram i både grupp och individuellt. Vi ställer nyfikna frågor om hur det funkar. Om det funkar. Är det obligatoriskt att gå behandling? Varför KBT som behandlingsmetod? Vi som ställer frågorna är Göran Grundén och undertecknad Mia Bäcklund.
Avsnittet ger oss en unik inblick och god uppfattning på hur en rätt okänd värld och sluten värld som Kriminalvården arbetar med behandling. Göran sköter de ¨djävulska¨ frågorna med bravur som den pensionerande advokat han numera är.
Lyssna och följ med oss in i en väldigt intressant och lärorik värld.
Det här avsnittet med fetmaforskare Ingrid Larsson är så bra att du kommer att häpna. Ingrid är kristallklar i ett komplext ämne som inte sällan är omgärdat med en hel del stigma och felaktiga föreställningar. Ingrid är forskaren som besitter en unik förmågan att förmedla det på ett enkelt, intressant och tydligt sätt. Det här avsnittet vill du inte missa. Lättlyssnat och lärorikt.
Ingrid är näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och docent i experimentell klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
HÅLLTIDER 00:00:00 Försnacket, om stigmatisering, ”en gång tjock, alltid tjock?”, vår egen viktresa etc.
00:04:25 Bakgrund & presentation, Ingrid Larsson
00:07:00 Ingrid förklarar vad obesitas och BMI är.
00:09:56 ”Hälsosam fetma finns inte”. Olika sjukdomar/begränsningar kopplat till övervikt och fetma
00:14:50 Vad menas med ”skinny fat”? Kan man vara smal och normalviktig och ändå ha en stor andel fettmassa? Risker för hälsan? Ektopiskt fett runt organen och visceralt fett, bukfett.
00:19:50 Den evolutionära förklaringen till varför ser vi ut som vi gör? Bukfett hos män och fett på lår, rumpa hos kvinnor.
00:23:58 ”En gång tjock, alltid tjock”? Vad menas med setpoint för vår vikt?
00:26:38 Kan man ändra sin ”setpoint?”
00:29:02 Läkemedel för övervikt i förhållande till setpoint.
00:34:45 Forskningen visar att ”pulverdieter” är väldigt framgångsrikt i behandlingen av övervikt/fetma. Snabb viktnedgång med pulverdrycker initialt är positivt för någon stor övervikt.
00:42:08 Nej, godis, glass, bakverk är inte direkt skadligt för hälsan. Det finns inga ”farliga” livsmedel per se. Däremot kan det bli ett problem att vi äter det för ofta och för mycket och det i sin tur skapar övervikt/fetma som kan bli skadlig för hälsan.
00:50:50 Hur viktigt är det att söka hjälp?
00:52: Sluta upp med att kommentera kroppsstorlekar. Fokusera på personen istället.
00:59:18 Därför går du inte ner i vikt av träning.
01:03:30 Jojobantning är inte på något sätt farligt, men kan vara oerhört påfrestande mentalt. Att misslyckas skapar en känsla av hopplöshet.
01:08:46 Forskningen visar att en av de viktigaste framgångsfaktorerna är att man väger sig regelbundet för att bibehålla sin vikt.
01:12:10 Ingrids 3 tips för att behålla vikten.
01:18:30 Vilka är de vanligaste myterna kring fetma
01:24:12: Ingrid ställer en fråga till en kommande gäst i podden
01:27:04 Eftersnack
(20) Det blev ett fantastiskt samtal med dagens gäst, prästen, författaren, sommarprataren, Olle Carlsson Olle berättar öppet för oss om sin resa "Hur det var" bl.a i sin ungdom med relationen till alkohol.
"Vad som hände" när han lades in på sjukhus och vägen till nykterhet startade och om "Hur det är nu" i sitt liv. Lyssna på hur Olle ingjuter livsmod, glädje och hopp. "Våga be om hjälp"
Näringsfysiolog, David Ek återvänder till podden för en andra omgång. I avsnitt 4 pratade vi om Aspartam. Den här gången utbildar han oss i det här med vår aptitreglering, högbelönande mat, olika hormoner som styr vår aptit och hunger. Vi börjar dock med frågan om morgoncardio och om ökad fettförbränning innebär att du går ner i vikt. Vi avslutar med att diskutera lite olika dieter. I det här avsnittet gäller det att du har huvudet rejält påskruvat när David i vissa delar går ner på molekylär nivå, men han lyckas som vanligt att göra det svåra begripligt.
HÅLLTIDER
Dagens gäst är Joar Guterstam beroendeforskare på Karolinska institutet, överläkare och specialist i psykiatri och beroendemedicin Beroendecentrum Stockholm. I det här avsnittet sätter vi i första hand fokus på drogen, alkohol. Joar går genom begreppet beroende grundligt och vad som räknas som kliniskt beroende. Vi talar även om olika effektiva behandlingsmetoder och mycket annat kring beroende och alkohol. Avsnittet slutar med att han krossar myten om att summan av lasterna är konstant. God lyssning.
HÅLLTIDER
Dagens gäst är sömnforskaren Christian Benedict som vi bland annat kunnat se i SVT i programmet "Sov gott" med David Bathra. Det blev ett långt och mycket intressant samtal där vi hann med en mängd frågor. En nyhet för oss var te.x. att en miljard lider av det som Christian kallar den tysta pandemin - sömnapné. Vi diskuterar hur sömnbristen påverkar immunförsvaret, tupplurar, hälsostress etc. Nedan har du tidsangivelser för avsnittet. God lyssning.
HÅLLTIDER
Vår gäst idag är Per Holknekt. I det här avsnittet har vi valt att sätta fokus på återfall och tidiga varningssignaler. Många känner redan till Per och hans historia därför valde vi en något annorlunda infallsvinkel som tar sin börjar när han steg in i big brother huset 2000 och hans olika återfall och lärdomar.
Det blev ett bra samtal med en känslomänniska som är extrem i sin eufori, sorg och oro. Vi får ta del av hans historia, vilka triggers/varningssignaler och känslor som uppstod vid återfall, vad innebär sinnesro för Per idag. Lyssna till detta känslosamma avsnitt.
ÖVRIG FAKTA om Per
Per Olof Holknekt, född 27 april 1960 i Falun, är en svensk modedesigner, entreprenör, konsult, föreläsare, tidigare professionell skateboardåkare samt en tid chefredaktör. Han var initiativtagare till det börsnoterade klädföretaget Odd Molly
Idag är vår gäst Åsa Blomgren. Följ med på en riktigt häftig resa. Åsa började med styrkelyft efter att hon fyllt 50 år och nu tillhör hon världseliten. Många tänker att det är försent att börja med styrketräning. Det är tvärtom att ju äldre vi blir desto viktigare är det att vi kommer igång med att bygga muskler och styrka. Lyssna på när Åsa berättar om sin träningsbakgrund till hur hon började med styrkelyft. Hon inspirerar verkligen och i avsnittet får du även veta skillnaden mellan styrkelyft, tyngdlyftning och styrketräning.
Vilka olika tävlingskategorier det finns och om hur det är att tävla inom styrkelyftning. På vilket sätt kostschemat hon anlitat Totte för hjälpte henne inför VM i Halmstad. Träningsandan i familjen, träningsfrekvens och vilken typ av styrketräning kör hon idag. Åsa avslutar med några tips för den som vill börja med styrkelyft och vilka mål hon har i framtiden.
”Det är aldrig försent att börja med styrketräning”
Lyssna och låt dig inspireras
Erika berättar om medberoende, hur det kan yttra sig och vilken hjälp finns att få.
Vi får ta del av hennes resa ”hur det var” en både psykisk och fysisk misshandel som pågick under flera år. ”Vad som hände” och gjorde att hon tillslut klarade av att frigöra sig från sin dåvarande relation samt det destruktiva.
Hur fungerar normaliseringsprocessen? Och när det onormala blir normalt.
Erika berättar för oss en gripande livshistoria om våld i nära relation, hon delar med sig av ett otroligt viktigt ämne med hopp om förändring och insikten av att det alltid finns hjälp att få.
Lyssna på detta berörande, insiktsfulla och inte minst lärorika avsnitt.
Christer Borg leg. psykolog gästar podden. Han berättar lite om sin bakgrund och bland annat om sina år i Kriminalvården där han arbetade med personalutbildning för blivande kriminalvårdare.
Temat för podden i det här avsnittet är personlighetsstörningar med visst fokus på, borderline narcissism, psykopati. Vi har alla drag av dessa ”störningar”. Vad innebär det att få en diagnos? Vilka kriterier i diagnosmanualen behövs uppfyllas? Man kan nästan få intrycket av att var och varannan är antingen narcissist eller psykopat när man läser på sociala medier. Christer fördjupar vår kunskap kring vad som krävs för att få en diagnos. Det är lätt att sätta etiketter och kategorisera att han eller hon är narcissist eller psykopat. På det viset har vi ju på ett sätt ”löst” problemet. Här får ni en betydligt mer nyanserad bild av vem som eventuellt har en personlighetsstörning. Du eller jag kan INTE sätta en diagnos.
Under olika olika faser i livet kan vi uppfylla kriterier för en personlighetsstörning, tonåringar borderline, bebisar är narcissister etc. Det är en del i vår utveckling. En kris i livet kan även där göra att vi under en period kan uppfylla kriterier.
00:00:00 Försnack
00:03:18 Christer Borg in
01:04:55 Christer Borg ut
01:04:55 Eftersnack och reflektioner
01:08:20 Slut
Men nog om det. Lyssna på avsnittet.
Lite gott & blandat idag när podden gästas av Mathias Wärnström som berättar om sin diagnos och vad den inneburit. Mathias har även gjort en imponerande resa från ohälsa till hälsa, från stillasittande överviktig gamer till vältränad atlet och PT, coach online med eget företag. Han har många utbildningar i sitt bagage och en enorm kunskap. Det blev ett härligt möte och ett både roligt och infomsationsrikt avsnitt
Mathias hittar du Instagram. Följ honom och du kommer att ha en pålitlig källa till evidensbaserad kunskap inom kost och träning.
https://www.instagram.com/mathiaswarnstrom/?hl=sv
HÅLLTIDER
Idag bjöd vi åter in Göran Grundén som gäst. Han berättade sin historia i avsnitt 3. Idag pratar vi om vad AA är och hur ett möte går till, samt lite andra saker som berör bereondet, som t.ex. medberoende och sjukdomsbegreppet. HÅLLTIDER
00:00:00 Del 2 - Kort intro
00:01.00 Sockerberoende eller ätberoende? Är socker knark?
00:23:20 Är medicinering för övervikt effektivt? Vad säger forskningen?
00:41:00 Vad är orsaken till att över hälften av befolkningen är överviktiga idag?
00:50:30 minuter, 3 saker som Jacob anser är viktigt för en hälsa för livet
00:58:46 Funderingar om avsnittet
01:02:55 Slut
Vi kan stolt presentera Sveriges mest frenetiska framångsrika förmedlare av evidens kring träning -och näringslära. Jacob har genom åren demaskerat otaliga myter om träning/kost. Vi får reda på vad det är som driver honon att fortsätta informera och tolka forskningen till oss andra.
2021 blev Jacob utnämnd till "Årets folkbildare" av "Vetenskap och folkbildning" med motiveringen
"Genom att lotsa sina läsare/lyssnare genom för ämnet relevanta studier bidrar han till att orientera den träningsintresserade i vetenskapsmetodik. Gudiol är inte bara påläst, han har också ett skarpt öga för att finna brister i studier där slutsatserna inte alltid är så väl underbyggda. Hans arbete demonstrerar således vikten av att även akademiska publikationer skärskådas innan de får anses utgöra “evidens”.
HÅLLTIDER
Idag har vi ytterligare en näringsfysiolog med i podden. En favorit för oss båda och som vi följt genom åren på olika plattformar från artiklar om kost, nutrition till deltagande i poddar, TV-intervjuer och böcker. Det blev ett lång avsnitt där vi hann beta av en hel del ämnen. Anki är akademikern, nörden som besitter en fenomenal förmåga att pedagogisera vetenskap/forskning och formulera det till begriplighet.
HÅLLTIDER
Vi gästas av författaren, föreläsaren och pensionären fylld av energi Birgitta Backlund, som en gång fick epitetet Sveriges gangsterdrottning. Hon berättar för oss en väldigt berörande och delvis smärtsam personskildring. Vi får också ta del av hur ett gripande livsöde förändras till den mest fantastiska livsglädje.
Det finns mycket som ryms under paraplyet hälsa enligt vår definition. I förra veckans avsnitt talade vi om Aspartam och kokosfett med näringsfysiolog David Ek. Den här gången är det fokus på behandlingshem. Vi träffar Jonas Johansson Asp som berättar om sin livshistoria för oss fram till att han idag driver och äger ett behandlingshem. Vad gör man på ett behandlingshem är en fråga vi besvarar och visar även på andra vägar där man kan få hjälp med sitt beroende.
HÅLLTIDER
Fjärde avsnittet i podden och nu breddar vi perspektivet på hälsa för livet och talar med David Ek som är näringsfysiolog.
00:00:00 Intro
00:02:00 David berättar sin bakgrund. Om utbildningen till näringsfysiolog och vad det innebär att vara näringsfysiolog.
00:08:00 Böcker som David har skrivit, ”Ner, snabba resultat på din vikt (finns som ljudbok t.ex. på Storytel)”Maten, ditt bästa träningsredskap” ”Magsmart: mat för en lugnare mage och bättre hälsa”
00:19:00 Om allmän förvirring, , tvärsäkerhet, självutnämnda experter och influencers
00:21:00 Vad är aspartam?
00:24:00 Vad menas med att något är kemiskt och onaturligt?
00:25:50 Aspartam och metanol
00:29:50 Ökar sötsuget med lightläsk/sötningsmedel?
00:33:00 Nocebo-effekten
00:35:20 Får man cancer av aspartam
00:38:40 Botox
00:39:40 Vilka mängder aspartam anses vara säkert att konsumera?
00:42:10 Vilka skall undvika aspartam?
00:44:55 Lagras aspartam i kroppen?
00:45:35 Mikrobiotan och aspartam
00:47:30 Sockeralkohol och tarmen
00:50:20 Vi spekulerar om orsaken till aspartamskräcken.
00:53:55 Dödar aspartam myror?
00:57:55 Kokosfett vs smör 01:10:00
En hälsa för livet är en dosfråga och sluta optinoja för att öka livskvalitén
01:13:50 Slappna av lite
01:16:15 Vad händer framtiden för David?
01:18:20 Totte sammanfattar avsnittet
Möt Göran Grundén. I det här avsnittet får vi höra Göran berätta sin historia om hur han hamnade i alkoholberoendet och hur han hittade en hälsa för livet och sin nykterhet. En annorlunda historia och ändå så lik många andra med beroendesjukdom. Det är en historia som kommer att beröra och framförallt är den genuin och visar på en väg ur beroendet. Den förmedlar hopp och inte minst bidrar den till att öka kunskapen kring beroendeproblematiken.
Vägen in i beroendet och vägen ut. Totte berättar om när han tog sin första fylla och hur alkoholen höll på att bli hans undergång.
I vårt allra första avsnitt av podden Hälsa för Livet får ni höra om hur alkoholen fick grepp om Marias liv från tonåren och hur hon hittade en väg ut ur beroendet.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.