Det viktigaste i självläkning är enligt Gustav att inse att det faktiskt är vi själva som har ansvaret över vår hälsa! Det hävdar Gustav Pettersson, näringsterapeut, funktionsmedicinsk livsstilscoach och gäst i det tionde avsnittet av podden Hälsa kommer inifrån. Här ger han sina bästa tips från tio års djupdykning i hur man lever som mest hälsosamt.
Efter flera år med skador beslutade sig den prestationsinriktade elitidrottaren Gustav Petersson som 19-åring för att djupdyka i allt ifrån genetik till hur man optimerar sin sömn och morgonrutin. Efter att ha varit bäst på olika sporter ville han nu bli bäst i att förstå hur vi människor fungerar och hur vi kan optimera vår hälsa. I dag jobbar Gustav som näringsterapeut och funktionsmedicinsk livsstilscoach och hjälper andra människor att hjälpa sig själva tillbaka till ett friskt liv.
Åren med studier inom allt från den indiska hälsoläran ayurveda till näringsmedicin och funktionsmedicin lärde Gustav mycket. Framför allt har denna drivna person med stora mängder energi lärt sig att bromsa och att lyssna på vad kroppen behöver för att kunna vara i balans.
En traumatisk händelse i familjen för ett par år sedan fick Gustav att verkligen inse vikten av att lyssna på kroppens signaler. I avsnittet berättar han vad som hände och vilken vändpunkt det innebar i hans liv.
Ett av de ämnen som Gustav har djupdykt i under de senaste tio åren är det här med sömn. Att sova gott är det bästa vi kan göra för att orka mer och prestera bättre, säger han i podden. Att vi sover tillräckligt mycket är förstås viktigt, men också när vi sover är av vikt. Gustav berättar om vår cirkadiska rytm, vars upptäckt två forskare fick Nobelpriset för 2017.
Varenda cell i kroppen har en klocka i sig, och det finns en tidpunkt när det är som mest effektivt för kroppen att utföra vissa saker, berättar Gustav. För att ge optimal effekt ska till exempel sömnen helst inträffa mellan solnedgång och soluppgång.
Gustav berättar om sin egen sömnrutin som börjar redan på morgonen när han vaknar. En bit in i avsnittet får du veta mer om den och varför det är så viktigt för sömnen med balans mellan hormonerna kortisol och melatonin.
Det viktigaste i självläkning är enligt Gustav att inse att det faktiskt är vi själva som har ansvaret över vår hälsa. Det är ju både bra och dåligt att ha den makten själv, konstaterar programledare Petra Månström och Gustav. Missa inte Petras utläggning om varför hon tror att vissa av oss har så svårt att ta hand om oss!
Gustav jobbar ofta med människor som har sjukdomar som IBS, utbrändhet och sköldkörtelproblem. Det bästa han vet är när klienten kommer till insikt om att det är hon själv som bär ansvaret att läka sig.
– Jag är den som tillfrisknar från hälsa, det är inte kuren som gör mig frisk. Det är den största insikten jag själv har kommit till i mitt liv, säger han.
Gustav berättar också om forskning om vilken tid på dygnet som är den bästa för träning, hur vi kan organisera kylskåpet för att inspireras att äta hälsosamt och slippa få i oss onödiga kemikalier, och rekommenderar ett par olika fetter. Han tipsar också om hur vi alla kan få till ett Instagramflöde som inspirerar i stället för att ge dåligt samvete.
På frågan om vilka råd Gustav i dag skulle ge sitt yngre och betydligt mer prestationsinriktade jag, betonar han att det är ok att inte vara bäst på allt, att det är viktigt att lyssna på sig själv och det man behöver. Han skulle också uppmana sitt yngre jag att tagga ner lite. Du hör alla hans råd till sitt yngre jag i det tionde avsnittet av Hälsa kommer inifrån.