Sveriges mest populära poddar

Hälsa kommer inifrån

12. Sockerberoende, del 2

45 min • 28 november 2019

Sex kännetecken på att du är sockerberoende

Var tredje person är beroende av socker. Det säger Kicki Keller, sockerterapeut och tidigare beroende. I det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån berättar hon om sex kännetecken på att någon är sockerberoende och ger tips om hur man kan ta sig ur det.”Jag var som en grönsak, inte riktigt mentalt närvarande”, beskriver Kicki Käller sig själv.

Kicki Käller träffade vi redan i förra avsnittet av Hälsa kommer inifrån, då hon bland annat berättade om vad socker egentligen är, och om det dolda sockret. Det här avsnittet handlar om det beroende som socker kan trigga igång. 

Kicki Käller är ”nykter” sockerberoende sedan 9 år och jobbar nu som sockerberoendeterapeut där hon hjälper människor att komma tillrätta med sitt missbruk. En behandling börjar med att klienten får göra det gratis screeningtest som ger en indikation om hur dennes situation ser ut. Efter testet får klienten råd av Kicki utifrån resultatet.    

Det är lättare att bli beroende av socker i dag än någonsin tidigare. Det billiga och potentiellt hälsofarliga maltodextrinet, modifierad majsstärkelse, tillsätts i de flesta livsmedel som är färdiglagade, och just tillgängligheten är en av de tre kriterierna för att kunna bli beroende. De andra två kriterierna är att du har en känslighet för att bli beroende och att det är socialt accepterat i de kretsar där du rör dig.

Tips för fikastunder och bufféer

Det finns fällor överallt för en socker- och matberoende, fikastunder på jobbet, bufféer och all inclusive på semestern är bara några exempel. I avsnittet tipsar Kicki om hur man kan undvika att trilla dit igen när kollegorna trugar med bullar eller det finns metervis med uppdukad mat. 

Men hur vet man då att man har ett sockerberoende? Det främsta kännetecknet är att man tappar kontrollen över sitt sockerätande, säger Kicki och nämner 6 kännetecken på beroende.

Programledare Petra Månström och Kicki pratar också om andra beroenden kopplade till mat och ätande, bland annat så kallat volymberoende, att beroendet handlar om att vilja äta för mycket. När magsäcken spänns ut får man nämligen ett påslag av hormonet oxytocin, som gör att man känner sig lugn, trygg och glad. I avsnittet tipsar Kicki om en rad andra saker som också gör att det härliga oxytocinet flödar i oss. Missa inte det!   

Sockerfri kan alla bli, säger Kicki – men aldrig så kvitt sitt beroende så att det går att äta sötsaker igen. Det är som att en alkoholist bara skulle ta en liten snaps på Julafton, det är helt enkelt inte möjligt. 

Sockerberoende är nämligen att likställa med allt annat beroende, enligt Kicki, men till skillnad från exempelvis spelberoende har det inte blir godkänt som ett beroende av svenska staten. Det skulle antagligen bli för dyrt att behandla alla, funderar Kicki i avsnittet. Hon hänvisar till brittisk forskning som visar att 1/3 av alla människor är sockerberoende, 1/3 har ett skadligt bruk och 1/3 har ett socialt bruk av socker.      

Hur tufft det är att sluta beror förstås på hur djupt inne i missbruket man är, och hur länge det har pågått. Allra tuffast är den första tiden när man har bestämt sig för att sluta, säger Kicki, men frestelserna finns kvar överallt omkring oss, och återfall är inte ovanliga. Här delar Kicki med sig av hur det gick till när hon fick sitt senaste återfall, för 9 år sedan, och hur hon gradvis med sin livsstil byggde upp till det. 

Kicki rekommenderar alla hon hjälper till sockerfrihet att även vara helt fri från alkohol. Risken för ett nytt beroende är nämligen stort. Hon tar exemplet gastric bypassopererationer. Där avlägsnas en bit av magsäcken för att göra det svårt att överäta. Men många som är så kraftigt överviktiga har ett beroende, och själva beroendet sitter i hjärnan och finns alltså kvar även efter ingreppet. Hela 35% av alla som har genomgått en gastric bypass blir också alkoholberoende, berättar Kicki! 

Det bästa är alltså att göra sig fri från beroendet, då kommer hälsoeffekterna samtidigt. Det är Kicki själv ett exempel på. Efter att ha lagt om till sockerfri kost har hon kommit tillbaka till normal vikt efter att ha varit kraftigt överviktig och dessutom blivit av med sin diabetes! 

00:00 -00:00