Att få goda träningsresultat är inte synonymt med att träna hårt. Gäst i nya avsnittet av Hälsa kommer inifrån är elittränaren Andreas Öhgren. Han har tränat alltifrån NHL-proffs till OS-idrottare, och överst på hans priolista för hållbar träning kommer återhämtning. Själva träningen – den kommer på en tredje plats.
Skador dödade drömmenAndreas var som ungdom en lovande, så kallad, supertalang i hockey. Han debuterade i landslaget som 16-åring, men nådde aldrig ända fram till drömmen att spela i NHL. Det blev inte ens några landskamper. När det väl gällde var Andreas alltid skadad eller sjuk. Det kanske inte var så konstigt. Andreas tränade jämt och levde på halvfabrikat och pulvermos. Vilken kropp klarar det i längden?
En holistisk inställning till träning och hälsaSkadorna ledde in Andreas på en annan karriär. I dag är han i stället supertränare och PT med en holistisk inställning till träning och hälsa. Han har nu 20 år bakom sig av olika utbildningar inom fysisk och mental träning, samt forskning på sin egen kropp.
Han pratar gärna och mycket om kvalitet i träningen, men ännu viktigare, i sömnen och näringen.
Viktigast av allt för en hållbar träning är nämligen återhämtningen såsom sömnen och vilan. Det är under vila som utvecklingen sker, och om vi tränar jämt – när ska kroppen då hinna utvecklas?
Trenden med att sova få timmar tycker Andreas är förkastlig. Några minuter in i avsnittet får du höra varför.
Efter kvalitativ återhämtning kommer kvalitativ näring på Andreas priolista över hållbar träning. Det bästa vi kan göra är, enligt honom, att skippa kaloritänkandet och i stället fokusera på att få i oss en varierad kost med i grunden riktig, ekologisk mat.
Hör honom berätta han vad han tycker om den omtalade dokumentären The Game Changers och hans teori om varför veganer ofta mår bättre än andra.
Sist i prioritet kommer träningSist i prioriteringsordningen för hållbar träning kommer själva träningen!
Och samma sak gäller träningen som återhämtning och näring: kvalitén är viktigast. Variation är en annan del av Andreas framgångsrecept. Av 80–100 träningspass som Andreas håller för elitidrottare är inget det andra likt.
Andreas pratar om att allt i kroppen hänger ihop, nervsystem, muskler och bindväv, och att det är viktigt att bygga något han kallar bondstyrka för att bli stark på riktigt. Missa inte det intressanta resonemanget!
Det enda som kan skapa förändring över tid är att förändra sina vanor, säger Andreas. En bra lunch kommer du inte långt med, men med en bra lunch varje dag i tre månader har du skapat en vana. Och för att lyckas skapa nya vanor behöver du lära dig att fira även små saker.
Elitidrottare i all ära, men det roligaste är att träna blivande elitidrottare, alltså lovande ungdomar tycker Andreas. Hör hans bästa tips till alla som jobbar med ungdomar, om hur man lyckas bäst med att motivera de unga.