303 avsnitt • Längd: 55 min • Månadsvis
I Hälsosnack med Lotta och Victoria, bjuder vi in intressanta och inspirerande gäster för att prata om hälsa och wellness ur ett helhetsperspektiv, med kost och välbefinnande i centrum. Samtalet styrs till stor del av vem vi pratar med och vad vår nyfikenhet leder oss in på. Om du är det minsta intresserad av hälsa får du inte missa denna podd!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
The podcast Hälsosnack med Lotta och Victoria is created by Acast. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Den här veckan pratar vi med Aron Andersson - äventyrare, inspiratör och föreläsare - om hur han har övervunnit rädslor och negativa tankar för att göra det omöjliga möjligt. Aron berättar om resan från cancer till rullstol och vidare till idrotten och äventyr. Hur han trots fysiska begränsningar har bestigit berg och klarat av de mest utmanande äventyr som får en att häpna!
Aron berättar sin historia och delar med sig av flera effektiva verktyg för att vem som helst ska kunna nå sina mål. Vi pratar också om Arons egna hälsosatsning där han med hjälp av funktionsmedicin och precisionshälsa optimerar sina prestationer och säkerställer att hans fysiska hälsa är på topp.
Här kan du läsa mer om Aron: https://aronanderson.se
Du kan också följa Aron på instagram: https://www.instagram.com/aronanderson/
Här är mer information om Funmed där Aron gör sin hälsosatsning : https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har träffat Shelia Arnell - yogi, influencer och författare till boken De inre årstiderna. Att vara dedikerad yogi innebär inte bara att göra sin yogapraktik regelbundet, för många blir det en hel livsstil. Så var det även för Sheila, som inte bara gick upp i ottan för att yoga 6 dagar i veckan, hon anammade även en vegetarisk kosthållning som så många andra yogis. Inget konstigt med det bortsett från att Sheilas mående blev sämre, humöret påverkades, hon fick PMS och hon tappade energi. Det fick henne att känna sig som en “dålig vegetarian” och att hon borde göra något bättre.
När hon gjorde research inför sin bok insåg hon att hon behöver lyssna mer på kroppen, följa sin inre rytm och börja äta kött igen. Sheila berättar hur det var som yogi att “komma ut” som köttätare i en stor dagstidning, om hatet hon fick och om hur hennes hälsa förbättrades markant. Vi pratar om hormonell hälsa och hur man kan stärka sin menscykel. Samt hur hon har tagit sin hälsa till nästa nivå genom funktionsmedicinen.
Här kan du läsa mer om Sheila: https://www.aboutyoga.se
Du kan också följa henne på instagram: https://www.instagram.com/sheilaarnell/
Läs mer om Funmed här: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är dags för en forskningsspaning igen tillsammans med Helene Sandström. Helene är vetenskapsjournalist och researcher på tidningen FRISK (fd. Hälsa och Funktionsmedicin) och på läkarklinikerna Funmed.
I det här avsnittet berättar Helen om en spännande studie där man väcker till liv en över tusen år gammal salva som visar sig vara oväntat effektiv!
Källor:
1) Connelly E, Lee C, Furner-Pardoe J, Del Genio CI, Harrison F. A case study of the Ancientbiotics collaboration. Patterns (N Y). 2022 Dec 9;3(12):100632.
3) Harrison F, Roberts AE, Gabrilska R, Rumbaugh KP, Lee C, Diggle SP. A 1,000-Year-Old Antimicrobial Remedy with Antistaphylococcal Activity. mBio. 2015 Aug 11;6(4):e01129.
4) Dalton T, Dowd SE, Wolcott RD, Sun Y, Watters C, Griswold JA, Rumbaugh KP. An in vivo polymicrobial biofilm wound infection model to study interspecies interactions. PLoS One. 2011;6(11):e27317.
5) Furner-Pardoe J, Anonye BO, Cain R, Moat J, Ortori CA, Lee C, Barrett DA, Corre C, Harrison F. Anti-biofilm efficacy of a medieval treatment for bacterial infection requires the combination of multiple ingredients. Sci Rep. 2020 Jul 28;10(1):12687.
6) Rémy B, Mion S, Plener L, Elias M, Chabrière E, Daudé D. Interference in Bacterial Quorum Sensing: A Biopharmaceutical Perspective. Front Pharmacol. 2018 Mar 7;9:203.
7) Anonye BO, Nweke V, Furner-Pardoe J, Gabrilska R, Rafiq A, Ukachukwu F, Bruce J, Lee C, Unnikrishnan M, Rumbaugh KP, Snyder LAS, Harrison F. The safety profile of Bald's eyesalve for the treatment of bacterial infections. Sci Rep. 2020 Oct 15;10(1):17513.
Är du intresserad av forskning, hälsa och nya spännande rön, missa inte att prenumerera på tidningen FRISK. Läs mer och prenumerera här: https://www.halsaochfunktionsmedicin.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Katarina Woxnerud, leg naprapat med inriktning mot kvinnors hälsa, om hur man kan tänka kring träning och rörelse under förklimakteriet, klimakteriet och menopaus. Katarina har skrivit 20 böcker om träning och hälsa och har gedigen erfarenhet och kunskap om hur kvinnans kropp påverkas under livets olika faser. Hon är även skapare av den populära appen MammaMage.
Vi går igenom de olika faserna som många går igenom från 35 årsåldern och framåt. Vad är det som händer, vilka hormoner handlar det om och hur påverkas olika delar av kroppen. Vi pratar om förändringar som sker och om det bara blir bättre med åren eller är det brant utför..
Såklart pratar vi om träning och vilken typ av träning som är bäst hormonellt, bästa träningen för att bygga muskelmassa och för hälsan. Vi pratar om skador och hur man kan tänka om man har olika typer av smärta. Vi missar inte heller att prata om bäckenbotten och vad som är viktigt att tänka på där, både när det gäller att träna bäckenbotten, men också vikten av att kunna slappna av.
Läs mer om Katarina här https://www.woxnerud.se och här https://helakvinnansklinik.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Katarina Woxnerud, leg naprapat med inriktning mot kvinnors hälsa, om hur man kan tänka kring träning och rörelse när man är gravid och efter förlossningen. Katarina har skrivit 20 böcker om träning och hälsa och har gedigen erfarenhet och kunskap om hur kvinnans kropp påverkas av graviditet och förlossning. Hon är även skapare av den populära appen MammaMage.
Katarina tipsar om hur man kan tänka om man är vältränad och tränar regelbundet innan man blir gravid och om man är helt otränad. Varför det är så viktigt med bäckenbottenträning och vilken hjälp som finns att få om man drabbats av förlossningsskador.
Katarina berättar också om sitt bidrag till forskningen som är så viktig för att förstå hur kvinnors kroppar är uppbyggda. Det var först 2019 som man tittade närmare på hur en frisk bäckenbotten och bukvägg faktiskt ser ut…!
Läs mer om Katarina här https://www.woxnerud.se och här https://helakvinnansklinik.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet ska vi grotta ner i kost och mage-tarmhälsa igen. Ett av våra favoritämnen!! Vi har träffat Karolina Barton som är dietist och näringsfysiolog och som precis är klar med sin magisteruppsats på Karolinska Institutet.
Karolina upptäckte kraften i kost och näring när hon efter 20 år av svåra eksem provade karnivor kost och eksemen försvann helt. Karolina är expert inom just karnivor kost och hon förklarar varför man kan läka genom att utesluta alla vegetabiliska livsmedel och endast äta animaliska näringskällor. Mår man verkligen bra av att inte äta några fibrer? Får man inte näringsbrister av att utesluta frukt och grönsaker? Hur är det med tarmfloran?
Vi pratar också om Karolinas magisteruppsats som handlar just om karnivor kost som behandling mot SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen). Där har Karolina följt upp ett antal patienter med SIBO och hur deras diagnos och mående påverkas av att äta en karnivor kost under en begränsad period.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet forskningsspanar vi tillsammans med Peter Martin. Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund.
Idag pratar vi om den data som samlas in på Funmeds kliniker i form av enkäter på 300 frågor, som alla deras patienter svarar på när de börjar sin hälsoresa. Efter 10 månader får de svara på samma frågor igen, då har patienterna fått medicinsk behandling och arbetat med kost och livsstil med sin hälsocoach. All denna data samlas ihop och sammanställs och nu kan man börja se hur effektiv funktionsmedicin faktiskt är. Till exempel kan vi nu börja se vilka symtom som funktionsmedicin har bäst effekt på och hur stor andel som blir av med allvarliga problem på 10 månader. Det här är jättespännande resultat och så hoppfullt för alla som har försökt, men ännu inte blivit hjälpta med sina hälsoproblem.
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är så kul att än en gång få besök av Göran Boll - mannen som skapade MediYoga och som tog yogan in i näringslivet och vården på 90-talet. Görans har som livsuppgift att sprida yogan till så många som möjligt då han anser att yoga är århundradets viktigaste kompetens. Han menar att i dagens värld där jorden bokstavligen snurrar allt fortare, är det så viktigt att hitta sitt center och kunna behålla sitt inre lugn. Vi pratar också om den röst som inte alltid hörs så tydligt, men som alltid menar oss väl bara vi lyssnar. Det handlar alltså om vår inre röst och Göran berättar hur man kan göra för att höra den tydligare. Vi pratar såklart även om yoga och hur vetenskapen bevisar gång på gång hur effektivt lite “böj och töj” kan vara för vår hälsa och välbefinnande.
Här är länken till Görans I am online med massor av olika yogapass och Lilla Verktygslådan där du kan yoga helt gratis: https://www.iamyoga.online
Med koden hälsosnack får du 30% på ordinarie månadsavgift, dvs. 99kr per månad (ordinarie pris 149 kr/mån) och tillgång till 600 yogapass.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet träffar vi allmänläkaren Anne Liljedahl för att prata hälsa och kvinnohälsa. Anne är nämligen inte en vanlig läkare utan även utbildad Holistic Reproductive Health Practitioner vid Justisse College International samt bland annat massageterapeut och Reiki Master.
Vi pratar om hur Anne kom att söka efter svar utanför den klassiska medicinen för att kunna förstå hur hälsan hänger ihop med människan. Hur ser Anne på den svenska vårdmodellen som ska ägna sig åt "vårdproduktion" och som ser en sjuk person som defekt än att kroppen är ur balans. Vissa av svaren finns också att finna genom historien och att vi kanske bär med oss trauman från tidigare generationer. Vi pratar om menscykeln, hormonella preventivmedel och hur det kan påverka hälsan.
Vi pratar också om den starka kopplingen vi som människor har till jorden och naturen och den fantastiska påverkan som naturen har på vår hälsa.
Här kan du läsa mer om Anne: https://www.regenerativehealth.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Temat i dagens avsnitt är hur man tar sig vidare från utmattning och utbrändhet. Vi pratar med Anki Wide Karlsson, som är sjuksköterska, hälsocoach och författare till boken Sluta kämpa! Den handlar om Ankis egen resa från utmattning och ohälsa tillbaka till ett liv med meningsfullhet och energi igen. Ankis tillvaro var fylld av måsten och krav, oro, ångest och en ständig rädsla för att det värsta kan hända varje dag. Men när hon blev sjukskriven och bara hade ett mål med dagen - att vila - var det ett för stort kliv att ta.
Anki delar sin berättelse om hur det var att på ytan vara lugn, prata med sina patienter på företagshälsan om återhämtning och stress, men samtidigt bära på ett kaos inombords. Vi får ta del av det hon lärde sig och vad som slutligen fick hennes mentala hälsa att vända. Det är verkligen en gripande och hoppfull historia som lär oss att det inte är människan i sig det är fel på. Med rätt hjälp och verktyg är det möjligt att bli frisk i både kropp och själ.
Här hittar du boken: https://www.bokus.com/bok/9789189723306/sluta-kampa-en-sjavbiografi-om-stress-utmattning-och-vagen-tillbaka-till-meningsfullhet-och-liv/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag pratar vi med Christina Bengtsson, som är fd världsmästare i skytte, en international thought leader och expert inom ämnet fokus. Christina har skrivit boken Konsten att fokusera och hennes TEDx Talk - The art of focus – a crucial ability, har setts 1,6 miljon gånger.
Människans förmåga att kunna fokusera är egentligen ingen ovanlig talang, men i dagens ständiga brus där så mycket pockar på vår uppmärksamhet, är fokus något av en bristvara. Men om vi ska kunna fortsätta utvecklas och nå våra mål, måste vi kunna fokusera och undvika det irrelevanta.
Christina berättar om ögonblicket innan hon blev världsmästare och hur hennes förmåga att fokusera på rätt saker då var avgörande. Liksom förmågan att hålla fokus på längre sikt och hålla i sin träning och arbeta konsekvent mot sitt mål.
Vi pratar också om tid och hur vi med hjälp av fokus faktiskt kan uppleva att vi får mer tid, än om vi hela tiden är upptagna med olika distraktioner. Christina ger oss även konkreta tips på hur vi kan stärka vårt eget fokus, men också hur föräldrar kan stötta sina barn och vara mer närvarande.
Här hittar du Reclaim Focus: www.reclaimfocus.com
Boken: https://www.bokus.com/bok/9789187419904/konsten-att-fokusera-109/
Christinas TEDx-talk: https://www.youtube.com/watch?v=xF80HzqvAoA
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt gästas vi av Ida Carleborn, entreprenör, kreatör och grundare av Daily Garboos. När Ida var 20 år hade hon stora planer för framtiden, men istället kraschade hälsan och Ida fick beskedet att hon hade en autoimmun sjukdom - Hashimotos. Hon ställde sig gång på gång frågan "Varför händer detta mig?”- vilket var drivkraften att ta reda på grundorsaken och försöka läka sin kropp. Ida behövde få många bitar på plats och fann flera viktiga verktyg på vägen, däribland funktionsmedicin, mental träning och andlig utveckling. Idag är Ida frisk och i full färd med att skapa och följa sina drömmar.
Vi pratar om Idas väg mot sjukdom och de avgörande faktorer som låg bakom sjukdomen. Ida berättar om de saker som var avgörande för hennes läkning och framförallt hur hon skiftade sina tankebanor och programmerade om sin “livs-algoritm”.
Det som är så inspirerande med Idas berättelse är att hon inte bara blev frisk från en autoimmun sjukdom, utan att hon dessutom kombinerar en långsiktigt hållbar och hälsosam livsstil med entreprenörskap och kreativt driv och skapande.
Med rabattkoden halsosnack20 får du 20% rabatt om du vill testa journaling med The algorithms of life.
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är i samarbete med Funmed.
Visst är det så att det faktiskt går att förebygga och undvika många kroniska sjukdomar och åldersrelaterad ohälsa. Även om man har en sjukdom i släkten finns det mycket man kan göra för att minska risken att själv drabbas. Dessvärre läggs det mycket lite pengar i Sverige på just preventiv hälsovård och istället hamnar det på individens ansvar.
Idag pratar vi med Peter Martin om vad man faktiskt kan göra för att öka chansen för att förbli frisk långt upp i livet. Med enkla medel och några viktiga mätparametrar kan man komma väldigt långt. Peter går igenom vad han anser är bra att man håller koll på och tipsar om enkla förebyggande hälsoåtgärder som du kan göra själv.
Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja, som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund.
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Om du blev nyfiken på tjänsten Funmed Frisk Kvinna kan du läsa mer här: https://www.funmed.se/vara-medlemskap/frisk
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans gäst är författaren Kajsa Ingemarsson, med bakgrund som komiker, programledare och inte minst har hon också arbetat på Säpos kontraspionage… Nu beskriver sig Kajsa mer som en mystiker som skriver om personlig utveckling och andlighet, och är dessutom aktuell med nya boken 12 nycklar till ett magiskt liv. Vi pratar om drömmar och vårt medvetande, om relationen mellan själen och “min människa”. Kajsa reder också ut det här med egot och varför man inte ska lyssna blint på alla sina tankar. Vi får också höra Kajsas modiga och spännande personliga resa från Säpo, via radio och TV, feelgoodförfattare till att skriva böcker om andlighet och arbeta med drömmar. För oss låter det verkligen som ett magiskt liv!
Här finns mer information om Kajsa och hennes böcker: https://kajsaingemarsson.nu
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med ingenjören och biohackaren Daniel Larsson som är en av grundarna till Biohacking Collective. Sedan biohacking blev ett begrepp för 10 år sedan har fler och fler upptäckt hur man kan öka sin energi och förbättra hälsan med hjälp av olika “hacks”. Allt ifrån ketogen kost och fasta till att optimera sin sömn och mer eller mindre avancerade gadgets. Men även att jobba med sitt mentala välmående och andliga utveckling - spiritualitet.
Vi får veta Daniels bästa hacks som han använder själv till exempel olika typer av ljusterapi, syrgaskammare och ozonterapi. Vi pratar om sömn, hormonell hälsa, fertilitet och hur man kan öka upp testosteronet med träning, tillskott och silverkalsonger.
Vi pratar om kroppsterapi som de-armouring och andra verktyg för att bearbeta trauma och möta sig själv. Hur spännande eller läskigt låter det inte att frivilligt stänga in sig i ett mörkt rum i ett kloster i en vecka?!
Och hur blev färgen som man färgar jeans med ett av de hetaste biohackingtrenderna just nu? Allt detta och mer därtill!
Här hittar du Biohacking Collective: https://biohackingcollective.com
På Instagram hittar du Daniel som @biohackad
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Jeanette Hedström som var med om en nära döden-upplevelse i samband med en allvarlig bilolycka. Jeanettes berättelse är otroligt stark och gripande, men det som framförallt är så spännande är hur Jeanettes liv efter olyckan påverkades av hennes upplevelse. Vetskapen om att döden mer handlar om att skifta form snarare än att försvinna är en kraftfull insikt. Det blir en ny sanning och ett verktyg som förändrat hennes liv.
Det här är också en berättelse om trauma, smärta och läkning. Det handlar om mod och att våga lita på sin egen sanning. Jeanette berättar hur hon har dragit lärdom av sin läkningsprocess efter olyckan och sin nära döden-upplevelse för att hjälpa andra att läka med sitt verktyg Healing Doll.
Här hittar du mer information om Jeanette:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet forskningspanar vi med Hans Zingmark, som är läkare och specialist inom intern- och lungmedicin och är anställd som överläkare på lungkliniken i Halmstad. Nära döden-upplevelser beskrivs som en upplevelse av ett förändrat tillstånd av perception under, eller i samband med livshotande episoder såsom: hjärtstopp, massiva blodförluster, stroke, skallskador, drunkningsolyckor et cetera. Hans berättar om sin egen studie som publicerades i januari 2023 som heter Near-death experiences and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest: A phenomenological hermeneutical study.
Det här är verkligen spännande forskning som kanske även ifrågasätter mycket av det vi tror vi vet. Samtidigt är det väldigt hoppfullt och inspirerande att få ta del av de berättelser från de människor som har haft en nära döden-upplevelse.
Länk till studien hittar du här:
https://www.pagepressjournals.org/index.php/qrmh/article/view/10241
Mer information om nära döden-upplevelser och Hans arbete hittar du här:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här är ett avsnitt där vår hälsocoachvän Häla El Sheemy Washbrook intervjuar Dr. Natasha Campbell-McBride. Natasha är läkare, neurolog, neurokirurg, nutritionist och författare. Hon är skaparen av GAPS-dieten dvs Gut & Psychology Syndrome samt Gut & Physiology Syndrome. GAPS är ett kostprotokoll för att läka tarmen och balansera tarmfloran, allt för att skapa en så bra förutsättning som möjligt för människor att läka från grunden från en mängd symtom och diagnoser utifrån synen att “All disease begins in the gut”.
Häla har gått dr Natashas utbildning till Certified GAPS Practitioner så vi tyckte att det passade bra att hon intervjuade Natasha. Den här gången med utgångspunkt i dr Natashas bok “Vegetarianism explained”. Vi berör bland annat drivkrafterna kring vegetarisk och vegansk kost, vilka fördelar och nackdelar på hälsan växtbaserad kost har och varför vissa mår bäst helt utan växter i sin kost.
Den här intervjun är på engelska.
Vi har tidigare intervjuat Natasha Campbell McBride i avsnitt 189.
Vi har också intervjuat Häla i avsnitt 219 och 220 där vi pratar om sömn och kost.
Här hittar du mer information om Natasha och hennes arbete:
http://www.doctor-natasha.com/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med den regenerativa lantbrukaren Jörgen Andersson som driver Fjällbete i Åredalen. Jörgen föreläser också för både barn och vuxna, och är en av lärarna på kursen Regenerativt lantbruk och holistic management på Bäckedals folkhögskola. Jörgen har erfarenhet både av konventionellt och regenerativt lantbruk, och vi pratar om skillnaderna i vad det innebär som bonde och när det gäller påverkan på miljön. Men det går även djupare än så, det här är ett avsnitt som handlar om livet och döden och framförallt respekten och kärleken till allt levande. Det handlar också om gemenskap och att tillhöra ett sammanhang, om att välja att leva ett liv som främjar allt annat liv omkring oss. Det handlar om att vi människor har en fantastisk möjlighet att inte bara göra så lite skada vi bara kan, utan faktiskt förbättra och öka jordens och naturens förmåga att skapa liv. Vilket betyder att livsmedelsproduktion inte behöver påverka miljö och klimat negativt, utan tvärtom till och med öka den biologiska mångfalden både i och på jorden. Visst låter det hoppfullt?
Här hittar du mer information om Jörgen och de källor han nämner i avsnittet:
https://backedal.se/kurser/regenerativt-lantbruk-och-holistic-management/
https://www.deathinthegarden.org
https://www.youtube.com/watch?v=-9b6nwJayqY
https://www.facebook.com/groups/1192475864140643
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet forskningsspanar vi tillsammans med Peter Martin. Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund. Idag pratar vi om en ny stor studie som heter Supplementing Glycine and N-Acetylcysteine (GlyNAC) in Older Adults Improves Glutathione Deficiency, Oxidative Stress, Mitochondrial Dysfunction, Inflammation, Physical Function, and Aging Hallmarks: A Randomized Clinical Trial.
Glycin och Cystein är två viktiga aminosyror och den här studien visar vilka fördelar man kan få på hälsan hos äldre personer som tar tillskott av glycin och N-acetylcystein (NAC). Peter förklarar hur själva studien är upplagd och genomförd samt går igenom de spännande resultaten. Vi pratar också om vikten av kollagen i kosten och hur vi under evolutionen klarat oss utan några som helst tillskott. Det här är verkligen superspännande, så precis som titeln antyder så har det kopplingar till allt från oxidativ stress, mitokondriefunktion, inflammation till vår fysiska kroppsfunktion och åldrande. För alla som vill leva länge och bibehålla funktioner som att kunna resa sig från en stol, bära sina matkassar eller gå upp för en trappa, även upp i hög ålder, verkar det finnas mycket att hämta i just glycin och NAC.
OBS! Doserna av glycin och NAC som de använde i studien är rejält höga och deltagarna screenas både före och under studien av medicinsk kunnig personal. Vi rekommenderar inte att du tar dessa höga doser av glycin eller NAC. Mer information om studien hittar du i länken nedan.
Länk till studien hittar du här:
https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/78/1/75/6668639
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Vårt avsnitt om anti-aging med läkaren Suzana Maltar Zoric hittar du här: https://shows.acast.com/halsosnack/episodes/254-suzana-maltar-zoric-longevity
Peters avsnitt om oxalater hittar du här: https://shows.acast.com/halsosnack/episodes/157petermartin-varfordingronasmoothieintearsanyttigsommantrott-
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet träffar vi hälsoingengören och inspiratören Ewa Meurk igen. Vi närmar oss med stormsteg Sockerfria Dagen den 12:e oktober och varför inte värma upp med att gå till botten med hur socker faktiskt påverkar våra kroppar? Ewa berättar om olika typer av socker och varför vissa sorter är värre än andra. Vi pratar om skillnaden mellan hur friska celler tar upp och använder socker, jämfört med celler som har störningar i ämnesomsättningen. Ewa förklarar vad som är sockrets roll när det gäller metabola sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom och övervikt/fetma. Vi pratar också om hur man kan förebygga metabol ohälsa genom att mäta och ha koll på sitt blodsocker. Vi delar såklart med oss av de allra bästa knepen för att slippa sockersug och att vara slav under sockermonstret.
Missa inte Sockerfria Dagen den 12:e oktober! Här kan du läsa mer om eventet: https://sockerfriadagen.se
Med koden halsosnack15 får du dessutom 15% rabatt när du köper din biljett!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har återigen träffat den funktionsmedicinska läkaren Jannike Fernström och i detta avsnitt handlar specifikt om barn och unga. Ohälsan bland barn och unga har dessvärre ökat dramatiskt de senaste åren och det har nog inte gått någon förbi hur många som mår dåligt av olika anledningar. Allt ifrån bokstavsdiagnoser och autism, sämre mental hälsa och även allergier, magproblem och övervikt. Vi vägrar tro att det behöver vara så här och pratar om hur funktionsmedicinen kan hjälpa dessa barn. Vi har nämligen svårt att tro att det är våra gener som blivit sämre, utan vi är övertygade om att vi hittar svaret i vår kost och livsstil och att man genom att se till att alla viktiga funktioner i kroppen fungerar, kommer även hälsan och måendet påverkas positivt. Jannike berättar hur hon arbetar specifikt med barn, hur man kan tänka som förälder och delar enkla förändringar som kan göra stor skillnad för det enskilda barnet.
Här är mer information om Jannike och Funmed: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Henrik Bunge är äventyraren som blev börs-VD på Björn Borg där han skapade en kultur för att främja optimal prestation. Här tränar alla på arbetstid, de har en obligatiorisk reflektionstimme varje vecka och man uppmuntrar till bra kost och att prioritera sömn. 2017 blev Henrik utnämnd till Årets Hälsofrämjande Chef. Vi blev såklart nyfikna på hur långt företagen har kommit i sitt hälsoarbete och hur man får till det rent praktiskt, så varför inte bjuda in en VD som ligger i framkant.
Många undrar också varför det är så viktigt att alla tränar tillsammans? Blir det inte kostsamt för företaget? Får de något vettigt gjort egentligen? Hur kan man påverka sina anställda att äta bättre och sova mer?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag handlar det om hur vår hälsa och välmående kan påverka vår sexuella energi och vice versa. Vi pratar med Jeanina Dhara som har jobbat många år med olika metoder inom kroppsterapi, andning, yoga och kommunikation. Genom att få bättre kontakt med vår sexuella energi, både med oss själva och i våra relationer, kan vi också få ut mer av livet i form av kreativitet, lust och glädje. Jeanina berättar hur hon arbetar med bland annat andning, sk. breath work för att nå djupare avslappning och kontakt med vår kropp. Hon menar att vi ofta är blockerade av tex tramua som sätter sig i kroppen och som hämmar oss att uttrycka oss som vi egentligen är. Vi pratar om tantra och bioenergetics och hur vi kommer ur våra huvuden och ner i våra kroppar.
Läs mer om Jeanina här: https://jeaninadhara.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu är vi tillbaka efter sommaren med ett gripande och inspirerande avsnitt! Dagens gäst är energiknippet Annika Larsson Lexelius som är hälsoinspiratör och föreläsare. När Annika var mitt i karriären och livet drabbades hon av en hjärntumör och hennes värld rasade samman på ett ögonblick. Annika berättar hur hon hittade kraften att kämpa mot sjukdomen och hur hon “lurade” hjärnan till att må bättre. Vi pratar också om lyckan att få åldras och att varje födelsedag verkligen är värd att firas. För Annika är skratt och humor alltid närvarande, även i de allra mörkaste stunder, och vi pratar om hur man kan hitta glädje och närvaro oavsett var man befinner sig i livet.
Läs mer om Annika och hennes föreläsning här: https://www.annikalexelius.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är dags för en forskningsspaning igen tillsammans med Helene Sandström. Helene är vetenskapsjournalist och researcher på tidningen Hälsa och Funktionsmedicin och på läkarklinikerna Funmed.
Här är mer detaljer kring studierna vi pratar om i avsnittet:
Svamp och ergotionein mot lindrig kognitiv nedsättning
Feng L, Cheah IK, Ng MM m.fl. The Association between Mushroom Consumption and Mild Cognitive Impairment: A Community-Based Cross-Sectional Study in Singapore. J Alzheimers Dis. 2019;68(1):197-203.
Svamp och ökad nervtillväxt i hjärnan på möss
Martínez-Mármol R, Chai Y, Conroy JN, Khan Z, Hong SM, Kim SB, Gormal RS, Lee DH, Lee JK, Coulson EJ, Lee MK, Kim SY, Meunier FA. Hericerin derivatives activates a pan-neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1/2 signaling enhancing spatial memory. J Neurochem. 2023 Jun;165(6):791-808.
Svamp och cancer
Dohlman AB, Klug J, Mesko M, Gao IH, Lipkin SM, Shen X, Iliev ID. A pan-cancer mycobiome analysis reveals fungal involvement in gastrointestinal and lung tumors. Cell. 2022 Sep 29;185(20):3807-3822.e12.
Straussman R. Pan-cancer analyses reveal cancer-type-specific fungal ecologies and bacteriome interactions. Cell. 2022 Sep 29;185(20):3789-3806.e17.
Weill Cornell Medicine. Fungal Association with Tumors May Predict Worse Outcomes. Pressmeddelande 2022-09-29.
Mer läsning om svamp
Dahlberg A, Froster A. Svamparnas förunderliga liv. Natur & Kultur 2021.
Sheldrake M. Ett sammanvävt liv: hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid. Volante 2021.
Är du intresserad av forskning, hälsa och nya spännande rön, missa inte att prenumerera på tidningen Hälsa och Funktionsmedicin. Läs mer och prenumerera här: https://www.halsaochfunktionsmedicin.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Alla har vi ett särskilt förhållande till vår egen röst. Att tala inför andra, ta ton eller att lyssna på vår inspelade röst kan kännas obekvämt och kanske till och med läskigt. Men vår röst är viktig på fler sätt än vi tror. Den här veckan pratar vi med sångpedagogen och yogaläraren Anna Elwing om hur man med röstens kraft kan stärka olika delar i sig själv. Anna berättar också hur man med holistiska övningar och verktyg kan stärka sin egen röst för att bli bekväm i att hålla tal, sjunga eller använda rösten i sin egen praktik. Vi pratar också om kulning och om hur Anna hittade sätt att få bukt med sin egen sociala ångest och scenskräck. Sen är den stora frågan om alla, ja till och med Victoria, kan lära sig sjunga..? ;)
Läs mer om Anna och hennes kurser här: https://www.annaelwing.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Veckans gäst är ingen mindre än Jenny "Vulverine" Koos, sexualhälsorådgivare, Justisse holistic reproductive health practitioner, doula och författare, och numera en legend när det gäller att sprida kunskap om menscykeln, hormoner och kvinnohälsa. Sist vi träffade Jenny var det just menscykeln som stod i centrum, men den här gången är det Jennys egen resa som vi pratar om. Bland annat pratar vi om allt som hänt de senaste 6 åren där ämnet kvinnohälsa och kunskapen om våra kroppar faktiskt har fått ett ökat utrymme i samhället, samtidigt som Jenny har fått ta många smällar när hon stått på frontlinjen.
Vi pratar också om hur Jennys egna hälsa har påverkats av att alltid sätta jobb och barn före sina egna behov, samtidigt som hon ska försvara sig mot ständiga påhopp i sina sociala medier. Jenny berättar om den skakande graviditeten, om mammarollen och utmaningarna hon har med att vara i en sund och trygg relation. Vi pratar såklart även om Jennys egen hälsoresa och vad hennes planer är för att vara tiptop inför förklimakteriet!
Här kan du läsa mer om Jenny och hennes verksamhet: https://vulverine.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan hälsosnackar vi med hälso- och träningsprofilen Sofia “PT-Fia” Ståhl. När Sofia utbildade sig till personlig tränare var det fitnessideal, disciplin och mängder av kvarg som gällde, men Sofia gjorde sin egen grej. Hon såg helheten före avancerade övningar med tjusiga namn och gjorde träningen tillgänglig för fler. Sofia blev en efterfrågad PT, skapade en prisbelönt blogg och livet lekte. Men mitt i allt satte hennes kropp stopp och hon blev sjukskriven från all fysisk och mental ansträngning. Vad hände egentligen och hur såg vägen tillbaka ut? Sofia berättar om trauma, skam och näthat, men också om all kärlek och stöttning som hon fick på sin väg tillbaka. Vi får också veta hur hennes liv och träning ser ut just nu och hur hon sätter sitt arbete och familj i relation med sitt välmående.
Här hittar du Sofias blogg: https://sofiastahl.femina.se
Missa inte heller Sofias nya bok, 201 Hälsohacks: lämna disken, hångla istället
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här med hur ljus påverkar våra kroppar och hälsa tycker vi är så spännande. I det här avsnittet pratar vi om laserljus med Robert Nobel från Irradia. Det handlar främst om medicinsk laser och vad forskningen har visat för fördelar med det. Bland annat används det för att minska inflammation i muskler eller leder, snabba på läkning, minska smärta. Nyare forskning visar mycket positiva resultat på svårläkta sår hos äldre och att laserljus t.o.m. kan påverka tarmfloran positivt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Göran Adlén, trendspanaren vars nördiga hälsoresa visar att det är fullt möjligt att reversera vanliga tecken på biologiskt åldrande, som minskade testosteronnivåer och minskad muskelmassa.
Att börja en hälsoresa är såklart utmanande på flera sätt, men Göran var inte beredd på att jämnåriga män skulle bli provocerade av det, eller att det skulle skapa dålig stämning på parmiddagarna. Trots utmaningarna vägs det upp av alla fysiska och psykiska fördelar som träning, bra kost och hälsosamma vanor för med sig.
Såklart får vi också en trendspaning inom hälsoområdet där kvinnohälsa, muskelmassa och metabol hälsa kan ge en fingervisning. Vi undrar ju också vad de mest trendkänsliga folket väljer att äta just nu.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet gästas vi återigen av Axel Bohlin som är redaktör på Fasciaguiden. Forskningen inom fascia har tvingat oss att se på kroppen ur ett helt nytt perspektiv. Att se kroppen som en helhet är vi inte vana med här i väst, men det har öppnat upp en helt ny värld av möjligheter för att förstå den fantastiska varelse som vi faktiskt är. Men hur ska man vetenskapligt förklara varför vi mår bra av en kärleksfull kram eller av att gå barfota i naturen? Måste det finnas forskning som bekräftar det som vi egentligen alltid vetat om och gjort helt naturligt, men som vi helt tappat bort i vår moderna civilisation?
I det här avsnittet dyker vi ner i “rabbitholes” som jordning, EZ-vatten och energi, och landar i att det kanske inte spelar roll om vetenskapen har bevisat hur det fungerar, utan det som är viktigt är hur det får oss att känna oss.
Men den stora filosofiska frågan vi fastnar vid, är om det verkligen är meningen att man ska gå i en rulltrappa eller är det bara (hälso-)stressade stockholmare som inte kan stå still..?
Läs mer om Fasciaguiden här: https://fasciaguide.com/se/
Filmen Strolling under the Skin: https://www.youtube.com/watch?v=eW0lvOVKDxE
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Huden täcker i princip hela vår kropp och skyddar oss, reglerar temperatur och släpper ut det vi inte behöver. Inom funktionsmedicinen så vet vi att när huden inte mår bra är det oftast ett tecken på att något inte står rätt till inombords. Vi bjöd därför in den funktionsmedicinska läkaren Jannike Fernström, för att prata om hur man kan angripa olika hudåkommor som till exempel psoriasis, eksem, akne och rosacea genom att undersöka vad som pågår inuti kroppen. Vi får veta mer om det funktionsmedicinska angreppssättet när det gäller hudproblem och hur man kan behandla utan starka läkemedel som antibiotika eller kortison.
Man kan dessutom göra väldigt mycket själv för att både förebygga och hjälpa kroppen läka ut olika symtom på huden.
Läs mer om Jannike och Funmed här: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är otroligt många som lider av mer eller mindre svåra sömnstörningar och en stor del som klassas som insomni. Ett av de effektivaste metoderna att behandla insomni är KBT, och hur en sådan behandling fungerar vet psykologen Rebecca Ribbing från Learning to Sleep.
Det är lätt att hamna i en ond cirkel när man har sömnproblem. Det är inte ovanligt att man känner stress bara vid blotta tanken på att gå och lägga sig. Man kanske somnar lätt men vaknar och ligger och vrider och vänder sig i timmar, eller bara kan sova några timmar. Rebecca berättar om olika strategier man använder inom KBT. Ett exempel är sömnrestriktion, som kanske låter läskigt men som är otroligt effektivt och inte så farligt som det låter.
Vi pratar också om avslappning, sköna kvällsrutiner, hur man kan använda dygnsrytmen till att främja sömn och ger tips på hur man “bäddar” för en skön natts sömn!
Läs mer om Rebecca och Learning to Sleep här: https://www.learningtosleep.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan pratar vi om åldrande och longevity, alltså hur vi kan bromsa vårt åldrande och får fler friska år i livet. Till vår hjälp har vi den funktionsmedicinska läkaren Suzana Maltar Zoric, som berättar om vad forskningen inom longevity har kommit fram till. Vi pratar om olika gener som mTOR och Sirtuiner och Suzana går igenom de olika mekanismerna i cellerna som gör att vi åldras.
För oss handlar det inte bara om att leva längre utan att få bättre kvalitet på de år vi har kvar, engelskans lifespan vs healthspan. Det som är så hoppfullt är att det finns massor man kan göra för att öka förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv.
Här hittar du mer information om Suzana och Funmed: https://www.funmed.se/var-personal/suzana-maltar-zoric/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet forskningsspanar vi tillsammans med Peter Martin. Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund. Idag pratar vi om en ny stor studie som heter Show Me What You Have Inside—The Complex Interplay between SIBO and Multiple Medical Conditions—A Systematic Review.
SIBO står för small intestinal bacterial overgrowth och innebär en överväxt av bakterier i tunntarmen. Det kan innebära en mängd ohälsoproblem eftersom tunntarmen bl.a. är ytterst kritisk för näringsupptaget och en stor del av vårt immunförsvar är lokaliserat där. Peter går igenom hur forskningsstudien visar på kopplingar till en mängd sjukdomar - inte bara tarmsjukdomar som t.ex. Crohn’s utan också hudsjukdomar som rosacea, neurologiska sjukdomar som Parkinson’s, hjärt- och kärlsjukdomar som djup ventrombos och ateroskleros (åderförkalkning), cystisk fibros, fetma och fettlever, bukspottskörtelinflammation, sköldkörtelsjukdom, autism - ja, bara för att nämna några!
Länk till studien hittar du här:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9824151/
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan gästas vi av näringsfysiologen Fredrik Paulún för att prata om fördelarna med olika typer av ljus, framförallt rött ljus och nära infrarött ljus. Fredrik kommer ut med boken Ljusrevolutionen senare i år och har därför gjort massa research, pratat med forskare och andra experter om hur olika våglängder av ljus kan påverka vår kropp och vår hälsa. Det här är så spännande och ju mer vi lär oss desto mer inser vi att näringen inte bara kommer genom det vi stoppar i munnen, utan att ljus är livsnödvändigt för att vi ska må bra. Fredrik berättar om flera olika studier och vad man har upptäckt för fördelar med rödljusterapi. Vi pratar också om solljus och vad skillnaden är mellan rödljusterapi och infrarött ljus. Vi får också rent praktiska råd för hur man kan använda sig av rött ljus och nära infrarött ljus i sin egen vardag för att få bättre återhämtning, avslappning eller läkning till exempel.
Här är länken till Fredriks föreläsning: https://www.youtube.com/watch?v=tidiMPhR0ME
Här är länken till den finske tandläkare som sammanställt en massa forskning om rödljusterapi: bitly.com/PBM-database
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan handlar det om relationer och kommunikation här i Hälsosnack. Vi pratar om metoden Nonviolent Communication med empatitränaren och medlaren Kay Rung.
Är du omgiven av idioter som bara skapar drama och konflikter i ditt liv? Pratar du och tonåringen helt olika språk? Känner du dig missförstådd eller tycker att ingen lyssnar på dig?
Oavsett om det gäller stort eller smått så kan nycklarna och verktygen i Nonviolent Communication hjälpa dig att skapa mindre friktion och mer smidiga relationer i ditt liv. Att du och de personer du har i din omgivning känner sig hörda, förstådda och accepterade. Det är faktiskt enklare än man tror! Kay hjälper oss att förstå metoden och hur man kan tillämpa den i sitt eget liv.
Mer information hittar du här: https://www.friareliv.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är dags för en forskningsspaning igen tillsammans med Helene Sandström. Helene är vetenskapsjournalist och researcher på tidningen Hälsa och Funktionsmedicin och på läkarklinikerna Funmed.
Studien vi pratar om i det här avsnittet heter The Relationship between Gastrointestinal Health, Micronutrient Concentrations, and Autoimmunity: A Focus on the Thyroid, och handlar just om autoimmunitet med fokus på sköldkörteln och hur mage- tarmhälsa och näringsstatus påverkar den.
Länken till studien hittar du här:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9460308/
Är du intresserad av forskning, hälsa och nya spännande rön, missa inte att prenumerera på tidningen Hälsa och Funktionsmedicin. Läs mer och prenumerera här: https://www.halsaochfunktionsmedicin.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet återser vi leg. fysioterapeuten och “kroppsviskaren” Rasmus Svärd igen. Den här gången handlar det om våra, ofta förbisedda men ack så kära, fötter! Rasmus hjälper oss att förstå vilken viktig funktion fötterna har, inte bara att hålla oss upprätt och förflytta oss varje dag, utan även för att underlätta för funktionen i resten av kroppen. Vi får veta hur en funktionell fot ser ut. Vi pratar om olika fotproblem som till exempel hälsporre, hallus valgus, hammartå, pronation och stela fotvalv, och hur man kan förebygga eller hjälpa fötter som drabbats. Vi får konkreta tips och övningar för att stärka foten och öka rörligheten samt hur man kan tänka när man väljer sina skor.
Vill du veta mer om Rasmus eller få hans hjälp så kika in på hans hemsida här: https://www.posturalworkout.com
Kolla även in https://wydefootwear.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har träffat Eva Krönlein som är nybliven världsmästare i olympisk tyngdlyftning vid veteran-VM som gick av stapeln i Orlando i slutet av förra året. Eva blev inte bara världsmästare utan hon slog även världsrekord! Det som är mest fascinerande med Eva är att hon är 56 år och började träna först när hon var 47 år!
När vi hörde talas om Evas fantastiska prestation blev vi såklart nyfikna och inspirerade och ville veta mer. Var är åldersgränsen egentligen för att kunna börja träna tyngdlyftning? Kan man bygga muskelmassa och bli starkare även när man passerat 50? Är det inte läskigt att trycka en tung stång rakt ovanför huvudet?
Eva berättar om sin resa inom tyngdlyftningen. Hon delar sitt träningsupplägg och berättar hur träningen påverkat hennes hälsa och mående.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi återigen med läkaren Peter Martin. Han har lusläst rapporten Matvaneundersökningen: Riksmaten ungdom 2016-17 Näringsintag och näringsstatus bland ungdomar i Sverige Resultat från en matvaneundersökning bland ungdomar i årskurserna 5, 8 och 2 på gymnasiet.
För visst är vi säkra på att inga barn har näringsbrister i Sverige, även om ohälsan bland unga ökar på flera fronter? Myndigheterna som ska hålla koll på det här verkar lugna, men det känns ändå som att det är värt att ta en ny titt på statistiken. Hur ser det ut egentligen? Styrker siffrorna verkligen påståendet att alla barn får den näring de behöver för att upprätthålla sin hälsa? Kan man som förälder känna sig trygg med att tex skolmaten är rätt näringsberäknad för att våra barn ska orka med att prestera i skolan? Får verkligen alla barn tillräckligt med näring baserat på dagens kostrekommendationer?
Peter hjälper oss att förstå resultaten i tabellerna och se om de slutsatser som finns i rapporten verkligen stämmer.
Rapporten finns tillgänglig för alla att ta del av. Du hittar den här: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/matvanor---undersokningar/riksmaten-ungdom
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet handlar om meditation! Vi har träffat Axel Wennhall som är meditationscoach och författare till boken Meditation - ett inre äventyr. Axels liv kom att förändras totalt efter att han upptäckt kraften i att meditera regelbundet. Från att ha en intensiv karriär som PR konsult är det numera kraften och fördelarna i meditation som Axel vill sprida och förmedla. Vi pratar om Axels egen historia, vi pratar om hur vår hjärna fungerar och hur meditation tränar oss i att bättre förstå våra egna tankar. Hur länge behöver man meditera för att få effekt? Vilka förutsättningar behöver man för att meditera?
Vi pratar också om skillnaden mellan mindfulness, meditation mind wandering.
Passa på för efter intervjun så får vi en riktigt skön meditation av Axel, så var beredd på att kunna stanna upp, kanske sätta dig ner och meditera en stund med oss.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet forskningsspanar vi tillsammans med Peter Martin. Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund.
Idag pratar vi om en ny stor studie som går igenom hälsoeffekterna av att äta oprocessat rött kött. Resultatet kanske inte var det som de flesta väntade sig....
Peter går igenom studien för oss och berättar även vad det är för typ av studie och hur den är konstruerad.
Länk till studien hittar du här:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om migrän med läkaren Nils Edelstam från Funmed. Omkring 15% av världens befolkning drabbas regelbundet av migrän. Därför är det så intressant att med ett funktionsmedicinskt perspektiv titta på vad det kan finnas för underliggande orsaker. Nils berättar även om symtomlindring och vad man kan göra för att förebygga att man inte drabbas av ett migränanfall. Hur är kopplingen till kost och andra livsstilsfaktorer och även den hormonella hälsan. Vi pratar också om vilka specifika näringsämnen som man har sett är direkt kopplade till migrän.
Vill du veta mer om Nils och Funmed kan du gå in här: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Oavsett vilken biologisk ålder du har finns det anledning och förutsättningar för att förbättra dina chanser till att vara frisk och stark även när du blir äldre. Störst chanser har man såklart ju yngre man är när man startar, men det är å andra sidan aldrig för sent att börja.
I det här avsnittet träffar vi forskaren Katarina Steding Ehrenborg som bland annat har skrivit boken Bättre med åren : forskarens bästa tips för ett långt och lyckligt liv. Med fokus på muskler, skelett och andra vävnader, berättar Katarina vad hon har upptäckt som kan hjälpa oss att undvika hälsoproblem när vi blir äldre. Vi pratar om balans och de bästa knepen att träna upp balansen i olika åldrar, hur man optimerar sin muskelmassa och varför det är bra att behålla rörlighet i kroppen även när vi blir äldre.
Katarina delar både spännande insikter och resultat från forskningen, och ger praktiska och konkreta tips på vad man kan göra själv för att optimera sina chanser till en stark och stabil kropp.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är mycket snack om framtidens mat just nu. Entreprenörer som vill att vi ska äta labbproducerat kött, andra säger att insekter är ett hållbart alternativ medan många är inne på den växtbaserade linjen. De flesta verkar vara överens om att det går att göra god och mättande mat som räcker till hela jordens befolkning i framtiden. Men hur många tänker på näringsinnehållet? Och hur hållbart är det egentligen att producera ultraprocessad mat i fabriker? Finns det bättre alternativ? Vad är bäst både för vår långsiktiga hälsa och en hållbar miljö? Ja, det är sådana saker som vi ofta funderar på och som vi pratar om och reflekterar över i det här avsnittet. Hur tänker du om det här? Dela gärna med dig och tyck till på vår Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet forskningsspanar vi tillsammans med Helene Sandström. Helene är vetenskapsjournalist och researcher på tidningen Hälsa och Funktionsmedicin och på Funmed. I det här avsnittet kretsar samtalet kring en spännande studie om Alzheimers som heter “Precision Medicine Approach to Alzheimer's Disease: Successful Pilot Project” av Dale E Bredesen och hans forskarteam.
Länken till studien hittar du här:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35811518/
Är du intresserad av forskning, hälsa och nya spännande rön, missa inte att prenumerera på tidningen Hälsa och Funktionsmedicin. Läs mer och prenumerera här: https://www.halsaochfunktionsmedicin.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med läkaren Arezo Feizi som jobbar med funktionsmedicin och precisionshälsa på Funmedkliniken i Göteborg. Arezo brinner lite extra för kvinnohälsa just för att kvinnor är överrepresenterade i flera livsstilssjukdomar som till exempel sköldkörtelbesvär, trötthet och symtom kopplade till hormonella störningar. Det här är ett samtal som kretsar kring vad man faktiskt kan göra för att hjälpa kvinnor och att det är viktigt att vi lyfter de här problemen. Många lider i tystnad och tänker att det är så vanligt att må dåligt att det är så det ska vara. Arezo berättar också hur hon som funktionsmedicinsk läkare jobbar med sina patienter för att inte bara dämpa symptom, utan komma åt de underliggande orsakerna till olika symtom.
Mer information om Funmed och Arezo hittar du här: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången pratar vi om gong med Mattias Sundman. Gong är ett instrument som har funnits i över 5000 år, som nu fått en uppsving i popularitet pga gongens vibrationer som påverkar både kropp och sinne och har en djup avslappnande och avstressande effekt. I det här avsnittet berättar Mattias vad gong är, hur gongbad fungerar och de positiva effekter som han deltagare upplever under och efter gongbad. Dessutom får vi chansen att själva prova på! Direkt efter intervjun spelar Mattias för oss, så om du har möjlighet, förbered en liten plats där du kan ligga och slappna av några minuter till ljudet av Mattias gong.
Vill du veta mer så gå in på Mattias hemsida: gongbad.nu
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har pratat med arkeologen och professor emeritus Göran Burenhult om hälsa, kost och livsstil ur ett evolutionärt perspektiv. Göran har studerat och levt med olika ursprungsbefolkningar under flera år och har unik insikt i hur dessa människor levde och hur de mådde. Det som han slogs av initialt var just hur alla, även de äldre, levde med total avsaknad av de kroniska sjukdomar som fullkomligt exploderat i västvärlden. Hans iakttagelser omkullkastar så mycket av det vi i västvärlden ser som självklart och många anser att det han berättar om är kontroversiellt, men vi tror att det ligger mycket värde i att försöka se bakom sitt västerländska filter för att söka svaret på hur vi kan uppnå optimal hälsa. För vad är egentligen välfärd? Ett samhälle med hög materiell standard eller ett samhälle där människor är friska och glada och där våld, mental ohälsa och kroniska sjukdomar inte existerar?
Läs mer om Göran och hans arbete här: https://burenhult.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Johannes Cullberg entreprenören och hälsocoachen, som med sin unika insyn i livsmedelsbranchen vet hur det fungerar på insidan. Vi pratar om riktig mat jämfört med “fejkmaten” och om hur väl medveten branschen är när det gäller vad och hur vi konsumenter konsumerar. Johannes berättar om sina erfarenheter och delar med sig av vad han tycker är viktigast för hälsan. Johannes inspirerar oss att göra matlådeförberedelser eller “meal prep” till en stående dag i veckan!
Vi pratar också om socker och varför Johannes tycker att det är bra att vi uppmärksammar den Sockerfria Dagen den 12:e oktober.
Läs mer om Johannes här: https://www.johannescullberg.com
Här kan du läsa mer om den sockerfria dagen och anmäla dig. https://sockerfriadagen.se
Med koden HALSOSNACK25 får du 25% rabatt på biljetten.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns en fantastisk potential för män att uppnå full potential som 40+ med rätt kost- och livsstilsvanor. Vi pratar med Jonas Bergqvist, författare, föreläsare och grundare av Paleo Institute, om de smygande ålderstecknen att vara uppmärksam på och om sjukdomsrisker för män. Men framförallt pratar vi lösningar! För bukfetma, man boobs, låg sexlust, minskad energi och dåligt hjärta går att förebygga. I avsnittet får du svar på vilken kost som generellt passar män – och vilken mat som snarare stjälper manlig vitalitet. Vi pratar om fasta som ett effektivt verktyg och om vilka kosttillskott som kan stötta. Dessutom, vad är bra träning för män? Räcker padel, eller är det Iron Man som gäller? Men, vi blir faktiskt djupsinniga också! Jonas pratar om manlig identitet, materialistisk kompensation, kvalitetsrelationer och självkänsla. Och att våga ställa sig framför spegeln och fråga ”vem vill jag vara om tio år”?
Läs mer om Jonas Bergqvist och hans utbildningar och föreläsningar här:
https://www.paleo-institute.se
https://www.funktionsmedicinska-institutet.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vårt eget intresse för kroppen tippar ofta över till nörderi och när Lotta upptäckte att hon var överrörlig, hittade hon dessutom en massa spännande fakta och information. Det är fler än man tror som har någon form av överrörlighet, men att rörliga leder har kopplingar till symtom som magproblem, ångest eller trötthet är nog inte många medvetna om. I det här avsnittet pratar vi var överrörlighet är, hur man kan testa sig själv och hur överrörlighet kan komma att uttryckas olika hos olika individer.
Saker som hur människor rör sig, vissa ovanor och även sug efter viss mat har visat sig i forskning vara kopplat till effekter av överrörlighet.
Vi pratar också om vad man kan tänka på för att minska eventuella besvär relaterade till överrörlighet och tipsar om konkreta saker att göra när det gäller tex träning, återhämtning, kost och näring.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet forskningsspanar vi tillsammans med Peter Martin.
Peter är läkaren och medicine doktorn som lämnade läkemedelsforskningen och startade Funmed, en läkarklinikkedja som arbetar med precisionshälsa på funktionsmedicinsk grund.
Idag kretsar samtalet främst om två stycken studier som stödjer tesen att kostbehandling kan ha positiv effekt på den inflammatoriska hudsjukdomen rosacea. Den ena heter “Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea” och den andra “Rosacea and Diet: What is New in 2021?”
Länkarna till studierna hittar du här nedan:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35096255/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29214107/
Här är mer information om Peter Martin och Funmed: https://www.funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Fascian var länge ointressant för forskarna i västvärlden, men nu har nya otroliga upptäckter om fascian förändrat synen på hela kroppen, hälsan och framförallt smärta. I detta avsnitt intervjuar vi Axel Bohlin som är grundare och redaktör av Fasciaguiden. Axel berättar om den nya forskningen, förklarar vad fascian egentligen är och vad den gör. Det är så intressant hur den här kunskapen förändrar hur vi främst i väst ser på kroppen och läkande. Det här är svårt att greppa till och med för oss, men på många plan är det här mind blowing och vänder gamla sanningar till ända. Fascians spännande egenskaper ger en helt ny dimension till den levande kroppen så det här vill du inte missa.
Läs mer om Fasian här: https://fasciaguide.com/se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi är tillbaka och drar igång höstens säsong med att prata om andningens betydelse för hälsan med Anders Olsson igen. Anders är expert på andning och grundare av Medveten Andning. Den här gången pratar vi mer specifikt om andningen ur ett kvinnoperspektiv. Det finns nämligen flera orsaker till att kvinnor har en ökad risk för försämrade andningsmönster och om det finns en koppling till att en större andel kvinnor drabbas av tex sköldkörtelproblem, fibromyalgi, utmattning och depression. Vad kan det bero på och vad kan man göra åt det?
Vi pratar också om hur hormonernas cykliska mönster påverkar andningen och även hur balansen mellan koldioxid och syre påverkar bland annat sexlusten. Sen pratar vi också om hur en graviditet påverkar andningen och hur andningen kan göra stor skillnad under förlossningen.
Läs mer om Anders Olsson och Medveten Andning här: https://www.medvetenandning.se
Läs mer om Conscious Breathing Summit här: https://consciousbreathingsummit.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör! Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med över 230 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
I det här avsnittet pratar vi med Karl Hultén och Anna-Maria Norman om det Autoimmuna Protokollet, AIP. Karl är expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom och Anna-Maria är kostrådgivare och hälsocoach. Tillsammans har de skrivit boken Autoimmun Handbok, som beskriver en metod för att med hjälp av kosten minska inflammation och lugna ner immunförsvaret. Karl har själv en autoimmun sjukdom och här berättar han hur han blev helt symtomfri med hjälp av AIP-metoden. Vi pratar om vilken mat som hjälper kroppen läka och vilken mat som kan ställa till problem. Vi pratar också om hur kött påverkar hälsan och om den senaste forskningen inom Paleo-kost. Sen får vi såklart veta deras bästa morgonrutiner och hälsotips!
Läs mer om Karl och Anna-Maria på: paleoteket.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör! Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med över 230 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
Vi har bjudit in Linus Mårtensson från FunMed igen för att prata om varför så många har fått problem med just sköldkörteln. I det här avsnittet går vi in på hur sköldkörteln fungerar, vad behöver den för att må bra, vilka olika symtom kan uppstå, varför funkar inte Levaxin för så många och vad finns det för alternativ. Självklart går vi till botten med grundproblemet till varför så många får problem med sköldkörteln. Vi pratar till exempel om autoimmunitet, vilka näringsämnen som är viktigast, om stress och hur man kan tänka kring det man stoppar i sig. Allt för att få en så välfungerande sköldkörtel som möjligt!
Läs mer om Linus på https://funmed.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör! Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med över 230 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
I det här avsnittet träffar vi Anna Adelman som är grundare till och utbildar inom konceptet CrossNature, och driver företaget Stark Ute.
Anna kombinerar träning med naturen och social gemenskap för att få både glädje och dubbel nytta på samma gång. Att rörelse är bra det vet vi, men rörelse i naturen ger en extra dimension som stärker vår hälsa ännu mer. Annas entusiasm inspirerar oss och vi får tips, inte bara för vår egen träning, men också hur vi får med oss hela familjen ut i naturen för rörelseäventyr.
Du hittar mer om Anna och CrossNature här: https://crossnature.se och här: https://starkute.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör! Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med över 230 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
En grön smoothie eller juice är väl bland det nyttigaste som finns? Eller..? Självklart innehåller frukt och grönsaker en massa vitaminer och mineraler, men det många inte vet så innehåller växter också ämnen som däremot inte är så nyttiga för oss. I det här avsnittet pratar vi om oxalater med den funktionsmedicinske läkaren Peter Martin. Peter berättar vad oxalater, eller oxalsyra, är för något, vilka växter som innehåller mest, vad man kan få för besvär om man får i sig för mycket oxalater och hur man gör om man blivit oxalatförgiftad. Vi får också veta vad en lågoxalatkost är, vilka näringsämnen som man kan få brist på och hur man undviker oxalatdumpning.
Vill du veta mer om Peter och FunMedkliniken gå in på funmed.se
Här hittar du tidningen Hälsa och Funktionsmedicin: .halsaochfunktionsmedicin.se
Här kan du läsa mer om Funktionsmedicinska Vårdutbildningar: fmvu.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör! Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med över 230 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
I det här avsnittet pratar vi med Eva Sanner som är psykosyntesterapeut och är specialiserad inom parterapi, och författare bland annat till boken Ja till njutning – sex och självkänsla efter femtio.
Vi pratar om hur sex kan stärka vår hälsa på olika sätt och omvänt, hur en god hälsa kan stötta ditt sexliv. Vi pratar om hur synen på kvinnokroppen genom historien påverkat vår sexualitet, om solosex och hur vi kan stärka oss själva på ett djupare plan genom att bibehålla den sexuella energin igenom småbarnsåren och efter klimakteriet. Så det här är ett avsnitt för kvinnor (och män) i alla åldrar.
Läs mer om Eva på https://www.evasanner.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Skog är så mycket mer än bara träd som växer tillsammans. Det är invecklade och sammankopplade ekosystem med många olika arter av växter och djur, som är beroende av riktig skog för att överleva. Det svenska skogsbruket idag är en stor orsak till att den biologiska mångfalden minskar i skogen. På Naturskyddsföreningens hemsida kan man läsa att över 2000 skogslevande arter är upptagna på den nationella rödlistan över arter vars framtid är osäker. Av dessa är mer än 900 arter hotade, främst av skogsbrukets åtgärder. Det absolut största hotet mot den biologiska mångfalden är just förlust av arters livsmiljöer.
Därför har vi idag bjudit in Malin Sahlin från just Naturskyddsföreningen. Malin är biolog och expert på skogen! Vi vill ju veta mer om det här och hur vi som konsumenter och medborgare kan hjälpa till att rädda den sista riktiga skogen som finns kvar.
Dokumentärserien Slaget om Skogen hittar du på SVT Play här: https://www.svtplay.se/vetenskapens-varld-slaget-om-skogen
För att läsa mer och stötta Naturskyddsföreningen går du in här: https://www.naturskyddsforeningen.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Man behöver inte alltid vara fast med sin allergi för resten av livet. Det vittnar Linda Johansson om som gästar detta avsnitt. Linda är funktionsmedicinsk hälsocoach och en av våra kollegor på Funmed. Linda drabbades av pollenallergi, eksem och diverse intoleranser redan som barn. Vi får följa Lindas hälsoresa som även handlar om hur stress, press och en ohållbar livsstil resulterade i depression och ångest, men hur Linda lyckades vända skeppet och få tillbaka hälsan och livsglädjen. Vi får veta grundorsakerna till Lindas besvär och vad hon gjorde för att komma tillrätta med problemen. Vi kommer självklart in på funktionsmedicin och vi pratar om kostens påverkan på hälsan.
OBS! Detta är en personlig hälsoberättelse som är avsedd att inspirera och ge hopp om att det går att förbättra sin hälsa. Avsnittet är inte avsett att ge personliga hälsoråd om tillskott, läkemedel eller dylikt. Alla frågor och beslut när det gäller din hälsa, vård och läkemedel bör självklart tas direkt med din läkare eller vårdgivare.
Du hittar både oss och Linda här: https://www.funmed.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet träffar vi yogaläraren och tränaren Lizette Pompa som är en stor inspirationskälla för oss när det gäller styrketräning. Lizette hjälper framförallt kvinnor att utveckla sin styrka och teknik för ett hållbart sätt att träna. Det handlar om funktionell träning för hela kroppen.
Det vi gillar med Lizette är att det aldrig handlar om att träna för sitt utseende, utan för sitt välmående, både fysiskt och mentalt. Vi pratar om träning anpassad efter menscykeln, vi får tips på hur man tränar svåra och tunga övningar och hur man kan utmana sin rädsla att lyfta tyngre vikter. Vi pratar om vila, återhämtning och vad aktiv vila är. Vi får också konkreta tips hur man skapar rutiner och kommer iväg och tränar även de dagar man inte har någon som helst motivation.
I början av avsnittet nämner vi Melissa Urban som är grundare av Whole30. Mer information om henne här: https://www.melissau.com
Här hittar du mer information om Lizette och hennes träningsapp: https://www.lizettepompayoga.com
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I begynnelsen av Hälsosnack intervjuade vi andningsexperten Anders Olsson som är grundare av metoden Medveten Andning, skrivit en bok med samma namn, är uppfinnare av Relaxatorn och den som lärde oss att sova med tejpad mun. Nu är han gäst i podden igen och vi tar ett nytag kring det här med optimal andning för hälsan. Mycket har hänt sedan sist och nu är andningsträning och andningsövningar trendar på sociala medier. Så hur ser det “perfekta” andetaget ut? Vad kan man göra för att underlätta och träna sin andning, och vad tycker Anders om kraftfulla andningsövningar som tex Wim Hof-metoden? Dessutom pratar vi om balansen mellan syre och koldioxid och hur de olika gaserna påverkar oss inne i kroppen. Så dags att checka in med sitt andetag och bli medveten om hur luften rör sig in och ut.
Läs mer om Anders och Medveten Andning här: https://www.medvetenandning.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har bjudit in idrottsmannen, hälsoinspiratören och poddaren Jonas Colting för att höra hans insikter om träning, hälsa, prestation och att må bra även när man är mitt i livet. Jonas var en av de första som tävlade i triathlon i Sverige och har många tunga meriter i bagaget. Att hälsa och prestation hänger ihop är inte självklart för alla, men om man får ihop båda bitarna kan man öka chanserna att slippa många krämpor. Jonas delar med sig av sina viktigaste nycklar för att må bra och vara tillfreds med sitt liv oavsett ålder.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att träning är bra för hälsan det vet nog alla. Däremot kanske man inte tänker så mycket på muskelmassan som ett organ som är starkt kopplat till optimal hälsa på många sätt.
I det här avsnittet pratar vi om skelettmuskulaturen och varför starka muskler är viktigt för oss med Jonas Bergqvist, hälsoentreprenören, författaren, föreläsaren och grundaren av Paleo Institute. Vi pratar om musklernas koppling till metabola hälsa, hormoner och immunförsvaret. Vi pratar om kostens koppling till muskeltillväxt; om protein och olika aminosyrors roll i det hela, och såklart om träning och träningsupplägg. Ja det här avsnittet är en djupdykning i allt du behöver veta och inspireras för att hitta nya mål med din träning.
Här hittar du mer info om Jonas och Paleo Institutes utbildningar: https://www.paleo-institute.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här med hud- och skönhetsvård är en djungel! Inte bara att förstå vilka produkter man behöver, utan framför allt att förstå vad de innehåller och om alla ingredienser är säkra för miljö och hälsa. Därför bjöd vi in Cecilia “Ila” Lassfolk @morotsliv igen för att få lite positiv guidning i frågan. Ila har föreläst och utbildat i flera år om kost, näring och hälsa och har koll på vad vi behöver se upp med när det gäller kemikalier i produkterna vi har i badrumsskåpet. Dessutom har hon jättebra tips på hur man enkelt kan ersätta dem med bättre alternativ, vad man enkelt kan tillverka själv och vad man klarar sig utan.
Just att rensa ut det man inte behöver är något som vi verkligen lockas av. Att skala ner och ta bort det som är onödigt minskar belastningen både på miljön och i vår plånbok. Dessutom spar vi tid och energi när vår slipper 17 steg i vår hudvårdsrutin…
Ja det är många aspekter i det här och när vi pratar med Ila blir det dessutom både intressant och väldigt trevligt!
Här hittar du mer info om Ila: https://morotsliv.com
Här hittar du Organic Beauty Awards: https://organicbeautyawards.se
Serien på HBO Plus som vi pratar om i introt heter Not So Pretty och den hittar du här: https://www.hbomax.com/se/sv/series/urn:hbo:series:GYjJrvg7QksLDwgEAAAAG
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har bjudit in Peter Martin igen, den här gången för att prata om det stora paradigmskifte som nu sker inom hälsa och sjukvård. Peter är legitimerad läkare och medicine doktor i farmakologi och grundare läkarkliniken Funmed.
Larmrapporterna från vården är fler och fler. Människorna som jobbar där viker ut och in på sig själva för att göra sitt bästa. Den evidensbaserade medicinen klarar inte av att möta alla människor med kroniska, livsstilsbaserade sjukdomar som slukar den största delen av budgeten. Det är dags att börja tänka utanför ramarna, använda tillgänglig teknik och kunskap och lägga mer pengar på preventiva åtgärder - och såklart börja implementera precisionshälsa för den stora massan.
I avsnittet berättar Peter om de goda intentioner som den evidensbaserade medicinen bygger på och varför det inte räcker till längre. Vi pratar om utmaningarna inom vården och varför vi behöver satsa mer resurser på förebyggande insatser. Vi får också svar på frågorna vad precisionshälsa är och varför det är lösningen för framtidens medicin.
Här hittar du mer om Peter och FunMed: https://www.funmed.se
Precisionshälsa i Läkartidningen: https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/temaartikel/2021/05/stor-potential-nar-genomikdata-kan-implementeras-i-klinisk-rutin/
Debattartikel i Aftonbladet: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/lVypyo/med-precisionshalsa-raddar-vi-liv-i-varden-politiker
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet hälsosnackar vi med en av våra duktiga hälsocoachkollegor igen. Denna gång har vi Josefin Aldell på besök och vi pratar om trötthet och låg energi. Vi pratar om vilka underliggande orsaker som kan ligga bakom trötthet. Om att energin vi alla har trots allt är begränsad och att man behöver ta ställning till alla utomstående krav, vad man själv vill och prioritera utefter vad man orkar och mäktar med. Sen tar vi upp olika tillskott och örter som har studier som pekar mot att man kan få effekt på sin energinivå. För att ta hjälp i perioder som kräver lite extra kan göra stor skillnad.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att dagens industriella matproduktion varken är bra för miljön, djurens välbefinnande eller vår hälsa är många överens om. Men tyvärr pratas det alldeles för lite om det som kan vara den självklara lösningen för både miljön och matproduktionen - nämligen regenerativt jordbruk i mindre skala.
I det här avsnittet intervjuar vi Richard Perkins, som är lantbrukare, utbildare och expert på regenerativt jordbruk. Richard äger och driver gården Ridgedale Farm som ligger i Värmland. Richard berättar hur han lyckats driva inte bara ett miljömässigt hållbart jordbruk, utan även ekonomiskt lönsamt.
Det här avsnittet handlar om hållbar matproduktion och konsumtion. Vi pratar om att äta efter säsong och om glada hönor som värper fantastiska ägg. Vi pratar även om skogen och klimatet och hur lösningen på klimatproblemen egentligen är enklare än vi tror på många sätt.
Den här intervjun är på engelska.
Mer om Richard och hans utbildningar hittar du på hans hemsida här: https://www.richardperkins.co
Här är länken till Ridgedale Farm: https://www.ridgedalepermaculture.com
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med influencern och livscoachen Louise Strömberg, författare till boken Self Love och nu aktuell med nya boken Power Women. Vi pratar om hur kvinnor genom historien har förtryckts och diskriminerats och hur dessa historiska trauman påverkar oss än idag. Louise berättar om den vilda kvinnan och den kvinnliga kraften och hur vi kan utnyttja den till vår fördel och styrka. Det handlar om osynliga ideal och värderingar som begränsar oss och hindrar oss att uttrycka vår fulla potential. Ja, det är inte konstigt att vi eldar upp oss lite under avsnittet för det är lätt att slappna av och känna att vi har ju trots allt kommit så långt, även om det fortfarande är så långt kvar till jämställdhet på samhällsnivå. Här får vi inspiration att börja med oss själva för att sen förändra världen!
Mer om Louise hittar du på hennes hemsida här: https://www.louisestromberg.se
Här är länken till SVT-Play och dokumentären Könsrollernas historiska gåta: https://www.svtplay.se/video/30126388/konsrollernas-historiska-gata
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan pratar vi med Häla igen och den här gången är temat snabba hälsofixar jämfört med en långsiktigt hållbar kost. Vi får ofta frågan som hälsocoacher - men när kan jag äta som vanligt igen? Och det här tycker vi är så intressant just för att vi är övertygade om att det går att äta hälsosamt OCH att kunna unna sig god mat som gör gott för kroppen. Det finns många missuppfattningar när det gäller hälsosam kost - allt från kaloriräkning, till bantning och att man måste gå hungrig. Men det stämmer ju absolut inte! Vi pratar också om näring, sötsug, fasta och varför vi äter middag till frukost.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att sova gott och vakna pigg och utvilad varje morgon är en dröm för många. Samtidigt är sömnproblem och trötthet vanliga hälsoproblem numera. Vi har bjudit in hälsocoachen Häla El Sheemy Washbrook från funmed för att prata om hur vi arbetar med sömn, både som hälsocoacher med patienter och hur vi själva gör för att optimera återhämtningen och sömnens kvalitet. Vi pratar om enkla och konkreta saker man kan prova för att somna snabbare och få bättre sömnkvalitet. Här får du våra allra bästa tips och hacks för en god natts sömn!
Du hittar funmed här: https://www.funmed.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har träffat läkaren och entreprenören Andreas Eenfeldt som är grundare till Diet Doctor. Andreas startade hälsobloggen kostdoktorn redan 2007 och är en av pionjärerna inom lågkolhydratkosten i Sverige. Andreas berättar om hur han hittade lågkolhydratkosten och upptäckte den fantastiska potential med sina egna patienter. Vi pratar om de enorma utmaningar som folkhälsan står inför, om livsmedelsindustrins drivkrafter och vad man själv kan göra för att se över sin kost. Vi pratar också om hur kostråden utvecklas i takt med att vi lär oss mer och mer. I början handlade lågkolhydratkosten mycket om att äta så lite kolhydrater som möjligt och kompensera med mycket mer fett. Nu uppmärksammas också proteinets betydelse för kroppens näringsbehov och därmed den långsiktiga hälsan.
Du hittar Diet Doctor här: https://www.dietdoctor.com
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att göra vad vi kan för att minska antalet kemikalier vi utsätter oss för är inte bara viktigt för hälsan utan även för miljön. Vi har bjudit in Cecilia “Ila” Lassfolk även känd som Morotsliv till podden för att prata om ekostädning. Ila har föreläst och utbildat i flera år om kost, näring och hälsa och har stor kunskap om hur man på enkla och effektiva sätt kan få sitt hem rent, utan att använda onödiga och starka kemikalier. Hör henne berätta om hur det fungerar, vad man behöver till vilken typ av smuts och ta del av hennes bästa städknep. Vi pratar om allt ifrån proppar i avloppet, hur man får en skinande blank diskbänk, och hur man blandar sitt eget maskindiskmedel. Vi pratar också om hur Victoria angriper sin smutsiga ugn och vad Lotta gör med alla tussar av hushållspapper som blir över..
Du hittar mer blogginlägg och annan information på Ilas hemsida Morotsliv: https://morotsliv.com
Instagram:
https://www.instagram.com/minawebbkurser
Webbkursen i ekostädning:
https://plattform.minawebbkurser.se/courses/ekostadning
Receptet på maskindiskmedel:
https://morotsliv.com/2022/02/diy-hemlagat-maskindiskmedel.html
Receptet på fönstertvätt:
https://morotsliv.com/2020/04/vinnande-giftfri-fonstertvatt.html
Receptet på propplösaren:
https://morotsliv.com/2014/12/diy-potent-propplosare.html
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet ska vi få lära oss mer om vårt nervsystem och vilken roll det spelar när det gäller inflammation. Vi har träffat läkaren och forskaren Peder Olofsson som forskar just om nervsystemet på Karolinska Institutet i Solna. Han forskar specifikt på vagusnerven och hur man genom elektrisk nervstimulering potentiellt kan minska inflammation när det gäller vissa sjukdomar. Peder förklarar bland annat hur nervsystemet fungerar, hur man upptäckte kopplingen mellan nervsystemet och inflammatio och berättar om den senaste forskningen och hur den kan komma att användas.
Här hittar du mer information om Peders forskning: https://ki.se/en/meds/cardiovascular-medicine
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag ska vi lära oss mer om ett system i kroppen som inte är så välkänt, men som har visat sig ha stor påverkan på kroppen nämligen det endocannabinoida systemet. Det är ett signalsystem vars huvudsakliga uppgift är att hålla kroppen och dess funktioner i balans. CBD som är ett växtämne från hampaplantan, kan påverka just det endocannabinoida systemet. Vi har bjudit in Hanna Hell som har skrivit boken Hampa och CBD - vad är vad? Hanna berättar bland annat mer om vad CBD är, vad forskningen säger om hur det påverkar oss och om det finns några eventuella biverkningar. Hanna reder också ut den vanliga frågan och missuppfattningen om att CBD är narkotika.
Mer om hampa och CBD hittar du på Hannas sida: https://www.hampaochcbd.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet träffar Victoria Carina Sunding, som är en av grundarna till kvinnonätverket 4Good och nu är hon aktuell med sin egenutvecklade metod och en bok med samma namn: Make it happen.
Vi pratar om hur man lär sig lyssna till sin inre röst och vågar göra det man faktiskt drömmer om. Vi pratar om hur man kan drömma stort och hur man tar babysteps mot att faktiskt förverkliga dem. Vägen till att lyckas är långt ifrån spikrak och Carina delar ögonblick ur sitt eget liv som exempel på att det inte är så lätt alla gånger, men att det går till slut hur svårt det än kan kännas!
Mer om Carina och Make it happen hittar du här: https://makeithappen.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Så här i början på året är det aktuellt för många att vilja sätta nya mål och sätta nya vanor som ska förändra ens liv. Men hur ska man egentligen tänka för att på riktigt få till det man önskar? Vi har bjudit in Anders Haglund som är en transformativ förändringscoach och som bland annat coachar idrottare och företagare till mer framgång. Anders ger oss nya perspektiv och tips på hur man på ett konkret sätt kan nå sina drömmar och uppgradera sig själv. Det här avsnittet bjuder på flera aha-ögonblick och insikter som vi tar med oss in i detta nya år.
Mer om Anders hittar du här: https://lifevision.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt träffar vi den funktionsmedicinske läkaren Linus Mårtensson och pratar om hur han använder kosten som ett verktyg när han arbetar med sina patienter. Linus berättar mer om vad funktionsmedicin är och skillnaden hur han jobbar nu jämfört med när han jobbade på en vårdcentral. Vi pratar om vanliga näringsbrister, olika kroniska sjukdomar som autoimmunitet och olika magproblim. Linus berättar vilken kost som han rekommenderar för att ge kroppen bäst förutsättningar för läkning.
Om du vill veta mer om Linus, FunMed-kliniken eller fylla i en intresseanmälan gå in på FunMed.se
Här är artikeln om ursprungsbefolkningen som kunde lukta sig till fytokemikalier i frukt: thepaleodiet.com/compelling-discoveries-about-the-diet-and-health-of-one-of-the-remaining-indigenous-hunter-gatherer-societies-on-earth/
För att få mer inspiration, erbjudanden och vara med i våra tävlingar, anmäl dig till Lotta & Victorias nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter att ha sett filmen Sista Skörden på tv häromåret var det en riktig ögonöppnare för oss. Vårt odlingsbara jordlager är så otroligt viktigt och ändå håller vi på att förstöra det så att vi bara har 60 år av skördar kvar. Oavsett vad man har för kosthållning så påverkar den vår miljö. Vi har därför bjudit in Tina-Marie Qwiberg som har producerat Sista Skörden tillsammans med filmerna Bieffekten och Efter Floden som också är otroligt viktiga att se. Tina-Marie har intervjuat en massa experter och gjort så mycket research i samband med filmerna, så vi bara måste få prata med henne.
Här kan du läsa mer om Tina-Marie: qwiberg.squarespace.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagens intervju pratar vi med sömn- och stressforskaren Arne Lowden, Docent vid Stress Research Institute vid Stockholms Universitet och som forskar kring dygnsrytm, ljus och hälsa. Vikten av en stark dygnsrytm är något som vi ofta pratar om men nu ska vi äntligen dyka ner på djupet i vad dygnsrytmen är, vilka funktioner i kroppen är styrda av dygnsrytmen, hur påverkar störningar i dygnsrytmen vår hälsa och vad kan vi göra för att stärka den. Vi pratar om ljus och sömn och Arne ger tips för hur en optimal dag ser ut om man vill ha en stark dygnsrytm.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har pratat med Terry Hartig, som är professor i miljöpsykologi vid Uppsala Universitet, för att ta reda på mer om hans forskning om hur naturen och vår omgivning påverkar oss, och vilka positiva effekter det kan ha på vårt välmående. Att naturen är bra för oss känns ganska självklart, men det är spännande att se vilka effekter som forskningen visar. Terry och hans kollegor har även forskat om semester och de positiva effekter som man inte bara får om man själv är ledig, utan även de som inte är lediga får glädje av.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan har vi träffat Lena Skogholm som har skrivit boken Livskoden enligt hjärnan. Lena är beteendevetare, pedagog och författare med hjärnforskning som specialintresse och framförallt hur man kan ta hjälp av forskningen för att utifrån hjärnans förutsättningar skapa ett bättre och hållbarare liv.
Vi pratar om hur vi kan hushålla med hjärnenergin, hur vi bygger starka hjärnmuskler, hur vi undviker förslitningsskador genom att tänka lite mer på hjärnergonomin, men också hur vi kan leva smidigare både tillsammans och med oss själva när vi förstår vår hjärna bättre och hur den fungerar - alltifrån den uråldriga reptilhjärnan till vår ganska nya människohjärna.
Du hittar mer information om Lena här: https://www.lenaskogholm.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om kroppens bindväv med fysioterapeuten och rörelseutvecklaren Linus Johansson, som nu är aktuell med boken Bindväv - Vad bindväv är och mina principer för hur man tränar och behandlar den. Linus delar den senaste forskningen och hjälper oss att förstå vad bindväv är bortom den anatomiska modellen, till funktion och egenskaper. Förståelsen om bindväven hjälper oss att bli mer energieffektiva i våra rörelser och undvika smärta eller läka skador. Bindvävens funktion är dessutom en av grundorsakerna till varför rörelse inte bara är bra för vårt fysiska välmående, utan att även hjärnan och vår mentala hälsa är ihopkopplade med just bindväven.
Du hittar mer information om Linus här: https://www.movdoo.com
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Utmattning och kronisk trötthet är dessvärre något som fler och fler drabbas av. Veckans gäst Anna Maria Lindell är en av alla dem som har hamnat i en utmattning. Anna Maria var sjukskriven ganska länge innan hon hittade funktionsmedicinen och med hjälp av en rad olika verktyg har hon lyckats komma tillbaka till ett funktionellt liv igen. Numera arbetar hon själv som Funktionsmedicinsk hälsocoach på Funmed och i det här avsnittet får vi både ta del av Anna Marias egen hälsoresa men också hur man arbetar med utmattning och kronisk trötthet inom funktionsmedicinen. Anna Maria har inte bara sig själv som exempel på att man kan komma tillbaka starkare än innan, utan har också sett andra lyckas nå bättre hälsa efter en utmattning.
Vill du ta hjälp av Anna Maria, eller någon av de funktionsmedicinska läkarna eller coacherna på FunMed kan du läsa mer här: https://www.funmed.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet handlar om meditation! Vi har träffat Axel Wennhall som är meditationscoach och författare till boken Meditation - ett inre äventyr. Axels liv kom att förändras totalt efter att han upptäckt kraften i att meditera regelbundet. Från att ha en intensiv karriär som PR konsult är det numera kraften och fördelarna i meditation som Axel vill sprida och förmedla. Vi pratar om Axels egen historia, vi pratar om hur vår hjärna fungerar och hur meditation tränar oss i att bättre förstå våra egna tankar. Hur länge behöver man meditera för att få effekt? Vilka förutsättningar behöver man för att meditera?
Vi pratar också om skillnaden mellan mindfulness, meditation mind wandering. Passa på för efter intervjun så får vi en riktigt skön meditation av Axel, så var beredd på att kunna stanna upp, kanske sätta dig ner och meditera en stund med oss.
Vill du veta mer om Axel kan du kika in på hans hemsida: https://www.wennhall.com
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om skogsbad med Cecilia Gustafsson från Holistic Training. Vi vet att det är otroligt välgörande och stärkande för kropp och själ att vara i skogen, men det kan ändå kännas avlägset för många att ta sig dit. Cecilia kände själv att skogen skrämde henne samtidigt som den lockade. Men genom skogsbad har hon hittat ett sätt att göra den mer lättillgänglig. Oavsett om man redan älskar att vandra mil efter mil eller mest håller till i storstadsdjungeln så finns skogen till för alla. Så följ med oss ut på ett skogsäventyr och lyssna på Cecilias beskrivning av hur skogsbad funkar.
Vill du veta mer om Cecilia kan du kika in på hennes hemsida: https://holistictraining.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan pratar vi om ADHD med hälsoinspiratören Anna Hallén. Många känner till Anna då hon utbildar, föreläser och har skrivit flera böcker om kost och hälsa. Hon inspireras mycket av sina egna hälsoutmaningar och hon älskar att grotta ner sig och lära sig mer om kroppen, biokemin och allt som har med hälsa att göra. Anna fick sin ADHD diagnos som vuxen och hon berättar om sin egen uppväxt och de utmaningar som det innebar. Samtidigt anser hon att det är en riktig superkraft på flera sätt. Vi pratar om både styrkor och utmaningar, hur biokemin ser ut i en hjärna med ADHD och hjälper oss att förstå vilka mekanismer som spelar stor roll.
Vill du veta mer om Anna kan du kika in på hennes hemsida: https://www.annahallen.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Dr Aseem Malhotra som är kardiolog och en erkänd specialist inom behandling och förebyggande vård av hjärt/kärlsjukdom. Han har hederstitel vid Stanford University och är även en av grundarna av den oberoende organisationen Action on Sugar som bland annat var med och drev fram en särskild beskattning på socker och sötad mat i Storbritannien. Dr. Aseem är en stark drivkraft och aktivist när det kommer till socker och processad mat och kopplingen till ohälsa.
Dr Aseem har skrivit flera böcker och studerat och publicerat rapporter om bland annat kolesterolets roll i hjärt kärlsjukdom och ifrågasatt det utbredda användandet av statiner.
Vi pratar med Dr Aseem om kolesterolets funktion och vad forskningen säger när det gäller hjärt kärlsjukdom. Vi pratar också om statiner, både om fördelar och bieffekter. Då Dr Aseem är en kardiolog som brinner för förebyggande åtgärder för hjärt kärlhälsa så pratar vi förstås också om hur kosten och livsstilen påverkar och framförallt de ultraprocessade livsmedel som innehåller mycket socker.
Dr Aseem Malhotra is an NHS Trained Consultant Cardiologist, and visiting Professor of Evidence Based Medicine, Bahiana School of Medicine and Public Health, Salvador, Brazil. He is a world renowned expert in the prevention, diagnosis and management of heart disease. He is honorary council member to the Metabolic Psychiatry Clinic at Stanford University school of medicine California, and is Cardiology MSc examiner at the University of Hertfordshire, UK. He is a founding member of Action on Sugar and was the lead campaigner highlighting the harm caused by excess sugar consumption in the United Kingdom, particularly its role in type 2 diabetes and obesity.
In this episode with Dr Aseem Malhotra, we talk about cholesterol and Dr Aseem explains the mechanisms behind cardiovascular disease and refers to sturdy science showing the underlying causes. We talk about statins and of course the diet and lifestyle factors to prevent cardiovascular disease.
For more info about Dr Aseem Malhotra please visit his website: https://doctoraseem.com
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan har vi bjudit in biomedicinaren och hälsocoachen Markus Mattiasson igen för att prata lite mer och fördjupa oss i ämnet signalsubstanser. Dessa kemiska budbärare i kroppen är nämligen en viktig nyckel i att förstå varför vi känner oss oroliga, coola, glada eller deppiga. Markus går ner lite djupare i några av våra vanligaste signalsubstanser och som vi känner av när de hamnar i obalans. Vi pratar om dopamin och hur den påverkar vår förmåga till koncentration och fokus men också kopplingen till beroende. Vi pratar också om serotonin; om hur tex vad vi äter påverkar serotoninnivåerna i kroppen, vi pratar även om smärta och högkänslighet bland annat. Och om hur vi genom att förstå våra signalsubstanser kan få en större förståelse för oss själva och anpassa vår livsstil på bästa möjliga sätt.
I det här avsnittet svarar Mattias på de lyssnarfrågor som kom in efter avsnitt nr 194 där Mattias gick igenom grunderna om signalsubstanser.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag ska vi lyfta en annan aspekt när det handlar om socker, nämligen sockerberoende. Vi har bjudit in komikern och programledaren Babben Larsson, som delar sina erfarenheter att leva med ett problematiskt förhållande till mat och socker. Att arbeta i en bransch där man ska leverera skratt på beställning, med obekväma arbetstider, tidspress och med överflöd av sockerstinn mat, kan tära på hälsan. Babben berättar om de utmaningar hon haft under åren och hur hon lyckades få och acceptera hjälp för att hitta en långsiktigt hållbar väg framåt både när det gäller jobb och mat.
Sockerberoende är inte en erkänd diagnos i Sverige, men vi vill lyfta detta då vi vet att det är många människor som lider i tysthet för att kunskapen om sockerberoende generellt sett är låg.
Babben kommer också vara med på det online-eventet på den sockerfria dagen den 12 oktober. Mer information och anmälan hittar du på https://www.elitista.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är tack vare olika eldsjälar som granskar olika livsmedel och ifrågasätter innehållsförteckningar och livsmedelsbolagens marknadsföring, som vi konsumenter blir medvetna om hur mycket fusk som faktiskt förekommer. En av dessa eldsjälar är vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som ständigt gräver upp nya exempel på hur livsmedelsföretagen försöker förvirra oss konsumenter att betala för mer socker och konstiga tillsatser. Ann har även skrivit flera böcker bland annat Ett sötare blod, Det sötaste vi har och Smakäventyret : att lära små barn äta mat.
I det här avsnittet pratar vi med Ann om några av hennes senaste granskningar, vi pratar om forskning och varför forskningen om just kostens påverkan på hälsan är så bristfällig. Vilket också har en påverkan på de nationella kostrekommendationerna bland annat.
Vi pratar också om socker och vad Ann kommer prata om på den sockerfria dagen som infaller den 12 oktober.
Mer information om Ann hittar du här: http://annfernholm.se
Här kan du stötta Ann via Patreon: https://www.patreon.com/annfernholm
Mer information och anmälan till online-eventet den Sockerfria Dagen hittar du på https://www.elitista.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Även om medvetenheten kring sockrets skadliga påverkan på hälsan numera är stor, så konsumerar vi ändå alldeles för mycket. Det finns socker i väldigt många livsmedelsprodukter idag samtidigt som våra gener är programmerade att tycka om det.
I det här avsnittet har vi bjudit in Hälsoingenjören Ewa Meurk igen, den här gången för att prata mer om socker. Ewa förklarar vilka olika typer av socker det finns och hur de påverkar kroppen på olika sätt. Vi pratar också om den sockerfria dagen som infaller den 12 oktober och varför hon var med och tog initiativet till en sockerfri dag.
Mer information om Ewa och Sockerfria Dagen hittar du på https://www.elitista.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är många i som mår psykiskt dåligt och depression, ångest, nedstämdhet är ett stort problem för många. Ungefär en miljon svenskar tar antidepressiva preparat, det är ungefär en av tio. Det finns många olika anledningar till att man kan må dåligt, både fysiska och psykiska. Antidepressiva läkemedel har absolut sin plats, men de kommer inte åt grundorsaken till varför man mår som man mår.
Grundorsaken varierar såklart från individ till individ, och kan bero på många olika saker allt från låga signalsubstanser som tex serotonin pga stress eller en mage i obalans, men också till obearbetade känslor och rena trauman. Och så påverkar ju det ena också det andra och vice versa! Och idag ska vi fokusera på hur just trauman och obearbetade känslor skapar obalans i kroppens nervsystem och leder till rädslor, oro och fobier som faktiskt kan ta sig rent fysiska uttryck som det där trycket över bröstet eller jobbiga klumpen i magen.
Dagens gäst är Markus Greus som är kanske mest känd som grundare till Optimum Metoden, som bygger på postural terapi och träning för att komma åt grundorsaken till stelhet och kroniska smärtor i kroppen. Men han är även grundare till Optimum Mind som är en metod för att hjälpa personer att hitta tillbaka till mentalt- och känslomässigt välmående.
Markus förklarar på ett lättförståeligt sätt hur känslor kan befästas och sätta sig i kroppen och ger exempel på hur man kan lugna nervsystemet för att bli kvitt dom här irrationella tankarna och rädslorna en gång för alla. Markus ser att den här metoden är mycket effektiv och vill sprida den så att fler kan få hjälp, just med tanke på hur vanligt det är med psykisk ohälsa.
Du kan läsa mer om Markus och hans metoder här: https://www.optimum-metoden.se
Här kan du göra energibalanseringen som Markus har i sin dagliga rutin för att må bra: https://www.youtube.com/playlist?list=PL31a53PVpPGbumhoERSSwdznku33gAVKN
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag är det nog många som inspireras av de människor som gör slag i saken och följer sin dröm om att hoppa av ekorrhjulet och flytta till en gård på landet. Det var i princip vad Kristina och hennes familj gör just nu. När de flyttade ut till en gård och började bruka jorden började de resan mot att helt kunna leva av vad jorden ger. Idag driver Kristina ett regenerativt lantbruk och ser sig mer som en ekosystemförvaltare än en bonde. De har ett femtiotal djur som är kärnan i verksamheten, som inte bara bidrar till näringsrik mat utan framförallt till att matjorden, vattenkvaliteten och mångfalden i bygden bibehålls och regenereras.
Följ Kristina på hennes blogg: http://www.slaktarnsgård.se Du hittar henne på sociala medier på @slaktarstina
Kristina nämner även Bäckedals Folkhögskola: https://backedal.se och Nordiskt Nätverk för Regenerativt Lantbruk: https://www.regenerativtlantbruk.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När man är tillbaka till vardagen efter en längre ledighet brukar det inte dröja länge innan energin man laddat upp är ett minne blott och man längtar till nästa ledighet. Så brukade det vara för oss också. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan behålla och förlänga semesterkänslan och undvika att man hamnar i en svacka. Vi ger tre konkreta tips för att få mer motivation, kreativitet och energi som räcker långt in på hösten.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör! Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med närmare 200 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
I det här avsnittet pratar vi med Mindhackern och hypnosterapueten Karin Tydén, som om inte en av världens i alla fall en av Europas bästa inom sitt område. Hon hjälper alltifrån Hollywoodkändisar till människor med svåra kriser i bagaget, att programmera om sin hjärna för att tex släppa rädslor, trauman eller nå upp till sin fulla potential. Här berättar Karin hur vårt undermedvetna kan lura oss, hur vissa rädslor uppkommer och hur man tar sig förbi dem. Vi får också handfasta knep hur man kan träna hjärnan att bli mer positiv och känna mer glädje i livet.
Du kan läsa mer om Karin här: karintyden.se
Hon finns på Instagram som @karintyden
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör!
Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med närmare 200 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
I det här avsnittet som går vi ner på djupet i området hjärta och kärlhälsa. Vi har bjudit in funktionsmedicinske läkaren Nils Edelstam för att ta reda på allt du behöver veta om hur man på bästa sätt tar hand om sitt hjärta och sina blodkärl. Hjärt- kärlsjukdom är den absolut vanligaste dödsorsaken bland både män och kvinnor i Sverige, så det här är verkligen ett angeläget ämne. Vi pratar bland annat om vad som får våra kärl att skadas, vilken roll spelar kolesterolet och var kommer mättade fetter in i det hela. Ökar statiner chansen att leva längre och hur fungerar de? Vi pratar både om kostens påverkan och om andra faktorer som ökar eller minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
Det här avsnittet publicerades första gången 16 december 2020 som avsnitt nummer 175.
Det här är ett riktigt fullmatat avsnitt! Dela gärna med alla du känner!
Läs mer om Nils här: https://funmed.se
Nils nämner dessa källor till fördjupning:
Dr Nadir Ali, Do Statins Prevent or Cause Heart Disease https://www.youtube.com/watch?v=o_QdNX9etCg
Dr Paul Mason
https://www.youtube.com/watch?v=NUY_SDhxf4k
https://www.youtube.com/watch?v=6ePOa7JPKBE
Nina Teicholz
Diet Doctor
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör!
Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med närmare 200 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
Den här veckan lyssnar vi mer än gärna om intervjun med sexualhälsorådgivaren Jenny Koos/Vulverine. Jenny har under de senaste åren gjort ett fantastiskt arbete för att undervisa oss kvinnor om menscykeln - hur den fungerar, varför den är en viktig hälsomarkör, och hur man genom fertilfitetsförståelse faktiskt kan lära känna sin fertilitet och på ett naturligt sätt hålla koll på när man är fertil och inte. Jenny upplyser oss också om varför syntetiskt hormonella preventivmedel kan sätta käppar i hjulet - information som de flesta kvinnor aldrig tidigare har blivit informerade om!
Det här är så viktigt för menstruerande kvinnor att känna till, så dela gärna med systrar, döttrar, mammor, mostrar och vänner!
Avsnittet publicerades första gången 23 mars 2017. Det finns också en del 2 att lyssna på. Det är avsnitt 61.
Ha en skön stund i hängmattan, solstolen eller på promenaden med ett nygammalt favoritavsnitt i lurarna!
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Just nu njuter vi av sommar och semester, och det hoppas vi att du som lyssnar också gör!
Men för att du inte ska behöva vara utan Hälsosnack i sommar, så har vi valt ut några favoritavsnitt från den skattkista med närmare 200 avsnitt som ju finns i Hälsosnacks repertoar. Vi kommer att publicera ett handplockat avsnitt som sommarrepris varje vecka här framöver. Helt enkelt avsnitt som vi själva är sugna på att lyssna om!
Först ut ett avsnitt om andningens betydelse. Det är ju ofta ”the basics” som gör störst skillnad för vår hälsa och där är rätt andning enormt viktigt. I avsnitt 13 träffade vi Anders Olsson, grundare av Medveten Andning, som berättar om hur andningen påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande samt hur man bl.a. får bättre uthållighet och fettförbränning. Vi får också lära oss knepen för en bättre andning och varför det kan vara ett riktigt superhack att tejpa för munnen när vi sover.
Avsnittet publicerades första gången 9 mars 2016.
Ha en skön stund i hängmattan, solstolen eller på promenaden med ett nygammalt favoritavsnitt i lurarna!
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar Lotta och Victoria om återhämtning och aktiv vila. Att ligga på soffan och titta på en serie är såklart jätteskönt, men vi räknar inte det som aktiv vila. En metod för att få en djupare avslappning och både mental och kroppslig vila är att träna på Yoga Nidra - yogisk sömn. VI pratar om vad det är, hur man gör och fördelarna med Yoga Nidra. Självklart ska alla våra lyssnare få prova på att träna Yoga Nidra så alla som är prenumeranter eller signar upp sig på vårt nyhetsbrev kommer få tillgång till en skön Yoga Nidra som Lotta har spelat in. Anmäl dig på https://www.vitalista.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med allmänläkaren Ella Hallberg om hur det är att vara läkare och varför läkarrollen ser ut som den gör. Vi möter så många som har dåliga erfarenheter från vården, och vi är övertygade om att det är ett systemfel i grunden och att de som arbetar i vården inte riktigt har möjlighet att hjälpa sina patienter på optimalt sätt. Genom att förstå läkarnas situation bättre, kanske vi också kan få ut mer av vården som patienter. Samtidigt som vi kan påverka och skapa förändring där man även inom vården ser till hela människan och inte bara en massa olika symtom.
Vill du ha kontakt med Ella hittar du henne här: https://hercare.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan har vi bjudit in biomedicinaren och hälsocoachen Markus Mattiasson för att prata om signalsubstanser. Dessa kemiska budbärare i kroppen är nämligen en viktig nyckel i att förstå varför vi känner oss oroliga, coola, glada eller deppiga. Genom att förstå hur de fungerar och hur vi kan påverka dem - kan vi också påverka hur vi mår. Markus går igenom de vanligaste och viktigaste signalsubstanserna och ger konkreta tips och råd hur man ger kroppen bästa förutsättningar till att hålla dem i balans på ett naturligt sätt.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan är vi tillbaka med ett avsnitt där vi återser Göran Boll igen. Göran är yogi och grundare av MediYoga och nu aktuell med nya yogakonceptet I AM. Om du känner dig vilsen i en värld som snurrar allt fortare så är det här ett avsnitt för dig. Göran ger oss tips och kloka tankar om hur vi tar oss till centrum och hittar in till vår egen sanning med hjälp av yogans verktyg. Vi bjuder både på andlig spis och konkreta övningar och även tankar om hur världen fungerar i ett yogiskt perspektiv.
Mer om Göran och hans härliga yogapass hittar du här: https://www.iamyoga.online
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att vete och gluten är en av värstingarna när det gäller inflammatoriska livsmedel är många överens om. Idag ska vi gå till botten med varför det är så - vilka är de underliggande mekanismerna, hur påverkas kroppen, skillnaden mellan celiaki och känslighet för vete, autoimmunitet, vad ska man mäta osv.
Dagens gäst är läkaren Tom O’Bryan som är en av världens främsta experter när det kommer till hur gluten och vete påverkar kroppen. Dr Tom O’Bryan undervisar bla på Institute for Functional medicine och har skrivit flera böcker bla “The Autoimmune fix” och “You can fix your brain”. Han har också skapat dokumentärserien “Betrayal: The Autoimmune Disease Solution They’re Not Telling You”.
Läs mer om Dr Tom O’Bryan här: https://thedr.com
Länken till dokumentärserien “Betrayal: The Autoimmune Disease Solution They’re Not Telling You” hittar du här: https://www.vitalista.se/blog
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi fortsätter på temat rörelse för i det här avsnittet träffar vi Anna Adelman som är grundare till och utbildar inom konceptet CrossNature, och driver företaget Stark Ute.
Anna kombinerar träning med naturen och social gemenskap för att få både glädje och dubbel nytta på samma gång. Att rörelse är bra det vet vi, men rörelse i naturen ger en extra dimension som stärker vår hälsa ännu mer. Annas entusiasm inspirerar oss och vi får tips, inte bara för vår egen träning, men också hur vi får med oss hela familjen ut i naturen för rörelseäventyr.
Du hittar mer om Anna och CrossNature här: https://crossnature.se och här: https://starkute.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ju mer vi nördar ner oss i hur våra kroppar fungerar desto mer inser vi hur fantastisk naturen är som har skapat oss. Dessvärre lever vi i en tidsålder där vår livsstil inte riktigt matchar det DNA som vi är födda med. I det här avsnittet pratar vi om rörelse, alltså den rörelse som våra kroppar är skapta för och som vi behöver för att vara på topp. Vi pratar om träning kontra vardagsrörelse och ger en massa konkreta tips på hur du kan få in mer vardagsrörelse och minska ditt stillasittande varje dag. Allt för att vi ska minska risken för smärta, skador och sjukdomar, men framförallt kunna leva ett långt och hälsosamt liv.
Här hittar du videon som vi pratar om i avsnittet: https://www.vitalista.se/post/move-your-dna-video
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet svarar intervjuar vi en legend inom funktionsmedicinen Dr Natasha Campbell-McBride. Dr Natasha är läkare, neurolog och neurokirurg men numera nutritionist och hjärnan bakom GAPS-dieten. Hon har skrivit flera böcker och har hjälpt tusentals patienter läka olika symtom.
GAPS står för Gut and psychology syndrome och även gut and physiology syndrome. GAPS är ett metod att hjälpa kroppen att läka och resetta och utvecklades från början för att adressera neuropsykiatriska diagnoser. Dr Natasha berättar i avsnittet hur hon gjorte djup och intensiv research och utifrån det utvecklade GAPS-metoden för att hon ville hjälpa sin egen autistiske son. Numera används den även vid andra hälsoproblem tex vid autoimmuna sjukdomar.
Läs mer om Dr Natasha och GAPS-dieten på: https://www.gaps.me
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet svarar vi på en lyssnarfråga som vi fick om frukt. Måste man äta fem frukter om dagen för att vara hälsosam? Vi går på djupet av hur nyttigt är det med frukt egentligen. Vad finns det för näring i frukt som inte finns i annan mat. Vi pratar om socker i frukt och förklarar hur fruktos skiljer sig från glukos. Hur mycket frukt behöver vi egentligen och när man i så fall ska undvika att äta frukt.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
För att producera näringsrik mat krävs att jorden som allt växer i mår bra. De industriella jordbruket har en lång väg kvar för att bli hållbart ur alla miljöaspekter. Vi bjöd in Märta Jansdotter Aguirre som genom sitt företag Gröna Gårdar bidrar till att skapa en marknad för en mer hållbar matproduktion. Vi pratar om regenerativt jordbruk - olika jordbruksmetoder som gör att matproduktionen inte bara minskar sin miljöpåverkan utan även återuppbygger jorden, binder mer koldioxid, kräver mindre utsläpp och producerar tillräckligt med näring till alla.
Läs mer om Gröna Gårdar här: https://www.gronagardar.se/sv
Här kan du läsa mer om Nordiskt Nätverk för Regenerativt Lantbruk: https://www.regenerativtlantbruk.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om fasta! Att fasta är verkligen en snabbväxande trend som övergått till att vara en av grundpelarna i många människors hälsoliv. Vi är övertygade om att fasta är här för att stanna.
Vi går igenom olika hälsofördelar med fasta allt ifrån kortsiktiga effekter som mer energi till minskad risk för olika sjukdomar och anti-age. Vi går igenom olika typer av fasta och förklarar skillnaderna. Vi pratar om hur man på bästa sätt förbereder sig för att lyckas med sin fasta, och när man helst inte ska fasta.
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Många är vi som känner motstånd till att komma ut och springa även om vi vet att vi mår bra av det. Vi har bjudit in Lisa McRae som är löpcoach för att få inspiration och pepp för att komma igång med löpningen efter ett uppehåll den här vintern. Lisa sänker verkligen varenda tröskel för att börja och sticker hål på alla våra ursäkter till varför vi kommer ut. Det här är ett perfekt avsnitt att lyssna på när du är ute på din promenad eller löptur. Här får verkligen alla en dos härlig rörelseinspiration!
För mer information om Lisa och för att hitta till de virtuella livepassen kika in på: https://urbantribes.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om maghälsa med den funktionsmedicinska läkaren Peter Martin. Vi pratar om någonting som kallas SIBO och som är en okänd grundorsak till mycket ohälsa. Man kan se kopplingar mellan SIBO och alltifrån vanliga symtom som IBS, hudproblem och hjärndimma till mer komplexa diagnoser som fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom. Peter kommer reda ut vad SIBO är, varför det kan vara en viktig pusselbit vid ohälsa, och hur man inom funktionsmedicinen kommer till roten till problemet.
Du har väl inte missat de avsnitt vi haft med Peter tidigare? Kolla in avsnitt nummer 143, 152, 157 och 169.
Vill du veta mer om Peter och FunMed kika in på https://funmed.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet har vi laddat med tips och pepp för att komma igång med sin träning! Vi har träffat dansaren, tränings- och hälsoprofilen Annika Sjöö, som nyligen kom ut med boken Träna Hemma. Vi pratar om flera olika sätt som kan öka din motivation att börja träna, vilket som är den bästa träningen och vi påminner om varför träning är så bra. Vi alla har nog varit med om att tappa våra träningsrutiner, det här avsnittet är till dig som vill komma igång med träningen igen.
Här hittar du Annikas hemsida: https://annikasjoo.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om mental energi med Monica Poshman som bland annat är coach med fokus på energimedicin, Reiki, kost- och livsstil. Du kanske har känt av hur en plats, person eller situation har förändrat din energi och sinnesstämning. Monica förklarar hur vi kan förhålla oss till detta och ger oss konkreta tips och verktyg för hur vi kan se till att hålla vår egen energi så intakt och hög som möjligt. Vi pratar olika frekvenser av energi och hur man kan höja sin egen frekvens, bland mycket annat.
Här hittar du mer information om Monica: https://www.unfoldedmind.se
Här hittar du meditationen ”Ljusduschen” som Monica beskriver: https://play.acast.com/s/sinnligkunskap/bonus-skapaenbubblaavljusochljusduscha?fbclid=IwAR1i32K_U6n9xz7PtcPkGGt59WxEHVv7WtluOYgy86pnXBGaPq4gFBzTpSI
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi intervjuar forskaren och föreläsaren Helena Backlund Wasling om hur beröring påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande. Villkorslös beröring stärker banden mellan människor, gör oss mer generösa och minskar stress. Helena går ner på djupet i vårt nervsystem och förklarar de grundläggande mekanismerna på hur vi reagerar på beröring. Vi pratar om barnets behov av beröring och konsekvenserna vid avsaknad av närhet. Hur påverkas vi människor av att hålla social distansering och att inte ta på varandra längre? Finns det andra sätt att få beröring? Och vad är ett cuddleparty? Det och mycket mer tar vi upp i detta avsnitt.
Här hittar du mer information om Helena och hennes bok: https://helenawasling.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att mögel i hus inte är bra vet nog de flesta, men att man kan bli riktigt sjuk av att bo i ett hus med mögel är relativt okänt. Det fick Karin Fredriksson erfara när hon inte fick svar varför hon mådde så dåligt. Då började en lång lärorik resa där hon fick lägga sitt eget pussel för att komma tillbaka till hälsan. Numer kan man räkna Karin till en av dem i Sverige som kan mest om hur mögel påverkar hälsan.
Mögel kan orsaka en massa olika symtom. Det kan handla om allt från diffusa symtom som trötthet, hjärndimma och värk till problem med andning och hudutslag. Vissa berörs inte alls medan andra blir jättesjuka. I det här avsnittet försöker vi täcka in det viktigaste man behöver veta och leda dig vidare om du själv är drabbad. Vi pratar med Karin om vad man behöver göra om man misstänker att man bor i ett sjukt hus och hur man blir frisk igen.
Vill du läsa mer om Karin hittar du hennes hemsida här: https://denvildamedicinen.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan har vi pratat med Rasmus Svärd, Leg. Fysioterapeut och Postural Terapeut, om hur vi undviker ryggont och andra krämpor när vi jobbar mycket hemifrån. Vi får konkreta tips på hur vi kan tänka kring vår arbetsplats och enkla övningar som aktiverar rätt hållningsmuskler. Vi får tips på olika arbetsställningar, hur ofta ska man ta paus och hur man "intervalltränar" samtidigt som man arbetar... Rasmus berättar också om kopplingen mellan dålig arbetsställning och löparknä. Vi pratar om cykling och simning som kan förvärra problemen om man inte har koll på vissa saker samt mycket annat!
Du hittar mer om Rasmus på posturalworkout.com
eller på Instagram @physiorasmus
Övningarna Rasmus beskriver i avsnittet hittar du på Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt träffar vi Carina Sunding och Marie Torslund som driver 4Good för att få inspiration och hitta tillbaka till vårt driv igen. Vi pratar om hur det är att våga bryta upp en lovande karriär, och ge sig ut på helt okänd mark för att följa sitt hjärta. Vi pratar om nätverkande och får konkreta tips på hur man kan fortsätta med det även under pandemitider. Vi pratar också om hur man spelar ”the appreciation game”, hur man gör ett kärleksbokslut och varför man ska ha en ringlista. Ja här får vi massor av tips och pepp för att skapa en riktigt bra arbetsdag!
Läs mer om Carina, Marie och 4Good här: https://www.4good.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet tar vi hjälp av en av de främsta experterna inom hälsa kopplat till muskler och protein. Vi har intervjuat Dr Gabrielle Lyon som specialiserat sig inom området Muscle Centric Medicine och protein. Muskler är så viktigt för vår långsiktiga hälsa - mer muskler stärker vår metabola hälsa och minskar risken för olika sjukdomar både i kroppen och hjärnan. Men det sträcker sig så mycket längre än så - det handlar även om vårt dagliga välbefinnande, om energi och hormonell balans. Gabrielle ger oss svar på hur mycket protein är optimalt att äta per dag och beroende på ålder, vi pratar om olika aminosyror, om fasta och ”protein cycling”. Vi pratar också om olika proteinkällor och skillnaden mellan växtbaserade och animaliska proteinkällor. Vi får också svar på om det finns risker med att äta protein.
Intervjun med Gabrielle är helt på engelska, så om du känner att du inte hänger med i alla resonemang så har vi sammanfattat det viktigaste i ett blogginlägg som du hittar här: https://www.vitalista.se/post/dr-gabrielle-lyon-en-sammanfattning-av-avsnitt-177
Där hittar du också källor till fördjupning och förklaringar och rättelser.
Vill du veta mer om Gabrielle Lyon så kan du läsa mer här: https://drgabriellelyon.com
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi kör igång igen med en intervju med Ulf Sandström som är stress- och traumabehandlingsexpert. Traumatisk stress påverkar kroppen och hälsan i stort och är viktigt att ta hand om. Men det är inte alltid lätt att förstå kopplingen mellan det som triggar igång rädslan eller oron och själva traumat, och därmed kunna bearbeta den. Ulf förklarar hur trauma funkar i hjärnan och hur han med enkla sätt har hjälpt tusentals överlevare av olika övergrepp tillbaka till livet. Oavsett om traumat relaterar till grova övergrepp, en fobi för spindlar eller en känsla av stress, fungerar Ulfs enkla övningar.
Vi visar två övningar som Ulf berättar om i avsnittet på vårt Instagram-flöde på @halsosnackmedlottaochvictoria
Läs mer om Ulf på: https://www.ulfsandstrom.com
Vill du veta mer om Tapping läs mer på: https://peacefulheart.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet går vi ner på djupet i området hjärta och kärlhälsa. Vi har bjudit in funktionsmedicinske läkaren Nils Edelstam för att ta reda på allt du behöver veta om hur man på bästa sätt tar hand om sitt hjärta och sina blodkärl. Hjärt- kärlsjukdom är den absolut vanligaste dödsorsaken bland både män och kvinnor i Sverige, så det här är verkligen ett angeläget ämne. Vi pratar bland annat om vad som får våra kärl att skadas, vilken roll spelar kolesterolet och var kommer mättade fetter in i det hela. Ökar statiner chansen att leva längre och hur fungerar de? Vi pratar både om kostens påverkan och om andra faktorer som ökar eller minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
Det här är ett riktigt fullmatat avsnitt! Dela gärna med alla du känner!
Läs mer om Nils här: https://funmed.se
Nils nämner dessa källor till fördjupning:
Dr Nadir Ali, Do Statins Prevent or Cause Heart Disease https://www.youtube.com/watch?v=o_QdNX9etCg
Dr Paul Mason
https://www.youtube.com/watch?v=NUY_SDhxf4k
https://www.youtube.com/watch?v=6ePOa7JPKBE
Nina Teicholz
Diet Doctor
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är för dig som vill ha ett minne som en elefant, hålla fokus som en örn och samtidigt satsa på dina relationer, jobb och hälsa. Vi pratar med den flerfaldiga minnesmästaren och utbildaren Mattias Ribbing som nu är aktuell med boken SKÄRMSMART – 9 HJÄRNREGLER FÖR PRESTATION OCH VÄLMÅENDE I EN DIGITALISERAD VARDAG. Mattias ger oss konkreta tips på hur vi kan få kontroll över vårt skärmanvändande och bli mer närvarande både på jobbet och i våra relationer. Vi pratar om hur vi kan se till att vår hjärna har allra bästa förutsättningar med hjälp av flera olika områden som sömn, rörelse, kost och lek. Vi får höra om spännande forskningsstudier som visar hur vi faktiskt funkar.
Läs mer om Mattias här: https://www.mattiasribbing.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är dags att återigen få ta del av visheter och insikter från Gordana Biernat, författare till boken #KnowTheTruth – Why Knowing Who You Are Changes Everything och den enda europén som utvald av Oprah Winfreys SuperSoul 100.
I det här avsnittet pratar vi om hur vi ska förhålla oss till den rädsla och oro som många upplever just nu. Hur påverkar nyhetssändningarna oss och kan det bli för mycket? Hur hittar vi tillbaka till vår kärna och vårt lugn när det känna som allt är kaos runtomkring? Hur kan vi undvika att rädsla hindrar oss att leva det liv vi vill. Och varför är det så viktigt att börja dejta sitt högre jag?
Ja det är några av de frågor och ämnen som vi tar upp i detta härliga ”må-bra-avsnitt”.
Läs mer om Gordana här: https://www.powertalk.se
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, gå in på https://www.vitalista.se och anmäl dig till vårt nyhetsbrev.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet blir vi inspirerade av yoga- och wellnessentreprenören Johanna Hector. Johanna tar oss med igenom sina dagliga ritualer. Hon har en kort variant för de dagar när tiden är knapp och en längre ritual som innehåller allt! Den grundar och ger energi, utmanar och stärker, ger njutning och sinnlighet, stärker självkontrollen, men släpper också taget. Vi pratar bland annat om rörelse, andning, kalla bad, meditation, onani, döden och livet. Ja det här är verkligen ett extra-allt-avsnitt för oss som älskar stärkande och härliga dagliga rutiner.
Läs mer om Johanna på johannahector.com
För mer inspiration, erbjudanden och tävlingar, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Katarina Fornander som är journalist och författare och med en examen i biomedicin i grunden. Katarina insjuknade år 2014 Katarina i Graves hypertyreos, men är sedan 2017 friskförklarad. Nu har hon samlat sin och andras kunskap och erfarenheter om hur man kan hjälpa kroppen att läka i sin bok Efter Graves - Din väg till läkning.
Katarina vill sprida den information och kunskap om kroppen och dess läkningsförmåga som hon själv saknade när hon blev sjuk. Vi får många tips och råd för hur kroppen kan läka och bli frisk som inte bara gäller sköldkörtelsjukdom.
Läs mer om Katarina på fysiomedia.se
Vill du vara med och tävla om ett exemplar av boken Efter Graves - Din väg till läkning, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vår allra första gäst Filippa Tjärnlund är tillbaka i Hälsosnack efter ganska exakt 5 år. Filippa är livscoach och driver RawClarity.com och podden Raw Clarity Radio tillsammans med sin man Jimmy Tjärnlund. I det här avsnittet pratar vi om bland annat om självkärlek och om rädslor och blockeringar som hindrar många människor att leva sitt liv fullt ut. Vi pratar om hur man hittar sitt syfte och varför det är så lätt att drivas av prestation.
Vi är också nyfikna på om Filippa fortfarande pratar med sina änglar, om hon har någon ny härlig rutin och vad hon inspireras av just nu.
Filippa nämner Doreen Virtue, A course in miracles, Neal Donald Walsh, Conversations with god och Jay Shetty, Think like a monk.
Läs mer om Filippa på rawclarity.com
För mer inspiration, erbjudanden och tävlingar, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Utmattning och utmattningssyndrom drabbar bara fler och fler, men det finns absolut sätt att förebygga och metoder för att komma tillbaka starkare än någonsin. Vi intervjuar Peter Martin som är funktionsmedicinsk läkare och som själv har varit sjukskriven för just utmattning. Vilka är varningssignalerna? Vilka symtom kan man se vid utmattning? Vad finns det för hjälp, inom vården och inom funktionsmedicinen? Hur ska man tänka kring kost och träning? Ja, det är många frågor som vi tar upp och de här är några av dem. Dessutom pratar vi om olika former av stress och hur dessa påverkar vår hälsa.
Det här är inte ett ämne som endast berör dig som är eller har varit utmattad, det är också för dig som känner någon i din närhet som är drabbad eller som kanske själv upplever långvarig stress.
För mer information om Peter och FunMed gå in på funmed.se
För mer hälsoinspiration, erbjudanden och tävlingar, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se,
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vill du förbättra sitt fokus, minska stress och få mer flow i sitt liv? Då ska du lyssna på det här avsnittet där vi intervjuar Ellinor Ladenberg som är aktuell med boken FlowPower – Mer fokus och mindre stress i livet. Här får vi konkreta tips och råd på hur man får mer fokus och gör flow till sin superkraft för att göra jobbet roligare, få mer kreativitet och få mer gjort. Vi pratar om hur man kan göra för att hitta sitt syfte och sina drivkrafter, olika strategier man blir mer organiserad och minskar distraktioner och får mer fokus i sin arbetsdag.
Nu har du chansen att vinna ett signerat ex av Ellinors bok FlowPower – Mer fokus och mindre stress i livet. All information kommer i vårt nästa nyhetsbrev. Anmäld dig genom att gå in på http://www.vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt pratar vi kost, näring och träning med Bianca Salming, friidrottare och svensk mästare i mångkamp! Bianca lämnar inget åt slumpen när det gäller att nå sina idrottsmål, men även om man inte är elit inom en sport så kan man dra nytta av hur hon tänker och gör.
Bianca håller koll genom att mäta och tar hjälp för att hitta den kost som bäst gynnar hennes träning och fysik. Hon berättar vad hon äter, vad hon tar för tillskott och vad hon undviker.
Vi pratar också om kroppshets inom idrottsvärlden och hur hon förhåller sig till det genom att sträva efter en stark och sund kropp.
För många föräldrar med barn som idrottar kommer man i kontakt med diverse kiosker och kafeterior där det som erbjuds mest är godis, sötsaker eller skräpmat. Här får du tips på hur man kan tänka och göra istället.
För mer hälsoinspiration. Tips och tävlingar anmäl dig då till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Då var det äntligen dags att prata om sköldkörteln! Detta lilla organ som har formen av en fjäril och som påverkar vårt mående så mycket mer än vi tror. Vi har bjudit in Linus Mårtensson från FunMed igen för att prata om varför så många har fått problem med just sköldkörteln.
Om man känner sig orkeslös, lite frusen, tappar hår och kanske har gått upp lite i vikt så kan det vara sköldkörteln som tappat lite fart.
I det här avsnittet går vi in på hur sköldkörteln fungerar, vad behöver den för att må bra, vilka olika symtom kan uppstå, varför funkar inte Levaxin för så många och vad finns det för alternativ. Självklart går vi till botten med grundproblemet till varför så många får problem med sköldkörteln. Vi pratar till exempel om autoimmunitet, vilka näringsämnen som är viktigast, om stress och hur man kan tänka kring det man stoppar i sig. Allt för att få en så välfungerande sköldkörtel som möjligt!
Läs mer om Linus på https://funmed.se
För mer hälsoinspiration. Tips och tävlingar anmäl dig då till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Idag ska vi försöka gå in lite mer på djupet och utforska vad som är ett värdefullt liv. Vi har intervjuat Sofia Sivertsdotter som har skrivit flera böcker bland annat Strimmor av ljus, Ord för dagen och nu senast Älskad – Vila i den du är. Det är reflektionsböcker fulla med insikt och tankar om livet.
Sofia utgår alltid från djupet av sig själv när hon skriver och kanske därför träffar texterna ofta rakt in i hjärtat hos läsaren. Vi pratar bland annat just om hur man kan leva ett värdefullt liv, hur man kommer i kontakt med sin tillit och får tips på hur varje människa kan ta ett steg mot fred varje dag.
Läs mer om Sofia på https://sivertsdotter.se
För mer hälsoinspiration. Tips och tävlingar anmäl dig då till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se. I nästa utskick kommer all info om tävlingen där du och en till lyssnare har chansen att vinna båda böckerna Ord för dagen och Älskad – Vila i den du är.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här kommer tredje och sista delen i temat kvinnokroppen, sexuell kraft och njutning. Vi pratar med Eva Sanner som är författare och psykosyntesterapeut och är specialiserad inom parterapi. Eva har nyligen kommit ut med sin senaste bok Ja till njutning – sex och självkänsla efter femtio.
Vi pratar bland annat om hur sex kan stärka vår hälsa på olika sätt och omvänt, hur en god hälsa kan stötta ditt sexliv. Vi pratar om hur synen på kvinnokroppen genom historien påverkat vår sexualitet, om solosex och hur vi kan stärka oss själva på ett djupare plan genom att bibehålla den sexuella energin igenom småbarnsåren och efter klimakteriet. Så det här är ett avsnitt för kvinnor (och män) i alla åldrar.
Läs mer om Eva på https://www.evasanner.se
För mer hälsoinspiration. Tips och tävlingar anmäl dig då till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se. I nästa utskick kommer all info om tävlingen där du har chansen att vinna ett ex av Evas bok.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi fortsätter att fördjupa oss inom ämnet kvinnokroppen, sexuell kraft och njutning med Iréne Andersson som har skrivit boken Kvinnans Tao – Vägen till glädje, njutning och livsenergi! Den sexuella hälsan är starkt kopplad till vår hälsa i övrigt och har vi tappat sexlusten finns det flera sätt att återknyta kontakten med den. Bland annat behöver vi lära känna vår egen anatomi och få veta att det finns många olika sätt till sexuell stimulering. Vi pratar om alltifrån olika typer av orgasmer till samtycke och sätt att kanalisera den sexuella energin för mer kreativitet, njutning och livskraft. Dessutom får vi en kortare men skön meditation mot slutet som du kan passa på att hänga med på.
Läs mer om Iréne på https://pelvicfloorawareness.com och https://bodycoach.nu
För mer hälsoinspiration. Tips och tävlingar anmäl dig då till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om en av de största hälsotrenderna i USA förra året, nämligen vagina steaming eller snippsauna. Det handlar om att göra ångbad för underlivet för värme, avslappning, välmående och hälsa. Vi har träffat Rebecca Tiger som är snippsauna-handledare och Rebecca berättar hur hon själv läkte och lyckades bli gravid efter att ha ångat under en period. Snippsauna är inte bara skönt, det kan även stötta menscykeln och hjälpa kroppen läka olika underlivsbesvär. För många kan det också ge en ökad kontakt med sig själv, sitt underliv, vagina, livmoder och att stärka sin egen inre kraft. Rebecca berättar hur man gör, vad det kan vara bra för och vad det kommer ifrån.
Det här är definitivt ett verktyg vi tar med oss i vår hälsoverktygsåda!
Läs mer om Rebecca och Snippsauna på https://snippsauna.com
För mer hälsoinspiration. Tips och tävlingar anmäl dig då till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Har du problem att slappna av och somna på kvällen, eller att somna om efter att ha vaknat på natten? Då är du inte ensam - mellan en fjärdedel och en tredjedel av Sveriges befolkning har eller har haft sömnproblem. En av dem är journalisten Linda Wirén, författare till boken "Somna & somna om - 101 sätt att få kroppen att slappna av". När Linda inte tyckte att husläkarens hjälp eller sömnböckers sömntips räckte för att somna och somna om, började hon intervjua människor som på olika sätt är experter på att få kroppen att slappna av: fysioterapeuter, massörer, akupressörer, zonterapeuter, hypnotisörer, naprapater... hon provade flera hundra sätt, och tog ut 101 av dem i boken. I det här avsnittet pratar Linda och Lotta om vad man kan göra åt sömnproblem - både på kort och lång sikt. Ett fint samtal om allt från karriär- och prestationshets till konkreta och enkla tips som funkar!
Om du vill veta mer om Linda Wirén och hennes bok kan du läsa mer på lindawiren.com
Vill du ha chans att vinna ett exemplar av Lindas fina bok? Anmäl dig då till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se Då kommer all information om tävlingen rakt i din inbox med nästa utskick!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Maria Borelius, vetenskapsjournalist och författare till bland annat Hälsorevolutionen och Bliss, och som nu är aktuell med boken Förundran. Vi pratar om forskning och vetenskap kontra erfarenhet och uråldriga visdomar och metoder som ayurveda. Maria berättar om hälsoeffekterna av förundransupplevelser och ger tips på hur vi kan få mer förundran i vardagen. Vi fördjupar oss också i den andliga biten och Maria tipsar om hur man bygger sitt egna alldeles unika andliga "gym".
I vårt nästa nyhetsbrev kommer tävlingen där du har chansen att vinna ett signerat exemplar av Marias senaste bok Förundran. Anmäl dig genom att gå in på http://www.vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Som vuxen är vår viktigaste uppgift att skydda våra barn, och då menar vi alla barn. Men vissa faror lurar där man minst anar dem och det är svårt att hålla koll överallt i barnens liv. Därför behöver vi mer kunskap om den värld där de lever stor del av sin tid, den online.
Maria Dufva är kriminolog och författare och föreläser för barn och vuxna om ett säkert liv på nätet. Framförallt jobbar hon med att sprida information om vilka farorna är och ge råd hur man skyddar sig. Hennes senaste bok Värsta bästa hälsan är en bok för ungdomar som tar upp problematiken med ”skärmandet” ur olika hälsoaspekter.
Maria ger oss många bra insikter och ger exempel och insyn i faktiska brottsfall. Vi pratar om pedofiler och vad vi behöver tänka på när vi lägger upp bilder på våra barn på sociala medier till exempel. Vi får också tips på hur vi kan prata med barnen för att öka deras trygghet och hur man skapar sunda skärmvanor därhemma.
Mer om Maria hittar du på: https://www.mariadufva.se
I vårt nästa nyhetsbrev kommer tävlingen där du har chansen att vinna Marias senaste bok. Anmäl dig genom att gå in på http://www.vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Nu är vi tillbaka efter sommaruppehållet och i det här avsnittet pratar Lotta och Victoria om nya insikter när det gäller hälsan. Vill man orka med det man tycker om och kunna prestera sitt allra bästa, vare sig det gäller jobbet, träning eller fritid, så krävs det regelbunden återhämtning. Det blev vi varse när vi började mäta och följa vår egen återhämtning mer aktivt. Vi pratar bland annat om HRV – Heart Rate Variability, vagusnerven och tipsar om några knep som boostar återhämtningen och ökar vår energi.
På vår Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria hittar du även Victorias inlägg temat vagusnerven.
Meditationen Sodarshan Kriya och webbkursen Clean Reset hittar du i vår webbshop: https://www.vitalista.se/webbshop
Vill du få fina erbjudanden, tävlingar och mer hälsoinspiration? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se Då får du även Lottas fina Yogapass helt gratis!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En grön smoothie eller juice är väl bland det nyttigaste som finns? Eller..? Självklart innehåller frukt och grönsaker en massa vitaminer och mineraler, men det många inte vet så innehåller växter också ämnen som däremot inte är så nyttiga för oss. I det här avsnittet pratar vi om oxalater med den funktionsmedicinske läkaren Peter Martin. Peter berättar vad oxalater, eller oxalsyra, är för något, vilka växter som innehåller mest, vad man kan få för besvär om man får i sig för mycket oxalater och hur man gör om man blivit oxalatförgiftad. Vi får också veta vad en lågoxalatkost är, vilka näringsämnen som man kan få brist på och hur man undviker oxalatdumpning.
Vill du veta mer om Peter och FunMedkliniken gå in på funmed.se
Här hittar du tidningen Hälsa och Funktionsmedicin: .halsaochfunktionsmedicin.se
Här kan du läsa mer om Funktionsmedicinska Vårdutbildningar: fmvu.se
Vill du får fina erbjudanden, tävlingar och mer hälsoinspiration? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att gå in på vitalista.se Då får du även Lottas fina Yogapass helt gratis!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan pratar vi om Förundran med Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz som precis kommit ut med boken Förundranseffekten: Om allt ifrån solnedgångars läkande kraft till känslan av att tiden räcker till. Forskning, fakta och stora upplevelser.
Att förundras över något som känns stort och ogripbart kan ge oväntade effekter på vår hälsa. Sara och Katrin berättar mer om hälsoeffekterna samt vad som väcker förundran inom oss människor och även djur faktiskt. Samt mycket annat! Det här är ett riktigt feelgood-avsnitt!
Du hittar mer om Katrin här: http://sunnyrelations.com
Du hittar med om Sara här: http://hammarkrantz.com
Vill du vara med och tävla om ett av två signerade exemplar av Katrin och Saras fina bok, anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se Då får du även Lottas fina Yogapass helt gratis!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi är så glada att ha Martina Johansson som gäst hos Hälsosnack igen! Martina är bio-hacker, forskare, bloggare och hälsonörd och experimenterar ofta med sin kropp och hälsa. I det här avsnittet följer vi upp vad som hänt med Martina sedan vi senast pratade kaffe och ketogen kost med henne i avsnitt 42 och 74. Vi pratar om ketogen kost och carnivore, hormoner och mättat fett. Men framförallt får vi Martinas bästa tips på hur man behåller produktiviteten när man jobbar hemifrån.
Du hittar mer om Martina här: https://martinajohansson.se
Vill du veta mer om oss eller anmäla dig till vårt nyhetsbrev, för att få mer hälsoinspiration, vara med i tävlingar och få fina erbjudanden, gå in på http://www.vitalista.se Då får du även Lottas fina Yogapass helt gratis!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi intervjuar Erika Kits Gölevik, träningsprofilen som gjorde revolution mot träningsbranchens utseendefixering och vikthets, och skapade sitt eget koncept där träningen utgår från rörelseglädje och inre behov istället. Vi pratar bland annat om träning, skönhetsideal och hur man kan hitta mening med sin träning utan att ha konkreta mål, som att gå ner i vikt, lyfta tyngre eller springa snabbare.
Mer om Erika hittar du här: traningsrevolution.se
Här hittar du dockorna som vi pratar om i avsnittet: myidolls.com
Vill du veta mer om oss eller anmäla dig till vårt nyhetsbrev, för att få mer hälsoinspiration, vara med i tävlingar och få fina erbjudanden, gå in på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan snackar vi om träning med ekonomiprofessorn Micael Dahlen. Micael kom ut med boken Starkt kul: Ingen kan bli perfekt men alla kan bli skitbra! förra året och vi blev såklart inspirerade och nyfikna. Några av ämnena vi pratar om är hur det kom sig att en ekonomiprofessor skriver en bok om träning. Hur kan vi sänka tröskeln för att komma igång att träna? Blir vi lyckliga av att träna? Micael delar sina bästa träningstips och olika metoder för hur vi kan få oss att känna oss trygga när vi gör förändringar. Sen pratar vi också om det här med balans i livet, prestation och att landa i vad som är ”good enough”.
Mer om oss hittar du på vitalista.se där du också kan anmäla dig till vårt nyhetsbrev, kolla in i vår webbshop eller få inspiration i vår blogg. Varmt välkommen in!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet intervjuar vi den funktionsmedicinske läkaren Peter Martin om metabolt syndrom, som är den underliggande faktorn som hänger samman med bland annat övervikt, diabetes typ 2, cancer, högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdom. Den metabola hälsan är också tätt sammankopplad med immunförsvaret, vilket vi ser tydligt nu, där flera riskfaktorer att bli allvarligt sjuk i Covid-19 kan relateras till metabolt syndrom. Peter förklarar vad det metabola syndromet är, vad som orsakar det, hur det påverkar immunförsvaret och vad man kan göra för att får ordning på sin metabola hälsa.
Om du vill veta mer om Peter och FunMed-kliniken gå in på funmed.se
Mer om oss hittar du på vitalista.se där du också kan anmäla dig till vårt nyhetsbrev, kolla in i vår webbshop eller få inspiration i vår blogg. Varmt välkommen in!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter att ha sett filmen Sista Skörden på tv häromåret var det en riktig ögonöppnare för oss. Vårt odlingsbara jordlager är så otroligt viktigt och ändå håller vi på att förstöra det så att vi bara har 60 år av skördar kvar. Oavsett vad man har för kosthållning så påverkar den vår miljö. Vi har därför bjudit in Tina-Marie Qwiberg som har producerat Sista Skörden tillsammans med filmerna Bieffekten och Efter Floden som också är otroligt viktiga att se. Tina-Marie har intervjuat en massa experter och gjort så mycket research i samband med filmerna, så vi bara måste få prata med henne.
Fram till den 15:e juni 2020 så har du möjlighet att se eller se om Tina-Maries fantastiska filmer. Du kan hitta all information här eller så anmäler du dig till vårt nyhetsbrev. Det kan du göra på vitalista.se
Här kan du läsa mer om Tina-Marie: qwiberg.squarespace.com
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
När Åsa Melin förstod att det var klimakteriet som fick henne att må som hon gjorde, bestämde hon sig för att ta reda på mer. Inte nog med det, hon startade igång Klimakteriepodden för att på allvar lyfta en period i livet som kan vara riktigt tuff för väldigt många. Däremot betyder det inte att man blir en ”grå, jobbig, svettig, sur kärring som ska sitta i ett hörn” heller. Det finns absolut saker man kan göra själv för att underlätta att ta sig igenom den här fasen i livet. Vi hjälper till genom att sprida lite av den kunskap och insikter som Åsa har samlat på sig både genom sitt poddande och genom egna erfarenheter.
I samarbete med greatlife.se får du 10% prova-på-rabatt om du anger koden Hälsosnack när du checkar ut.
För att få gratis tillgång till online-kursen Skapa en härlig kvällsrutin plus en ny hemlig gåva, anmäl dig till Lotta & Victorias nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har träffat den funktionsmedicinske läkaren Nils Edelstam för att prata om hur intolerans mot olika födoämnen påverkar vår hälsa. Det är vanligare än man tror och de flesta vet inte ens om att deras symtom kan vara kopplad till maten de äter, och att en sådan enkel sak som att utesluta ett visst livsmedel kan förändra hälsan totalt. Nils berättar bland annat mer om vad födoämnesintolerans egentligen är, vilken mat som är vanligast att vi reagerar mot, hur effektivt det är att göra intoleranstester och vilka som är de vanligaste symtomen.
Om du vill veta mer om Nils och FunMed-kliniken gå in på funmed.se
För att få gratis tillgång till online-kursen Skapa en härlig kvällsrutin plus en ny hemlig gåva, anmäl dig till Lotta & Victorias nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är många som hört av sig till oss och som undrar om här med mobilstrålning, trådlösa nätverk och 5G är lika ofarligt som telekombolagen och deras experter hävdar. En som inte tror det är Mona Nilsson som grundade Strålskyddstiftelsen. Vi bjöd in Mona för att vi även behöver lyssna på den kritiska sidan och de studier som visar på olika risker. Mona berättar om strålningens effekter på vår hälsa och miljö, om den forskning som finns på området och vad vi själva kan göra för att minimera riskerna.
Mer information hittar du på stralskyddsstiftelsen.se
Kolla in Happiears fina sortiment på happiears.com Med koden Hälsosnack får du 15% rabatt på ditt köp.
Var med och tävla om en av tre fina mobilpåsar från Happiears. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev! Anmäl dig på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Trots att vi som art har levt på animalisk kost under miljontals år så är numera vegotrenden så stark att många undviker att äta kött för att främja hälsan. Vi hävdar motsatsen att kött och animalisk mat är bland det mest näringsrika vi kan äta och att det är bra för vår hälsa. Därför har vi bjudit in Sandra Owe igen för att samtala om hälsa, hållbarhet och etik kring köttätande. Sandra driver bloggen Familygood.se och har skrivit boken Den friska maten för hela familjen – Kostronauterna visar vägen till en piggare vardag med naturlig mat, mindre socker och mer näring.
Vill du veta mer om Sandra så kan du kolla in hennes blogg som du hittar här: wp.familygood.se
För att få mer inspiration, erbjudanden och tävlingar, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt träffar vi den funktionsmedicinske läkaren Linus Mårtensson och pratar om hur han använder kosten som ett verktyg när han arbetar med sina patienter. Linus berättar mer om vad funktionsmedicin är och skillnaden hur han jobbar nu jämfört med när han jobbade på en vårdcentral. Vi pratar om vanliga näringsbrister, olika kroniska sjukdomar som autoimmunitet och olika magproblim. Linus berättar vilken kost som han rekommenderar för att ge kroppen bäst förutsättningar för läkning.
Om du vill veta mer om Linus, FunMed-kliniken eller fylla i en intresseanmälan gå in på FunMed.se
Här är artikeln om ursprungsbefolkningen som kunde lukta sig till fytokemikalier i frukt: thepaleodiet.com/compelling-discoveries-about-the-diet-and-health-of-one-of-the-remaining-indigenous-hunter-gatherer-societies-on-earth/
För att få mer inspiration, erbjudanden och vara med i våra tävlingar, anmäl dig till Lotta & Victorias nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sandra Owe driver bloggen Familygood.se och har skrivit boken Den friska maten för hela familjen – Kostronauterna visar vägen till en piggare vardag med naturlig mat, mindre socker och mer näring. Det här med att få familjen med på hälsotåget är inte alltid så enkelt. Vi bjöd därför in Sandra för att ge oss tips på näringsrik mat som är god och som funkar för hela familjen. Vi får också bra tips på hur man kan ge barn mer kunskap för att de ska kunna ta bättre beslut av sig själva. Vi pratar om skolmat och hur man kan tänka när det gäller mellis samt mycket mer!
Vill du veta mer om Sandra så kan du kolla in hennes blogg som du hittar här:
I samarbete med greatlife.se får du 10% prova-på-rabatt om du anger koden Hälsosnack när du checkar ut.
Missa inte heller nästa nyhetsbrev där vi skickar ut all information om tävlingen där 3 lyssnare har chansen att vinna 2 stycken valfria MegaFood produkter hos greatlife.se Anmäler dig gör du på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I avsnitt 142 intervjuade vi Ewa Meurk, som är författare till boken Bli din egen Hälsoingenjör - Verktyg för metabol hälsa. Här fortsätter vi prata med Ewa om det metabola syndromet och insulinresistens. Vi får fler konkreta verktyg för att komma tillrätta med störningar i ämnesomsättningen, Ewa berättar vilka mätvärden är bra att titta på och vilken kosthållning som är effektivast.
Om du, eller någon du känner, redan har provat “allt” för att gå ner i vikt, så ge inte upp! Ewa ger oss hopp om att det finns sunda, långsiktiga och hållbara metoder för att få ordning på sin metabola hälsa igen.
Avsnittet är sponsrat av upgrit.se och just nu får du 15% prova-på-rabatt på alla Upgrits egna produkter. Erbjudandet gäller tom 11 april 2020.
På elitista.se kan du läsa mer om Ewa.
I vårt nästa nyhetsbrev kommer all information om tävlingarna där du har chansen att vinna ett av 3 stycken Hälsosnackpaket från Upgrit.se med en förpackning Rent Kollagen, en flaska Ren MCT olja och en burk med Rent Fokus från Upgrit. Varje kit är värt hela 915 kr!!
Dessutom har du chansen att vinna Ewa Meurks bok: “Bli din egen Hälsoingenjör - Verktyg för metabol hälsa”.
Anmäl dig till nyhetsbrevet på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi befinner oss mitt i en allvarlig kris. Vi försöker göra vad vi kan för att bidra till samhället och särskilt nu ställer vi oss frågan vad vi kan göra för att hjälpa till. I nuläget finns varken vaccin eller botemedel mot Covid-19 så alla åtgärder är helt inriktade på att begränsa smittspridningen. Blir man sjuk är det ens eget immunförsvar som ska bekämpa viruset. Vi kontaktade därför den funktionsmedicinske läkaren Peter Martin för att prata om vad man kan göra för att stärka sitt eget immunförsvar, dels för att undvika att bli sjuk och dels för att göra sjukdomsförloppet kortare och mildare. Peter resonerar kring näring och andra faktorer som påverkar vårt immunsystem ur ett funktionsmedicinskt perspektiv.
Du hitter mer information om Peter Martin och hans klinik FunMed här: funmed.se
OBS! Detta är kompletterande information och ett resonemang kring Corona/Covid-19 och ersätter inte eller motsätter sig råd och rekommendationer från Folkhälsomydigheten, Socialstyrelsen eller MSB. I första hand ska man alltid följa råd från dessa myndigheter och se till att man håller sig kontinuerligt uppdaterad.
Not. Vid inspelningstillfället var fortfarande alla skolor och förskolor öppna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ewa Meurk är hälsoingenjören som delar kunskapen och verktygen för att få ordning på den metabola hälsan. I många år kämpade hon själv med övervikt och diverse ohälsosymtom innan hon upptäckte kraften i en hälsosam mat och livsstil. Men även om det räcker långt så behöver man lite mer i bakfickan för att kompensera för år av bantning, fettsnål kost och överkonsumtion av snabba kolhydrater. Ewa förklarar hur vår ämnesomsättning fungerar, vad insulinresistens och metabolt syndrom är, samt tar död på några vanliga fördomar vad gäller övervikt och hälsa.
Avsnittet är sponsrat av upgrit.se och just nu får du 15% prova-på-rabatt på alla Upgrits egna produkter. Erbjudandet gäller tom 11 april 2020.
På elitista.se kan du läsa mer om Ewa.
I vårt nästa nyhetsbrev kommer all information om tävlingarna där du har chansen att vinna ett av 3 stycken Hälsosnackpaket från Upgtit.se med en förpackning Rent Kollagen, en flaska Ren MCT olja och en burk med Rent Fokus från Upgrit. Varje kit är värt hela 915 kr!!
Dessutom har du chansen att vinna Ewa Meurks bok: “Bli din egen Hälsoingenjör - Verktyg för metabol hälsa”.
Anmäl dig till nyhetsbrevet på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan träffar vi Rasmus Svärd, Leg. Fysioterapeut och Postural Terapeut, för att prata om hur postural terapi kan hjälpa till att bli av med smärta i kroppen. Vårt moderna levnadssätt är dessvärre inte optimalt för våra kroppar som mer är anpassade för ett stenåldersliv. Vi tappar funktion i vissa delar och blir försvagade, medan andra muskler får kompensera och blir överansträngda. Genom att koppla på och aktivera rätt muskler som hjälper kroppen att hitta en bra hållning igen, kommer man åt smärtan och blir stark på rätt sätt. Rasmus berättar mer om hur rörelseapparaten fungerar, skillnaden mellan postural terapi och fysioterapi och hur man hittar grundorsaken till smärtan. Vi får med oss konkreta tips och övningar för att själva kunna jobba med att förbättra vår hållning och bli mer fri i vår kropp.
Du hittar mer om Rasmus på posturalworkout.com
eller på Instagram @physiorasmus
Övningarna Rasmus beskriver i avsnittet hittar du på Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi träffar återigen Mona Brenkle Gejer och nu även Erik Weasterberg som båda är ledarskapsutvecklare i Protea. I det här avsnittet berättar de mer om hur man utvecklar sitt ledarskap, både på det personliga planet, men även i yrkesliv och andra aspekter. Framförallt handlar det om självutforskning och hur man blir medveten om de tankar och reaktioner som kommer per automatik. Hur vi blir triggade till att tänka och göra saker utan att reflektera över om det är sant eller ej. Till sin hjälp har de tagit fram en modell som heter medvetenhetshjulet. Vi har lagt upp en bild på den på vår Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria Kolla gärna på den när du lyssnar.
Vill du testa att bli coachad av Mona eller Erik så passa på för nu har de ett erbjudande om att prova på 3 kortare möten. Läs mer här:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Jämställdhet påverkar vår hälsa på så många olika plan och framförallt vi kvinnor. Det är vedertaget att kvinnor i allmänhet drar det största lasset hemma samtidigt som kvinnor jobbar lika mycket som männen, men tjänar mindre. Det är större andel kvinnor som sjukskrivs pga stress, samtidigt som kvinnor tjänar mindre och lägger mer tid och pengar på sitt utseende. Det är väldigt många faktorer som påverkar denna situation. I det här avsnittet tittar vi lite djupare i området sexism i reklam och stereotypa könsroller. Till vår hjälp har vi bjudit in mediastrategen Amanda Ålenius som är grundare av Annonsrådet och vinnare av Årets Selma 2019.
Du hittar inläggen vi pratar om i avsnittet på Amandas Instagram-konto: instagram.com/amanda_alenius/
Kolla även in Annonsrådets Instagramkonto instagram.com/annonsradet/
För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi drar igång säsongen med ett snack där vi bland annat pratar om hur riktig mat till frukost kan göra så stor skillnad för både kropp och sinne. Victoria har upptäckt ett nytt internetfenomen, ASMR, där viskningar, rollekar och virtuella spabesök ger många en skön och avslappnad känsla. Och har du inte kommit igång med träningen ännu så ger vi dig även några superenkla tips att få in mer rörelse i vardagen.
Vi är i full färd med att boka in intervjuer under våren. Tipsa oss gärna om gäster eller ämnen du tycker vi ska ta upp. Maila oss på [email protected].
Följ oss gärna på Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria och anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du vill ha mer hälsoinspiration, vara med i tävlingar och få trevliga erbjudanden från oss och våra samarbetspartners. Anmäl dig på Vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har träffat Mona Brenkle Gejer som är ledarutvecklare på Protea, för att prata om hur olika personer motiveras och vilka drivkrafter som finns för att skapa förändring. Mona använder ett verktyg som heter Enneagrammet som har nio olika personlighetstyper och i det här avsnittet får vi veta mer om dessa olika typer och vad som driver oss till att förändra oss. Det här verktyget är jättebra för att inte bara lära känna sig själv bättre, men även hur andra fungerar och på så sätt utvecklas i sina relationer både privat och på jobbet. Här får du kanske också svaret till hur du kan lyckas med dina nya goda hälsovanor!
För alla som vill veta mer om Enneagrammet har Protea erbjudanden för företag. Dels en personlig introduktion till Enneagrammet på telefon, dels kan vi använda Enneagrammet för teamutveckling, när vi har uppdrag med grupper på företag som vill utveckla sin förmåga att samarbeta.
För privatpersoner rekommenderar vi Enneagramföreningen. Där kan man söka efter personer som jobbar med Enneagrammet i sin del av landet. De erbjuder workshopar, kurser och personlig coachning: https://www.enneagramforeningen.se/yrkesverksamma/?wpv_view_count=3754-TCPID3970&wpv_filter_submit=Hitta
Tips på böcker på svenska: Elisabeth Wiktorén ”Enneagrammet och de nio livsstrategierna”
Ann Timm & Tina Törnell ”Självinsikt – nyckeln till att utveckla dig själv och andra”
Böcker på engelska: Beatrice Chestnut ”9 Types of Leadership” är en bra introduction till Enneagrammet med exempel från olika företag.
Renee Baron, Elisabeth Wagele ”The Enneagram Made Easy” – enkel introduktion med teckningar och humor.
Det finns många fler böcker på engelska beroende på hur djupt man vill gå.
På internet finns många sidor om Enneagrammet. En hemsida vi gillar är theenneagraminbusiness.com av Ginger Lapid Bogda.
På denna sida finns beskrivningar av alla nio typerna: https://www.enneagraminstitute.com/type-descriptions Och det finns många fler.
Var med och tävla om boken Enneagrammet och de nio livsstrategierna av Elisabeth Wiktorén. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev! Anmäl dig på https://www.vitalista.se
Lycka till med att fortsätta upptäcka Enneagrammet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången gästas vi av ekonomiprofessorn Lars-Johan Åge. Lars-Johan forskar inom området förhandling och har bland annat jobbat med svenska polisens insatsstyrka och självaste FBI. I boken Happy-Happy - 5 steg för att komma överens med vem som helst, sammanfattar han en massa forskning inom området med sin 5-stegsmetod som alla som vill komma överens med sina medmänniskor har nytta av. I avsnittet går Lars-Johan igenom alla fem stegen och vi får många konkreta tips på hur vi blir bättre på att få andra att lyssna och göra det vi vill samtidigt som alla parter är glada och nöjda!
Kolla in Happiears fina sortiment på https://happiears.com Med koden Hälsosnack får du 15% rabatt på ditt köp. Koden gäller tom 29/2-2020.
Var med och tävla om Lars-Johans bok Happy-Happy - 5 steg för att komma överens med vem som helst. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev! Anmäl dig på https://www.vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lösningen på de flesta hudproblem sitter oftast inte i huden utan på insidan i kroppen. När hudteratpeuten Nina Jonasson förstod hur vår insida hänger ihop med vår utsida utbildade hon sig även till näringsterapeut, just för att kunna hjälpa sina kunder att komma till roten av hudproblemet. Bland annat tonårsakne, psoriasis, rosacea, eksem kan man hitta obalanser som är kopplade till vår livsstil, kosthållning och även till läkemedel och hormonella preventivmedel. Här berättar Nina om de vanligaste orsakerna till hudproblem och vilka näringsämnen som är extra viktiga för huden. Nina pratar också om hur födoämnesintoleranser kan påverka huden och kopplingen mellan sköldkörteln och hudhälsan.
Du hittar mer info om Nina och Hudkliniken i Ystad på hudkliniken.se
Läs mer om hårmineralanalyser på alpha-plus.se/vara-tester/harmineralanalys
Få mer inspiration och hälsoinformation via vårt nyhetsbrev! Anmäl dig på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har fått besök av Madeleine Wilhelmsson som driver yogastudion Yogamana och som skapat konceptet ManaYoga. Madeleine upptäckte yogan när hon själv hade drivit sig lite för hårt och behövde hitta något som kunde hjälpa henne tillbaka till hälsa. Vi pratar om Madeleines egen hälsoresa och hur yogan stöttade hennes kropp att läka efter utmattning. Vi pratar om hur viktigt det är att hantera olika former av stress och krav, att lyssna på sina behov och välja rätt saker för sig själv. Madeleine berättar också hur man enklast får till en egen yogarutin och vi får två enkla andningsövningar, som lugnar nervsystemet och ger oss bättre fokus och koncentration.
Du hittar mer info om Madeleine på yogamana.se och konceptet ManaYoga på ManaYoga.se
Få mer inspiration och hälsoinformation via vårt nyhetsbrev! Anmäl dig på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att sätta intentioner till sig själv är ofta ett kraftfullt sätt att komma närmare sina mål eller att ge sitt liv små vänliga knuffar i den riktning som man vill. Det kan handla om små eller stora förändringar, få in goda vanor eller att skifta sitt tankesätt. Intentioner är ett verktyg som vi ofta använder både på oss själva och i coachingen och det finns flera sätt man kan jobba med dem. I det här avsnittet fortsätter vi prata om intentioner med Sara Johansson. Vi följer upp våra intentioner från avsnitt 129 och sätter nya. Det handlar om både stora och små saker, och ibland kan en liten intention sätta saker i rörelse som kan bli mycket större än man anar…
Om du blir inspirerad och sätta dina egna månadsintentioner dela gärna med dig på Instagram under #månadensintentioner.
Några böcker som nämns i avsnittet: Ord för dagen – 365 texter för styrka och sinnesro, av Sofia Sivertsdotter Know the truth, av Gordana Biernat The Yoga Sutras of Patanjali, av Swami Satchidananda
Ni kan läsa mer om Sara och hennes blogg på saraseviga.se
På vitalista.se kan du börja prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa mer om oss och vad vi har på gång. Du kan också följa oss på Instagram på @halsosnackmedlottaochvictoria
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet intervjuar vi Hanna Gillving som nyss kommit ut med boken Ketolicious. Den handlar om varför och hur man äter en ketogen kost, dvs en kost med mycket fett. Hanna är utbildad Funktionsmedicinsk Kost- och Hälsocoach och har själv en historia med hälsoutmaningar bakom sig som hon till mesta del löst med sin kosthållning. I det här avsnittet pratar vi om en antiinflammatorisk ketogen kost och vilka effekter det kan ha för hälsan, kroppen och hjärnan. Vi bland annat pratar om vilka fetter som är livsnödvändiga och vilka som vi helst ska vara utan. Vi pratar om hjärnhälsa, periodisk fasta och hur man ska tänka om man har problem med sköldkörteln och vill äta ketogen kost. Dessutom snuddar vi in på karnivorkost, dvs köttkost.
Några böcker och hemsidor som nämns i avsnittet: The salt fix, James Dinocalontino Växtparadoxen, Steven R Gunry Dr Paul Saladino - carnivoremd.comDr Shawn Baker - meatheals.com
Mer information om Salli och deras fina stolar hittar du här: salli.com
Victorias blogginlägg om Salli hittar du här: vitalista.se/post/hur-kan-din-stol-påverka-din-hälsa-och-prestation
Hälsosnack Live! Häng med på en fantastisk dag ute i skärgården med oss och några av våra gäster! Den 20 oktober anordnar vi tillsammans med Hälsosamma Möten Hälsosnack Live!En dag med föreläsningar, musik, god mat, meditation och mingel på Säby Säteri ute på Ingarö.
Med koden hälsosnack får du och dina vänner 200 kr rabatt på biljetten. Mer information och bokning hittar du här: vitalista.se eller här: https://sv-se.invajo.com/event/hälsosammamöten/hälsosnacklive20oktober2019
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har träffat Karl Hultén och Anna-Maria Norman för att prata om det Autoimmuna Protokollet, AIP. Karl är expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom och Anna-Maria är kostrådgivare och hälsocoach. Tillsammans har de skrivit boken Autoimmun Handbok, som beskriver en metod för att med hjälp av kosten minska inflammation och lugna ner immunförsvaret. Karl har själv en autoimmun sjukdom och här berättar han hur han blev helt symtomfri med hjälp av AIP-metoden. Vi pratar om vilken mat som hjälper kroppen läka och vilken mat som kan ställa till problem. Vi pratar också om hur kött påverkar hälsan och om den senaste forskningen inom Paleo-kost. Sen får vi såklart veta deras bästa morgonrutiner och hälsotips!
Läs mer om Karl och Anna-Maria på: paleoteket.se
Läs mer och anmäl dig på Hälsosnack Live här:
https://sv-se.invajo.com/event/hälsosammamöten/hälsosnacklive20oktober2019
Med koden Hälsosnack får du 200 kr rabatt när du anmäler dig.
I nästa nyhetsbrev har du chansen att vinna Karl och Anna-Marias bok Autoimmun Handbok. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på:
Nyfiken på Cellexir? Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har intervjuat Ami Hemviken, som är en av Sveriges främsta föreläsare inom kommunikation, retorik och ledarskap. Hon är även författare till boken Le! - Det är inte tanken som räknas. Ami är också beteendevetare och vet hur viktigt det är för både företag och anställda att man mår bra på jobbet. Hon ger oss flera insikter och tips på hur man blir mer engagerad, hittar mer glädje och minskar stressen på jobbet.
Läs mer om Ami på: amihemviken.se
Läs mer om vår PT-utbildning här: performance-institute.se
Läs mer och anmäl dig på Hälsosnack Live här: vitalista.se
Nyfiken på Cellexir? Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se
Tävla och vinn ett exemplar av Amis bok. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att sätta intentioner till sig själv är ofta ett kraftfullt sätt att komma närmare sina mål eller att ge sitt liv små vänliga knuffar i den riktning som man vill. Det kan handla om små eller stora förändringar, få in goda vanor eller att skifta sitt tankesätt. Intentioner är ett verktyg som vi ofta använder både på oss själva och i coachingen och det finns flera sätt man kan jobba med dem. I det här avsnittet pratar vi mer om intentioner tillsammans med Sara Johansson, och delar med oss av några som vi själva satt för nästkommande månad. Vår tanke är att följa upp med fler avsnitt som tar upp fler aspekter kring intentioner, hur man kan tänka när man sätter dem och rent praktiskt hur man gör.
Om du blir inspirerad och sätta dina egna månadsintentioner dela gärna med dig på Instagram under #månadensintentioner.
Några böcker som nämns i avsnittet: Move your DNA, Katy Bowman, MS. Distraherad, Sissela Nutley Skärmhjärnan, Anders Hansen Gott om tid, Bodil Jönsson
Vi nämner också Spinal waves inspirerade av NaprapatJonas och Ido Portal
Hälsosnack Live! Häng med på en fantastisk dag ute i skärgården med oss och några av våra gäster! Den 20 oktober anordnar vi tillsammans med Hälsosamma Möten en dag med föreläsningar, musik, god mat, meditation och mingel på Säby Säteri ute på Ingarö.
Boka innan 10 september med koden earlybird och få 300 kr rabatt.
Mer information och bokning hittar du på vitalista.se eller här: sv-se.invajo.com/event/hälsosammamöten/hälsosnacklive20oktober2019
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om de ofta bortglömda men ack så viktiga musklerna i mage och bäckenbotten med Katarina Woxnerud. Katarina är leg. Naprapat, författare och träningsprofil och skapare av konceptet Mammamage. Nu driver hon Hela kvinnans klinik där hon hjälper kvinnor med diverse problem som kan relateras till musklerna kring underliv och bäckenbotten. Vi pratar bland annat om hur man kan förebygga och återträna sin inre muskulatur för att få en bra funktion som gör att vi inte bara klarar vardagen utan också orkar träna, håller tätt och får bättre sexliv. Vi pratar också om vilken hjälp och vilka hjälpmedel som finns om man har underlivsskador eller har svårt att få kontakt med sina muskler. Katarina berättar vad man ska och inte när det gäller bäckenbottenträning i kombination med annan träning. Vi pratar också om hur klimakteriet påverkar vävnaderna och om och när det kan vara bra att ta kollagentillskott.
Du hittar mer information om Katarina och hur hon jobbar här: https://helakvinnansklinik.se
Se gärna till att du prenumererar på vårt nyhetsbrev så att du inte missar chansen att vinna ett exemplar av Katarinas bok Mammamage. Vi har två böcker att tävla ut. Du anmäler dig på https://www.vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Våra fötter är en riktigt viktig bit i vårt hälsopussel! I det här avsnittet pratar vi om fötterna och hälsan med Pa Sandberg, som har skrivit boken En handbok om fötter. Vi pratar bland annat om direkta fotproblem som hallux valgus och hur andra problem i knän, höfter och rygg är kopplade till våra fötter, men också hur våra fötter är kopplade till hälsan i stort. Varför det är lika viktigt att ha ett nervsystem som är påkopplat och inte bara starka muskler? Vi får också veta varför det är så avstressande att gå barfota, hur man går och springer effektivt och skonsamt, samt vi får tips och övningar som hjälper till.
Läs mer om Pa här: pasandberg.se
I nästa nyhetsbrev kommer all info om tävlingen där du har möjlighet att vinna ett signerat ex (av två) av Pas bok En handbok om fötter. Anmäl dig på vitalista.se
Missa inte det fina erbjudandet från vår sponsor Cellexir. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se
Så sparka av dig skorna, lägg dig i hängmattan eller ta en barfotapromenad och lyssna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är ett riktigt hälsosnack! Vi fick besök av Sara Johansson som vi lärt känna i avsnitt 64, 65 och 114, men denna gång pratar vi helt utan manus och förberedda frågor. Istället låter vi inspelningen gå när vi pratar om våra egna hälsoutmaningar, hur vi hittar träningsmotivation efter ett uppehåll och vilka hälsorutiner som vi inte kan vara utan. Vi pratar också om meditation och hur vi ibland får med våra barn, vi pratar om hur viktigt det är med självmedkänsla och kärlek när det gäller hälsosatsningar. Och tro't eller ej, men inte ens en hälsocoach är perfekt när det gäller hälsan! Vi avslöjar till exempel vad som får oss att hamna i sockerfällan emellanåt.
Saras blogg hittar du här: saraseviga.se
Missa inte det fina erbjudandet från vår sponsor Cellexir. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se
Vår Kirtan Kriya-kurs och Vår-Cleanse hittar du här: vitalista.se/webbshop
För att få nyheter, inspiration, tävlingar mm, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt pratar vi med Näringsterapeuten och Funktionsmedicinaren Marie Svalberg från IFM-kliniken i Falun, om vad som orsakar brist på energi, trötthet och utmattning. Vi går till botten i ämnet och pratar om olika möjliga orsaker till energilöshet, vilka metoder som finns för att mäta och såklart vad man kan göra med kost, näring och livsstil för att få tillbaka energin och må bra igen. Vi pratar om bland annat stress, hormonbalans, toxisk belastning, mage/tarmhälsa och Marie tar även upp ett par olika exempelfall på oväntade orsaker som är ganska enkla att komma åt, bara man vet vad de är.
Läs mer om Marie och IFM-Kliniken i Falun här: ifmkliniken.se/ifm-falun/
Missa inte nästa nyhetsbrev där du får all information om tävlingen där du kan vinna en Hårmineralanalys inklusive 30 min rådgivning med Marie (värde ca 1.650 kr). Anmäl dig till nyhetsbrevet på vitalista.se Där hittar du också vår webbshop med andningsövningarna.
Vi vill tacka avsnittets sponsor Alpha Plus. Läs mer om vad Alpha Plus kan erbjuda på alpha-plus.se
Läs mer om Hårmineralanalys på hårmineralanalysen.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi människor är så beroende av naturen för att leva och må bra, ändå lever vi längre ifrån naturen än någonsin. Vi har träffat författaren, terapeuten och föreläsaren Eva Sanner, som har skrivit boken Naturens Hemlighet, för att prata om hur vi kan närma oss naturen igen. Att vara i naturen vet vi är bra för vår hälsa och mer och mer forskning bevisar naturens positiva effekter - fysiskt, mentalt och emotionellt, men det finns även fler aspekter att upptäcka. En bra relation till naturen kan även hjälpa oss hitta tillbaka till oss själva, ger oss kreativitet och skapar en känsla av överflöd. Att fler människor återskapar sin relation till naturen kanske också är en del av lösningen till att rädda hela vår fantastiska planet.
Du kan läsa mer om Eva och hennes fina bok här: evasanner.se
Missa inte det fina erbjudandet från vår sponsor Cellexir. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se
Du kan läsa mer om utbildnigen till PT och Medicinsk Livstilstränare här: paleo-institute.se/kurser_yrkesutbildningar
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi gästas återigen av Mia Lundin, med mångårig klinisk erfarenhet inom hormonell hälsa, författare av böckerna Kaos i Kvinnohjärnan och Mat för Hormonell Balans och grundare av kliniken HerCare.
I det här avsnittet pratar vi om hur hormonerna påverkar varför vi mår som vi mår, kopplingen mellan hormoner och känslor av oro, ångest, stress och nedstämdhet och varför vi kvinnor är mer utsatta. Vi får en genomgång av hur hormonerna förändras under menscykeln och hur den påverkas när vi blir äldre. Mia berättar om Hormone Replacement Therapy med bio-identiska hormoner och när det kan vara aktuellt att ta till.
Du kan läsa mer om Mia och HerCare här: hercare.se
Missa inte det fina erbjudandet från vår sponsor Cellexir. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se
Vitalista Vår-Cleanse hittar du här: vitalista.se/webbshop
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att vara med och tävla om ett exemplar av Mias böcker på: vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att vara högkänslig är som att ha osynliga, men långa känselspröt som känner av extra mycket hela tiden. Det sätter större press på vår hjärna, på våra stress-system och på hälsan. Idag pratar vi med Louise Henning som i samband med sin utmattning, blev varse om att hon är högkänslig. Vi pratar om Louises erfarenheter och vi delar även med oss av hur vi upplever det att vara högkänslig. Vi delar tips och ger råd som kan underlätta och förebygga ohälsa om man, precis som vi är HSP, alltså en högkänslig person.
Louises instagramkonto Higly Sensitive Person hittar du här: instagram.com/highlysensitive_person/
Louises hemsida hittar du här: highlysensitive.nu
Här kan du lyssna på musiken som Louise nämner i avsnittet: open.spotify.com/artist/3ff1CmU6qfTqRAmdrq8EEG?si=4Nv2K0sqQ1eCXBun18_D2Q
Här hittar du Vitalistas Vår-Cleanse: vitalista.se/webbshop
Glöm inte heller tävlingen vi har i samarbete med Holistics UriBalans. UriBalans är en ny produkt för dig som har besvär med urinvägarna och som innehåller ett speciellt tranbärsextrakt, utvalda mjölksyrabakterier och D-mannos. Du har fortfarande chansen att vinna en förpackning UriBalans. Allt du behöver göra är att maila oss en rad eller två om varför du vill prova UriBalans plus din adress till [email protected]. Vi har hela tio paket att tävla ut och sista dagen att vara med är 15 maj 2019.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet träffar vi yoginin Magdalena Mecweld som har skrit boken Vila dig i form med yin yoga. Magdalena är ett ”medicinskt mirakel” då hon läkte en svårare ryggskada med hjälp av yogan. Vi får höra Magdalenas fantastiska berättelse om hur yogan hjälpte henne, vi pratar om hur trauman och smärta sätter sig i kroppen och hur man kan använda yogan till att möta svåra känslor. Sen pratar vi om det otroligt spännande organet fascian, ett länge bortglömt, men ack så viktig del av vår kropp. Vi får en massa tips på hur vi kan ta hand om vår fascia för att bland annat minska inflammation och öka cirkulationen i vår kropp.
I avsnittet nämns Helene Langevins forskning om kopplingen mellan yoga, stretchning och bröstcancer. Läs mer här: oshercenter.org/2018/05/24/stretching-reduces-tumor-growth-in-a-mouse-breast-cancer-model/
Här hittar du mer information om Magdalena och hennes kurser mm: yin-yoga.se
Magdalena har även en fantastisk yoga-app med flera olika yogapass och övningar som man kan kombinera som man vill. Nu har 5 st lyssnare möjligheten att vinna varsin gratis nedladdning av appen. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev. Anmäl dig på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet intervjuar vi livskonstnären Malin Berghagen, aktuell med boken Livslust och Hälsa enligt Malin. Vi pratar bland annat om mod både som i att våga följa sina drömmar, och som i att våga glidflyga i Alperna trots år av flygskräck och som att våga släppa in en ny kärlek i sitt liv. Malin berättar om hur hon har tagit sig igenom svår sorg och hur man hittar tillbaka till livslusten. Vi pratar om alla förväntningar som finns när man åldras och Malins vilja att åldras naturligt. Sen dyker vi ner i Malins härliga morgonrutin och får inspirerande hälsotips.
Tack till vår sponsor Holistic!
Missa inte tävlingen där vi i samarbete med Holistic tävlar ut 10 st förpackningar UriBalans. Allt du behöver göra är att skriva några rader om om dina urinvägsproblem samt din adress till oss på [email protected], så är du med och tävlar. Senast 30/4 behöver vi ha ditt mail.
Vill du vinna Malins bok Livslust och hälsa enligt Malin, se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev. All info om hur du tävlar om boken kommer i nästa nummer. Anmäl dig på Vitalista.se.
Malins blogg hittar du här: blogg.malinberghagen.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi lever i en tid och ett land med sådan lyx som historiska kungligheter inte ens kunde drömma om, ändå är vi inte lyckligare utan ännu mer stressade… Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg som driver bloggen enkelboning och har skrivit boken Ut ur ekorrhjulet, insåg att jakten på mer pengar, prylar, resor och annat inte var meningen med deras liv. Istället började en annan resa med att skala ner, spara och tänka om och nytt, för att några år senare kunna sluta sina jobb och titulera sig ekonomiskt fria. I veckans avsnitt berättar de mer om vad och hur de gjorde för att nå sitt mål - Att bli ekonomiskt fria. De berättar också mer om hur en familj med två vuxna och tre barn kan göra allt de vill och lite till och ändå bara göra av med max 20.000 kr i månaden.
Läs mer om Oskar och Maribel på enkelboning.com
I vårt nästa nyhetsbrev kommer all info om tävlingen där du har chansen att vinna deras bok Ut ur ekorrhjulet – Så blir du också ekonomiskt. Anmäl dig på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är många som brottas med hormonella obalanser och ofrivillig barnlöshet. Oavsett om det handlar om kända orsaker eller om allting ser helt normalt ut, finns det massor man kan göra själv för att stärka upp sin hormonbalans och öka chanserna till en hälsosam graviditet. Vi tipsar om bästa knepen både när det gäller att optimera mat och näring samt andra parametrar som påverkar könshormonerna, kvaliteten på äggceller och fertiliteten i stort. I det här avsnittet berättar Lotta också om sin egen resa genom fertilitetsbehandlingar, kost- och livsstilsförändringar som till slut ledde till två friska barn.
I avsnittet nämner vi Dr Lissa Rankin och hennes bok Mind over medicine.
Lottas fina onlineprogram hittar du här shop.vitalista.se/produkt/stark-hormonbalansen-och-maxa-fertiliteten/
I vår finns också chansen att lära dig mer om hur du kan balansera dina hormoner tillsammans med Lotta i en workshop i Stockholm. Läs mer här: yogamana.se/utbud/workshops-och-helgkurser/hormonbalans-med-funktionsmedicin/
Missa inte tävlingar, erbjudanden och hälsotips från oss! Prenumerera på vårt nyhetsbrev här: vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med Mindhackern och hypnosterapueten Karin Tydén, som om inte en av världens i alla fall en av Europas bästa inom sitt område. Hon hjälper alltifrån Hollywoodkändisar till människor med svåra kriser i bagaget, att programmera om sin hjärna för att tex släppa rädslor, trauman eller nå upp till sin fulla potential. Här berättar Karin hur vårt undermedvetna kan lura oss, hur vissa rädslor uppkommer och hur man tar sig förbi dem. Vi får också handfasta knep hur man kan träna hjärnan att bli mer positiv och känna mer glädje i livet.
Du kan läsa mer om Karin här: karintyden.se
Hon finns på Instagram som @karintyden
Missa inte!! I Lotta & Victorias nästa nyhetsbrev får alla prenumeranter två hypnoser av Karin! Anmäl dig på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet snackar vi sömn med Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala Universitet och författare till boken Sömn Sömn Sömn som han har skrivit tillsammans med journalisten Minna Tunberger. Vi grottar ner oss ordentligt i sömnens värld i denna faktaspäckade intervju och pratar bland annat om den senaste sömnforskningen, vilka positiva hälsoeffekter sömnen har och Christian berättar också när och hur länge du behöver sova för optimal återhämtning. Vi får också tips på hur vi kan kompensera för sömnbrist och om sömn-appar verkligen fungerar.
I nästa veckas nyhetsbrev har du chansen att vinna Christians bok, Sömn sömn sömn. Så håll utkik i din inbox där du får all information om tävlingen. Om du inte redan är prenumerant är det ett perfekt tillfälle att signa upp dig nu. Du som anmäler dig till vårt nyhetsbrev får nämligen vår nya webkurs - Skapa en härlig kvällsrutin - helt gratis! Gå in på vitalista.se och fyll i din emailadress. Gäller minst till och med 28/2-2019.
Om du vill få mer sömntips från Christian - följ Sleepadvocate på Instagram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Årets första avsnitt handlar om hur man kommer på banan igen efter långhelgerna och får en nystart på hälsan. Vi pratar om hur vi hittar tillbaka till den nyttiga maten, träningen och andra viktiga rutiner för välmåendet. Vi pratar om de smarta metoder och verktyg som vi använder själva och med våra klienter. Dessutom pratar vi om hur stormen Alfrida fick Lotta helt ur balans, Victoria berättar om sin ”jul-baksmälla” och vi pratar om fenomenet Konmari -hur en Japanska fått världen att rensa, städa och posta bilder från sina prydliga byrålådor och garderober på sociala medier.
Vårt erbjudande till alla som vill dra igång en Clean Reset nu i januari! - Ett Live Webinar där du kan ställa dina Clean Reset-frågor till oss Hälsocoacher! Du som köper onlineprogrammet Clean Reset under januari månad får en inbjudan till webinaret helt utan kostnad. Maila ditt kvitto och kontaktuppgifter till [email protected]. Du hittar Clean Reset Onlineprogram här: vitalista.se/webbshop
Passa på att hänga med på en Clean Reset!
Under våren har du även möjlighet att bli coachad av oss irl då vi kommer ha vår mottagning på den fina yogastudion Yogamana på Östermalm i Stockholm. Med start i februari finns vi där varje fredag för hälsokonsultationer och hälsocoachning. Maila oss för mer info eller läs mer här: yogamana.se
Eller maila oss på [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi avslutar året med årets kanske viktigaste avsnitt! Vi har bjudit in Sara Johanson som sprider inspiration och tips via sin blogg, Saras Eviga, för en hållbar och giftminimerad vardag och omgivning. Alla val du gör påverkar världen i den ena eller den andra riktningen. Ju fler vi är som värnar om jordens resurser och klimat, desto större är chanserna att vi kan bromsa den globala uppvärmningen och ge hopp till våra barn, barnbarn och alla framtida generationer. Var du än befinner dig på din ”miljöresa”, är det inte slut än. Alla kan göra något! Vi pratar om både stora och små förändringar som minskar ditt klimatavtryck. Sara ger enkla och konkreta tips som du kan göra. Ju fler vi är desto större påverkan! Så om du bara lyssnar på ett Hälsosnack i år, låt det bli detta avsnitt!
Här hittar du Saras fina blogg: saraseviga.se
Vår nya Webbshop hittar du här: vitalista.se/webbshop
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få Kirtan Kriyameditationen gratis här: vitalista.se
Vi vill också riktat ett jättestort tack till vår sponsor Cellexir!
Vi har två fina erbjudanden till dig som är nyfiken att prova Cellexir eller som redan provat och som vill börja prenumerera.
Med koden Hälsosnack får du 2 förpackningar av Cellexir för priset av en, och med koden Hälsosnack15 får du 15% rabatt på ett abonnemang. Läs mer på och beställ på cellexir.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I avsnitt 108 intervjuade vi den amerikanske specialistläkaren och anti-age-experten Dr Marcus Gitterle. Vi pratade om de 9 olika nycklar, eller mekanismer, som ligger bakom vårt åldrande och hur man reverserar dem. I det här avsnittet sammanfattar vi Dr Gitterles 9 nycklar från hans bok Growing Young- a doctor’s guide to the new anti-aging lite mer kortfattat och på svenska, efter önskemål från er lyssnare. Vi går igenom de olika mekanismerna bakom åldrandet och delar konkreta råd på hur vi kan påverka dem för att bland annat få mer energi, hålla oss friska, få bättre återhämtning och behålla den mentala skärpan. Man kommer väldigt långt med en hälsosam kosthållning och livsstil, men det finns också en massa knep att ta till för att hjälpa kroppen lite extra.
Boken Growing Young kan du beställa här: cellexir.se
Vi har också fått två fina erbjudanden till dig som är nyfiken att prova Cellexir eller som redan provat och som vill prenumerera. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer på och beställ på cellexir.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan träffar vi influencern och hälsoinspiratören Fanny Lindkvist som många känner igen från Instagram som Lesscarbs. Fanny driver en blogg och har skrivit två böcker; Det stora matäventyret och Giftfri – Ett rent liv utan tillsatser. Fanny älskar att laga mat, att träna och allt som gör livet värt att leva. Ja, Fanny älskar verkligen livet och det lyser igenom i allt hon gör. Vi är nyfikna på var hon får all sin inspiration ifrån, hur hon ser på hälsa och välmående och vad hon har för favoriter i köket. Sen får vi massor av tips med alltifrån food prep och hur man lagar mat med barnen, till hur man blir självförsörjande på basilika.
Veckans tävling har du chansen att vinna Fannys härliga bok Det stora matäventyret. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev, så se till att anmäla dig på Vitalista.se.
Du hittar Fannys recept och hälsoinspiration på Instagram instagram.com/lesscarbs/ och på hennes hemsida lesscarbs.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Är du som oss att du föredrar sommar framför vinter? Känner du också dig inte riktigt är redo för ännu en lång och kall vinter? Får du också lite lägre energi och känner dig lite nere så här års? Vi kände i alla fall att vi behövde prata av oss lite om det här med hur man bäst tacklar den mörka halvan på året. Hur man kan tänka och göra för att det inte bara ska bli en transportsträcka till när ljuset och värmen återkommer igen. Till vår hjälp har vi er lyssnare där vi delar några av era fina tankar om hösten och vad som är den bästa må-bra-hela-året-medicin. Det blir mer eller mindre djärva tips på hur man möter kylan, tänder ett mentalt ljus och drar igång sitt inre element.
Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev för att få fler tips och inspiration för att stärka hälsan i vinter. Gå in på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet får du grunderna i allt du behöver veta om tarmfloran. Tillsammans med kunniga näringsterapeuten och funktionsmedicinaren Sanna Törsleff Berglund, går vi igenom vad tarmfloran är, vad den gör för vår hälsa, vad som händer när den är i obalans och hur vi kan ta hand om den på bästa sätt. Sanna berättar om bakteriofager och hur de kan vara en del av lösningen på antibiotikaresistens. Vi pratar om nyttiga bakterier och jästsvampen som du med fördel kan ha dig med när du reser bort. Vi pratar också om olika störningar i mag-tarmfunktionen som läckande tarm, SIBO och dysbios, och vad du kan göra för att ta hand om din mage, tarm och tarmflora på bästa sätt för din hälsa.
Läs mer om vår sponsor Alpha Plus deras spännande utbildningar och deras fina tillskott på alpha-plus.se.
I nästa nyhetsbrev har vi en tävling där tre vinnare får varsin förpackning av Alpha Plus probiotikatillskott Pro 30 Plus. Anmäl dig till nyhetsbrevet på Vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet handlar om träning och hur man tränar för att uppnå optimal hälsa. Vi har bjudit in Jonas Bergqvist, som driver utbildningsföretaget Paleo Institute och som utbildar och skriver böcker om hälsa, kost och träning. Det är ju helt och hållet vedertaget att träning och rörelse är fantastiskt för hälsan. Men vad är effektivast? Hur tungt och länge behöver man träna för att påverka hälsan? Ska man tänka olika när det gäller män och kvinnor, olika åldrar, vid stress? Vad är funktionell träning? Kan man träna när man är utmattad eller har IBS eller en autoimmun sjukdom? Hur tränar man för att uppnå bästa hormonella balans? Jonas ger oss svar på våra frågor och ger exempel på omständigheter och olika faser i livet som träningen kan anpassas till. Jonas berättar också mer om utbildningen till Medicinsk Livsstilstränare och vad som skiljer den från andra PT-utbildningar.
Läs mer om Paleo Institutes utbildningar här: paleo-institute.se/oversikt-yrkesutbildningar
Här kan du läsa mer om utbildningen till PI Medicinsk Livsstilstränare:
paleo-institute.se/utbildning-cert-pi-personlig-tranare
Här kan du läsa mer om Jonas: jonasbergqvist.se
För att få information om erbjudanden, tävlingar och få inspiration till din inbox. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se
Följ oss gärna på Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det finns massor av forskning på vad som orsakar åldrande och hur man kan påverka det, men kunskapen når dessvärre inte ut till den breda massan, trots att det ofta är billigt och enkelt att implementera. I dagens intervju (som är på engelska) pratar vi med Dr. Marcus Gitterle, som är specialistläkare i vävnadsregenerering i Texas och som brinner för att sprida kunskapen om anti-ageing. Han har tagit del av en massa forskning på området och skrivit boken Growing Young - a doctor’s guide to the new anti-aging. I det här fullspäckade avsnittet går Dr. Gitterle igenom de olika mekanismerna bakom åldrandet och ger oss konkreta råd på hur vi kan påverka dem för att bland annat få mer energi, hålla oss friska, få bättre återhämtning och behålla den mentala skärpan. Man kommer väldigt långt med en hälsosam kosthållning och livsstil, men det finns också en massa knep att ta till för att hjälpa kroppen lite extra.
Du hittar mer information om Dr. Marcus Gitterle på growingyoungnow.com
Boken Growing Young kan du beställa här: cellexir.se
I samarbete med vår sponsor Cellexir har två lyssnare chansen att vinna 2 månaders förbrukning (2 paket) av kosttillskottet Cellexir. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev. Anmäl dig på vitalista.se
Vi har också fått två fina erbjudanden till dig som är nyfiken att prova Cellexir eller som redan provat och som vill prenumerera. Med koden Hälsosnack får du 2 förpackningar av Cellexir för priset av en. Och med koden Hälsosnack15 får du 15% rabatt på ett abonnemang. Läs mer på och beställ på cellexir.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om stress och kopplingen till HPA-axeln och våra binjurar. Vi har bjudit in näringsterapeuten Christin Jarl för att lära känna våra binjurar bättre och prata om vad som händer i kroppen vid stress. Vi går igenom de symtom som ofta är relaterade till stress, ger tips på vad man kan göra för att stressa ned och pratar om vilken näring som är kopplad till binjurarna. Christin berättar också om olika tester hon använder för att mäta binjurefunktion och näringsstatus.
Tävling i samarbete med Alpha Plus:
Vi har fått tre fina paket av EnergiBalans, som innehåller produkterna B-RELAX och ADRENO PLUS, att tävla ut bland Hälsosnacks lyssnare. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev. För att anmäla dig fyller du i formuläret på vår hemsida vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I veckans avsnitt intervjuar vi Katarina Wilk, författare till boken Perimenopower - Hitta din superkraft när hormonerna svänger. Väldigt många kvinnor över 35 år kommer uppleva eller har upplevt olika symtom som har att göra med att hormonnivåerna i våra kroppar förändras ju närmare vi kommer vår sista mens. Det kan vara allt ifrån sömnlöshet, viktuppgång och vallningar till värk, ångest och panikattacker. Katarina berättar om sina egna erfarenheter om när hon kom på att hennes sömnlöshet berodde på hormonerna och hur hon till slut lyckades somna. Men framförallt vill hon berätta hur vi kan använda vår inneboende kraft för att inte bara ta oss igenom den här perioden av vårt liv, utan också hur vi kan må fantastiskt bra bara vi vet hur vi ska ta hand om oss. Det går nämligen att påverka och jämna ut hormonsvängningarna med hjälp av kosten, livsstil och kosttillskott.
Vill du kolla in Clean Reset Onlineprogram hittar du den här:
tidningenhalsa.se/artiklar/artiklar/20180628/clean-reset/
För att vara med och tävla om ett exemplar av boken anmäler du dig till vårt nyhetsbrev här:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hälsosnack har instiftat Surkålens dag den 18:e september och för att fira detta fantastiska superfood har vi bjudit in Soki Choi för att prata om kroppens bästa små doktorer, nämligen bakterierna i tarmfloran. Soki är precis aktuell med sin faktaspäckade bok Kimchi och kombucha - den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna. Det här bonusavsnittet är verkligen ett hyllningsavsnitt till vår våra vänner i tarmen där vi pratar om alla fantastastiska saker som vår tarmflora gör för vår kropp, hälsa och välbefinnande. Soki har grävt fram fakta ur den allra senaste forskningen på området och hon är helt övertygad om att goda bakterier och en frisk tarmflora är framtidens medicin!
Var med och fira surkålens dag! Använd #surkålensdag och tagga oss gärna på @halsosnackmedlottaochvictoria.
Läs mer om Surkålens Dag här: vitalista.se/single-post/2018/09/03/Surkålens-dag-18e-September---Var-med-och-fira
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan intervjuar vi hälsoprofilen, akupunktören och fd. musikalartisten Linda Myrberg i Hälsosnack. Linda är också expert inom holistisk hälsa och SPA-konsult. Därför kom vi snabbt in på ett av Lindas favoritområden, nämligen bastu och kalla duschar/bad. Linda berättar vilka fantastiska hälsofördelar det är att både bada kallt och bada bastu, hon tipsar om härliga basturitualer och delar self-care tips, vi pratar även om mental träning, hur man höjer sin energi och hur man kan använda Cupping till att stärka sitt lymfflöde. Sen berättar Linda hur hon blev nr 5 i VM i bastugrenen Aufguss...
Du kan läsa mer om Linda på lindamyrberg.com
Linda har gett oss möjligheten att tävla ut hennes spännande produkt Acu Cups samt en eterisk oljeblanding till en av våra lyssnare. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev. Så gå in på Vitalista.se och signa upp dig om du inte redan är prenumerant!
Och om du som lyssnar blir sugen att prova någon av Lindas fina produkter, har vi fått ett fint erbjudande att förmedla till er lyssnare. Koden Hälsosnack ger 10 % i rabatt i webshopen som du hittar på lindamyrberg.com.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet fortsätter vi prata om anti-ageing och hur man kan bromsa åldrandet med hjälp av den kunskap vi har om de olika mekanismer som styr hur bra våra celler fungerar. Med inspiration från Naomi Whittels bok Glow 15 går vi igenom några bra knep att aktivera cellernas autofagi med resultat som både syns på din hud och märks på hela din hälsa. Dessutom ger vi några oväntade bio-hacks och tipsar även om böcker i ämnet anti-ageing. Lotta berättar även hur hon har boostat sin energi i sommar.
I avsnittet nämner vi också boken Growing Young av Dr Marcus Gitterle samt boken Head Strong av Dave Asprey.
Du kan fortfarande få 50% rabatt på 2 månaders förbrukning (2 paket) av kosttillskottet Cellexir. Beställ på cellexir.se och använd koden Hälsosnack i kassan.
I nästa nyhetsbrev kommer även alla detaljer i tävlingen där två lyssnare har chansen att vinna 2 paket var av Cellexir. Gå in på vitalista.se och anmäl dig.
Här kan du läsa mer och anmäla dig till våran Clean Reset Workshop den 22/9-2018. vitalista.se/workshop
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet träffar vi entreprenören och tävlingscyklisten Jonas Bohr, som vid 43 års ålder upptäckte cyklingen och ville ta reda på hur bra man egentligen kan bli? Var är begränsningarna? När han fick boken Growing Young skriven av Dr Marcus Gitterle i handen förändrades Jonas syn på kroppen, hälsan och människans kapacitet. Nu är han 51 år och, trots allvarliga skador, i sitt livs form. Jonas berättar hemligheten i hur han med hjälp av bland annat näring och nutrition, rätt träning och kosttillskott, motverkar kroppens åldrande och snabbt återhämtar sig från både hård träning och skador.
Här hittar du Jonas blogg: jblifecycling.blogspot.com
Jonas erbjuder alla våra lyssnare 50% rabatt på 2 månaders förbrukning (2 paket) av kosttillskottet Cellexir. Beställ på cellexir.se och använd koden Hälsosnack i kassan.
I nästa nyhetsbrev kommer även alla detaljer i tävlingen där två lyssnare har chansen att vinna 2 paket var av Cellexir. Gå in på vitalista.se och anmäl dig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I säsongens sista avsnitt pratar vi kärlek och relationer med Daniella Gordon kropps- och samtalsterapeut och relationsexpert i tv-programmet Gift vid första ögonkastet. Nu är hon aktuell med sin bok Kärlek på allvar – Att välja och behålla en relation. Det här är ett ämne som lätt blir bortglömt när det handlar om hälsa, men ack så viktigt! Daniella avslöjar hemligheten med att hitta och behålla kärleken, hur man är intim utan att avslöja allt och vi får Daniellas råd vad man kan göra om man inte har råd att anlita en relationsterapeut.
Du kan läsa mer om Daniella här: daniellagordon.com
Vi har fått ett signerat exemplar av Daniellas bok att tävla ut bland er lyssnare. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev Se till att du är anmäld på vår hemsida vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hälsosnack firar sitt 100:e avsnitt med att ta med lyssnarna bakom kulisserna. Helena Önneby från Pure Personal Power tar över programledarollen i det här avsnittet och intervjuar oss, Lotta och Victoria. Vi berättar hur allting började, hur vi gör när det känns tufft och hur vi ska få Oprah att tacka ja till att bli vår gäst. Såklart pratar vi hälsa och vilka avsnitt som påverkat oss mest. Det blir också en hel del snack om hur man tar steget och förverkligar sina drömmar.
Du kan läsa mer om Helena på hennes hemsida helenaonneby.com
Lotta & Victoria hittar du som vanligt på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan har vi träffat Luise Vindahl, som tillsammans med sin man David Frenkiel driver den populära bloggen Green Kitchen Stories. De har givit ut 4 st fantastiska kokböcker, som är utgivna på flera språk. Luise och Davids fina recept är baserade på naturliga och hälsosamma råvaror, och i kombination med jättefina och inspirerade bilder och berättelser från deras liv är det är inte konstigt att så många världen över älskar att följa dem. Vi hade ett fint hälsosnack med Luise och pratade bland annat grön matinspiration, tips om meal prep för ett lugnare vardagsliv och vi fick veta lite mer om Luises mat- och hälsofilosofi.
Luise och Davids blogg hittar du här: greenkitchenstories.com
I nästa Lotta & Victorias Nyhetsbrev kommer alla detaljer om hur du kan vara med och tävla om ett signerat exemplar av Luises och Davids senaste kokbok Green Kitchen at Home. Du kan anmäla dig till nyhetsbrevet på Vitalista.se.
För att köpa boken Clean Reset – 3 effektiva steg till din läkande kost till specialpriset 150 kr går du in här bladhbybladh.se/produkt/clean-reset/ och anger koden ”hälsboost”.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att bli sjuk av stress är det största folkhälsoproblemet just nu och det är få som kommer undan i nutidens snabba tempo och höga krav. Därför har vi bjudit in Stresscoachen Caroline Norbelie. Hon har egen erfarenhet av vad stress kan göra med kroppen och bytte bana i livet för att fokusera helt på att hjälpa andra med att minska och hantera stress. I det här avsnittet delar Caroline bland annat med sig av sina egna erfarenheter av stress, vi får tips på stresshanteringsverktyg och de enklaste knepen för att hjärnan ska få snabb återhämtning.
Caroline är också med och driver sin egen podcast, Prestationespodden. Där bland annat vi är gäster i avsnitt 58. Den hittar du där poddar finns och även här: prestationspodden.se
Carolines blogg hittar du här: stresscoachen.mabra.com
I vårt nästa nyhetsbrev har en lyssnare chansen att vinna ett exemplar av Prio 5! Prio 5 är ett smart stresshanteringsverktyg, som Caroline berättar mer om i avsnittet. Se till att du är prenumerant genom att fylla i din mailadress i formuläret på vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om de viktiga fettsyrorna i Omega-3. Varför är de så himla viktiga för oss? Vilka är de bästa källorna? Hur skiljer sig t.ex. Omega-3 i chiafrön jämfört med fisk? När i livet är det extra viktigt att få tillräckligt med Omega-3? Vilka doser ska man ta? Hur ska man tänka när det gäller Omega-3-tillskott? Ja, våra frågor är många och till vår hjälp har vi bjudit in Carolina Enlund från Enlund Nutrition och MorEpa. Carolina arbetar med att sälja och utbilda om Omega-3 tillskott och har en otrolig kunskap som vi får ta del av.
I nästa nyhetsbrev har du nu chansen att vinna fina tillskott från MorEpa. Vi tävlar nämligen ut 4 olika produkter; MorEpa Platinum, PluShinsO3, Vegan DHA och MorEpa Move. Allt du behöver göra är att se till att du får vårt nyhetsbrev. Anmäl dig på Vitalista.se.
Läs mer om Omega-3 och MorEpa på morepa.se
De finns även på Facebook: facebook.com/MorepaOmega3/ och Instagram: @Morepa_omega3
Du hittar bilden som visar omvandlingsvägarna för Omega-3- och Omega-6-fettsyrorna här!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I februari i år höll Victoria Carinci och Katarina Hagberg, författare till boken Clean Reset – 3 effektiva steg till din läkande kost, ett föredrag om metoden Clean Reset på Stadsbiblioteket i Stockholm. Efter föreläsningen var det frågestund för publiken och allting spelades in som en livepod. Victoria och Katarina berättar om metodens grundläggande principer och olika steg. Katarina delar sin historia om hur hon blev friskförklarad från sin autoimmuna sjukdom och sen får vi svar på frågor som vilken mat som oftast ställer till oreda i kroppen, vi tipsar om våra favorit-superfoods och varför man undviker kaffe under en Clean Reset.
I nästa nyhetsbrev tävlar vi ut 3 signerade exemplar av boken Clean Reset – 3 effektiva steg till din läkande kost. Anmäl dig på vitalista.se om du inte redan är prenumerant.
Mer information om Clean Reset finns på Vitalista.se och där finns också gratis extramaterial att ladda ner med bland annat matlistor, dagboksblad och annat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Som första svenska podd är vi så glada att få ha med Gordana Biernat som gäst i detta avsnitt. Som ensam europé finns Gordana med bland de utvalda bland Oprah Winfreys Super Soul 100 Teachers, bland namn som Deepak Chopra, Eckhart Tolle och Gabrielle Bernstein. Hennes twitterkonto @mypowertalk har över 350.000 följare och hon har skrivit en bok som heter Sanningen finns inom dig. Vi är så nyfikna på att få veta mer om Gordana och hur det kom sig att hon startade sitt twitterkonto. Vi pratar om varför det är så viktigt att hitta sig själv och sin egen sanning, hur vi ska förhålla oss till svåra och jobbiga saker i vårt liv, vi pratar om synkronisitet och Gordana berättar om ”the missing link” i attraktionslagen, bland mycket annat.
Läs mer om Gordana på mypowertalk.com
Följ henner på Twitter och Instagram @mypowertalk
I nästa nyhetsbrev har du chansen att vinna ett signerat ex av Gordanas Bok Sanningen finns inom dig. Anmälningsformuläret för nyhetsbrevet hittar du på Vitalista.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Innan vi själva sadlade om till hälsocoacher hade vi inte koll på vad sådana sysslade med egentligen och varför någon skulle vilja anlita en. I det här avsnittet pratar vi om hur vi jobbar, vad våra klienter vill ha hjälp med och avslöjar hur de lyckas ändra om sin livsstil för resten av livet. Inte ens en hälsocoach lever perfekt hälsosamt varje dag. Livet kommer emellan, det är helger och högtider som får oss att halka ur våra hälsosamma rutiner. Som tur är har vi bra knep att ta till för att snabbt komma tillbaka till skön form igen. Såklart delar vi med oss av de bästa knepen som vi själva tar till när det händer.
Här kan du läsa mer om hälsocoachutbildningen vi har gått på Institute of Integrative Nutrition.
Här kan du läsa mer om våra hälsocoachprogram.
Du kan också maila oss på [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan återser vi återigen Peter Wilhelmsson, en av Sveriges mest erfarna närings- och funktionsmedicinare, författare till flera hälsoböcker och grundare av Alpha Plus. Nu är det äntligen dags att fortsätta vårt samtal om hjärnans hälsa. Det här är den andra och sista delen. I första delen, som du hittar i avsnitt 90, pratar vi om Broken Brain och vilka som är riskfaktorerna för att drabbas av mental och kognitiv ohälsa. I den här delen berättar Peter om vad man faktiskt kan göra för att förebygga och minska risken för ohälsa i hjärnan, både vad gäller kost och andra livsstilsfaktorer. Det har kommit mycket ny forskning i ämnet och Peter delar med sig av det han lärt sig från de främsta funktionsmedicinska hjärnexperterna i USA.
I nästa nyhetsbrev har du chansen att vinna de sprillans nya produkterna Mighty Brain och Brain Oil, som är utvecklade av Peter för Alpha Plus för att just främja hjärnans hälsa. Se till att du är prenumerant genom att fylla i formuläret du hittar på Vitalista.se.
Läs mer om Alpha Plus, deras utbildningar och produkter här: alpha-plus.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det var två år sedan sist, men nu är härliga Sara Emilione tillbaka som gäst i Hälsosnack igen. Sara är yoga- och mindfulnesslärare och har utvecklat sin egen Mimy-metod, som är en kombination av mindfulness och MediYoga. Sedan vi hördes senast har hennes utbildningsprogram Balansprogrammet gjort succé till den grad att det tom blev för mycket för Sara själv, och hon hamnade på sjukhus. Hör henne berätta vad som hände och hur hon ändrade fokus för att ta sig tillbaka. Nu är hon i startgroparna att återlansera sina utbildningar igen med en helt ny grund och synsätt. Hon tipsar bl.a. också om sina lekdagar och hur de kan hjälpa till att få tillbaka motivationen och gnistan i vardagen.
I samarbete med Sara har du som lyssnar nu chansen att vinna en plats i hennes utbildning MiMy Instruktör Steg 1 som börjar den 14:e april! All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev. Missa inte det för en plats i utbildningen kostar drygt 7000 kr (5.900 kr exkl. moms)! Gå in på vitalista.se för att anmäla dig.
Läs mer om Sara och Balansinstitutet här: balansinstitutet.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt hälsar vi på hos näringsterapeuten Maria Hellström på Helhet igen. Det är nu dags att se hur det gick efter våra hårmineralanalyser som vi pratar om i avsnitt 76, och hur provet ser ut efter att ha följt rekommendationerna under några månader. Hur har energinivån påverkats? Hur kan ett ”sämre” resultat tyda på en förbättring? Hur gör man för att hamna i ”perfekt” mineral- och energibalans? Dessutom får vi konkreta och enkla tips på hur man får mer energi.
I nästa nyhetsbrev har du chansen att vinna ett Energibalanspaket från Alpha Plus. Det innehåller produkterna B-Relax med bla. B-vitaminer, C-vitamin och Magnesium, och Adreno Plus som innehåller adaptogener och andra näringsämnen för att motverka stress och höja din energi. Anmäl dig till Nyhetsbrevet på Vitalista.se
Läs mer om hårmineralanalyser på: hårmineralanalysen.se
Läs mer om Maria på: helhetbym.se
Läs mer om utbildningar och produkter från vår sponsor Alpha Plus här: alpha-plus.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan återser vi återigen Peter Wilhelmsson, en av Sveriges mest erfarna närings- och funktionsmedicinare, författare till flera hälsoböcker och grundare av Alpha Plus. Nu är det äntligen dags att prata om något som vi är så beroende av i våra liv, nämligen hjärnan. Den mentala ohälsan ökar och kryper längre ner i åldrarna. Det finns inte tillräckligt bra behandlingar att tillgå för dem som drabbats av tex demens eller Alzheimers. Samtidigt visar ny forskning att det är så mycket mer komplext, men också att det finns massor man kan göra för att förebygga ohälsa i hjärnan. Allt detta och mer därtill kommer Peter dela med oss i två avsnitt. Det här är den första delen.
Läs mer om Alpha Plus, deras utbildningar och produkter här: alpha-plus.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet återser vi författaren, yogaläraren och journalisten Karin Björkegren Jones för att prata om lymfsystemet. Ett jätteviktigt system i kroppen, men som ofta underskattas. Karin som fick lymfödem i sviterna efter bröstcancer, har själv fått uppleva svårigheterna med att få gehör för sina problem. Hon såg därför till att lära sig allt om lymfsystemet, utbilda sig till lymfmassör och dessutom skriva en bok, Omstart. Här delar hon med sig av sin kunskap, vilka tecken man ska vara uppmärksam på som tyder på lymfproblem och ger oss enkla och praktiska saker man kan göra för att hjälpa sitt lymfsystem.
I nästa nyhetsbrev har du chansen att vinna hennes bok Omstart. För att anmäla dig går du in på Vitalista.se.
Här kan du läsa Karins blogg blogg.karinbjorkegrenjones.se
Här är Karins hemsida: karinbjorkegrenjones.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Många upplever det som svårt, jobbigt och ofta tabu att prata om sitt underliv och hur olika besvär där påverkar livet och hälsan. Susanne och Sophie ville ändra på det och startade initiativet Fittlife på Facebook. Gruppen fick snabbt flera tusen medlemmar som delar sina historier, ger tips och en massa stöd och tröst till varandra. Helt plötsligt fick snippan ett ställe att ta plats på! I det här avsnittet får vi veta mer om personerna bakom Fittlife, höra deras egna fantastiska historier och så snackar vi bland annat om preventivmedel och om vikten att ha kunskap om sin egen kropp.
Här hittar du mer information om Fittlife: www.fittlife.se
Vill du gå med i Facebookgruppen hittar du den här: facebook.com/groups/fittlife/
På instagram hittar du dem här: instagram.com/fittlife_official/
Vill du veta mer om Lotta och Victoria och anmäla dig till nyhetsbrevet, gå in på vitalista.se
Hälsosnack hittar du på Instagram här: instagram.com/halsosnackmedlottaochvictoria/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet intervjuar vi hälsopedagogen och projektledaren Susanna Almström, som driver flera projekt för att främja barns hälsa. Susanna brinner för att fler barn ska få bättre möjligheter till hälsa och jobbar för att utbilda personal i skolor och förskolor för att bli mer sockersmarta och få in mer fysisk aktivitet och lek. Vi får praktiska tips och inspiration, men även en och annan ögonöppnare. Hur mycket socker döljer det sig egentligen i en vanlig frukost eller lunch? Hur mycket socker är för mycket för ett barn? Susanna inspirerar oss också att ta tag i våra drömmar och våga göra något vi verkligen brinner för.
Här hittar du mer om Susanna och hennes projekt:
instagram.com/fredagsfyssverige/
facebook.com/groups/521816857948933/
facebook.com/groups/1525767627664511/
För mer information och bokning till gratis föreläsning och livepodd på Stockholms Stadsbibliotek:
biblioteket.stockholm.se/kalender/clean-reset-–-ät-dig-friskare
För mer om Victorias Clean Reset-grupp: vitalista.se/copy-of-clean-reset-coaching
Anmälan till vårt nyhetsbrev hittar du här: vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I årets första avsnitt träffar vi storycoachen Katrin Sandberg som kom ut med sin bok Hitta din sanna story i höstas. Att vara storycoach handlar inte så mycket om att lära människor att berätta historier, utan mer om att de ska hitta sin guldkompass för att ha en vägvisare i allt ifrån sin kommunikation och att komma närmare sin fulla potential till att hitta sitt livssyfte. Även i ett hälsoperspektiv kan din egen story hjälpa dig att få mer energi och glädje i livet. Katrin berättar mer om sin metod, ger oss många exempel och tipsar hur vi kan göra för att hitta vår egen story. Hon ger oss härlig inspiration att komma igång så här i början av året.
I nästa nyhetsbrev får du all information om hur du gör för att ha chansen att vinna Kristins bok Hitta din sanna story.
Vill du läsa mer om Katrin gå in på Storyyourlife.com eller följ henne på Instagram: @storycachen
För att läsa mer om Clean Reset, kolla in vår workshop eller anmäla dig till nyhetsbrevet, gå in på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet återser vi närings- och hudsterapeuten Nina Jonasson från Hudkliniken i Ystad igen. Den här gången vill vi veta hur vi kan få huden att se hälsosam och fräsch ut och vad vi kan göra för att minska ålderstecknen. Nina delar sina bästa tips och råd för hur du kan boosta din hy både på insidan och utsidan. Vi pratar antiage och får tips på hur du kan skydda din hy både i vinterkylan och om du ska på solsemester i vinter.
Missa inte veckans tävling då vi fått tre stycken burkar av det fina kosttillskottet Derma Collagen av vår sponsor Alpha Plus. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få chansen att boosta din hud inifrån. Anmälningsformulär hittar du på Vitalista.se.
Vill du veta mer om Nina gå in på hudkliniken.se
Läs mer om Alpha Plus utbildningar, kosttillskott och hitta intressanta artiklar om hälsa på alpha-plus.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är för dig som vill må bättre, men som känner att ditt hälsomål ligger långt bortom räckhåll. Du kanske tror att du är ett hopplöst fall eller har du bara accepterat att du måste leva med dina besvär. Vilken anledning det än beror på är vi helt övertygade om att även du kan nå den hälsan du drömmer om. Vi delar därför våra bästa tips på hur man bryter ner de olika inre motstånd som många går och bär på. Vi ger dig motargumenten till din inre sabotör, vi lär dig läxa upp sockermonstret och tipsar om hur du rent praktiskt hanterar olika situationer när du är mitt i en hälsosatsning. Det kanske inte är fem knep, det kanske är fler, men om du läste så här långt är det lika bra att du lyssnar på avsnittet också. ;)
Gå in på miasyogastudio.se för att läsa mer om vår workshop i januari och för att anmäla dig.
Här hittar du julkampanjen på Clean Reset-boken: bladhbybladh.se/produkt/clean-reset/ Med koden hälsosnack blir priset 150 kr. Gäller fram till 20/12-2017.
För att läsa mer om oss, vad vi erbjuder samt att anmäla dig till nyhetsbrevet går du in på vitalista.se
Här kan du läsa mer om Dr Andrew Weils andningsövning: drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/stress-anxiety/breathing-three-exercises/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan intervjuar vi löparen Markus Torgeby, som är löpare och författare. I sin bok Löparens hjärta berättar han om sin uppväxt med en sjuk mamma, hur han upptäckte löpningen och om när han som 20-åring flyttade ut i en kåta ute i den jämtländska skogen. Markus inspirerar oss verkligen och intervjun blev ett samtal om att hitta sig själv mitt i all stress, att möta sina rädslor, andlighet och att kunna prioritera det som verkligen betyder i livet. Sen pratar vi såklart om löpning och Markus tipsar om vad man ska tänka på när det gäller sina löparskor.
Du kan läsa mer om Markus här: markustorgeby.se
I nästa nyhetsbrev berättar vi alla detaljer om tävlingen där man kan vinna boken Löparens hjärta. Är du inte redan prenumerant gå in på Vitalista.se och anmäl dig. Du som dessutom går in och lämnar en recension av Hälsosnack i iTunes har även chansen att vinna superfoodspulvret Mighty Flex från Alpha Plus.
alpha-plus.se/produkt/mighty-flex-134-g/
Stort tack till veckans sponsor Alpha Plus som stöttar oss i arbetet med att sprida det viktiga hälsobudskapet! Läs mer om deras utbildningar och produkter här: alpha-plus.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet återser vi näringsterapeuten och Reiki healern Maria Hellström från Helhet. Den här gången handlar vårt samtal om energier, hur vi tar hand om vår egen energi och hur vi kan sprida positiv energi till andra. Maria berättar vad Reiki Healing är för något och vi delar vår upplevelse av en behandling. Vi är öppna och nyfikna och kommer även in på bla kosmisk energi, chakran, hur vi kommer i kontakt med jordens puls, energispår från tidigare liv samt onda väsen som livnär sig på negativ energi.
Läs mer om Maria och hennes Reikiutbildning här på Helhetbym helhetbym.se
I avsnittet nämner Maria några av hennes inspirationskällor:
Eckhart Tolle eckharttolle.com
David Wilcock divinecosmos.com
Bentinho Massaro bentinhomassaro.com
Corey Goode spherebeingalliance.com
Alberto Villoldo thefourwinds.com
Bok: Reiki och karuna vattumannen.se/Product.aspx?ProdNo=41271
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Första delen av vår intervju med Peter om integrativ idrottsnutrition hittar ni i avsnitt 78. Och det här avsnittet som är del 2, ska vi prata bland annat om hur man förebygger och rehabiliterar skador, olika analyser och tester man kan göra för att, dels maximera träningen men också ta reda på orsaker när man inte får de resultat man önskar, och vi pratar om hur hormoner påverkar vår träning, framförallt hos kvinnor. Hur vi kan mäta hormonobalanser och framförallt åtgärda dem? Peter inspirerar oss också att inte ge upp när man har skador eller inte uppnår de resultat man önskar. Det finns massor man kan göra för att få ordning på sina problem och det finns hjälp att få.
Läs mer om tillskott och superfoods för dig som tränar på mightysport.se där du även kan köpa Peters bok Snabbare, Starkare, Friskare med Integrativ Idrottsnutrition.
Läs mer om Alpha Plus och deras utbildningar och produkter här: alpha-plus.se
I nästa nyhetsbrev berättar vi alla detaljer om tävlingen där man kan vinna superfoodspulvret Mighty Flex från Alpha Plus. Är du inte redan prenumerant gå in på Vitalista.se och anmäl dig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet träffar vi Stein Flaatrud, en av nordens främsta experter inom hårmineralanalys. Stein berättar om hur informationen om hur mineralbalansen ser ut i vår kropp, även kan hjälpa oss förstå hur våra hormoner och känslor påverkas. Vi pratar även om varför det är så viktigt att förstå vilken metabolisk typ man tillhör för att på så sätt maximera sina hälsoinsatser för bästa resultat bland mycket annat.
I samarbete med vår sponsor Alpha-Plus kommer vi ha en tävling där en lyssnare kan vinna ett energibalanspaket från Alpha-Plus och tre lyssnare kan vinna varsin burk med B-relax! All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev. Anmäl dig på vitalista.se
Läs mer om Stein Flaatrud här:helhetshelse.no
Läs mer om hårmineralanalys här: hårmineralanalysen.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här veckan återser vi Peter Wilhelmsson, en av Sveriges mest erfarna närings- och funktionsmedicinare, författare till flera hälsoböcker och grundare av Alpha Plus. Den här gången ska vi prata om Peters senaste bok – Snabbare, Starkare, Friskare med Integrativ Idrottsnutrition där Peter har samlat all sin kunskap inom området näring och träning. I det här avsnittet pratar vi om vad just integrativ idrottsnutrition är för något, Peter berättar om för- och nackdelar med olika träningsformer och varför kost är extremt viktig att tänka på för de som tränar. Sen pratar vi även om vilken plats kosttillskott, sportdrycker och superfoods har i ett aktivt liv.
I nästa nyhetsbrev berättar vi alla detaljer om tävlingen där man kan vinna boken Snabbare, Starkare, Friskare och superfoodspulvret Mighty Greens från Alpha Plus. Är du inte redan prenumerant gå in på Vitalista.se och anmäl dig.
Läs mer om Alpha Plus, deras utbildningar och produkter här: alpha-plus.se
Mer superfoods och tillskott för dig som tränar hittar du på mightysport.se Där kan du även köpa Peters bok.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Då var det äntligen dags för Victoria att tillsammans med Katarina Hagberg berätta mer om metoden, som de beskriver i sin bok Clean Reset – 3 effektiva steg till din läkande kost. Victoria Carinci är hälsocoach och funktionsmedicinsk terapeut och Katarina Hagberg har en magister i biomedicin och är skribent inom medicin och hälsa. I veckans avsnitt berättar de bl.a. mer om vad Clean Reset verkligen är, hur det går till, den gemensamma orsaken till en rad olika symtom samt hur man kan använda metoden om man vill optimera sin hälsa. Vi får också höra Katarinas fantastiska berättelse om hur hon blev friskförklarad från en autoimmun sjukdom.
Passa på att köpa boken nu till kampanjpris hos Adlibris! Under en begränsad tid erbjuder de boken för endast 175 kr (ordinarie pris 198 kr). För att få det priset måste du följa denna länk. adlibris.com/se/kampanj/clean-reset
Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev. All information om hur du kan vinna ett exemplar av boken, samt hur du anmäler dig till vårt Clean Reset -grupprogram kommer vi skicka ut inom kort. Anmäl dig på Vitalista.se
Läs mer om Katarina Hagberg på fysiomedia.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt träffar vi näringsterapeuten Maria Hellström på Helhet, som arbetar med hårmineralanalyser som specialitet. Det är inte hårets kvalitet som man tittar på när man skickar sitt hår på analys till ett lab, utan man får reda på kroppens närings- och mineralstatusstatus under de senaste månaderna. Maria berättar mer om hur det går till, hur man med hjälp av sitt hår kan se hur stressad kroppen är, hur ämnesomsättningen ser ut och om man är belastad med tungmetaller. Svaren hjälper oss att snabbare komma i balans och minska risken för att obalanserna leder vidare till ohälsa.Vi pratar om de vanligaste mineralobalanserna och får konkreta tips på hur vi kan hantera dem.
Läs mer om hårmineralanalyser på: hårmineralanalysen.se
Läs mer om Maria på: helhetbym.se
Läs mer om vår sponsor Alpha Plus här: alpha-plus.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om hårvård med frisören Maria Hellström från den gröna salongen Green Heads i Stockholm. Där kan man färga håret och göra olika hårvårdsbehandlingar, utan att utsätta sig för en massa mer eller mindre skadliga kemikalier. Just hårfärger är en av de medel med flest skadliga kemikalier som vi kommer i kontakt med. Därför är det så bra att det kommer fler och fler alternativ som inte bara är snälla mot oss och miljön, men även att frisören kan vara kreativ och att vi får känna oss riktigt snygga! Maria berättar mer om de olika behandlingarna och ger oss sina bästa tips på hur man får ett vackert och friskt hår.
Vill du veta mer om Green Heads och Maria, gå in på greenheads.se.
Vi är så glada att i samarbete med Green Heads ha en riktigt lyxig tävling för våra lyssnare! Du har nu chansen att vinna valfri behandling hos Green Heads! All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev, så skynda att anmäla dig på vitalista.se och du inte redan är prenumerant.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kaffe är en kär vän för många och vissa kan inte vara en dag utan den svarta, beska drycken. I det här avsnittet återser vi Martina Johansson, som vi även intervjuade i avsnitt 42. Martina är entreprenör, bloggare, biohacker och författare av flera böcker inom hälsa. Den här gången pratar vi om kaffe på hälsonördars vis, dvs vi går inte in på så mycket om kaffe är bra eller dåligt för mänskligheten utan mer om hur vi optimerar vår hälsa med eller utan kaffe. Vi pratar om hur kaffet påverkar våra hormoner, varför det är bättre att ta bullen och kaffet vid olika tidpunkter, får flera knep på hur man kan bli av med sitt kaffesug (om man nu vill det) och hur man hanterar sin kaffeabstinens.
Du hittar Martinas Blogg på martinajohansson.se
I nästa nyhetsbrev har två lyssnare chansen att vinna varsin burk av Mighty Detox från vår sponsor Alpha Plus. Anmäl dig på vitalista.se.
Läs mer om Mighty Detox här: alpha-plus.se/produkt/mighty-detox-170-g/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har träffat Anna Wikfalk och Veronika Ryd som har skrivit böckerna Mindful Eating och Att äta - Steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla, och driver tillsammans företaget Body Compassion Center. I förra avsnittet pratade vi om vad mindful eating är och hur vi kan bli mer medvetna om vårt förhållande till mat. I det här avsnittet får vi veta hur Anna och Veronikas metod går till rent praktiskt och vi får även prova på en mindful eating-övning med Anna.
I nästa nyhetsbrev har två lyckliga lyssnare chansen att vinna varsitt exemplar av boken Att Äta - Steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla. Se till att du prenumererar på nyhetsbrevet genom att fylla i formuläret på www.vitalista.se
Du kan läsa mer om Mindful Eating på bodycompassion.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att lära sig lyssna på kroppens signaler och medvetengöra varför man gör som man gör i olika situationer som har med mat att göra, pratar vi om i dagens avsnitt. Vi har träffat Anna Wikfalk och Veronika Ryd som har skrivit böckerna Mindful Eating och Att äta - Steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla, samt driver företaget Body Compassion Center.
Vi har spelat in två avsnitt med Anna och Veronika. I det här avsnittet pratar vi om vad Mindful Eating är, vad som är syftet och hur man använder mindfulness för att få ett bättre förhållande till mat. Det handlar bland annat mycket om att vända självkritik till självmedkänsla.
I nästa nyhetsbrev har två lyckliga lyssnare chansen att vinna varsitt exemplar av boken Att Äta - Steg för steg i 8 veckor med mindful eating och självmedkänsla. Se till att du prenumererar på nyhetsbrevet genom att fylla i formuläret på vitalista.se
Du kan läsa mer om Mindful Eating på bodycompassion.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi är så glada att åter ha Bitten Jonsson som gäst i Hälsosnack. Bitten är legitimerad sjuksköterska, beroendespecialist och sveriges främsta expert på sockerberoende. Det här är det andra av två avsnitt där vi pratar om sockerberoende, vad det är och hur man känner igen symtomen. Hon berättar hur kroppen påverkas och hur hjärnan ser annorlunda ut hos de som blir beroende. Vi får även veta hur man på bästa sätt behandlar sockerberoende och får exempel på olika strategier att hantera det.
Läs mer om Bitten på www.bittensaddiction.com
Här kan du läsa mer om vår sponsor Alpha-Plus: www.alpha-plus.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi avlutar vårsäsongen med ett sommarspecial där vi bl.a. pratar om höjdpunkterna av vårens alla avsnitt. Vi pratar om olika inställningar när det gäller hur man tar hand om sin hälsa under semestern och såklart avslöjar vi lite av höstens spännande planer. Nästa avsnitt kommer i augusti och för att inte glömma bort oss kan du följa oss på Facebook och Instagram. Se också till att du prenumererar på vårt nyhetsbrev så att du inte missar erbjudanden, tävlingar och annat som vi informerar om där.
Victorias Instagram: www.instagram.com/vitalistavictoria
Lottas Instagram: www.instagram.com/vitalistalotta
Hälsosnacks Instagram: www.instagram.com/halsosnackmedlottaochvictoria
Facebook: www.facebook.com/vitalistahealthcoaching och www.facebook.com/halsosnackmedlottaochvictoria
Anmäl dig till nyhetsbrevet på www.vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi är så glada att ha Bitten Jonsson som gäst i Hälsosnack. Bitten är legitimerad sjuksköterska, beroendespecialist och sveriges främsta expert på sockerberoende. Det här är det första av två avsnitt där vi pratar om sockerberoende, vad det är och hur man känner igen symtomen. Hon berättar hur kroppen påverkas och hur hjärnan ser annorlunda ut hos de som blir beroende. Vi får även veta hur man på bästa sätt behandlar sockerberoende och får exempel på olika strategier att hantera det.
Läs mer om Bitten på www.bittensaddiction.com
Här kan du läsa mer om vår sponsor Alpha-Plus: www.alpha-plus.se
Här hittar du vårt blogginlägg om MCT-Olja: www.vitalista.se/blogg
I nästa nyhetsbrev har tre lyckliga lyssnare chansen att vinna varsin flaska MCT-olja från Alpha Plus. MCT-oljan kommer i en glasflaska om 250 cl och har ett värde av ca 149:- . Se till att du prenumerar på nyhetsbrevet. Anmäl dig på www.vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi med hud- och näringsterapeuten Nina Jonasson, som driver Hudkliniken i Ystad. Nina berättar hur hon hjälper människor med olika hudproblem som tex. acne, rosacea, pigmentförändringar eller eksem, genom att se hur hela kroppen mår. Genom att bla se över näringsstatus, mag- och tarmhälsa, balans mellan olika mineraler och minska kronisk inflammation kommer man till roten av sina hudproblem. Nina berättar även vilka livsmedel som man ska undvika, vilka näringsämnen som är viktigast för huden och varför acne kan förvärras av antibiotika.
Du kan läsa mer om Nina på www.hudkliniken.se
Här kan du läsa mer om vår sponsor Alpha-Plus: www.alpha-plus.se
Missa inte nästa nyhetsbrev då 3 st vinnare har chansen att vinna varsin burk med zinktillskott från Alpha-Plus. Och två lyckliga vinnare har chansen att vinna den superfina produkten Nutrimonium. Den är ett kraftfullt Allt-i-Ett-tillskott som innehåller multivitamin med mjölksyrabakterier, kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska fytonäringsämnen. Gå in på www.vitalista.se och anmäl dig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet gästas vi av hälsoinspiratören Marita Karlson som gjorde verklighet av sin dröm att bo i Los Angeles. Väl där öppnades en ny värld av hälsa upp som blev till en helt ny livsstil. Nu delar hon med sig av sina härliga recept, tips och inspiration via sin blogg och böcker. Vi får hälsotrendspaning, smakprov från nya boken Mammaboost samt fina tips på immunstärkande smoothies och smarriga mellanmål.
Du hittar Maritas blogg här: www.naturligtsnygg.se/marita/
Prenumerera på vårt nyhetsbrev här: www.vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet intervjuar vi raw food-pionjären Erica Palmcrantz Aziz som skrivit ett gäng raw foodböcker, och både lever med och lär ut raw food. Erica berättar om vinsterna för hälsan med att äta mycket rå mat och varför hon blev helt såld på raw food för tolv år sedan. Vi får veta hur Erica gör för att maten ska vara enkel att göra, mättande och tillfredsställa alla sina smaklökar. Dessutom pratar vi om superfoods och hur maten kan påverka oss på helt andra och djupare plan.
Du hittar Ericas blogg här: rawfoodbyerica.se
Receptet till sötpotatispajen hittar du här: rawfoodbyerica.se/?s=sötpotatispaj
Här anmäler du dig till vårt nyhetsbrev: vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är den andra av två intervjuer där vi intervjuar Sara Johansson om hur man kan minska på kemikalierna där hemma. Sara bloggar, föreläser och inspirerar på sociala medier hur man kan leva mer hållbart, ekologiskt och med mindre skadliga kemikalier omkring sig. Sara tar oss med rum för rum och ger oss praktiska, görbara och effektiva tips på hur vi kan minska på och säkra hemmet från skadliga kemikalier. I det här avsnittet tittar vi framförallt på köket och vardagsrummet.
Saras blogg hittar du på saraseviga.blogspot.se
Läs mer om vår utbildning på paleo-institute.se
För att anmäla dig till vårt nyhetesbrev går du in på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här avsnittet är den första av två intervjuer där vi intervjuar Sara Johansson om hur man kan minska på kemikalierna där hemma. Sara bloggar, föreläser och inspirerar på sociala medier hur man kan leva mer hållbart, ekologiskt och med mindre skadliga kemikalier omkring sig. Sara tar oss med rum för rum och ger oss praktiska, görbara och effektiva tips på hur vi kan minska på och säkra hemmet från skadliga kemikalier. I det avsnittet pratar vi bland annat om barnrummet, sovrummet och badrummet.
Saras blogg hittar du på saraseviga.blogspot.se
Du kan läsa mer om boken Clean Reset på cleanreset.se och följa när Lotta kör en Clean Reset på instagram.com/cleanreset.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi har träffat författaren och ledarskapskonsulten Agneta Nyholm Winqvist som bland annat har skrivit böckerna Graceful Living och Där mörker möter ljus - en resa i kvinnohistoria. Agneta berättar varför det är mer hållbart att leva varsamt och innerligt. Vad vinner vi på att följa hjärtats väg? Vi pratar om vår feminina kraft, om systerskapet och hur vi fortfarande påverkas av sådant som kvinnor utsatts för långt tillbaks i historien. Dessutom pratar vi om tidlös design och om slemsvampar…
Du kan läsa mer om Agneta här: gracefulliving.se
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här: vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det är dags för den andra delen av intervjun med Mia Lundin, som har hjälpt tusentals kvinnor att få ordning på sina hormonella obalanser. Mia har specialistutbildning inom gynekologi och obstetrik och har 25 års erfarenhet inom behandling av hormonella rubbningar som PMS, postpartum depression och klimakteriet. Mia har skrivit böckerna Kaos i kvinnohjärnan och Mat för hormonell balans. I det här avsnittet pratar vi om förklimakteriet, klimakteriet och vad Mia rekommenderar när det gäller östrogen.
Du hittar Mias blogg här: mialundin.se
Du hittar Mias blogginlägg om klimakteriet här: mialundin.se/hormonersattning-vid-klimakteriet-mia-lundins-rekommendationer/
Skriv under Mias namninsamling för Kvinnors rätt till hormoner som inte ökar risken för bröskcancer här: www.skrivunder.com/kvinnors_ratt_till_hormoner_som_inte_okar_risken_for_brostcancer
Anmäl dig till Lotta & Victorias nyhetsbrev på vitalista.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi fortsätter att prata kvinnohälsa med sexualhälsorådgivaren Jenny Koos. Jenny är utbildad inom den funktionsmedicinska metoden Justisse och jobbar med kvinnohälsa och fertilitetsförståelse ur ett holistiskt perspektiv. I den här intervjun pratar vi mer om fertilitet och olika störningar i fertiliteten som t.ex. PCOS och endometrios, och vad dessa hormonobalanser kan bero på. Vi pratar även om vår reproduktiva hälsas starka koppling till sköldkörteln och binjurarna.
Vill du veta mer om Jenny så hittar du hennes Facebook-sida här: facebook.com/Vulverine/
För att ta del av våra tävlingar och erbjudanden kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev här: vitalista.se/podcast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.