Varför blir så många sjuka på jobbet när hälsa är en förutsättning för lönsamhet? Den frågan har vi ställt till forskare, företagare och experter i tre år och 100 avsnitt och vi är säkrare än någonsin: hälsa borde ta plats i varje företags affärsplan.
Först vill vi rikta ett varmt och innerligt tack till alla er lyssnare som följt oss, interagerat och engagerat er under alla avsnitt. Ett stort tack också till alla våra kloka och kunniga gäster som bjudit på sin kunskap genom åren.
Hälsa och lönsamhet När vi började för 100 avsnitt och tre år sen ville vi förstå varför så många blir så sjuka - ofta av jobbet. Och varför hälsotrenden snarare bidrar till ohälsa än tvärtom. Vi ville också vända blicken från individen och snacket om hur människor äter och tränar till att prata om hur organisationskultur och ledarskap påverkar hur vi mår. Dessutom ville vi understryka kopplingen mellan lönsamma affärer och hälsa.
Vi startade i februari 2016 med ett avsnitt som verkligen satte tonen för hela podden, med Jon Persson från Cygni som sa att "relationer är lite av en hobby för mig". Han poängterade hur viktigt det är att chefer har plats i sin kalender för just att vara chef och tillbringa tid med sina medarbetare. Det avsnittet håller verkligen än och i skrivande stund har Cygni för sjätte året i rad fått utmärkelsen Sveriges bästa arbetsplats i sin storleksklass. Stort grattis, säger vi!
Lärande och engagemangVi har pratat allt mer om lärande organisationer, kreativitet och engagemang på sistone - och vi har ofta ställt frågan "varför?". När den frågan besvaras blir syftet med jobbet tydligt, det är lättare att fatta egna beslut och det är lättare att känna engagemang när man kan se vad det är för helhet det egna jobbet bidrar till.
Framtiden - lite läskig men mest intressantNär vi blickar framåt ser vi bland annat att trenden att mäta allt möjligt så ofta det går inte verkar klinga av. Vi diskuterar fenomenet People Analytics och funderar på hur mycket av vår egen data vi egentligen vill dela med vår arbetsgivare.
Hälsa i lågkonjunktur Framöver kommer det också med största sannolikhet en lågkonjuktur. Vad händer då? Gör vi om samma misstag som så många gånger tidigare, skär mer på arbetsstyrkor och låter allt för få göra alldeles för mycket? I så fall har vi ännu mer ohälsa framför oss. Eller har vi lärt oss något om hälsa och återhämtning som vi kan ta med oss in i sämre tider även om budgetarna krymper?
Åttatimmarsdag - förlegat? Och ska vi jobba åtta timmarsdagar till tidens ände - eller när kommer nästa stora skifte på arbetsmarknaden? Är medborgarlön en lösning när allt fler jobb automatiseras?
Det här och mycket annat kommer vi att fortsätta att bevaka under många avsnitt framöver. God lyssning!
Vår samarbetspartner Wellbefy har ett smart analysverktyg som hjälper dig som ledare att utveckla både dig själv och organisationen. Med vecko- eller månadsvisa pulsmätningar kan du följa trender och data om medarbetarnas upplevda välmående och engagemang. Läs mer om det enkla analysverktyget som hjälper dig att följa rätt nyckeltal för att bli en vass ledare här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.